Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
9-10. தண்ஹாஸுத்தாதி³வண்ணனா
9-10. Taṇhāsuttādivaṇṇanā
199-200. நவமே தயோ ப⁴வே அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா டி²தங் ‘‘அஜ்ஜ²த்திகஸ்ஸ உபாதா³ய அட்டா²ரஸ தண்ஹாவிசரிதானீ’’திஆதி³னா வுத்தங் தங் தங் அத்தனோ கொட்டா²ஸபூ⁴தங் ஜாலமேதிஸ்ஸா அத்தீ²தி ஜாலினீ. தேனாஹ ‘‘தயோ வா ப⁴வே’’திஆதி³. தத்த² தத்தா²தி தஸ்மிங் தஸ்மிங் ப⁴வே, ஆரம்மணே வா. அபிசாதிஆதி³னா நித்³தே³ஸனயேன விஸத்திகாபத³ஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ நித்³தே³ஸபாளியா ஏகதே³ஸங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘விஸமூலா’’திஆதி³னா. அயஞ்ஹெத்த² நித்³தே³ஸபாளி (மஹானி॰ 3; சூளனி॰ மெத்தகூ³மாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ 22, க²க்³க³விஸாணஸுத்தனித்³தே³ஸோ 124) –
199-200. Navame tayo bhave ajjhottharitvā ṭhitaṃ ‘‘ajjhattikassa upādāya aṭṭhārasa taṇhāvicaritānī’’tiādinā vuttaṃ taṃ taṃ attano koṭṭhāsabhūtaṃ jālametissā atthīti jālinī. Tenāha ‘‘tayo vā bhave’’tiādi. Tattha tatthāti tasmiṃ tasmiṃ bhave, ārammaṇe vā. Apicātiādinā niddesanayena visattikāpadassa atthaṃ dassento niddesapāḷiyā ekadesaṃ dasseti ‘‘visamūlā’’tiādinā. Ayañhettha niddesapāḷi (mahāni. 3; cūḷani. mettagūmāṇavapucchāniddeso 22, khaggavisāṇasuttaniddeso 124) –
‘‘விஸத்திகாதி கேனட்டே²ன விஸத்திகா? விஸதாதி விஸத்திகா, விஸடாதி விஸத்திகா, விஸாலாதி விஸத்திகா, விஸக்கதீதி விஸத்திகா, விஸங்ஹரதீதி விஸத்திகா, விஸங்வாதி³காதி விஸத்திகா, விஸமூலாதி விஸத்திகா, விஸப²லாதி விஸத்திகா . விஸபரிபோ⁴கா³தி விஸத்திகா. விஸாலா வா பன ஸா தண்ஹா ரூபே ஸத்³தே³ க³ந்தே⁴ ரஸே பொ²ட்ட²ப்³பே³ குலே க³ணே ஆவாஸே லாபே⁴ யஸே பஸங்ஸாய ஸுகே² சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரே காமதா⁴துயா ரூபதா⁴துயா அரூபதா⁴துயா காமப⁴வே ரூபப⁴வே அரூபப⁴வே ஸஞ்ஞிப⁴வே அஸஞ்ஞிப⁴வே நேவஸஞ்ஞினாஸஞ்ஞிப⁴வே ஏகவோகாரப⁴வே சதுவோகாரப⁴வே பஞ்சவோகாரப⁴வே அதீதே அனாக³தே பச்சுப்பன்னே தி³ட்ட²ஸுதமுதவிஞ்ஞாதப்³பே³ஸு விஸடா வித்த²தாதி விஸத்திகா’’தி.
‘‘Visattikāti kenaṭṭhena visattikā? Visatāti visattikā, visaṭāti visattikā, visālāti visattikā, visakkatīti visattikā, visaṃharatīti visattikā, visaṃvādikāti visattikā, visamūlāti visattikā, visaphalāti visattikā . Visaparibhogāti visattikā. Visālā vā pana sā taṇhā rūpe sadde gandhe rase phoṭṭhabbe kule gaṇe āvāse lābhe yase pasaṃsāya sukhe cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhāre kāmadhātuyā rūpadhātuyā arūpadhātuyā kāmabhave rūpabhave arūpabhave saññibhave asaññibhave nevasaññināsaññibhave ekavokārabhave catuvokārabhave pañcavokārabhave atīte anāgate paccuppanne diṭṭhasutamutaviññātabbesu visaṭā vitthatāti visattikā’’ti.
தத்த² (மஹானி॰ அட்ட²॰ 3; ஸங்॰ நி॰ டீ॰ 1.1.1 ஓக⁴தரணஸுத்தவண்ணனா) விஸதாதி வித்த²தா ரூபாதீ³ஸு தேபூ⁴மகத⁴ம்மப்³யாபனவஸேன. விஸடாதி புரிமவசனமேவ த-காரஸ்ஸ ட-காரங் கத்வா வுத்தங். விஸாலாதி விபுலா. விஸக்கதீதி பரிஸஹதி. ரத்தோ ஹி ராக³வத்து²னா பரேன தாளியமானோபி ஸஹதி, விப்ப²ந்த³னங் வா ‘‘விஸக்கன’’ந்தி வத³ந்தி. விஸங்ஹரதீதி ததா² ததா² காமேஸு ஆனிஸங்ஸங் த³ஸ்ஸெந்தீ விவிதே⁴ஹி ஆகாரேஹி நெக்க²ம்மாபி⁴முக²ப்பவத்திதோ சித்தங் ஸங்ஹரதி ஸங்கி²பதி. விஸங் வா து³க்க²ங், தங் ஹரதி உபனேதீதி அத்தோ². அனிச்சாதி³ங் நிச்சாதி³தோ க³ண்ஹந்தீ விஸங்வாதி³கா ஹோதி. து³க்க²னிப்³ப³த்தகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வதோ விஸமூலா, விஸங் வா து³க்க²து³க்கா²தி³பூ⁴தா வேத³னா மூலங் ஏதிஸ்ஸாதி விஸமூலா. து³க்க²ஸமுத³யத்தா விஸங் ப²லங் ஏதிஸ்ஸாதி விஸப²லா. தண்ஹாய ரூபாதி³கஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ பரிபோ⁴கோ³ ஹோதி, ந அமதஸ்ஸாதி ஸா விஸபரிபோ⁴கா³ வுத்தா. ஸப்³ப³த்த² நிருத்திவஸேன பத³ஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³. யோ பனெத்த² பதா⁴னோ அத்தோ², தங் த³ஸ்ஸேதுங் புன ‘‘விஸடா வா பனா’’திஆதி³ வுத்தங்.
Tattha (mahāni. aṭṭha. 3; saṃ. ni. ṭī. 1.1.1 oghataraṇasuttavaṇṇanā) visatāti vitthatā rūpādīsu tebhūmakadhammabyāpanavasena. Visaṭāti purimavacanameva ta-kārassa ṭa-kāraṃ katvā vuttaṃ. Visālāti vipulā. Visakkatīti parisahati. Ratto hi rāgavatthunā parena tāḷiyamānopi sahati, vipphandanaṃ vā ‘‘visakkana’’nti vadanti. Visaṃharatīti tathā tathā kāmesu ānisaṃsaṃ dassentī vividhehi ākārehi nekkhammābhimukhappavattito cittaṃ saṃharati saṃkhipati. Visaṃ vā dukkhaṃ, taṃ harati upanetīti attho. Aniccādiṃ niccādito gaṇhantī visaṃvādikā hoti. Dukkhanibbattakassa kammassa hetubhāvato visamūlā, visaṃ vā dukkhadukkhādibhūtā vedanā mūlaṃ etissāti visamūlā. Dukkhasamudayattā visaṃ phalaṃ etissāti visaphalā. Taṇhāya rūpādikassa dukkhassa paribhogo hoti, na amatassāti sā visaparibhogā vuttā. Sabbattha niruttivasena padasiddhi veditabbā. Yo panettha padhāno attho, taṃ dassetuṃ puna ‘‘visaṭā vā panā’’tiādi vuttaṃ.
தந்தங் வுச்சதி (தீ³॰ நி॰ டீ॰ 2.95 அபஸாத³னாவண்ணனா; ஸங்॰ நி॰ டீ॰ 2.2.60) வத்த²வினநத்த²ங் தந்தவாயேஹி த³ண்ட³கே ஆஸஞ்சித்வா பஸாரிதஸுத்தவட்டி ‘‘தனீயதீ’’தி கத்வா, தங் பன ஸுத்தங் ஸந்தானாகுலதாய நித³ஸ்ஸனபா⁴வேன ஆகுலமேவ க³ஹிதந்தி ஆஹ ‘‘தந்தங் விய ஆகுலஜாதோ’’தி. ஸங்கே²பதோ வுத்தமத்த²ங் வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா² நாமா’’திஆதி³ வுத்தங். ஸமானேதுந்தி புப்³பே³னாபரங் ஸமங் கத்வா ஆனேதுங், அவிஸமங் உஜுங் காதுந்தி அத்தோ². தந்தமேவ வா ஆகுலங் தந்தாகுலங், தந்தாகுலங் விய ஜாதோ பூ⁴தோதி தந்தாகுலகஜாதோ. வினநதோ கு³லாதி இத்தி²லிங்க³வஸேன லத்³த⁴னாமஸ்ஸ தந்தவாயஸ்ஸ கு³ண்டி²கங் நாம ஆகுலபா⁴வேன அக்³க³தோ வா மூலதோ வா து³விஞ்ஞெய்யமேவ க²லிப³த்³த⁴தந்தஸுத்தந்தி ஆஹ ‘‘கு³லாகு³ண்டி²கங் வுச்சதி பேஸகாரகஞ்ஜியஸுத்த’’ந்தி.
Tantaṃ vuccati (dī. ni. ṭī. 2.95 apasādanāvaṇṇanā; saṃ. ni. ṭī. 2.2.60) vatthavinanatthaṃ tantavāyehi daṇḍake āsañcitvā pasāritasuttavaṭṭi ‘‘tanīyatī’’ti katvā, taṃ pana suttaṃ santānākulatāya nidassanabhāvena ākulameva gahitanti āha ‘‘tantaṃ viya ākulajāto’’ti. Saṅkhepato vuttamatthaṃ vitthārato dassetuṃ ‘‘yathā nāmā’’tiādi vuttaṃ. Samānetunti pubbenāparaṃ samaṃ katvā ānetuṃ, avisamaṃ ujuṃ kātunti attho. Tantameva vā ākulaṃ tantākulaṃ, tantākulaṃ viya jāto bhūtoti tantākulakajāto. Vinanato gulāti itthiliṅgavasena laddhanāmassa tantavāyassa guṇṭhikaṃ nāma ākulabhāvena aggato vā mūlato vā duviññeyyameva khalibaddhatantasuttanti āha ‘‘gulāguṇṭhikaṃ vuccati pesakārakañjiyasutta’’nti.
