Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [481] 8. தக்காரியஜாதகவண்ணனா

    [481] 8. Takkāriyajātakavaṇṇanā

    அஹமேவ து³ப்³பா⁴ஸிதங் பா⁴ஸி பா³லோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோகாலிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி அந்தோவஸ்ஸே த்³வே அக்³க³ஸாவகா க³ணங் பஹாய விவித்தாவாஸங் வஸிதுகாமா ஸத்தா²ரங் ஆபுச்சி²த்வா கோகாலிகரட்டே² கோகாலிகஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா தங் ஏவமாஹங்ஸு ‘‘ஆவுஸோ கோகாலிக, தங் நிஸ்ஸாய அம்ஹாகங், அம்ஹே ச நிஸ்ஸாய தவ பா²ஸுவிஹாரோ ப⁴விஸ்ஸதி, இமங் தேமாஸங் இத⁴ வஸெய்யாமா’’தி. ‘‘கோ பனாவுஸோ, மங் நிஸ்ஸாய தும்ஹாகங் பா²ஸுவிஹாரோ’’தி. ஸசே த்வங் ஆவுஸோ ‘‘த்³வே அக்³க³ஸாவகா இத⁴ விஹரந்தீ’’தி கஸ்ஸசி நாரோசெய்யாஸி, மயங் ஸுக²ங் விஹரெய்யாம, அயங் தங் நிஸ்ஸாய அம்ஹாகங் பா²ஸுவிஹாரோதி. ‘‘அத² தும்ஹே நிஸ்ஸாய மய்ஹங் கோ பா²ஸுவிஹாரோ’’தி? ‘‘மயங் துய்ஹங் அந்தோதேமாஸங் த⁴ம்மங் வாசெஸ்ஸாம, த⁴ம்மகத²ங் கதெ²ஸ்ஸாம, ஏஸ துய்ஹங் அம்ஹே நிஸ்ஸாய பா²ஸுவிஹாரோ’’தி. ‘‘வஸதா²வுஸோ, யதா²ஜ்ஜா²ஸயேனா’’தி. ஸோ தேஸங் பதிரூபங் ஸேனாஸனங் அதா³ஸி. தே ப²லஸமாபத்திஸுகே²ன ஸுக²ங் வஸிங்ஸு. கோசி நேஸங் தத்த² வஸனபா⁴வங் ந ஜானாதி.

    Ahameva dubbhāsitaṃ bhāsi bāloti idaṃ satthā jetavane viharanto kokālikaṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi antovasse dve aggasāvakā gaṇaṃ pahāya vivittāvāsaṃ vasitukāmā satthāraṃ āpucchitvā kokālikaraṭṭhe kokālikassa vasanaṭṭhānaṃ gantvā taṃ evamāhaṃsu ‘‘āvuso kokālika, taṃ nissāya amhākaṃ, amhe ca nissāya tava phāsuvihāro bhavissati, imaṃ temāsaṃ idha vaseyyāmā’’ti. ‘‘Ko panāvuso, maṃ nissāya tumhākaṃ phāsuvihāro’’ti. Sace tvaṃ āvuso ‘‘dve aggasāvakā idha viharantī’’ti kassaci nāroceyyāsi, mayaṃ sukhaṃ vihareyyāma, ayaṃ taṃ nissāya amhākaṃ phāsuvihāroti. ‘‘Atha tumhe nissāya mayhaṃ ko phāsuvihāro’’ti? ‘‘Mayaṃ tuyhaṃ antotemāsaṃ dhammaṃ vācessāma, dhammakathaṃ kathessāma, esa tuyhaṃ amhe nissāya phāsuvihāro’’ti. ‘‘Vasathāvuso, yathājjhāsayenā’’ti. So tesaṃ patirūpaṃ senāsanaṃ adāsi. Te phalasamāpattisukhena sukhaṃ vasiṃsu. Koci nesaṃ tattha vasanabhāvaṃ na jānāti.

    தே வுத்த²வஸ்ஸா பவாரெத்வா ‘‘ஆவுஸோ, தங் நிஸ்ஸாய ஸுக²ங் வுத்தா²ம்ஹ, ஸத்தா²ரங் வந்தி³துங் க³ச்சா²மா’’தி தங் ஆபுச்சி²ங்ஸு. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தே ஆதா³ய து⁴ரகா³மே பிண்டா³ய சரி. தே²ரா கதப⁴த்தகிச்சா கா³மதோ நிக்க²மிங்ஸு. கோகாலிகோ தே உய்யோஜெத்வா நிவத்தித்வா மனுஸ்ஸானங் ஆரோசேஸி ‘‘உபாஸகா, தும்ஹே திரச்சா²னஸதி³ஸா, த்³வே அக்³க³ஸாவகே தேமாஸங் து⁴ரவிஹாரே வஸந்தே ந ஜானித்த², இதா³னி தே க³தா’’தி. மனுஸ்ஸா ‘‘கஸ்மா பன, ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் நாரோசித்தா²’’தி வத்வா ப³ஹுங் ஸப்பிதேலாதி³பே⁴ஸஜ்ஜஞ்சேவ வத்த²ச்சா²த³னஞ்ச க³ஹெத்வா தே²ரே உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ‘‘க²மத² நோ, ப⁴ந்தே, மயங் தும்ஹாகங் அக்³க³ஸாவகபா⁴வங் ந ஜானாம, அஜ்ஜ நோ கோகாலிகப⁴த³ந்தஸ்ஸ வசனேன ஞாதா, அம்ஹாகங் அனுகம்பாய இமானி பே⁴ஸஜ்ஜவத்த²ச்சா²த³னானி க³ண்ஹதா²’’தி ஆஹங்ஸு.

    Te vutthavassā pavāretvā ‘‘āvuso, taṃ nissāya sukhaṃ vutthāmha, satthāraṃ vandituṃ gacchāmā’’ti taṃ āpucchiṃsu. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā te ādāya dhuragāme piṇḍāya cari. Therā katabhattakiccā gāmato nikkhamiṃsu. Kokāliko te uyyojetvā nivattitvā manussānaṃ ārocesi ‘‘upāsakā, tumhe tiracchānasadisā, dve aggasāvake temāsaṃ dhuravihāre vasante na jānittha, idāni te gatā’’ti. Manussā ‘‘kasmā pana, bhante, amhākaṃ nārocitthā’’ti vatvā bahuṃ sappitelādibhesajjañceva vatthacchādanañca gahetvā there upasaṅkamitvā vanditvā ‘‘khamatha no, bhante, mayaṃ tumhākaṃ aggasāvakabhāvaṃ na jānāma, ajja no kokālikabhadantassa vacanena ñātā, amhākaṃ anukampāya imāni bhesajjavatthacchādanāni gaṇhathā’’ti āhaṃsu.

    கோகாலிகோ ‘‘தே²ரா அப்பிச்சா² ஸந்துட்டா², இமானி வத்தா²னி அத்தனா அக்³க³ஹெத்வா மய்ஹங் த³ஸ்ஸந்தீ’’தி சிந்தெத்வா உபாஸகேஹி ஸத்³தி⁴ங்யேவ தே²ரானங் ஸந்திகங் க³தோ. தே²ரா பி⁴க்கு²பரிபாசிதத்தா ததோ கிஞ்சி நேவ அத்தனா க³ண்ஹிங்ஸு, ந கோகாலிகஸ்ஸ தா³பேஸுங். உபாஸகா ‘‘ப⁴ந்தே, இதா³னி அக³ண்ஹந்தா புன அம்ஹாகங் அனுகம்பாய இத⁴ ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி யாசிங்ஸு. தே²ரா அனதி⁴வாஸெத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் அக³மிங்ஸு. கோகாலிகோ ‘‘இமே தே²ரா அத்தனா அக³ண்ஹந்தா மய்ஹங் ந தா³பேஸு’’ந்தி ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴. தே²ராபி ஸத்து² ஸந்திகே தோ²கங் வஸித்வா அத்தனோ பரிவாரே பஞ்சபி⁴க்கு²ஸதே ச ஆதா³ய பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் சாரிகங் சரமானா கோகாலிகரட்ட²ங் பத்தா. தே உபாஸகா பச்சுக்³க³மனங் கத்வா தே²ரே ஆதா³ய தமேவ விஹாரங் நெத்வா தே³வஸிகங் மஹாஸக்காரங் கரிங்ஸு. பஹுதங் பே⁴ஸஜ்ஜவத்த²ச்சா²த³னங் உப்பஜ்ஜி, தே²ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஆக³தபி⁴க்கூ² சீவரானி விசாரெந்தா ஸத்³தி⁴ங் ஆக³தானங் பி⁴க்கூ²னஞ்ஞேவ தெ³ந்தி , கோகாலிகஸ்ஸ ந தெ³ந்தி, தே²ராபி தஸ்ஸ ந தா³பெந்தி. கோகாலிகோ சீவரங் அலபி⁴த்வா ‘‘பாபிச்சா² ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானா, புப்³பே³ தீ³யமானங் லாப⁴ங் அக்³க³ஹெத்வா இதா³னி க³ண்ஹந்தி, பூரேதுங் ந ஸக்கா, அஞ்ஞே ந ஓலோகெந்தீ’’தி தே²ரே அக்கோஸதி பரிபா⁴ஸதி. தே²ரா ‘‘அயங் அம்ஹே நிஸ்ஸாய அகுஸலங் பஸவதீ’’தி ஸபரிவாரா நிக்க²மித்வா ‘‘அஞ்ஞங், ப⁴ந்தே, கதிபாஹங் வஸதா²’’தி மனுஸ்ஸேஹி யாசியமானாபி நிவத்திதுங் ந இச்சி²ங்ஸு.

    Kokāliko ‘‘therā appicchā santuṭṭhā, imāni vatthāni attanā aggahetvā mayhaṃ dassantī’’ti cintetvā upāsakehi saddhiṃyeva therānaṃ santikaṃ gato. Therā bhikkhuparipācitattā tato kiñci neva attanā gaṇhiṃsu, na kokālikassa dāpesuṃ. Upāsakā ‘‘bhante, idāni agaṇhantā puna amhākaṃ anukampāya idha āgaccheyyāthā’’ti yāciṃsu. Therā anadhivāsetvā satthu santikaṃ agamiṃsu. Kokāliko ‘‘ime therā attanā agaṇhantā mayhaṃ na dāpesu’’nti āghātaṃ bandhi. Therāpi satthu santike thokaṃ vasitvā attano parivāre pañcabhikkhusate ca ādāya bhikkhusahassena saddhiṃ cārikaṃ caramānā kokālikaraṭṭhaṃ pattā. Te upāsakā paccuggamanaṃ katvā there ādāya tameva vihāraṃ netvā devasikaṃ mahāsakkāraṃ kariṃsu. Pahutaṃ bhesajjavatthacchādanaṃ uppajji, therehi saddhiṃ āgatabhikkhū cīvarāni vicārentā saddhiṃ āgatānaṃ bhikkhūnaññeva denti , kokālikassa na denti, therāpi tassa na dāpenti. Kokāliko cīvaraṃ alabhitvā ‘‘pāpicchā sāriputtamoggallānā, pubbe dīyamānaṃ lābhaṃ aggahetvā idāni gaṇhanti, pūretuṃ na sakkā, aññe na olokentī’’ti there akkosati paribhāsati. Therā ‘‘ayaṃ amhe nissāya akusalaṃ pasavatī’’ti saparivārā nikkhamitvā ‘‘aññaṃ, bhante, katipāhaṃ vasathā’’ti manussehi yāciyamānāpi nivattituṃ na icchiṃsu.

    அதே²கோ த³ஹரோ பி⁴க்கு² ஆஹ – ‘‘உபாஸகா, கத²ங் தே²ரா வஸிஸ்ஸந்தி, தும்ஹாகங் குலூபகோ தே²ரோ இத⁴ இமேஸங் வாஸங் ந ஸஹதீ’’தி. தே தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே கிர தே²ரானங் இத⁴ வாஸங் ந ஸஹத², க³ச்ச²த² நே க²மாபெத்வா நிவத்தேத², ஸசே ந நிவத்தேத², பலாயித்வா அஞ்ஞத்த² வஸதா²’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ உபாஸகானங் ப⁴யேன க³ந்த்வா தே²ரே யாசி. தே²ரா ‘‘க³ச்சா²வுஸோ, ந மயங் நிவத்தாமா’’தி பக்கமிங்ஸு. ஸோ தே²ரே நிவத்தேதுங் அஸக்கொந்தோ விஹாரமேவ பச்சாக³தோ. அத² நங் உபாஸகா புச்சி²ங்ஸு ‘‘நிவத்திதா தே, ப⁴ந்தே, தே²ரா’’தி. ‘‘நிவத்தேதுங் நாஸக்கி²ங் ஆவுஸோ’’தி. அத² நங் ‘‘இமஸ்மிங் பாபத⁴ம்மே வஸந்தே இத⁴ பேஸலா பி⁴க்கூ² ந வஸிஸ்ஸந்தி, நிக்கட்³டா⁴ம ந’’ந்தி சிந்தெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, மா த்வங் இத⁴ வஸி, அம்ஹே நிஸ்ஸாய துய்ஹங் கிஞ்சி நத்தீ²’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ தேஹி நிக்கட்³டி⁴தோ பத்தசீவரமாதா³ய ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘பாபிச்சா², ப⁴ந்தே, ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானா, பாபிகானங் இச்சா²னங் வஸங் க³தா’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘மா ஹேவங் கோகாலிக, அவச, மா ஹேவங் கோகாலிக அவச, பஸாதே³ஹி கோகாலிக, ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானேஸு சித்தங், தே பேஸலா பி⁴க்கூ²’’தி வாரேதி. வாரிதோபி கோகாலிகோ ‘‘தும்ஹே, ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் அக்³க³ஸாவகானங் ஸத்³த³ஹத², அஹங் பச்சக்க²தோ அத்³த³ஸங், பாபிச்சா² ஏதே படிச்ச²ன்னகம்மந்தா து³ஸ்ஸீலா’’தி வத்வா யாவததியங் ஸத்தா²ரா வாரிதோபி ததே²வ வத்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி. தஸ்ஸ பக்கந்தமத்தஸ்ஸேவ ஸகலஸரீரே ஸாஸபமத்தா பிளகா உட்ட²ஹித்வா அனுபுப்³பே³ன வட்³டி⁴த்வா பே³ளுவபக்கமத்தா ஹுத்வா பி⁴ஜ்ஜித்வா புப்³ப³லோஹிதானி பக்³க⁴ரிங்ஸு. ஸோ நித்து²னந்தோ வேத³னாப்பத்தோ ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கே நிபஜ்ஜி. ‘‘கோகாலிகேன த்³வே அக்³க³ஸாவகா அக்குட்டா²’’தி யாவ ப்³ரஹ்மலோகா ஏககோலாஹலங் அஹோஸி.

    Atheko daharo bhikkhu āha – ‘‘upāsakā, kathaṃ therā vasissanti, tumhākaṃ kulūpako thero idha imesaṃ vāsaṃ na sahatī’’ti. Te tassa santikaṃ gantvā ‘‘bhante, tumhe kira therānaṃ idha vāsaṃ na sahatha, gacchatha ne khamāpetvā nivattetha, sace na nivattetha, palāyitvā aññattha vasathā’’ti āhaṃsu. So upāsakānaṃ bhayena gantvā there yāci. Therā ‘‘gacchāvuso, na mayaṃ nivattāmā’’ti pakkamiṃsu. So there nivattetuṃ asakkonto vihārameva paccāgato. Atha naṃ upāsakā pucchiṃsu ‘‘nivattitā te, bhante, therā’’ti. ‘‘Nivattetuṃ nāsakkhiṃ āvuso’’ti. Atha naṃ ‘‘imasmiṃ pāpadhamme vasante idha pesalā bhikkhū na vasissanti, nikkaḍḍhāma na’’nti cintetvā ‘‘bhante, mā tvaṃ idha vasi, amhe nissāya tuyhaṃ kiñci natthī’’ti āhaṃsu. So tehi nikkaḍḍhito pattacīvaramādāya jetavanaṃ gantvā satthāraṃ upasaṅkamitvā ‘‘pāpicchā, bhante, sāriputtamoggallānā, pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gatā’’ti āha. Atha naṃ satthā ‘‘mā hevaṃ kokālika, avaca, mā hevaṃ kokālika avaca, pasādehi kokālika, sāriputtamoggallānesu cittaṃ, te pesalā bhikkhū’’ti vāreti. Vāritopi kokāliko ‘‘tumhe, bhante, tumhākaṃ aggasāvakānaṃ saddahatha, ahaṃ paccakkhato addasaṃ, pāpicchā ete paṭicchannakammantā dussīlā’’ti vatvā yāvatatiyaṃ satthārā vāritopi tatheva vatvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi. Tassa pakkantamattasseva sakalasarīre sāsapamattā piḷakā uṭṭhahitvā anupubbena vaḍḍhitvā beḷuvapakkamattā hutvā bhijjitvā pubbalohitāni pagghariṃsu. So nitthunanto vedanāppatto jetavanadvārakoṭṭhake nipajji. ‘‘Kokālikena dve aggasāvakā akkuṭṭhā’’ti yāva brahmalokā ekakolāhalaṃ ahosi.

    அத²ஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யோ துரூ நாம ப்³ரஹ்மா தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘தே²ரே க²மாபெஸ்ஸாமீ’’தி ஆக³ந்த்வா ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘கோகாலிக, ப²ருஸங் தே கம்மங் கதங், அக்³க³ஸாவகே பஸாதே³ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘கோ பன த்வங் ஆவுஸோ’’தி? ‘‘துரூ ப்³ரஹ்மா நாமாஹ’’ந்தி. ‘‘நனு த்வங், ஆவுஸோ, ப⁴க³வதா அனாகா³மீதி ப்³யாகதோ, அனாகா³மீ ச அனாவத்தித⁴ம்மோ அஸ்மா லோகாதி வுத்தங், த்வங் ஸங்காரட்டா²னே யக்கோ² ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி மஹாப்³ரஹ்மங் அபஸாதே³ஸி. ஸோ தங் அத்தனோ வசனங் கா³ஹாபேதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘தவ வாசாய த்வஞ்ஞேவ பஞ்ஞாயிஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா ஸுத்³தா⁴வாஸமேவ க³தோ. கோகாலிகோபி காலங் கத்வா பது³மனிரயே உப்பஜ்ஜி. தஸ்ஸ தத்த² நிப்³ப³த்தபா⁴வங் ஞத்வா ஸஹம்பதிப்³ரஹ்மா ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசேஸி, ஸத்தா² பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசேஸி. பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ அகு³ணங் கதெ²ந்தா த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, கோகாலிகோ கிர ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானே அக்கோஸித்வா அத்தனோ முக²ங் நிஸ்ஸாய பது³மனிரயே உப்பன்னோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ கோகாலிகோ வசனேன ஹதோ அத்தனோ முக²ங் நிஸ்ஸாய து³க்க²ங் அனுபோ⁴தி, புப்³பே³பி ஏஸ அத்தனோ முக²ங் நிஸ்ஸாய து³க்க²ங் அனுபோ⁴ஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Athassa upajjhāyo turū nāma brahmā taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘there khamāpessāmī’’ti āgantvā ākāse ṭhatvā ‘‘kokālika, pharusaṃ te kammaṃ kataṃ, aggasāvake pasādehī’’ti āha. ‘‘Ko pana tvaṃ āvuso’’ti? ‘‘Turū brahmā nāmāha’’nti. ‘‘Nanu tvaṃ, āvuso, bhagavatā anāgāmīti byākato, anāgāmī ca anāvattidhammo asmā lokāti vuttaṃ, tvaṃ saṅkāraṭṭhāne yakkho bhavissasī’’ti mahābrahmaṃ apasādesi. So taṃ attano vacanaṃ gāhāpetuṃ asakkonto ‘‘tava vācāya tvaññeva paññāyissasī’’ti vatvā suddhāvāsameva gato. Kokālikopi kālaṃ katvā padumaniraye uppajji. Tassa tattha nibbattabhāvaṃ ñatvā sahampatibrahmā tathāgatassa ārocesi, satthā bhikkhūnaṃ ārocesi. Bhikkhū tassa aguṇaṃ kathentā dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, kokāliko kira sāriputtamoggallāne akkositvā attano mukhaṃ nissāya padumaniraye uppanno’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva kokāliko vacanena hato attano mukhaṃ nissāya dukkhaṃ anubhoti, pubbepi esa attano mukhaṃ nissāya dukkhaṃ anubhosiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே தஸ்ஸ புரோஹிதோ பிங்க³லோ நிக்க²ந்ததா³டோ² அஹோஸி. தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணீ அஞ்ஞேன ப்³ராஹ்மணேன ஸத்³தி⁴ங் அதிசரி, ஸோபி தாதி³ஸோவ. புரோஹிதோ ப்³ராஹ்மணிங் புனப்புனங் வாரெந்தோபி வாரேதுங் அஸக்கொந்தோ சிந்தேஸி ‘‘இமங் மம வேரிங் ஸஹத்தா² மாரேதுங் ந ஸக்கா, உபாயேன நங் மாரெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ஆஹ ‘‘மஹாராஜ, தவ நக³ரங் ஸகலஜம்பு³தீ³பே அக்³க³னக³ரங், த்வங் அக்³க³ராஜா, ஏவங் அக்³க³ரஞ்ஞோ நாம தவ த³க்கி²ணத்³வாரங் து³யுத்தங் அவமங்க³ல’’ந்தி. ‘‘ஆசரிய, இதா³னி கிங் காதப்³ப³’’ந்தி? ‘‘மங்க³லங் கத்வா யோஜேதப்³ப³’’ந்தி. ‘‘கிங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி. ‘‘புராணத்³வாரங் ஹாரெத்வா மங்க³லயுத்தானி தா³ரூனி க³ஹெத்வா நக³ரபரிக்³கா³ஹகானங் பூ⁴தானங் ப³லிங் த³த்வா மங்க³லனக்க²த்தேன பதிட்டா²பேதுங் வட்டதீ’’தி. ‘‘தேன ஹி ஏவங் கரோதா²’’தி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தக்காரியோ நாம மாணவோ ஹுத்வா தஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹாதி. புரோஹிதோ புராணத்³வாரங் ஹாரெத்வா நவங் நிட்டா²பெத்வா ராஜானங் ஆஹ – ‘‘நிட்டி²தங், தே³வ, த்³வாரங், ஸ்வே ப⁴த்³த³கங் நக்க²த்தங், தங் அனதிக்கமித்வா ப³லிங் கத்வா த்³வாரங் பதிட்டா²பேதுங் வட்டதீ’’தி. ‘‘ஆசரிய, ப³லிகம்மத்தா²ய கிங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி? ‘‘தே³வ, மஹேஸக்க²ங் த்³வாரங் மஹேஸக்கா²ஹி தே³வதாஹி பரிக்³க³ஹிதங், ஏகங் பிங்க³லங் நிக்க²ந்ததா³ட²ங் உப⁴தோவிஸுத்³த⁴ங் ப்³ராஹ்மணங் மாரெத்வா தஸ்ஸ மங்ஸலோஹிதேன ப³லிங் கத்வா ஸரீரங் ஹெட்டா² கி²பித்வா த்³வாரங் பதிட்டா²பேதப்³ப³ங், ஏவங் தும்ஹாகஞ்ச நக³ரஸ்ஸ ச வுட்³டி⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴ ஆசரிய, ஏவரூபங் ப்³ராஹ்மணங் மாரெத்வா த்³வாரங் பதிட்டா²பேஹீ’’தி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente tassa purohito piṅgalo nikkhantadāṭho ahosi. Tassa brāhmaṇī aññena brāhmaṇena saddhiṃ aticari, sopi tādisova. Purohito brāhmaṇiṃ punappunaṃ vārentopi vāretuṃ asakkonto cintesi ‘‘imaṃ mama veriṃ sahatthā māretuṃ na sakkā, upāyena naṃ māressāmī’’ti. So rājānaṃ upasaṅkamitvā āha ‘‘mahārāja, tava nagaraṃ sakalajambudīpe agganagaraṃ, tvaṃ aggarājā, evaṃ aggarañño nāma tava dakkhiṇadvāraṃ duyuttaṃ avamaṅgala’’nti. ‘‘Ācariya, idāni kiṃ kātabba’’nti? ‘‘Maṅgalaṃ katvā yojetabba’’nti. ‘‘Kiṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Purāṇadvāraṃ hāretvā maṅgalayuttāni dārūni gahetvā nagarapariggāhakānaṃ bhūtānaṃ baliṃ datvā maṅgalanakkhattena patiṭṭhāpetuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Tena hi evaṃ karothā’’ti. Tadā bodhisatto takkāriyo nāma māṇavo hutvā tassa santike sippaṃ uggaṇhāti. Purohito purāṇadvāraṃ hāretvā navaṃ niṭṭhāpetvā rājānaṃ āha – ‘‘niṭṭhitaṃ, deva, dvāraṃ, sve bhaddakaṃ nakkhattaṃ, taṃ anatikkamitvā baliṃ katvā dvāraṃ patiṭṭhāpetuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Ācariya, balikammatthāya kiṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti? ‘‘Deva, mahesakkhaṃ dvāraṃ mahesakkhāhi devatāhi pariggahitaṃ, ekaṃ piṅgalaṃ nikkhantadāṭhaṃ ubhatovisuddhaṃ brāhmaṇaṃ māretvā tassa maṃsalohitena baliṃ katvā sarīraṃ heṭṭhā khipitvā dvāraṃ patiṭṭhāpetabbaṃ, evaṃ tumhākañca nagarassa ca vuḍḍhi bhavissatī’’ti. ‘‘Sādhu ācariya, evarūpaṃ brāhmaṇaṃ māretvā dvāraṃ patiṭṭhāpehī’’ti.

    ஸோ துட்ட²மானஸோ ‘‘ஸ்வே பச்சாமித்தஸ்ஸ பிட்டி²ங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி உஸ்ஸாஹஜாதோ அத்தனோ கே³ஹங் க³ந்த்வா முக²ங் ரக்கி²துங் அஸக்கொந்தோ துரிததுரிதோ ப⁴ரியங் ஆஹ – ‘‘பாபே சண்டா³லி இதோ பட்டா²ய கேன ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமிஸ்ஸஸி, ஸ்வே தே ஜாரங் மாரெத்வா ப³லிகம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘நிரபராத⁴ங் கிங்காரணா மாரெஸ்ஸஸீ’’தி? ராஜா ‘‘களாரபிங்க³லஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ மங்ஸலோஹிதேன ப³லிகம்மங் கத்வா நக³ரத்³வாரங் பதிட்டா²பேஹீ’’தி ஆஹ, ‘‘ஜாரோ ச தே களாரபிங்க³லோ, தங் மாரெத்வா ப³லிகம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா ஜாரஸ்ஸ ஸந்திகங் ஸாஸனங் பாஹேஸி ‘‘ராஜா கிர களாரபிங்க³லங் ப்³ராஹ்மணங் மாரெத்வா ப³லிங் காதுகாமோ, ஸசே ஜீவிதுகாமோ, அஞ்ஞேபி தயா ஸதி³ஸே ப்³ராஹ்மணே க³ஹெத்வா காலஸ்ஸேவ பலாயஸ்ஸூ’’தி. ஸோ ததா² அகாஸி. தங் நக³ரே பாகடங் அஹோஸி, ஸகலனக³ரதோ ஸப்³பே³ களாரபிங்க³லா பலாயிங்ஸு.

    So tuṭṭhamānaso ‘‘sve paccāmittassa piṭṭhiṃ passissāmī’’ti ussāhajāto attano gehaṃ gantvā mukhaṃ rakkhituṃ asakkonto turitaturito bhariyaṃ āha – ‘‘pāpe caṇḍāli ito paṭṭhāya kena saddhiṃ abhiramissasi, sve te jāraṃ māretvā balikammaṃ karissāmī’’ti. ‘‘Niraparādhaṃ kiṃkāraṇā māressasī’’ti? Rājā ‘‘kaḷārapiṅgalassa brāhmaṇassa maṃsalohitena balikammaṃ katvā nagaradvāraṃ patiṭṭhāpehī’’ti āha, ‘‘jāro ca te kaḷārapiṅgalo, taṃ māretvā balikammaṃ karissāmī’’ti. Sā jārassa santikaṃ sāsanaṃ pāhesi ‘‘rājā kira kaḷārapiṅgalaṃ brāhmaṇaṃ māretvā baliṃ kātukāmo, sace jīvitukāmo, aññepi tayā sadise brāhmaṇe gahetvā kālasseva palāyassū’’ti. So tathā akāsi. Taṃ nagare pākaṭaṃ ahosi, sakalanagarato sabbe kaḷārapiṅgalā palāyiṃsu.

    புரோஹிதோ பச்சாமித்தஸ்ஸ பலாதபா⁴வங் அஜானித்வா பாதோவ ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வ, அஸுகட்டா²னே களாரபிங்க³லோ ப்³ராஹ்மணோ அத்தி², தங் க³ண்ஹாபேதா²’’தி ஆஹ. ராஜா அமச்சே பேஸேஸி. தே தங் அபஸ்ஸந்தா ஆக³ந்த்வா ‘‘பலாதோ கிரா’’தி ஆரோசேஸுங். ‘‘அஞ்ஞத்த² உபதா⁴ரேதா²’’தி ஸகலனக³ரங் உபதா⁴ரெந்தாபி ந பஸ்ஸிங்ஸு. ததோ ‘‘அஞ்ஞங் உபதா⁴ரேதா²’’தி வுத்தே ‘‘தே³வ, ட²பெத்வா புரோஹிதங் அஞ்ஞோ ஏவரூபோ நத்தீ²’’தி வதி³ங்ஸு. புரோஹிதங் ந ஸக்கா மாரேதுந்தி. ‘‘தே³வ, கிங் கதே²த², புரோஹிதஸ்ஸ காரணா அஜ்ஜ த்³வாரே அப்பதிட்டா²பிதே நக³ரங் அகு³த்தங் ப⁴விஸ்ஸதி, ஆசரியோ கதெ²ந்தோ ‘‘அஜ்ஜ நக்க²த்தங் அதிக்கமித்வா இதோ ஸங்வச்ச²ரச்சயேன நக்க²த்தங் லபி⁴ஸ்ஸதீ’’தி கதே²ஸி, ஸங்வச்ச²ரங் நக³ரே அத்³வாரகே பச்சத்தி²கானங் ஓகாஸோ ப⁴விஸ்ஸதி, இமங் மாரெத்வா அஞ்ஞேன ப்³யத்தேன ப்³ராஹ்மணேன ப³லிகம்மங் காரெத்வா த்³வாரங் பதிட்டா²பெஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘அத்தி² பன அஞ்ஞோ ஆசரியஸதி³ஸோ பண்டி³தோ ப்³ராஹ்மணோ’’தி? ‘‘அத்தி² தே³வ, தஸ்ஸ அந்தேவாஸீ தக்காரியமாணவோ நாம, தஸ்ஸ புரோஹிதட்டா²னங் த³த்வா மங்க³லங் கரோதா²’’தி.

    Purohito paccāmittassa palātabhāvaṃ ajānitvā pātova rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, asukaṭṭhāne kaḷārapiṅgalo brāhmaṇo atthi, taṃ gaṇhāpethā’’ti āha. Rājā amacce pesesi. Te taṃ apassantā āgantvā ‘‘palāto kirā’’ti ārocesuṃ. ‘‘Aññattha upadhārethā’’ti sakalanagaraṃ upadhārentāpi na passiṃsu. Tato ‘‘aññaṃ upadhārethā’’ti vutte ‘‘deva, ṭhapetvā purohitaṃ añño evarūpo natthī’’ti vadiṃsu. Purohitaṃ na sakkā māretunti. ‘‘Deva, kiṃ kathetha, purohitassa kāraṇā ajja dvāre appatiṭṭhāpite nagaraṃ aguttaṃ bhavissati, ācariyo kathento ‘‘ajja nakkhattaṃ atikkamitvā ito saṃvaccharaccayena nakkhattaṃ labhissatī’’ti kathesi, saṃvaccharaṃ nagare advārake paccatthikānaṃ okāso bhavissati, imaṃ māretvā aññena byattena brāhmaṇena balikammaṃ kāretvā dvāraṃ patiṭṭhāpessāmā’’ti. ‘‘Atthi pana añño ācariyasadiso paṇḍito brāhmaṇo’’ti? ‘‘Atthi deva, tassa antevāsī takkāriyamāṇavo nāma, tassa purohitaṭṭhānaṃ datvā maṅgalaṃ karothā’’ti.

    ராஜா தங் பக்கோஸாபெத்வா ஸம்மானங் காரெத்வா புரோஹிதட்டா²னங் த³த்வா ததா² காதுங் ஆணாபேஸி. ஸோ மஹந்தேன பரிவாரேன நக³ரத்³வாரங் அக³மாஸி. புரோஹிதங் ராஜானுபா⁴வேன ப³ந்தி⁴த்வா ஆனயிங்ஸு. மஹாஸத்தோ த்³வாரட்ட²பனட்டா²னே ஆவாடங் க²ணாபெத்வா ஸாணிங் பரிக்கி²பாபெத்வா ஆசரியேன ஸத்³தி⁴ங் அந்தோஸாணியங் அட்டா²ஸி. ஆசரியோ ஆவாடங் ஓலோகெத்வா அத்தனோ பதிட்ட²ங் அலப⁴ந்தோ ‘‘அத்தோ² தாவ மே நிப்பா²தி³தோ அஹோஸி, பா³லத்தா பன முக²ங் ரக்கி²துங் அஸக்கொந்தோ வேகே³ன பாபித்தி²யா கதே²ஸிங், அத்தனாவ அத்தனோ வதோ⁴ ஆப⁴தோ’’தி மஹாஸத்தங் ஆலபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Rājā taṃ pakkosāpetvā sammānaṃ kāretvā purohitaṭṭhānaṃ datvā tathā kātuṃ āṇāpesi. So mahantena parivārena nagaradvāraṃ agamāsi. Purohitaṃ rājānubhāvena bandhitvā ānayiṃsu. Mahāsatto dvāraṭṭhapanaṭṭhāne āvāṭaṃ khaṇāpetvā sāṇiṃ parikkhipāpetvā ācariyena saddhiṃ antosāṇiyaṃ aṭṭhāsi. Ācariyo āvāṭaṃ oloketvā attano patiṭṭhaṃ alabhanto ‘‘attho tāva me nipphādito ahosi, bālattā pana mukhaṃ rakkhituṃ asakkonto vegena pāpitthiyā kathesiṃ, attanāva attano vadho ābhato’’ti mahāsattaṃ ālapanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    104.

    104.

    ‘‘அஹமேவ து³ப்³பா⁴ஸிதங் பா⁴ஸி பா³லோ, பே⁴கோவரஞ்ஞே அஹிமவ்ஹாயமானோ;

    ‘‘Ahameva dubbhāsitaṃ bhāsi bālo, bhekovaraññe ahimavhāyamāno;

    தக்காரியே ஸொப்³ப⁴மிமங் பதாமி, ந கிரேவ ஸாது⁴ அதிவேலபா⁴ணீ’’தி.

    Takkāriye sobbhamimaṃ patāmi, na kireva sādhu ativelabhāṇī’’ti.

    தத்த² து³ப்³பா⁴ஸிதங் பா⁴ஸீதி து³ப்³பா⁴ஸிதங் பா⁴ஸிங். பே⁴கோவாதி யதா² அரஞ்ஞே மண்டூ³கோ வஸ்ஸந்தோ அத்தனோ கா²த³கங் அஹிங் அவ்ஹாயமானோ து³ப்³பா⁴ஸிதங் பா⁴ஸதி நாம, ஏவங் அஹமேவ து³ப்³பா⁴ஸிதங் பா⁴ஸிங். தக்காரியேதி தஸ்ஸ நாமங், தக்காரியாதி இத்தி²லிங்க³ங் நாமங், தேனேவ தங் ஆலபந்தோ ஏவமாஹ.

    Tattha dubbhāsitaṃ bhāsīti dubbhāsitaṃ bhāsiṃ. Bhekovāti yathā araññe maṇḍūko vassanto attano khādakaṃ ahiṃ avhāyamāno dubbhāsitaṃ bhāsati nāma, evaṃ ahameva dubbhāsitaṃ bhāsiṃ. Takkāriyeti tassa nāmaṃ, takkāriyāti itthiliṅgaṃ nāmaṃ, teneva taṃ ālapanto evamāha.

    தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā mahāsatto dutiyaṃ gāthamāha –

    105.

    105.

    ‘‘பப்போதி மச்சோ அதிவேலபா⁴ணீ, ப³ந்த⁴ங் வத⁴ங் ஸோகபரித்³த³வஞ்ச;

    ‘‘Pappoti macco ativelabhāṇī, bandhaṃ vadhaṃ sokapariddavañca;

    அத்தானமேவ க³ரஹாஸி எத்த², ஆசேர யங் தங் நிக²ணந்தி ஸொப்³பே⁴’’தி.

    Attānameva garahāsi ettha, ācera yaṃ taṃ nikhaṇanti sobbhe’’ti.

    தத்த² அதிவேலபா⁴ணீதி வேலாதிக்கந்தங் பமாணாதிக்கந்தங் கத்வா கத²னங் நாம ந ஸாது⁴, அதிவேலபா⁴ணீ புரிஸோ ந ஸாதூ⁴தி அத்தோ². ஸோகபரித்³த³வஞ்சாதி ஆசரிய, ஏவமேவ அதிவேலபா⁴ணீ புரிஸோ வத⁴ங் ப³ந்த⁴ஞ்ச ஸோகஞ்ச மஹந்தேன ஸத்³தே³ன பரிதே³வஞ்ச பப்போதி. க³ரஹாஸீதி பரங் அக³ரஹித்வா அத்தானங்யேவ க³ரஹெய்யாஸி. எத்தா²தி ஏதஸ்மிங் காரணே. ஆசேர யங் தந்தி ஆசரிய, யேன காரணேன தங் நிக²ணந்தி ஸொப்³பே⁴, தங் தயாவ கதங், தஸ்மா அத்தானமேவ க³ரஹெய்யாஸீதி வத³தி.

    Tattha ativelabhāṇīti velātikkantaṃ pamāṇātikkantaṃ katvā kathanaṃ nāma na sādhu, ativelabhāṇī puriso na sādhūti attho. Sokapariddavañcāti ācariya, evameva ativelabhāṇī puriso vadhaṃ bandhañca sokañca mahantena saddena paridevañca pappoti. Garahāsīti paraṃ agarahitvā attānaṃyeva garaheyyāsi. Etthāti etasmiṃ kāraṇe. Ācera yaṃ tanti ācariya, yena kāraṇena taṃ nikhaṇanti sobbhe, taṃ tayāva kataṃ, tasmā attānameva garaheyyāsīti vadati.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘ஆசரிய, வாசங் அரக்கி²த்வா ந கேவலங் த்வமேவ து³க்க²ப்பத்தோ, அஞ்ஞோபி து³க்க²ப்பத்தோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரித்வா த³ஸ்ஸேஸி.

    Evañca pana vatvā ‘‘ācariya, vācaṃ arakkhitvā na kevalaṃ tvameva dukkhappatto, aññopi dukkhappattoyevā’’ti vatvā atītaṃ āharitvā dassesi.

    புப்³பே³ கிர பா³ராணஸியங் காளீ நாம க³ணிகா அஹோஸி, தஸ்ஸா துண்டி³லோ நாம பா⁴தா. காளீ ஏகதி³வஸங் ஸஹஸ்ஸங் க³ண்ஹாதி. துண்டி³லோ பன இத்தி²து⁴த்தோ ஸுராது⁴த்தோ அக்க²து⁴த்தோ அஹோஸி. ஸா தஸ்ஸ த⁴னங் தே³தி, ஸோ லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் வினாஸேதி. ஸா தங் வாரெந்தீபி வாரேதுங் நாஸக்கி². ஸோ ஏகதி³வஸங் ஜூதபராஜிதோ நிவத்த²வத்தா²னி த³த்வா கடஸாரகக²ண்ட³ங் நிவாஸெத்வா தஸ்ஸா கே³ஹங் ஆக³மி . தாய ச தா³ஸியோ ஆணத்தா ஹொந்தி ‘‘துண்டி³லஸ்ஸ ஆக³தகாலே கிஞ்சி அத³த்வா கீ³வாயங் நங் க³ஹெத்வா நீஹரெய்யாதா²’’தி. தா ததா² கரிங்ஸு. ஸோ த்³வாரமூலே ரோத³ந்தோ அட்டா²ஸி.

    Pubbe kira bārāṇasiyaṃ kāḷī nāma gaṇikā ahosi, tassā tuṇḍilo nāma bhātā. Kāḷī ekadivasaṃ sahassaṃ gaṇhāti. Tuṇḍilo pana itthidhutto surādhutto akkhadhutto ahosi. Sā tassa dhanaṃ deti, so laddhaṃ laddhaṃ vināseti. Sā taṃ vārentīpi vāretuṃ nāsakkhi. So ekadivasaṃ jūtaparājito nivatthavatthāni datvā kaṭasārakakhaṇḍaṃ nivāsetvā tassā gehaṃ āgami . Tāya ca dāsiyo āṇattā honti ‘‘tuṇḍilassa āgatakāle kiñci adatvā gīvāyaṃ naṃ gahetvā nīhareyyāthā’’ti. Tā tathā kariṃsu. So dvāramūle rodanto aṭṭhāsi.

    அதே²கோ ஸெட்டி²புத்தோ நிச்சகாலங் காளியா ஸஹஸ்ஸங் ஆஹராபெந்தோ தி³ஸ்வா ‘‘கஸ்மா துண்டி³ல ரோத³ஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஸாமி, ஜூதபராஜிதோ மம ப⁴கி³னியா ஸந்திகங் ஆக³தொம்ஹி, தங் மங் தா³ஸியோ கீ³வாயங் க³ஹெத்வா நீஹரிங்ஸூ’’தி. ‘‘தேன ஹி திட்ட², ப⁴கி³னியா தே கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி ஸோ க³ந்த்வா ‘‘பா⁴தா தே கடஸாரகக²ண்ட³ங் நிவாஸெத்வா த்³வாரமூலே டி²தோ, வத்தா²னிஸ்ஸ கிமத்த²ங் ந தே³ஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘அஹங் தாவ ந தே³மி, ஸசே பன தே ஸினேஹோ அத்தி², த்வங் தே³ஹீ’’தி. தஸ்மிங் பன க³ணிகாய க⁴ரே இத³ங்சாரித்தங் – ஆப⁴தஸஹஸ்ஸதோ பஞ்சஸதானி க³ணிகாய ஹொந்தி, பஞ்சஸதானி வத்த²க³ந்த⁴மாலமூலானி ஹொந்தி. ஆக³தபுரிஸா தஸ்மிங் க⁴ரே லத்³த⁴வத்தா²னி நிவாஸெத்வா ரத்திங் வஸித்வா புனதி³வஸே க³ச்ச²ந்தா ஆப⁴தவத்தா²னேவ நிவாஸெத்வா க³ச்ச²ந்தி. தஸ்மா ஸோ ஸெட்டி²புத்தோ தாய தி³ன்னவத்தா²னி நிவாஸெத்வா அத்தனோ ஸாடகே துண்டி³லஸ்ஸ தா³பேஸி. ஸோ நிவாஸெத்வா நத³ந்தோ க³ஜ்ஜந்தோ க³ந்த்வா ஸுராகே³ஹங் பாவிஸி. காளீபி தா³ஸியோ ஆணாபேஸி ‘‘ஸ்வே ஏதஸ்ஸ க³மனகாலே வத்தா²னி அச்சி²ந்தெ³ய்யாதா²’’தி. தா தஸ்ஸ நிக்க²மனகாலே இதோ சிதோ ச உபதா⁴வித்வா விலும்பமானா ஸாடகே க³ஹெத்வா ‘‘இதா³னி யாஹி குமாரா’’தி நக்³க³ங் கத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸுங். ஸோ நக்³கோ³வ நிக்க²மி. ஜனோ பரிஹாஸங் கரோதி. ஸோ லஜ்ஜித்வா ‘‘மயாவேதங் கதங், அஹமேவ அத்தனோ முக²ங் ரக்கி²துங் நாஸக்கி²’’ந்தி பரிதே³வி. இத³ங் தாவ த³ஸ்ஸேதுங் ததியங் கா³த²மாஹ –

    Atheko seṭṭhiputto niccakālaṃ kāḷiyā sahassaṃ āharāpento disvā ‘‘kasmā tuṇḍila rodasī’’ti pucchi. ‘‘Sāmi, jūtaparājito mama bhaginiyā santikaṃ āgatomhi, taṃ maṃ dāsiyo gīvāyaṃ gahetvā nīhariṃsū’’ti. ‘‘Tena hi tiṭṭha, bhaginiyā te kathessāmī’’ti so gantvā ‘‘bhātā te kaṭasārakakhaṇḍaṃ nivāsetvā dvāramūle ṭhito, vatthānissa kimatthaṃ na desī’’ti āha. ‘‘Ahaṃ tāva na demi, sace pana te sineho atthi, tvaṃ dehī’’ti. Tasmiṃ pana gaṇikāya ghare idaṃcārittaṃ – ābhatasahassato pañcasatāni gaṇikāya honti, pañcasatāni vatthagandhamālamūlāni honti. Āgatapurisā tasmiṃ ghare laddhavatthāni nivāsetvā rattiṃ vasitvā punadivase gacchantā ābhatavatthāneva nivāsetvā gacchanti. Tasmā so seṭṭhiputto tāya dinnavatthāni nivāsetvā attano sāṭake tuṇḍilassa dāpesi. So nivāsetvā nadanto gajjanto gantvā surāgehaṃ pāvisi. Kāḷīpi dāsiyo āṇāpesi ‘‘sve etassa gamanakāle vatthāni acchindeyyāthā’’ti. Tā tassa nikkhamanakāle ito cito ca upadhāvitvā vilumpamānā sāṭake gahetvā ‘‘idāni yāhi kumārā’’ti naggaṃ katvā vissajjesuṃ. So naggova nikkhami. Jano parihāsaṃ karoti. So lajjitvā ‘‘mayāvetaṃ kataṃ, ahameva attano mukhaṃ rakkhituṃ nāsakkhi’’nti paridevi. Idaṃ tāva dassetuṃ tatiyaṃ gāthamāha –

    106.

    106.

    ‘‘கிமேவஹங் துண்டி³லமனுபுச்சி²ங், கரெய்ய ஸங் பா⁴தரங் காளிகாயங்;

    ‘‘Kimevahaṃ tuṇḍilamanupucchiṃ, kareyya saṃ bhātaraṃ kāḷikāyaṃ;

    நக்³கோ³வஹங் வத்த²யுக³ஞ்ச ஜீனோ, அயம்பி அத்தோ² ப³ஹுதாதி³ஸோவா’’தி.

    Naggovahaṃ vatthayugañca jīno, ayampi attho bahutādisovā’’ti.

    தத்த² ப³ஹுதாதி³ஸோவாதி ஸெட்டி²புத்தோ ஹி அத்தனா கதேன து³க்க²ங் பத்தோ, த்வம்பி தஸ்மா அயம்பி துய்ஹங் து³க்க²ப்பத்தி அத்தோ². ப³ஹூஹி காரணேஹி தாதி³ஸோவ.

    Tattha bahutādisovāti seṭṭhiputto hi attanā katena dukkhaṃ patto, tvampi tasmā ayampi tuyhaṃ dukkhappatti attho. Bahūhi kāraṇehi tādisova.

    அபரோபி பா³ராணஸியங் அஜபாலானங் பமாதே³ன கோ³சரபூ⁴மியங் த்³வீஸு மெண்டே³ஸு யுஜ்ஜ²ந்தேஸு ஏகோ குலிங்க³ஸகுணோ ‘‘இமே தா³னி பி⁴ன்னேஹி ஸீஸேஹி மரிஸ்ஸந்தி, வாரெஸ்ஸாமி தேதி மாதுலா மா யுஜ்ஜ²தா²’’தி வாரெத்வா தேஸங் கத²ங் அக்³க³ஹெத்வா யுஜ்ஜ²ந்தானஞ்ஞேவ பிட்டி²யம்பி ஸீஸேபி நிஸீதி³த்வா யாசித்வா வாரேதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘தேன ஹி மங் மாரெத்வா யுஜ்ஜ²தா²’’தி உபி⁴ன்னம்பி ஸீஸந்தரங் பாவிஸி. தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் யுஜ்ஜி²ங்ஸுயேவ. ஸோ ஸண்ஹகரணியங் பிஸிதோ விய அத்தனா கதேனேவ வினாஸங் பத்தோ. இத³ம்பி அபரங் காரணங் த³ஸ்ஸேதுங் சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Aparopi bārāṇasiyaṃ ajapālānaṃ pamādena gocarabhūmiyaṃ dvīsu meṇḍesu yujjhantesu eko kuliṅgasakuṇo ‘‘ime dāni bhinnehi sīsehi marissanti, vāressāmi teti mātulā mā yujjhathā’’ti vāretvā tesaṃ kathaṃ aggahetvā yujjhantānaññeva piṭṭhiyampi sīsepi nisīditvā yācitvā vāretuṃ asakkonto ‘‘tena hi maṃ māretvā yujjhathā’’ti ubhinnampi sīsantaraṃ pāvisi. Te aññamaññaṃ yujjhiṃsuyeva. So saṇhakaraṇiyaṃ pisito viya attanā kateneva vināsaṃ patto. Idampi aparaṃ kāraṇaṃ dassetuṃ catutthaṃ gāthamāha –

    107.

    107.

    ‘‘யோ யுஜ்ஜ²மானானமயுஜ்ஜ²மானோ, மெண்ட³ந்தரங் அச்சுபதீ குலிங்கோ³;

    ‘‘Yo yujjhamānānamayujjhamāno, meṇḍantaraṃ accupatī kuliṅgo;

    ஸோ பிங்ஸிதோ மெண்ட³ஸிரேஹி தத்த², அயம்பி அத்தோ² ப³ஹுதாதி³ஸோவா’’தி.

    So piṃsito meṇḍasirehi tattha, ayampi attho bahutādisovā’’ti.

    தத்த² மெண்ட³ந்தரந்தி மெண்டா³னங் அந்தரங். அச்சுபதீதி அதிக³ந்த்வா உப்பதி, ஆகாஸே ஸீஸானங் வேமஜ்ஜே² அட்டா²ஸீதி அத்தோ². பிங்ஸிதோதி பீளிதோ.

    Tattha meṇḍantaranti meṇḍānaṃ antaraṃ. Accupatīti atigantvā uppati, ākāse sīsānaṃ vemajjhe aṭṭhāsīti attho. Piṃsitoti pīḷito.

    அபரேபி பா³ராணஸிவாஸினோ கோ³பாலகா ப²லிதங் தாலருக்க²ங் தி³ஸ்வா ஏகங் தாலப²லத்தா²ய ருக்க²ங் ஆரோபேஸுங். தஸ்மிங் ப²லானி பாதெந்தே ஏகோ கண்ஹஸப்போ வம்மிகா நிக்க²மித்வா தாலருக்க²ங் ஆருஹி. ஹெட்டா² பதிட்டி²தா த³ண்டே³ஹி பஹரந்தா நிவாரேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. தே ‘‘ஸப்போ தாலங் அபி⁴ருஹதீ’’தி இதரஸ்ஸ ஆசிக்கி²ங்ஸு. ஸோ பீ⁴தோ மஹாவிரவங் விரவி. ஹெட்டா² டி²தா ஏகங் தி²ரஸாடகங் சதூஸு கண்ணேஸு க³ஹெத்வா ‘‘இமஸ்மிங் ஸாடகே பதா’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ பதந்தோ சதுன்னம்பி அந்தரே ஸாடகமஜ்ஜே² பதி. தஸ்ஸ பன பாதனவேகே³ன தே ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸீஸேஹி பஹரித்வா பி⁴ன்னேஹி ஸீஸேஹி ஜீவிதக்க²யங் பத்தா. இத³ம்பி காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Aparepi bārāṇasivāsino gopālakā phalitaṃ tālarukkhaṃ disvā ekaṃ tālaphalatthāya rukkhaṃ āropesuṃ. Tasmiṃ phalāni pātente eko kaṇhasappo vammikā nikkhamitvā tālarukkhaṃ āruhi. Heṭṭhā patiṭṭhitā daṇḍehi paharantā nivāretuṃ nāsakkhiṃsu. Te ‘‘sappo tālaṃ abhiruhatī’’ti itarassa ācikkhiṃsu. So bhīto mahāviravaṃ viravi. Heṭṭhā ṭhitā ekaṃ thirasāṭakaṃ catūsu kaṇṇesu gahetvā ‘‘imasmiṃ sāṭake patā’’ti āhaṃsu. So patanto catunnampi antare sāṭakamajjhe pati. Tassa pana pātanavegena te sandhāretuṃ asakkontā aññamaññaṃ sīsehi paharitvā bhinnehi sīsehi jīvitakkhayaṃ pattā. Idampi kāraṇaṃ dassento pañcamaṃ gāthamāha –

    108.

    108.

    ‘‘சதுரோ ஜனா பொத்த²கமக்³க³ஹேஸுங், ஏகஞ்ச போஸங் அனுரக்க²மானா;

    ‘‘Caturo janā potthakamaggahesuṃ, ekañca posaṃ anurakkhamānā;

    ஸப்³பே³வ தே பி⁴ன்னஸிரா ஸயிங்ஸு, அயம்பி அத்தோ² ப³ஹுதாதி³ஸோவா’’தி.

    Sabbeva te bhinnasirā sayiṃsu, ayampi attho bahutādisovā’’ti.

    தத்த² பொத்த²கந்தி ஸாணஸாடகங். ஸப்³பே³வ தேதி தேபி சத்தாரோ ஜனா அத்தனா கதேனேவ பி⁴ன்னஸீஸா ஸயிங்ஸு.

    Tattha potthakanti sāṇasāṭakaṃ. Sabbeva teti tepi cattāro janā attanā kateneva bhinnasīsā sayiṃsu.

    அபரேபி பா³ராணஸிவாஸினோ ஏளகசோரா ரத்திங் ஏகங் அஜங் தே²னெத்வா ‘‘தி³வா அரஞ்ஞே கா²தி³ஸ்ஸாமா’’தி தஸ்ஸா அவஸ்ஸனத்தா²ய முக²ங் ப³ந்தி⁴த்வா வேளுகு³ம்பே³ ட²பேஸுங். புனதி³வஸே தங் கா²தி³துங் க³ச்ச²ந்தா ஆவுத⁴ங் பமுஸ்ஸித்வா அக³மங்ஸு. தே ‘‘அஜங் மாரெத்வா மங்ஸங் பசித்வா கா²தி³ஸ்ஸாம, ஆஹரதா²வுத⁴’’ந்தி ஏகஸ்ஸபி ஹத்தே² ஆவுத⁴ங் அதி³ஸ்வா ‘‘வினா ஆவுதே⁴ன ஏதங் மாரெத்வாபி மங்ஸங் க³ஹேதுங் ந ஸக்கா, விஸ்ஸஜ்ஜேத² நங், புஞ்ஞமஸ்ஸ அத்தீ²’’தி விஸ்ஸஜ்ஜேஸுங். ததா³ ஏகோ நளகாரோ வேளுங் க³ஹெத்வா ‘‘புனபி ஆக³ந்த்வா க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி நளகாரஸத்த²ங் வேளுகு³ம்ப³ந்தரே ட²பெத்வா பக்காமி. அஜா ‘‘முத்தாம்ஹீ’’தி துஸ்ஸித்வா வேளுமூலே கீளமானா பச்சி²மபாதே³ஹி பஹரித்வா தங் ஸத்த²ங் பாதேஸி. சோரா ஸத்த²ஸத்³த³ங் ஸுத்வா உபதா⁴ரெந்தா தங் தி³ஸ்வா துட்ட²மானஸா அஜங் மாரெத்வா மங்ஸங் கா²தி³ங்ஸு. இதி ‘‘ஸாபி அஜா அத்தனா கதேனேவ மதா’’தி த³ஸ்ஸேதுங் ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Aparepi bārāṇasivāsino eḷakacorā rattiṃ ekaṃ ajaṃ thenetvā ‘‘divā araññe khādissāmā’’ti tassā avassanatthāya mukhaṃ bandhitvā veḷugumbe ṭhapesuṃ. Punadivase taṃ khādituṃ gacchantā āvudhaṃ pamussitvā agamaṃsu. Te ‘‘ajaṃ māretvā maṃsaṃ pacitvā khādissāma, āharathāvudha’’nti ekassapi hatthe āvudhaṃ adisvā ‘‘vinā āvudhena etaṃ māretvāpi maṃsaṃ gahetuṃ na sakkā, vissajjetha naṃ, puññamassa atthī’’ti vissajjesuṃ. Tadā eko naḷakāro veḷuṃ gahetvā ‘‘punapi āgantvā gahessāmī’’ti naḷakārasatthaṃ veḷugumbantare ṭhapetvā pakkāmi. Ajā ‘‘muttāmhī’’ti tussitvā veḷumūle kīḷamānā pacchimapādehi paharitvā taṃ satthaṃ pātesi. Corā satthasaddaṃ sutvā upadhārentā taṃ disvā tuṭṭhamānasā ajaṃ māretvā maṃsaṃ khādiṃsu. Iti ‘‘sāpi ajā attanā kateneva matā’’ti dassetuṃ chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    109.

    109.

    ‘‘அஜா யதா² வேளுகு³ம்ப³ஸ்மிங் ப³த்³தா⁴, அவக்கி²பந்தீ அஸிமஜ்ஜ²க³ச்சி²;

    ‘‘Ajā yathā veḷugumbasmiṃ baddhā, avakkhipantī asimajjhagacchi;

    தேனேவ தஸ்ஸா க³லகாவகந்தங், அயம்பி அத்தோ² ப³ஹுதாதி³ஸோவா’’தி.

    Teneva tassā galakāvakantaṃ, ayampi attho bahutādisovā’’ti.

    தத்த² அவக்கி²பந்தீதி கீளமானா பச்சி²மபாதே³ கி²பந்தீ.

    Tattha avakkhipantīti kīḷamānā pacchimapāde khipantī.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘அத்தனோ வசனங் ரக்கி²த்வா மிதபா⁴ணினோ நாம மரணது³க்கா² முச்சந்தீ’’தி த³ஸ்ஸெத்வா கின்னரவத்து²ங் ஆஹரி.

    Evañca pana vatvā ‘‘attano vacanaṃ rakkhitvā mitabhāṇino nāma maraṇadukkhā muccantī’’ti dassetvā kinnaravatthuṃ āhari.
