Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    119. தஸ்ஸுத்³தா³னங்

    119. Tassuddānaṃ

    உபக³ந்துங் கதா³ சேவ, கதி அந்தராவஸ்ஸ ச;

    Upagantuṃ kadā ceva, kati antarāvassa ca;

    ந இச்ச²ந்தி ச ஸஞ்சிச்ச, உக்கட்³டி⁴துங் உபாஸகோ.

    Na icchanti ca sañcicca, ukkaḍḍhituṃ upāsako.

    கி³லானோ மாதா ச பிதா, பா⁴தா ச அத² ஞாதகோ;

    Gilāno mātā ca pitā, bhātā ca atha ñātako;

    பி⁴க்கு²க³திகோ விஹாரோ, வாளா சாபி ஸரீஸபா.

    Bhikkhugatiko vihāro, vāḷā cāpi sarīsapā.

    சோரோ சேவ பிஸாசா ச, த³ட்³டா⁴ தது³ப⁴யேன ச;

    Coro ceva pisācā ca, daḍḍhā tadubhayena ca;

    வூள்ஹோத³கேன வுட்டா²ஸி, ப³ஹுதரா ச தா³யகா.

    Vūḷhodakena vuṭṭhāsi, bahutarā ca dāyakā.

    லூக²ப்பணீதஸப்பாய, பே⁴ஸஜ்ஜுபட்ட²கேன ச;

    Lūkhappaṇītasappāya, bhesajjupaṭṭhakena ca;

    இத்தீ² வேஸீ குமாரீ ச, பண்ட³கோ ஞாதகேன ச.

    Itthī vesī kumārī ca, paṇḍako ñātakena ca.

    ராஜா சோரா து⁴த்தா நிதி⁴, பே⁴த³அட்ட²விதே⁴ன 1 ச;

    Rājā corā dhuttā nidhi, bhedaaṭṭhavidhena 2 ca;

    வஜஸத்தா² ச நாவா ச, ஸுஸிரே விடபி⁴யா ச.

    Vajasatthā ca nāvā ca, susire viṭabhiyā ca.

    அஜ்ஜோ²காஸே வஸ்ஸாவாஸோ, அஸேனாஸனிகேன ச;

    Ajjhokāse vassāvāso, asenāsanikena ca;

    ச²வகுடிகா ச²த்தே ச, சாடியா ச உபெந்தி தே.

    Chavakuṭikā chatte ca, cāṭiyā ca upenti te.

    கதிகா படிஸ்ஸுணித்வா, ப³ஹித்³தா⁴ ச உபோஸதா²;

    Katikā paṭissuṇitvā, bahiddhā ca uposathā;

    புரிமிகா பச்சி²மிகா, யதா²ஞாயேன யோஜயே.

    Purimikā pacchimikā, yathāñāyena yojaye.

    அகரணீ பக்கமதி, ஸகரணீ ததே²வ ச;

    Akaraṇī pakkamati, sakaraṇī tatheva ca;

    த்³வீஹதீஹா ச புன ச 3, ஸத்தாஹகரணீயேன ச.

    Dvīhatīhā ca puna ca 4, sattāhakaraṇīyena ca.

    ஸத்தாஹனாக³தா சேவ, ஆக³ச்செ²ய்ய ந எய்ய வா;

    Sattāhanāgatā ceva, āgaccheyya na eyya vā;

    வத்து²த்³தா³னே அந்தரிகா, தந்திமக்³க³ங் நிஸாமயேதி.

    Vatthuddāne antarikā, tantimaggaṃ nisāmayeti.

    இமம்ஹி க²ந்த⁴கே வத்தூ²னி த்³வேபண்ணாஸ.

    Imamhi khandhake vatthūni dvepaṇṇāsa.

    வஸ்ஸூபனாயிகக்க²ந்த⁴கோ நிட்டி²தோ.

    Vassūpanāyikakkhandhako niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. பே⁴தா³ அட்ட²விதே⁴ன (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. bhedā aṭṭhavidhena (sī. syā.)
    3. த்³வீஹதீஹங் வஸித்வான (ஸீ॰)
    4. dvīhatīhaṃ vasitvāna (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact