Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    233. தஸ்ஸுத்³தா³னங்

    233. Tassuddānaṃ

    ராஜக³ஹகோ நேக³மோ, தி³ஸ்வா வேஸாலியங் க³ணிங்;

    Rājagahako negamo, disvā vesāliyaṃ gaṇiṃ;

    புன ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா, ரஞ்ஞோ தங் படிவேத³யி.

    Puna rājagahaṃ gantvā, rañño taṃ paṭivedayi.

    புத்தோ ஸாலவதிகாய, அப⁴யஸ்ஸ ஹி அத்ரஜோ;

    Putto sālavatikāya, abhayassa hi atrajo;

    ஜீவதீதி குமாரேன, ஸங்கா²தோ ஜீவகோ இதி.

    Jīvatīti kumārena, saṅkhāto jīvako iti.

    ஸோ ஹி தக்கஸீலங் க³ந்த்வா, உக்³க³ஹெத்வா மஹாபி⁴ஸோ;

    So hi takkasīlaṃ gantvā, uggahetvā mahābhiso;

    ஸத்தவஸ்ஸிகஆபா³த⁴ங், நத்து²கம்மேன நாஸயி.

    Sattavassikaābādhaṃ, natthukammena nāsayi.

    ரஞ்ஞோ ப⁴க³ந்த³லாபா³த⁴ங், ஆலேபேன அபாகட்³டி⁴;

    Rañño bhagandalābādhaṃ, ālepena apākaḍḍhi;

    மமஞ்ச இத்தா²கா³ரஞ்ச, பு³த்³த⁴ஸங்க⁴ங் சுபட்ட²ஹி.

    Mamañca itthāgārañca, buddhasaṅghaṃ cupaṭṭhahi.

    ராஜக³ஹகோ ச ஸெட்டி², அந்தக³ண்டி² திகிச்சி²தங்;

    Rājagahako ca seṭṭhi, antagaṇṭhi tikicchitaṃ;

    பஜ்ஜோதஸ்ஸ மஹாரோக³ங், க⁴தபானேன நாஸயி.

    Pajjotassa mahārogaṃ, ghatapānena nāsayi.

    அதி⁴காரஞ்ச ஸிவெய்யங், அபி⁴ஸன்னங் ஸினேஹதி;

    Adhikārañca siveyyaṃ, abhisannaṃ sinehati;

    தீஹி உப்பலஹத்தே²ஹி, ஸமத்திங்ஸவிரேசனங்.

    Tīhi uppalahatthehi, samattiṃsavirecanaṃ.

    பகதத்தங் வரங் யாசி, ஸிவெய்யஞ்ச படிக்³க³ஹி;

    Pakatattaṃ varaṃ yāci, siveyyañca paṭiggahi;

    சீவரஞ்ச கி³ஹிதா³னங், அனுஞ்ஞாஸி ததா²க³தோ.

    Cīvarañca gihidānaṃ, anuññāsi tathāgato.

    ராஜக³ஹே ஜனபதே³ ப³ஹுங், உப்பஜ்ஜி சீவரங்;

    Rājagahe janapade bahuṃ, uppajji cīvaraṃ;

    பாவாரோ கோஸியஞ்சேவ, கோஜவோ அட்³ட⁴காஸிகங்.

    Pāvāro kosiyañceva, kojavo aḍḍhakāsikaṃ.

    உச்சாவசா ச ஸந்துட்டி², நாக³மேஸாக³மேஸுங் ச;

    Uccāvacā ca santuṭṭhi, nāgamesāgamesuṃ ca;

    பட²மங் பச்சா² ஸதி³ஸா, கதிகா ச படிஹருங்.

    Paṭhamaṃ pacchā sadisā, katikā ca paṭiharuṃ.

    ப⁴ண்டா³கா³ரங் அகு³த்தஞ்ச, வுட்டா²பெந்தி ததே²வ ச;

    Bhaṇḍāgāraṃ aguttañca, vuṭṭhāpenti tatheva ca;

    உஸ்ஸன்னங் கோலாஹலஞ்ச, கத²ங் பா⁴ஜே கத²ங் த³தே³.

    Ussannaṃ kolāhalañca, kathaṃ bhāje kathaṃ dade.

    ஸகாதிரேகபா⁴கே³ன, படிவீஸோ கத²ங் த³தே³;

    Sakātirekabhāgena, paṭivīso kathaṃ dade;

    ச²கணேன ஸீதுத³கா 1, உத்தரிது ந ஜானரே.

    Chakaṇena sītudakā 2, uttaritu na jānare.

    ஆரோபெந்தா பா⁴ஜனஞ்ச, பாதியா ச ச²மாய ச;

    Āropentā bhājanañca, pātiyā ca chamāya ca;

    உபசிகாமஜ்ஜே² ஜீரந்தி, ஏகதோ பத்தி²ன்னேன ச.

    Upacikāmajjhe jīranti, ekato patthinnena ca.

    ப²ருஸாச்சி²ன்னச்சி²ப³ந்தா⁴ , அத்³த³ஸாஸி உப்³ப⁴ண்டி³தே;

    Pharusācchinnacchibandhā , addasāsi ubbhaṇḍite;

    வீமங்ஸித்வா ஸக்யமுனி, அனுஞ்ஞாஸி திசீவரங்.

    Vīmaṃsitvā sakyamuni, anuññāsi ticīvaraṃ.

    அஞ்ஞேன அதிரேகேன, உப்பஜ்ஜி சி²த்³த³மேவ ச;

    Aññena atirekena, uppajji chiddameva ca;

    சாதுத்³தீ³போ வரங் யாசி, தா³துங் வஸ்ஸிகஸாடிகங்.

    Cātuddīpo varaṃ yāci, dātuṃ vassikasāṭikaṃ.

    ஆக³ந்துக³மிகி³லானங், உபட்டா²கஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜங்;

    Āgantugamigilānaṃ, upaṭṭhākañca bhesajjaṃ;

    து⁴வங் உத³கஸாடிஞ்ச, பணீதங் அதிகு²த்³த³கங்.

    Dhuvaṃ udakasāṭiñca, paṇītaṃ atikhuddakaṃ.

    து²ல்லகச்சு²முக²ங் கோ²மங், பரிபுண்ணங் அதி⁴ட்டா²னங்;

    Thullakacchumukhaṃ khomaṃ, paripuṇṇaṃ adhiṭṭhānaṃ;

    பச்சி²மங் கதோ க³ருகோ, விகண்ணோ ஸுத்தமோகிரி.

    Pacchimaṃ kato garuko, vikaṇṇo suttamokiri.

    லுஜ்ஜந்தி நப்பஹொந்தி, ச அன்வாதி⁴கங் ப³ஹூனி ச;

    Lujjanti nappahonti, ca anvādhikaṃ bahūni ca;

    அந்த⁴வனே அஸ்ஸதியா, ஏகோ வஸ்ஸங் உதும்ஹி ச.

    Andhavane assatiyā, eko vassaṃ utumhi ca.

    த்³வே பா⁴துகா ராஜக³ஹே, உபனந்தோ³ புன த்³விஸு;

    Dve bhātukā rājagahe, upanando puna dvisu;

    குச்சி²விகாரோ கி³லானோ, உபோ⁴ சேவ கி³லானகா 3.

    Kucchivikāro gilāno, ubho ceva gilānakā 4.

    நக்³கா³ குஸா வாகசீரங், ப²லகோ கேஸகம்ப³லங்;

    Naggā kusā vākacīraṃ, phalako kesakambalaṃ;

    வாளஉலூகபக்க²ஞ்ச, அஜினங் அக்கனாளகங்.

    Vāḷaulūkapakkhañca, ajinaṃ akkanāḷakaṃ.

    பொத்த²கங் நீலபீதஞ்ச, லோஹிதங் மஞ்ஜிட்டே²ன ச;

    Potthakaṃ nīlapītañca, lohitaṃ mañjiṭṭhena ca;

    கண்ஹா மஹாரங்க³னாம, அச்சி²ன்னத³ஸிகா ததா².

    Kaṇhā mahāraṅganāma, acchinnadasikā tathā.

    தீ³க⁴புப்ப²ப²ணத³ஸா , கஞ்சுதிரீடவேட²னங்;

    Dīghapupphaphaṇadasā , kañcutirīṭaveṭhanaṃ;

    அனுப்பன்னே பக்கமதி, ஸங்கோ⁴ பி⁴ஜ்ஜதி தாவதே³.

    Anuppanne pakkamati, saṅgho bhijjati tāvade.

    பக்கே² த³த³ந்தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, ஆயஸ்மா ரேவதோ பஹி;

    Pakkhe dadanti saṅghassa, āyasmā revato pahi;

    விஸ்ஸாஸகா³ஹாதி⁴ட்டா²தி, அட்ட² சீவரமாதிகாதி.

    Vissāsagāhādhiṭṭhāti, aṭṭha cīvaramātikāti.

    இமம்ஹி க²ந்த⁴கே வத்தூ² ச²ன்னவுதி.

    Imamhi khandhake vatthū channavuti.

    சீவரக்க²ந்த⁴கோ நிட்டி²தோ.

    Cīvarakkhandhako niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ஸீதுந்தீ³ ச (ஸீ॰), ஸீதுண்ஹி ச (கத்த²சி)
    2. sītundī ca (sī.), sītuṇhi ca (katthaci)
    3. கி³லாயனா (க॰)
    4. gilāyanā (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact