Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா
3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā
497. ததியே பாளியங் சீவரபச்சாஸா நிக்கி²பிதுந்தி சீவரபச்சாஸாய ஸதியா நிக்கி²பிதுந்தி அத்தோ². நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னாதி எத்த² து³தியகதி²னே விய ஸாமிவஸேனேவ கரணவசனஸ்ஸ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
497. Tatiye pāḷiyaṃ cīvarapaccāsā nikkhipitunti cīvarapaccāsāya satiyā nikkhipitunti attho. Niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunāti ettha dutiyakathine viya sāmivaseneva karaṇavacanassa attho veditabbo.
499-500. துய்ஹங் த³ம்மீதி தி³ன்னந்தி ‘‘துய்ஹங், ப⁴ந்தே, அகாலசீவரங் த³ம்மீ’’தி ஏவங் தி³ன்னங், ஏதம்பி காலே ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங் நாம ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. இத³ங் பன அட்ட²கதா²வசனங், பாளியங் ‘‘காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்ன’’ந்தி இத³ஞ்ச ‘‘அகாலசீவர’’ந்தி வசனஸாமஞ்ஞதோ லப்³ப⁴மானங் ஸப்³ப³ம்பி த³ஸ்ஸேதுங் அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன வுத்தங் பட²மஅனியதே ஸோதஸ்ஸ ரஹோ விய. ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஹி காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங் அகாலே உப்பன்னசீவரங் விய ஸம்முகீ²பூ⁴தேஹி வுத்த²வஸ்ஸேஹி, அவுத்த²வஸ்ஸேஹி ச ஸப்³பே³ஹிபி பா⁴ஜேதப்³ப³தாஸாமஞ்ஞேன அகாலசீவரங் நாம ஹோதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன பாளியங் ‘‘காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்ன’’ந்தி வுத்தங், ந பன ‘‘ததோ பா⁴ஜெத்வா லத்³த⁴சீவரம்பி அகாலே லத்³த⁴சீவரம்பி வுத்த²வஸ்ஸானங் ஏகமாஸபரிஹாரங், பஞ்சமாஸபரிஹாரங் வா ந லப⁴தி, பச்சாஸாசீவரே அஸதி த³ஸாஹபரிஹாரமேவ லப⁴தீ’’தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங், அட்ட²கதா²யம்பி ‘‘ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்ன’’ந்தி வசனஸாமஞ்ஞதோ லப்³ப⁴மானங் ஸப்³ப³ங் அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஏகபுக்³க³லஸ்ஸ வா இத³ங் துய்ஹங் த³ம்மீதி தி³ன்ன’’ந்தி வுத்தங், ந பன ததா²லத்³த⁴ங் வா அகாலே லத்³த⁴ங் வா அனத்த²தகதி²னானங் த³ஸாஹப்³ப⁴ந்தரே அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதுந்தி வேதி³தப்³ப³ங் இதரதா² பாளிஅட்ட²கதா²ஹி விருஜ்ஜ²னதோ. ததா² ஹி அச்சேகசீவரஸிக்கா²பதே³ அகாலே உப்பன்னம்பி அச்சேகசீவரங் ‘‘யாவசீவரகாலஸமயங் நிக்கி²பிதப்³ப³’’ந்தி (பாரா॰ 648) வுத்தங், தஸ்ஸ அட்ட²கதா²யஞ்ச ‘‘பவாரணமாஸஸ்ஸ ஜுண்ஹபக்க²பஞ்சமியங் உப்பன்னஸ்ஸ அச்சேகசீவரஸ்ஸ அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோ, அத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கா பஞ்ச மாஸா ச பரிஹாரோ வுத்தோ, தமேவ பரிஹாரங் ஸந்தா⁴ய ‘ச²ட்டி²தோ பட்டா²ய பன உப்பன்னங் அனச்சேகசீவரம்பி பச்சுத்³த⁴ரித்வா ட²பிதசீவரம்பி ஏதங் பரிஹாரங் லப⁴தியேவா’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.646-649) வுத்தங். தஸ்மா காலேபி அகாலேபி ச யதா²ததா² லத்³த⁴ங் அதிரேகசீவரங் வுத்த²வஸ்ஸானங் ஏகமாஸங், பஞ்சமாஸங் வா யதா²ரஹங் பரிஹாரங் லப⁴தி ஏவாதி க³ஹேதப்³ப³ங்.
499-500.Tuyhaṃ dammīti dinnanti ‘‘tuyhaṃ, bhante, akālacīvaraṃ dammī’’ti evaṃ dinnaṃ, etampi kāle ādissa dinnaṃ nāma hotīti adhippāyo. Idaṃ pana aṭṭhakathāvacanaṃ, pāḷiyaṃ ‘‘kālepi ādissa dinna’’nti idañca ‘‘akālacīvara’’nti vacanasāmaññato labbhamānaṃ sabbampi dassetuṃ atthuddhāravasena vuttaṃ paṭhamaaniyate sotassa raho viya. Saṅghassa hi kālepi ādissa dinnaṃ akāle uppannacīvaraṃ viya sammukhībhūtehi vutthavassehi, avutthavassehi ca sabbehipi bhājetabbatāsāmaññena akālacīvaraṃ nāma hotīti dassanatthaṃ atthuddhāravasena pāḷiyaṃ ‘‘kālepi ādissa dinna’’nti vuttaṃ, na pana ‘‘tato bhājetvā laddhacīvarampi akāle laddhacīvarampi vutthavassānaṃ ekamāsaparihāraṃ, pañcamāsaparihāraṃ vā na labhati, paccāsācīvare asati dasāhaparihārameva labhatī’’ti dassanatthaṃ vuttaṃ, aṭṭhakathāyampi ‘‘ādissa dinna’’nti vacanasāmaññato labbhamānaṃ sabbaṃ atthuddhāravasena dassetuṃ ‘‘ekapuggalassa vā idaṃ tuyhaṃ dammīti dinna’’nti vuttaṃ, na pana tathāladdhaṃ vā akāle laddhaṃ vā anatthatakathinānaṃ dasāhabbhantare adhiṭṭhātabbanti dassetunti veditabbaṃ itarathā pāḷiaṭṭhakathāhi virujjhanato. Tathā hi accekacīvarasikkhāpade akāle uppannampi accekacīvaraṃ ‘‘yāvacīvarakālasamayaṃ nikkhipitabba’’nti (pārā. 648) vuttaṃ, tassa aṭṭhakathāyañca ‘‘pavāraṇamāsassa juṇhapakkhapañcamiyaṃ uppannassa accekacīvarassa anatthate kathine ekādasadivasādhiko māso, atthate kathine ekādasadivasādhikā pañca māsā ca parihāro vutto, tameva parihāraṃ sandhāya ‘chaṭṭhito paṭṭhāya pana uppannaṃ anaccekacīvarampi paccuddharitvā ṭhapitacīvarampi etaṃ parihāraṃ labhatiyevā’ti (pārā. aṭṭha. 2.646-649) vuttaṃ. Tasmā kālepi akālepi ca yathātathā laddhaṃ atirekacīvaraṃ vutthavassānaṃ ekamāsaṃ, pañcamāsaṃ vā yathārahaṃ parihāraṃ labhati evāti gahetabbaṃ.
ஏவங் பன அவத்வா பத³பா⁴ஜனங் வுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்த² ஏவந்தி யங் அட்ட²கதா²யங் ‘‘ததோ சே உத்தரீ’’தி இமஸ்ஸ மாஸபரமதோ உத்தரீதி அத்தோ² வுத்தோ, தங் பராமஸதி. பத³பா⁴ஜனியங் ஏவமத்த²ங் அவத்வா அஞ்ஞதா² அத்தோ² வுத்தோதி அதி⁴ப்பாயோ. தாவ உப்பன்னங் பச்சாஸாசீவரந்தி பச்சத்தவசனங். ‘‘மூலசீவர’’ந்தி இத³ங் உபயோக³வசனங். அத்தனோ க³திகங் கரோதீதி அனந்தரா து³தியதி³வஸாதீ³ஸு உப்பன்னங் பச்சாஸாசீவரங் மாஸபரமங் மூலசீவரங் ட²பேதுங் அத³த்வா அத்தனோ த³ஸாஹபரமதாய ஏவ பதிட்டா²பேதீதி அத்தனோ க³திகங் கரோதீதி. ததோ உத்³த⁴ங் மூலசீவரந்தி எத்த² பன மூலசீவரந்தி பச்சத்தவசனங். தஞ்ஹி வீஸதிமதி³வஸதோ உத்³த⁴ங் த்³வாவீஸதிமதி³வஸாதீ³ஸு உப்பன்னங் பச்சாஸாசீவரங் அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ஸிப்³பெ³த்வா க⁴டிதங் த³ஸாஹபரமங் க³ந்துங் அத³த்வா நவாஹபரமதாதி³வஸேன அத்தனோ க³திகங் கரோதி, ஏகதோ அஸிப்³பெ³த்வா விஸுங் ட²பிதங் பன பச்சாஸாசீவரங் த³ஸாஹபரமமேவ.
