Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi |
3. ததியபா⁴ணவாரோ
3. Tatiyabhāṇavāro
319. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ ஸாவத்தி²யங் ஸேனாஸனங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞதரங் கா³மகாவாஸங் அக³மாஸி. தத்த²பி ஸேனாஸனங் அக்³க³ஹேஸி. அத² கோ² தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங், ஆவுஸோ, ஆயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ ப⁴ண்ட³னகாரகோ கலஹகாரகோ விவாத³காரகோ ப⁴ஸ்ஸகாரகோ ஸங்கே⁴ அதி⁴கரணகாரகோ. ஸசாயங் இத⁴ வஸ்ஸங் வஸிஸ்ஸதி, ஸப்³பே³வ மயங் ந பா²ஸு ப⁴விஸ்ஸாம. ஹந்த³ நங் புச்சா²மா’’தி. அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மந்தங் உபனந்த³ங் ஸக்யபுத்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘நனு தயா, ஆவுஸோ உபனந்த³, ஸாவத்தி²யங் ஸேனாஸனங் க³ஹித’’ந்தி? ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி. ‘‘கிங் பன த்வங், ஆவுஸோ உபனந்த³, ஏகோ த்³வே படிபா³ஹஸீ’’தி? ‘‘இத⁴தா³னாஹங் ஆவுஸோ, முஞ்சாமி; தத்த² க³ண்ஹாமீ’’தி. யே தே பி⁴க்கூ² அப்பிச்சா²…பே॰… தே உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ஆயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ ஏகோ த்³வே படிபா³ஹெஸ்ஸதீ’’தி! ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்…பே॰… ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், உபனந்த³, ஏகோ த்³வே படிபா³ஹஸீ’’தி? ‘‘ஸச்சங் ப⁴க³வா’’தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா…பே॰… ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம த்வங், மோக⁴புரிஸ, ஏகோ த்³வே படிபா³ஹிஸ்ஸஸி? தத்த² தயா, மோக⁴புரிஸ, க³ஹிதங் இத⁴ முத்தங், இத⁴ தயா க³ஹிதங் தத்ர முத்தங். ஏவங் கோ² த்வங், மோக⁴புரிஸ, உப⁴யத்த² பரிபா³ஹிரோ. நேதங், மோக⁴புரிஸ, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… விக³ரஹித்வா…பே॰… த⁴ம்மிங் கத²ங் கத்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஏகேன த்³வே படிபா³ஹேதப்³பா³. யோ படிபா³ஹெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி.
319. Tena kho pana samayena āyasmā upanando sakyaputto sāvatthiyaṃ senāsanaṃ gahetvā aññataraṃ gāmakāvāsaṃ agamāsi. Tatthapi senāsanaṃ aggahesi. Atha kho tesaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘ayaṃ, āvuso, āyasmā upanando sakyaputto bhaṇḍanakārako kalahakārako vivādakārako bhassakārako saṅghe adhikaraṇakārako. Sacāyaṃ idha vassaṃ vasissati, sabbeva mayaṃ na phāsu bhavissāma. Handa naṃ pucchāmā’’ti. Atha kho te bhikkhū āyasmantaṃ upanandaṃ sakyaputtaṃ etadavocuṃ – ‘‘nanu tayā, āvuso upananda, sāvatthiyaṃ senāsanaṃ gahita’’nti? ‘‘Evamāvuso’’ti. ‘‘Kiṃ pana tvaṃ, āvuso upananda, eko dve paṭibāhasī’’ti? ‘‘Idhadānāhaṃ āvuso, muñcāmi; tattha gaṇhāmī’’ti. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma āyasmā upanando sakyaputto eko dve paṭibāhessatī’’ti! Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, upananda, eko dve paṭibāhasī’’ti? ‘‘Saccaṃ bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… ‘‘kathañhi nāma tvaṃ, moghapurisa, eko dve paṭibāhissasi? Tattha tayā, moghapurisa, gahitaṃ idha muttaṃ, idha tayā gahitaṃ tatra muttaṃ. Evaṃ kho tvaṃ, moghapurisa, ubhayattha paribāhiro. Netaṃ, moghapurisa, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… vigarahitvā…pe… dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘na, bhikkhave, ekena dve paṭibāhetabbā. Yo paṭibāheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.
320. 1 தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா பி⁴க்கூ²னங் அனேகபரியாயேன வினயகத²ங் கதே²தி, வினயஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸதி, வினயபரியத்தியா வண்ணங் பா⁴ஸதி, ஆதி³ஸ்ஸ ஆதி³ஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ உபாலிஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸதி. பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ப⁴க³வா கோ² அனேகபரியாயேன வினயகத²ங் கதே²தி, வினயஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸதி, வினயபரியத்தியா வண்ணங் பா⁴ஸதி, ஆதி³ஸ்ஸ ஆதி³ஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ உபாலிஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸதி. ஹந்த³ மயங், ஆவுஸோ, ஆயஸ்மதோ உபாலிஸ்ஸ ஸந்திகே வினயங் பரியாபுணாமா’’தி. தேத⁴ 2 ப³ஹூ பி⁴க்கூ² தே²ரா ச நவா ச மஜ்ஜி²மா ச ஆயஸ்மதோ உபாலிஸ்ஸ ஸந்திகே வினயங் பரியாபுணந்தி. ஆயஸ்மா உபாலி டி²தகோவ உத்³தி³ஸதி தே²ரானங் பி⁴க்கூ²னங் கா³ரவேன. தே²ராபி பி⁴க்கூ² டி²தகாவ உத்³தி³ஸாபெந்தி த⁴ம்மகா³ரவேன. தத்த² தே²ரா சேவ பி⁴க்கூ² கிலமந்தி, ஆயஸ்மா ச உபாலி கிலமதி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, நவகேன பி⁴க்கு²னா உத்³தி³ஸந்தேன ஸமகே வா ஆஸனே நிஸீதி³துங், உச்சதரே வா த⁴ம்மகா³ரவேன; தே²ரேன பி⁴க்கு²னா உத்³தி³ஸாபெந்தேன ஸமகே வா ஆஸனே நிஸீதி³துங், நீசதரே வா த⁴ம்மகா³ரவேனா’’தி.
320.3 Tena kho pana samayena bhagavā bhikkhūnaṃ anekapariyāyena vinayakathaṃ katheti, vinayassa vaṇṇaṃ bhāsati, vinayapariyattiyā vaṇṇaṃ bhāsati, ādissa ādissa āyasmato upālissa vaṇṇaṃ bhāsati. Bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘bhagavā kho anekapariyāyena vinayakathaṃ katheti, vinayassa vaṇṇaṃ bhāsati, vinayapariyattiyā vaṇṇaṃ bhāsati, ādissa ādissa āyasmato upālissa vaṇṇaṃ bhāsati. Handa mayaṃ, āvuso, āyasmato upālissa santike vinayaṃ pariyāpuṇāmā’’ti. Tedha 4 bahū bhikkhū therā ca navā ca majjhimā ca āyasmato upālissa santike vinayaṃ pariyāpuṇanti. Āyasmā upāli ṭhitakova uddisati therānaṃ bhikkhūnaṃ gāravena. Therāpi bhikkhū ṭhitakāva uddisāpenti dhammagāravena. Tattha therā ceva bhikkhū kilamanti, āyasmā ca upāli kilamati. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, navakena bhikkhunā uddisantena samake vā āsane nisīdituṃ, uccatare vā dhammagāravena; therena bhikkhunā uddisāpentena samake vā āsane nisīdituṃ, nīcatare vā dhammagāravenā’’ti.
தேன கோ² பன ஸமயேன ப³ஹூ பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ உபாலிஸ்ஸ ஸந்திகே டி²தகா உத்³தே³ஸங் படிமானெந்தா கிலமந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸமானாஸனிகேஹி ஸஹ நிஸீதி³து’’ந்தி. அத² கோ² பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கித்தாவதா நு கோ² ஸமானாஸனிகோ ஹோதீ’’தி? ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங் – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திவஸ்ஸந்தரேன ஸஹ நிஸீதி³து’’ந்தி.
Tena kho pana samayena bahū bhikkhū āyasmato upālissa santike ṭhitakā uddesaṃ paṭimānentā kilamanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, samānāsanikehi saha nisīditu’’nti. Atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘kittāvatā nu kho samānāsaniko hotī’’ti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, tivassantarena saha nisīditu’’nti.
தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² ஸமானாஸனிகா மஞ்சே 5 நிஸீதி³த்வா மஞ்சங் பி⁴ந்தி³ங்ஸு, பீடே² 6 நிஸீதி³த்வா பீட²ங் பி⁴ந்தி³ங்ஸு. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திவக்³க³ஸ்ஸ மஞ்சங், திவக்³க³ஸ்ஸ பீட²’’ந்தி. திவக்³கோ³பி மஞ்சே நிஸீதி³த்வா மஞ்சங் பி⁴ந்தி³, பீடே² நிஸீதி³த்வா பீட²ங் பி⁴ந்தி³…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, து³வக்³க³ஸ்ஸ மஞ்சங், து³வக்³க³ஸ்ஸ பீட²’’ந்தி.
Tena kho pana samayena sambahulā bhikkhū samānāsanikā mañce 7 nisīditvā mañcaṃ bhindiṃsu, pīṭhe 8 nisīditvā pīṭhaṃ bhindiṃsu. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, tivaggassa mañcaṃ, tivaggassa pīṭha’’nti. Tivaggopi mañce nisīditvā mañcaṃ bhindi, pīṭhe nisīditvā pīṭhaṃ bhindi…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, duvaggassa mañcaṃ, duvaggassa pīṭha’’nti.
தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² அஸமானாஸனிகேஹி ஸஹ தீ³கா⁴ஸனே நிஸீதி³துங் குக்குச்சாயந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ட²பெத்வா பண்ட³கங், மாதுகா³மங், உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகங், அஸமானாஸனிகேஹி ஸஹ தீ³கா⁴ஸனே நிஸீதி³து’’ந்தி. அத² கோ² பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கித்தகங் பச்சி²மங் நு கோ² தீ³கா⁴ஸனங் ஹோதீ’’தி? ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, யங் திண்ணங் பஹோதி, எத்தகங் பச்சி²மங் தீ³கா⁴ஸன’’ந்தி.
Tena kho pana samayena bhikkhū asamānāsanikehi saha dīghāsane nisīdituṃ kukkuccāyanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, ṭhapetvā paṇḍakaṃ, mātugāmaṃ, ubhatobyañjanakaṃ, asamānāsanikehi saha dīghāsane nisīditu’’nti. Atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘kittakaṃ pacchimaṃ nu kho dīghāsanaṃ hotī’’ti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, yaṃ tiṇṇaṃ pahoti, ettakaṃ pacchimaṃ dīghāsana’’nti.
தேன கோ² பன ஸமயேன விஸாகா² மிகா³ரமாதா ஸங்க⁴ஸ்ஸ அத்தா²ய ஸாளிந்த³ங் பாஸாத³ங் காராபேதுகாமா ஹோதி ஹத்தி²னக²கங். அத² கோ² பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கிங் நு கோ² ப⁴க³வதா பாஸாத³பரிபோ⁴கோ³ அனுஞ்ஞாதோ கிங் அனநுஞ்ஞாதோ’’தி? ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸப்³ப³ங் பாஸாத³பரிபோ⁴க³’’ந்தி.
Tena kho pana samayena visākhā migāramātā saṅghassa atthāya sāḷindaṃ pāsādaṃ kārāpetukāmā hoti hatthinakhakaṃ. Atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘kiṃ nu kho bhagavatā pāsādaparibhogo anuññāto kiṃ ananuññāto’’ti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sabbaṃ pāsādaparibhoga’’nti.
தேன கோ² பன ஸமயேன ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ அய்யிகா காலங்கதா ஹோதி. தஸ்ஸ காலங்கிரியாய ஸங்க⁴ஸ்ஸ ப³ஹுங் அகப்பியப⁴ண்ட³ங் உப்பன்னங் ஹோதி, ஸெய்யதி²த³ங் – ஆஸந்தி³, பல்லங்கோ, கோ³னகோ , சித்தகோ, படிகா, படலிகா, தூலிகா, விகதிகா, உத்³த³லோமீ, ஏகந்தலோமீ, கட்டிஸ்ஸங், கோஸெய்யங், குத்தகங், ஹத்த²த்த²ரங், அஸ்ஸத்த²ரங், ரத²த்த²ரங், அஜினப்பவேணி, கத³லிமிக³ப்பவரபச்சத்த²ரணங், ஸஉத்தரச்ச²த³ங், உப⁴தோலோஹிதகூபதா⁴னங். ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஆஸந்தி³யா பாதே³ சி²ந்தி³த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங், பல்லங்கஸ்ஸ வாளே பி⁴ந்தி³த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங், தூலிகங் விஜடெத்வா பி³ப்³போ³ஹனங் காதுங், அவஸேஸங் பூ⁴மத்த²ரணங் 9 காது’’ந்தி.
Tena kho pana samayena rañño pasenadissa kosalassa ayyikā kālaṅkatā hoti. Tassa kālaṅkiriyāya saṅghassa bahuṃ akappiyabhaṇḍaṃ uppannaṃ hoti, seyyathidaṃ – āsandi, pallaṅko, gonako , cittako, paṭikā, paṭalikā, tūlikā, vikatikā, uddalomī, ekantalomī, kaṭṭissaṃ, koseyyaṃ, kuttakaṃ, hatthattharaṃ, assattharaṃ, rathattharaṃ, ajinappaveṇi, kadalimigappavarapaccattharaṇaṃ, sauttaracchadaṃ, ubhatolohitakūpadhānaṃ. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, āsandiyā pāde chinditvā paribhuñjituṃ, pallaṅkassa vāḷe bhinditvā paribhuñjituṃ, tūlikaṃ vijaṭetvā bibbohanaṃ kātuṃ, avasesaṃ bhūmattharaṇaṃ 10 kātu’’nti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / உபனந்த³வத்து²கதா² • Upanandavatthukathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / உபனந்த³வத்து²கதா²வண்ணனா • Upanandavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / உபனந்த³வத்து²கதா²வண்ணனா • Upanandavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / உபனந்த³வத்து²கதா²வண்ணனா • Upanandavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / உபனந்த³வத்து²கதா² • Upanandavatthukathā