Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
19. பஞ்ஞாஸனிபாதோ
19. Paññāsanipāto
1. தாலபுடத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
1. Tālapuṭattheragāthāvaṇṇanā
பஞ்ஞாஸனிபாதே கதா³ நுஹந்திஆதி³கா ஆயஸ்மதோ தாலபுடத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹே அஞ்ஞதரஸ்மிங் நடகுலே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ குலானுரூபேஸு நச்சட்டா²னேஸு நிப்ப²த்திங் க³ந்த்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பே பாகடோ நடகா³மணி அஹோஸி. ஸோ பஞ்சஸதமாதுகா³மபரிவாரோ மஹதா நடவிப⁴வேன கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு ஸமஜ்ஜங் த³ஸ்ஸெத்வா, மஹந்தங் பூஜாஸக்காரங் லபி⁴த்வா, விசரந்தோ ராஜக³ஹங் ஆக³ந்த்வா, நக³ரவாஸீனங் ஸமஜ்ஜங் த³ஸ்ஸெத்வா, லத்³த⁴ஸம்மானஸக்காரோ ஞாணஸ்ஸ பரிபாகங் க³தத்தா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா, வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸுதமேதங், ப⁴ந்தே, புப்³ப³கானங் ஆசரியபாசரியானங் நடானங் பா⁴ஸமானானங் ‘யோ ஸோ நடோ ரங்க³மஜ்ஜே² ஸமஜ்ஜமஜ்ஜே² ஸச்சாலிகேன ஜனங் ஹாஸேதி ரமேதி, ஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா பஹாஸானங் தே³வானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜதீ’தி, இத⁴ ப⁴க³வா கிமாஹா’’தி. அத² நங் ப⁴க³வா திக்க²த்துங் படிக்கி²பி ‘‘மா மங் ஏதங் புச்சீ²’’தி. சதுத்த²வாரங் புட்டோ² ஆஹ – ‘‘கா³மணி, இமே ஸத்தா பகதியாபி ராக³ப³ந்த⁴னப³த்³தா⁴ தோ³ஸப³ந்த⁴னப³த்³தா⁴ மோஹப³ந்த⁴னப³த்³தா⁴ தேஸங் பி⁴ய்யோபி ரஜனீயே தோ³ஸனீயே மோஹனீயே த⁴ம்மே உபஸங்ஹரந்தோ பமாதெ³த்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா நிரயே உபபஜ்ஜதி. ஸசே பனஸ்ஸ ஏவங்தி³ட்டி² ஹோதி ‘யோ ஸோ நடோ ரங்க³மஜ்ஜே² ஸமஜ்ஜமஜ்ஜே² ஸச்சாலிகேன ஜனங் ஹாஸேதி ரமேதி, ஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா பஹாஸானங் தே³வானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜதீ’’’தி ஸாஸ்ஸ ஹோதி மிச்சா²தி³ட்டி². மிச்சா²தி³ட்டி²ஸ்ஸ ச த்³வின்னங் க³தீனங் அஞ்ஞதரா க³தி இச்சி²தப்³பா³, நிரயஸ்ஸ வா திரச்சா²னயோனியா வாதி. தங் ஸுத்வா தாலபுடோ கா³மணி பரோதி³. நனு கா³மணி பகே³வ மயா படிக்கி²த்தோ ‘‘மா மங் ஏதங் புச்சீ²’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.354)? ‘‘நாஹங், ப⁴ந்தே, ஏதங் ரோதா³மி, யங் மங் ப⁴க³வா நடானங் அபி⁴ஸம்பராயங் ஏவமாஹா’’தி. அபி சாஹங், ப⁴ந்தே, புப்³ப³கேஹி ஆசரியபாசரியேஹி நடேஹி வஞ்சிதோ ‘‘நடோ மஹாஜனஸ்ஸ நடஸமஜ்ஜங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸுக³திங் உபபஜ்ஜதீ’’தி. ஸோ ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா லத்³தூ⁴பஸம்பன்னோ விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி, அதி⁴க³தாரஹத்தோ பன அரஹத்தப்பத்திதோ புப்³பே³ யேனாகாரேன அத்தனோ சித்தங் நிக்³க³ண்ஹனவஸேன யோனிஸோமனஸிகாரோ உத³பாதி³, தங் அனேகதா⁴ விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் –
Paññāsanipāte kadā nuhantiādikā āyasmato tālapuṭattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde rājagahe aññatarasmiṃ naṭakule nibbattitvā viññutaṃ patto kulānurūpesu naccaṭṭhānesu nipphattiṃ gantvā sakalajambudīpe pākaṭo naṭagāmaṇi ahosi. So pañcasatamātugāmaparivāro mahatā naṭavibhavena gāmanigamarājadhānīsu samajjaṃ dassetvā, mahantaṃ pūjāsakkāraṃ labhitvā, vicaranto rājagahaṃ āgantvā, nagaravāsīnaṃ samajjaṃ dassetvā, laddhasammānasakkāro ñāṇassa paripākaṃ gatattā satthu santikaṃ gantvā, vanditvā ekamantaṃ nisinno bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘sutametaṃ, bhante, pubbakānaṃ ācariyapācariyānaṃ naṭānaṃ bhāsamānānaṃ ‘yo so naṭo raṅgamajjhe samajjamajjhe saccālikena janaṃ hāseti rameti, so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā pahāsānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjatī’ti, idha bhagavā kimāhā’’ti. Atha naṃ bhagavā tikkhattuṃ paṭikkhipi ‘‘mā maṃ etaṃ pucchī’’ti. Catutthavāraṃ puṭṭho āha – ‘‘gāmaṇi, ime sattā pakatiyāpi rāgabandhanabaddhā dosabandhanabaddhā mohabandhanabaddhā tesaṃ bhiyyopi rajanīye dosanīye mohanīye dhamme upasaṃharanto pamādetvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā niraye upapajjati. Sace panassa evaṃdiṭṭhi hoti ‘yo so naṭo raṅgamajjhe samajjamajjhe saccālikena janaṃ hāseti rameti, so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā pahāsānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjatī’’’ti sāssa hoti micchādiṭṭhi. Micchādiṭṭhissa ca dvinnaṃ gatīnaṃ aññatarā gati icchitabbā, nirayassa vā tiracchānayoniyā vāti. Taṃ sutvā tālapuṭo gāmaṇi parodi. Nanu gāmaṇi pageva mayā paṭikkhitto ‘‘mā maṃ etaṃ pucchī’’ti (saṃ. ni. 4.354)? ‘‘Nāhaṃ, bhante, etaṃ rodāmi, yaṃ maṃ bhagavā naṭānaṃ abhisamparāyaṃ evamāhā’’ti. Api cāhaṃ, bhante, pubbakehi ācariyapācariyehi naṭehi vañcito ‘‘naṭo mahājanassa naṭasamajjaṃ dassetvā sugatiṃ upapajjatī’’ti. So satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā laddhūpasampanno vipassanāya kammaṃ karonto nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi, adhigatārahatto pana arahattappattito pubbe yenākārena attano cittaṃ niggaṇhanavasena yonisomanasikāro udapādi, taṃ anekadhā vibhajitvā dassetuṃ –
1094.
1094.
‘‘கதா³ நுஹங் பப்³ப³தகந்த³ராஸு, ஏகாகியோ அத்³து³தியோ விஹஸ்ஸங்;
‘‘Kadā nuhaṃ pabbatakandarāsu, ekākiyo addutiyo vihassaṃ;
அனிச்சதோ ஸப்³ப³ப⁴வங் விபஸ்ஸங், தங் மே இத³ங் தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Aniccato sabbabhavaṃ vipassaṃ, taṃ me idaṃ taṃ nu kadā bhavissati.
1095.
1095.
‘‘கதா³ நுஹங் பி⁴ன்னபடந்த⁴ரோ முனி, காஸாவவத்தோ² அமமோ நிராஸோ;
‘‘Kadā nuhaṃ bhinnapaṭandharo muni, kāsāvavattho amamo nirāso;
ராக³ஞ்ச தோ³ஸஞ்ச ததே²வ மோஹங், ஹந்த்வா ஸுகீ² பவனக³தோ விஹஸ்ஸங்.
Rāgañca dosañca tatheva mohaṃ, hantvā sukhī pavanagato vihassaṃ.
1096.
1096.
‘‘கதா³ அனிச்சங் வத⁴ரோக³னீளங், காயங் இமங் மச்சுஜராயுபத்³து³தங்;
‘‘Kadā aniccaṃ vadharoganīḷaṃ, kāyaṃ imaṃ maccujarāyupaddutaṃ;
விபஸ்ஸமானோ வீதப⁴யோ விஹஸ்ஸங், ஏகோ வனே தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Vipassamāno vītabhayo vihassaṃ, eko vane taṃ nu kadā bhavissati.
1097.
1097.
‘‘கதா³ நுஹங் ப⁴யஜனநிங் து³கா²வஹங், தண்ஹாலதங் ப³ஹுவிதா⁴னுவத்தனிங்;
‘‘Kadā nuhaṃ bhayajananiṃ dukhāvahaṃ, taṇhālataṃ bahuvidhānuvattaniṃ;
பஞ்ஞாமயங் திகி²ணமஸிங் க³ஹெத்வா, செ²த்வா வஸே தம்பி கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Paññāmayaṃ tikhiṇamasiṃ gahetvā, chetvā vase tampi kadā bhavissati.
1098.
1098.
‘‘கதா³ நு பஞ்ஞாமயமுக்³க³தேஜங், ஸத்த²ங் இஸீனங் ஸஹஸாதி³யித்வா;
‘‘Kadā nu paññāmayamuggatejaṃ, satthaṃ isīnaṃ sahasādiyitvā;
மாரங் ஸஸேனங் ஸஹஸா ப⁴ஞ்ஜிஸ்ஸங், ஸீஹாஸனே தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Māraṃ sasenaṃ sahasā bhañjissaṃ, sīhāsane taṃ nu kadā bhavissati.
1099.
1099.
‘‘கதா³ நுஹங் ஸப்³பி⁴ ஸமாக³மேஸு, தி³ட்டோ² ப⁴வே த⁴ம்மக³ரூஹி தாதி³பி⁴;
‘‘Kadā nuhaṃ sabbhi samāgamesu, diṭṭho bhave dhammagarūhi tādibhi;
யாதா²வத³ஸ்ஸீஹி ஜிதிந்த்³ரியேஹி, பதா⁴னியோ தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Yāthāvadassīhi jitindriyehi, padhāniyo taṃ nu kadā bhavissati.
1100.
1100.
‘‘கதா³ நு மங் தந்தி³ கு²தா³ பிபாஸா, வாதாதபா கீடஸரீஸபா வா;
‘‘Kadā nu maṃ tandi khudā pipāsā, vātātapā kīṭasarīsapā vā;
ந பா³த⁴யிஸ்ஸந்தி ந தங் கி³ரிப்³ப³ஜே, அத்த²த்தி²யங் தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Na bādhayissanti na taṃ giribbaje, atthatthiyaṃ taṃ nu kadā bhavissati.
1101.
1101.
‘‘கதா³ நு கோ² யங் விதி³தங் மஹேஸினா, சத்தாரி ஸச்சானி ஸுது³த்³த³ஸானி;
‘‘Kadā nu kho yaṃ viditaṃ mahesinā, cattāri saccāni sududdasāni;
ஸமாஹிதத்தோ ஸதிமா அக³ச்ச²ங், பஞ்ஞாய தங் தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Samāhitatto satimā agacchaṃ, paññāya taṃ taṃ nu kadā bhavissati.
1102.
1102.
‘‘கதா³ நு ரூபே அமிதே ச ஸத்³தே³, க³ந்தே⁴ ரஸே பு²ஸிதப்³பே³ ச த⁴ம்மே;
‘‘Kadā nu rūpe amite ca sadde, gandhe rase phusitabbe ca dhamme;
ஆதி³த்ததோஹங் ஸமதே²ஹி யுத்தோ, பஞ்ஞாய த³ச்ச²ங் ததி³த³ங் கதா³ மே.
Ādittatohaṃ samathehi yutto, paññāya dacchaṃ tadidaṃ kadā me.
1103.
1103.
‘‘கதா³ நுஹங் து³ப்³ப³சனேன வுத்தோ, ததோ நிமித்தங் விமனோ ந ஹெஸ்ஸங்;
‘‘Kadā nuhaṃ dubbacanena vutto, tato nimittaṃ vimano na hessaṃ;
அதோ² பஸத்தோ²பி ததோ நிமித்தங், துட்டோ² ந ஹெஸ்ஸங் ததி³த³ங் கதா³ மே.
Atho pasatthopi tato nimittaṃ, tuṭṭho na hessaṃ tadidaṃ kadā me.
1104.
1104.
‘‘கதா³ நு கட்டே² ச திணே லதா ச, க²ந்தே⁴ இமேஹங் அமிதே ச த⁴ம்மே;
‘‘Kadā nu kaṭṭhe ca tiṇe latā ca, khandhe imehaṃ amite ca dhamme;
அஜ்ஜ²த்திகானேவ ச பா³ஹிரானி ச, ஸமங் துலெய்யங் ததி³த³ங் கதா³ மே.
Ajjhattikāneva ca bāhirāni ca, samaṃ tuleyyaṃ tadidaṃ kadā me.
1105.
1105.
‘‘கதா³ நு மங் பாவுஸகாலமேகோ⁴, நவேன தோயேன ஸசீவரங் வனே;
‘‘Kadā nu maṃ pāvusakālamegho, navena toyena sacīvaraṃ vane;
இஸிப்பயாதம்ஹி பதே² வஜந்தங், ஓவஸ்ஸதே தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Isippayātamhi pathe vajantaṃ, ovassate taṃ nu kadā bhavissati.
1106.
1106.
‘‘கதா³ மயூரஸ்ஸ ஸிக²ண்டி³னோ வனே, தி³ஜஸ்ஸ ஸுத்வா கி³ரிக³ப்³ப⁴ரே ருதங்;
‘‘Kadā mayūrassa sikhaṇḍino vane, dijassa sutvā girigabbhare rutaṃ;
பச்சுட்ட²ஹித்வா அமதஸ்ஸ பத்தியா, ஸங்சிந்தயே தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Paccuṭṭhahitvā amatassa pattiyā, saṃcintaye taṃ nu kadā bhavissati.
1107.
1107.
‘‘கதா³ நு க³ங்க³ங் யமுனங் ஸரஸ்ஸதிங், பாதாலகி²த்தங் வளவாமுக²ஞ்ச;
‘‘Kadā nu gaṅgaṃ yamunaṃ sarassatiṃ, pātālakhittaṃ vaḷavāmukhañca;
அஸஜ்ஜமானோ பதரெய்யமித்³தி⁴யா, விபி⁴ங்ஸனங் தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Asajjamāno patareyyamiddhiyā, vibhiṃsanaṃ taṃ nu kadā bhavissati.
1108.
1108.
‘‘கதா³ நு நாகோ³வ அஸங்க³சாரீ, பதா³லயே காமகு³ணேஸு ச²ந்த³ங்;
‘‘Kadā nu nāgova asaṅgacārī, padālaye kāmaguṇesu chandaṃ;
நிப்³ப³ஜ்ஜயங் ஸப்³ப³ஸுப⁴ங் நிமித்தங், ஜா²னே யுதோ தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Nibbajjayaṃ sabbasubhaṃ nimittaṃ, jhāne yuto taṃ nu kadā bhavissati.
1109.
1109.
‘‘கதா³ இணட்டோவ த³லித்³த³கோ நிதி⁴ங், ஆராத⁴யித்வா த⁴னிகேஹி பீளிதோ;
‘‘Kadā iṇaṭṭova daliddako nidhiṃ, ārādhayitvā dhanikehi pīḷito;
துட்டோ² ப⁴விஸ்ஸங் அதி⁴க³ம்ம ஸாஸனங், மஹேஸினோ தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.
Tuṭṭho bhavissaṃ adhigamma sāsanaṃ, mahesino taṃ nu kadā bhavissati.
1110.
1110.
‘‘ப³ஹூனி வஸ்ஸானி தயாம்ஹி யாசிதோ, அகா³ரவாஸேன அலங் நு தே இத³ங்;
‘‘Bahūni vassāni tayāmhi yācito, agāravāsena alaṃ nu te idaṃ;
தங் தா³னி மங் பப்³ப³ஜிதங் ஸமானங், கிங்காரணா சித்த துவங் ந யுஞ்ஜஸி.
Taṃ dāni maṃ pabbajitaṃ samānaṃ, kiṃkāraṇā citta tuvaṃ na yuñjasi.
1111.
1111.
‘‘நனு அஹங் சித்த தயாம்ஹி யாசிதோ, கி³ரிப்³ப³ஜே சித்ரச²தா³ விஹங்க³மா;
‘‘Nanu ahaṃ citta tayāmhi yācito, giribbaje citrachadā vihaṅgamā;
மஹிந்த³கோ⁴ஸத்த²னிதாபி⁴க³ஜ்ஜினோ, தே தங் ரமெஸ்ஸந்தி வனம்ஹி ஜா²யினங்.
Mahindaghosatthanitābhigajjino, te taṃ ramessanti vanamhi jhāyinaṃ.
1112.
1112.
‘‘குலம்ஹி மித்தே ச பியே ச ஞாதகே, கி²ட்³டா³ரதிங் காமகு³ணஞ்ச லோகே;
‘‘Kulamhi mitte ca piye ca ñātake, khiḍḍāratiṃ kāmaguṇañca loke;
ஸப்³ப³ங் பஹாய இமமஜ்ஜு²பாக³தோ, அதோ²பி த்வங் சித்த ந மய்ஹ துஸ்ஸஸி.
Sabbaṃ pahāya imamajjhupāgato, athopi tvaṃ citta na mayha tussasi.
1113.
1113.
‘‘மமேவ ஏதங் ந ஹி த்வங் பரேஸங், ஸன்னாஹகாலே பரிதே³விதேன கிங்;
‘‘Mameva etaṃ na hi tvaṃ paresaṃ, sannāhakāle paridevitena kiṃ;
ஸப்³ப³ங் இத³ங் சலமிதி பெக்க²மானோ, அபி⁴னிக்க²மிங் அமதபத³ங் ஜிகீ³ஸங்.
Sabbaṃ idaṃ calamiti pekkhamāno, abhinikkhamiṃ amatapadaṃ jigīsaṃ.
1114.
1114.
‘‘ஸுயுத்தவாதீ³ த்³விபதா³னமுத்தமோ, மஹாபி⁴ஸக்கோ நரத³ம்மஸாரதி²;
‘‘Suyuttavādī dvipadānamuttamo, mahābhisakko naradammasārathi;
சித்தங் சலங் மக்கடஸன்னிப⁴ங் இதி, அவீதராகே³ன ஸுது³ன்னிவாரயங்.
Cittaṃ calaṃ makkaṭasannibhaṃ iti, avītarāgena sudunnivārayaṃ.
1115.
1115.
‘‘காமா ஹி சித்ரா மது⁴ரா மனோரமா, அவித்³த³ஸூ யத்த² ஸிதா புது²ஜ்ஜனா;
‘‘Kāmā hi citrā madhurā manoramā, aviddasū yattha sitā puthujjanā;
தே து³க்க²மிச்ச²ந்தி புனப்³ப⁴வேஸினோ, சித்தேன நீதா நிரயே நிராகதா.
Te dukkhamicchanti punabbhavesino, cittena nītā niraye nirākatā.
1116.
1116.
‘‘மயூரகோஞ்சாபி⁴ருதம்ஹி கானநே, தீ³பீஹி ப்³யக்³கே⁴ஹி புரக்க²தோ வஸங்;
‘‘Mayūrakoñcābhirutamhi kānane, dīpīhi byagghehi purakkhato vasaṃ;
காயே அபெக்க²ங் ஜஹ மா விராத⁴ய, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.
Kāye apekkhaṃ jaha mā virādhaya, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.
1117.
1117.
‘‘பா⁴வேஹி ஜா²னானி ச இந்த்³ரியானி ச, ப³லானி பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸமாதி⁴பா⁴வனா;
‘‘Bhāvehi jhānāni ca indriyāni ca, balāni bojjhaṅgasamādhibhāvanā;
திஸ்ஸோ ச விஜ்ஜா பு²ஸ பு³த்³த⁴ஸாஸனே, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.
Tisso ca vijjā phusa buddhasāsane, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.
1118.
1118.
‘‘பா⁴வேஹி மக்³க³ங் அமதஸ்ஸ பத்தியா, நிய்யானிகங் ஸப்³ப³து³க²க்க²யோக³த⁴ங்;
‘‘Bhāvehi maggaṃ amatassa pattiyā, niyyānikaṃ sabbadukhakkhayogadhaṃ;
அட்ட²ங்கி³கங் ஸப்³ப³கிலேஸஸோத⁴னங், இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.
Aṭṭhaṅgikaṃ sabbakilesasodhanaṃ, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.
1119.
1119.
‘‘து³க்க²ந்தி க²ந்தே⁴ படிபஸ்ஸ யோனிஸோ, யதோ ச து³க்க²ங் ஸமுதே³தி தங் ஜஹ;
‘‘Dukkhanti khandhe paṭipassa yoniso, yato ca dukkhaṃ samudeti taṃ jaha;
இதே⁴வ து³க்க²ஸ்ஸ கரோஹி அந்தங், இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.
Idheva dukkhassa karohi antaṃ, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.
1120.
1120.
‘‘அனிச்சங் து³க்க²ந்தி விபஸ்ஸ யோனிஸோ, ஸுஞ்ஞங் அனத்தாதி அக⁴ங் வத⁴ந்தி ச;
‘‘Aniccaṃ dukkhanti vipassa yoniso, suññaṃ anattāti aghaṃ vadhanti ca;
மனோவிசாரே உபருந்த⁴ சேதஸோ, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.
Manovicāre uparundha cetaso, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.
1121.
1121.
‘‘முண்டோ³ விரூபோ அபி⁴ஸாபமாக³தோ, கபாலஹத்தோ²வ குலேஸு பி⁴க்க²ஸு;
‘‘Muṇḍo virūpo abhisāpamāgato, kapālahatthova kulesu bhikkhasu;
யுஞ்ஜஸ்ஸு ஸத்து²வசனே மஹேஸினோ, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.
Yuñjassu satthuvacane mahesino, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.
1122.
1122.
‘‘ஸுஸங்வுதத்தோ விஸிக²ந்தரே சரங், குலேஸு காமேஸு அஸங்க³மானஸோ;
‘‘Susaṃvutatto visikhantare caraṃ, kulesu kāmesu asaṅgamānaso;
சந்தோ³ யதா² தோ³ஸினபுண்ணமாஸியா, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.
Cando yathā dosinapuṇṇamāsiyā, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.
1123.
1123.
‘‘ஆரஞ்ஞிகோ ஹோஹி ச பிண்ட³பாதிகோ, ஸோஸானிகோ ஹோஹி ச பங்ஸுகூலிகோ;
‘‘Āraññiko hohi ca piṇḍapātiko, sosāniko hohi ca paṃsukūliko;
நேஸஜ்ஜிகோ ஹோஹி ஸதா³ து⁴தே ரதோ, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.
Nesajjiko hohi sadā dhute rato, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.
1124.
1124.
‘‘ரோபெத்வ ருக்கா²னி யதா² ப²லேஸீ, மூலே தருங் செ²த்து தமேவ இச்ச²ஸி;
‘‘Ropetva rukkhāni yathā phalesī, mūle taruṃ chettu tameva icchasi;
ததூ²பமங் சித்தமித³ங் கரோஸி, யங் மங் அனிச்சம்ஹி சலே நியுஞ்ஜஸி.
Tathūpamaṃ cittamidaṃ karosi, yaṃ maṃ aniccamhi cale niyuñjasi.
1125.
1125.
‘‘அரூப தூ³ரங்க³ம ஏகசாரி, ந தே கரிஸ்ஸங் வசனங் இதா³னிஹங்;
‘‘Arūpa dūraṅgama ekacāri, na te karissaṃ vacanaṃ idānihaṃ;
து³க்கா² ஹி காமா கடுகா மஹப்³ப⁴யா, நிப்³பா³னமேவாபி⁴மனோ சரிஸ்ஸங்.
Dukkhā hi kāmā kaṭukā mahabbhayā, nibbānamevābhimano carissaṃ.
1126.
1126.
‘‘நாஹங் அலக்க்²யா அஹிரிக்கதாய வா,
‘‘Nāhaṃ alakkhyā ahirikkatāya vā,
ந சித்தஹேதூ ந ச தூ³ரகந்தனா;
Na cittahetū na ca dūrakantanā;
ஆஜீவஹேதூ ச அஹங் ந நிக்க²மிங்,
Ājīvahetū ca ahaṃ na nikkhamiṃ,
கதோ ச தே சித்த படிஸ்ஸவோ மயா.
Kato ca te citta paṭissavo mayā.
1127.
1127.
‘‘அப்பிச்ச²தா ஸப்புரிஸேஹி வண்ணிதா, மக்க²ப்பஹானங் வூபஸமோ து³க²ஸ்ஸ;
‘‘Appicchatā sappurisehi vaṇṇitā, makkhappahānaṃ vūpasamo dukhassa;
இதிஸ்ஸு மங் சித்த ததா³ நியுஞ்ஜஸி, இதா³னி த்வங் க³ச்ச²ஸி புப்³ப³சிண்ணங்.
Itissu maṃ citta tadā niyuñjasi, idāni tvaṃ gacchasi pubbaciṇṇaṃ.
1128.
1128.
‘‘தண்ஹா அவிஜ்ஜா ச பியாபியஞ்ச, ஸுபா⁴னி ரூபானி ஸுகா² ச வேத³னா;
‘‘Taṇhā avijjā ca piyāpiyañca, subhāni rūpāni sukhā ca vedanā;
மனாபியா காமகு³ணா ச வந்தா, வந்தே அஹங் ஆவமிதுங் ந உஸ்ஸஹே.
Manāpiyā kāmaguṇā ca vantā, vante ahaṃ āvamituṃ na ussahe.
1129.
1129.
‘‘ஸப்³ப³த்த² தே சித்த வசோ கதங் மயா, ப³ஹூஸு ஜாதீஸு நமேஸி கோபிதோ;
‘‘Sabbattha te citta vaco kataṃ mayā, bahūsu jātīsu namesi kopito;
அஜ்ஜ²த்தஸம்ப⁴வோ கதஞ்ஞுதாய தே, து³க்கே² சிரங் ஸங்ஸரிதங் தயா கதே.
Ajjhattasambhavo kataññutāya te, dukkhe ciraṃ saṃsaritaṃ tayā kate.
1130.
1130.
‘‘த்வஞ்ஞேவ நோ சித்த கரோஸி ப்³ராஹ்மணோ, த்வங் க²த்தியோ ராஜத³ஸீ கரோஸி;
‘‘Tvaññeva no citta karosi brāhmaṇo, tvaṃ khattiyo rājadasī karosi;
வெஸ்ஸா ச ஸுத்³தா³ ச ப⁴வாம ஏகதா³, தே³வத்தனங் வாபி தவேவ வாஹஸா.
Vessā ca suddā ca bhavāma ekadā, devattanaṃ vāpi taveva vāhasā.
1131.
1131.
‘‘தவேவ ஹேதூ அஸுரா ப⁴வாமஸே, த்வங்மூலகங் நேரயிகா ப⁴வாமஸே;
‘‘Taveva hetū asurā bhavāmase, tvaṃmūlakaṃ nerayikā bhavāmase;
அதோ² திரச்சா²னக³தாபி ஏகதா³, பேதத்தனங் வாபி தவேவ வாஹஸா.
Atho tiracchānagatāpi ekadā, petattanaṃ vāpi taveva vāhasā.
1132.
1132.
‘‘நனு து³ப்³பி⁴ஸ்ஸஸி மங் புனப்புனங், முஹுங் முஹுங் சாரணிகங்வ த³ஸ்ஸயங்;
‘‘Nanu dubbhissasi maṃ punappunaṃ, muhuṃ muhuṃ cāraṇikaṃva dassayaṃ;
உம்மத்தகேனேவ மயா பலோப⁴ஸி, கிஞ்சாபி தே சித்த விராதி⁴தங் மயா.
Ummattakeneva mayā palobhasi, kiñcāpi te citta virādhitaṃ mayā.
1133.
1133.
‘‘இத³ங் புரே சித்தமசாரி சாரிகங், யேனிச்ச²கங் யத்த²காமங் யதா²ஸுக²ங்;
‘‘Idaṃ pure cittamacāri cārikaṃ, yenicchakaṃ yatthakāmaṃ yathāsukhaṃ;
தத³ஜ்ஜஹங் நிக்³க³ஹெஸ்ஸாமி யோனிஸோ, ஹத்தி²ப்பபி⁴ன்னங் விய அங்கு³ஸக்³க³ஹோ.
Tadajjahaṃ niggahessāmi yoniso, hatthippabhinnaṃ viya aṅgusaggaho.
1134.
1134.
‘‘ஸத்தா² ச மே லோகமிமங் அதி⁴ட்ட²ஹி, அனிச்சதோ அத்³து⁴வதோ அஸாரதோ;
‘‘Satthā ca me lokamimaṃ adhiṭṭhahi, aniccato addhuvato asārato;
பக்க²ந்த³ மங் சித்த ஜினஸ்ஸ ஸாஸனே, தாரேஹி ஓகா⁴ மஹதா ஸுது³த்தரா.
Pakkhanda maṃ citta jinassa sāsane, tārehi oghā mahatā suduttarā.
1135.
1135.
‘‘ந தே இத³ங் சித்த யதா² புராணகங், நாஹங் அலங் துய்ஹ வஸே நிவத்திதுங்;
‘‘Na te idaṃ citta yathā purāṇakaṃ, nāhaṃ alaṃ tuyha vase nivattituṃ;
மஹேஸினோ பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ஸாஸனே, ந மாதி³ஸா ஹொந்தி வினாஸதா⁴ரினோ.
Mahesino pabbajitomhi sāsane, na mādisā honti vināsadhārino.
1136.
1136.
‘‘நகா³ ஸமுத்³தா³ ஸரிதா வஸுந்த⁴ரா, தி³ஸா சதஸ்ஸோ விதி³ஸா அதோ⁴ தி³வா;
‘‘Nagā samuddā saritā vasundharā, disā catasso vidisā adho divā;
ஸப்³பே³ அனிச்சா திப⁴வா உபத்³து³தா, குஹிங் க³தோ சித்த ஸுக²ங் ரமிஸ்ஸஸி.
Sabbe aniccā tibhavā upaddutā, kuhiṃ gato citta sukhaṃ ramissasi.
1137.
1137.
‘‘தி⁴திப்பரங் கிங் மம சித்த காஹிஸி, ந தே அலங் சித்த வஸானுவத்தகோ;
‘‘Dhitipparaṃ kiṃ mama citta kāhisi, na te alaṃ citta vasānuvattako;
ந ஜாது ப⁴ஸ்தங் உப⁴தோமுக²ங் சு²பே, தி⁴ரத்து² பூரங் நவஸோதஸந்த³னிங்.
Na jātu bhastaṃ ubhatomukhaṃ chupe, dhiratthu pūraṃ navasotasandaniṃ.
1138.
1138.
‘‘வராஹஏணெய்யவிகா³ள்ஹஸேவிதே, பப்³பா⁴ரகுட்டே பகதேவ ஸுந்த³ரே;
‘‘Varāhaeṇeyyavigāḷhasevite, pabbhārakuṭṭe pakateva sundare;
நவம்பு³னா பாவுஸஸித்தகானநே, தஹிங் கு³ஹாகே³ஹக³தோ ரமிஸ்ஸஸி.
Navambunā pāvusasittakānane, tahiṃ guhāgehagato ramissasi.
1139.
1139.
‘‘ஸுனீலகீ³வா ஸுஸிகா² ஸுபேகு²னா, ஸுசித்தபத்தச்ச²த³னா விஹங்க³மா;
‘‘Sunīlagīvā susikhā supekhunā, sucittapattacchadanā vihaṅgamā;
ஸுமஞ்ஜுகோ⁴ஸத்த²னிதாபி⁴க³ஜ்ஜினோ, தே தங் ரமெஸ்ஸந்தி வனம்ஹி ஜா²யினங்.
Sumañjughosatthanitābhigajjino, te taṃ ramessanti vanamhi jhāyinaṃ.
1140.
1140.
‘‘வுட்ட²ம்ஹி தே³வே சதுரங்கு³லே திணே, ஸங்புப்பி²தே மேக⁴னிப⁴ம்ஹி கானநே;
‘‘Vuṭṭhamhi deve caturaṅgule tiṇe, saṃpupphite meghanibhamhi kānane;
நக³ந்தரே விடபிஸமோ ஸயிஸ்ஸங், தங் மே முதூ³ ஹேஹிதி தூலஸன்னிப⁴ங்.
Nagantare viṭapisamo sayissaṃ, taṃ me mudū hehiti tūlasannibhaṃ.
1141.
1141.
‘‘ததா² து கஸ்ஸாமி யதா²பி இஸ்ஸரோ, யங் லப்³ப⁴தி தேனபி ஹோது மே அலங்;
‘‘Tathā tu kassāmi yathāpi issaro, yaṃ labbhati tenapi hotu me alaṃ;
ந தாஹங் கஸ்ஸாமி யதா² அதந்தி³தோ, பி³ளாரப⁴ஸ்தங்வ யதா² ஸுமத்³தி³தங்.
Na tāhaṃ kassāmi yathā atandito, biḷārabhastaṃva yathā sumadditaṃ.
1142.
1142.
‘‘ததா² து கஸ்ஸாமி யதா²பி இஸ்ஸரோ, யங் லப்³ப⁴தி தேனபி ஹோது மே அலங்;
‘‘Tathā tu kassāmi yathāpi issaro, yaṃ labbhati tenapi hotu me alaṃ;
விரியேன தங் மய்ஹ வஸானயிஸ்ஸங், க³ஜங்வ மத்தங் குஸலங்குஸக்³க³ஹோ.
Viriyena taṃ mayha vasānayissaṃ, gajaṃva mattaṃ kusalaṅkusaggaho.
1143.
1143.
‘‘தயா ஸுத³ந்தேன அவட்டி²தேன ஹி, ஹயேன யொக்³கா³சரியோவ உஜ்ஜுனா;
‘‘Tayā sudantena avaṭṭhitena hi, hayena yoggācariyova ujjunā;
பஹோமி மக்³க³ங் படிபஜ்ஜிதுங் ஸிவங், சித்தானுரக்கீ²ஹி ஸதா³ நிஸேவிதங்.
Pahomi maggaṃ paṭipajjituṃ sivaṃ, cittānurakkhīhi sadā nisevitaṃ.
1144.
1144.
‘‘ஆரம்மணே தங் ப³லஸா நிப³ந்தி⁴ஸங், நாக³ங்வ த²ம்ப⁴ம்ஹி த³ள்ஹாய ரஜ்ஜுயா;
‘‘Ārammaṇe taṃ balasā nibandhisaṃ, nāgaṃva thambhamhi daḷhāya rajjuyā;
தங் மே ஸுகு³த்தங் ஸதியா ஸுபா⁴விதங், அனிஸ்ஸிதங் ஸப்³ப³ப⁴வேஸு ஹேஹிஸி.
Taṃ me suguttaṃ satiyā subhāvitaṃ, anissitaṃ sabbabhavesu hehisi.
1145.
1145.
‘‘பஞ்ஞாய செ²த்வா விபதா²னுஸாரினங், யோகே³ன நிக்³க³ய்ஹ பதே² நிவேஸிய;
‘‘Paññāya chetvā vipathānusārinaṃ, yogena niggayha pathe nivesiya;
தி³ஸ்வா ஸமுத³யங் விப⁴வஞ்ச ஸம்ப⁴வங், தா³யாத³கோ ஹேஹிஸி அக்³க³வாதி³னோ.
Disvā samudayaṃ vibhavañca sambhavaṃ, dāyādako hehisi aggavādino.
1146.
1146.
‘‘சதுப்³பி³பல்லாஸவஸங் அதி⁴ட்டி²தங், கா³மண்ட³லங்வ பரினேஸி சித்த மங்;
‘‘Catubbipallāsavasaṃ adhiṭṭhitaṃ, gāmaṇḍalaṃva parinesi citta maṃ;
நனு ஸங்யோஜனப³ந்த⁴னச்சி²த³ங், ஸங்ஸேவஸே காருணிகங் மஹாமுனிங்.
Nanu saṃyojanabandhanacchidaṃ, saṃsevase kāruṇikaṃ mahāmuniṃ.
1147.
1147.
‘‘மிகோ³ யதா² ஸேரி ஸுசித்தகானநே, ரம்மங் கி³ரிங் பாவுஸஅப்³ப⁴மாலினிங்;
‘‘Migo yathā seri sucittakānane, rammaṃ giriṃ pāvusaabbhamāliniṃ;
அனாகுலே தத்த² நகே³ ரமிஸ்ஸங், அஸங்ஸயங் சித்த பரா ப⁴விஸ்ஸஸி.
Anākule tattha nage ramissaṃ, asaṃsayaṃ citta parā bhavissasi.
1148.
1148.
‘‘யே துய்ஹ ச²ந்தே³ன வஸேன வத்தினோ,
‘‘Ye tuyha chandena vasena vattino,
நரா ச நாரீ ச அனுபொ⁴ந்தி யங் ஸுக²ங்;
Narā ca nārī ca anubhonti yaṃ sukhaṃ;
அவித்³த³ஸூ மாரவஸானுவத்தினோ,
Aviddasū māravasānuvattino,
ப⁴வாபி⁴னந்தீ³ தவ சித்த ஸாவகா’’தி.
Bhavābhinandī tava citta sāvakā’’ti.
தத்த² கதா³ நுஹந்தி கதா³ நு அஹங். பப்³ப³தகந்த³ராஸூதி பப்³ப³தேஸு ச கந்த³ரேஸு ச, பப்³ப³தஸ்ஸ வா கந்த³ராஸு. ஏகாகியோதி ஏககோ. அத்³து³தியோதி நித்தண்ஹோ. தண்ஹா ஹி புரிஸஸ்ஸ து³தியா நாம. விஹஸ்ஸந்தி விஹரிஸ்ஸாமி. அனிச்சதோ ஸப்³ப³ப⁴வங் விபஸ்ஸந்தி காமப⁴வாதி³பே⁴த³ங் ஸப்³ப³ம்பி ப⁴வங் ‘‘ஹுத்வா அபா⁴வட்டே²ன அனிச்ச’’ந்தி விபஸ்ஸந்தோ கதா³ நு விஹரிஸ்ஸந்தி யோஜனா. நித³ஸ்ஸனமத்தஞ்சேதங், ‘‘யத³னிச்சங் தங் து³க்க²ங், யங் து³க்க²ங் தத³னத்தா’’தி வசனதோ (ஸங்॰ நி॰ 3.15) இதரம்பி லக்க²ணத்³வயங் வுத்தமேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தங் மே இத³ங் தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதீதி தங் இத³ங் மே பரிவிதக்கிதங் கதா³ நு ப⁴விஸ்ஸதி, கதா³ நு கோ² மத்த²கங் பாபுணிஸ்ஸதீதி அத்தோ². தங் நூதி செத்த² தந்தி நிபாதமத்தங். அயஞ்ஹெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – கதா³ நு கோ² அஹங் மஹாக³ஜோ விய ஸங்க²லிகப³ந்த⁴னங், கி³ஹிப³ந்த⁴னங் சி²ந்தி³த்வா பப்³ப³ஜித்வா காயவிவேகங் பரிப்³ரூஹயந்தோ ஏகாகீ பப்³ப³தகந்த³ராஸு அது³தியோ ஸப்³ப³த்த² நிரபெக்கோ² ஸப்³ப³ஸங்கா²ரக³தங் அனிச்சாதி³தோ விபஸ்ஸந்தோ விஹரிஸ்ஸாமீதி.
Tattha kadā nuhanti kadā nu ahaṃ. Pabbatakandarāsūti pabbatesu ca kandaresu ca, pabbatassa vā kandarāsu. Ekākiyoti ekako. Addutiyoti nittaṇho. Taṇhā hi purisassa dutiyā nāma. Vihassanti viharissāmi. Aniccato sabbabhavaṃ vipassanti kāmabhavādibhedaṃ sabbampi bhavaṃ ‘‘hutvā abhāvaṭṭhena anicca’’nti vipassanto kadā nu viharissanti yojanā. Nidassanamattañcetaṃ, ‘‘yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ, yaṃ dukkhaṃ tadanattā’’ti vacanato (saṃ. ni. 3.15) itarampi lakkhaṇadvayaṃ vuttamevāti daṭṭhabbaṃ. Taṃ me idaṃ taṃ nu kadā bhavissatīti taṃ idaṃ me parivitakkitaṃ kadā nu bhavissati, kadā nu kho matthakaṃ pāpuṇissatīti attho. Taṃ nūti cettha tanti nipātamattaṃ. Ayañhettha saṅkhepattho – kadā nu kho ahaṃ mahāgajo viya saṅkhalikabandhanaṃ, gihibandhanaṃ chinditvā pabbajitvā kāyavivekaṃ paribrūhayanto ekākī pabbatakandarāsu adutiyo sabbattha nirapekkho sabbasaṅkhāragataṃ aniccādito vipassanto viharissāmīti.
பி⁴ன்னபடந்த⁴ரோதி பி⁴ன்னவத்த²த⁴ரோ, கா³தா²ஸுக²த்த²ங் நகாராக³மங் கத்வா வுத்தங். ஸத்த²கச்சி²ன்னஅக்³க⁴ப²ஸ்ஸவண்ணபி⁴ன்னங் படசீவரங் தா⁴ரெந்தோதி அத்தோ². முனீதி பப்³ப³ஜிதோ. அமமோதி குலே வா க³ணே வா மமத்தாபா⁴வேன அமமோ. கத்த²சிபி ஆரம்மணே ஆஸீஸனாய அபா⁴வேன நிராஸோ. ஹந்த்வா ஸுகீ² பவனக³தோ விஹஸ்ஸந்தி ராகா³தி³கே கிலேஸே அரியமக்³கே³ன ஸமுச்சி²ந்தி³த்வா மக்³க³ஸுகே²ன ப²லஸுகே²ன ஸுகீ² மஹாவனக³தோ கதா³ நு கோ² அஹங் விஹரிஸ்ஸாமி.
Bhinnapaṭandharoti bhinnavatthadharo, gāthāsukhatthaṃ nakārāgamaṃ katvā vuttaṃ. Satthakacchinnaagghaphassavaṇṇabhinnaṃ paṭacīvaraṃ dhārentoti attho. Munīti pabbajito. Amamoti kule vā gaṇe vā mamattābhāvena amamo. Katthacipi ārammaṇe āsīsanāya abhāvena nirāso. Hantvā sukhī pavanagato vihassanti rāgādike kilese ariyamaggena samucchinditvā maggasukhena phalasukhena sukhī mahāvanagato kadā nu kho ahaṃ viharissāmi.
வத⁴ரோக³னீளந்தி மரணஸ்ஸ ச ரோக³ஸ்ஸ ச குலாவகபூ⁴தங். காயங் இமந்தி இமங் க²ந்த⁴பஞ்சகஸங்கா²தங் காயங். க²ந்த⁴பஞ்சகோபி ஹி ‘‘அவிஜ்ஜாக³தஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, புரிஸபுக்³க³லஸ்ஸ தண்ஹானுக³தஸ்ஸ அயமேவ காயோ ப³ஹித்³தா⁴ நாமரூப’’ந்திஆதீ³ஸு காயோ வுச்சதி. மச்சுஜராயுபத்³து³தந்தி மரணேன சேவ ஜராய ச பீளிதங், விபஸ்ஸமானோ அஹங் ப⁴யஹேதுபஹானேன வீதப⁴யோ, தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதீதி அத்தோ².
Vadharoganīḷanti maraṇassa ca rogassa ca kulāvakabhūtaṃ. Kāyaṃ imanti imaṃ khandhapañcakasaṅkhātaṃ kāyaṃ. Khandhapañcakopi hi ‘‘avijjāgatassa, bhikkhave, purisapuggalassa taṇhānugatassa ayameva kāyo bahiddhā nāmarūpa’’ntiādīsu kāyo vuccati. Maccujarāyupaddutanti maraṇena ceva jarāya ca pīḷitaṃ, vipassamāno ahaṃ bhayahetupahānena vītabhayo, taṃ nu kadā bhavissatīti attho.
ப⁴யஜனநிந்தி பஞ்சவீஸதியா மஹாப⁴யானங் உப்பாத³காரணபூ⁴தங் காயிகஸ்ஸ ச சேதஸிகஸ்ஸ ச ஸகலஸ்ஸபி வட்டது³க்க²ஸ்ஸ ஆவஹனதோ து³கா²வஹங். தண்ஹாலதங் ப³ஹுவிதா⁴னுவத்தனிந்தி ப³ஹுவித⁴ஞ்ச ஆரம்மணங் ப⁴வமேவ வா அனுவத்ததி ஸந்தனோதீதி ப³ஹுவிதா⁴னுவத்தனிங், தண்ஹாஸங்கா²தலதங். பஞ்ஞாமயந்தி மக்³க³பஞ்ஞாமயங் ஸுனிஸிதங் அஸிக²க்³க³ங் வீரியபக்³க³ஹிதேன ஸத்³தா⁴ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா ஸமுச்சி²ந்தி³த்வா ‘‘கதா³ நுஹங் வஸே’’தி யங் பரிவிதக்கிதங், தம்பி கதா³ ப⁴விஸ்ஸதீதி யோஜனா.
Bhayajananinti pañcavīsatiyā mahābhayānaṃ uppādakāraṇabhūtaṃ kāyikassa ca cetasikassa ca sakalassapi vaṭṭadukkhassa āvahanato dukhāvahaṃ. Taṇhālataṃ bahuvidhānuvattaninti bahuvidhañca ārammaṇaṃ bhavameva vā anuvattati santanotīti bahuvidhānuvattaniṃ, taṇhāsaṅkhātalataṃ. Paññāmayanti maggapaññāmayaṃ sunisitaṃ asikhaggaṃ vīriyapaggahitena saddhāhatthena gahetvā samucchinditvā ‘‘kadā nuhaṃ vase’’ti yaṃ parivitakkitaṃ, tampi kadā bhavissatīti yojanā.
உக்³க³தேஜந்தி ஸமத²விபஸ்ஸனாவஸேன நிஸிததாய திக்க²தேஜங். ஸத்த²ங் இஸீனந்தி பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴அரியஸாவகஇஸீனங் ஸத்த²பூ⁴தங் . மாரங் ஸஸேனங் ஸஹஸா ப⁴ஞ்ஜிஸ்ஸந்தி கிலேஸஸேனாய ஸஸேனங் அபி⁴ஸங்கா²ராதி³மாரங் ஸஹஸா ஸீக⁴மேவ ப⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமி. ஸீஹாஸனேதி தி²ராஸனே, அபராஜிதபல்லங்கேதி அத்தோ².
Uggatejanti samathavipassanāvasena nisitatāya tikkhatejaṃ. Satthaṃ isīnanti buddhapaccekabuddhaariyasāvakaisīnaṃ satthabhūtaṃ . Māraṃ sasenaṃ sahasā bhañjissanti kilesasenāya sasenaṃ abhisaṅkhārādimāraṃ sahasā sīghameva bhañjissāmi. Sīhāsaneti thirāsane, aparājitapallaṅketi attho.
ஸப்³பி⁴ ஸமாக³மேஸு தி³ட்டோ² ப⁴வேதி த⁴ம்மகா³ரவயுத்ததாய த⁴ம்மக³ரூஹி தாதி³லக்க²ணப்பத்தியா தாதீ³ஹி அவிபரீதத³ஸ்ஸிதாய யாதா²வத³ஸ்ஸீஹி அரியமக்³கே³னேவ பாபஜிதிந்த்³ரியதாய ஜிதிந்த்³ரியேஹி பு³த்³தா⁴தீ³ஹி ஸாதூ⁴ஹி ஸமாக³மேஸு ‘‘கதா³ நு அஹங் பதா⁴னியோதி தி³ட்டோ² ப⁴வெய்ய’’ந்தி யங் மே பரிவிதக்கிதங், தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதீதி யோஜனா. இமினா நயேன ஸப்³ப³த்த² பத³யோஜனா வேதி³தப்³பா³, பத³த்த²மத்தமேவ வண்ணயிஸ்ஸாம.
Sabbhi samāgamesu diṭṭho bhaveti dhammagāravayuttatāya dhammagarūhi tādilakkhaṇappattiyā tādīhi aviparītadassitāya yāthāvadassīhi ariyamaggeneva pāpajitindriyatāya jitindriyehi buddhādīhi sādhūhi samāgamesu ‘‘kadā nu ahaṃ padhāniyoti diṭṭho bhaveyya’’nti yaṃ me parivitakkitaṃ, taṃ nu kadā bhavissatīti yojanā. Iminā nayena sabbattha padayojanā veditabbā, padatthamattameva vaṇṇayissāma.
தந்தீ³தி ஆலஸியங். கு²தா³தி ஜிக⁴ச்சா². கீடஸரீஸபாதி கீடஞ்சேவ ஸரீஸபா ச. ந பா³த⁴யிஸ்ஸந்தீதி மங் ந ப்³யாத⁴யிஸ்ஸந்தி ஸுக²து³க்க²ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸானங் ஜா²னேஹி படிபா³ஹிதத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. கி³ரிப்³ப³ஜேதி பப்³ப³தகந்த³ராய. அத்த²த்தி²யந்தி ஸத³த்த²ஸங்கா²தேன அத்தே²ன அத்தி²கங்.
Tandīti ālasiyaṃ. Khudāti jighacchā. Kīṭasarīsapāti kīṭañceva sarīsapā ca. Na bādhayissantīti maṃ na byādhayissanti sukhadukkhasomanassadomanassānaṃ jhānehi paṭibāhitattāti adhippāyo. Giribbajeti pabbatakandarāya. Atthatthiyanti sadatthasaṅkhātena atthena atthikaṃ.
யங் விதி³தங் மஹேஸினாதி யங் சதுஸச்சங் மஹேஸினா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஸயம்பூ⁴ஞாணேன ஞாதங் படிவித்³த⁴ங், தானி சத்தாரி ஸச்சானி அனுபசிதகுஸலஸம்பா⁴ரேஹி ஸுட்டு² து³த்³த³ஸானி மக்³க³ஸமாதி⁴னா ஸமாஹிதத்தோ, ஸம்மாஸதியா ஸதிமா, அரியமக்³க³பஞ்ஞாய அஹங் அக³ச்ச²ங் படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸங் அதி⁴க³மிஸ்ஸந்தி அத்தோ².
Yaṃ viditaṃ mahesināti yaṃ catusaccaṃ mahesinā sammāsambuddhena sayambhūñāṇena ñātaṃ paṭividdhaṃ, tāni cattāri saccāni anupacitakusalasambhārehi suṭṭhu duddasāni maggasamādhinā samāhitatto, sammāsatiyā satimā, ariyamaggapaññāya ahaṃ agacchaṃ paṭivijjhissaṃ adhigamissanti attho.
ரூபேதி சக்கு²விஞ்ஞெய்யரூபே. அமிதேதி ஞாணேன அமிதே, அபரிச்சி²ன்னே அபரிஞ்ஞாதேதி அத்தோ². பு²ஸிதப்³பே³தி, பொ²ட்ட²ப்³பே³. த⁴ம்மேதி மனோவிஞ்ஞெய்யத⁴ம்மே. அமிதேதி வா அபரிமாணே நீலாதி³வஸேன அனேகபே⁴த³பி⁴ன்னே ரூபே பே⁴ரிஸத்³தா³தி³வஸேன, மூலரஸாதி³வஸேன, கக்க²ளமுது³தாதி³வஸேன, ஸுக²து³க்கா²தி³வஸேன ச, அனேகபே⁴த³ஸத்³தா³தி³கே சாதி அத்தோ². ஆதி³த்ததோதி ஏகாத³ஸஹி அக்³கீ³ஹி ஆதி³த்தபா⁴வதோ. ஸமதே²ஹி யுத்தோதி ஜா²னவிபஸ்ஸனாமக்³க³ஸமாதீ⁴ஹி ஸமன்னாக³தோ. பஞ்ஞாய த³ச்ச²ந்தி விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாஸஹிதாய மக்³க³பஞ்ஞாய த³க்கி²ஸ்ஸங்.
Rūpeti cakkhuviññeyyarūpe. Amiteti ñāṇena amite, aparicchinne apariññāteti attho. Phusitabbeti, phoṭṭhabbe. Dhammeti manoviññeyyadhamme. Amiteti vā aparimāṇe nīlādivasena anekabhedabhinne rūpe bherisaddādivasena, mūlarasādivasena, kakkhaḷamudutādivasena, sukhadukkhādivasena ca, anekabhedasaddādike cāti attho. Ādittatoti ekādasahi aggīhi ādittabhāvato. Samathehi yuttoti jhānavipassanāmaggasamādhīhi samannāgato. Paññāya dacchanti vipassanāpaññāsahitāya maggapaññāya dakkhissaṃ.
து³ப்³ப³சனேன வுத்தோதி து³ருத்தவசனேன க⁴ட்டிதோ. ததோ நிமித்தந்தி ப²ருஸவாசாஹேது. விமனோ ந ஹெஸ்ஸந்தி தோ³மனஸ்ஸிதோ ந ப⁴வெய்யங். அதோ²தி அத². பஸத்தோ²தி கேனசி பஸங்ஸிதோ.
Dubbacanena vuttoti duruttavacanena ghaṭṭito. Tato nimittanti pharusavācāhetu. Vimano na hessanti domanassito na bhaveyyaṃ. Athoti atha. Pasatthoti kenaci pasaṃsito.
கட்டே²தி தா³ருக்க²ந்தே⁴. திணேதி திணானங் க²ந்தே⁴. இமேதி இமே மம ஸந்ததிபரியாபன்னே பஞ்ச க²ந்தே⁴ . அமிதே ச த⁴ம்மேதி ததோ அஞ்ஞேன இந்த்³ரியக்க²ந்தே⁴ன அமிதே ரூபத⁴ம்மே. தேனாஹ – ‘‘அஜ்ஜ²த்திகானேவ ச பா³ஹிரானி சா’’தி. ஸமங் துலெய்யந்தி அனிச்சாதி³வஸேன சேவ அஸாராதி³உபமாவஸேன ச ஸப்³ப³ங் ஸமமேவ கத்வா தீரெய்யங்.
Kaṭṭheti dārukkhandhe. Tiṇeti tiṇānaṃ khandhe. Imeti ime mama santatipariyāpanne pañca khandhe . Amite ca dhammeti tato aññena indriyakkhandhena amite rūpadhamme. Tenāha – ‘‘ajjhattikāneva ca bāhirāni cā’’ti. Samaṃ tuleyyanti aniccādivasena ceva asārādiupamāvasena ca sabbaṃ samameva katvā tīreyyaṃ.
இஸிப்பயாதம்ஹி பதே² வஜந்தந்தி பு³த்³தா⁴தீ³ஹி மஹேஸீஹி ஸம்மதே³வ பயாதே ஸமத²விபஸ்ஸனாமக்³கே³ வஜந்தங் படிபஜ்ஜந்தங். பாவுஸஸமயே காலமேகோ⁴ நவேன தோயேன வஸ்ஸோத³கேன ஸசீவரங் பவனே கதா³ நு ஓவஸ்ஸதி, தேமேதீதி அத்தனோ அப்³போ⁴காஸிகபா⁴வபரிவிதக்கிதங் த³ஸ்ஸேதி.
Isippayātamhipathe vajantanti buddhādīhi mahesīhi sammadeva payāte samathavipassanāmagge vajantaṃ paṭipajjantaṃ. Pāvusasamaye kālamegho navena toyena vassodakena sacīvaraṃ pavane kadā nu ovassati, temetīti attano abbhokāsikabhāvaparivitakkitaṃ dasseti.
மயூரஸ்ஸ ஸிக²ண்டி³னோ வனே தி³ஜஸ்ஸாதி மாதுகுச்சி²தோ அண்ட³கோஸதோ சாதி த்³விக்க²த்துங் ஜாயனவஸேன தி³ஜஸ்ஸ, ஸிகா²ஸம்ப⁴வேன ஸிக²ண்டி³னோ ச மயூரஸ்ஸ வனே கதா³ பன கி³ரிக³ப்³ப⁴ரே ருதங் கேகாரவங் ஸுத்வா வேலங் ஸல்லக்கி²த்வா ஸயனதோ வுட்ட²ஹித்வா அமதஸ்ஸ பத்தியா நிப்³பா³னாதி⁴க³மாய. ஸங்சிந்தயேதி வுச்சமானே ப⁴வே அனிச்சாதி³தோ மனஸி கரெய்யங் விபஸ்ஸெய்யந்தி அத்தோ².
Mayūrassa sikhaṇḍino vane dijassāti mātukucchito aṇḍakosato cāti dvikkhattuṃ jāyanavasena dijassa, sikhāsambhavena sikhaṇḍino ca mayūrassa vane kadā pana girigabbhare rutaṃ kekāravaṃ sutvā velaṃ sallakkhitvā sayanato vuṭṭhahitvā amatassa pattiyā nibbānādhigamāya. Saṃcintayeti vuccamāne bhave aniccādito manasi kareyyaṃ vipasseyyanti attho.
க³ங்க³ங் யமுனங் ஸரஸ்ஸதிந்தி ஏதா மஹானதி³யோ அஸஜ்ஜமானோ பா⁴வனாமயாய இத்³தி⁴யா கதா³ நு பதரெய்யந்தி யோஜனா. பாதாலகி²த்தங் ப³ளவாமுக²ஞ்சாதி பாதாய அலங் பரியத்தந்தி பாதாலங், ததே³வ கி²த்தங், பத²வியா ஸண்ட²ஹனகாலே ததா² டி²தந்தி பாதாலகி²த்தங். யோஜனஸதிகாதி³பே⁴தா³னி ஸமுத்³த³ஸ்ஸ அந்தோபத²வியா தீரட்டா²னானி, யேஸு கானிசி நாகா³தீ³னங் வஸனட்டா²னானி ஹொந்தி, கானிசி ஸுஞ்ஞானியேவ ஹுத்வா திட்ட²ந்தி. ப³ளவாமுக²ந்தி மஹாஸமுத்³தே³ மஹந்தங் ஆவட்டமுக²ங். மஹானிரயத்³வாரஸ்ஸ ஹி விவடகாலே மஹாஅக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ ததோ நிக்க²ந்தோ தத³பி⁴முக²ங் அனேகயோஜனஸதாயாமவித்தா²ரங் ஹெட்டா² ஸமுத்³த³பதே³ஸங் ட³ஹதி, தஸ்மிங் த³ட்³டே⁴ உபரி உத³கங் ஆவட்டாகாரேன பரிப்³ப⁴மந்தங் மஹதா ஸத்³தே³ன ஹெட்டா² நிபததி. தத்த² ப³ளவாமுக²ஸமஞ்ஞா, இதி தஞ்ச பாதாலகி²த்தங் ப³ளவாமுக²ஞ்ச விபி⁴ங்ஸனங் ப⁴யானகங் அஸஜ்ஜமானோ இத்³தி⁴யா கதா³ நு பதரெய்யந்தி யங் பரிவிதக்கிதங், தங் கதா³ நு ப⁴விஸ்ஸதி, பா⁴வனாமயங் இத்³தி⁴ங் நிப்³ப³த்தெத்வா கதா³ நு ஏவங் இத்³தி⁴ங் வளஞ்ஜிஸ்ஸாமீதி அத்தோ².