ஸகுணிகாதி படபத³ஸகுணிகா. ஸா ஹி ருக்க²ஸாகா²ஸு ஓலம்ப³னகுடவா ஹோதி. தஞ்ஹி ஸா குடவங் ததோ ததோ திணஹீராதி³கே ஆனெத்வா ததா² வினதி, யதா² தே பேஸகாரகஞ்ஜியஸுத்தங் விய அக்³கே³ன வா அக்³க³ங், மூலேன வா மூலங் ஸமானேதுங் விவேசேதுங் வா ந ஸக்கா. தேனாஹ ‘‘யதா²’’திஆதி³. தது³ப⁴யம்பி ‘‘கு³லாகு³ண்டி²க’’ந்தி வுத்தங் கஞ்ஜியஸுத்தங் குலாவகஞ்ச. புரிமனயேனேவாதி ‘‘ஏவமேவ ஸத்தா’’திஆதி³னா வுத்தனயேனேவ. காமங் முஞ்ஜபப்³ப³ஜதிணானி யதா²ஜாதானிபி தீ³க⁴பா⁴வேன பதித்வா அரஞ்ஞட்டா²னே அஞ்ஞமஞ்ஞங் வினந்தி⁴த்வா ஆகுலப்³யாகுலானி ஹுத்வா திட்ட²ந்தி, தானி பன ந ததா² து³ப்³பி³வேசியானி யதா² ரஜ்ஜுபூ⁴தானீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா² தானீ’’திஆதி³ வுத்தங். ஸேஸமெத்த² ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.
Sakuṇikāti paṭapadasakuṇikā. Sā hi rukkhasākhāsu olambanakuṭavā hoti. Tañhi sā kuṭavaṃ tato tato tiṇahīrādike ānetvā tathā vinati, yathā te pesakārakañjiyasuttaṃ viya aggena vā aggaṃ, mūlena vā mūlaṃ samānetuṃ vivecetuṃ vā na sakkā. Tenāha ‘‘yathā’’tiādi. Tadubhayampi ‘‘gulāguṇṭhika’’nti vuttaṃ kañjiyasuttaṃ kulāvakañca. Purimanayenevāti ‘‘evameva sattā’’tiādinā vuttanayeneva. Kāmaṃ muñjapabbajatiṇāni yathājātānipi dīghabhāvena patitvā araññaṭṭhāne aññamaññaṃ vinandhitvā ākulabyākulāni hutvā tiṭṭhanti, tāni pana na tathā dubbiveciyāni yathā rajjubhūtānīti dassetuṃ ‘‘yathā tānī’’tiādi vuttaṃ. Sesamettha heṭṭhā vuttanayameva.
அபாயாதி அவட்³டி⁴கா, ஸுகே²ன, ஸுக²ஹேதுனா வா விரஹிதாதி அத்தோ². து³க்க²ஸ்ஸ க³திபா⁴வதோதி ஆபாயிகஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ பவத்திட்டா²னபா⁴வதோ. ஸுக²ஸமுஸ்ஸயதோதி அப்³பு⁴த³யதோ. வினிபதிதத்தாதி விரூபங் நிபாதத்தா, யதா² தேனத்தபா⁴வேன ஸுக²ஸமுஸ்ஸயோ ந ஹோதி, ஏவங் நிபதிதத்தா. இதரோதி ஸங்ஸாரோ. நனு ‘‘அபாய’’ந்திஆதி³னா வுத்தோபி ஸங்ஸாரோ ஏவாதி? ஸச்சமேதங், நிரயாதீ³னங் பன அதி⁴மத்தது³க்க²பா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் அபாயாதி³க்³க³ஹணங். கோ³ப³லீப³த்³த³ஞாயேனாயமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Apāyāti avaḍḍhikā, sukhena, sukhahetunā vā virahitāti attho. Dukkhassa gatibhāvatoti āpāyikassa dukkhassa pavattiṭṭhānabhāvato. Sukhasamussayatoti abbhudayato. Vinipatitattāti virūpaṃ nipātattā, yathā tenattabhāvena sukhasamussayo na hoti, evaṃ nipatitattā. Itaroti saṃsāro. Nanu ‘‘apāya’’ntiādinā vuttopi saṃsāro evāti? Saccametaṃ, nirayādīnaṃ pana adhimattadukkhabhāvadassanatthaṃ apāyādiggahaṇaṃ. Gobalībaddañāyenāyamattho veditabbo.
க²ந்தா⁴னஞ்ச படிபாடீதி பஞ்சன்னங் க²ந்தா⁴னங் ஹேதுப²லபா⁴வேன அபராபரப்பவத்தி. அப்³பொ³ச்சி²ன்னங் வத்தமானாதி அவிச்சே²தே³ன வத்தமானா. தங் ஸப்³ப³ம்பீதி தங் ‘‘அபாய’’ந்திஆதி³னா வுத்தங் ஸப்³ப³ங் அபாயது³க்க²ஞ்ச வட்டது³க்க²ஞ்ச. மஹாஸமுத்³தே³ வாதக்கி²த்தா நாவா வியாதி இத³ங் பரிப்³ப⁴மனட்டா²னஸ்ஸ மஹந்தத³ஸ்ஸனத்த²ஞ்சேவ பரிப்³ப⁴மனஸ்ஸ அனவட்டி²ததாத³ஸ்ஸனத்த²ஞ்ச உபமா. யந்தே யுத்தகோ³ணோ வியாதி இத³ங் பன அவஸீபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ஞ்சேவ து³ப்பமொக்க²பா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ஞ்சாதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Khandhānañca paṭipāṭīti pañcannaṃ khandhānaṃ hetuphalabhāvena aparāparappavatti. Abbocchinnaṃ vattamānāti avicchedena vattamānā. Taṃ sabbampīti taṃ ‘‘apāya’’ntiādinā vuttaṃ sabbaṃ apāyadukkhañca vaṭṭadukkhañca. Mahāsamudde vātakkhittā nāvā viyāti idaṃ paribbhamanaṭṭhānassa mahantadassanatthañceva paribbhamanassa anavaṭṭhitatādassanatthañca upamā. Yante yuttagoṇo viyāti idaṃ pana avasībhāvadassanatthañceva duppamokkhabhāvadassanatthañcāti veditabbaṃ.
‘‘ஸமூஹக்³கா³ஹோதி தண்ஹாமானதி³ட்டீ²னங் ஸாதா⁴ரணக்³கா³ஹோ’’தி வத³ந்தி, ‘‘இத்த²ங் ஏவங் அஞ்ஞதா²’’தி பன விஸேஸங் அகத்வா க³ஹணங் ஸமூஹக்³கா³ஹோதி த³ட்ட²ப்³போ³. விஸேஸங் அகத்வாதி ச அனுபனிதா⁴னங் ஸமதோ அஸமதோ ச உபனிதா⁴னந்தி இமங் விபா⁴க³ங் அகத்வாதி அத்தோ². இத்த²ந்தி ஹி அனுபனிதா⁴னங் கதி²தங். ஏவங் அஞ்ஞதா²தி பன ஸமதோ அஸமதோ ச உபனிதா⁴னங். அஞ்ஞங் ஆகாரந்தி பரஸந்தானக³தங் ஆகாரங்.
‘‘Samūhaggāhoti taṇhāmānadiṭṭhīnaṃ sādhāraṇaggāho’’ti vadanti, ‘‘itthaṃ evaṃ aññathā’’ti pana visesaṃ akatvā gahaṇaṃ samūhaggāhoti daṭṭhabbo. Visesaṃ akatvāti ca anupanidhānaṃ samato asamato ca upanidhānanti imaṃ vibhāgaṃ akatvāti attho. Itthanti hi anupanidhānaṃ kathitaṃ. Evaṃ aññathāti pana samato asamato ca upanidhānaṃ. Aññaṃ ākāranti parasantānagataṃ ākāraṃ.
அத்தீ²தி ஸதா³ ஸங்விஜ்ஜதீதி அத்தோ². ஸீத³தீதி நஸ்ஸதி. ஸங்ஸயபரிவிதக்கவஸேனாதி ‘‘கிங் நு கோ² அஹங் ஸியங், ந ஸிய’’ந்தி ஏவங் பரிவிதக்கவஸேன. பத்த²னாகப்பனவஸேனாதி ‘‘அபி நாம ஸாது⁴ பனாஹங் ஸிய’’ந்தி ஏவங் பத்த²னாய கப்பனவஸேன. ஸுத்³த⁴ஸீஸாதி தண்ஹாமானதி³ட்டீ²னங் ஸாதா⁴ரணா ஸீஸா. ‘‘இத்த²ங் ஏவங் அஞ்ஞதா²’’தி வுத்தஸ்ஸ விஸேஸஸ்ஸ அனிஸ்ஸிதத்தா ‘‘ஸுத்³த⁴ஸீஸா’’தி வுத்தா. தத்த² தி³ட்டி²ஸீஸேஹி தி³ட்டி²யா க³ஹிதாய தத³வினாபா⁴வினீ தண்ஹா த³ஸ்ஸிதா, சதூஹி ஸீஸேஹி த்³வாத³ஸஹி ச ஸீஸமூலகேஹி மானதி³ட்டீ²ஹி அயமேவ தண்ஹா த³ஸ்ஸிதாதி ஆஹ ‘‘ஏவமேதே…பே॰… தண்ஹாவிசரிதத⁴ம்மா வேதி³தப்³பா³’’தி. நனு ச மானதி³ட்டி²க்³கா³ஹோபி இதா⁴தி⁴ப்பேதோ, யதோ ‘‘தண்ஹாமானதி³ட்டி²வஸேன ஸமூஹக்³கா³ஹோ’’தி அட்ட²கதா²யங் வுத்தங், தஸ்மா கத²ங் தண்ஹாவிசரிதானீதி இத³ங் வசனங்? வுச்சதே – தி³ட்டி²மானேஸுபி தண்ஹாவிசரிதானீதி வசனங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் விப்பயோகீ³னங் தி³ட்டி²மானானங் தண்ஹாய அவிப்பயோகா³னங் தங்மூலகத்தா தப்பதா⁴னதாய கதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். த³ஸமங் உத்தானமேவ.
Atthīti sadā saṃvijjatīti attho. Sīdatīti nassati. Saṃsayaparivitakkavasenāti ‘‘kiṃ nu kho ahaṃ siyaṃ, na siya’’nti evaṃ parivitakkavasena. Patthanākappanavasenāti ‘‘api nāma sādhu panāhaṃ siya’’nti evaṃ patthanāya kappanavasena. Suddhasīsāti taṇhāmānadiṭṭhīnaṃ sādhāraṇā sīsā. ‘‘Itthaṃ evaṃ aññathā’’ti vuttassa visesassa anissitattā ‘‘suddhasīsā’’ti vuttā. Tattha diṭṭhisīsehi diṭṭhiyā gahitāya tadavinābhāvinī taṇhā dassitā, catūhi sīsehi dvādasahi ca sīsamūlakehi mānadiṭṭhīhi ayameva taṇhā dassitāti āha ‘‘evamete…pe… taṇhāvicaritadhammā veditabbā’’ti. Nanu ca mānadiṭṭhiggāhopi idhādhippeto, yato ‘‘taṇhāmānadiṭṭhivasena samūhaggāho’’ti aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, tasmā kathaṃ taṇhāvicaritānīti idaṃ vacanaṃ? Vuccate – diṭṭhimānesupi taṇhāvicaritānīti vacanaṃ aññamaññaṃ vippayogīnaṃ diṭṭhimānānaṃ taṇhāya avippayogānaṃ taṃmūlakattā tappadhānatāya katanti veditabbaṃ. Dasamaṃ uttānameva.
தண்ஹாஸுத்தாதி³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Taṇhāsuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
மஹாவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Mahāvaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
சதுத்த²பண்ணாஸகங் நிட்டி²தங்.
Catutthapaṇṇāsakaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya
9. தண்ஹாஸுத்தங் • 9. Taṇhāsuttaṃ
10. பேமஸுத்தங் • 10. Pemasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
9. தண்ஹாஸுத்தவண்ணனா • 9. Taṇhāsuttavaṇṇanā
10. பேமஸுத்தவண்ணனா • 10. Pemasuttavaṇṇanā