Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-அபி⁴னவ-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
5. தலஸத்திகஸிக்கா²பத³வண்ணனா
5. Talasattikasikkhāpadavaṇṇanā
தலஸத்திகந்தி தலமேவ தலஸத்திகங். ‘‘போத²னஸமத்த²ட்டே²ன ஸத்திக’’ந்தி (வஜிர॰ டீ॰ பாசித்திய 456) ஏகே. உச்சாரெய்யாதி உக்கி²பெய்ய. நபஹரிதுகாமதாய தி³ன்னத்தா து³க்கடந்தி எத்த² பஹரிதுகாமதாய பஹரிதே புரிமஸிக்கா²பதே³ன பாசித்தியங். உச்சாரேதுகாமதாய கேவலங் உக்³கி³ரணமத்தே கதே இமினா பாசித்தியங். இமினா பன விரஜ்ஜி²த்வா பஹாரோ தி³ன்னோ, தஸ்மா து³க்கடங். எத்த² பன ‘‘திரச்சா²னக³தாதீ³னங் அஸுசிகரணாதீ³னி தி³ஸ்வா குஜ்ஜி²த்வாபி உக்³கி³ரந்தஸ்ஸ மொக்கா²தி⁴ப்பாயோயேவா’’தி (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்திய 3.471) வத³ந்தி.
Talasattikanti talameva talasattikaṃ. ‘‘Pothanasamatthaṭṭhena sattika’’nti (vajira. ṭī. pācittiya 456) eke. Uccāreyyāti ukkhipeyya. Napaharitukāmatāya dinnattā dukkaṭanti ettha paharitukāmatāya paharite purimasikkhāpadena pācittiyaṃ. Uccāretukāmatāya kevalaṃ uggiraṇamatte kate iminā pācittiyaṃ. Iminā pana virajjhitvā pahāro dinno, tasmā dukkaṭaṃ. Ettha pana ‘‘tiracchānagatādīnaṃ asucikaraṇādīni disvā kujjhitvāpi uggirantassa mokkhādhippāyoyevā’’ti (sārattha. ṭī. pācittiya 3.471) vadanti.
தலஸத்திகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Talasattikasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.