Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[389] 4. ஸுவண்ணகக்கடகஜாதகவண்ணனா
[389] 4. Suvaṇṇakakkaṭakajātakavaṇṇanā
ஸிங்கீ³மிகோ³தி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ அத்தனோ அத்தா²ய ஜீவிதபரிச்சாக³ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² யாவ த⁴னுக்³க³ஹபயோஜனா க²ண்ட³ஹாலஜாதகே (ஜா॰ 2.22.982 ஆத³யோ) த⁴னபாலவிஸ்ஸஜ்ஜனங் சூளஹங்ஸமஹாஹங்ஸஜாதகே (ஜா॰ 1.15.133 ஆத³யோ) கதி²தங். ததா³ ஹி பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, த⁴ம்மப⁴ண்டா³கா³ரிகஆனந்த³த்தே²ரோ ஸெக்க²படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தோ ஹுத்வா த⁴னபாலகே ஆக³ச்ச²ந்தே ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஜீவிதங் பரிச்சஜீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ஆனந்தோ³ மய்ஹங் ஜீவிதங் பரிச்சஜியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Siṅgīmigoti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ānandattherassa attano atthāya jīvitapariccāgaṃ ārabbha kathesi. Vatthu yāva dhanuggahapayojanā khaṇḍahālajātake (jā. 2.22.982 ādayo) dhanapālavissajjanaṃ cūḷahaṃsamahāhaṃsajātake (jā. 1.15.133 ādayo) kathitaṃ. Tadā hi bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, dhammabhaṇḍāgārikaānandatthero sekkhapaṭisambhidāppatto hutvā dhanapālake āgacchante sammāsambuddhassa jīvitaṃ pariccajī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi ānando mayhaṃ jīvitaṃ pariccajiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே ராஜக³ஹஸ்ஸ புப்³ப³பஸ்ஸே ஸாலிந்தி³யோ நாம ப்³ராஹ்மணகா³மோ ஹோதி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்மிங் கா³மே கஸ்ஸகப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ குடும்ப³ங் ஸண்ட²பெத்வா தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ புப்³பு³த்தராய தி³ஸாய ஏகஸ்மிங் கா³மகெ²த்தே கரீஸஸஹஸ்ஸமத்தங் கஸிங் காரேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் மனுஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் கெ²த்தங் க³ந்த்வா கம்மகாரே ‘‘கஸதா²’’தி ஆணாபெத்வா முக²தோ⁴வனத்தா²ய கெ²த்தகோடியங் மஹந்தங் ஸொப்³ப⁴ங் உபஸங்கமி. தஸ்மிங் கோ² பன ஸொப்³பே⁴ ஏகோ ஸுவண்ணவண்ணோ கக்கடகோ படிவஸதி அபி⁴ரூபோ பாஸாதி³கோ. போ³தி⁴ஸத்தோ த³ந்தகட்ட²ங் கா²தி³த்வா தங் ஸொப்³ப⁴ங் ஓதரி. தஸ்ஸ முக²தோ⁴வனகாலே கக்கடகோ ஸந்திகங் ஆக³மாஸி. அத² நங் ஸோ உக்கி²பித்வா அத்தனோ உத்தரிஸாடகந்தரே நிபஜ்ஜாபெத்வா க³ஹெத்வா கெ²த்தே கத்தப்³ப³கிச்சங் கத்வா க³ச்ச²ந்தோ தத்தே²வ நங் ஸொப்³பே⁴ பக்கி²பித்வா கே³ஹங் அக³மாஸி. ததோ பட்டா²ய கெ²த்தங் ஆக³ச்ச²ந்தோ பட²மங் தங் ஸொப்³ப⁴ங் க³ந்த்வா கக்கடகங் உக்கி²பித்வா உத்தரிஸாடகந்தரே நிபஜ்ஜாபெத்வா பச்சா² கம்மந்தங் விசாரேஸி. இதி தேஸங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் விஸ்ஸாஸோ த³ள்ஹோ அஹோஸி.
Atīte rājagahassa pubbapasse sālindiyo nāma brāhmaṇagāmo hoti. Tadā bodhisatto tasmiṃ gāme kassakabrāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā tassa gāmassa pubbuttarāya disāya ekasmiṃ gāmakhette karīsasahassamattaṃ kasiṃ kāresi. So ekadivasaṃ manussehi saddhiṃ khettaṃ gantvā kammakāre ‘‘kasathā’’ti āṇāpetvā mukhadhovanatthāya khettakoṭiyaṃ mahantaṃ sobbhaṃ upasaṅkami. Tasmiṃ kho pana sobbhe eko suvaṇṇavaṇṇo kakkaṭako paṭivasati abhirūpo pāsādiko. Bodhisatto dantakaṭṭhaṃ khāditvā taṃ sobbhaṃ otari. Tassa mukhadhovanakāle kakkaṭako santikaṃ āgamāsi. Atha naṃ so ukkhipitvā attano uttarisāṭakantare nipajjāpetvā gahetvā khette kattabbakiccaṃ katvā gacchanto tattheva naṃ sobbhe pakkhipitvā gehaṃ agamāsi. Tato paṭṭhāya khettaṃ āgacchanto paṭhamaṃ taṃ sobbhaṃ gantvā kakkaṭakaṃ ukkhipitvā uttarisāṭakantare nipajjāpetvā pacchā kammantaṃ vicāresi. Iti tesaṃ aññamaññaṃ vissāso daḷho ahosi.
போ³தி⁴ஸத்தோ நிப³த்³த⁴ங் கெ²த்தங் ஆக³ச்ச²தி, அக்கீ²ஸு ச பனஸ்ஸ பஞ்ச பஸாதா³ தீணி மண்ட³லானி விஸுத்³தா⁴னி ஹுத்வா பஞ்ஞாயந்தி. அத²ஸ்ஸ கெ²த்தகோடியங் ஏகஸ்மிங் தாலே காககுலாவகே காகீ அக்கீ²னி தி³ஸ்வா கா²தி³துகாமா ஹுத்வா காகங் ஆஹ – ‘‘ஸாமி, தோ³ஹளோ மே உப்பன்னோ’’தி. ‘‘கிங் தோ³ஹளோ நாமா’’தி? ‘‘ஏதஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அக்கீ²னி கா²தி³துகாமாம்ஹீ’’தி. ‘‘து³த்³தோ³ஹளோ தே உப்பன்னோ, கோ ஏதானி ஆஹரிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘த்வங் ந ஸக்கோஸீ’’தி அஹம்பேதங் ஜானாமி, யோ பனேஸ தாலஸ்ஸ அவிதூ³ரே வம்மிகோ, எத்த² கண்ஹஸப்போ வஸதி. ‘‘தங் உபட்ட²ஹ, ஸோ ஏதங் ட³ங்ஸித்வா மாரெஸ்ஸதி, அத²ஸ்ஸ அக்கீ²னி உப்பாடெத்வா த்வங் ஆஹரிஸ்ஸஸீ’’தி . ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ததோ பட்டா²ய கண்ஹஸப்பங் உபட்ட²ஹி. போ³தி⁴ஸத்தேனபி வாபிதஸஸ்ஸானங் க³ப்³ப⁴க்³க³ஹணகாலே கக்கடகோ மஹா அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் ஸப்போ காகமாஹ ‘‘ஸம்ம, த்வங் நிப³த்³த⁴ங் மங் உபட்ட²ஹஸி, கிங் தே கரோமீ’’தி. ‘‘ஸாமி, தும்ஹாகங் தா³ஸியா ஏதஸ்ஸ கெ²த்தஸாமிகஸ்ஸ அக்கீ²ஸு தோ³ஹளோ உப்பஜ்ஜி, ஸ்வாஹங் தும்ஹாகங் ஆனுபா⁴வேன தஸ்ஸ அக்கீ²னி லபி⁴ஸ்ஸாமீதி தும்ஹே உபட்ட²ஹாமீ’’தி. ஸப்போ ‘‘ஹோது, நயித³ங் க³ருகங், லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி தங் அஸ்ஸாஸெத்வா புன தி³வஸே ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஆக³மனமக்³கே³ கேதா³ரமரியாத³ங் நிஸ்ஸாய திணேஹி படிச்ச²ன்னோ ஹுத்வா தஸ்ஸாக³மனங் ஓலோகெந்தோ நிபஜ்ஜி.
Bodhisatto nibaddhaṃ khettaṃ āgacchati, akkhīsu ca panassa pañca pasādā tīṇi maṇḍalāni visuddhāni hutvā paññāyanti. Athassa khettakoṭiyaṃ ekasmiṃ tāle kākakulāvake kākī akkhīni disvā khāditukāmā hutvā kākaṃ āha – ‘‘sāmi, dohaḷo me uppanno’’ti. ‘‘Kiṃ dohaḷo nāmā’’ti? ‘‘Etassa brāhmaṇassa akkhīni khāditukāmāmhī’’ti. ‘‘Duddohaḷo te uppanno, ko etāni āharituṃ sakkhissatī’’ti. ‘‘Tvaṃ na sakkosī’’ti ahampetaṃ jānāmi, yo panesa tālassa avidūre vammiko, ettha kaṇhasappo vasati. ‘‘Taṃ upaṭṭhaha, so etaṃ ḍaṃsitvā māressati, athassa akkhīni uppāṭetvā tvaṃ āharissasī’’ti . So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tato paṭṭhāya kaṇhasappaṃ upaṭṭhahi. Bodhisattenapi vāpitasassānaṃ gabbhaggahaṇakāle kakkaṭako mahā ahosi. Athekadivasaṃ sappo kākamāha ‘‘samma, tvaṃ nibaddhaṃ maṃ upaṭṭhahasi, kiṃ te karomī’’ti. ‘‘Sāmi, tumhākaṃ dāsiyā etassa khettasāmikassa akkhīsu dohaḷo uppajji, svāhaṃ tumhākaṃ ānubhāvena tassa akkhīni labhissāmīti tumhe upaṭṭhahāmī’’ti. Sappo ‘‘hotu, nayidaṃ garukaṃ, labhissasī’’ti taṃ assāsetvā puna divase brāhmaṇassa āgamanamagge kedāramariyādaṃ nissāya tiṇehi paṭicchanno hutvā tassāgamanaṃ olokento nipajji.
போ³தி⁴ஸத்தோ ஆக³ச்ச²ந்தோ பட²மங் ஸொப்³ப⁴ங் ஓதரித்வா முக²ங் தோ⁴வித்வா ஸினேஹங் பச்சுபட்டா²பெத்வா ஸுவண்ணகக்கடகங் ஆலிங்கெ³த்வா உத்தரிஸாடகந்தரே நிபஜ்ஜாபெத்வா கெ²த்தங் பாவிஸி. ஸப்போ தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வாவ வேகே³ன பக்க²ந்தி³த்வா பிண்டி³கமங்ஸே ட³ங்ஸித்வா தத்தே²வ பாதெத்வா வம்மிகங் ஸந்தா⁴ய பலாயி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பதனஞ்ச கக்கடகஸ்ஸ ஸாடகந்தரதோ லங்க⁴னஞ்ச காகஸ்ஸ ஆக³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ உரே நிலீயனஞ்ச அபச்சா²அபுரிமங் அஹோஸி. காகோ நிலீயித்வா அக்கீ²னி துண்டே³ன பஹரி. கக்கடகோ ‘‘இமங் காகங் நிஸ்ஸாய மம ஸஹாயஸ்ஸ ப⁴யங் உப்பன்னங், ஏதஸ்மிங் க³ஹிதே ஸப்போ ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதீ’’தி ஸண்டா³ஸேன க³ண்ஹந்தோ விய காகங் கீ³வாயங் அளேன த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா கிலமெத்வா தோ²கங் ஸிதி²லமகாஸி. காகோ ‘‘கிஸ்ஸ மங் ஸம்ம, ச²ட்³டெ³த்வா பலாயஸி, ஏஸ மங் கக்கடகோ பி⁴ய்யோ விஹேடே²தி, யாவ ந மராமி, தாவ ஏஹீ’’தி ஸப்பங் பக்கோஸந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Bodhisatto āgacchanto paṭhamaṃ sobbhaṃ otaritvā mukhaṃ dhovitvā sinehaṃ paccupaṭṭhāpetvā suvaṇṇakakkaṭakaṃ āliṅgetvā uttarisāṭakantare nipajjāpetvā khettaṃ pāvisi. Sappo taṃ āgacchantaṃ disvāva vegena pakkhanditvā piṇḍikamaṃse ḍaṃsitvā tattheva pātetvā vammikaṃ sandhāya palāyi. Bodhisattassa patanañca kakkaṭakassa sāṭakantarato laṅghanañca kākassa āgantvā bodhisattassa ure nilīyanañca apacchāapurimaṃ ahosi. Kāko nilīyitvā akkhīni tuṇḍena pahari. Kakkaṭako ‘‘imaṃ kākaṃ nissāya mama sahāyassa bhayaṃ uppannaṃ, etasmiṃ gahite sappo āgacchissatī’’ti saṇḍāsena gaṇhanto viya kākaṃ gīvāyaṃ aḷena daḷhaṃ gahetvā kilametvā thokaṃ sithilamakāsi. Kāko ‘‘kissa maṃ samma, chaḍḍetvā palāyasi, esa maṃ kakkaṭako bhiyyo viheṭheti, yāva na marāmi, tāva ehī’’ti sappaṃ pakkosanto paṭhamaṃ gāthamāha –
94.
94.
‘‘ஸிங்கீ³மிகோ³ ஆயதசக்கு²னெத்தோ, அட்டி²த்தசோ வாரிஸயோ அலோமோ;
‘‘Siṅgīmigo āyatacakkhunetto, aṭṭhittaco vārisayo alomo;
தேனாபி⁴பூ⁴தோ கபணங் ருதா³மி, ஹரே ஸகா² கிஸ்ஸ நு மங் ஜஹாஸீ’’தி.
Tenābhibhūto kapaṇaṃ rudāmi, hare sakhā kissa nu maṃ jahāsī’’ti.
தத்த² ஸிங்கீ³மிகோ³தி ஸிங்கீ³ஸுவண்ணவண்ணதாய வா அளஸங்கா²தானங் வா ஸிங்கா³னங் அத்தி²தாய கக்கடகோ வுத்தோ. ஆயதசக்கு²னெத்தோதி தீ³கே⁴ஹி சக்கு²ஸங்கா²தேஹி நெத்தேஹி ஸமன்னாக³தோ. அட்டி²மேவ தசோ அஸ்ஸாதி அட்டி²த்தசோ. ஹரே ஸகா²தி ஆலபனமேதங், அம்போ⁴ ஸஹாயாதி அத்தோ².
Tattha siṅgīmigoti siṅgīsuvaṇṇavaṇṇatāya vā aḷasaṅkhātānaṃ vā siṅgānaṃ atthitāya kakkaṭako vutto. Āyatacakkhunettoti dīghehi cakkhusaṅkhātehi nettehi samannāgato. Aṭṭhimeva taco assāti aṭṭhittaco. Hare sakhāti ālapanametaṃ, ambho sahāyāti attho.
ஸப்போ தங் ஸுத்வா மஹந்தங் ப²ணங் கத்வா காகங் அஸ்ஸாஸெந்தோ அக³மாஸி. ஸத்தா² இமமத்த²ங் தீ³பெந்தோ அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Sappo taṃ sutvā mahantaṃ phaṇaṃ katvā kākaṃ assāsento agamāsi. Satthā imamatthaṃ dīpento abhisambuddho hutvā dutiyaṃ gāthamāha –
95.
95.
‘‘ஸோ பஸ்ஸஸந்தோ மஹதா ப²ணேன, பு⁴ஜங்க³மோ கக்கடமஜ்ஜ²பத்தோ;
‘‘So passasanto mahatā phaṇena, bhujaṅgamo kakkaṭamajjhapatto;
ஸகா² ஸகா²ரங் பரிதாயமானோ, பு⁴ஜங்க³மங் கக்கடகோ க³ஹேஸீ’’தி.
Sakhā sakhāraṃ paritāyamāno, bhujaṅgamaṃ kakkaṭako gahesī’’ti.
தத்த² கக்கடமஜ்ஜ²பத்தோதி கக்கடகங் ஸம்பத்தோ. ஸகா² ஸகா²ரந்தி ஸஹாயோ ஸஹாயங். ‘‘ஸகங் ஸகா²ர’’ந்திபி பாடோ², அத்தனோ ஸஹாயந்தி அத்தோ². பரிதாயமானோதி ரக்க²மானோ. க³ஹேஸீதி து³தியேன அளேன கீ³வாயங் த³ள்ஹங் க³ஹேஸி.
Tattha kakkaṭamajjhapattoti kakkaṭakaṃ sampatto. Sakhā sakhāranti sahāyo sahāyaṃ. ‘‘Sakaṃ sakhāra’’ntipi pāṭho, attano sahāyanti attho. Paritāyamānoti rakkhamāno. Gahesīti dutiyena aḷena gīvāyaṃ daḷhaṃ gahesi.
அத² நங் கிலமெத்வா தோ²கங் ஸிதி²லமகாஸி. அத² ஸப்போ ‘‘கக்கடகா நாம நேவ காகமங்ஸங் கா²த³ந்தி, ந ஸப்பமங்ஸங், அத² கேன நு கோ² காரணேன அயங் அம்ஹே க³ண்ஹீ’’தி சிந்தெத்வா தங் புச்ச²ந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ kilametvā thokaṃ sithilamakāsi. Atha sappo ‘‘kakkaṭakā nāma neva kākamaṃsaṃ khādanti, na sappamaṃsaṃ, atha kena nu kho kāraṇena ayaṃ amhe gaṇhī’’ti cintetvā taṃ pucchanto tatiyaṃ gāthamāha –
96.
96.
‘‘ந வாயஸங் நோ பன கண்ஹஸப்பங், கா⁴ஸத்தி²கோ கக்கடகோ அதெ³ய்ய;
‘‘Na vāyasaṃ no pana kaṇhasappaṃ, ghāsatthiko kakkaṭako adeyya;
புச்சா²மி தங் ஆயதசக்கு²னெத்த, அத² கிஸ்ஸ ஹேதும்ஹ உபோ⁴ க³ஹீதா’’தி.
Pucchāmi taṃ āyatacakkhunetta, atha kissa hetumha ubho gahītā’’ti.
தத்த² கா⁴ஸத்தி²கோதி ஆஹாரத்தி²கோ ஹுத்வா. அதெ³ய்யாதிஆதி³யெய்ய, ந-காரேன யோஜெத்வா ந க³ண்ஹீதி அத்தோ².
Tattha ghāsatthikoti āhāratthiko hutvā. Adeyyātiādiyeyya, na-kārena yojetvā na gaṇhīti attho.
தங் ஸுத்வா கக்கடகோ க³ஹணகாரணங் கதெ²ந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā kakkaṭako gahaṇakāraṇaṃ kathento dve gāthā abhāsi –
97.
97.
‘‘அயங் புரிஸோ மம அத்த²காமோ, யோ மங் க³ஹெத்வான த³காய நேதி;
‘‘Ayaṃ puriso mama atthakāmo, yo maṃ gahetvāna dakāya neti;
தஸ்மிங் மதே து³க்க²மனப்பகங் மே, அஹஞ்ச ஏஸோ ச உபோ⁴ ந ஹோம.
Tasmiṃ mate dukkhamanappakaṃ me, ahañca eso ca ubho na homa.
98.
98.
‘‘மமஞ்ச தி³ஸ்வான பவத்³த⁴காயங், ஸப்³போ³ ஜனோ ஹிங்ஸிதுமேவ மிச்சே²;
‘‘Mamañca disvāna pavaddhakāyaṃ, sabbo jano hiṃsitumeva micche;
ஸாது³ஞ்ச தூ²லஞ்ச முது³ஞ்ச மங்ஸங், காகாபி மங் தி³ஸ்வ விஹேட²யெய்யு’’ந்தி.
Sāduñca thūlañca muduñca maṃsaṃ, kākāpi maṃ disva viheṭhayeyyu’’nti.
தத்த² அயந்தி போ³தி⁴ஸத்தங் நித்³தி³ஸதி. அத்த²காமோதி ஹிதகாமோ. த³காய நேதீதி யோ மங் ஸம்பியாயமானோ உத்தரிஸாடகேன க³ஹெத்வான உத³காய நேதி, அத்தனோ வஸனகஸொப்³ப⁴ங் பாபேதி. தஸ்மிங் மதேதி ஸசே ஸோ இமஸ்மிங் டா²னே மரிஸ்ஸதி, ஏதஸ்மிங் மதே மம காயிகங் சேதஸிகங் மஹந்தங் து³க்க²ங் ப⁴விஸ்ஸதீதி தீ³பேதி. உபோ⁴ ந ஹோமாதி த்³வேபி ஜனா ந ப⁴விஸ்ஸாம. மமஞ்ச தி³ஸ்வானாதி கா³தா²ய அயமத்தோ² – இத³ஞ்ச அபரங் காரணங், இமஸ்மிங் மதே அனாத²ங் நிப்பச்சயங் மங் பவட்³டி⁴தகாயங் தி³ஸ்வா ஸப்³போ³ ஜனோ ‘‘இமஸ்ஸ கக்கடகஸ்ஸ ஸாது³ஞ்ச தூ²லஞ்ச முது³ஞ்ச மங்ஸ’’ந்தி மங் மாரேதுங் இச்செ²ய்ய, ந கேவலஞ்ச ஜனோ மனுஸ்ஸோ, திரச்சா²னபூ⁴தா காகாபி மங் தி³ஸ்வா விஹேட²யெய்யுங் விஹேஸெய்யுங் மாரெய்யுங்.
Tattha ayanti bodhisattaṃ niddisati. Atthakāmoti hitakāmo. Dakāya netīti yo maṃ sampiyāyamāno uttarisāṭakena gahetvāna udakāya neti, attano vasanakasobbhaṃ pāpeti. Tasmiṃ mateti sace so imasmiṃ ṭhāne marissati, etasmiṃ mate mama kāyikaṃ cetasikaṃ mahantaṃ dukkhaṃ bhavissatīti dīpeti. Ubho na homāti dvepi janā na bhavissāma. Mamañca disvānāti gāthāya ayamattho – idañca aparaṃ kāraṇaṃ, imasmiṃ mate anāthaṃ nippaccayaṃ maṃ pavaḍḍhitakāyaṃ disvā sabbo jano ‘‘imassa kakkaṭakassa sāduñca thūlañca muduñca maṃsa’’nti maṃ māretuṃ iccheyya, na kevalañca jano manusso, tiracchānabhūtā kākāpi maṃ disvā viheṭhayeyyuṃ viheseyyuṃ māreyyuṃ.
தங் ஸுத்வா ஸப்போ சிந்தேஸி ‘‘ஏகேனுபாயேன இமங் வஞ்செத்வா காகஞ்ச அத்தானஞ்ச மோசெஸ்ஸாமீ’’தி. அத² நங் வஞ்சேதுகாமோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā sappo cintesi ‘‘ekenupāyena imaṃ vañcetvā kākañca attānañca mocessāmī’’ti. Atha naṃ vañcetukāmo chaṭṭhaṃ gāthamāha –
99.
99.
‘‘ஸசேதஸ்ஸ ஹேதும்ஹ உபோ⁴ க³ஹீதா, உட்டா²து போஸே விஸமாவமாமி;
‘‘Sacetassa hetumha ubho gahītā, uṭṭhātu pose visamāvamāmi;
மமஞ்ச காகஞ்ச பமுஞ்ச கி²ப்பங், புரே விஸங் கா³ள்ஹமுபேதி மச்ச’’ந்தி.
Mamañca kākañca pamuñca khippaṃ, pure visaṃ gāḷhamupeti macca’’nti.
தத்த² ஸசேதஸ்ஸ ஹேதூதி ஸசே ஏதஸ்ஸ காரணா. உட்டா²தூதி நிப்³பி³ஸோ ஹோது. விஸமாவமாமீதி அஹமஸ்ஸ விஸங் ஆகட்³டா⁴மி, நிப்³பி³ஸங் நங் கரோமி. புரே விஸங் கா³ள்ஹமுபேதி மச்சந்தி இமஞ்ஹி மச்சங் மயா அனாவமியமானங் விஸங் கா³ள்ஹங் ப³லவங் ஹுத்வா உபக³ச்செ²ய்ய, தங் யாவ ந உபக³ச்ச²தி, தாவதே³வ அம்ஹே த்³வேபி ஜனே கி²ப்பங் முஞ்சாதி.
Tattha sacetassa hetūti sace etassa kāraṇā. Uṭṭhātūti nibbiso hotu. Visamāvamāmīti ahamassa visaṃ ākaḍḍhāmi, nibbisaṃ naṃ karomi. Pure visaṃ gāḷhamupeti maccanti imañhi maccaṃ mayā anāvamiyamānaṃ visaṃ gāḷhaṃ balavaṃ hutvā upagaccheyya, taṃ yāva na upagacchati, tāvadeva amhe dvepi jane khippaṃ muñcāti.
தங் ஸுத்வா கக்கடகோ சிந்தேஸி ‘‘அயங் ஏகேனுபாயேன மங் த்³வேபி ஜனே விஸ்ஸஜ்ஜாபெத்வா பலாயிதுகாமோ, மய்ஹங் உபாயகோஸல்லங் ந ஜானாதி, அஹங் தா³னி யதா² ஸப்போ ஸஞ்சரிதுங் ஸக்கோதி, ஏவங் அளங் ஸிதி²லங் கரிஸ்ஸாமி, காகங் பன நேவ விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் சிந்தெத்வா ஸத்தமங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā kakkaṭako cintesi ‘‘ayaṃ ekenupāyena maṃ dvepi jane vissajjāpetvā palāyitukāmo, mayhaṃ upāyakosallaṃ na jānāti, ahaṃ dāni yathā sappo sañcarituṃ sakkoti, evaṃ aḷaṃ sithilaṃ karissāmi, kākaṃ pana neva vissajjessāmī’’ti evaṃ cintetvā sattamaṃ gāthamāha –
100.
100.
‘‘ஸப்பங் பமொக்கா²மி ந தாவ காகங், படிப³ந்த⁴கோ ஹோஹிதி தாவ காகோ;
‘‘Sappaṃ pamokkhāmi na tāva kākaṃ, paṭibandhako hohiti tāva kāko;
புரிஸஞ்ச தி³ஸ்வான ஸுகி²ங் அரோக³ங், காகங் பமொக்கா²மி யதே²வ ஸப்ப’’ந்தி.
Purisañca disvāna sukhiṃ arogaṃ, kākaṃ pamokkhāmi yatheva sappa’’nti.
தத்த² படிப³ந்த⁴கோதி பாடிபோ⁴கோ³. யதே²வ ஸப்பந்தி யதா² ப⁴வந்தங் ஸப்பங் முஞ்சாமி, ததா² காகங் பமொக்கா²மி, கேவலங் த்வங் இமஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸரீரதோ ஸீக⁴ங் விஸங் ஆவமாஹீதி.
Tattha paṭibandhakoti pāṭibhogo. Yatheva sappanti yathā bhavantaṃ sappaṃ muñcāmi, tathā kākaṃ pamokkhāmi, kevalaṃ tvaṃ imassa brāhmaṇassa sarīrato sīghaṃ visaṃ āvamāhīti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா தஸ்ஸ ஸுக²ஸஞ்சாரணத்த²ங் அளங் ஸிதி²லமகாஸி. ஸப்போ விஸங் ஆவமித்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ ஸரீரங் நிப்³பி³ஸங் அகாஸி. ஸோ நித்³து³க்கோ² உட்டா²ய பகதிவண்ணேனேவ அட்டா²ஸி. கக்கடகோ ‘‘ஸசே இமே த்³வேபி ஜனா அரோகா³ ப⁴விஸ்ஸந்தி, மய்ஹங் ஸஹாயஸ்ஸ வட்³டி⁴ நாம ந ப⁴விஸ்ஸதி, வினாஸெஸ்ஸாமி நே’’தி சிந்தெத்வா கத்தரிகாய உப்பலமகுளங் விய அளேஹி உபி⁴ன்னம்பி ஸீஸங் கப்பெத்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபேஸி. காகீபி தம்ஹா டா²னா பலாயி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஸப்பஸ்ஸ ஸரீரங் த³ண்ட³கே வேடெ²த்வா கு³ம்ப³பிட்டே² கி²பி. ஸுவண்ணகக்கடகங் ஸொப்³பே⁴ விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ந்ஹத்வா ஸாலிந்தி³யகா³மமேவ க³தோ. ததோ பட்டா²ய கக்கடகேன ஸத்³தி⁴ங் அதி⁴கதரோ விஸ்ஸாஸோ அஹோஸி.
Evañca pana vatvā tassa sukhasañcāraṇatthaṃ aḷaṃ sithilamakāsi. Sappo visaṃ āvamitvā mahāsattassa sarīraṃ nibbisaṃ akāsi. So niddukkho uṭṭhāya pakativaṇṇeneva aṭṭhāsi. Kakkaṭako ‘‘sace ime dvepi janā arogā bhavissanti, mayhaṃ sahāyassa vaḍḍhi nāma na bhavissati, vināsessāmi ne’’ti cintetvā kattarikāya uppalamakuḷaṃ viya aḷehi ubhinnampi sīsaṃ kappetvā jīvitakkhayaṃ pāpesi. Kākīpi tamhā ṭhānā palāyi. Bodhisatto sappassa sarīraṃ daṇḍake veṭhetvā gumbapiṭṭhe khipi. Suvaṇṇakakkaṭakaṃ sobbhe vissajjetvā nhatvā sālindiyagāmameva gato. Tato paṭṭhāya kakkaṭakena saddhiṃ adhikataro vissāso ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னெந்தோ ஓஸானகா³த²மாஹ –
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānento osānagāthamāha –
101.
101.
‘‘காகோ ததா³ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, மாரோ பன கண்ஹஸப்போ அஹோஸி;
‘‘Kāko tadā devadatto ahosi, māro pana kaṇhasappo ahosi;
ஆனந்த³ப⁴த்³தோ³ கக்கடகோ அஹோஸி, அஹங் ததா³ ப்³ராஹ்மணோ ஹோமி ஸத்தா²’’தி.
Ānandabhaddo kakkaṭako ahosi, ahaṃ tadā brāhmaṇo homi satthā’’ti.
ஸச்சபரியோஸானே ப³ஹூ ஸோதாபன்னாத³யோ அஹேஸுங். காகீ பன கா³தா²ய ந வுத்தா, ஸா சிஞ்சமாணவிகா அஹோஸீதி.
Saccapariyosāne bahū sotāpannādayo ahesuṃ. Kākī pana gāthāya na vuttā, sā ciñcamāṇavikā ahosīti.
ஸுவண்ணகக்கடகஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².
Suvaṇṇakakkaṭakajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 389. ஸுவண்ணகக்கடஜாதகங் • 389. Suvaṇṇakakkaṭajātakaṃ