Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    106. தஸ்ஸுத்³தா³னங்

    106. Tassuddānaṃ

    தித்தி²யா பி³ம்பி³ஸாரோ ச, ஸன்னிபதிதுங் துண்ஹிகா;

    Titthiyā bimbisāro ca, sannipatituṃ tuṇhikā;

    த⁴ம்மங் ரஹோ பாதிமொக்க²ங், தே³வஸிகங் ததா³ ஸகிங்.

    Dhammaṃ raho pātimokkhaṃ, devasikaṃ tadā sakiṃ.

    யதா²பரிஸா ஸமக்³க³ங், ஸாமக்³கீ³ மத்³த³குச்சி² ச;

    Yathāparisā samaggaṃ, sāmaggī maddakucchi ca;

    ஸீமா மஹதீ நதி³யா, அனு த்³வே கு²த்³த³கானி ச.

    Sīmā mahatī nadiyā, anu dve khuddakāni ca.

    நவா ராஜக³ஹே சேவ, ஸீமா அவிப்பவாஸனா;

    Navā rājagahe ceva, sīmā avippavāsanā;

    ஸம்மன்னே 1 பட²மங் ஸீமங், பச்சா² ஸீமங் ஸமூஹனே.

    Sammanne 2 paṭhamaṃ sīmaṃ, pacchā sīmaṃ samūhane.

    அஸம்மதா கா³மஸீமா, நதி³யா ஸமுத்³தே³ ஸரே;

    Asammatā gāmasīmā, nadiyā samudde sare;

    உத³குக்கே²போ பி⁴ந்த³ந்தி, ததே²வஜ்ஜொ²த்த²ரந்தி ச.

    Udakukkhepo bhindanti, tathevajjhottharanti ca.

    கதி கம்மானி உத்³தே³ஸோ, ஸவரா அஸதீபி ச;

    Kati kammāni uddeso, savarā asatīpi ca;

    த⁴ம்மங் வினயங் தஜ்ஜெந்தி, புன வினயதஜ்ஜனா.

    Dhammaṃ vinayaṃ tajjenti, puna vinayatajjanā.

    சோத³னா கதே ஓகாஸே, அத⁴ம்மப்படிக்கோஸனா;

    Codanā kate okāse, adhammappaṭikkosanā;

    சதுபஞ்சபரா ஆவி, ஸஞ்சிச்ச சேபி வாயமே.

    Catupañcaparā āvi, sañcicca cepi vāyame.

    ஸக³ஹட்டா² அனஜ்ஜி²ட்டா², சோத³னம்ஹி ந ஜானதி;

    Sagahaṭṭhā anajjhiṭṭhā, codanamhi na jānati;

    ஸம்ப³ஹுலா ந ஜானந்தி, ஸஜ்ஜுகங் ந ச க³ச்ச²ரே.

    Sambahulā na jānanti, sajjukaṃ na ca gacchare.

    கதிமீ கீவதிகா தூ³ரே, ஆரோசேதுஞ்ச நஸ்ஸரி;

    Katimī kīvatikā dūre, ārocetuñca nassari;

    உக்லாபங் ஆஸனங் தீ³போ, தி³ஸா அஞ்ஞோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ.

    Uklāpaṃ āsanaṃ dīpo, disā añño bahussuto.

    ஸஜ்ஜுகங் 3 வஸ்ஸுபோஸதோ², ஸுத்³தி⁴கம்மஞ்ச ஞாதகா;

    Sajjukaṃ 4 vassuposatho, suddhikammañca ñātakā;

    க³க்³கோ³ சதுதயோ த்³வேகோ, ஆபத்திஸபா⁴கா³ ஸரி.

    Gaggo catutayo dveko, āpattisabhāgā sari.

    ஸப்³போ³ ஸங்கோ⁴ வேமதிகோ, ந ஜானந்தி ப³ஹுஸ்ஸுதோ;

    Sabbo saṅgho vematiko, na jānanti bahussuto;

    ப³ஹூ ஸமஸமா தோ²கா, பரிஸா அவுட்டி²தாய ச.

    Bahū samasamā thokā, parisā avuṭṭhitāya ca.

    ஏகச்சா வுட்டி²தா ஸப்³பா³, ஜானந்தி ச வேமதிகா;

    Ekaccā vuṭṭhitā sabbā, jānanti ca vematikā;

    கப்பதேவாதி குக்குச்சா, ஜானங் பஸ்ஸங் ஸுணந்தி ச.

    Kappatevāti kukkuccā, jānaṃ passaṃ suṇanti ca.

    ஆவாஸிகேன ஆக³ந்து, சாதுபன்னரஸோ புன;

    Āvāsikena āgantu, cātupannaraso puna;

    பாடிபதோ³ பன்னரஸோ, லிங்க³ஸங்வாஸகா உபோ⁴.

    Pāṭipado pannaraso, liṅgasaṃvāsakā ubho.

    பாரிவாஸானுபோஸதோ² , அஞ்ஞத்ர ஸங்க⁴ஸாமக்³கி³யா;

    Pārivāsānuposatho , aññatra saṅghasāmaggiyā;

    ஏதே விப⁴த்தா உத்³தா³னா, வத்து²விபூ⁴தகாரணாதி.

    Ete vibhattā uddānā, vatthuvibhūtakāraṇāti.

    இமஸ்மிங் க²ந்த⁴கே வத்தூ²னி ச²அஸீதி.

    Imasmiṃ khandhake vatthūni chaasīti.

    உபோஸத²க்க²ந்த⁴கோ நிட்டி²தோ.

    Uposathakkhandhako niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ஸம்மனே (க॰)
    2. sammane (ka.)
    3. ஸஜ்ஜுவஸ்ஸருபோஸதோ² (க॰)
    4. sajjuvassaruposatho (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact