Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    67. தஸ்ஸுத்³தா³னங்

    67. Tassuddānaṃ

    131.

    131.

    வினயம்ஹி மஹத்தே²ஸு, பேஸலானங் ஸுகா²வஹே;

    Vinayamhi mahatthesu, pesalānaṃ sukhāvahe;

    நிக்³க³ஹானஞ்ச பாபிச்சே², லஜ்ஜீனங் பக்³க³ஹேஸு ச.

    Niggahānañca pāpicche, lajjīnaṃ paggahesu ca.

    ஸாஸனாதா⁴ரணே சேவ, ஸப்³ப³ஞ்ஞுஜினகோ³சரே;

    Sāsanādhāraṇe ceva, sabbaññujinagocare;

    அனஞ்ஞவிஸயே கே²மே, ஸுபஞ்ஞத்தே அஸங்ஸயே.

    Anaññavisaye kheme, supaññatte asaṃsaye.

    க²ந்த⁴கே வினயே சேவ, பரிவாரே ச மாதிகே;

    Khandhake vinaye ceva, parivāre ca mātike;

    யதா²த்த²காரீ குஸலோ, படிபஜ்ஜதி யோனிஸோ.

    Yathātthakārī kusalo, paṭipajjati yoniso.

    யோ க³வங் ந விஜானாதி, ந ஸோ ரக்க²தி கோ³க³ணங்;

    Yo gavaṃ na vijānāti, na so rakkhati gogaṇaṃ;

    ஏவங் ஸீலங் அஜானந்தோ, கிங் ஸோ ரக்கெ²ய்ய ஸங்வரங்.

    Evaṃ sīlaṃ ajānanto, kiṃ so rakkheyya saṃvaraṃ.

    பமுட்ட²ம்ஹி ச ஸுத்தந்தே, அபி⁴த⁴ம்மே ச தாவதே³;

    Pamuṭṭhamhi ca suttante, abhidhamme ca tāvade;

    வினயே அவினட்ட²ம்ஹி, புன திட்ட²தி ஸாஸனங்.

    Vinaye avinaṭṭhamhi, puna tiṭṭhati sāsanaṃ.

    தஸ்மா ஸங்கா³ஹணாஹேதுங் 1, உத்³தா³னங் அனுபுப்³ப³ஸோ;

    Tasmā saṅgāhaṇāhetuṃ 2, uddānaṃ anupubbaso;

    பவக்கா²மி யதா²ஞாயங், ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Pavakkhāmi yathāñāyaṃ, suṇātha mama bhāsato.

    வத்து² நிதா³னங் ஆபத்தி, நயா பெய்யாலமேவ ச;

    Vatthu nidānaṃ āpatti, nayā peyyālameva ca;

    து³க்கரங் தங் அஸேஸேதுங், நயதோ தங் விஜானதா²தி.

    Dukkaraṃ taṃ asesetuṃ, nayato taṃ vijānathāti.

    போ³தி⁴ ராஜாயதனஞ்ச, அஜபாலோ ஸஹம்பதி;

    Bodhi rājāyatanañca, ajapālo sahampati;

    ப்³ரஹ்மா ஆளாரோ உத³கோ, பி⁴க்கு² ச உபகோ இஸி.

    Brahmā āḷāro udako, bhikkhu ca upako isi.

    கொண்ட³ஞ்ஞோ வப்போ ப⁴த்³தி³யோ, மஹானாமோ ச அஸ்ஸஜி;

    Koṇḍañño vappo bhaddiyo, mahānāmo ca assaji;

    யஸோ சத்தாரோ பஞ்ஞாஸ, ஸப்³பே³ பேஸேஸி ஸோ தி³ஸா.

    Yaso cattāro paññāsa, sabbe pesesi so disā.

    வத்து² மாரேஹி திங்ஸா ச, உருவேலங் தயோ ஜடீ;

    Vatthu mārehi tiṃsā ca, uruvelaṃ tayo jaṭī;

    அக்³யாகா³ரங் மஹாராஜா, ஸக்கோ ப்³ரஹ்மா ச கேவலா.

    Agyāgāraṃ mahārājā, sakko brahmā ca kevalā.

    பங்ஸுகூலங் பொக்க²ரணீ, ஸிலா ச ககுதோ⁴ ஸிலா;

    Paṃsukūlaṃ pokkharaṇī, silā ca kakudho silā;

    ஜம்பு³ அம்போ³ ச ஆமலோ, பாரிபுப்ப²ஞ்ச ஆஹரி.

    Jambu ambo ca āmalo, pāripupphañca āhari.

    பா²லியந்து உஜ்ஜலந்து, விஜ்ஜா²யந்து ச கஸ்ஸப;

    Phāliyantu ujjalantu, vijjhāyantu ca kassapa;

    நிமுஜ்ஜந்தி முகீ² மேகோ⁴, க³யா லட்டி² ச மாக³தோ⁴.

    Nimujjanti mukhī megho, gayā laṭṭhi ca māgadho.

    உபதிஸ்ஸோ கோலிதோ ச, அபி⁴ஞ்ஞாதா ச பப்³ப³ஜுங்;

    Upatisso kolito ca, abhiññātā ca pabbajuṃ;

    து³ன்னிவத்தா² பணாமனா, கிஸோ லூகோ² ச ப்³ராஹ்மணோ.

    Dunnivatthā paṇāmanā, kiso lūkho ca brāhmaṇo.

    அனாசாரங் ஆசரதி, உத³ரங் மாணவோ க³ணோ;

    Anācāraṃ ācarati, udaraṃ māṇavo gaṇo;

    வஸ்ஸங் பா³லேஹி பக்கந்தோ, த³ஸ வஸ்ஸானி நிஸ்ஸயோ.

    Vassaṃ bālehi pakkanto, dasa vassāni nissayo.

    ந வத்தந்தி பணாமேதுங், பா³லா பஸ்ஸத்³தி⁴ பஞ்ச ச²;

    Na vattanti paṇāmetuṃ, bālā passaddhi pañca cha;

    யோ ஸோ அஞ்ஞோ ச நக்³கோ³ ச, அச்சி²ன்னஜடிலஸாகியோ.

    Yo so añño ca naggo ca, acchinnajaṭilasākiyo.

    மக³தே⁴ஸு பஞ்சாபா³தா⁴, ஏகோ ராஜா 3 ச அங்கு³லி;

    Magadhesu pañcābādhā, eko rājā 4 ca aṅguli;

    மாக³தோ⁴ ச அனுஞ்ஞாஸி, காரா லிகி² கஸாஹதோ.

    Māgadho ca anuññāsi, kārā likhi kasāhato.

    லக்க²ணா இணா தா³ஸோ ச, ப⁴ண்டு³கோ உபாலி அஹி;

    Lakkhaṇā iṇā dāso ca, bhaṇḍuko upāli ahi;

    ஸத்³த⁴ங் குலங் கண்டகோ ச, ஆஹுந்த³ரிகமேவ ச.

    Saddhaṃ kulaṃ kaṇṭako ca, āhundarikameva ca.

    வத்து²ம்ஹி தா³ரகோ ஸிக்கா², விஹரந்தி ச கிங் நு கோ²;

    Vatthumhi dārako sikkhā, viharanti ca kiṃ nu kho;

    ஸப்³ப³ங் முக²ங் உபஜ்ஜா²யே, அபலாளன கண்டகோ.

    Sabbaṃ mukhaṃ upajjhāye, apalāḷana kaṇṭako.

    பண்ட³கோ தெ²ய்யபக்கந்தோ, அஹி ச மாதரீ பிதா;

    Paṇḍako theyyapakkanto, ahi ca mātarī pitā;

    அரஹந்தபி⁴க்கு²னீபே⁴தா³, ருஹிரேன ச ப்³யஞ்ஜனங்.

    Arahantabhikkhunībhedā, ruhirena ca byañjanaṃ.

    அனுபஜ்ஜா²யஸங்கே⁴ன, க³ணபண்ட³கபத்தகோ;

    Anupajjhāyasaṅghena, gaṇapaṇḍakapattako;

    அசீவரங் தது³ப⁴யங், யாசிதேனபி யே தயோ.

    Acīvaraṃ tadubhayaṃ, yācitenapi ye tayo.

    ஹத்தா² பாதா³ ஹத்த²பாதா³, கண்ணா நாஸா ததூ³ப⁴யங்;

    Hatthā pādā hatthapādā, kaṇṇā nāsā tadūbhayaṃ;

    அங்கு³லிஅளகண்ட³ரங், ப²ணங் கு²ஜ்ஜஞ்ச வாமனங்.

    Aṅguliaḷakaṇḍaraṃ, phaṇaṃ khujjañca vāmanaṃ.

    க³லக³ண்டீ³ லக்க²ணா சேவ, கஸா லிகி²தஸீபதீ³;

    Galagaṇḍī lakkhaṇā ceva, kasā likhitasīpadī;

    பாபபரிஸதூ³ஸீ ச, காணங் குணி ததே²வ ச.

    Pāpaparisadūsī ca, kāṇaṃ kuṇi tatheva ca.

    க²ஞ்ஜங் பக்க²ஹதஞ்சேவ, ஸச்சி²ன்னஇரியாபத²ங்;

    Khañjaṃ pakkhahatañceva, sacchinnairiyāpathaṃ;

    ஜராந்த⁴மூக³ப³தி⁴ரங், அந்த⁴மூக³ஞ்ச யங் தஹிங்.

    Jarāndhamūgabadhiraṃ, andhamūgañca yaṃ tahiṃ.

    அந்த⁴ப³தி⁴ரங் யங் வுத்தங், மூக³ப³தி⁴ரமேவ ச;

    Andhabadhiraṃ yaṃ vuttaṃ, mūgabadhirameva ca;

    அந்த⁴மூக³ப³தி⁴ரஞ்ச, அலஜ்ஜீனஞ்ச நிஸ்ஸயங்.

    Andhamūgabadhirañca, alajjīnañca nissayaṃ.

    வத்த²ப்³ப³ஞ்ச ததா²த்³தா⁴னங், யாசமானேன லக்க²ணா 5;

    Vatthabbañca tathāddhānaṃ, yācamānena lakkhaṇā 6;

    ஆக³ச்ச²து விவத³ந்தி, ஏகுபஜ்ஜா²யேன கஸ்ஸபோ.

    Āgacchatu vivadanti, ekupajjhāyena kassapo.

    தி³ஸ்ஸந்தி உபஸம்பன்னா, ஆபா³தே⁴ஹி ச பீளிதா;

    Dissanti upasampannā, ābādhehi ca pīḷitā;

    அனநுஸிட்டா² வித்தெ²ந்தி, தத்தே²வ அனுஸாஸனா.

    Ananusiṭṭhā vitthenti, tattheva anusāsanā.

    ஸங்கே⁴பி ச அதோ² பா³லா, அஸம்மதா ச ஏகதோ;

    Saṅghepi ca atho bālā, asammatā ca ekato;

    உல்லும்பதுபஸம்பதா³, நிஸ்ஸயோ ஏககோ தயோதி.

    Ullumpatupasampadā, nissayo ekako tayoti.

    இமம்ஹி க²ந்த⁴கே வத்தூ²னி ஏகஸதஞ்ச த்³வாஸத்ததி.

    Imamhi khandhake vatthūni ekasatañca dvāsattati.

    மஹாக²ந்த⁴கோ நிட்டி²தோ.

    Mahākhandhako niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ஸங்கா³ஹனாஹேதுங் (க॰)
    2. saṅgāhanāhetuṃ (ka.)
    3. ப⁴டோ சோரோ (ஸ்யா॰)
    4. bhaṭo coro (syā.)
    5. பெக்க²னா (ஸப்³ப³த்த²)
    6. pekkhanā (sabbattha)



    Related texts:



    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா²வண்ணனா • Cattāronissayādikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact