Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
11. ஸுத்தபேதவத்து²வண்ணனா
11. Suttapetavatthuvaṇṇanā
அஹங் புரே பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோதி இத³ங் ஸுத்தபேதவத்து². தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ஸாவத்தி²யா கிர அவிதூ³ரே அஞ்ஞதரஸ்மிங் கா³மகே அம்ஹாகங் ஸத்த²ரி அனுப்பன்னேயேவ ஸத்தன்னங் வஸ்ஸஸதானங் உபரி அஞ்ஞதரோ தா³ரகோ ஏகங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் உபட்ட²ஹி. தஸ்ஸ மாதா தஸ்மிங் வயப்பத்தே தஸ்ஸத்தா²ய ஸமானகுலதோ அஞ்ஞதரங் குலதீ⁴தரங் ஆனேஸி. விவாஹதி³வஸேயேவ ச ஸோ குமாரோ ஸஹாயேஹி ஸத்³தி⁴ங் ந்ஹாயிதுங் க³தோ அஹினா த³ட்டோ² காலமகாஸி, ‘‘யக்க²கா³ஹேனா’’திபி வத³ந்தி. ஸோ பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ உபட்டா²னேன ப³ஹுங் குஸலகம்மங் கத்வா டி²தோபி தஸ்ஸா தா³ரிகாய படிப³த்³த⁴சித்ததாய விமானபேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, மஹித்³தி⁴கோ பன அஹோஸி மஹானுபா⁴வோ.
Ahaṃ pure pabbajitassa bhikkhunoti idaṃ suttapetavatthu. Tassa kā uppatti? Sāvatthiyā kira avidūre aññatarasmiṃ gāmake amhākaṃ satthari anuppanneyeva sattannaṃ vassasatānaṃ upari aññataro dārako ekaṃ paccekabuddhaṃ upaṭṭhahi. Tassa mātā tasmiṃ vayappatte tassatthāya samānakulato aññataraṃ kuladhītaraṃ ānesi. Vivāhadivaseyeva ca so kumāro sahāyehi saddhiṃ nhāyituṃ gato ahinā daṭṭho kālamakāsi, ‘‘yakkhagāhenā’’tipi vadanti. So paccekabuddhassa upaṭṭhānena bahuṃ kusalakammaṃ katvā ṭhitopi tassā dārikāya paṭibaddhacittatāya vimānapeto hutvā nibbatti, mahiddhiko pana ahosi mahānubhāvo.
அத² ஸோ தங் தா³ரிகங் அத்தனோ விமானங் நேதுகாமோ ‘‘கேன நு கோ² உபாயேன ஏஸா தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயகம்மங் கத்வா மயா ஸத்³தி⁴ங் இத⁴ அபி⁴ரமெய்யா’’தி தஸ்ஸா தி³ப்³ப³போ⁴க³ஸம்பத்தியா அனுப⁴வனஹேதுங் வீமங்ஸந்தோ பச்சேகபு³த்³த⁴ங் சீவரகம்மங் கரொந்தங் தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸரூபேன க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, ஸுத்தகேன அத்தோ² அத்தீ²’’தி ஆஹ. ‘‘சீவரகம்மங் கரோமி, உபாஸகா’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, அஸுகஸ்மிங் டா²னே ஸுத்தபி⁴க்க²ங் சரதா²’’தி தஸ்ஸா தா³ரிகாய கே³ஹங் த³ஸ்ஸேஸி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴ தத்த² க³ந்த்வா க⁴ரத்³வாரே அட்டா²ஸி. அத² ஸா பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தத்த² டி²தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸா ‘‘ஸுத்தகேன மே அய்யோ அத்தி²கோ’’தி ஞத்வா ஏகங் ஸுத்தகு³ளங் அதா³ஸி. அத² ஸோ அமனுஸ்ஸோ மனுஸ்ஸரூபேன தஸ்ஸ தா³ரிகாய க⁴ரங் க³ந்த்வா தஸ்ஸா மாதரங் யாசித்வா தாய ஸத்³தி⁴ங் கதிபாஹங் வஸித்வா தஸ்ஸா மாதுயா அனுக்³க³ஹத்த²ங் தஸ்மிங் கே³ஹே ஸப்³ப³பா⁴ஜனானி ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணஸ்ஸ பூரெத்வா ஸப்³ப³த்த² உபரி நாமங் லிகி² ‘‘இத³ங் தே³வத³த்தியங் த⁴னங் ந கேனசி க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி, தஞ்ச தா³ரிகங் க³ஹெத்வா அத்தனோ விமானங் அக³மாஸி. தஸ்ஸா மாதா பஹூதங் த⁴னங் லபி⁴த்வா அத்தனோ ஞாதகானங் கபணத்³தி⁴காதி³னஞ்ச த³த்வா அத்தனா ச பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா காலங் கரொந்தீ ‘‘மம தீ⁴தா ஆக³ச்ச²தி சே, இத³ங் த⁴னங் த³ஸ்ஸேதா²’’தி ஞாதகானங் கதெ²த்வா காலமகாஸி.
Atha so taṃ dārikaṃ attano vimānaṃ netukāmo ‘‘kena nu kho upāyena esā diṭṭhadhammavedanīyakammaṃ katvā mayā saddhiṃ idha abhirameyyā’’ti tassā dibbabhogasampattiyā anubhavanahetuṃ vīmaṃsanto paccekabuddhaṃ cīvarakammaṃ karontaṃ disvā manussarūpena gantvā vanditvā ‘‘kiṃ, bhante, suttakena attho atthī’’ti āha. ‘‘Cīvarakammaṃ karomi, upāsakā’’ti. ‘‘Tena hi, bhante, asukasmiṃ ṭhāne suttabhikkhaṃ carathā’’ti tassā dārikāya gehaṃ dassesi. Paccekabuddho tattha gantvā gharadvāre aṭṭhāsi. Atha sā paccekabuddhaṃ tattha ṭhitaṃ disvā pasannamānasā ‘‘suttakena me ayyo atthiko’’ti ñatvā ekaṃ suttaguḷaṃ adāsi. Atha so amanusso manussarūpena tassa dārikāya gharaṃ gantvā tassā mātaraṃ yācitvā tāya saddhiṃ katipāhaṃ vasitvā tassā mātuyā anuggahatthaṃ tasmiṃ gehe sabbabhājanāni hiraññasuvaṇṇassa pūretvā sabbattha upari nāmaṃ likhi ‘‘idaṃ devadattiyaṃ dhanaṃ na kenaci gahetabba’’nti, tañca dārikaṃ gahetvā attano vimānaṃ agamāsi. Tassā mātā pahūtaṃ dhanaṃ labhitvā attano ñātakānaṃ kapaṇaddhikādinañca datvā attanā ca paribhuñjitvā kālaṃ karontī ‘‘mama dhītā āgacchati ce, idaṃ dhanaṃ dassethā’’ti ñātakānaṃ kathetvā kālamakāsi.
ததோ ஸத்தன்னங் வஸ்ஸஸதானங் அச்சயேன அம்ஹாகங் ப⁴க³வதி லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே அனுக்கமேன ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே தஸ்ஸா இத்தி²யா தேன அமனுஸ்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் வஸந்தியா உக்கண்டா² உப்பஜ்ஜி. ஸா தங் ‘‘ஸாது⁴, அய்யபுத்த, மங் ஸகஞ்ஞேவ கே³ஹங் படினேஹீ’’தி வத³ந்தீ –
Tato sattannaṃ vassasatānaṃ accayena amhākaṃ bhagavati loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakke anukkamena sāvatthiyaṃ viharante tassā itthiyā tena amanussena saddhiṃ vasantiyā ukkaṇṭhā uppajji. Sā taṃ ‘‘sādhu, ayyaputta, maṃ sakaññeva gehaṃ paṭinehī’’ti vadantī –
341.
341.
‘‘அஹங் புரே பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ,
‘‘Ahaṃ pure pabbajitassa bhikkhuno,
ஸுத்தங் அதா³ஸிங் உபஸங்கம்ம யாசிதா;
Suttaṃ adāsiṃ upasaṅkamma yācitā;
தஸ்ஸ விபாகோ விபுலப²லூபலப்³ப⁴தி,
Tassa vipāko vipulaphalūpalabbhati,
ப³ஹுகா ச மே உப்பஜ்ஜரே வத்த²கோடியோ.
Bahukā ca me uppajjare vatthakoṭiyo.
342.
342.
‘‘புப்பா²பி⁴கிண்ணங் ரமிதங் விமானங், அனேகசித்தங் நரனாரிஸேவிதங்;
‘‘Pupphābhikiṇṇaṃ ramitaṃ vimānaṃ, anekacittaṃ naranārisevitaṃ;
ஸாஹங் பு⁴ஞ்ஜாமி ச பாருபாமி ச, பஹூதவித்தா ந ச தாவ கீ²யதி.
Sāhaṃ bhuñjāmi ca pārupāmi ca, pahūtavittā na ca tāva khīyati.
343.
343.
‘‘தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகமன்வயா, ஸுக²ஞ்ச ஸாதஞ்ச இதூ⁴பலப்³ப⁴தி;
‘‘Tasseva kammassa vipākamanvayā, sukhañca sātañca idhūpalabbhati;
ஸாஹங் க³ந்த்வா புனதே³வ மானுஸங், காஹாமி புஞ்ஞானி நயய்யபுத்த ம’’ந்தி. –
Sāhaṃ gantvā punadeva mānusaṃ, kāhāmi puññāni nayayyaputta ma’’nti. –
இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā gāthā abhāsi.
341. தத்த² ‘‘பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ’’தி இத³ங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் ஸத்³தா⁴ய வுத்தங். ஸோ ஹி காமாதி³மலானங் அத்தனோ ஸந்தானதோ அனவஸேஸதோ பப்³பா³ஜிதத்தா பஹீனத்தா பரமத்த²தோ ‘‘பப்³ப³ஜிதோ’’தி, பி⁴ன்னகிலேஸத்தா ‘‘பி⁴க்கூ²’’தி ச வத்தப்³ப³தங் அரஹதி. ஸுத்தந்தி கப்பாஸியஸுத்தங். உபஸங்கம்மாதி மய்ஹங் கே³ஹங் உபஸங்கமித்வா. யாசிதாதி ‘‘உத்³தி³ஸ்ஸ அரியா திட்ட²ந்தி, ஏஸா அரியான யாசனா’’தி (ஜா॰ 1.7.59) ஏவங் வுத்தாய காயவிஞ்ஞத்திபயோக³ஸங்கா²தாய பி⁴க்கா²சரியாய யாசிதா. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ ஸுத்ததா³னஸ்ஸ. விபாகோ விபுலப²லூபலப்³ப⁴தீதி விபுலப²லோ உளாரஉத³யோ மஹாஉத³யோ விபாகோ ஏதரஹி உபலப்³ப⁴தி பச்சனுப⁴வீயதி. ப³ஹுகாதி அனேகா. வத்த²கோடியோதி வத்தா²னங் கோடியோ, அனேகஸதஸஹஸ்ஸபபே⁴தா³னி வத்தா²னீதி அத்தோ².
341. Tattha ‘‘pabbajitassa bhikkhuno’’ti idaṃ paccekabuddhaṃ saddhāya vuttaṃ. So hi kāmādimalānaṃ attano santānato anavasesato pabbājitattā pahīnattā paramatthato ‘‘pabbajito’’ti, bhinnakilesattā ‘‘bhikkhū’’ti ca vattabbataṃ arahati. Suttanti kappāsiyasuttaṃ. Upasaṅkammāti mayhaṃ gehaṃ upasaṅkamitvā. Yācitāti ‘‘uddissa ariyā tiṭṭhanti, esā ariyāna yācanā’’ti (jā. 1.7.59) evaṃ vuttāya kāyaviññattipayogasaṅkhātāya bhikkhācariyāya yācitā. Tassāti tassa suttadānassa. Vipāko vipulaphalūpalabbhatīti vipulaphalo uḷāraudayo mahāudayo vipāko etarahi upalabbhati paccanubhavīyati. Bahukāti anekā. Vatthakoṭiyoti vatthānaṃ koṭiyo, anekasatasahassapabhedāni vatthānīti attho.
342. அனேகசித்தந்தி நானாவித⁴சித்தகம்மங், அனேகேஹி வா முத்தாமணிஆதீ³ஹி ரதனேஹி விசித்தரூபங். நரனாரிஸேவிதந்தி பரிசாரகபூ⁴தேஹி நரேஹி நாரீஹி ச உபஸேவிதங். ஸாஹங் பு⁴ஞ்ஜாமீதி ஸா அஹங் தங் விமானங் பரிபு⁴ஞ்ஜாமி. பாருபாமீதி அனேகாஸு வத்த²கோடீஸு இச்சி²திச்சி²தங் நிவாஸேமி சேவ பரித³ஹாமி ச. பஹூதவித்தாதி பஹூதவித்தூபகரணா மஹத்³த⁴னா மஹாபோ⁴கா³. ந ச தாவ கீ²யதீதி தஞ்ச வித்தங் ந கீ²யதி, ந பரிக்க²யங் பரியாதா³னங் க³ச்ச²தி.
342.Anekacittanti nānāvidhacittakammaṃ, anekehi vā muttāmaṇiādīhi ratanehi vicittarūpaṃ. Naranārisevitanti paricārakabhūtehi narehi nārīhi ca upasevitaṃ. Sāhaṃ bhuñjāmīti sā ahaṃ taṃ vimānaṃ paribhuñjāmi. Pārupāmīti anekāsu vatthakoṭīsu icchiticchitaṃ nivāsemi ceva paridahāmi ca. Pahūtavittāti pahūtavittūpakaraṇā mahaddhanā mahābhogā. Na ca tāva khīyatīti tañca vittaṃ na khīyati, na parikkhayaṃ pariyādānaṃ gacchati.
343. தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகமன்வயாதி தஸ்ஸேவ ஸுத்ததா³னமயபுஞ்ஞகம்மஸ்ஸ அன்வயா பச்சயா ஹேதுபா⁴வேன விபாகபூ⁴தங் ஸுக²ங், இட்ட²மது⁴ரஸங்கா²தங் ஸாதஞ்ச இத⁴ இமஸ்மிங் விமானே உபலப்³ப⁴தி. க³ந்த்வா புனதே³வ மானுஸந்தி புன ஏவ மனுஸ்ஸலோகங் உபக³ந்த்வா. காஹாமி புஞ்ஞானீதி மய்ஹங் ஸுக²விஸேஸனிப்பா²த³கானி புஞ்ஞானி கரிஸ்ஸாமி, யேஸங் வா மயா அயங் ஸம்பத்தி லத்³தா⁴தி அதி⁴ப்பாயோ. நயய்யபுத்த மந்தி, அய்யபுத்த, மங் மனுஸ்ஸலோகங் நய, நேஹீதி அத்தோ².
343.Tasseva kammassa vipākamanvayāti tasseva suttadānamayapuññakammassa anvayā paccayā hetubhāvena vipākabhūtaṃ sukhaṃ, iṭṭhamadhurasaṅkhātaṃ sātañca idha imasmiṃ vimāne upalabbhati. Gantvā punadeva mānusanti puna eva manussalokaṃ upagantvā. Kāhāmi puññānīti mayhaṃ sukhavisesanipphādakāni puññāni karissāmi, yesaṃ vā mayā ayaṃ sampatti laddhāti adhippāyo. Nayayyaputta manti, ayyaputta, maṃ manussalokaṃ naya, nehīti attho.
தங் ஸுத்வா ஸோ அமனுஸ்ஸோ தஸ்ஸா படிப³த்³த⁴சித்ததாய அனுகம்பாய க³மனங் அனிச்ச²ந்தோ –
Taṃ sutvā so amanusso tassā paṭibaddhacittatāya anukampāya gamanaṃ anicchanto –
344.
344.
‘‘ஸத்த துவங் வஸ்ஸஸதா இதா⁴க³தா,
‘‘Satta tuvaṃ vassasatā idhāgatā,
ஜிண்ணா ச வுட்³டா⁴ ச தஹிங் ப⁴விஸ்ஸஸி;
Jiṇṇā ca vuḍḍhā ca tahiṃ bhavissasi;
ஸப்³பே³வ தே காலகதா ச ஞாதகா,
Sabbeva te kālakatā ca ñātakā,
கிங் தத்த² க³ந்த்வான இதோ கரிஸ்ஸஸீ’’தி. –
Kiṃ tattha gantvāna ito karissasī’’ti. –
கா³த²மாஹ. தத்த² ஸத்தாதி விப⁴த்திலோபேன நித்³தே³ஸோ, நிஸ்ஸக்கே வா ஏதங் பச்சத்தவசனங். வஸ்ஸஸதாதி வஸ்ஸஸததோ, ஸத்தஹி வஸ்ஸஸதேஹி உத்³த⁴ங் துவங் இதா⁴க³தா இமங் விமானங் ஆக³தா, இதா⁴க³தாய துய்ஹங் ஸத்த வஸ்ஸஸதானி ஹொந்தீதி அத்தோ². ஜிண்ணா ச வுட்³டா⁴ ச தஹிங் ப⁴விஸ்ஸஸீதி இத⁴ தி³ப்³பே³ஹி உதுஆஹாரேஹி உபத²ம்பி⁴தத்தபா⁴வா கம்மானுபா⁴வேன எத்தகங் காலங் த³ஹராகாரேனேவ டி²தா. இதோ பன க³தா கம்மஸ்ஸ ச பரிக்கீ²ணத்தா மனுஸ்ஸானஞ்ச உதுஆஹாரவஸேன ஜராஜிண்ணா வயோவுட்³டா⁴ ச தஹிங் மனுஸ்ஸலோகே ப⁴விஸ்ஸஸி. கிந்தி? ஸப்³பே³வ தே காலகதா ச ஞாதகாதி தீ³க⁴ஸ்ஸ அத்³து⁴னோ க³தத்தா தவ ஞாதயோபி ஸப்³பே³ ஏவ மதா, தஸ்மா இதோ தே³வலோகதோ தத்த² மனுஸ்ஸலோகங் க³ந்த்வா கிங் கரிஸ்ஸஸி, அவஸேஸம்பி ஆயுஞ்ச இதே⁴வ கே²பேஹி, இத⁴ வஸாஹீதி அதி⁴ப்பாயோ.
Gāthamāha. Tattha sattāti vibhattilopena niddeso, nissakke vā etaṃ paccattavacanaṃ. Vassasatāti vassasatato, sattahi vassasatehi uddhaṃ tuvaṃ idhāgatā imaṃ vimānaṃ āgatā, idhāgatāya tuyhaṃ satta vassasatāni hontīti attho. Jiṇṇā cavuḍḍhā ca tahiṃ bhavissasīti idha dibbehi utuāhārehi upathambhitattabhāvā kammānubhāvena ettakaṃ kālaṃ daharākāreneva ṭhitā. Ito pana gatā kammassa ca parikkhīṇattā manussānañca utuāhāravasena jarājiṇṇā vayovuḍḍhā ca tahiṃ manussaloke bhavissasi. Kinti? Sabbeva te kālakatā ca ñātakāti dīghassa addhuno gatattā tava ñātayopi sabbe eva matā, tasmā ito devalokato tattha manussalokaṃ gantvā kiṃ karissasi, avasesampi āyuñca idheva khepehi, idha vasāhīti adhippāyo.
ஏவங் தேன வுத்தா ஸா தஸ்ஸ வசனங் அஸத்³த³ஹந்தீ புனதே³வ –
Evaṃ tena vuttā sā tassa vacanaṃ asaddahantī punadeva –
345.
345.
‘‘ஸத்தேவ வஸ்ஸானி இதா⁴க³தாய மே, தி³ப்³ப³ஞ்ச ஸுக²ஞ்ச ஸமப்பிதாய;
‘‘Satteva vassāni idhāgatāya me, dibbañca sukhañca samappitāya;
ஸாஹங் க³ந்த்வா புனதே³வ மானுஸங், காஹாமி புஞ்ஞானி நயய்யபுத்த ம’’ந்தி. –
Sāhaṃ gantvā punadeva mānusaṃ, kāhāmi puññāni nayayyaputta ma’’nti. –
கா³த²மாஹ. தத்த² ஸத்தேவ வஸ்ஸானி இதா⁴க³தாய மேதி, அய்யபுத்த, மய்ஹங் இதா⁴க³தாய ஸத்தேவ வஸ்ஸானி மஞ்ஞே வீதிவத்தானி. ஸத்த வஸ்ஸஸதானி தி³ப்³ப³ஸுக²ஸமப்பிதாய ப³ஹும்பி காலங் க³தங் அஸல்லக்கெ²ந்தீ ஏவமாஹ.
Gāthamāha. Tattha satteva vassāni idhāgatāya meti, ayyaputta, mayhaṃ idhāgatāya satteva vassāni maññe vītivattāni. Satta vassasatāni dibbasukhasamappitāya bahumpi kālaṃ gataṃ asallakkhentī evamāha.
ஏவங் பன தாய வுத்தோ ஸோ விமானபேதோ நானப்பகாரங் தங் அனுஸாஸித்வா ‘‘த்வங் இதா³னி ஸத்தாஹதோ உத்தரி தத்த² ந ஜீவிஸ்ஸஸி, மாதுயா தே நிக்கி²த்தங் மயா தி³ன்னங் த⁴னங் அத்தி², தங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங் த³த்வா இதே⁴வ உப்பத்திங் பத்தே²ஹீ’’தி வத்வா தங் பா³ஹாயங் க³ஹெத்வா கா³மமஜ்ஜே² ட²பெத்வா ‘‘இதா⁴க³தே அஞ்ஞேபி ஜனே ‘யதா²ப³லங் புஞ்ஞானி கரோதா²’தி ஓவதெ³ய்யாஸீ’’தி வத்வா க³தோ. தேன வுத்தங் –
Evaṃ pana tāya vutto so vimānapeto nānappakāraṃ taṃ anusāsitvā ‘‘tvaṃ idāni sattāhato uttari tattha na jīvissasi, mātuyā te nikkhittaṃ mayā dinnaṃ dhanaṃ atthi, taṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ datvā idheva uppattiṃ patthehī’’ti vatvā taṃ bāhāyaṃ gahetvā gāmamajjhe ṭhapetvā ‘‘idhāgate aññepi jane ‘yathābalaṃ puññāni karothā’ti ovadeyyāsī’’ti vatvā gato. Tena vuttaṃ –
346.
346.
‘‘ஸோ தங் க³ஹெத்வான பஸய்ஹ பா³ஹாயங், பச்சானயித்வான தே²ரிங் ஸுது³ப்³ப³லங்;
‘‘So taṃ gahetvāna pasayha bāhāyaṃ, paccānayitvāna theriṃ sudubbalaṃ;
வஜ்ஜேஸி ‘அஞ்ஞம்பி ஜனங் இதா⁴க³தங், கரோத² புஞ்ஞானி ஸுகூ²பலப்³ப⁴தீ’’’தி.
Vajjesi ‘aññampi janaṃ idhāgataṃ, karotha puññāni sukhūpalabbhatī’’’ti.
தத்த² ஸோதி ஸோ விமானபேதோ. தந்தி தங் இத்தி²ங். க³ஹெத்வான பஸய்ஹ பா³ஹாயந்தி பஸய்ஹ நேதா விய பா³ஹாயங் தங் க³ஹெத்வா. பச்சானயித்வானாதி தஸ்ஸா ஜாதஸங்வுட்³ட⁴கா³மங் புனதே³வ ஆனயித்வா. தே²ரிந்தி தா²வரிங், ஜிண்ணங் வுட்³ட⁴ந்தி அத்தோ². ஸுது³ப்³ப³லந்தி ஜராஜிண்ணதாய ஏவ ஸுட்டு² து³ப்³ப³லங். ஸா கிர ததோ விமானதோ அபக³மனஸமனந்தரமேவ ஜிண்ணா வுட்³டா⁴ மஹல்லிகா அத்³த⁴க³தா வயோஅனுப்பத்தா அஹோஸி. வஜ்ஜேஸீதி வதெ³ய்யாஸி. வத்தப்³ப³வசனாகாரஞ்ச த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அஞ்ஞம்பி ஜன’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தஸ்ஸத்தோ² – ப⁴த்³தே³, த்வம்பி புஞ்ஞங் கரெய்யாஸி, அஞ்ஞம்பி ஜனங் இத⁴ தவ த³ஸ்ஸனத்தா²ய ஆக³தங் ‘‘ப⁴த்³ரமுகா², ஆதி³த்தங் ஸீஸங் வா சேலங் வா அஜ்ஜு²பெக்கி²த்வாபி தா³னஸீலாதீ³னி புஞ்ஞானி கரோதா²தி, கதே ச புஞ்ஞே ஏகங்ஸேனேவ தஸ்ஸ ப²லபூ⁴தங் ஸுக²ங் உபலப்³ப⁴தி, ந எத்த² ஸங்ஸயோ காதப்³போ³’’தி வதெ³ய்யாஸி ஓவதெ³ய்யாஸீதி.
Tattha soti so vimānapeto. Tanti taṃ itthiṃ. Gahetvāna pasayha bāhāyanti pasayha netā viya bāhāyaṃ taṃ gahetvā. Paccānayitvānāti tassā jātasaṃvuḍḍhagāmaṃ punadeva ānayitvā. Therinti thāvariṃ, jiṇṇaṃ vuḍḍhanti attho. Sudubbalanti jarājiṇṇatāya eva suṭṭhu dubbalaṃ. Sā kira tato vimānato apagamanasamanantarameva jiṇṇā vuḍḍhā mahallikā addhagatā vayoanuppattā ahosi. Vajjesīti vadeyyāsi. Vattabbavacanākārañca dassetuṃ ‘‘aññampi jana’’ntiādi vuttaṃ. Tassattho – bhadde, tvampi puññaṃ kareyyāsi, aññampi janaṃ idha tava dassanatthāya āgataṃ ‘‘bhadramukhā, ādittaṃ sīsaṃ vā celaṃ vā ajjhupekkhitvāpi dānasīlādīni puññāni karothāti, kate ca puññe ekaṃseneva tassa phalabhūtaṃ sukhaṃ upalabbhati, na ettha saṃsayo kātabbo’’ti vadeyyāsi ovadeyyāsīti.
ஏவஞ்ச வத்வா தஸ்மிங் க³தே ஸா இத்தீ² அத்தனோ ஞாதகானங் வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா தேஸங் அத்தானங் ஜானாபெத்வா தேஹி நிய்யாதி³தத⁴னங் க³ஹெத்வா ஸமணப்³ராஹ்மணானங் தா³னங் தெ³ந்தீ அத்தனோ ஸந்திகங் ஆக³தாக³தானங் –
Evañca vatvā tasmiṃ gate sā itthī attano ñātakānaṃ vasanaṭṭhānaṃ gantvā tesaṃ attānaṃ jānāpetvā tehi niyyāditadhanaṃ gahetvā samaṇabrāhmaṇānaṃ dānaṃ dentī attano santikaṃ āgatāgatānaṃ –
347.
347.
‘‘தி³ட்டா² மயா அகதேன ஸாது⁴னா, பேதா விஹஞ்ஞந்தி ததே²வ மனுஸ்ஸா;
‘‘Diṭṭhā mayā akatena sādhunā, petā vihaññanti tatheva manussā;
கம்மஞ்ச கத்வா ஸுக²வேத³னீயங், தே³வா மனுஸ்ஸா ச ஸுகே² டி²தா பஜா’’தி. –
Kammañca katvā sukhavedanīyaṃ, devā manussā ca sukhe ṭhitā pajā’’ti. –
கா³தா²ய ஓவாத³மதா³ஸி.
Gāthāya ovādamadāsi.
தத்த² அகதேனாதி அனிப்³ப³த்திதேன அத்தனா அனுபசிதேன. ஸாது⁴னாதி குஸலகம்மேன, இத்த²ம்பூ⁴தலக்க²ணே கரணவசனங். விஹஞ்ஞந்தீதி விகா⁴தங் ஆபஜ்ஜந்தி. ஸுக²வேத³னீயந்தி ஸுக²விபாகங் புஞ்ஞகம்மங். ஸுகே² டி²தாதி ஸுகே² பதிட்டி²தா. ‘‘ஸுகே²தி⁴தா’’தி வா பாடோ², ஸுகே²ன அபி⁴வுட்³டா⁴ பீ²தாதி அத்தோ². அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – யதா² பேதா ததே²வ மனுஸ்ஸா அகதேன குஸலேன, கதேன ச அகுஸலேன விஹஞ்ஞமானா கு²ப்பிபாஸாதி³னா விகா⁴தங் ஆபஜ்ஜந்தா மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வந்தா தி³ட்டா² மயா. ஸுக²வேத³னீயங் பன கம்மங் கத்வா தேன கதேன குஸலகம்மேன, அகதேன ச அகுஸலகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸபரியாபன்னா பஜா ஸுகே² டி²தா தி³ட்டா² மயா, அத்தபச்சக்க²மேதங், தஸ்மா பாபங் தூ³ரதோவ பரிவஜ்ஜெந்தா புஞ்ஞகிரியாய யுத்தபயுத்தா ஹோதா²தி.
Tattha akatenāti anibbattitena attanā anupacitena. Sādhunāti kusalakammena, itthambhūtalakkhaṇe karaṇavacanaṃ. Vihaññantīti vighātaṃ āpajjanti. Sukhavedanīyanti sukhavipākaṃ puññakammaṃ. Sukhe ṭhitāti sukhe patiṭṭhitā. ‘‘Sukhedhitā’’ti vā pāṭho, sukhena abhivuḍḍhā phītāti attho. Ayañhettha adhippāyo – yathā petā tatheva manussā akatena kusalena, katena ca akusalena vihaññamānā khuppipāsādinā vighātaṃ āpajjantā mahādukkhaṃ anubhavantā diṭṭhā mayā. Sukhavedanīyaṃ pana kammaṃ katvā tena katena kusalakammena, akatena ca akusalakammena devamanussapariyāpannā pajā sukhe ṭhitā diṭṭhā mayā, attapaccakkhametaṃ, tasmā pāpaṃ dūratova parivajjentā puññakiriyāya yuttapayuttā hothāti.
ஏவங் பன ஓவாத³ங் தெ³ந்தீ ஸமணப்³ராஹ்மணாதீ³னங் ஸத்தாஹங் மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா ஸத்தமே தி³வஸே காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு நிப்³ப³த்தி. பி⁴க்கூ² தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, விஸேஸதோ ச பச்சேகபு³த்³தே⁴ஸு பவத்திததா³னஸ்ஸ மஹப்ப²லதங் மஹானிஸங்ஸதஞ்ச பகாஸேஸி. தங் ஸுத்வா மஹாஜனோ விக³தமலமச்சே²ரோ தா³னாதி³புஞ்ஞாபி⁴ரதோ அஹோஸீதி.
Evaṃ pana ovādaṃ dentī samaṇabrāhmaṇādīnaṃ sattāhaṃ mahādānaṃ pavattetvā sattame divase kālaṃ katvā tāvatiṃsesu nibbatti. Bhikkhū taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesuṃ. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi, visesato ca paccekabuddhesu pavattitadānassa mahapphalataṃ mahānisaṃsatañca pakāsesi. Taṃ sutvā mahājano vigatamalamacchero dānādipuññābhirato ahosīti.
ஸுத்தபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Suttapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 11. ஸுத்தபேதவத்து² • 11. Suttapetavatthu