Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā

    497. தேன ஸமயேனாதி ததியகதி²னஸிக்கா²பத³ங். தத்த² உஸ்ஸாபெத்வா புனப்புனங் விமஜ்ஜதீதி ‘‘வலீஸு நட்டா²ஸு இத³ங் மஹந்தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி மஞ்ஞமானோ உத³கேன ஸிஞ்சித்வா பாதே³ஹி அக்கமித்வா ஹத்தே²ஹி உஸ்ஸாபெத்வா உக்கி²பித்வா பிட்டி²யங் க⁴ங்ஸதி, தங் ஆதபே ஸுக்க²ங் பட²மப்பமாணமேவ ஹோதி. ஸோ புனபி ததா² கரோதி, தேன வுத்தங் – ‘‘உஸ்ஸாபெத்வா புனப்புனங் விமஜ்ஜதீ’’தி. தங் ஏவங் கிலமந்தங் ப⁴க³வா க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னோவ தி³ஸ்வா நிக்க²மித்வா ஸேனாஸனசாரிகங் ஆஹிண்ட³ந்தோ விய தத்த² அக³மாஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத்³த³ஸ கோ² ப⁴க³வா’’திஆதி³.

    497.Tena samayenāti tatiyakathinasikkhāpadaṃ. Tattha ussāpetvā punappunaṃ vimajjatīti ‘‘valīsu naṭṭhāsu idaṃ mahantaṃ bhavissatī’’ti maññamāno udakena siñcitvā pādehi akkamitvā hatthehi ussāpetvā ukkhipitvā piṭṭhiyaṃ ghaṃsati, taṃ ātape sukkhaṃ paṭhamappamāṇameva hoti. So punapi tathā karoti, tena vuttaṃ – ‘‘ussāpetvā punappunaṃ vimajjatī’’ti. Taṃ evaṃ kilamantaṃ bhagavā gandhakuṭiyaṃ nisinnova disvā nikkhamitvā senāsanacārikaṃ āhiṇḍanto viya tattha agamāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘addasa kho bhagavā’’tiādi.

    499-500. ஏகாத³ஸமாஸேதி ஏகங் பச்சி²மகத்திகமாஸங் ட²பெத்வா ஸேஸே ஏகாத³ஸமாஸே. ஸத்தமாஸேதி கத்திகமாஸங் ஹேமந்திகே ச சத்தாரோதி பஞ்சமாஸே ட²பெத்வா ஸேஸே ஸத்தமாஸே. காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னந்தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா ‘‘இத³ங் அகாலசீவர’’ந்தி உத்³தி³ஸித்வா தி³ன்னங், ஏகபுக்³க³லஸ்ஸ வா ‘‘இத³ங் துய்ஹங் த³ம்மீ’’தி தி³ன்னங்.

    499-500.Ekādasamāseti ekaṃ pacchimakattikamāsaṃ ṭhapetvā sese ekādasamāse. Sattamāseti kattikamāsaṃ hemantike ca cattāroti pañcamāse ṭhapetvā sese sattamāse. Kālepi ādissa dinnanti saṅghassa vā ‘‘idaṃ akālacīvara’’nti uddisitvā dinnaṃ, ekapuggalassa vā ‘‘idaṃ tuyhaṃ dammī’’ti dinnaṃ.

    ஸங்க⁴தோ வாதி அத்தனோ பத்தபா⁴க³வஸேன ஸங்க⁴தோ வா உப்பஜ்ஜெய்ய. க³ணதோ வாதி இத³ங் ஸுத்தந்திகக³ணஸ்ஸ தே³ம, இத³ங் ஆபி⁴த⁴ம்மிகக³ணஸ்ஸாதி ஏவங் க³ணஸ்ஸ தெ³ந்தி. ததோ அத்தனோ பத்தபா⁴க³வஸேன க³ணதோ வா உப்பஜ்ஜெய்ய.

    Saṅghato vāti attano pattabhāgavasena saṅghato vā uppajjeyya. Gaṇato vāti idaṃ suttantikagaṇassa dema, idaṃ ābhidhammikagaṇassāti evaṃ gaṇassa denti. Tato attano pattabhāgavasena gaṇato vā uppajjeyya.

    நோ சஸ்ஸ பாரிபூரீதி நோ சே பாரிபூரீ ப⁴வெய்ய, யத்தகேன கயிரமானங் அதி⁴ட்டா²னசீவரங் பஹோதி, தஞ்சே சீவரங் தத்தகங் ந ப⁴வெய்ய, ஊனகங் ப⁴வெய்யாதி அத்தோ².

    No cassa pāripūrīti no ce pāripūrī bhaveyya, yattakena kayiramānaṃ adhiṭṭhānacīvaraṃ pahoti, tañce cīvaraṃ tattakaṃ na bhaveyya, ūnakaṃ bhaveyyāti attho.

    பச்சாஸா ஹோதி ஸங்க⁴தோ வாதிஆதீ³ஸு அஸுகதி³வஸங் நாம ஸங்கோ⁴ சீவரானி லபி⁴ஸ்ஸதி, க³ணோ லபி⁴ஸ்ஸதி, ததோ மே சீவரங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீதி ஏவங் ஸங்க⁴தோ வா க³ணதோ வா பச்சாஸா ஹோதி. ஞாதகேஹி மே சீவரத்தா²ய பேஸிதங், மித்தேஹி பேஸிதங், தே ஆக³தா சீவரே த³ஸ்ஸந்தீதி ஏவங் ஞாதிதோ வா மித்ததோ வா பச்சாஸா ஹோதி. பங்ஸுகூலங் வாதி எத்த² பன பங்ஸுகூலங் வா லச்சா²மீதி ஏவங் பச்சாஸா ஹோதீதி யோஜேதப்³ப³ங். அத்தனோ வா த⁴னேனாதி அத்தனோ கப்பாஸஸுத்தாதி³னா த⁴னேன, அஸுகதி³வஸங் நாம லச்சா²மீதி ஏவங் வா பச்சாஸா ஹோதீதி அத்தோ².

    Paccāsā hoti saṅghato vātiādīsu asukadivasaṃ nāma saṅgho cīvarāni labhissati, gaṇo labhissati, tato me cīvaraṃ uppajjissatīti evaṃ saṅghato vā gaṇato vā paccāsā hoti. Ñātakehi me cīvaratthāya pesitaṃ, mittehi pesitaṃ, te āgatā cīvare dassantīti evaṃ ñātito vā mittato vā paccāsā hoti. Paṃsukūlaṃ vāti ettha pana paṃsukūlaṃ vā lacchāmīti evaṃ paccāsā hotīti yojetabbaṃ. Attano vā dhanenāti attano kappāsasuttādinā dhanena, asukadivasaṃ nāma lacchāmīti evaṃ vā paccāsā hotīti attho.

    ததோ சே உத்தரி நிக்கி²பெய்ய ஸதியாபி பச்சாஸாயாதி மாஸபரமதோ சே உத்தரி நிக்கி²பெய்ய, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியந்தி அத்தோ². ஏவங் பன அவத்வா யஸ்மா அந்தரா உப்பஜ்ஜமானே பச்சாஸாசீவரே மூலசீவரஸ்ஸ உப்பன்னதி³வஸதோ யாவ வீஸதிமோ தி³வஸோ தாவ உப்பன்னங் பச்சாஸாசீவரங் மூலசீவரங் அத்தனோ க³திகங் கரோதி, ததோ உத்³த⁴ங் மூலசீவரங் பச்சாஸாசீவரங் அத்தனோ க³திகங் கரோதி. தஸ்மா தங் விஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தத³ஹுப்பன்னே மூலசீவரே’’திஆதி³னா நயேன பத³பா⁴ஜனங் வுத்தங், தங் உத்தானத்த²மேவ.

    Tato ce uttari nikkhipeyya satiyāpi paccāsāyāti māsaparamato ce uttari nikkhipeyya, nissaggiyaṃ pācittiyanti attho. Evaṃ pana avatvā yasmā antarā uppajjamāne paccāsācīvare mūlacīvarassa uppannadivasato yāva vīsatimo divaso tāva uppannaṃ paccāsācīvaraṃ mūlacīvaraṃ attano gatikaṃ karoti, tato uddhaṃ mūlacīvaraṃ paccāsācīvaraṃ attano gatikaṃ karoti. Tasmā taṃ visesaṃ dassetuṃ ‘‘tadahuppanne mūlacīvare’’tiādinā nayena padabhājanaṃ vuttaṃ, taṃ uttānatthameva.

    விஸபா⁴கே³ உப்பன்னே மூலசீவரேதி யதி³ மூலசீவரங் ஸண்ஹங், பச்சாஸாசீவரங் தூ²லங், ந ஸக்கா யோஜேதுங். ரத்தியோ ச ஸேஸா ஹொந்தி, ந தாவ மாஸோ பூரதி , ந அகாமா நிக்³க³ஹேன சீவரங் காரேதப்³ப³ங். அஞ்ஞங் பச்சாஸாசீவரங் லபி⁴த்வாயேவ காலப்³ப⁴ந்தரே காரேதப்³ப³ங். பச்சாஸாசீவரம்பி பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். அத² மூலசீவரங் தூ²லங் ஹோதி, பச்சாஸாசீவரங் ஸண்ஹங், மூலசீவரங் பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பச்சாஸாசீவரமேவ மூலசீவரங் கத்வா ட²பேதப்³ப³ங். தங் புன மாஸபரிஹாரங் லப⁴தி, ஏதேனுபாயேன யாவ இச்ச²தி தாவ அஞ்ஞமஞ்ஞங் மூலசீவரங் கத்வா ட²பேதுங் வட்டதீதி. ஸேஸங் உத்தானமேவ.

    Visabhāge uppanne mūlacīvareti yadi mūlacīvaraṃ saṇhaṃ, paccāsācīvaraṃ thūlaṃ, na sakkā yojetuṃ. Rattiyo ca sesā honti, na tāva māso pūrati , na akāmā niggahena cīvaraṃ kāretabbaṃ. Aññaṃ paccāsācīvaraṃ labhitvāyeva kālabbhantare kāretabbaṃ. Paccāsācīvarampi parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātabbaṃ. Atha mūlacīvaraṃ thūlaṃ hoti, paccāsācīvaraṃ saṇhaṃ, mūlacīvaraṃ parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhahitvā paccāsācīvarameva mūlacīvaraṃ katvā ṭhapetabbaṃ. Taṃ puna māsaparihāraṃ labhati, etenupāyena yāva icchati tāva aññamaññaṃ mūlacīvaraṃ katvā ṭhapetuṃ vaṭṭatīti. Sesaṃ uttānameva.

    ஸமுட்டா²னாதீ³னி பட²மகதி²னஸதி³ஸானேவாதி.

    Samuṭṭhānādīni paṭhamakathinasadisānevāti.

    ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³ங் • 3. Tatiyakathinasikkhāpadaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact