Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
4. ஸுயாமனத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
4. Suyāmanattheragāthāvaṇṇanā
காமச்ச²ந்தோ³ ச ப்³யாபாதோ³தி ஆயஸ்மதோ ஸுயாமனத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ இதோ ஏகனவுதே கப்பே விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே த⁴ஞ்ஞவதீனக³ரே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ப்³ராஹ்மணஸிப்பேஸு நிப்ப²த்திங் பத்வா ப்³ராஹ்மணமந்தே வாசேதி. தேன ச ஸமயேன விபஸ்ஸீ ப⁴க³வா மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் த⁴ஞ்ஞவதீனக³ரங் பிண்டா³ய பவிட்டோ² ஹோதி. தங் தி³ஸ்வா ப்³ராஹ்மணோ பஸன்னசித்தோ அத்தனோ கே³ஹங் நெத்வா ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா தஸ்ஸூபரி புப்ப²ஸந்தா²ரங் ஸந்த²ரித்வா அதா³ஸி, ஸத்த²ரி தத்த² நிஸின்னே பணீதேன ஆஹாரேன ஸந்தப்பேஸி, பு⁴த்தாவிஞ்ச புப்ப²க³ந்தே⁴ன பூஜேஸி. ஸத்தா² அனுமோத³னங் வத்வா பக்காமி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் புஞ்ஞானி கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ வேஸாலியங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ஸுயாமனோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ வயப்பத்தோ திண்ணங் வேதா³னங் பாரகூ³ பரமனிஸ்ஸமயுத்தோ ஹுத்வா கே³ஹவாஸீனங் காமூபபோ⁴க³ங் ஜிகு³ச்சி²த்வா ஜா²னநின்னோ ப⁴க³வதோ வேஸாலிக³மனே படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா கு²ரக்³கே³யேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.13.65-74) –
Kāmacchando ca byāpādoti āyasmato suyāmanattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto ito ekanavute kappe vipassissa bhagavato kāle dhaññavatīnagare brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto brāhmaṇasippesu nipphattiṃ patvā brāhmaṇamante vāceti. Tena ca samayena vipassī bhagavā mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ dhaññavatīnagaraṃ piṇḍāya paviṭṭho hoti. Taṃ disvā brāhmaṇo pasannacitto attano gehaṃ netvā āsanaṃ paññāpetvā tassūpari pupphasanthāraṃ santharitvā adāsi, satthari tattha nisinne paṇītena āhārena santappesi, bhuttāviñca pupphagandhena pūjesi. Satthā anumodanaṃ vatvā pakkāmi. So tena puññakammena devaloke nibbattitvā aparāparaṃ puññāni katvā devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde vesāliyaṃ aññatarassa brāhmaṇassa putto hutvā nibbatti, suyāmanotissa nāmaṃ ahosi. So vayappatto tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū paramanissamayutto hutvā gehavāsīnaṃ kāmūpabhogaṃ jigucchitvā jhānaninno bhagavato vesāligamane paṭiladdhasaddho pabbajitvā khuraggeyeva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.13.65-74) –
‘‘நக³ரே த⁴ஞ்ஞவதியா, அஹோஸிங் ப்³ராஹ்மணோ ததா³;
‘‘Nagare dhaññavatiyā, ahosiṃ brāhmaṇo tadā;
லக்க²ணே இதிஹாஸே ச, ஸனிக⁴ண்டு³ஸகேடுபே⁴.
Lakkhaṇe itihāse ca, sanighaṇḍusakeṭubhe.
‘‘பத³கோ வெய்யாகரணோ, நிமித்தகோவிதோ³ அஹங்;
‘‘Padako veyyākaraṇo, nimittakovido ahaṃ;
மந்தே ச ஸிஸ்ஸே வாசேஸிங், திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³.
Mante ca sisse vācesiṃ, tiṇṇaṃ vedāna pāragū.
‘‘பஞ்ச உப்பலஹத்தா²னி, பிட்டி²யங் ட²பிதானி மே;
‘‘Pañca uppalahatthāni, piṭṭhiyaṃ ṭhapitāni me;
ஆஹுதிங் யிட்டு²காமோஹங், பிதுமாதுஸமாக³மே.
Āhutiṃ yiṭṭhukāmohaṃ, pitumātusamāgame.
‘‘ததா³ விபஸ்ஸீ ப⁴க³வா, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴புரக்க²தோ;
‘‘Tadā vipassī bhagavā, bhikkhusaṅghapurakkhato;
ஓபா⁴ஸெந்தோ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஆக³ச்ச²தி நராஸபோ⁴.
Obhāsento disā sabbā, āgacchati narāsabho.
‘‘ஆஸனங் பஞ்ஞபெத்வான, நிமந்தெத்வா மஹாமுனிங்;
‘‘Āsanaṃ paññapetvāna, nimantetvā mahāmuniṃ;
ஸந்த²ரித்வான தங் புப்ப²ங், அபி⁴னேஸிங் ஸகங் க⁴ரங்.
Santharitvāna taṃ pupphaṃ, abhinesiṃ sakaṃ gharaṃ.
‘‘யங் மே அத்தி² ஸகே கே³ஹே, ஆமிஸங் பச்சுபட்டி²தங்;
‘‘Yaṃ me atthi sake gehe, āmisaṃ paccupaṭṭhitaṃ;
தாஹங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பாதா³ஸிங், பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴.
Tāhaṃ buddhassa pādāsiṃ, pasanno sehi pāṇibhi.
‘‘பு⁴த்தாவிங் காலமஞ்ஞாய புப்ப²ஹத்த²மதா³ஸஹங்;
‘‘Bhuttāviṃ kālamaññāya pupphahatthamadāsahaṃ;
அனுமோதி³த்வான ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, பக்காமி உத்தராமுகோ².
Anumoditvāna sabbaññū, pakkāmi uttarāmukho.
‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் புப்ப²மத³தி³ங் ததா³;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pupphamadadiṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, புப்ப²தா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphadānassidaṃ phalaṃ.
‘‘அனந்தரங் இதோ கப்பே, ராஜாஹுங் வரத³ஸ்ஸனோ;
‘‘Anantaraṃ ito kappe, rājāhuṃ varadassano;
ஸத்தரதனஸம்பன்னோ, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லோ.
Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா நீவரணப்பஹானகித்தனமுகே²ன அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ –
Arahattaṃ pana patvā nīvaraṇappahānakittanamukhena aññaṃ byākaronto –
74.
74.
‘‘காமச்ச²ந்தோ³ ச ப்³யாபாதோ³, தி²னமித்³த⁴ஞ்ச பி⁴க்கு²னோ;
‘‘Kāmacchando ca byāpādo, thinamiddhañca bhikkhuno;
உத்³த⁴ச்சங் விசிகிச்சா² ச, ஸப்³ப³ஸோவ ந விஜ்ஜதீ’’தி. – கா³த²ங் அபா⁴ஸி;
Uddhaccaṃ vicikicchā ca, sabbasova na vijjatī’’ti. – gāthaṃ abhāsi;
தத்த² காமச்ச²ந்தோ³தி காமேஸு ச²ந்தோ³, காமோ ச ஸோ ச²ந்தோ³ சாதிபி காமச்ச²ந்தோ³, காமராகோ³. இத⁴ பன ஸப்³போ³பி ராகோ³ காமச்ச²ந்தோ³ அக்³க³மக்³க³வஜ்ஜ²ஸ்ஸாபி அதி⁴ப்பேதத்தா, தேனாஹ ‘‘ஸப்³ப³ஸோவ ந விஜ்ஜதீ’’தி. ஸப்³பே³பி ஹி தேபூ⁴மகத⁴ம்மா காமனீயட்டே²ன காமா, தத்த² பவத்தோ ராகோ³ காமச்ச²ந்தோ³, தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘ஆருப்பே காமச்ச²ந்த³னீவரணங் படிச்ச தி²னமித்³த⁴னீவரணங் உத்³த⁴ச்சனீவரணங் அவிஜ்ஜானீவரணங் உப்பஜ்ஜதீ’’தி (பட்டா²॰ 3.8.8) ப்³யாபஜ்ஜதி சித்தங் பூதிபா⁴வங் க³ச்ச²தி ஏதேனாதி ப்³யாபாதோ³, ‘‘அனத்த²ங் மே அசரீ’’திஆதி³னயப்பவத்தோ (த⁴॰ ஸ॰ 1066; விப⁴॰ 909) ஆகா⁴தோ. தி²னங் சித்தஸ்ஸ அகல்யதா அனுஸ்ஸாஹஸங்ஹனநங், மித்³த⁴ங் காயஸ்ஸ அகல்யதா அஸத்திவிகா⁴தோ, தது³ப⁴யம்பி தி²னஞ்ச மித்³த⁴ஞ்ச தி²னமித்³த⁴ங், கிச்சாஹாரபடிபக்கா²னங் ஏகதாய ஏகங் கத்வா வுத்தங். உத்³த⁴தபா⁴வோ உத்³த⁴ச்சங், யேன த⁴ம்மேன சித்தங் உத்³த⁴தங் ஹோதி அவூபஸந்தங், ஸோ சேதஸோ விக்கே²போ உத்³த⁴ச்சங். உத்³த⁴ச்சக்³க³ஹணேனேவ செத்த² கிச்சாஹாரபடிபக்கா²னங் ஸமானதாய குக்குச்சம்பி க³ஹிதமேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தங் பச்சா²னுதாபலக்க²ணங். யோ ஹி கதாகதகுஸலாகுஸலூபனிஸ்ஸயோ விப்படிஸாரோ, தங் குக்குச்சங். விசிகிச்சா²தி, ‘‘ஏவங் நு கோ² ந நு கோ²’’தி ஸங்ஸயங் ஆபஜ்ஜதி, த⁴ம்மஸபா⁴வங் வா விசினந்தோ கிச்ச²தி கிலமதி ஏதாயாதி விசிகிச்சா², பு³த்³தா⁴தி³வத்து²கோ ஸங்ஸயோ. ஸப்³ப³ஸோதி அனவஸேஸதோ. ந விஜ்ஜதீதி நத்தி², மக்³கே³ன ஸமுச்சி²ன்னத்தா ந உபலப்³ப⁴தி. இத³ஞ்ச பத³த்³வயங் பச்சேகங் யோஜேதப்³ப³ங் அயஞ்ஹெத்த² யோஜனா – யஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தேன தேன அரியமக்³கே³ன ஸமுச்சி²ன்னத்தா காமச்ச²ந்தோ³ ச ப்³யாபாதோ³ ச தி²னமித்³த⁴ஞ்ச உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சஞ்ச விசிகிச்சா² ச ஸப்³ப³ஸோவ ந விஜ்ஜதி, தஸ்ஸ ந கிஞ்சி கரணீயங், கதஸ்ஸ வா பதிசயோதி அஞ்ஞாபதே³ஸேன அஞ்ஞங் ப்³யாகரோதி. பஞ்சஸு ஹி நீவரணேஸு மக்³கே³ன ஸமுச்சி²ன்னேஸு ததே³கட்ட²தாய ஸப்³பே³பி கிலேஸா ஸமுச்சி²ன்னாயேவ ஹொந்தி. தேனாஹ – ‘‘ஸப்³பே³தே ப⁴க³வந்தோ பஞ்ச நீவரணே பஹாய சேதஸோ உபக்கிலேஸே’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.146).
Tattha kāmacchandoti kāmesu chando, kāmo ca so chando cātipi kāmacchando, kāmarāgo. Idha pana sabbopi rāgo kāmacchando aggamaggavajjhassāpi adhippetattā, tenāha ‘‘sabbasova na vijjatī’’ti. Sabbepi hi tebhūmakadhammā kāmanīyaṭṭhena kāmā, tattha pavatto rāgo kāmacchando, tenāha bhagavā – ‘‘āruppe kāmacchandanīvaraṇaṃ paṭicca thinamiddhanīvaraṇaṃ uddhaccanīvaraṇaṃ avijjānīvaraṇaṃ uppajjatī’’ti (paṭṭhā. 3.8.8) byāpajjati cittaṃ pūtibhāvaṃ gacchati etenāti byāpādo, ‘‘anatthaṃ me acarī’’tiādinayappavatto (dha. sa. 1066; vibha. 909) āghāto. Thinaṃ cittassa akalyatā anussāhasaṃhananaṃ, middhaṃ kāyassa akalyatā asattivighāto, tadubhayampi thinañca middhañca thinamiddhaṃ, kiccāhārapaṭipakkhānaṃ ekatāya ekaṃ katvā vuttaṃ. Uddhatabhāvo uddhaccaṃ, yena dhammena cittaṃ uddhataṃ hoti avūpasantaṃ, so cetaso vikkhepo uddhaccaṃ. Uddhaccaggahaṇeneva cettha kiccāhārapaṭipakkhānaṃ samānatāya kukkuccampi gahitamevāti daṭṭhabbaṃ. Taṃ pacchānutāpalakkhaṇaṃ. Yo hi katākatakusalākusalūpanissayo vippaṭisāro, taṃ kukkuccaṃ. Vicikicchāti, ‘‘evaṃ nu kho na nu kho’’ti saṃsayaṃ āpajjati, dhammasabhāvaṃ vā vicinanto kicchati kilamati etāyāti vicikicchā, buddhādivatthuko saṃsayo. Sabbasoti anavasesato. Na vijjatīti natthi, maggena samucchinnattā na upalabbhati. Idañca padadvayaṃ paccekaṃ yojetabbaṃ ayañhettha yojanā – yassa bhikkhuno tena tena ariyamaggena samucchinnattā kāmacchando ca byāpādo ca thinamiddhañca uddhaccakukkuccañca vicikicchā ca sabbasova na vijjati, tassa na kiñci karaṇīyaṃ, katassa vā paticayoti aññāpadesena aññaṃ byākaroti. Pañcasu hi nīvaraṇesu maggena samucchinnesu tadekaṭṭhatāya sabbepi kilesā samucchinnāyeva honti. Tenāha – ‘‘sabbete bhagavanto pañca nīvaraṇe pahāya cetaso upakkilese’’ti (dī. ni. 2.146).
ஸுயாமனத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Suyāmanattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 4. ஸுயாமனத்தே²ரகா³தா² • 4. Suyāmanattheragāthā