Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    201. தஸ்ஸுத்³தா³னங்

    201. Tassuddānaṃ

    திங்ஸ பாவெய்யகா பி⁴க்கூ², ஸாகேதுக்கண்டி²தா வஸுங்;

    Tiṃsa pāveyyakā bhikkhū, sāketukkaṇṭhitā vasuṃ;

    வஸ்ஸங்வுட்டோ²கபுண்ணேஹி, அக³முங் ஜினத³ஸ்ஸனங்.

    Vassaṃvuṭṭhokapuṇṇehi, agamuṃ jinadassanaṃ.

    இத³ங் வத்து² கதி²னஸ்ஸ, கப்பிஸ்ஸந்தி ச பஞ்சகா;

    Idaṃ vatthu kathinassa, kappissanti ca pañcakā;

    அனாமந்தா அஸமாசாரா, ததே²வ க³ணபோ⁴ஜனங்.

    Anāmantā asamācārā, tatheva gaṇabhojanaṃ.

    யாவத³த்த²ஞ்ச உப்பாதோ³, அத்த²தானங் ப⁴விஸ்ஸதி;

    Yāvadatthañca uppādo, atthatānaṃ bhavissati;

    ஞத்தி ஏவத்த²தஞ்சேவ, ஏவஞ்சேவ அனத்த²தங்.

    Ñatti evatthatañceva, evañceva anatthataṃ.

    உல்லிகி² தோ⁴வனா சேவ, விசாரணஞ்ச சே²த³னங்;

    Ullikhi dhovanā ceva, vicāraṇañca chedanaṃ;

    ப³ந்த⁴னோ வட்டி கண்டு³ஸ, த³ள்ஹீகம்மானுவாதிகா.

    Bandhano vaṭṭi kaṇḍusa, daḷhīkammānuvātikā.

    பரிப⁴ண்ட³ங் ஓவத்³தெ⁴ய்யங், மத்³த³னா நிமித்தங் கதா²;

    Paribhaṇḍaṃ ovaddheyyaṃ, maddanā nimittaṃ kathā;

    குக்கு ஸன்னிதி⁴ நிஸ்ஸக்³கி³, ந கப்பஞ்ஞத்ர தே தயோ.

    Kukku sannidhi nissaggi, na kappaññatra te tayo.

    அஞ்ஞத்ர பஞ்சாதிரேகே, ஸஞ்சி²ன்னேன ஸமண்ட³லீ;

    Aññatra pañcātireke, sañchinnena samaṇḍalī;

    நாஞ்ஞத்ர புக்³க³லா ஸம்மா, நிஸ்ஸீமட்டோ²னுமோத³தி.

    Nāññatra puggalā sammā, nissīmaṭṭhonumodati.

    கதி²னானத்த²தங் ஹோதி, ஏவங் பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதங்;

    Kathinānatthataṃ hoti, evaṃ buddhena desitaṃ;

    அஹதாகப்பபிலோதி, பங்ஸு பாபணிகாய ச.

    Ahatākappapiloti, paṃsu pāpaṇikāya ca.

    அனிமித்தாபரிகதா², அகுக்கு ச அஸன்னிதி⁴;

    Animittāparikathā, akukku ca asannidhi;

    அனிஸ்ஸக்³கி³ கப்பகதே, ததா² திசீவரேன ச.

    Anissaggi kappakate, tathā ticīvarena ca.

    பஞ்சகே வாதிரேகே வா, சி²ன்னே ஸமண்ட³லீகதே;

    Pañcake vātireke vā, chinne samaṇḍalīkate;

    புக்³க³லஸ்ஸத்தா²ரா ஸம்மா, ஸீமட்டோ² அனுமோத³தி.

    Puggalassatthārā sammā, sīmaṭṭho anumodati.

    ஏவங் கதி²னத்த²ரணங், உப்³பா⁴ரஸ்ஸட்ட²மாதிகா;

    Evaṃ kathinattharaṇaṃ, ubbhārassaṭṭhamātikā;

    பக்கமனந்தி நிட்டா²னங், ஸன்னிட்டா²னஞ்ச நாஸனங்.

    Pakkamananti niṭṭhānaṃ, sanniṭṭhānañca nāsanaṃ.

    ஸவனங் ஆஸாவச்சே²தி³, ஸீமா ஸஹுப்³பா⁴ரட்ட²மீ;

    Savanaṃ āsāvacchedi, sīmā sahubbhāraṭṭhamī;

    கதசீவரமாதா³ய, ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி க³ச்ச²தி.

    Katacīvaramādāya, ‘‘na paccessa’’nti gacchati.

    தஸ்ஸ தங் கதி²னுத்³தா⁴ரா,ஏ ஹோதி பக்கமனந்திகோ;

    Tassa taṃ kathinuddhārā,e hoti pakkamanantiko;

    ஆதா³ய சீவரங் யாதி, நிஸ்ஸீமே இத³ங் சிந்தயி.

    Ādāya cīvaraṃ yāti, nissīme idaṃ cintayi.

    ‘‘காரெஸ்ஸங் ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி, நிட்டா²னே கதி²னுத்³தா⁴ரோ;

    ‘‘Kāressaṃ na paccessa’’nti, niṭṭhāne kathinuddhāro;

    ஆதா³ய நிஸ்ஸீமங் நேவ, ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி மானஸோ.

    Ādāya nissīmaṃ neva, ‘‘na paccessa’’nti mānaso.

    தஸ்ஸ தங் கதி²னுத்³தா⁴ரோ, ஸன்னிட்டா²னந்திகோ ப⁴வே;

    Tassa taṃ kathinuddhāro, sanniṭṭhānantiko bhave;

    ஆதா³ய சீவரங் யாதி, நிஸ்ஸீமே இத³ங் சிந்தயி.

    Ādāya cīvaraṃ yāti, nissīme idaṃ cintayi.

    ‘‘காரெஸ்ஸங் ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி, கயிரங் தஸ்ஸ நஸ்ஸதி;

    ‘‘Kāressaṃ na paccessa’’nti, kayiraṃ tassa nassati;

    தஸ்ஸ தங் கதி²னுத்³தா⁴ரோ, ப⁴வதி நாஸனந்திகோ.

    Tassa taṃ kathinuddhāro, bhavati nāsanantiko.

    ஆதா³ய யாதி ‘‘பச்செஸ்ஸங்’’, ப³ஹி காரேதி சீவரங்;

    Ādāya yāti ‘‘paccessaṃ’’, bahi kāreti cīvaraṃ;

    கதசீவரோ ஸுணாதி, உப்³ப⁴தங் கதி²னங் தஹிங்.

    Katacīvaro suṇāti, ubbhataṃ kathinaṃ tahiṃ.

    தஸ்ஸ தங் கதி²னுத்³தா⁴ரோ, ப⁴வதி ஸவனந்திகோ;

    Tassa taṃ kathinuddhāro, bhavati savanantiko;

    ஆதா³ய யாதி ‘‘பச்செஸ்ஸங்’’, ப³ஹி காரேதி சீவரங்.

    Ādāya yāti ‘‘paccessaṃ’’, bahi kāreti cīvaraṃ.

    கதசீவரோ ப³ஹித்³தா⁴, நாமேதி கதி²னுத்³தா⁴ரங்;

    Katacīvaro bahiddhā, nāmeti kathinuddhāraṃ;

    தஸ்ஸ தங் கதி²னுத்³தா⁴ரோ, ஸீமாதிக்கந்திகோ ப⁴வே.

    Tassa taṃ kathinuddhāro, sīmātikkantiko bhave.

    ஆதா³ய யாதி ‘‘பச்செஸ்ஸங்’’, ப³ஹி காரேதி சீவரங்;

    Ādāya yāti ‘‘paccessaṃ’’, bahi kāreti cīvaraṃ;

    கதசீவரோ பச்செஸ்ஸங், ஸம்போ⁴தி கதி²னுத்³தா⁴ரங்.

    Katacīvaro paccessaṃ, sambhoti kathinuddhāraṃ.

    தஸ்ஸ தங் கதி²னுத்³தா⁴ரோ, ஸஹ பி⁴க்கூ²ஹி ஜாயதி;

    Tassa taṃ kathinuddhāro, saha bhikkhūhi jāyati;

    ஆதா³ய ச ஸமாதா³ய, ஸத்த-ஸத்தவிதா⁴ க³தி.

    Ādāya ca samādāya, satta-sattavidhā gati.

    பக்கமனந்திகா நத்தி², ச²க்கே விப்பகதே 1 க³தி;

    Pakkamanantikā natthi, chakke vippakate 2 gati;

    ஆதா³ய நிஸ்ஸீமக³தங், காரெஸ்ஸங் இதி ஜாயதி.

    Ādāya nissīmagataṃ, kāressaṃ iti jāyati.

    நிட்டா²னங் ஸன்னிட்டா²னஞ்ச, நாஸனஞ்ச இமே தயோ;

    Niṭṭhānaṃ sanniṭṭhānañca, nāsanañca ime tayo;

    ஆதா³ய ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி, ப³ஹிஸீமே கரோமிதி.

    Ādāya ‘‘na paccessa’’nti, bahisīme karomiti.

    நிட்டா²னங் ஸன்னிட்டா²னம்பி, நாஸனம்பி இத³ங் தயோ;

    Niṭṭhānaṃ sanniṭṭhānampi, nāsanampi idaṃ tayo;

    அனதி⁴ட்டி²தேன நேவஸ்ஸ, ஹெட்டா² தீணி நயாவிதி⁴.

    Anadhiṭṭhitena nevassa, heṭṭhā tīṇi nayāvidhi.

    ஆதா³ய யாதி பச்செஸ்ஸங், ப³ஹிஸீமே கரோமிதி;

    Ādāya yāti paccessaṃ, bahisīme karomiti;

    ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி காரேதி, நிட்டா²னே கதி²னுத்³தா⁴ரோ.

    ‘‘Na paccessa’’nti kāreti, niṭṭhāne kathinuddhāro.

    ஸன்னிட்டா²னங் நாஸனஞ்ச, ஸவனஸீமாதிக்கமா;

    Sanniṭṭhānaṃ nāsanañca, savanasīmātikkamā;

    ஸஹ பி⁴க்கூ²ஹி ஜாயேத², ஏவங் பன்னரஸங் க³தி.

    Saha bhikkhūhi jāyetha, evaṃ pannarasaṃ gati.

    ஸமாதா³ய விப்பகதா, ஸமாதா³ய புனா ததா²;

    Samādāya vippakatā, samādāya punā tathā;

    இமே தே சதுரோ வாரா, ஸப்³பே³ பன்னரஸவிதி⁴.

    Ime te caturo vārā, sabbe pannarasavidhi.

    அனாஸாய ச ஆஸாய, கரணீயோ ச தே தயோ;

    Anāsāya ca āsāya, karaṇīyo ca te tayo;

    நயதோ தங் விஜானெய்ய, தயோ த்³வாத³ஸ த்³வாத³ஸ.

    Nayato taṃ vijāneyya, tayo dvādasa dvādasa.

    அபவிலானா நவெத்த² 3, பா²ஸு பஞ்சவிதா⁴ தஹிங்;

    Apavilānā navettha 4, phāsu pañcavidhā tahiṃ;

    பலிபோ³தா⁴பலிபோ³தா⁴, உத்³தா³னங் நயதோ கதந்தி.

    Palibodhāpalibodhā, uddānaṃ nayato katanti.

    இமம்ஹி க²ந்த⁴கே வத்தூ² தோ³ளஸகபெய்யாலமுகா²னி ஏகஸதங் அட்டா²ரஸ.

    Imamhi khandhake vatthū doḷasakapeyyālamukhāni ekasataṃ aṭṭhārasa.

    கதி²னக்க²ந்த⁴கோ நிட்டி²தோ.

    Kathinakkhandhako niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ச²ட்டே² விப்பகதா (ஸீ॰), ச²ச்சா விப்பகதா² (க॰)
    2. chaṭṭhe vippakatā (sī.), chaccā vippakathā (ka.)
    3. அபவிலாயமானேவ (ஸ்யா॰), அபவினா நவ செத்த² (ஸீ॰)
    4. apavilāyamāneva (syā.), apavinā nava cettha (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact