Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    24. தண்ஹாவக்³கோ³

    24. Taṇhāvaggo

    334.

    334.

    மனுஜஸ்ஸ பமத்தசாரினோ, தண்ஹா வட்³ட⁴தி மாலுவா விய;

    Manujassa pamattacārino, taṇhā vaḍḍhati māluvā viya;

    ஸோ ப்லவதீ 1 ஹுரா ஹுரங், ப²லமிச்ச²ங்வ வனஸ்மி வானரோ.

    So plavatī 2 hurā huraṃ, phalamicchaṃva vanasmi vānaro.

    335.

    335.

    யங் ஏஸா ஸஹதே ஜம்மீ, தண்ஹா லோகே விஸத்திகா;

    Yaṃ esā sahate jammī, taṇhā loke visattikā;

    ஸோகா தஸ்ஸ பவட்³ட⁴ந்தி, அபி⁴வட்ட²ங்வ 3 பீ³ரணங்.

    Sokā tassa pavaḍḍhanti, abhivaṭṭhaṃva 4 bīraṇaṃ.

    336.

    336.

    யோ சேதங் ஸஹதே ஜம்மிங், தண்ஹங் லோகே து³ரச்சயங்;

    Yo cetaṃ sahate jammiṃ, taṇhaṃ loke duraccayaṃ;

    ஸோகா தம்ஹா பபதந்தி, உத³பி³ந்து³வ பொக்க²ரா.

    Sokā tamhā papatanti, udabinduva pokkharā.

    337.

    337.

    தங் வோ வதா³மி ப⁴த்³த³ங் வோ, யாவந்தெத்த² ஸமாக³தா;

    Taṃ vo vadāmi bhaddaṃ vo, yāvantettha samāgatā;

    தண்ஹாய மூலங் க²ணத², உஸீரத்தோ²வ பீ³ரணங்;

    Taṇhāya mūlaṃ khaṇatha, usīratthova bīraṇaṃ;

    மா வோ நளங்வ ஸோதோவ, மாரோ ப⁴ஞ்ஜி புனப்புனங்.

    Mā vo naḷaṃva sotova, māro bhañji punappunaṃ.

    338.

    338.

    யதா²பி மூலே அனுபத்³த³வே த³ள்ஹே, சி²ன்னோபி ருக்கோ² புனரேவ ரூஹதி;

    Yathāpi mūle anupaddave daḷhe, chinnopi rukkho punareva rūhati;

    ஏவம்பி தண்ஹானுஸயே அனூஹதே, நிப்³ப³த்ததீ து³க்க²மித³ங் புனப்புனங்.

    Evampi taṇhānusaye anūhate, nibbattatī dukkhamidaṃ punappunaṃ.

    339.

    339.

    யஸ்ஸ ச²த்திங்ஸதி ஸோதா, மனாபஸவனா பு⁴ஸா;

    Yassa chattiṃsati sotā, manāpasavanā bhusā;

    மாஹா 5 வஹந்தி து³த்³தி³ட்டி²ங், ஸங்கப்பா ராக³னிஸ்ஸிதா.

    Māhā 6 vahanti duddiṭṭhiṃ, saṅkappā rāganissitā.

    340.

    340.

    ஸவந்தி ஸப்³ப³தி⁴ ஸோதா, லதா உப்பஜ்ஜ 7 திட்ட²தி;

    Savanti sabbadhi sotā, latā uppajja 8 tiṭṭhati;

    தஞ்ச தி³ஸ்வா லதங் ஜாதங், மூலங் பஞ்ஞாய சி²ந்த³த².

    Tañca disvā lataṃ jātaṃ, mūlaṃ paññāya chindatha.

    341.

    341.

    ஸரிதானி ஸினேஹிதானி ச, ஸோமனஸ்ஸானி ப⁴வந்தி ஜந்துனோ;

    Saritāni sinehitāni ca, somanassāni bhavanti jantuno;

    தே ஸாதஸிதா ஸுகே²ஸினோ, தே வே ஜாதிஜரூபகா³ நரா.

    Te sātasitā sukhesino, te ve jātijarūpagā narā.

    342.

    342.

    தஸிணாய புரக்க²தா பஜா, பரிஸப்பந்தி ஸஸோவ ப³ந்தி⁴தோ 9;

    Tasiṇāya purakkhatā pajā, parisappanti sasova bandhito 10;

    ஸங்யோஜனஸங்க³ஸத்தகா, து³க்க²முபெந்தி புனப்புனங் சிராய.

    Saṃyojanasaṅgasattakā, dukkhamupenti punappunaṃ cirāya.

    343.

    343.

    தஸிணாய புரக்க²தா பஜா, பரிஸப்பந்தி ஸஸோவ ப³ந்தி⁴தோ;

    Tasiṇāya purakkhatā pajā, parisappanti sasova bandhito;

    தஸ்மா தஸிணங் வினோத³யே, ஆகங்க²ந்த 11 விராக³மத்தனோ.

    Tasmā tasiṇaṃ vinodaye, ākaṅkhanta 12 virāgamattano.

    344.

    344.

    யோ நிப்³ப³னதோ² வனாதி⁴முத்தோ, வனமுத்தோ வனமேவ தா⁴வதி;

    Yo nibbanatho vanādhimutto, vanamutto vanameva dhāvati;

    தங் புக்³க³லமேத² பஸ்ஸத², முத்தோ ப³ந்த⁴னமேவ தா⁴வதி.

    Taṃ puggalametha passatha, mutto bandhanameva dhāvati.

    345.

    345.

    ந தங் த³ள்ஹங் ப³ந்த⁴னமாஹு தீ⁴ரா, யதா³யஸங் தா³ருஜபப்³ப³ஜஞ்ச 13;

    Na taṃ daḷhaṃ bandhanamāhu dhīrā, yadāyasaṃ dārujapabbajañca 14;

    ஸாரத்தரத்தா மணிகுண்ட³லேஸு, புத்தேஸு தா³ரேஸு ச யா அபெக்கா².

    Sārattarattā maṇikuṇḍalesu, puttesu dāresu ca yā apekkhā.

    346.

    346.

    ஏதங் த³ள்ஹங் ப³ந்த⁴னமாஹு தீ⁴ரா, ஓஹாரினங் ஸிதி²லங் து³ப்பமுஞ்சங்;

    Etaṃ daḷhaṃ bandhanamāhu dhīrā, ohārinaṃ sithilaṃ duppamuñcaṃ;

    ஏதம்பி செ²த்வான பரிப்³ப³ஜந்தி, அனபெக்கி²னோ காமஸுக²ங் பஹாய.

    Etampi chetvāna paribbajanti, anapekkhino kāmasukhaṃ pahāya.

    347.

    347.

    யே ராக³ரத்தானுபதந்தி ஸோதங், ஸயங்கதங் மக்கடகோவ ஜாலங்;

    Ye rāgarattānupatanti sotaṃ, sayaṃkataṃ makkaṭakova jālaṃ;

    ஏதம்பி செ²த்வான வஜந்தி தீ⁴ரா, அனபெக்கி²னோ ஸப்³ப³து³க்க²ங் பஹாய.

    Etampi chetvāna vajanti dhīrā, anapekkhino sabbadukkhaṃ pahāya.

    348.

    348.

    முஞ்ச புரே முஞ்ச பச்ச²தோ, மஜ்ஜே² முஞ்ச ப⁴வஸ்ஸ பாரகூ³;

    Muñca pure muñca pacchato, majjhe muñca bhavassa pāragū;

    ஸப்³ப³த்த² விமுத்தமானஸோ, ந புனங் ஜாதிஜரங் உபேஹிஸி.

    Sabbattha vimuttamānaso, na punaṃ jātijaraṃ upehisi.

    349.

    349.

    விதக்கமதி²தஸ்ஸ ஜந்துனோ, திப்³ப³ராக³ஸ்ஸ ஸுபா⁴னுபஸ்ஸினோ;

    Vitakkamathitassa jantuno, tibbarāgassa subhānupassino;

    பி⁴ய்யோ தண்ஹா பவட்³ட⁴தி, ஏஸ கோ² த³ள்ஹங் 15 கரோதி ப³ந்த⁴னங்.

    Bhiyyo taṇhā pavaḍḍhati, esa kho daḷhaṃ 16 karoti bandhanaṃ.

    350.

    350.

    விதக்கூபஸமே ச 17 யோ ரதோ, அஸுப⁴ங் பா⁴வயதே ஸதா³ ஸதோ;

    Vitakkūpasame ca 18 yo rato, asubhaṃ bhāvayate sadā sato;

    ஏஸ 19 கோ² ப்³யந்தி காஹிதி, ஏஸ 20 செ²ச்ச²தி மாரப³ந்த⁴னங்.

    Esa 21 kho byanti kāhiti, esa 22 checchati mārabandhanaṃ.

    351.

    351.

    நிட்ட²ங்க³தோ அஸந்தாஸீ, வீததண்ஹோ அனங்க³ணோ;

    Niṭṭhaṅgato asantāsī, vītataṇho anaṅgaṇo;

    அச்சி²ந்தி³ ப⁴வஸல்லானி, அந்திமோயங் ஸமுஸ்ஸயோ.

    Acchindi bhavasallāni, antimoyaṃ samussayo.

    352.

    352.

    வீததண்ஹோ அனாதா³னோ, நிருத்திபத³கோவிதோ³;

    Vītataṇho anādāno, niruttipadakovido;

    அக்க²ரானங் ஸன்னிபாதங், ஜஞ்ஞா புப்³பா³பரானி ச;

    Akkharānaṃ sannipātaṃ, jaññā pubbāparāni ca;

    ஸ வே ‘‘அந்திமஸாரீரோ, மஹாபஞ்ஞோ மஹாபுரிஸோ’’தி வுச்சதி.

    Sa ve ‘‘antimasārīro, mahāpañño mahāpuriso’’ti vuccati.

    353.

    353.

    ஸப்³பா³பி⁴பூ⁴ ஸப்³ப³விதூ³ஹமஸ்மி, ஸப்³பே³ஸு த⁴ம்மேஸு அனூபலித்தோ;

    Sabbābhibhū sabbavidūhamasmi, sabbesu dhammesu anūpalitto;

    ஸப்³ப³ஞ்ஜஹோ தண்ஹக்க²யே விமுத்தோ, ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞாய கமுத்³தி³ஸெய்யங்.

    Sabbañjaho taṇhakkhaye vimutto, sayaṃ abhiññāya kamuddiseyyaṃ.

    354.

    354.

    ஸப்³ப³தா³னங் த⁴ம்மதா³னங் ஜினாதி, ஸப்³ப³ரஸங் த⁴ம்மரஸோ ஜினாதி;

    Sabbadānaṃ dhammadānaṃ jināti, sabbarasaṃ dhammaraso jināti;

    ஸப்³ப³ரதிங் த⁴ம்மரதி ஜினாதி, தண்ஹக்க²யோ ஸப்³ப³து³க்க²ங் ஜினாதி.

    Sabbaratiṃ dhammarati jināti, taṇhakkhayo sabbadukkhaṃ jināti.

    355.

    355.

    ஹனந்தி போ⁴கா³ து³ம்மேத⁴ங், நோ ச பாரக³வேஸினோ;

    Hananti bhogā dummedhaṃ, no ca pāragavesino;

    போ⁴க³தண்ஹாய து³ம்மேதோ⁴, ஹந்தி அஞ்ஞேவ அத்தனங்.

    Bhogataṇhāya dummedho, hanti aññeva attanaṃ.

    356.

    356.

    திணதோ³ஸானி கெ²த்தானி, ராக³தோ³ஸா அயங் பஜா;

    Tiṇadosāni khettāni, rāgadosā ayaṃ pajā;

    தஸ்மா ஹி வீதராகே³ஸு, தி³ன்னங் ஹோதி மஹப்ப²லங்.

    Tasmā hi vītarāgesu, dinnaṃ hoti mahapphalaṃ.

    357.

    357.

    திணதோ³ஸானி கெ²த்தானி, தோ³ஸதோ³ஸா அயங் பஜா;

    Tiṇadosāni khettāni, dosadosā ayaṃ pajā;

    தஸ்மா ஹி வீததோ³ஸேஸு, தி³ன்னங் ஹோதி மஹப்ப²லங்.

    Tasmā hi vītadosesu, dinnaṃ hoti mahapphalaṃ.

    358.

    358.

    திணதோ³ஸானி கெ²த்தானி, மோஹதோ³ஸா அயங் பஜா;

    Tiṇadosāni khettāni, mohadosā ayaṃ pajā;

    தஸ்மா ஹி வீதமோஹேஸு, தி³ன்னங் ஹோதி மஹப்ப²லங்.

    Tasmā hi vītamohesu, dinnaṃ hoti mahapphalaṃ.

    359.

    359.

    (திணதோ³ஸானி கெ²த்தானி, இச்சா²தோ³ஸா அயங் பஜா;

    (Tiṇadosāni khettāni, icchādosā ayaṃ pajā;

    தஸ்மா ஹி விக³திச்சே²ஸு, தி³ன்னங் ஹோதி மஹப்ப²லங்.) 23

    Tasmā hi vigaticchesu, dinnaṃ hoti mahapphalaṃ.) 24

    திணதோ³ஸானி கெ²த்தானி, தண்ஹாதோ³ஸா அயங் பஜா;

    Tiṇadosāni khettāni, taṇhādosā ayaṃ pajā;

    தஸ்மா ஹி வீததண்ஹேஸு, தி³ன்னங் ஹோதி மஹப்ப²லங்.

    Tasmā hi vītataṇhesu, dinnaṃ hoti mahapphalaṃ.

    தண்ஹாவக்³கோ³ சதுவீஸதிமோ நிட்டி²தோ.

    Taṇhāvaggo catuvīsatimo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ப்லவதி (ஸீ॰ பீ॰), பலவேதீ (க॰), உப்லவதி (?)
    2. plavati (sī. pī.), palavetī (ka.), uplavati (?)
    3. அபி⁴வட்³ட⁴ங்வ (ஸ்யா॰), அபி⁴வட்டங்வ (பீ॰), அபி⁴வுட்³ட⁴ங்வ (க॰)
    4. abhivaḍḍhaṃva (syā.), abhivaṭṭaṃva (pī.), abhivuḍḍhaṃva (ka.)
    5. வாஹா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. vāhā (sī. syā. pī.)
    7. உப்³பி⁴ஜ்ஜ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    8. ubbhijja (sī. syā. kaṃ. pī.)
    9. பா³தி⁴தோ (ப³ஹூஸு)
    10. bādhito (bahūsu)
    11. பி⁴க்கூ² ஆகங்கீ² (ஸீ॰), பி⁴க்கு² ஆகங்க²ங் (ஸ்யா॰)
    12. bhikkhū ākaṅkhī (sī.), bhikkhu ākaṅkhaṃ (syā.)
    13. தா³ரூஜங் ப³ப்³ப³ஜஞ்ச (ஸீ॰ பீ॰)
    14. dārūjaṃ babbajañca (sī. pī.)
    15. ஏஸ கா³ள்ஹங் (க॰)
    16. esa gāḷhaṃ (ka.)
    17. விதக்கூபஸமேவ (க॰)
    18. vitakkūpasameva (ka.)
    19. ஏஸோ (?)
    20. ஏஸோ (?)
    21. eso (?)
    22. eso (?)
    23. ( ) விதே³ஸபொத்த²கேஸு நத்தி², அட்ட²கதா²யம்பி ந தி³ஸ்ஸதி
    24. ( ) videsapotthakesu natthi, aṭṭhakathāyampi na dissati



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 24. தண்ஹாவக்³கோ³ • 24. Taṇhāvaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact