Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā

    497. நப்பஹோதீதி லாமகபரிச்சே²த³ங் ந பாபுணாதி, தேனேவ திசீவரஸ்ஸ முட்டி²பஞ்சகாதி³லாமகபரிச்சே²தோ³வ தாவ வுத்தோ. சீவரே பச்சாஸா சீவரபச்சாஸா. தேனேதங் தீ³பேதி – தங் சீவரங் பச்சா² லப்³ப⁴து வா மா வா, யாவ ஸா பச்சாஸா சி²ஜ்ஜதி, தாவ இத³ங் மூலசீவரங் ட²பேதுங் அனுஜானாமீதி. ‘‘சீவரபச்சாஸா’’தி மரியாத³த்தே² நிஸ்ஸக்கவசனங், பு⁴ம்மத்தே² வா பச்சத்தவசனங் கதங்.

    497.Nappahotīti lāmakaparicchedaṃ na pāpuṇāti, teneva ticīvarassa muṭṭhipañcakādilāmakaparicchedova tāva vutto. Cīvare paccāsā cīvarapaccāsā. Tenetaṃ dīpeti – taṃ cīvaraṃ pacchā labbhatu vā mā vā, yāva sā paccāsā chijjati, tāva idaṃ mūlacīvaraṃ ṭhapetuṃ anujānāmīti. ‘‘Cīvarapaccāsā’’ti mariyādatthe nissakkavacanaṃ, bhummatthe vā paccattavacanaṃ kataṃ.

    499-500. நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் …பே॰… சீவராஸா வா உபச்சி²ன்னாதிஆதி³ம்ஹி தீஸு சீவரேஸு அஞ்ஞதரங் கதங் ஹோதி, ஸேஸா அத்தி², ரக்க²தி. சீவரபலிபோ³த⁴ஸ்ஸ உபச்சே²தே³, உப்³ப⁴தஸ்மிஞ்ச கதி²னே ஸமயே வா ஹேமந்தஸ்ஸ ஸமயே வா அகாலசீவரங் உப்பஜ்ஜெய்ய, கி²ப்பமேவ காரேதப்³ப³ங் . ஸதி பாரிபூரியா பச்சாஸா ந ரக்க²தி, அஸதி நத்தி² சே பச்சாஸா, ந ரக்க²தி. ‘‘அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸமாஸே உப்பன்ன’’ந்தி வசனதோ அபரகத்திகா அத்த²தே வா அனத்த²தே வா ஸமயோவ. ஹேமந்தோ ஸியா ஸமயோ அத்த²தே, ஸியா அஸமயோ அனத்த²தே. ததோ பரங் ஏகங்ஸதோ அஸமயோ வாதி. ‘‘ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்ன’’ந்தி இத³ங் இத⁴ அலப்³ப⁴மானம்பி அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன வுத்தங் பி⁴க்கு²னீனங் து³தியனிஸ்ஸக்³கி³யே (பாசி॰ 738 ஆத³யோ) ஸேஸங் அகாலசீவரங் விய. தத்த² ஹி பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ ‘‘ஸம்பத்தா பா⁴ஜெந்தூ’’தி ஏவங் ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னமேவ ‘‘அகாலசீவரங் காலசீவர’’ந்தி அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பா⁴ஜெந்தியா நிஸ்ஸக்³கி³யங். ததா² ஹி தத்த² யதா² ‘‘அகாலசீவரங் நாம அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸமாஸே உப்பன்னங், அத்த²தே கதி²னே ஸத்தமாஸே உப்பன்ன’’ந்தி இத³ங் அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன வுத்தங், ஏவங்ஸம்பத³மித³ங். யதி³ ஏவங் ‘‘ஏகபுக்³க³லஸ்ஸ இத³ங் துய்ஹங் த³ம்ஹீதி தி³ன்ன’’ந்தி இத³ங் கிமத்த²ங் வுத்தங், ந ஹி தங் பா⁴ஜனீயந்தி சே? அபா⁴ஜனீயஸாமஞ்ஞதோ வுத்தங் ஹோதி. யதா² ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங் அத்த²தகதி²னேஹி ஏவ பி⁴க்கூ²ஹி அபா⁴ஜனீயத்தா அகாலசீவரங் நாம ஜாதங், ஏவங் புக்³க³லிகம்பி இதரேஹீதி அத்தோ². ஏவங் ஸந்தேபி கஸ்ஸசி ஸியா ‘‘ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னம்பி த³ஸாஹமேவ பரிஹாரங் லப⁴தீ’’தி. தஸ்ஸேதங் பாடிகங்க²ங். பட²மகதி²னே ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’தி இத³ஞ்ஹி நிரத்த²கந்தி. அனுப்³ப⁴தஸ்மிம்பி ஹி கதி²னே த³ஸாஹபரமமேவ தா⁴ரேதப்³ப³ந்தி விஞ்ஞாதத்தா அனாதி³ஸ்ஸ தி³ன்னமேவ ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங் ஸியாதி சே? ஏவங் ஸந்தேபி அனாதி³ஸ்ஸ தி³ன்னம்பி அனத்த²தகதி²னானங் அபரகத்திகாய த³ஸாஹமேவ பரிஹாரங் லப⁴தி ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’தி வுத்தத்தா. ஆமந்தாதி சே? ‘‘அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸமாஸே உப்பன்ன’’ந்தி வசனேன விருஜ்ஜ²தி, தஸ்மா யதா²வுத்தனயேனேவெத்த² ஸன்னிட்டா²னங் க³ந்தப்³ப³ங்.

    499-500.Niṭṭhitacīvarasmiṃ…pe… cīvarāsā vā upacchinnātiādimhi tīsu cīvaresu aññataraṃ kataṃ hoti, sesā atthi, rakkhati. Cīvarapalibodhassa upacchede, ubbhatasmiñca kathine samaye vā hemantassa samaye vā akālacīvaraṃ uppajjeyya, khippameva kāretabbaṃ . Sati pāripūriyā paccāsā na rakkhati, asati natthi ce paccāsā, na rakkhati. ‘‘Anatthate kathine ekādasamāse uppanna’’nti vacanato aparakattikā atthate vā anatthate vā samayova. Hemanto siyā samayo atthate, siyā asamayo anatthate. Tato paraṃ ekaṃsato asamayo vāti. ‘‘Ādissa dinna’’nti idaṃ idha alabbhamānampi atthuddhāravasena vuttaṃ bhikkhunīnaṃ dutiyanissaggiye (pāci. 738 ādayo) sesaṃ akālacīvaraṃ viya. Tattha hi bhikkhunisaṅghassa ‘‘sampattā bhājentū’’ti evaṃ ādissa dinnameva ‘‘akālacīvaraṃ kālacīvara’’nti adhiṭṭhahitvā bhājentiyā nissaggiyaṃ. Tathā hi tattha yathā ‘‘akālacīvaraṃ nāma anatthate kathine ekādasamāse uppannaṃ, atthate kathine sattamāse uppanna’’nti idaṃ atthuddhāravasena vuttaṃ, evaṃsampadamidaṃ. Yadi evaṃ ‘‘ekapuggalassa idaṃ tuyhaṃ damhīti dinna’’nti idaṃ kimatthaṃ vuttaṃ, na hi taṃ bhājanīyanti ce? Abhājanīyasāmaññato vuttaṃ hoti. Yathā saṅghassa ādissa dinnaṃ atthatakathinehi eva bhikkhūhi abhājanīyattā akālacīvaraṃ nāma jātaṃ, evaṃ puggalikampi itarehīti attho. Evaṃ santepi kassaci siyā ‘‘ādissa dinnampi dasāhameva parihāraṃ labhatī’’ti. Tassetaṃ pāṭikaṅkhaṃ. Paṭhamakathine ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine’’ti idañhi niratthakanti. Anubbhatasmimpi hi kathine dasāhaparamameva dhāretabbanti viññātattā anādissa dinnameva sandhāyetaṃ vuttaṃ siyāti ce? Evaṃ santepi anādissa dinnampi anatthatakathinānaṃ aparakattikāya dasāhameva parihāraṃ labhati ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine’’ti vuttattā. Āmantāti ce? ‘‘Anatthate kathine ekādasamāse uppanna’’nti vacanena virujjhati, tasmā yathāvuttanayenevettha sanniṭṭhānaṃ gantabbaṃ.

    அனுக³ண்டி²பதே³ வுத்தங் ‘‘பட²மஸிக்கா²பதே³ ஸப்³ப³சீவரானங் யாவத³த்த²சீவரவஸேன கதி²னமாஸப்³ப⁴ந்தரே த³ஸாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி பரிஹாரஸ்ஸ தி³ன்னத்தா. யதா² கதி²னமாஸப்³ப⁴ந்தரே ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னமகாலசீவரங் காலசீவரபரிஹாரமேவ லப⁴தி, ததா² இதரமாஸேபி லப⁴தீதி வேதி³தப்³ப³ங். தஸ்மா ஏவங் ‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே பி⁴க்கு²னோ பனேவ சீவரங் உப்பஜ்ஜெய்யா’திஆதி³னா ஸிக்கா²பதே³ ஸித்³தே⁴பி அனத்த²தகதி²னானங் பச்சி²மகத்திகமாஸங் அனுஜானந்தேன ‘அகாலசீவரங் உப்பஜ்ஜெய்யா’தி வுத்தங். ஏவஞ்ஹி அவுத்தே அகாலசீவரங் நாம ‘அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸமாஸே உப்பன்ன’ந்தி ந ஸக்கா வத்துங். ஏவஞ்ஹி வசனதோ அனத்த²தகதி²னானங் அத்த²தகதி²னானங் விய ஸப்³ப³சீவரானங் பச்சி²மகத்திகமாஸே த³ஸாஹாதிக்கமே நிஸ்ஸக்³கி³யங் ந ஹோதீ’’திஆதி³.

    Anugaṇṭhipade vuttaṃ ‘‘paṭhamasikkhāpade sabbacīvarānaṃ yāvadatthacīvaravasena kathinamāsabbhantare dasāhātikkamepi anāpatti parihārassa dinnattā. Yathā kathinamāsabbhantare ādissa dinnamakālacīvaraṃ kālacīvaraparihārameva labhati, tathā itaramāsepi labhatīti veditabbaṃ. Tasmā evaṃ ‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine bhikkhuno paneva cīvaraṃ uppajjeyyā’tiādinā sikkhāpade siddhepi anatthatakathinānaṃ pacchimakattikamāsaṃ anujānantena ‘akālacīvaraṃ uppajjeyyā’ti vuttaṃ. Evañhi avutte akālacīvaraṃ nāma ‘anatthate kathine ekādasamāse uppanna’nti na sakkā vattuṃ. Evañhi vacanato anatthatakathinānaṃ atthatakathinānaṃ viya sabbacīvarānaṃ pacchimakattikamāse dasāhātikkame nissaggiyaṃ na hotī’’tiādi.

    பி⁴ய்யோபி ஏவங் வுத்தங் – யங் பன மயா ‘‘பட²மகதி²னே த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³’’ந்தி அனுஞ்ஞாதங், தம்பி கதி²னமாஸதோ ப³ஹி உப்பன்னமேவ, ந அந்தோதி அயமத்தோ² தீ³பிதோ ஹோதி. கத²ங்? அதிரேகசீவரஸ்ஸ த³ஸாஹபரிஹாரதோ உத்³த⁴ங் ஆபஜ்ஜிதப்³பா³பத்திங் ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’தி அனுபஞ்ஞத்தியா கதி²னப்³ப⁴ந்தரே வாரெத்வா ததோ உத்³த⁴ங் உப்பன்னேஸு த³ஸாஹாதிக்கமே ஆபஜ்ஜிதப்³பா³பத்திங் இமினா ஸிக்கா²பதே³ன வாரேதுங் ‘‘அகாலசீவரங் உப்பஜ்ஜெய்யா’’திஆதி³ வுத்தங். தேன ‘‘காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங், ஏதங் அகாலசீவரங் நாமா’’தி வசனதோ கதி²னுப்³பா⁴ரதோ உத்³த⁴ங் த³ஸாஹபரிஹாரங் ந லப⁴தீதி தீ³பிதங் ஹோதி, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் புன கதி²னுப்³பா⁴ரதோ உத்³த⁴ங் பஞ்ச தி³வஸானி லப⁴தீதி பஸங்கோ³பி ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே பி⁴க்கு²னோ பனேவ அகாலசீவரங் உப்பஜ்ஜெய்ய…பே॰… கி²ப்பமேவ காரேதப்³ப³’’ந்தி அகாலசீவரஸ்ஸ உப்பத்திகாலங் நியமெத்வா வுத்தத்தா நிவாரிதோ ஹோதி, தது³ப⁴யேன கதி²னப்³ப⁴ந்தரே உப்பன்னசீவரங் கதி²னுப்³பா⁴ரதோ உத்³த⁴ங் ஏகதி³வஸம்பி பரிஹாரங் ந லப⁴தீதி ஸித்³த⁴ங் ஹோதி. ஏவங் அபரே வத³ந்தீதி.

    Bhiyyopi evaṃ vuttaṃ – yaṃ pana mayā ‘‘paṭhamakathine dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabba’’nti anuññātaṃ, tampi kathinamāsato bahi uppannameva, na antoti ayamattho dīpito hoti. Kathaṃ? Atirekacīvarassa dasāhaparihārato uddhaṃ āpajjitabbāpattiṃ ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine’’ti anupaññattiyā kathinabbhantare vāretvā tato uddhaṃ uppannesu dasāhātikkame āpajjitabbāpattiṃ iminā sikkhāpadena vāretuṃ ‘‘akālacīvaraṃ uppajjeyyā’’tiādi vuttaṃ. Tena ‘‘kālepi ādissa dinnaṃ, etaṃ akālacīvaraṃ nāmā’’ti vacanato kathinubbhārato uddhaṃ dasāhaparihāraṃ na labhatīti dīpitaṃ hoti, tehi saddhiṃ puna kathinubbhārato uddhaṃ pañca divasāni labhatīti pasaṅgopi ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine bhikkhuno paneva akālacīvaraṃ uppajjeyya…pe… khippameva kāretabba’’nti akālacīvarassa uppattikālaṃ niyametvā vuttattā nivārito hoti, tadubhayena kathinabbhantare uppannacīvaraṃ kathinubbhārato uddhaṃ ekadivasampi parihāraṃ na labhatīti siddhaṃ hoti. Evaṃ apare vadantīti.

    புனபி வுத்தங் – ஆசரியா பன ஏவங் வதெ³ய்யுங் ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே பி⁴க்கு²னோ பனேவ அகாலசீவரங் உப்பஜ்ஜெய்யா’’தி எத்த² ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’தி வத³ந்தோ ஏவங் விஞ்ஞாபேதி ‘‘எத்த²ந்தரே திண்ணன்னம்பி அகாலசீவரானங் உப்பத்தி அபா⁴வ’’ந்தி. கஸ்மா பன பத³பா⁴ஜனே வித்தா²ரிதானீதி? வுச்சதே – இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் அதி⁴ட்டா²னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், கிந்து பட²மே த³ஸாஹங் அனுஜானித்வா தஸ்மிங் அப்பஹொந்தே ஸசே பச்சாஸா அத்தி², தமேவ வட்³டெ⁴த்வா மாஸங் அனுஜானந்தோ இமம்பி அத்த²விஸேஸங் தீ³பேதி அகாலசீவரங் நாம ஸம்முகீ²பூ⁴தேன பா⁴ஜேதப்³ப³ந்திபி தீ³பேதி. தங் பன ‘‘ஆகங்க²மானேன பி⁴க்கு²னா படிக்³க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி இமினா ஸிக்கா²பதே³ன வட்³டெ⁴த்வா வுத்தந்தி, தஸ்மா தீணிபி பத³பா⁴ஜனே வித்தா²ரிதானீதி.

    Punapi vuttaṃ – ācariyā pana evaṃ vadeyyuṃ ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine bhikkhuno paneva akālacīvaraṃ uppajjeyyā’’ti ettha ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine’’ti vadanto evaṃ viññāpeti ‘‘etthantare tiṇṇannampi akālacīvarānaṃ uppatti abhāva’’nti. Kasmā pana padabhājane vitthāritānīti? Vuccate – idaṃ sikkhāpadaṃ adhiṭṭhānaṃ sandhāya vuttaṃ, kintu paṭhame dasāhaṃ anujānitvā tasmiṃ appahonte sace paccāsā atthi, tameva vaḍḍhetvā māsaṃ anujānanto imampi atthavisesaṃ dīpeti akālacīvaraṃ nāma sammukhībhūtena bhājetabbantipi dīpeti. Taṃ pana ‘‘ākaṅkhamānena bhikkhunā paṭiggahetabba’’nti iminā sikkhāpadena vaḍḍhetvā vuttanti, tasmā tīṇipi padabhājane vitthāritānīti.

    ‘‘கி²ப்பமேவ காரேதப்³ப³ந்தி த³ஸாஹா காரேதப்³ப³’’ந்தி இத³ங் பன பஹோனகபா⁴வே புரிமஸிக்கா²பத³லக்க²ணேனாதி தீ³பேதுங் வுத்தங், தஸ்மா ‘‘ஏவங் ஸீக⁴ந்தி வா லஹுந்தி வா’’திஆதி³னா அவத்வா ‘‘த³ஸாஹா’’தி வுத்தங். அத்த²தகதி²னஸ்ஸ ஏவங் ஹோது, அனத்த²தே பன கதி²னே கத²ந்தி வுத்தே அனத்த²தஸ்ஸ படிக்கே²பதங் த³ஸ்ஸேதீதி வுத்தோ அபஸ்ஸந்தோ விகா⁴தங் ஆபஜ்ஜதீதி. ஏகதிங்ஸே அருணுக்³க³மனே நிஸ்ஸக்³கி³யந்தி மஹந்தேனபி பச்சாஸாசீவரேன ஸஹ க⁴டிதம்பி தப்³பா⁴வங் அனுபதித்வா நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி ஸதி பச்சி²மப்பமாணஸம்ப⁴வே, அஸதி ந ஹோதி, புன க⁴டிதே ஹோதி, அஞ்ஞேன க⁴டிதே ந ஹோதி. சி²ன்னங் அஞ்ஞவத்து² ஹோதி. புப்³ப³பரிச்சே²த³ங் அதிக்கந்தங் க⁴டிதங் புன அஞ்ஞபரிச்சே²த³ங் லப⁴தீதி ஏகே, உபபரிக்கி²த்வா க³ஹேதப்³ப³ங். அஞ்ஞதரஸ்மிங் க³ண்டி²பதே³ பன ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா இத³ங் அகாலசீவரந்தி உத்³தி³ஸ்ஸ தி³ன்ன’ந்தி எத்த² ஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ன்னே ஆபத்தி நாம நத்தி², ‘ஸோதஸ்ஸ ரஹோ’திஆதீ³ஸு விய பது³த்³தா⁴ரேன வுத்தங், தஸ்ஸ லாப⁴ங் ஸந்தா⁴யாதி சே? ஸங்க⁴தோ வா உப்பஜ்ஜெய்யாதி அனேன ஸித்³த⁴த்தா அதி⁴கமேவா’’தி ச ‘‘ஸங்கோ⁴ சீவரானி லபி⁴ஸ்ஸதி க³ணோ வா’திஆதி³னாபி பாடோ² அத்தீ²’’தி ச வுத்தங். க³ண்டி²பதே³ கோஸல்லத்த²ங் பன மயா ஸப்³ப³ங் லிகி²தங், ஸுட்டு² விசாரெத்வா கதே²தப்³ப³ங்.

    ‘‘Khippameva kāretabbanti dasāhā kāretabba’’nti idaṃ pana pahonakabhāve purimasikkhāpadalakkhaṇenāti dīpetuṃ vuttaṃ, tasmā ‘‘evaṃ sīghanti vā lahunti vā’’tiādinā avatvā ‘‘dasāhā’’ti vuttaṃ. Atthatakathinassa evaṃ hotu, anatthate pana kathine kathanti vutte anatthatassa paṭikkhepataṃ dassetīti vutto apassanto vighātaṃ āpajjatīti. Ekatiṃse aruṇuggamane nissaggiyanti mahantenapi paccāsācīvarena saha ghaṭitampi tabbhāvaṃ anupatitvā nissaggiyaṃ hoti sati pacchimappamāṇasambhave, asati na hoti, puna ghaṭite hoti, aññena ghaṭite na hoti. Chinnaṃ aññavatthu hoti. Pubbaparicchedaṃ atikkantaṃ ghaṭitaṃ puna aññaparicchedaṃ labhatīti eke, upaparikkhitvā gahetabbaṃ. Aññatarasmiṃ gaṇṭhipade pana ‘‘saṅghassa vā idaṃ akālacīvaranti uddissa dinna’nti ettha saṅghassa dinne āpatti nāma natthi, ‘sotassa raho’tiādīsu viya paduddhārena vuttaṃ, tassa lābhaṃ sandhāyāti ce? Saṅghato vā uppajjeyyāti anena siddhattā adhikamevā’’ti ca ‘‘saṅgho cīvarāni labhissati gaṇo vā’tiādināpi pāṭho atthī’’ti ca vuttaṃ. Gaṇṭhipade kosallatthaṃ pana mayā sabbaṃ likhitaṃ, suṭṭhu vicāretvā kathetabbaṃ.

    ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³ங் • 3. Tatiyakathinasikkhāpadaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact