Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[492] 9. தச்ச²ஸூகரஜாதகவண்ணனா
[492] 9. Tacchasūkarajātakavaṇṇanā
யதே³ஸமானா விசரிம்ஹாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ த்³வே மஹல்லகத்தே²ரே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. மஹாகோஸலோ கிர ரஞ்ஞோ பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ தீ⁴தரங் தெ³ந்தோ தீ⁴து ந்ஹானீயமூலத்தா²ய காஸிகா³மங் அதா³ஸி. பஸேனதி³ ராஜா அஜாதஸத்துனா பிதரி மாரிதே தங் கா³மங் அச்சி²ந்தி³. தேஸு தஸ்ஸத்தா²ய யுஜ்ஜ²ந்தேஸு பட²மங் அஜாதஸத்துஸ்ஸ ஜயோ அஹோஸி. கோஸலராஜா பராஜயப்பத்தோ அமச்சே புச்சி² ‘‘கேன நு கோ² உபாயேன அஜாதஸத்துங் க³ண்ஹெய்யாமா’’தி. மஹாராஜ, பி⁴க்கூ² நாம மந்தகுஸலா ஹொந்தி, சரபுரிஸே பேஸெத்வா விஹாரே பி⁴க்கூ²னங் கத²ங் பரிக்³க³ண்ஹிதுங் வட்டதீதி. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா ‘‘ஏத², தும்ஹே விஹாரங் க³ந்த்வா படிச்ச²ன்னா ஹுத்வா ப⁴த³ந்தானங் கத²ங் பரிக்³க³ண்ஹதா²’’தி சரபுரிஸே பயோஜேஸி. ஜேதவனேபி ப³ஹூ ராஜபுரிஸா பப்³ப³ஜிதா ஹொந்தி. தேஸு த்³வே மஹல்லகத்தே²ரா விஹாரபச்சந்தே பண்ணஸாலாயங் வஸந்தி, ஏகோ த⁴னுக்³க³ஹதிஸ்ஸத்தே²ரோ நாம, ஏகோ மந்தித³த்தத்தே²ரோ நாம. தே ஸப்³ப³ரத்திங் ஸுபித்வா பச்சூஸகாலே பபு³ஜ்ஜி²ங்ஸு.
Yadesamānā vicarimhāti idaṃ satthā jetavane viharanto dve mahallakatthere ārabbha kathesi. Mahākosalo kira rañño bimbisārassa dhītaraṃ dento dhītu nhānīyamūlatthāya kāsigāmaṃ adāsi. Pasenadi rājā ajātasattunā pitari mārite taṃ gāmaṃ acchindi. Tesu tassatthāya yujjhantesu paṭhamaṃ ajātasattussa jayo ahosi. Kosalarājā parājayappatto amacce pucchi ‘‘kena nu kho upāyena ajātasattuṃ gaṇheyyāmā’’ti. Mahārāja, bhikkhū nāma mantakusalā honti, carapurise pesetvā vihāre bhikkhūnaṃ kathaṃ pariggaṇhituṃ vaṭṭatīti. Rājā ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā ‘‘etha, tumhe vihāraṃ gantvā paṭicchannā hutvā bhadantānaṃ kathaṃ pariggaṇhathā’’ti carapurise payojesi. Jetavanepi bahū rājapurisā pabbajitā honti. Tesu dve mahallakattherā vihārapaccante paṇṇasālāyaṃ vasanti, eko dhanuggahatissatthero nāma, eko mantidattatthero nāma. Te sabbarattiṃ supitvā paccūsakāle pabujjhiṃsu.
தேஸு த⁴னுக்³க³ஹதிஸ்ஸத்தே²ரோ அக்³கி³ங் ஜாலெத்வா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே, மந்தித³த்தத்தே²ரா’’தி. ‘‘கிங் ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘நித்³தா³யத² தும்ஹே’’தி. ‘‘ந நித்³தா³யாமி, கிங் காதப்³ப³’’ந்தி? ‘‘ப⁴ந்தே, லாலகோ வதாயங் கோஸலராஜா சாடிமத்தபோ⁴ஜனமேவ பு⁴ஞ்ஜிதுங் ஜானாதீ’’தி. ‘‘அத² கிங் ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘அத்தனோ குச்சி²ம்ஹி பாணகமத்தேன அஜாதஸத்துனா பராஜிதோ ராஜா’’தி. ‘‘கிந்தி பன ப⁴ந்தே காதுங் வட்டதீ’’தி? ‘‘ப⁴ந்தே, மந்தித³த்தத்தே²ர யுத்³த⁴ங் நாம ஸகடப்³யூஹசக்கப்³யூஹபது³மப்³யூஹவஸேன திவித⁴ங். தேஸு பா⁴கி³னெய்யங் அஜாதஸத்துங் க³ண்ஹந்தேன ஸகடப்³யூஹங் கத்வா க³ண்ஹிதுங் வட்டதி, அஸுகஸ்மிங் நாம பப்³ப³தகண்ணே த்³வீஸு பஸ்ஸேஸு ஸூரபுரிஸே ட²பெத்வா புரதோ ப³லங் த³ஸ்ஸெத்வா அந்தோ பவிட்ட²பா⁴வங் ஞத்வா நதி³த்வா வக்³கி³த்வா குமினே பவிட்ட²மச்ச²ங் விய அந்தோமுட்டி²யங் கத்வாவ நங் க³ஹேதுங் ஸக்கா’’தி.
Tesu dhanuggahatissatthero aggiṃ jāletvā āha ‘‘bhante, mantidattattherā’’ti. ‘‘Kiṃ bhante’’ti. ‘‘Niddāyatha tumhe’’ti. ‘‘Na niddāyāmi, kiṃ kātabba’’nti? ‘‘Bhante, lālako vatāyaṃ kosalarājā cāṭimattabhojanameva bhuñjituṃ jānātī’’ti. ‘‘Atha kiṃ bhante’’ti. ‘‘Attano kucchimhi pāṇakamattena ajātasattunā parājito rājā’’ti. ‘‘Kinti pana bhante kātuṃ vaṭṭatī’’ti? ‘‘Bhante, mantidattatthera yuddhaṃ nāma sakaṭabyūhacakkabyūhapadumabyūhavasena tividhaṃ. Tesu bhāgineyyaṃ ajātasattuṃ gaṇhantena sakaṭabyūhaṃ katvā gaṇhituṃ vaṭṭati, asukasmiṃ nāma pabbatakaṇṇe dvīsu passesu sūrapurise ṭhapetvā purato balaṃ dassetvā anto paviṭṭhabhāvaṃ ñatvā naditvā vaggitvā kumine paviṭṭhamacchaṃ viya antomuṭṭhiyaṃ katvāva naṃ gahetuṃ sakkā’’ti.
பயோஜிதபுரிஸா தங் கத²ங் ஸுத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா மஹதியா ஸேனாய க³ந்த்வா ததா² கத்வா அஜாதஸத்துங் க³ஹெத்வா ஸங்க²லிகப³ந்த⁴னேன ப³ந்தி⁴த்வா கதிபாஹங் நிம்மத³ங் கத்வா ‘‘புன ஏவரூபங் மா கரீ’’தி அஸ்ஸாஸெத்வா மோசெத்வா தீ⁴தரங் வஜிரகுமாரிங் நாம தஸ்ஸ த³த்வா மஹந்தேன பரிவாரேன விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ‘‘கோஸலரஞ்ஞா த⁴னுக்³க³ஹதிஸ்ஸத்தே²ரஸ்ஸ ஸங்விதா⁴னேன அஜாதஸத்து க³ஹிதோ’’தி பி⁴க்கூ²னங் அந்தரே கதா² ஸமுட்ட²ஹி, த⁴ம்மஸபா⁴யம்பி தமேவ கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங். ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி த⁴னுக்³க³ஹதிஸ்ஸோ யுத்³த⁴ஸங்விதா⁴னே சே²கோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Payojitapurisā taṃ kathaṃ sutvā rañño ārocesuṃ. Rājā mahatiyā senāya gantvā tathā katvā ajātasattuṃ gahetvā saṅkhalikabandhanena bandhitvā katipāhaṃ nimmadaṃ katvā ‘‘puna evarūpaṃ mā karī’’ti assāsetvā mocetvā dhītaraṃ vajirakumāriṃ nāma tassa datvā mahantena parivārena vissajjesi. ‘‘Kosalaraññā dhanuggahatissattherassa saṃvidhānena ajātasattu gahito’’ti bhikkhūnaṃ antare kathā samuṭṭhahi, dhammasabhāyampi tameva kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi dhanuggahatisso yuddhasaṃvidhāne chekoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸினக³ரஸ்ஸ த்³வாரகா³மவாஸீ ஏகோ வட்³ட⁴கீ தா³ருஅத்தா²ய அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா ஆவாடே பதிதங் ஏகங் ஸூகரபோதகங் தி³ஸ்வா ஆனெத்வா ‘‘தச்ச²ஸூகரோ’’திஸ்ஸ நாமங் கத்வா போஸேஸி. ஸோ தஸ்ஸ உபகாரகோ அஹோஸி. துண்டே³ன ருக்கே² பரிவத்தெத்வா தே³தி, தா³டா²ய வேடெ²த்வா காளஸுத்தங் கட்³ட⁴தி, முகே²ன ட³ங்ஸித்வா வாஸினிகா²த³னமுக்³க³ரே ஆஹரதி. ஸோ வுட்³டி⁴ப்பத்தோ மஹாப³லோ மஹாஸரீரோ அஹோஸி. அத² வட்³ட⁴கீ தஸ்மிங் புத்தபேமங் பச்சுபட்டா²பெத்வா ‘‘இமங் இத⁴ வஸந்தங் கோசிதே³வ ஹிங்ஸெய்யா’’தி அரஞ்ஞே விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘அஹங் இமஸ்மிங் அரஞ்ஞே ஏககோவ வஸிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, ஞாதகே பரியேஸித்வா தேஹி பரிவுதோ வஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ வனக⁴டாய ஸூகரே பரியேஸந்தோ ப³ஹூ ஸூகரே தி³ஸ்வா துஸ்ஸித்வா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Atīte bārāṇasinagarassa dvāragāmavāsī eko vaḍḍhakī dāruatthāya araññaṃ gantvā āvāṭe patitaṃ ekaṃ sūkarapotakaṃ disvā ānetvā ‘‘tacchasūkaro’’tissa nāmaṃ katvā posesi. So tassa upakārako ahosi. Tuṇḍena rukkhe parivattetvā deti, dāṭhāya veṭhetvā kāḷasuttaṃ kaḍḍhati, mukhena ḍaṃsitvā vāsinikhādanamuggare āharati. So vuḍḍhippatto mahābalo mahāsarīro ahosi. Atha vaḍḍhakī tasmiṃ puttapemaṃ paccupaṭṭhāpetvā ‘‘imaṃ idha vasantaṃ kocideva hiṃseyyā’’ti araññe vissajjesi. So cintesi ‘‘ahaṃ imasmiṃ araññe ekakova vasituṃ na sakkhissāmi, ñātake pariyesitvā tehi parivuto vasissāmī’’ti. So vanaghaṭāya sūkare pariyesanto bahū sūkare disvā tussitvā tisso gāthā abhāsi –
160.
160.
‘‘யதே³ஸமானா விசரிம்ஹ, பப்³ப³தானி வனானி ச;
‘‘Yadesamānā vicarimha, pabbatāni vanāni ca;
அன்வேஸங் விசரிங் ஞாதீ, தேமே அதி⁴க³தா மயா.
Anvesaṃ vicariṃ ñātī, teme adhigatā mayā.
161.
161.
‘‘ப³ஹுஞ்சித³ங் மூலப²லங், ப⁴க்கோ² சாயங் அனப்பகோ;
‘‘Bahuñcidaṃ mūlaphalaṃ, bhakkho cāyaṃ anappako;
ரம்மா சிமா கி³ரீனஜ்ஜோ, பா²ஸுவாஸோ ப⁴விஸ்ஸதி.
Rammā cimā girīnajjo, phāsuvāso bhavissati.
162.
162.
‘‘இதே⁴வாஹங் வஸிஸ்ஸாமி, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;
‘‘Idhevāhaṃ vasissāmi, saha sabbehi ñātibhi;
அப்பொஸ்ஸுக்கோ நிராஸங்கீ, அஸோகோ அகுதோப⁴யோ’’தி.
Appossukko nirāsaṅkī, asoko akutobhayo’’ti.
தத்த² யதே³ஸமானாதி யங் ஞாதிக³ணங் பரியேஸந்தா மயங் விசரிம்ஹ. அன்வேஸந்தி சிரங் வத அன்வேஸந்தோ விசரிங். தேமேதி தே இமே. ப⁴க்கோ²தி ஸ்வேவ வனமூலப²லஸங்கா²தோ ப⁴க்கோ². அப்பொஸ்ஸுக்கோதி அனுஸ்ஸுக்கோ ஹுத்வா.
Tattha yadesamānāti yaṃ ñātigaṇaṃ pariyesantā mayaṃ vicarimha. Anvesanti ciraṃ vata anvesanto vicariṃ. Temeti te ime. Bhakkhoti sveva vanamūlaphalasaṅkhāto bhakkho. Appossukkoti anussukko hutvā.
ஸூகரா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹங்ஸு –
Sūkarā tassa vacanaṃ sutvā catutthaṃ gāthamāhaṃsu –
163.
163.
‘‘அஞ்ஞம்பி லேணங் பரியேஸ, ஸத்து நோ இத⁴ விஜ்ஜதி;
‘‘Aññampi leṇaṃ pariyesa, sattu no idha vijjati;
ஸோ தச்ச² ஸூகரே ஹந்தி, இதா⁴க³ந்த்வா வரங் வர’’ந்தி.
So taccha sūkare hanti, idhāgantvā varaṃ vara’’nti.
தத்த² தச்சா²தி தங் நாமேனாலபந்தி. வரங் வரந்தி ஸூகரே ஹனந்தோ தூ²லமங்ஸங் வரங் வரஞ்ஞேவ ஹனதி.
Tattha tacchāti taṃ nāmenālapanti. Varaṃ varanti sūkare hananto thūlamaṃsaṃ varaṃ varaññeva hanati.
இதோ பரங் உத்தானஸம்ப³ந்த⁴கா³தா² பாளினயேன வேதி³தப்³பா³ –
Ito paraṃ uttānasambandhagāthā pāḷinayena veditabbā –
164.
164.
‘‘கோ நும்ஹாகங் இத⁴ ஸத்து, கோ ஞாதீ ஸுஸமாக³தே;
‘‘Ko numhākaṃ idha sattu, ko ñātī susamāgate;
து³ப்பத⁴ங்ஸே பத⁴ங்ஸேதி, தங் மே அக்கா²த² புச்சி²தா.
Duppadhaṃse padhaṃseti, taṃ me akkhātha pucchitā.
165.
165.
‘‘உத்³த⁴க்³க³ராஜீ மிக³ராஜா, ப³லீ தா³டா²வுதோ⁴ மிகோ³;
‘‘Uddhaggarājī migarājā, balī dāṭhāvudho migo;
ஸோ தச்ச² ஸூகரே ஹந்தி, இதா⁴க³ந்த்வா வரங் வரங்.
So taccha sūkare hanti, idhāgantvā varaṃ varaṃ.
166.
166.
‘‘ந நோ தா³டா² ந விஜ்ஜந்தி, ப³லங் காயே ஸமோஹிதங்;
‘‘Na no dāṭhā na vijjanti, balaṃ kāye samohitaṃ;
ஸப்³பே³ ஸமக்³கா³ ஹுத்வான, வஸங் காஹாம ஏககங்.
Sabbe samaggā hutvāna, vasaṃ kāhāma ekakaṃ.
167.
167.
‘‘ஹத³யங்க³மங் கண்ணஸுக²ங், வாசங் பா⁴ஸஸி தச்ச²க;
‘‘Hadayaṅgamaṃ kaṇṇasukhaṃ, vācaṃ bhāsasi tacchaka;
யோபி யுத்³தே⁴ பலாயெய்ய, தம்பி பச்சா² ஹனாமஸே’’தி.
Yopi yuddhe palāyeyya, tampi pacchā hanāmase’’ti.
தத்த² கோ நும்ஹாகந்தி அஹங் தும்ஹே தி³ஸ்வாவ ‘‘இமே ஸூகரா அப்பமங்ஸலோஹிதா, ப⁴யேன நேஸங் ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி சிந்தேஸிங், தஸ்மா மே ஆசிக்க²த², கோ நு அம்ஹாகங் இத⁴ ஸத்து. உத்³த⁴க்³க³ராஜீதி உத்³த⁴க்³கா³ஹி ஸரீரராஜீஹி ஸமன்னாக³தோ. ப்³யக்³க⁴ங் ஸந்தா⁴யேவமாஹங்ஸு. யோபீதி யோ அம்ஹாகங் அந்தரே ஏகோபி பலாயிஸ்ஸதி, தம்பி மயங் பச்சா² ஹனிஸ்ஸாமாதி.
Tattha ko numhākanti ahaṃ tumhe disvāva ‘‘ime sūkarā appamaṃsalohitā, bhayena nesaṃ bhavitabba’’nti cintesiṃ, tasmā me ācikkhatha, ko nu amhākaṃ idha sattu. Uddhaggarājīti uddhaggāhi sarīrarājīhi samannāgato. Byagghaṃ sandhāyevamāhaṃsu. Yopīti yo amhākaṃ antare ekopi palāyissati, tampi mayaṃ pacchā hanissāmāti.
தச்ச²ஸூகரோ ஸப்³பே³ ஸூகரே ஏகசித்தே கத்வா புச்சி² ‘‘காய வேலாய ப்³யக்³கோ⁴ ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி. அஜ்ஜ பாதோவ ஏகங் க³ஹெத்வா க³தோ, ஸ்வே பாதோவ ஆக³மிஸ்ஸதீதி. ஸோ யுத்³த⁴குஸலோ ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே டி²தேன ஸக்கா ஜேது’’ந்தி பூ⁴மிஸீஸங் பஜானாதி, தஸ்மா ஏகங் பதே³ஸங் ஸல்லக்கெ²த்வா ரத்திமேவ ஸூகரே கோ³சரங் கா³ஹாபெத்வா ப³லவபச்சூஸதோ பட்டா²ய ‘‘யுத்³த⁴ங் நாம ஸகடப்³யூஹாதி³வஸேன திவித⁴ங் ஹோதீ’’தி வத்வா பது³மப்³யூஹங் ஸங்வித³ஹதி. மஜ்ஜே² டா²னே கீ²ரபிவகே ஸூகரபோதகே ட²பேஸி. தே பரிவாரெத்வா தேஸங் மாதரோ, தா பரிவாரெத்வா வஞ்ஜா² ஸூகரியோ, தாஸங் அனந்தரா ஸூகரபோதகே, தேஸங் அனந்தரா மகுலதா³டே² தருணஸூகரே, தேஸங் அனந்தரா மஹாதா³டே², தேஸங் அனந்தரா ஜிண்ணஸூகரே, ததோ தத்த² தத்த² த³ஸவக்³க³ங் வீஸதிவக்³க³ங் திங்ஸவக்³க³ஞ்ச கத்வா ப³லகு³ம்ப³ங் ட²பேஸி. அத்தனோ அத்தா²ய ஏகங் ஆவாடங், ப்³யக்³க⁴ஸ்ஸ பதனத்தா²ய ஏகங் ஸுப்பஸண்டா²னங் பப்³பா⁴ரங் கத்வா க²ணாபேஸி. த்³வின்னங் ஆவாடானங் அந்தரே அத்தனோ வஸனத்தா²ய பீட²கங் காரேஸி. ஸோ தா²மஸம்பன்னே யோத⁴ஸூகரே க³ஹெத்வா தஸ்மிங் தஸ்மிங் டா²னே ஸூகரே அஸ்ஸாஸெந்தோ விசரி. தஸ்ஸேவங் கரொந்தஸ்ஸேவ ஸூரியோ உக்³க³ச்ச²தி.
Tacchasūkaro sabbe sūkare ekacitte katvā pucchi ‘‘kāya velāya byaggho āgamissatī’’ti. Ajja pātova ekaṃ gahetvā gato, sve pātova āgamissatīti. So yuddhakusalo ‘‘imasmiṃ ṭhāne ṭhitena sakkā jetu’’nti bhūmisīsaṃ pajānāti, tasmā ekaṃ padesaṃ sallakkhetvā rattimeva sūkare gocaraṃ gāhāpetvā balavapaccūsato paṭṭhāya ‘‘yuddhaṃ nāma sakaṭabyūhādivasena tividhaṃ hotī’’ti vatvā padumabyūhaṃ saṃvidahati. Majjhe ṭhāne khīrapivake sūkarapotake ṭhapesi. Te parivāretvā tesaṃ mātaro, tā parivāretvā vañjhā sūkariyo, tāsaṃ anantarā sūkarapotake, tesaṃ anantarā makuladāṭhe taruṇasūkare, tesaṃ anantarā mahādāṭhe, tesaṃ anantarā jiṇṇasūkare, tato tattha tattha dasavaggaṃ vīsativaggaṃ tiṃsavaggañca katvā balagumbaṃ ṭhapesi. Attano atthāya ekaṃ āvāṭaṃ, byagghassa patanatthāya ekaṃ suppasaṇṭhānaṃ pabbhāraṃ katvā khaṇāpesi. Dvinnaṃ āvāṭānaṃ antare attano vasanatthāya pīṭhakaṃ kāresi. So thāmasampanne yodhasūkare gahetvā tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne sūkare assāsento vicari. Tassevaṃ karontasseva sūriyo uggacchati.
அத² ப்³யக்³க⁴ராஜா கூடஜடிலஸ்ஸ அஸ்ஸமபதா³ நிக்க²மித்வா பப்³ப³ததலே அட்டா²ஸி. தங் தி³ஸ்வா ஸூகரா ‘‘ஆக³தோ நோ ப⁴ந்தே வேரீ’’தி வதி³ங்ஸு. மா பா⁴யத², யங் யங் ஏஸ கரோதி, தங் ஸப்³ப³ங் ஸரிக்கா² ஹுத்வா கரோதா²தி. ப்³யக்³கோ⁴ ஸரீரங் விது⁴னித்வா ஓஸக்கந்தோ விய பஸ்ஸாவமகாஸி, ஸூகராபி ததே²வ கரிங்ஸு. ப்³யக்³கோ⁴ ஸூகரே ஓலோகெத்வா மஹானத³ங் நதி³, தேபி ததே²வ கரிங்ஸு. ஸோ தேஸங் கிரியங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘ந இமே புப்³ப³ஸதி³ஸா, அஜ்ஜ மய்ஹங் படிஸத்துனோ ஹுத்வா வக்³க³வக்³கா³ டி²தா, ஸங்வித³ஹகோ நேஸங் ஸேனானாயகோபி அத்தி², அஜ்ஜ மயா ஏதேஸங் ஸந்திகங் க³ந்துங் ந வட்டதீ’’தி மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ நிவத்தித்வா கூடஜடிலஸ்ஸ ஸந்திகங் க³தோ. அத² நங் ஸோ துச்ச²ஹத்த²ங் தி³ஸ்வா நவமங் கா³த²மாஹ –
Atha byaggharājā kūṭajaṭilassa assamapadā nikkhamitvā pabbatatale aṭṭhāsi. Taṃ disvā sūkarā ‘‘āgato no bhante verī’’ti vadiṃsu. Mā bhāyatha, yaṃ yaṃ esa karoti, taṃ sabbaṃ sarikkhā hutvā karothāti. Byaggho sarīraṃ vidhunitvā osakkanto viya passāvamakāsi, sūkarāpi tatheva kariṃsu. Byaggho sūkare oloketvā mahānadaṃ nadi, tepi tatheva kariṃsu. So tesaṃ kiriyaṃ disvā cintesi ‘‘na ime pubbasadisā, ajja mayhaṃ paṭisattuno hutvā vaggavaggā ṭhitā, saṃvidahako nesaṃ senānāyakopi atthi, ajja mayā etesaṃ santikaṃ gantuṃ na vaṭṭatī’’ti maraṇabhayatajjito nivattitvā kūṭajaṭilassa santikaṃ gato. Atha naṃ so tucchahatthaṃ disvā navamaṃ gāthamāha –
168.
168.
‘‘பாணாதிபாதா விரதோ நு அஜ்ஜ, அப⁴யங் நு தே ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தி³ன்னங்;
‘‘Pāṇātipātā virato nu ajja, abhayaṃ nu te sabbabhūtesu dinnaṃ;
தா³டா² நு தே மிக³வதா⁴ய ந ஸந்தி, யோ ஸங்க⁴பத்தோ கபணோவ ஜா²யஸீ’’தி.
Dāṭhā nu te migavadhāya na santi, yo saṅghapatto kapaṇova jhāyasī’’ti.
தத்த² ஸங்க⁴பத்தோதி யோ த்வங் ஸூகரஸங்க⁴பத்தோ ஹுத்வா கிஞ்சி கோ³சரங் அலபி⁴த்வா கபணோ விய ஜா²யஸீதி.
Tattha saṅghapattoti yo tvaṃ sūkarasaṅghapatto hutvā kiñci gocaraṃ alabhitvā kapaṇo viya jhāyasīti.
அத² ப்³யக்³கோ⁴ திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Atha byaggho tisso gāthā abhāsi –
169.
169.
‘‘ந மே தா³டா² ந விஜ்ஜந்தி, ப³லங் காயே ஸமோஹிதங்;
‘‘Na me dāṭhā na vijjanti, balaṃ kāye samohitaṃ;
ஞாதீ ச தி³ஸ்வான ஸாமக்³கீ³ ஏகதோ, தஸ்மா ச ஜா²யாமி வனம்ஹி ஏககோ.
Ñātī ca disvāna sāmaggī ekato, tasmā ca jhāyāmi vanamhi ekako.
170.
170.
‘‘இமஸ்ஸுத³ங் யந்தி தி³ஸோதி³ஸங் புரே, ப⁴யட்டிதா லேணக³வேஸினோ புது²;
‘‘Imassudaṃ yanti disodisaṃ pure, bhayaṭṭitā leṇagavesino puthu;
தே தா³னி ஸங்க³ம்ம வஸந்தி ஏகதோ, யத்த²ட்டி²தா து³ப்பஸஹஜ்ஜ தே மயா.
Te dāni saṅgamma vasanti ekato, yatthaṭṭhitā duppasahajja te mayā.
171.
171.
‘‘பரிணாயகஸம்பன்னா , ஸஹிதா ஏகவாதி³னோ;
‘‘Pariṇāyakasampannā , sahitā ekavādino;
தே மங் ஸமக்³கா³ ஹிங்ஸெய்யுங், தஸ்மா நேஸங் ந பத்த²யே’’தி.
Te maṃ samaggā hiṃseyyuṃ, tasmā nesaṃ na patthaye’’ti.
தத்த² ஸாமக்³கீ³ ஏகதோதி ஸஹிதா ஹுத்வா ஏகதோ டி²தே. இமஸ்ஸுத³ந்தி இமே ஸுத³ங் மயா அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ஓலோகிதமத்தாவ புப்³பே³ தி³ஸோதி³ஸங் க³ச்ச²ந்தி. புதூ²தி விஸுங் விஸுங். யத்த²ட்டி²தாதி யஸ்மிங் பூ⁴மிபா⁴கே³ டி²தா. பரிணாயகஸம்பன்னாதி ஸேனானாயகேன ஸம்பன்னா. தஸ்மா நேஸங் ந பத்த²யேதி தேன காரணேன ஏதேஸங் ந பத்தே²மி.
Tattha sāmaggī ekatoti sahitā hutvā ekato ṭhite. Imassudanti ime sudaṃ mayā akkhīni ummīletvā olokitamattāva pubbe disodisaṃ gacchanti. Puthūti visuṃ visuṃ. Yatthaṭṭhitāti yasmiṃ bhūmibhāge ṭhitā. Pariṇāyakasampannāti senānāyakena sampannā. Tasmā nesaṃ na patthayeti tena kāraṇena etesaṃ na patthemi.
தங் ஸுத்வா கூடஜடிலோ தஸ்ஸ உஸ்ஸாஹங் ஜனயந்தோ கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā kūṭajaṭilo tassa ussāhaṃ janayanto gāthamāha –
172.
172.
‘‘ஏகோவ இந்தோ³ அஸுரே ஜினாதி, ஏகோவ ஸேனோ ஹந்தி தி³ஜே பஸய்ஹ;
‘‘Ekova indo asure jināti, ekova seno hanti dije pasayha;
ஏகோவ ப்³யக்³கோ⁴ மிக³ஸங்க⁴பத்தோ, வரங் வரங் ஹந்தி ப³லஞ்ஹி தாதி³ஸ’’ந்தி.
Ekova byaggho migasaṅghapatto, varaṃ varaṃ hanti balañhi tādisa’’nti.
தத்த² மிக³ஸங்க⁴பத்தோதி மிக³க³ணபத்தோ ஹுத்வா வரங் வரங் மிக³ங் ஹந்தி. ப³லஞ்ஹி தாதி³ஸந்தி தாதி³ஸஞ்ஹி தஸ்ஸ ப³லங்.
Tattha migasaṅghapattoti migagaṇapatto hutvā varaṃ varaṃ migaṃ hanti. Balañhi tādisanti tādisañhi tassa balaṃ.
அத² ப்³யக்³கோ⁴ கா³த²மாஹ –
Atha byaggho gāthamāha –
173.
173.
‘‘ந ஹேவ இந்தோ³ ந ஸேனோ, நபி ப்³யக்³கோ⁴ மிகா³தி⁴போ;
‘‘Na heva indo na seno, napi byaggho migādhipo;
ஸமக்³கே³ ஸஹிதே ஞாதீ, ந ப்³யக்³கே⁴ குருதே வஸே’’தி.
Samagge sahite ñātī, na byagghe kurute vase’’ti.
தத்த² ப்³யக்³கே⁴தி ப்³யக்³க⁴ஸதி³ஸே ஹுத்வா ஸரீரவிதூ⁴னநாதீ³னி கத்வா டி²தே வஸே ந குருதே, அத்தனோ வஸே வத்தாபேதுங் ந ஸக்கோதீதி அத்தோ².
Tattha byaggheti byagghasadise hutvā sarīravidhūnanādīni katvā ṭhite vase na kurute, attano vase vattāpetuṃ na sakkotīti attho.
புன ஜடிலோ தங் உஸ்ஸாஹெந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Puna jaṭilo taṃ ussāhento dve gāthā abhāsi –
174.
174.
‘‘கும்பீ⁴லகா ஸகுணகா, ஸங்கி⁴னோ க³ணசாரினோ;
‘‘Kumbhīlakā sakuṇakā, saṅghino gaṇacārino;
ஸம்மோத³மானா ஏகஜ்ஜ²ங், உப்பதந்தி ட³யந்தி ச.
Sammodamānā ekajjhaṃ, uppatanti ḍayanti ca.
175.
175.
‘‘தேஸஞ்ச ட³யமானானங், ஏகெத்த² அபஸக்கதி;
‘‘Tesañca ḍayamānānaṃ, ekettha apasakkati;
தஞ்ச ஸேனோ நிதாளேதி, வெய்யக்³கி⁴யேவ ஸா க³தீ’’தி.
Tañca seno nitāḷeti, veyyagghiyeva sā gatī’’ti.
தத்த² கும்பீ⁴லகாதி ஏவங்னாமகா கு²த்³த³கஸகுணா. உப்பதந்தீதி கோ³சரங் சரந்தா உப்பதந்தி. ட³யந்தி சாதி கோ³சரங் க³ஹெத்வா ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தி. ஏகெத்த² அபஸக்கதீதி ஏகோ ஏதேஸு ஓஸக்கித்வா வா ஏகபஸ்ஸேன வா விஸுங் க³ச்ச²தி. நிதாளேதீதி பஹரித்வா க³ண்ஹாதி. வெய்யக்³கி⁴யேவ ஸா க³தீதி ப்³யக்³கா⁴னங் ஏஸாதி வெய்யக்³கி⁴, ஸமக்³கா³னங் க³ச்ச²ந்தானம்பி ஏஸா ஏவரூபா க³தி ப்³யக்³கா⁴னங் க³தியேவ நாம ஹோதி. ந ஹி ஸக்கா ஸப்³பே³ஹி ஏகதோவ க³ந்துங், தஸ்மா யோ ஏவங் தத்த² ஏகோ க³ச்ச²தி, தங் க³ண்ஹாதி.
Tattha kumbhīlakāti evaṃnāmakā khuddakasakuṇā. Uppatantīti gocaraṃ carantā uppatanti. Ḍayanti cāti gocaraṃ gahetvā ākāsena gacchanti. Ekettha apasakkatīti eko etesu osakkitvā vā ekapassena vā visuṃ gacchati. Nitāḷetīti paharitvā gaṇhāti. Veyyagghiyeva sā gatīti byagghānaṃ esāti veyyagghi, samaggānaṃ gacchantānampi esā evarūpā gati byagghānaṃ gatiyeva nāma hoti. Na hi sakkā sabbehi ekatova gantuṃ, tasmā yo evaṃ tattha eko gacchati, taṃ gaṇhāti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘ப்³யக்³க⁴ராஜ த்வங் அத்தனோ ப³லங் ந ஜானாஸி, மா பா⁴யி, கேவலங் த்வங் நதி³த்வா பக்க²ந்த³, த்³வே ஏகதோ க³ச்ச²ந்தா நாம ந ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி உஸ்ஸாஹேஸி . ஸோ ததா² அகாஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
Evañca pana vatvā ‘‘byaggharāja tvaṃ attano balaṃ na jānāsi, mā bhāyi, kevalaṃ tvaṃ naditvā pakkhanda, dve ekato gacchantā nāma na bhavissantī’’ti ussāhesi . So tathā akāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
176.
176.
‘‘உஸ்ஸாஹிதோ ஜடிலேன, லுத்³தே³னாமிஸசக்கு²னா;
‘‘Ussāhito jaṭilena, luddenāmisacakkhunā;
தா³டீ² தா³டீ²ஸு பக்க²ந்தி, மஞ்ஞமானோ யதா² புரே’’தி.
Dāṭhī dāṭhīsu pakkhanti, maññamāno yathā pure’’ti.
தத்த² தா³டீ²தி ஸயங் தா³டா²வுதோ⁴ இதரேஸு தா³டா²வுதே⁴ஸு பக்க²ந்தி³. யதா² புரேதி யதா² புப்³பே³ மஞ்ஞதி, ததே²வ மஞ்ஞமானோ.
Tattha dāṭhīti sayaṃ dāṭhāvudho itaresu dāṭhāvudhesu pakkhandi. Yathā pureti yathā pubbe maññati, tatheva maññamāno.
ஸோ கிர க³ந்த்வா பப்³ப³ததலே தாவ அட்டா²ஸி. ஸூகரா ‘‘புனாக³தோ ஸாமி, சோரோ’’தி தச்ச²ஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். ஸோ ‘‘மா பா⁴யதா²’’தி தே அஸ்ஸாஸெத்வா உட்டா²ய த்³வின்னங் ஆவாடானங் அந்தரே பீட²காய அட்டா²ஸி. ப்³யக்³கோ⁴ வேக³ங் ஜனெத்வா தச்ச²ஸூகரங் ஸந்தா⁴ய பக்க²ந்தி³. தச்ச²ஸூகரோ பரிவத்தித்வா பச்சா²முகோ² புரிமஆவாடே பதி. ப்³யக்³கோ⁴ ச வேக³ங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தோ க³ந்த்வா ஸுப்பபப்³பா⁴ரே ஆவாடே பதித்வா புஞ்ஜகிதோவ அட்டா²ஸி. தச்ச²ஸூகரோ வேகே³ன உட்டா²ய தஸ்ஸ அந்தரஸத்தி²ம்ஹி தா³ட²ங் ஓதாரெத்வா யாவ ஹத³யா பா²லெத்வா மங்ஸங் கா²தி³த்வா முகே²ன ட³ங்ஸித்வா ப³ஹிஆவாடே பாதெத்வா ‘‘க³ண்ஹதி²மங் தா³ஸ’’ந்தி ஆஹ. பட²மாக³தா ஏகவாரமேவ துண்டோ³தாரணமத்தங் லபி⁴ங்ஸு, பச்சா² ஆக³தா அலபி⁴த்வா ‘‘ப்³யக்³க⁴மங்ஸங் நாம கீதி³ஸ’’ந்தி வதி³ங்ஸு. தச்ச²ஸூகரோ ஆவாடா உத்தரித்வா ஸூகரே ஓலோகெத்வா ‘‘கிங் நு கோ² ந துஸ்ஸதா²’’தி ஆஹ. ‘‘ஸாமி, ஏகோ தாவ ப்³யக்³கோ⁴ க³ஹிதோ, அஞ்ஞோ பனேகோ த³ஸப்³யக்³க⁴க்³க⁴னகோ அத்தீ²’’தி? ‘‘கோ நாமேஸோ’’தி? ‘‘ப்³யக்³கே⁴ன ஆப⁴தாப⁴தமங்ஸங் கா²த³கோ கூடஜடிலோ’’தி. ‘‘தேன ஹி ஏத², க³ண்ஹிஸ்ஸாம ந’’ந்தி தேஹி ஸத்³தி⁴ங் வேகே³ன பக்க²ந்தி³.
So kira gantvā pabbatatale tāva aṭṭhāsi. Sūkarā ‘‘punāgato sāmi, coro’’ti tacchassa ārocesuṃ. So ‘‘mā bhāyathā’’ti te assāsetvā uṭṭhāya dvinnaṃ āvāṭānaṃ antare pīṭhakāya aṭṭhāsi. Byaggho vegaṃ janetvā tacchasūkaraṃ sandhāya pakkhandi. Tacchasūkaro parivattitvā pacchāmukho purimaāvāṭe pati. Byaggho ca vegaṃ sandhāretuṃ asakkonto gantvā suppapabbhāre āvāṭe patitvā puñjakitova aṭṭhāsi. Tacchasūkaro vegena uṭṭhāya tassa antarasatthimhi dāṭhaṃ otāretvā yāva hadayā phāletvā maṃsaṃ khāditvā mukhena ḍaṃsitvā bahiāvāṭe pātetvā ‘‘gaṇhathimaṃ dāsa’’nti āha. Paṭhamāgatā ekavārameva tuṇḍotāraṇamattaṃ labhiṃsu, pacchā āgatā alabhitvā ‘‘byagghamaṃsaṃ nāma kīdisa’’nti vadiṃsu. Tacchasūkaro āvāṭā uttaritvā sūkare oloketvā ‘‘kiṃ nu kho na tussathā’’ti āha. ‘‘Sāmi, eko tāva byaggho gahito, añño paneko dasabyagghagghanako atthī’’ti? ‘‘Ko nāmeso’’ti? ‘‘Byagghena ābhatābhatamaṃsaṃ khādako kūṭajaṭilo’’ti. ‘‘Tena hi etha, gaṇhissāma na’’nti tehi saddhiṃ vegena pakkhandi.
ஜடிலோ ‘‘ப்³யக்³கோ⁴ சிராயதீ’’தி தஸ்ஸ ஆக³மனமக்³க³ங் ஓலோகெந்தோ ப³ஹூ ஸூகரே ஆக³ச்ச²ந்தே தி³ஸ்வா ‘‘இமே ப்³யக்³க⁴ங் மாரெத்வா மம மாரணத்தா²ய ஆக³ச்ச²ந்தி மஞ்ஞே’’தி பலாயித்வா ஏகங் உது³ம்ப³ரருக்க²ங் அபி⁴ருஹி. ஸூகரா ‘‘ஏஸ ருக்க²ங் ஆருள்ஹோ’’தி வதி³ங்ஸு. ‘‘கிங் ருக்க²’’ந்தி. ‘‘உது³ம்ப³ரருக்க²’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி மா சிந்தயித்த², இதா³னி நங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி தருணஸூகரே பக்கோஸித்வா ருக்க²மூலதா பங்ஸுங் அபப்³யூஹாபேஸி, ஸூகரீஹி முக²பூரங் உத³கங் ஆஹராபேஸி, மஹாதா³ட²ஸூகரேஹி ஸமந்தா மூலானி சி²ந்தா³பேஸி. ஏகங் உஜுகங் ஓதிண்ணமூலமேவ அட்டா²ஸி. ததோ ஸேஸஸூகரே ‘‘தும்ஹே அபேதா²’’தி உஸ்ஸாரெத்வா ஜண்ணுகேஹி பதிட்ட²ஹித்வா தா³டா²ய மூலங் பஹரி, ப²ரஸுனா பஹடங் விய சி²ஜ்ஜித்வா க³தங். ருக்கோ² பரிவத்தித்வா பதி. தங் கூடஜடிலங் பதந்தமேவ ஸம்படிச்சி²த்வா மங்ஸங் ப⁴க்கே²ஸுங். தங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா ருக்க²தே³வதா கா³த²மாஹ –
Jaṭilo ‘‘byaggho cirāyatī’’ti tassa āgamanamaggaṃ olokento bahū sūkare āgacchante disvā ‘‘ime byagghaṃ māretvā mama māraṇatthāya āgacchanti maññe’’ti palāyitvā ekaṃ udumbararukkhaṃ abhiruhi. Sūkarā ‘‘esa rukkhaṃ āruḷho’’ti vadiṃsu. ‘‘Kiṃ rukkha’’nti. ‘‘Udumbararukkha’’nti. ‘‘Tena hi mā cintayittha, idāni naṃ gaṇhissāmā’’ti taruṇasūkare pakkositvā rukkhamūlatā paṃsuṃ apabyūhāpesi, sūkarīhi mukhapūraṃ udakaṃ āharāpesi, mahādāṭhasūkarehi samantā mūlāni chindāpesi. Ekaṃ ujukaṃ otiṇṇamūlameva aṭṭhāsi. Tato sesasūkare ‘‘tumhe apethā’’ti ussāretvā jaṇṇukehi patiṭṭhahitvā dāṭhāya mūlaṃ pahari, pharasunā pahaṭaṃ viya chijjitvā gataṃ. Rukkho parivattitvā pati. Taṃ kūṭajaṭilaṃ patantameva sampaṭicchitvā maṃsaṃ bhakkhesuṃ. Taṃ acchariyaṃ disvā rukkhadevatā gāthamāha –
177.
177.
‘‘ஸாது⁴ ஸம்ப³ஹுலா ஞாதீ, அபி ருக்கா² அரஞ்ஞஜா;
‘‘Sādhu sambahulā ñātī, api rukkhā araññajā;
ஸூகரேஹி ஸமக்³கே³ஹி, ப்³யக்³கோ⁴ ஏகாயனே ஹதோ’’தி.
Sūkarehi samaggehi, byaggho ekāyane hato’’ti.
தத்த² ஏகாயனே ஹதோதி ஏகக³மனஸ்மிங்யேவ ஹதோ.
Tattha ekāyane hatoti ekagamanasmiṃyeva hato.
உபி⁴ன்னங் பன நேஸங் ஹதபா⁴வங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² இதரங் கா³த²மாஹ –
Ubhinnaṃ pana nesaṃ hatabhāvaṃ pakāsento satthā itaraṃ gāthamāha –
178.
178.
‘‘ப்³ராஹ்மணஞ்சேவ ப்³யக்³க⁴ஞ்ச, உபோ⁴ ஹந்த்வான ஸூகரா;
‘‘Brāhmaṇañceva byagghañca, ubho hantvāna sūkarā;
ஆனந்தி³னோ பமுதி³தா, மஹானாத³ங் பனாதி³ஸு’’ந்தி.
Ānandino pamuditā, mahānādaṃ panādisu’’nti.
புன தச்ச²ஸூகரோ தே புச்சி² ‘‘அஞ்ஞேபி வோ அமித்தா அத்தீ²’’தி? ஸூகரா ‘‘நத்தி², ஸாமீ’’தி வத்வா ‘‘தங் அபி⁴ஸிஞ்சித்வா ராஜானங் கரிஸ்ஸாமா’’தி உத³கங் பரியேஸந்தா ஜடிலஸ்ஸ பானீயஸங்க²ங் தி³ஸ்வா தங் த³க்கி²ணாவட்டங் ஸங்க²ரதனங் பூரெத்வா உத³கங் அபி⁴ஹரித்வா தச்ச²ஸூகரங் உது³ம்ப³ரருக்க²மூலேயேவ அபி⁴ஸிஞ்சிங்ஸு. அபி⁴ஸேகஉத³கங் ஆஸித்தங், ஸூகரிமேவஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸிங் கரிங்ஸு. ததோ பட்டா²ய உது³ம்ப³ரப⁴த்³த³பீடே² நிஸீதா³பெத்வா த³க்கி²ணாவட்டஸங்கே²ன அபி⁴ஸேககரணங் பவத்தங். தம்பி அத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஓஸானகா³த²மாஹ –
Puna tacchasūkaro te pucchi ‘‘aññepi vo amittā atthī’’ti? Sūkarā ‘‘natthi, sāmī’’ti vatvā ‘‘taṃ abhisiñcitvā rājānaṃ karissāmā’’ti udakaṃ pariyesantā jaṭilassa pānīyasaṅkhaṃ disvā taṃ dakkhiṇāvaṭṭaṃ saṅkharatanaṃ pūretvā udakaṃ abhiharitvā tacchasūkaraṃ udumbararukkhamūleyeva abhisiñciṃsu. Abhisekaudakaṃ āsittaṃ, sūkarimevassa aggamahesiṃ kariṃsu. Tato paṭṭhāya udumbarabhaddapīṭhe nisīdāpetvā dakkhiṇāvaṭṭasaṅkhena abhisekakaraṇaṃ pavattaṃ. Tampi atthaṃ pakāsento satthā osānagāthamāha –
179.
179.
‘‘தே ஸு உது³ம்ப³ரமூலஸ்மிங், ஸூகரா ஸுஸமாக³தா;
‘‘Te su udumbaramūlasmiṃ, sūkarā susamāgatā;
தச்ச²கங் அபி⁴ஸிஞ்சிங்ஸு, த்வங் நோ ராஜாஸி இஸ்ஸரோ’’தி.
Tacchakaṃ abhisiñciṃsu, tvaṃ no rājāsi issaro’’ti.
தத்த² தே ஸூதி தே ஸூகரா, ஸு-காரோ நிபாதமத்தங். உது³ம்ப³ரமூலஸ்மிந்தி உது³ம்ப³ரஸ்ஸ மூலே.
Tattha te sūti te sūkarā, su-kāro nipātamattaṃ. Udumbaramūlasminti udumbarassa mūle.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி த⁴னுக்³க³ஹதிஸ்ஸத்தே²ரோ யுத்³த⁴ஸங்வித³ஹனே சே²கோயேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கூடஜடிலோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, தச்ச²ஸூகரோ த⁴னுக்³க³ஹதிஸ்ஸோ, ருக்க²தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi dhanuggahatissatthero yuddhasaṃvidahane chekoyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kūṭajaṭilo devadatto ahosi, tacchasūkaro dhanuggahatisso, rukkhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
தச்ச²ஸூகரஜாதகவண்ணனா நவமா.
Tacchasūkarajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 492. தச்ச²ஸூகரஜாதகங் • 492. Tacchasūkarajātakaṃ