Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
10. ததியசேதனாஸுத்தவண்ணனா
10. Tatiyacetanāsuttavaṇṇanā
40. த³ஸமே நதீதி தண்ஹா. ஸா ஹி பியரூபேஸு ரூபாதீ³ஸு நமனட்டே²ன ‘‘நதீ’’தி வுச்சதி. ஆக³தி க³தி ஹோதீதி ஆக³திம்ஹி க³தி ஹோதி, ஆக³தே பச்சுபட்டி²தே கம்மே வா கம்மனிமித்தே வா க³ஹினிமித்தே வா படிஸந்தி⁴வஸேன விஞ்ஞாணஸ்ஸ க³தி ஹோதி. சுதூபபாதோதி ஏவங் விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆக³தே படிஸந்தி⁴விஸயே க³தியா ஸதி இதோ சவனஸங்கா²தா சுதி, தத்தூ²பபத்திஸங்கா²தோ உபபாதோதி அயங் சுதூபபாதோ நாம ஹோதி. ஏவங் இமஸ்மிங் ஸுத்தே நதியா ச ஆக³திக³தியா ச அந்தரே ஏகோவ ஸந்தி⁴ கதி²தோதி. த³ஸமங்.
40. Dasame natīti taṇhā. Sā hi piyarūpesu rūpādīsu namanaṭṭhena ‘‘natī’’ti vuccati. Āgati gati hotīti āgatimhi gati hoti, āgate paccupaṭṭhite kamme vā kammanimitte vā gahinimitte vā paṭisandhivasena viññāṇassa gati hoti. Cutūpapātoti evaṃ viññāṇassa āgate paṭisandhivisaye gatiyā sati ito cavanasaṅkhātā cuti, tatthūpapattisaṅkhāto upapātoti ayaṃ cutūpapāto nāma hoti. Evaṃ imasmiṃ sutte natiyā ca āgatigatiyā ca antare ekova sandhi kathitoti. Dasamaṃ.
களாரக²த்தியவக்³கோ³ சதுத்தோ².
Kaḷārakhattiyavaggo catuttho.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 10. ததியசேதனாஸுத்தங் • 10. Tatiyacetanāsuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. ததியசேதனாஸுத்தவண்ணனா • 10. Tatiyacetanāsuttavaṇṇanā