Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    171. தருணபஸன்னமஹாமத்தவத்து²

    171. Taruṇapasannamahāmattavatthu

    283. அஸ்ஸோஸுங் கோ² மனுஸ்ஸா ப⁴க³வதா கிர யாகு³ அனுஞ்ஞாதா மது⁴கோ³ளகஞ்சாதி. தே காலஸ்ஸேவ, போ⁴ஜ்ஜயாகு³ங் படியாதெ³ந்தி மது⁴கோ³ளகஞ்ச. பி⁴க்கூ² காலஸ்ஸேவ போ⁴ஜ்ஜயாகு³யா தா⁴தா மது⁴கோ³ளகேன ச ப⁴த்தக்³கே³ ந சித்தரூபங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரேன தருணபஸன்னேன மஹாமத்தேன ஸ்வாதனாய பு³த்³த⁴ப்பமுகோ² பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ நிமந்திதோ ஹோதி. அத² கோ² தஸ்ஸ தருணபஸன்னஸ்ஸ மஹாமத்தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘யங்னூனாஹங் அட்³ட⁴தேலஸன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் அட்³ட⁴தேலஸானி மங்ஸபாதிஸதானி படியாதெ³ய்யங், ஏகமேகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஏகமேகங் மங்ஸபாதிங் உபனாமெய்ய’’ந்தி. அத² கோ² ஸோ தருணபஸன்னோ மஹாமத்தோ தஸ்ஸா ரத்தியா அச்சயேன பணீதங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் படியாதா³பெத்வா அட்³ட⁴தேலஸானி ச மங்ஸபாதிஸதானி, ப⁴க³வதோ காலங் ஆரோசாபேஸி – ‘‘காலோ, ப⁴ந்தே, நிட்டி²தங் ப⁴த்த’’ந்தி. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன தஸ்ஸ தருணபஸன்னஸ்ஸ மஹாமத்தஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³, ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன. அத² கோ² ஸோ தருணபஸன்னோ மஹாமத்தோ ப⁴த்தக்³கே³ பி⁴க்கூ² பரிவிஸதி. பி⁴க்கூ² ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘தோ²கங், ஆவுஸோ, தே³ஹி; தோ²கங், ஆவுஸோ, தே³ஹீ’’தி. ‘‘மா கோ² தும்ஹே, ப⁴ந்தே, – ‘அயங் தருணபஸன்னோ மஹாமத்தோ’தி – தோ²கங் தோ²கங் படிக்³க³ண்ஹத². ப³ஹுங் மே கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் படியத்தங், அட்³ட⁴தேலஸானி ச மங்ஸபாதிஸதானி. ஏகமேகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஏகமேகங் மங்ஸபாதிங் உபனாமெஸ்ஸாமீதி. படிக்³க³ண்ஹத², ப⁴ந்தே, யாவத³த்த²’’ந்தி. ‘‘ந கோ² மயங், ஆவுஸோ, ஏதங்காரணா தோ²கங் தோ²கங் படிக்³க³ண்ஹாம, அபி ச மயங் காலஸ்ஸேவ போ⁴ஜ்ஜயாகு³யா தா⁴தா மது⁴கோ³ளகேன ச. தேன மயங் தோ²கங் தோ²கங் படிக்³க³ண்ஹாமா’’தி. அத² கோ² ஸோ தருணபஸன்னோ மஹாமத்தோ உஜ்ஜா²யதி கி²ய்யதி விபாசேதி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ப⁴த³ந்தா மயா நிமந்திதா அஞ்ஞஸ்ஸ போ⁴ஜ்ஜயாகு³ங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸந்தி, ந சாஹங் படிப³லோ யாவத³த்த²ங் தா³து’’ந்தி குபிதோ அனத்தமனோ ஆஸாத³னாபெக்கோ² பி⁴க்கூ²னங் பத்தே பூரெந்தோ அக³மாஸி – பு⁴ஞ்ஜத² வா ஹரத² வாதி. அத² கோ² ஸோ தருணபஸன்னோ மஹாமத்தோ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன ஸஹத்தா² ஸந்தப்பெத்வா ஸம்பவாரெத்வா ப⁴க³வந்தங் பு⁴த்தாவிங் ஓனீதபத்தபாணிங் ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² தங் தருணபஸன்னங் மஹாமத்தங் ப⁴க³வா த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸெத்வா ஸமாத³பெத்வா ஸமுத்தேஜெத்வா ஸம்பஹங்ஸெத்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி.

    283. Assosuṃ kho manussā bhagavatā kira yāgu anuññātā madhugoḷakañcāti. Te kālasseva, bhojjayāguṃ paṭiyādenti madhugoḷakañca. Bhikkhū kālasseva bhojjayāguyā dhātā madhugoḷakena ca bhattagge na cittarūpaṃ paribhuñjanti. Tena kho pana samayena aññatarena taruṇapasannena mahāmattena svātanāya buddhappamukho bhikkhusaṅgho nimantito hoti. Atha kho tassa taruṇapasannassa mahāmattassa etadahosi – ‘‘yaṃnūnāhaṃ aḍḍhatelasannaṃ bhikkhusatānaṃ aḍḍhatelasāni maṃsapātisatāni paṭiyādeyyaṃ, ekamekassa bhikkhuno ekamekaṃ maṃsapātiṃ upanāmeyya’’nti. Atha kho so taruṇapasanno mahāmatto tassā rattiyā accayena paṇītaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyādāpetvā aḍḍhatelasāni ca maṃsapātisatāni, bhagavato kālaṃ ārocāpesi – ‘‘kālo, bhante, niṭṭhitaṃ bhatta’’nti. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena tassa taruṇapasannassa mahāmattassa nivesanaṃ tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi, saddhiṃ bhikkhusaṅghena. Atha kho so taruṇapasanno mahāmatto bhattagge bhikkhū parivisati. Bhikkhū evamāhaṃsu – ‘‘thokaṃ, āvuso, dehi; thokaṃ, āvuso, dehī’’ti. ‘‘Mā kho tumhe, bhante, – ‘ayaṃ taruṇapasanno mahāmatto’ti – thokaṃ thokaṃ paṭiggaṇhatha. Bahuṃ me khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyattaṃ, aḍḍhatelasāni ca maṃsapātisatāni. Ekamekassa bhikkhuno ekamekaṃ maṃsapātiṃ upanāmessāmīti. Paṭiggaṇhatha, bhante, yāvadattha’’nti. ‘‘Na kho mayaṃ, āvuso, etaṃkāraṇā thokaṃ thokaṃ paṭiggaṇhāma, api ca mayaṃ kālasseva bhojjayāguyā dhātā madhugoḷakena ca. Tena mayaṃ thokaṃ thokaṃ paṭiggaṇhāmā’’ti. Atha kho so taruṇapasanno mahāmatto ujjhāyati khiyyati vipāceti – ‘‘kathañhi nāma bhadantā mayā nimantitā aññassa bhojjayāguṃ paribhuñjissanti, na cāhaṃ paṭibalo yāvadatthaṃ dātu’’nti kupito anattamano āsādanāpekkho bhikkhūnaṃ patte pūrento agamāsi – bhuñjatha vā haratha vāti. Atha kho so taruṇapasanno mahāmatto buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappetvā sampavāretvā bhagavantaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho taṃ taruṇapasannaṃ mahāmattaṃ bhagavā dhammiyā kathāya sandassetvā samādapetvā samuttejetvā sampahaṃsetvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi.

    அத² கோ² தஸ்ஸ தருணபஸன்னஸ்ஸ மஹாமத்தஸ்ஸ அசிரபக்கந்தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அஹுதே³வ குக்குச்சங், அஹு விப்படிஸாரோ – ‘‘அலாபா⁴ வத மே, ந வத மே லாபா⁴; து³ல்லத்³த⁴ங் வத மே, ந வத மே ஸுலத்³த⁴ங்; யோஹங் குபிதோ அனத்தமனோ ஆஸாத³னாபெக்கோ² பி⁴க்கூ²னங் பத்தே பூரெந்தோ அக³மாஸிங் – ‘பு⁴ஞ்ஜத² வா ஹரத² வா’தி. கிங் நு கோ² மயா ப³ஹுங் பஸுதங் புஞ்ஞங் வா அபுஞ்ஞங் வா’’தி? அத² கோ² ஸோ தருணபஸன்னோ மஹாமத்தோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸோ தருணபஸன்னோ மஹாமத்தோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘இத⁴ மய்ஹங், ப⁴ந்தே, அசிரபக்கந்தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அஹுதே³வ குக்குச்சங், அஹு விப்படிஸாரோ ‘அலாபா⁴ வத மே, ந வத மே லாபா⁴; து³ல்லத்³த⁴ங் வத மே, ந வத மே ஸுலத்³த⁴ங்; யோஹங் குபிதோ அனத்தமனோ ஆஸாத³னாபெக்கோ² பி⁴க்கூ²னங் பத்தே பூரெந்தோ அக³மாஸிங் – பு⁴ஞ்ஜத² வா ஹரத² வாதி. கிங் நு கோ² மயா ப³ஹுங் பஸுதங், புஞ்ஞங் வா அபுஞ்ஞங் வா’தி. கிங் நு கோ² மயா, ப⁴ந்தே, ப³ஹுங் பஸுதங், புஞ்ஞங் வா அபுஞ்ஞங் வா’’தி? ‘‘யத³க்³கே³ன தயா, ஆவுஸோ, ஸ்வாதனாய பு³த்³த⁴ப்பமுகோ² பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ நிமந்திதோ தத³க்³கே³ன தே ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸுதங். யத³க்³கே³ன தே ஏகமேகேன பி⁴க்கு²னா ஏகமேகங் ஸித்த²ங் படிக்³க³ஹிதங் தத³க்³கே³ன தே ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸுதங், ஸக்³கா³ தே ஆரத்³தா⁴’’தி. அத² கோ² ஸோ தருணபஸன்னோ மஹாமத்தோ – ‘‘லாபா⁴ கிர மே, ஸுலத்³த⁴ங் கிர மே, ப³ஹுங் கிர மயா புஞ்ஞங் பஸுதங், ஸக்³கா³ கிர மே ஆரத்³தா⁴’’தி – ஹட்டோ² உத³க்³கோ³ உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதஸ்மிங் நிதா³னே ஏதஸ்மிங் பகரணே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதாபெத்வா பி⁴க்கூ² படிபுச்சி² – ‘‘ஸச்சங் கிர, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² அஞ்ஞத்ர நிமந்திதா அஞ்ஞஸ்ஸ போ⁴ஜ்ஜயாகு³ங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி? ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா…பே॰… கத²ஞ்ஹி நாம தே, பி⁴க்க²வே, மோக⁴புரிஸா அஞ்ஞத்ர நிமந்திதா அஞ்ஞஸ்ஸ போ⁴ஜ்ஜயாகு³ங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸந்தி. நேதங், பி⁴க்க²வே, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… விக³ரஹித்வா த⁴ம்மிங் கத²ங் கத்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞத்ர நிமந்திதேன அஞ்ஞஸ்ஸ போ⁴ஜ்ஜயாகு³ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³. யோ பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, யதா²த⁴ம்மோ காரேதப்³போ³’’தி.

    Atha kho tassa taruṇapasannassa mahāmattassa acirapakkantassa bhagavato ahudeva kukkuccaṃ, ahu vippaṭisāro – ‘‘alābhā vata me, na vata me lābhā; dulladdhaṃ vata me, na vata me suladdhaṃ; yohaṃ kupito anattamano āsādanāpekkho bhikkhūnaṃ patte pūrento agamāsiṃ – ‘bhuñjatha vā haratha vā’ti. Kiṃ nu kho mayā bahuṃ pasutaṃ puññaṃ vā apuññaṃ vā’’ti? Atha kho so taruṇapasanno mahāmatto yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho so taruṇapasanno mahāmatto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘idha mayhaṃ, bhante, acirapakkantassa bhagavato ahudeva kukkuccaṃ, ahu vippaṭisāro ‘alābhā vata me, na vata me lābhā; dulladdhaṃ vata me, na vata me suladdhaṃ; yohaṃ kupito anattamano āsādanāpekkho bhikkhūnaṃ patte pūrento agamāsiṃ – bhuñjatha vā haratha vāti. Kiṃ nu kho mayā bahuṃ pasutaṃ, puññaṃ vā apuññaṃ vā’ti. Kiṃ nu kho mayā, bhante, bahuṃ pasutaṃ, puññaṃ vā apuññaṃ vā’’ti? ‘‘Yadaggena tayā, āvuso, svātanāya buddhappamukho bhikkhusaṅgho nimantito tadaggena te bahuṃ puññaṃ pasutaṃ. Yadaggena te ekamekena bhikkhunā ekamekaṃ sitthaṃ paṭiggahitaṃ tadaggena te bahuṃ puññaṃ pasutaṃ, saggā te āraddhā’’ti. Atha kho so taruṇapasanno mahāmatto – ‘‘lābhā kira me, suladdhaṃ kira me, bahuṃ kira mayā puññaṃ pasutaṃ, saggā kira me āraddhā’’ti – haṭṭho udaggo uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā bhikkhū paṭipucchi – ‘‘saccaṃ kira, bhikkhave, bhikkhū aññatra nimantitā aññassa bhojjayāguṃ paribhuñjantī’’ti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma te, bhikkhave, moghapurisā aññatra nimantitā aññassa bhojjayāguṃ paribhuñjissanti. Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… vigarahitvā dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘na, bhikkhave, aññatra nimantitena aññassa bhojjayāgu paribhuñjitabbā. Yo paribhuñjeyya, yathādhammo kāretabbo’’ti.

    தருணபஸன்னமஹாமத்தவத்து² நிட்டி²தங்.

    Taruṇapasannamahāmattavatthu niṭṭhitaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / யாகு³மது⁴கோ³ளகாதி³கதா² • Yāgumadhugoḷakādikathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / யாகு³மது⁴கோ³ளகாதி³கதா²வண்ணனா • Yāgumadhugoḷakādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / யாகு³மது⁴கோ³ளகாதி³கதா²வண்ணனா • Yāgumadhugoḷakādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / யாகு³மது⁴கோ³ளகாதி³கதா²வண்ணனா • Yāgumadhugoḷakādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 170. யாகு³மது⁴கோ³ளகாதி³கதா² • 170. Yāgumadhugoḷakādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact