Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [540] 3. ஸுவண்ணஸாமஜாதகவண்ணனா

    [540] 3. Suvaṇṇasāmajātakavaṇṇanā

    கோ நு மங் உஸுனா விஜ்ஜீ²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் மாதுபோஸகபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிர அட்டா²ரஸகோடிவிப⁴வஸ்ஸ ஏகஸ்ஸ ஸெட்டி²குலஸ்ஸ ஏகபுத்தகோ அஹோஸி மாதாபிதூனங் பியோ மனாபோ. ஸோ ஏகதி³வஸங் பாஸாத³வரக³தோ ஸீஹபஞ்ஜரங் உக்³கா⁴டெத்வா வீதி²ங் ஓலோகெந்தோ க³ந்த⁴மாலாதி³ஹத்த²ங் மஹாஜனங் த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய ஜேதவனங் க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அஹம்பி த⁴ம்மங் ஸுணிஸ்ஸாமீ’’தி மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா க³ந்த⁴மாலாதீ³னி கா³ஹாபெத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா வத்த²பே⁴ஸஜ்ஜபானகாதீ³னி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³பெத்வா க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி ச ப⁴க³வந்தங் பூஜெத்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ த⁴ம்மங் ஸுத்வா காமேஸு ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா பப்³ப³ஜ்ஜாய ச ஆனிஸங்ஸங் ஸல்லக்கெ²த்வா பரிஸாய வுட்டி²தாய ப⁴க³வந்தங் பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசித்வா ‘‘மாதாபிதூஹி அனநுஞ்ஞாதங் புத்தங் ததா²க³தா நாம ந பப்³பா³ஜெந்தீ’’தி ஸுத்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா புன கே³ஹங் க³ந்த்வா ஸகா³ரவேன மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா ஏவமாஹ – ‘‘அம்மதாதா, அஹங் ததா²க³தஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. அத²ஸ்ஸ மாதாபிதரோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஏகபுத்தகபா⁴வேன ஸத்ததா⁴ பி⁴ஜ்ஜமானஹத³யா விய புத்தஸினேஹேன கம்பமானா ஏவமாஹங்ஸு ‘‘தாத பியபுத்தக, தாத குலங்குர, தாத நயன, தாத ஹத³ய, தாத பாணஸதி³ஸ, தயா வினா கத²ங் ஜீவாம, தயி படிப³த்³த⁴ங் நோ ஜீவிதங். மயஞ்ஹி தாத, ஜராஜிண்ணா வுட்³டா⁴ மஹல்லகா, அஜ்ஜ வா ஸுவே வா பரஸுவே வா மரணங் பாபுணிஸ்ஸாம, தஸ்மா மா அம்ஹே ஓஹாய க³ச்ச²ஸி. தாத, பப்³ப³ஜ்ஜா நாம அதிது³க்கரா, ஸீதேன அத்தே² ஸதி உண்ஹங் லப⁴தி, உண்ஹேன அத்தே² ஸதி ஸீதங் லப⁴தி, தஸ்மா தாத, மா பப்³ப³ஜாஹீ’’தி.

    Konu maṃ usunā vijjhīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ mātuposakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira aṭṭhārasakoṭivibhavassa ekassa seṭṭhikulassa ekaputtako ahosi mātāpitūnaṃ piyo manāpo. So ekadivasaṃ pāsādavaragato sīhapañjaraṃ ugghāṭetvā vīthiṃ olokento gandhamālādihatthaṃ mahājanaṃ dhammassavanatthāya jetavanaṃ gacchantaṃ disvā ‘‘ahampi dhammaṃ suṇissāmī’’ti mātāpitaro vanditvā gandhamālādīni gāhāpetvā vihāraṃ gantvāvatthabhesajjapānakādīni bhikkhusaṅghassa dāpetvā gandhamālādīhi ca bhagavantaṃ pūjetvā ekamantaṃ nisinno dhammaṃ sutvā kāmesu ādīnavaṃ disvā pabbajjāya ca ānisaṃsaṃ sallakkhetvā parisāya vuṭṭhitāya bhagavantaṃ pabbajjaṃ yācitvā ‘‘mātāpitūhi ananuññātaṃ puttaṃ tathāgatā nāma na pabbājentī’’ti sutvā bhagavantaṃ vanditvā puna gehaṃ gantvā sagāravena mātāpitaro vanditvā evamāha – ‘‘ammatātā, ahaṃ tathāgatassa santike pabbajissāmī’’ti. Athassa mātāpitaro tassa vacanaṃ sutvā ekaputtakabhāvena sattadhā bhijjamānahadayā viya puttasinehena kampamānā evamāhaṃsu ‘‘tāta piyaputtaka, tāta kulaṅkura, tāta nayana, tāta hadaya, tāta pāṇasadisa, tayā vinā kathaṃ jīvāma, tayi paṭibaddhaṃ no jīvitaṃ. Mayañhi tāta, jarājiṇṇā vuḍḍhā mahallakā, ajja vā suve vā parasuve vā maraṇaṃ pāpuṇissāma, tasmā mā amhe ohāya gacchasi. Tāta, pabbajjā nāma atidukkarā, sītena atthe sati uṇhaṃ labhati, uṇhena atthe sati sītaṃ labhati, tasmā tāta, mā pabbajāhī’’ti.

    தங் ஸுத்வா குலபுத்தோ து³க்கீ² து³ம்மனோ ஓனதஸீஸோ பஜ்ஜா²யந்தோவ நிஸீதி³ ஸத்தாஹங் நிராஹாரோ. அத²ஸ்ஸ மாதாபிதரோ ஏவங் சிந்தேஸுங் ‘‘ஸசே நோ புத்தோ அனநுஞ்ஞாதோ, அத்³தா⁴ மரிஸ்ஸதி, புன ந பஸ்ஸிஸ்ஸாம, பப்³ப³ஜ்ஜாய ஜீவமானங் புன நங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி. சிந்தெத்வா ச பன ‘‘தாத பியபுத்தக, தங் பப்³ப³ஜ்ஜாய அனுஜானாம, பப்³ப³ஜாஹீ’’தி அனுஜானிங்ஸு. தங் ஸுத்வா குலபுத்தோ துட்ட²மானஸோ ஹுத்வா அத்தனோ ஸகலஸரீரங் ஓணாமெத்வா மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா விஹாரங் க³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. ஸத்தா² ஏகங் பி⁴க்கு²ங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘இமங் குமாரங் பப்³பா³ஜேஹீ’’தி ஆணாபேஸி. ஸோ தங் பப்³பா³ஜேஸி. தஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய மஹாலாப⁴ஸக்காரோ நிப்³ப³த்தி. ஸோ ஆசரியுபஜ்ஜா²யே ஆராதெ⁴த்வா லத்³தூ⁴பஸம்பதோ³ பஞ்ச வஸ்ஸானி த⁴ம்மங் பரியாபுணித்வா ‘‘அஹங் இத⁴ ஆகிண்ணோ விஹராமி, ந மே இத³ங் பதிரூப’’ந்தி விபஸ்ஸனாது⁴ரங் பூரேதுகாமோ ஹுத்வா உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா உபஜ்ஜா²யங் வந்தி³த்வா ஜேதவனா நிக்க²மித்வா ஏகங் பச்சந்தகா³மங் நிஸ்ஸாய அரஞ்ஞே விஹாஸி. ஸோ தத்த² விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி க⁴டெந்தோ வாயமந்தோபி விஸேஸங் நிப்³ப³த்தேதுங் நாஸக்கி². மாதாபிதரோபிஸ்ஸ க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே து³க்³க³தா அஹேஸுங். யே ஹி தேஸங் கெ²த்தங் வா வணிஜ்ஜங் வா பயோஜேஸுங், தே ‘‘இமஸ்மிங் குலே புத்தோ வா பா⁴தா வா இணங் சோதெ³த்வா க³ண்ஹந்தோ நாம நத்தீ²’’தி அத்தனோ அத்தனோ ஹத்த²க³தங் க³ஹெத்வா யதா²ருசி பலாயிங்ஸு. கே³ஹே தா³ஸகம்மகராத³யோபி ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதீ³னி க³ஹெத்வா பலாயிங்ஸு.

    Taṃ sutvā kulaputto dukkhī dummano onatasīso pajjhāyantova nisīdi sattāhaṃ nirāhāro. Athassa mātāpitaro evaṃ cintesuṃ ‘‘sace no putto ananuññāto, addhā marissati, puna na passissāma, pabbajjāya jīvamānaṃ puna naṃ passissāmā’’ti. Cintetvā ca pana ‘‘tāta piyaputtaka, taṃ pabbajjāya anujānāma, pabbajāhī’’ti anujāniṃsu. Taṃ sutvā kulaputto tuṭṭhamānaso hutvā attano sakalasarīraṃ oṇāmetvā mātāpitaro vanditvā vihāraṃ gantvā bhagavantaṃ pabbajjaṃ yāci. Satthā ekaṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘imaṃ kumāraṃ pabbājehī’’ti āṇāpesi. So taṃ pabbājesi. Tassa pabbajitakālato paṭṭhāya mahālābhasakkāro nibbatti. So ācariyupajjhāye ārādhetvā laddhūpasampado pañca vassāni dhammaṃ pariyāpuṇitvā ‘‘ahaṃ idha ākiṇṇo viharāmi, na me idaṃ patirūpa’’nti vipassanādhuraṃ pūretukāmo hutvā upajjhāyassa santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā upajjhāyaṃ vanditvā jetavanā nikkhamitvā ekaṃ paccantagāmaṃ nissāya araññe vihāsi. So tattha vipassanaṃ vaḍḍhetvā dvādasa vassāni ghaṭento vāyamantopi visesaṃ nibbattetuṃ nāsakkhi. Mātāpitaropissa gacchante gacchante kāle duggatā ahesuṃ. Ye hi tesaṃ khettaṃ vā vaṇijjaṃ vā payojesuṃ, te ‘‘imasmiṃ kule putto vā bhātā vā iṇaṃ codetvā gaṇhanto nāma natthī’’ti attano attano hatthagataṃ gahetvā yathāruci palāyiṃsu. Gehe dāsakammakarādayopi hiraññasuvaṇṇādīni gahetvā palāyiṃsu.

    அபரபா⁴கே³ த்³வே ஜனா கபணா ஹுத்வா ஹத்தே² உத³கஸிஞ்சனம்பி அலபி⁴த்வா கே³ஹங் விக்கிணித்வா அக⁴ரா ஹுத்வா காருஞ்ஞபா⁴வங் பத்தா பிலோதிகங் நிவாஸெத்வா கபாலஹத்தா² பி⁴க்கா²ய சரிங்ஸு. தஸ்மிங் காலே ஏகோ பி⁴க்கு² ஜேதவனதோ நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் அக³மாஸி. ஸோ தஸ்ஸ ஆக³ந்துகவத்தங் கத்வா ஸுக²னிஸின்னகாலே ‘‘ப⁴ந்தே, குதோ ஆக³தத்தா²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஜேதவனா ஆக³தோ ஆவுஸோ’’தி வுத்தே ஸத்து²னோ சேவ மஹாஸாவகாதீ³னஞ்ச ஆரொக்³யங் புச்சி²த்வா மாதாபிதூனஞ்ச பவத்திங் புச்சி² ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி²யங் அஸுகஸ்ஸ நாம ஸெட்டி²குலஸ்ஸ ஆரொக்³ய’’ந்தி? ‘‘ஆவுஸோ, மா தஸ்ஸ குலஸ்ஸ பவத்திங் புச்சா²’’தி. ‘‘கிங் ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘ஆவுஸோ, தஸ்ஸ கிர குலஸ்ஸ ஏகோ புத்தோ அத்தி², ஸோ பு³த்³த⁴ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதோ, தஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய ஏதங் குலங் பரிக்கீ²ணங், இதா³னி த்³வே ஜனா பரமகாருஞ்ஞபா⁴வங் பத்தா பி⁴க்கா²ய சரந்தீ’’தி. ஸோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸகபா⁴வேன ஸண்டா²துங் அஸக்கொந்தோ அஸ்ஸுபுண்ணேஹி நெத்தேஹி ரோதி³துங் ஆரபி⁴. ‘‘ஆவுஸோ, கிங் ரோத³ஸீ’’தி? ‘‘ப⁴ந்தே, தே மய்ஹங் மாதாபிதரோ, அஹங் தேஸங் புத்தோ’’தி. ‘‘ஆவுஸோ, தவ மாதாபிதரோ தங் நிஸ்ஸாய வினாஸங் பத்தா, க³ச்ச², தே படிஜக்³கா³ஹீ’’தி.

    Aparabhāge dve janā kapaṇā hutvā hatthe udakasiñcanampi alabhitvā gehaṃ vikkiṇitvā agharā hutvā kāruññabhāvaṃ pattā pilotikaṃ nivāsetvā kapālahatthā bhikkhāya cariṃsu. Tasmiṃ kāle eko bhikkhu jetavanato nikkhamitvā anupubbena tassa vasanaṭṭhānaṃ agamāsi. So tassa āgantukavattaṃ katvā sukhanisinnakāle ‘‘bhante, kuto āgatatthā’’ti pucchitvā ‘‘jetavanā āgato āvuso’’ti vutte satthuno ceva mahāsāvakādīnañca ārogyaṃ pucchitvā mātāpitūnañca pavattiṃ pucchi ‘‘kiṃ, bhante, sāvatthiyaṃ asukassa nāma seṭṭhikulassa ārogya’’nti? ‘‘Āvuso, mā tassa kulassa pavattiṃ pucchā’’ti. ‘‘Kiṃ bhante’’ti. ‘‘Āvuso, tassa kira kulassa eko putto atthi, so buddhasāsane pabbajito, tassa pabbajitakālato paṭṭhāya etaṃ kulaṃ parikkhīṇaṃ, idāni dve janā paramakāruññabhāvaṃ pattā bhikkhāya carantī’’ti. So tassa vacanaṃ sutvā sakabhāvena saṇṭhātuṃ asakkonto assupuṇṇehi nettehi rodituṃ ārabhi. ‘‘Āvuso, kiṃ rodasī’’ti? ‘‘Bhante, te mayhaṃ mātāpitaro, ahaṃ tesaṃ putto’’ti. ‘‘Āvuso, tava mātāpitaro taṃ nissāya vināsaṃ pattā, gaccha, te paṭijaggāhī’’ti.

    ஸோ ‘‘அஹங் த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி க⁴டெந்தோ வாயமந்தோபி மக்³க³ங் வா ப²லங் வா நிப்³ப³த்தேதுங் நாஸக்கி²ங் , அப⁴ப்³போ³ ப⁴விஸ்ஸாமி, கிங் மே பப்³ப³ஜ்ஜாய, கி³ஹீ ஹுத்வா மாதாபிதரோ போஸெத்வா தா³னங் த³த்வா ஸக்³க³பராயணோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா அரஞ்ஞாவாஸங் தஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ நிய்யாதெ³த்வா புனதி³வஸே அரஞ்ஞா நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன க³ச்ச²ந்தோ ஸாவத்தி²தோ அவிதூ³ரே ஜேதவனபிட்டி²விஹாரங் பாபுணி. தத்த² த்³வே மக்³கா³ அஹேஸுங். தேஸு ஏகோ மக்³கோ³ ஜேதவனங் க³ச்ச²தி, ஏகோ ஸாவத்தி²ங். ஸோ தத்தே²வ ட²த்வா ‘‘கிங் நு கோ² பட²மங் மாதாபிதரோ பஸ்ஸாமி, உதா³ஹு த³ஸப³ல’’ந்தி சிந்தெத்வா ‘‘மயா மாதாபிதரோ சிரங் தி³ட்ட²புப்³பா³, இதோ பட்டா²ய பன மே பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனங் து³ல்லப⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதி, தஸ்மா அஜ்ஜமேவ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸ்வே பாதோவ மாதாபிதரோ பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஸாவத்தி²மக்³க³ங் பஹாய ஸாயன்ஹஸமயே ஜேதவனங் பாவிஸி. தங் தி³வஸங் பன ஸத்தா² பச்சூஸகாலே லோகங் ஓலோகெந்தோ இமஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயஸம்பத்திங் அத்³த³ஸ. ஸோ தஸ்ஸாக³மனகாலே மாதுபோஸகஸுத்தேன (ஸங்॰ நி॰ 1.205) மாதாபிதூனங் கு³ணங் வண்ணேஸி. ஸோ பன பி⁴க்கு² பரிஸபரியந்தே ட²த்வா ஸத்து²ஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுணந்தோ சிந்தேஸி ‘‘அஹங் கி³ஹீ ஹுத்வா மாதாபிதரோ படிஜக்³கி³துங் ஸக்கோமீதி சிந்தேஸிங், ஸத்தா² பன ‘பப்³ப³ஜிதோவ ஸமானோ படிஜக்³கி³தோ உபகாரகோ மாதாபிதூன’ந்தி வத³தி. ஸசாஹங் ஸத்தா²ரங் அதி³ஸ்வா க³தோ, ஏவரூபாய பப்³ப³ஜ்ஜாய பரிஹீனோ ப⁴வெய்யங். இதா³னி பன கி³ஹீ அஹுத்வா பப்³ப³ஜிதோவ ஸமானோ மாதாபிதரோ போஸெஸ்ஸாமீ’’தி.

    So ‘‘ahaṃ dvādasa vassāni ghaṭento vāyamantopi maggaṃ vā phalaṃ vā nibbattetuṃ nāsakkhiṃ , abhabbo bhavissāmi, kiṃ me pabbajjāya, gihī hutvā mātāpitaro posetvā dānaṃ datvā saggaparāyaṇo bhavissāmī’’ti cintetvā araññāvāsaṃ tassa therassa niyyādetvā punadivase araññā nikkhamitvā anupubbena gacchanto sāvatthito avidūre jetavanapiṭṭhivihāraṃ pāpuṇi. Tattha dve maggā ahesuṃ. Tesu eko maggo jetavanaṃ gacchati, eko sāvatthiṃ. So tattheva ṭhatvā ‘‘kiṃ nu kho paṭhamaṃ mātāpitaro passāmi, udāhu dasabala’’nti cintetvā ‘‘mayā mātāpitaro ciraṃ diṭṭhapubbā, ito paṭṭhāya pana me buddhadassanaṃ dullabhaṃ bhavissati, tasmā ajjameva sammāsambuddhaṃ disvā dhammaṃ sutvā sve pātova mātāpitaro passissāmī’’ti sāvatthimaggaṃ pahāya sāyanhasamaye jetavanaṃ pāvisi. Taṃ divasaṃ pana satthā paccūsakāle lokaṃ olokento imassa kulaputtassa upanissayasampattiṃ addasa. So tassāgamanakāle mātuposakasuttena (saṃ. ni. 1.205) mātāpitūnaṃ guṇaṃ vaṇṇesi. So pana bhikkhu parisapariyante ṭhatvā satthussa dhammakathaṃ suṇanto cintesi ‘‘ahaṃ gihī hutvā mātāpitaro paṭijaggituṃ sakkomīti cintesiṃ, satthā pana ‘pabbajitova samāno paṭijaggito upakārako mātāpitūna’nti vadati. Sacāhaṃ satthāraṃ adisvā gato, evarūpāya pabbajjāya parihīno bhaveyyaṃ. Idāni pana gihī ahutvā pabbajitova samāno mātāpitaro posessāmī’’ti.

    ஸோ ஸலாகக்³க³ங் க³ந்த்வா ஸலாகப⁴த்தஞ்சேவ ஸலாகயாகு³ஞ்ச க³ண்ஹித்வா த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி அரஞ்ஞே வுத்த²பி⁴க்கு² பாராஜிகப்பத்தோ விய அஹோஸி. ஸோ பாதோவ ஸாவத்தி²யங் பவிஸித்வா ‘‘கிங் நு கோ² பட²மங் யாகு³ங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, உதா³ஹு மாதாபிதரோ பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘கபணானங் மாதாபிதூனங் ஸந்திகங் துச்ச²ஹத்தே²ன க³ந்துங் அயுத்த’’ந்தி சிந்தெத்வா யாகு³ங் க³ஹெத்வா ஏதேஸங் போராணககே³ஹத்³வாரங் க³தோ. மாதாபிதரோபிஸ்ஸ யாகு³பி⁴க்க²ங் சரித்வா பரபி⁴த்திங் நிஸ்ஸாய விஹரந்தி. ஸோ உபக³ந்த்வா நிஸின்னகே தி³ஸ்வா உப்பன்னஸோகோ அஸ்ஸுபுண்ணேஹி நெத்தேஹி தேஸங் அவிதூ³ரே அட்டா²ஸி. தே தங் தி³ஸ்வாபி ந ஸஞ்ஜானிங்ஸு. அத² மாதா ‘‘பி⁴க்க²த்தா²ய டி²தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸஞ்ஞாய ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் தா³தப்³ப³யுத்தகங் நத்தி², அதிச்ச²தா²’’தி ஆஹ. ஸோ தஸ்ஸா கத²ங் ஸுத்வா ஹத³யபூரங் ஸோகங் க³ஹெத்வா அஸ்ஸுபுண்ணேஹி நெத்தேஹி தத்தே²வ அட்டா²ஸி. து³தியம்பி ததியம்பி ‘‘அதிச்ச²தா²’’தி வுச்சமானோபி அட்டா²ஸியேவ. அத²ஸ்ஸ பிதா மாதரங் ஆஹ – ‘‘க³ச்ச², ப⁴த்³தே³, ஜானாஹி, புத்தோ நு கோ² நோ ஏஸோ’’தி. ஸா உட்டா²ய உபக³ந்த்வா ஓலோகெந்தீ ஸஞ்ஜானித்வா பாத³மூலே பதித்வா பரிதே³வி, பிதாபிஸ்ஸ ததே²வ அகாஸி, மஹந்தங் காருஞ்ஞங் அஹோஸி.

    So salākaggaṃ gantvā salākabhattañceva salākayāguñca gaṇhitvā dvādasa vassāni araññe vutthabhikkhu pārājikappatto viya ahosi. So pātova sāvatthiyaṃ pavisitvā ‘‘kiṃ nu kho paṭhamaṃ yāguṃ gaṇhissāmi, udāhu mātāpitaro passissāmī’’ti cintetvā ‘‘kapaṇānaṃ mātāpitūnaṃ santikaṃ tucchahatthena gantuṃ ayutta’’nti cintetvā yāguṃ gahetvā etesaṃ porāṇakagehadvāraṃ gato. Mātāpitaropissa yāgubhikkhaṃ caritvā parabhittiṃ nissāya viharanti. So upagantvā nisinnake disvā uppannasoko assupuṇṇehi nettehi tesaṃ avidūre aṭṭhāsi. Te taṃ disvāpi na sañjāniṃsu. Atha mātā ‘‘bhikkhatthāya ṭhito bhavissatī’’ti saññāya ‘‘bhante, tumhākaṃ dātabbayuttakaṃ natthi, aticchathā’’ti āha. So tassā kathaṃ sutvā hadayapūraṃ sokaṃ gahetvā assupuṇṇehi nettehi tattheva aṭṭhāsi. Dutiyampi tatiyampi ‘‘aticchathā’’ti vuccamānopi aṭṭhāsiyeva. Athassa pitā mātaraṃ āha – ‘‘gaccha, bhadde, jānāhi, putto nu kho no eso’’ti. Sā uṭṭhāya upagantvā olokentī sañjānitvā pādamūle patitvā paridevi, pitāpissa tatheva akāsi, mahantaṃ kāruññaṃ ahosi.

    ஸோபி மாதாபிதரோ தி³ஸ்வா ஸகபா⁴வேன ஸண்டா²துங் அஸக்கொந்தோ அஸ்ஸூனி பவத்தேஸி. ஸோ ஸோகங் அதி⁴வாஸெத்வா ‘‘அம்மதாதா, மா சிந்தயித்த², அஹங் வோ போஸெஸ்ஸாமீ’’தி மாதாபிதரோ அஸ்ஸாஸெத்வா யாகு³ங் பாயெத்வா ஏகமந்தே நிஸீதா³பெத்வா புன பி⁴க்க²ங் ஆஹரித்வா தே போ⁴ஜெத்வா அத்தனோ அத்தா²ய பி⁴க்க²ங் பரியேஸித்வா தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா புன ப⁴த்தேனாபுச்சி²த்வா பச்சா² ஸயங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி. ஸோ ததோ பட்டா²ய இமினா நியாமேன மாதாபிதரோ படிஜக்³க³தி. அத்தனா லத்³தா⁴னி பக்கி²கப⁴த்தாதீ³னி தேஸங்யேவ த³த்வா ஸயங் பிண்டா³ய சரித்வா லப⁴மானோ பு⁴ஞ்ஜதி, அலப⁴மானோ ந பு⁴ஞ்ஜதி, வஸ்ஸாவாஸிகம்பி அஞ்ஞம்பி யங் கிஞ்சி லபி⁴த்வா தேஸங்யேவ தே³தி. தேஹி பரிபு⁴த்தங் ஜிண்ணபிலோதிகங் க³ஹெத்வா அக்³க³ளங் த³த்வா ரஜித்வா ஸயங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி. பி⁴க்க²லப⁴னதி³வஸேஹி பனஸ்ஸ அலப⁴னதி³வஸா ப³ஹூ அஹேஸுங். அத²ஸ்ஸ நிவாஸனபாருபனங் அதிலூக²ங் ஹோதி.

    Sopi mātāpitaro disvā sakabhāvena saṇṭhātuṃ asakkonto assūni pavattesi. So sokaṃ adhivāsetvā ‘‘ammatātā, mā cintayittha, ahaṃ vo posessāmī’’ti mātāpitaro assāsetvā yāguṃ pāyetvā ekamante nisīdāpetvā puna bhikkhaṃ āharitvā te bhojetvā attano atthāya bhikkhaṃ pariyesitvā tesaṃ santikaṃ gantvā puna bhattenāpucchitvā pacchā sayaṃ paribhuñjati. So tato paṭṭhāya iminā niyāmena mātāpitaro paṭijaggati. Attanā laddhāni pakkhikabhattādīni tesaṃyeva datvā sayaṃ piṇḍāya caritvā labhamāno bhuñjati, alabhamāno na bhuñjati, vassāvāsikampi aññampi yaṃ kiñci labhitvā tesaṃyeva deti. Tehi paribhuttaṃ jiṇṇapilotikaṃ gahetvā aggaḷaṃ datvā rajitvā sayaṃ paribhuñjati. Bhikkhalabhanadivasehi panassa alabhanadivasā bahū ahesuṃ. Athassa nivāsanapārupanaṃ atilūkhaṃ hoti.

    இதி ஸோ மாதாபிதரோ படிஜக்³க³ந்தோயேவ அபரபா⁴கே³ கிஸோ உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதோ த⁴மனிஸந்த²தக³த்தோ அஹோஸி. அத² நங் ஸந்தி³ட்ட²ஸம்ப⁴த்தா பி⁴க்கூ² புச்சி²ங்ஸு ‘‘ஆவுஸோ, புப்³பே³ தவ ஸரீரவண்ணோ ஸோப⁴தி, இதா³னி பன கிஸோ உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதோ த⁴மனிஸந்த²தக³த்தோ, ப்³யாதி⁴ தே நு கோ² உப்பன்னோ’’தி. ஸோ ‘‘நத்தி² மே, ஆவுஸோ, ப்³யாதி⁴, அபிச பன பலிபோ³தோ⁴ மே அத்தீ²’’தி தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. அத² நங் தே பி⁴க்கூ² ஆஹங்ஸு ‘‘ஆவுஸோ, ப⁴க³வா ஸத்³தா⁴தெ³ய்யங் வினிபாதேதுங் ந தே³தி, த்வங் பன ஸத்³தா⁴தெ³ய்யங் க³ஹெத்வா கி³ஹீனங் த³த³மானோ அயுத்தங் கரோஸீ’’தி. ஸோ தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா லஜ்ஜிதோ ஓலீயி. தே எத்தகேனபி அஸந்துட்டா² ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அஸுகோ நாம பி⁴க்கு² ஸத்³தா⁴தெ³ய்யங் வினிபாதெத்வா கி³ஹீ போஸேதீ’’தி ஸத்து² ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² தங் பி⁴க்கு²ங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² ஸத்³தா⁴தெ³ய்யங் க³ஹெத்வா கி³ஹீ போஸேஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே தங் கிரியங் வண்ணேதுகாமோ அத்தனோ ச புப்³ப³சரியங் பகாஸேதுகாமோ ‘‘பி⁴க்கு², கி³ஹீ போஸெந்தோ கே போஸேஸீ’’தி புச்சி². ‘‘மாதாபிதரோ மே, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ஸத்தா² தஸ்ஸ உஸ்ஸாஹங் ஜனேதுங் ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴, பி⁴க்கூ²’’தி திக்க²த்துங் ஸாது⁴காரங் த³த்வா ‘‘த்வங் மம க³தமக்³கே³ டி²தோ, அஹம்பி புப்³ப³சரியங் சரந்தோ மாதாபிதரோ போஸேஸி’’ந்தி ஆஹ. ஸோ அஸ்ஸாஸங் படிலபி⁴. ஸத்தா² தாய புப்³ப³சரியாய ஆவிகரணத்த²ங் தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Iti so mātāpitaro paṭijaggantoyeva aparabhāge kiso uppaṇḍuppaṇḍukajāto dhamanisanthatagatto ahosi. Atha naṃ sandiṭṭhasambhattā bhikkhū pucchiṃsu ‘‘āvuso, pubbe tava sarīravaṇṇo sobhati, idāni pana kiso uppaṇḍuppaṇḍukajāto dhamanisanthatagatto, byādhi te nu kho uppanno’’ti. So ‘‘natthi me, āvuso, byādhi, apica pana palibodho me atthī’’ti taṃ pavattiṃ ārocesi. Atha naṃ te bhikkhū āhaṃsu ‘‘āvuso, bhagavā saddhādeyyaṃ vinipātetuṃ na deti, tvaṃ pana saddhādeyyaṃ gahetvā gihīnaṃ dadamāno ayuttaṃ karosī’’ti. So tesaṃ kathaṃ sutvā lajjito olīyi. Te ettakenapi asantuṭṭhā bhagavato santikaṃ gantvā ‘‘bhante, asuko nāma bhikkhu saddhādeyyaṃ vinipātetvā gihī posetī’’ti satthu ārocesuṃ. Satthā taṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu saddhādeyyaṃ gahetvā gihī posesī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte taṃ kiriyaṃ vaṇṇetukāmo attano ca pubbacariyaṃ pakāsetukāmo ‘‘bhikkhu, gihī posento ke posesī’’ti pucchi. ‘‘Mātāpitaro me, bhante’’ti vutte satthā tassa ussāhaṃ janetuṃ ‘‘sādhu sādhu, bhikkhū’’ti tikkhattuṃ sādhukāraṃ datvā ‘‘tvaṃ mama gatamagge ṭhito, ahampi pubbacariyaṃ caranto mātāpitaro posesi’’nti āha. So assāsaṃ paṭilabhi. Satthā tāya pubbacariyāya āvikaraṇatthaṃ tehi bhikkhūhi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸினக³ரதோ அவிதூ³ரே நதி³யா ஓரிமதீரே ஏகோ நேஸாத³கா³மோ அஹோஸி, பாரிமதீரே ஏகோ நேஸாத³கா³மோ. ஏகேகஸ்மிங் கா³மே பஞ்ச பஞ்ச குலஸதானி வஸந்தி. த்³வீஸுபி கா³மேஸு த்³வே நேஸாத³ஜெட்ட²கா ஸஹாயகா அஹேஸுங். தே த³ஹரகாலேயேவ கதிகவத்தங் கரிங்ஸு ‘‘ஸசே அம்ஹேஸு ஏகஸ்ஸ தீ⁴தா ஹோதி, ஏகஸ்ஸ புத்தோ ஹோதி, தேஸங் ஆவாஹவிவாஹங் கரிஸ்ஸாமா’’தி. அத² ஓரிமதீரே கா³மஜெட்ட²கஸ்ஸ கே³ஹே புத்தோ ஜாயி, ஜாதக்க²ணேயேவ து³கூலேன படிக்³க³ஹிதத்தா ‘‘து³கூலோ’’த்வேவஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. இதரஸ்ஸ கே³ஹே தீ⁴தா ஜாயி, தஸ்ஸா பரதீரே ஜாதத்தா ‘‘பாரிகா’’தி நாமங் கரிங்ஸு. தே உபோ⁴பி அபி⁴ரூபா பாஸாதி³கா அஹேஸுங் ஸுவண்ணவண்ணா. தே நேஸாத³குலே ஜாதாபி பாணாதிபாதங் நாம ந கரிங்ஸு.

    Atīte bārāṇasinagarato avidūre nadiyā orimatīre eko nesādagāmo ahosi, pārimatīre eko nesādagāmo. Ekekasmiṃ gāme pañca pañca kulasatāni vasanti. Dvīsupi gāmesu dve nesādajeṭṭhakā sahāyakā ahesuṃ. Te daharakāleyeva katikavattaṃ kariṃsu ‘‘sace amhesu ekassa dhītā hoti, ekassa putto hoti, tesaṃ āvāhavivāhaṃ karissāmā’’ti. Atha orimatīre gāmajeṭṭhakassa gehe putto jāyi, jātakkhaṇeyeva dukūlena paṭiggahitattā ‘‘dukūlo’’tvevassa nāmaṃ kariṃsu. Itarassa gehe dhītā jāyi, tassā paratīre jātattā ‘‘pārikā’’ti nāmaṃ kariṃsu. Te ubhopi abhirūpā pāsādikā ahesuṃ suvaṇṇavaṇṇā. Te nesādakule jātāpi pāṇātipātaṃ nāma na kariṃsu.

    அபரபா⁴கே³ ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகங் து³கூலகுமாரங் மாதாபிதரோ ஆஹங்ஸு ‘‘புத்த, குமாரிகங் தே ஆனயிஸ்ஸாமா’’தி. ஸோ பன ப்³ரஹ்மலோகதோ ஆக³தோ ஸுத்³த⁴ஸத்தோ உபோ⁴ கண்ணே பிதா⁴ய ‘‘ந மே க⁴ராவாஸேனத்தோ² அம்மதாதா, மா ஏவரூபங் அவசுத்தா²’’தி வத்வா யாவததியங் வுச்சமானோபி ந இச்சி²யேவ. பாரிகாபி மாதாபிதூஹி ‘‘அம்ம, அம்ஹாகங் ஸஹாயகஸ்ஸ புத்தோ அத்தி², ஸோ அபி⁴ரூபோ ஸுவண்ணவண்ணோ, தஸ்ஸ தங் த³ஸ்ஸாமா’’தி வுத்தா ததே²வ வத்வா உபோ⁴ கண்ணே பித³ஹி. ஸாபி ப்³ராஹ்மலோகதோ ஆக³தா க⁴ராவாஸங் ந இச்சி². து³கூலகுமாரோ பன தஸ்ஸா ரஹஸ்ஸேன ஸாஸனங் பஹிணி ‘‘ஸசே பாரிகே மேது²னத⁴ம்மேன அத்தி²கா, அஞ்ஞஸ்ஸ கே³ஹங் க³ச்ச²து, மய்ஹங் மேது²னத⁴ம்மே ச²ந்தோ³ நத்தீ²’’தி. ஸாபி தஸ்ஸ ததே²வ ஸாஸனங் பேஸேஸி.

    Aparabhāge soḷasavassuddesikaṃ dukūlakumāraṃ mātāpitaro āhaṃsu ‘‘putta, kumārikaṃ te ānayissāmā’’ti. So pana brahmalokato āgato suddhasatto ubho kaṇṇe pidhāya ‘‘na me gharāvāsenattho ammatātā, mā evarūpaṃ avacutthā’’ti vatvā yāvatatiyaṃ vuccamānopi na icchiyeva. Pārikāpi mātāpitūhi ‘‘amma, amhākaṃ sahāyakassa putto atthi, so abhirūpo suvaṇṇavaṇṇo, tassa taṃ dassāmā’’ti vuttā tatheva vatvā ubho kaṇṇe pidahi. Sāpi brāhmalokato āgatā gharāvāsaṃ na icchi. Dukūlakumāro pana tassā rahassena sāsanaṃ pahiṇi ‘‘sace pārike methunadhammena atthikā, aññassa gehaṃ gacchatu, mayhaṃ methunadhamme chando natthī’’ti. Sāpi tassa tatheva sāsanaṃ pesesi.

    அத² மாதாபிதரோ தேஸங் அனிச்ச²மானானஞ்ஞேவ ஆவாஹவிவாஹங் கரிங்ஸு. தே உபோ⁴பி கிலேஸஸமுத்³த³ங் அனோதரித்வா த்³வே மஹாப்³ரஹ்மானோ விய ஏகதோவ வஸிங்ஸு. து³கூலகுமாரோ பன மச்ச²ங் வா மிக³ங் வா ந மாரேதி, அந்தமஸோ ஆஹடமங்ஸம்பி ந விக்கிணாதி. அத² நங் மாதாபிதரோ வதி³ங்ஸு ‘‘தாத, த்வங் நேஸாத³குலே நிப்³ப³த்தித்வாபி நேவ க⁴ராவாஸங் இச்ச²ஸி, ந பாணவத⁴ங் கரோஸி, கிங் நாம கம்மங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘அம்மதாதா, தும்ஹேஸு அனுஜானந்தேஸு மயங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி. தங் ஸுத்வா மாதாபிதரோ ‘‘தேன ஹி பப்³ப³ஜதா²’’தி த்³வே ஜனே அனுஜானிங்ஸு. தே துட்ட²ஹட்டா² மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா கா³மதோ நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன க³ங்கா³தீரேன ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா யஸ்மிங் டா²னே மிக³ஸம்மதா நாம நதீ³ ஹிமவந்ததோ ஓதரித்வா க³ங்க³ங் பத்தா, தங் டா²னங் க³ந்த்வா க³ங்க³ங் பஹாய மிக³ஸம்மதாபி⁴முகா² அபி⁴ருஹிங்ஸு.

    Atha mātāpitaro tesaṃ anicchamānānaññeva āvāhavivāhaṃ kariṃsu. Te ubhopi kilesasamuddaṃ anotaritvā dve mahābrahmāno viya ekatova vasiṃsu. Dukūlakumāro pana macchaṃ vā migaṃ vā na māreti, antamaso āhaṭamaṃsampi na vikkiṇāti. Atha naṃ mātāpitaro vadiṃsu ‘‘tāta, tvaṃ nesādakule nibbattitvāpi neva gharāvāsaṃ icchasi, na pāṇavadhaṃ karosi, kiṃ nāma kammaṃ karissasī’’ti? ‘‘Ammatātā, tumhesu anujānantesu mayaṃ pabbajissāmā’’ti. Taṃ sutvā mātāpitaro ‘‘tena hi pabbajathā’’ti dve jane anujāniṃsu. Te tuṭṭhahaṭṭhā mātāpitaro vanditvā gāmato nikkhamitvā anupubbena gaṅgātīrena himavantaṃ pavisitvā yasmiṃ ṭhāne migasammatā nāma nadī himavantato otaritvā gaṅgaṃ pattā, taṃ ṭhānaṃ gantvā gaṅgaṃ pahāya migasammatābhimukhā abhiruhiṃsu.

    தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ ஓலோகெந்தோ தங் காரணங் ஞத்வா விஸ்ஸகம்மங் ஆமந்தெத்வா ‘‘தாத விஸ்ஸகம்ம, த்³வே மஹாபுரிஸா கா³மா நிக்க²மித்வா ஹிமவந்தங் பவிட்டா², தேஸங் நிவாஸட்டா²னங் லத்³து⁴ங் வட்டதி, மிக³ஸம்மதானதி³யா அட்³ட⁴கோஸந்தரே ஏதேஸங் பண்ணஸாலஞ்ச பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரே ச மாபெத்வா ஏஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா மூக³பக்க²ஜாதகே (ஜா॰ 2.22.1 ஆத³யோ) வுத்தனயேனேவ ஸப்³ப³ங் ஸங்வித³ஹித்வா அமனாபஸத்³தே³ மிக³பக்கி²னோ பலாபெத்வா ஏகபதி³கங் ஜங்க⁴மக்³க³ங் மாபெத்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. தேபி தங் மக்³க³ங் தி³ஸ்வா தேன மக்³கே³ன க³ந்த்வா தங் அஸ்ஸமபத³ங் பாபுணிங்ஸு. து³கூலபண்டி³தோ பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரே தி³ஸ்வா ‘‘ஸக்கேன மய்ஹங் தி³ன்னா’’தி ஸக்கத³த்தியபா⁴வங் ஞத்வா ஸாடகங் ஓமுஞ்சித்வா ரத்தவாகசீரங் நிவாஸெத்வா ஏகங் பாருபித்வா அஜினசம்மங் அங்ஸே கத்வா ஜடாமண்ட³லங் ப³ந்தி⁴த்வா இஸிவேஸங் க³ஹெத்வா பாரிகாயபி பப்³ப³ஜ்ஜங் அதா³ஸி. உபோ⁴பி காமாவசரமெத்தங் பா⁴வெத்வா தத்த² வஸிங்ஸு. தேஸங் மெத்தானுபா⁴வேன ஸப்³பே³பி மிக³பக்கி²னோ அஞ்ஞமஞ்ஞங் மெத்தசித்தமேவ படிலபி⁴ங்ஸு, ந கோசி கஞ்சி விஹேடே²ஸி. பாரிகா ததோ பட்டா²ய பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் ஆஹரதி, அஸ்ஸமபத³ங் ஸம்மஜ்ஜதி, ஸப்³ப³கிச்சானி கரோதி. உபோ⁴பி ப²லாப²லானி ஆஹரித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா அத்தனோ அத்தனோ பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தா தத்த² வாஸங் கப்பயிங்ஸு.

    Tasmiṃ khaṇe sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko olokento taṃ kāraṇaṃ ñatvā vissakammaṃ āmantetvā ‘‘tāta vissakamma, dve mahāpurisā gāmā nikkhamitvā himavantaṃ paviṭṭhā, tesaṃ nivāsaṭṭhānaṃ laddhuṃ vaṭṭati, migasammatānadiyā aḍḍhakosantare etesaṃ paṇṇasālañca pabbajitaparikkhāre ca māpetvā ehī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā mūgapakkhajātake (jā. 2.22.1 ādayo) vuttanayeneva sabbaṃ saṃvidahitvā amanāpasadde migapakkhino palāpetvā ekapadikaṃ jaṅghamaggaṃ māpetvā sakaṭṭhānameva gato. Tepi taṃ maggaṃ disvā tena maggena gantvā taṃ assamapadaṃ pāpuṇiṃsu. Dukūlapaṇḍito paṇṇasālaṃ pavisitvā pabbajitaparikkhāre disvā ‘‘sakkena mayhaṃ dinnā’’ti sakkadattiyabhāvaṃ ñatvā sāṭakaṃ omuñcitvā rattavākacīraṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā ajinacammaṃ aṃse katvā jaṭāmaṇḍalaṃ bandhitvā isivesaṃ gahetvā pārikāyapi pabbajjaṃ adāsi. Ubhopi kāmāvacaramettaṃ bhāvetvā tattha vasiṃsu. Tesaṃ mettānubhāvena sabbepi migapakkhino aññamaññaṃ mettacittameva paṭilabhiṃsu, na koci kañci viheṭhesi. Pārikā tato paṭṭhāya pānīyaṃ paribhojanīyaṃ āharati, assamapadaṃ sammajjati, sabbakiccāni karoti. Ubhopi phalāphalāni āharitvā paribhuñjitvā attano attano paṇṇasālaṃ pavisitvā samaṇadhammaṃ karontā tattha vāsaṃ kappayiṃsu.

    ஸக்கோ தேஸங் உபட்டா²னங் ஆக³ச்ச²தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் அனுஓலோகெந்தோ ‘‘இமேஸங் சக்கூ²னி பரிஹாயிஸ்ஸந்தீ’’தி அந்தராயங் தி³ஸ்வா து³கூலபண்டி³தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா ஏவமாஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் அந்தராயோ பஞ்ஞாயதி, படிஜக்³க³னகங் புத்தங் லத்³து⁴ங் வட்டதி, லோகத⁴ம்மங் படிஸேவதா²’’தி. அத² நங் து³கூலபண்டி³தோ ஆஹ – ‘‘ஸக்க, கின்னாமேதங் கதே²ஸி, மயங் அகா³ரமஜ்ஜே² வஸந்தாபி ஏதங் லோகத⁴ம்மங் புளவககூ³த²ராஸிங் விய ஜிகு³ச்சி²ம்ஹா, இதா³னி பன அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா கத²ங் ஏவரூபங் கரிஸ்ஸாமா’’தி. அத² ஸக்கோ தங் ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, ஸசே ஏவங் ந கரோத², பாரிகாய தாபஸியா உதுனிகாலே நாபி⁴ங் ஹத்தே²ன பராமஸெய்யாதா²’’தி. து³கூலபண்டி³தோ ‘‘இத³ங் ஸக்கா காது’’ந்தி ஸம்படிச்சி². ஸக்கோ தங் வந்தி³த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ.

    Sakko tesaṃ upaṭṭhānaṃ āgacchati. So ekadivasaṃ anuolokento ‘‘imesaṃ cakkhūni parihāyissantī’’ti antarāyaṃ disvā dukūlapaṇḍitaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīditvā evamāha – ‘‘bhante, tumhākaṃ antarāyo paññāyati, paṭijagganakaṃ puttaṃ laddhuṃ vaṭṭati, lokadhammaṃ paṭisevathā’’ti. Atha naṃ dukūlapaṇḍito āha – ‘‘sakka, kinnāmetaṃ kathesi, mayaṃ agāramajjhe vasantāpi etaṃ lokadhammaṃ puḷavakagūtharāsiṃ viya jigucchimhā, idāni pana araññaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā kathaṃ evarūpaṃ karissāmā’’ti. Atha sakko taṃ āha – ‘‘bhante, sace evaṃ na karotha, pārikāya tāpasiyā utunikāle nābhiṃ hatthena parāmaseyyāthā’’ti. Dukūlapaṇḍito ‘‘idaṃ sakkā kātu’’nti sampaṭicchi. Sakko taṃ vanditvā sakaṭṭhānameva gato.

    து³கூலபண்டி³தோபி தங் காரணங் பாரிகாய ஆசிக்கி²த்வா அஸ்ஸா உதுனிகாலே நாபி⁴ங் ஹத்தே²ன பராமஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தே³வலோகதோ சவித்வா தஸ்ஸா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. ஸா த³ஸமாஸச்சயேன ஸுவண்ணவண்ணங் புத்தங் விஜாயி, தேனேவஸ்ஸ ‘‘ஸுவண்ணஸாமோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. பாரிகாய ப²லாப²லத்தா²ய வனங் க³தகாலே பப்³ப³தந்தரே கின்னரியோ தா⁴திகிச்சங் கரிங்ஸு. தே உபோ⁴பி போ³தி⁴ஸத்தங் ந்ஹாபெத்வா பண்ணஸாலாயங் நிபஜ்ஜாபெத்வா ப²லாப²லத்தா²ய அரஞ்ஞங் க³ச்ச²ந்தி. தஸ்மிங் க²ணே கின்னரா குமாரங் க³ஹெத்வா கி³ரிகந்த³ராதீ³ஸு ந்ஹாபெத்வா பப்³ப³தமத்த²கங் ஆருய்ஹ நானாபுப்பே²ஹி அலங்கரித்வா ஹரிதாலமனோஸிலாதீ³னி ஸிலாயங் க⁴ங்ஸித்வா நலாடே திலகே கத்வா புன ஆனெத்வா பண்ணஸாலாயங் நிபஜ்ஜாபேஸுங். பாரிகாபி ஆக³ந்த்வா புத்தங் த²ஞ்ஞங் பாயேஸி. தங் அபரபா⁴கே³ வட்³டி⁴த்வா ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகம்பி அனுரக்க²ந்தா மாதாபிதரோ பண்ணஸாலாயங் நிஸீதா³பெத்வா ஸயமேவ வனமூலப²லாப²லத்தா²ய வனங் க³ச்ச²ந்தி. மஹாஸத்தோ ‘‘மம மாதாபிதூனங் கதா³சி கோசிதே³வ அந்தராயோ ப⁴வெய்யா’’தி சிந்தெத்வா தேஸங் க³தமக்³க³ங் ஸல்லக்கே²ஸி.

    Dukūlapaṇḍitopi taṃ kāraṇaṃ pārikāya ācikkhitvā assā utunikāle nābhiṃ hatthena parāmasi. Tadā bodhisatto devalokato cavitvā tassā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Sā dasamāsaccayena suvaṇṇavaṇṇaṃ puttaṃ vijāyi, tenevassa ‘‘suvaṇṇasāmo’’ti nāmaṃ kariṃsu. Pārikāya phalāphalatthāya vanaṃ gatakāle pabbatantare kinnariyo dhātikiccaṃ kariṃsu. Te ubhopi bodhisattaṃ nhāpetvā paṇṇasālāyaṃ nipajjāpetvā phalāphalatthāya araññaṃ gacchanti. Tasmiṃ khaṇe kinnarā kumāraṃ gahetvā girikandarādīsu nhāpetvā pabbatamatthakaṃ āruyha nānāpupphehi alaṅkaritvā haritālamanosilādīni silāyaṃ ghaṃsitvā nalāṭe tilake katvā puna ānetvā paṇṇasālāyaṃ nipajjāpesuṃ. Pārikāpi āgantvā puttaṃ thaññaṃ pāyesi. Taṃ aparabhāge vaḍḍhitvā soḷasavassuddesikampi anurakkhantā mātāpitaro paṇṇasālāyaṃ nisīdāpetvā sayameva vanamūlaphalāphalatthāya vanaṃ gacchanti. Mahāsatto ‘‘mama mātāpitūnaṃ kadāci kocideva antarāyo bhaveyyā’’ti cintetvā tesaṃ gatamaggaṃ sallakkhesi.

    அதே²கதி³வஸங் தேஸங் வனமூலப²லாப²லங் ஆதா³ய ஸாயன்ஹஸமயே நிவத்தந்தானங் அஸ்ஸமபத³தோ அவிதூ³ரே மஹாமேகோ⁴ உட்ட²ஹி. தே ஏகங் ருக்க²மூலங் பவிஸித்வா வம்மிகமத்த²கே அட்ட²ங்ஸு. தஸ்ஸ ச அப்³ப⁴ந்தரே ஆஸீவிஸோ அத்தி². தேஸங் ஸரீரதோ ஸேத³க³ந்த⁴மிஸ்ஸகங் உத³கங் ஓதரித்வா தஸ்ஸ நாஸாபுடங் பாவிஸி. ஸோ குஜ்ஜி²த்வா நாஸாவாதேன பஹரி. த்³வேபி அந்தா⁴ ஹுத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ந பஸ்ஸிங்ஸு. து³கூலபண்டி³தோ பாரிகங் ஆமந்தெத்வா ‘‘பாரிகே மம சக்கூ²னி பரிஹீனானி, அஹங் தங் ந பஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸாபி ததே²வ ஆஹ. தே ‘‘நத்தி² நோ இதா³னி ஜீவித’’ந்தி மக்³க³ங் அபஸ்ஸந்தா பரிதே³வமானா அட்ட²ங்ஸு. ‘‘கிங் பன தேஸங் புப்³ப³கம்ம’’ந்தி? தே கிர புப்³பே³ வேஜ்ஜகுலே அஹேஸுங். அத² ஸோ வேஜ்ஜோ ஏகஸ்ஸ மஹாத⁴னஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ அக்கி²ரோக³ங் படிஜக்³கி³. ஸோ தஸ்ஸ கிஞ்சி த⁴னங் ந அதா³ஸி. அத² வேஜ்ஜோ குஜ்ஜி²த்வா அத்தனோ கே³ஹங் க³ந்த்வா ப⁴ரியாய ஆரோசெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, அஹங் தஸ்ஸ அக்கி²ரோக³ங் படிஜக்³கா³மி, இதா³னி மய்ஹங் த⁴னங் ந தே³தி, கிங் கரோமா’’தி ஆஹ . ஸாபி குஜ்ஜி²த்வா ‘‘ந நோ தஸ்ஸ ஸந்தகேனத்தோ², பே⁴ஸஜ்ஜங் தஸ்ஸ ஏகயோக³ங் த³த்வா அக்கீ²னி காணானி கரோஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ததா² அகாஸி. ஸோ நசிரஸ்ஸேவ அந்தோ⁴ ஹோதி. தேஸங் உபி⁴ன்னம்பி இமினா கம்மேன சக்கூ²னி அந்தா⁴னி ஜாயிங்ஸு.

    Athekadivasaṃ tesaṃ vanamūlaphalāphalaṃ ādāya sāyanhasamaye nivattantānaṃ assamapadato avidūre mahāmegho uṭṭhahi. Te ekaṃ rukkhamūlaṃ pavisitvā vammikamatthake aṭṭhaṃsu. Tassa ca abbhantare āsīviso atthi. Tesaṃ sarīrato sedagandhamissakaṃ udakaṃ otaritvā tassa nāsāpuṭaṃ pāvisi. So kujjhitvā nāsāvātena pahari. Dvepi andhā hutvā aññamaññaṃ na passiṃsu. Dukūlapaṇḍito pārikaṃ āmantetvā ‘‘pārike mama cakkhūni parihīnāni, ahaṃ taṃ na passāmī’’ti āha. Sāpi tatheva āha. Te ‘‘natthi no idāni jīvita’’nti maggaṃ apassantā paridevamānā aṭṭhaṃsu. ‘‘Kiṃ pana tesaṃ pubbakamma’’nti? Te kira pubbe vejjakule ahesuṃ. Atha so vejjo ekassa mahādhanassa purisassa akkhirogaṃ paṭijaggi. So tassa kiñci dhanaṃ na adāsi. Atha vejjo kujjhitvā attano gehaṃ gantvā bhariyāya ārocetvā ‘‘bhadde, ahaṃ tassa akkhirogaṃ paṭijaggāmi, idāni mayhaṃ dhanaṃ na deti, kiṃ karomā’’ti āha . Sāpi kujjhitvā ‘‘na no tassa santakenattho, bhesajjaṃ tassa ekayogaṃ datvā akkhīni kāṇāni karohī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tassa santikaṃ gantvā tathā akāsi. So nacirasseva andho hoti. Tesaṃ ubhinnampi iminā kammena cakkhūni andhāni jāyiṃsu.

    அத² மஹாஸத்தோ ‘‘மம மாதாபிதரோ அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு இமாய வேலாய ஆக³ச்ச²ந்தி, இதா³னி தேஸங் பவத்திங் ந ஜானாமி, படிமக்³க³ங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா மக்³க³ங் க³ந்த்வா ஸத்³த³மகாஸி. தே தஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸஞ்ஜானித்வா படிஸத்³த³ங் கரித்வா புத்தஸினேஹேன ‘‘தாத ஸுவண்ணஸாம, இத⁴ பரிபந்தோ² அத்தி², மா ஆக³மீ’’தி வதி³ங்ஸு. அத² நேஸங் ‘‘தேன ஹி இமங் லட்டி²கோடிங் க³ஹெத்வா மம ஸந்திகங் ஏதா²’’தி தீ³க⁴லட்டி²ங் அதா³ஸி. தே லட்டி²கோடிங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³மிங்ஸு. அத² நே ‘‘கேன காரணேன வோ சக்கூ²னி வினட்டா²னீ’’தி புச்சி². அத² நங் மாதாபிதரோ ஆஹங்ஸு ‘‘தாத, மயங் தே³வே வஸ்ஸந்தே இத⁴ ருக்க²மூலே வம்மிகமத்த²கே டி²தா, தேன காரணேனா’’தி. ஸோ மாதாபிதூனங் கத²ங் ஸுத்வாவ அஞ்ஞாஸி ‘‘தத்த² ஆஸீவிஸேன ப⁴விதப்³ப³ங், தேன குத்³தே⁴ன நாஸாவாதோ விஸ்ஸட்டோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ மாதாபிதரோ தி³ஸ்வா ரோதி³ சேவ ஹஸி ச. அத² நங் தே புச்சி²ங்ஸு ‘‘கஸ்மா, தாத, ரோத³ஸி சேவ ஹஸஸி சா’’தி? அம்மதாதா, ‘‘தும்ஹாகங் த³ஹரகாலேயேவ ஏவங் சக்கூ²னி வினட்டா²னீ’’தி ரோதி³ங், ‘‘இதா³னி படிஜக்³கி³துங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி ஹஸிங். அம்மதாதா, தும்ஹே மா சிந்தயித்த², அஹங் வோ படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீதி.