Evaṃ pana avatvā padabhājanaṃ vuttanti sambandho. Tattha evanti yaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘tato ce uttarī’’ti imassa māsaparamato uttarīti attho vutto, taṃ parāmasati. Padabhājaniyaṃ evamatthaṃ avatvā aññathā attho vuttoti adhippāyo. Tāva uppannaṃ paccāsācīvaranti paccattavacanaṃ. ‘‘Mūlacīvara’’nti idaṃ upayogavacanaṃ. Attano gatikaṃ karotīti anantarā dutiyadivasādīsu uppannaṃ paccāsācīvaraṃ māsaparamaṃ mūlacīvaraṃ ṭhapetuṃ adatvā attano dasāhaparamatāya eva patiṭṭhāpetīti attano gatikaṃ karotīti. Tato uddhaṃ mūlacīvaranti ettha pana mūlacīvaranti paccattavacanaṃ. Tañhi vīsatimadivasato uddhaṃ dvāvīsatimadivasādīsu uppannaṃ paccāsācīvaraṃ attanā saddhiṃ ekato sibbetvā ghaṭitaṃ dasāhaparamaṃ gantuṃ adatvā navāhaparamatādivasena attano gatikaṃ karoti, ekato asibbetvā visuṃ ṭhapitaṃ pana paccāsācīvaraṃ dasāhaparamameva.
பாளியங் த³ஸாஹாதி த³ஸாஹேன. ஏகாத³ஸே உப்பன்னேதிஆதீ³ஸு ஏகாத³ஸாஹே உப்பன்னேதிஆதி³னா அத்தோ², அயமேவ வா பாடோ² க³ஹேதப்³போ³. ஏகவீஸே உப்பன்னே…பே॰… நவாஹா காரேதப்³ப³ந்திஆதி³ பச்சாஸாசீவரஸ்ஸ உப்பன்னதி³வஸங் ட²பெத்வா வுத்தங். தேனேவ ‘‘திங்ஸே…பே॰… தத³ஹேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். ‘‘அஞ்ஞங் பச்சாஸாசீவரங்…பே॰… காரேதப்³ப³’’ந்தி இத³ங் ஸதியா ஏவ பச்சாஸாய வுத்தங். ஸசே பன ‘‘இதோ பட்டா²ய சீவரங் ந லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி இச்சி²தட்டா²னதோ பச்சாஸாய உபச்சி²ன்னாய அஞ்ஞத்தா²பி யேன கேனசி உபாயேன பச்சாஸங் உப்பாதே³தி, மூலசீவரங் ந அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங், ஸப்³ப³தா² பச்சாஸாய உபச்சி²ன்னாய த³ஸாஹாதிக்கந்தங் மூலசீவரங் தத³ஹேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். பச்சாஸாசீவரம்பி பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ந்தி பட²மதரங் உப்பன்னங் விஸபா⁴க³ங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. அஞ்ஞமஞ்ஞந்தி அஞ்ஞங் அஞ்ஞங், அயமேவ வா பாடோ². அங்க³ங் பனெத்த² பட²மகதி²னே வுத்தஸதி³ஸமேவ. கேவலஞ்ஹி தத்த² த³ஸாஹாதிக்கமோ, இத⁴ மாஸாதிக்கமோதி அயங் விஸேஸோ.
Pāḷiyaṃ dasāhāti dasāhena. Ekādase uppannetiādīsu ekādasāhe uppannetiādinā attho, ayameva vā pāṭho gahetabbo. Ekavīse uppanne…pe… navāhā kāretabbantiādi paccāsācīvarassa uppannadivasaṃ ṭhapetvā vuttaṃ. Teneva ‘‘tiṃse…pe… tadaheva adhiṭṭhātabba’’nti vuttaṃ. ‘‘Aññaṃ paccāsācīvaraṃ…pe… kāretabba’’nti idaṃ satiyā eva paccāsāya vuttaṃ. Sace pana ‘‘ito paṭṭhāya cīvaraṃ na labhissāmī’’ti icchitaṭṭhānato paccāsāya upacchinnāya aññatthāpi yena kenaci upāyena paccāsaṃ uppādeti, mūlacīvaraṃ na adhiṭṭhātabbaṃ, sabbathā paccāsāya upacchinnāya dasāhātikkantaṃ mūlacīvaraṃ tadaheva adhiṭṭhātabbaṃ. Paccāsācīvarampi parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātabbanti paṭhamataraṃ uppannaṃ visabhāgaṃ sandhāya vadati. Aññamaññanti aññaṃ aññaṃ, ayameva vā pāṭho. Aṅgaṃ panettha paṭhamakathine vuttasadisameva. Kevalañhi tattha dasāhātikkamo, idha māsātikkamoti ayaṃ viseso.
ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³ங் • 3. Tatiyakathinasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā