Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    9. தண்ஹாஸுத்தங்

    9. Taṇhāsuttaṃ

    58. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    58. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, தண்ஹா. கதமா திஸ்ஸோ? காமதண்ஹா, ப⁴வதண்ஹா, விப⁴வதண்ஹா – இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ தண்ஹா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tisso imā, bhikkhave, taṇhā. Katamā tisso? Kāmataṇhā, bhavataṇhā, vibhavataṇhā – imā kho, bhikkhave, tisso taṇhā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘தண்ஹாயோகே³ன ஸங்யுத்தா, ரத்தசித்தா ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Taṇhāyogena saṃyuttā, rattacittā bhavābhave;

    தே யோக³யுத்தா மாரஸ்ஸ, அயோக³க்கே²மினோ ஜனா;

    Te yogayuttā mārassa, ayogakkhemino janā;

    ஸத்தா க³ச்ச²ந்தி ஸங்ஸாரங், ஜாதீமரணகா³மினோ.

    Sattā gacchanti saṃsāraṃ, jātīmaraṇagāmino.

    ‘‘யே ச தண்ஹங் பஹந்த்வான, வீததண்ஹா 1 ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Ye ca taṇhaṃ pahantvāna, vītataṇhā 2 bhavābhave;

    தே வே 3 பாரங்க³தா 4 லோகே, யே பத்தா ஆஸவக்க²ய’’ந்தி.

    Te ve 5 pāraṅgatā 6 loke, ye pattā āsavakkhaya’’nti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. நவமங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Navamaṃ.







    Footnotes:
    1. நிக்கண்ஹா ச (ஸீ॰ க॰)
    2. nikkaṇhā ca (sī. ka.)
    3. தே ச (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    4. பாரக³தா (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    5. te ca (sī. pī. ka.)
    6. pāragatā (ka. sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 9. தண்ஹாஸுத்தவண்ணனா • 9. Taṇhāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact