Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. ததியகுக்குடாராமஸுத்தங்

    10. Tatiyakukkuṭārāmasuttaṃ

    20. பாடலிபுத்தனிதா³னங். ‘‘‘ப்³ரஹ்மசரியங், ப்³ரஹ்மசரிய’ந்தி, ஆவுஸோ ஆனந்த³, வுச்சதி. கதமங் நு கோ², ஆவுஸோ, ப்³ரஹ்மசரியங், கதமோ ப்³ரஹ்மசாரீ, கதமங் ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸான’’ந்தி? ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴, ஆவுஸோ ப⁴த்³த³! ப⁴த்³த³கோ கோ² தே, ஆவுஸோ ப⁴த்³த³, உம்மங்கோ³, ப⁴த்³த³கங் படிபா⁴னங், கல்யாணீ பரிபுச்சா². ஏவஞ்ஹி த்வங், ஆவுஸோ ப⁴த்³த³, புச்ச²ஸி – ‘ப்³ரஹ்மசரியங், ப்³ரஹ்மசரியந்தி, ஆவுஸோ ஆனந்த³, வுச்சதி. கதமங் நு கோ², ஆவுஸோ, ப்³ரஹ்மசரியங், கதமோ ப்³ரஹ்மசாரீ, கதமங் ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸான’’’ந்தி? ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி. ‘‘அயமேவ கோ², ஆவுஸோ, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ப்³ரஹ்மசரியங், ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴. யோ கோ², ஆவுஸோ, இமினா அரியேன அட்ட²ங்கி³கேன மக்³கே³ன ஸமன்னாக³தோ – அயங் வுச்சதி ப்³ரஹ்மசாரீ. யோ கோ², ஆவுஸோ, ராக³க்க²யோ தோ³ஸக்க²யோ மோஹக்க²யோ – இத³ங் ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸான’’ந்தி. த³ஸமங்.

    20. Pāṭaliputtanidānaṃ. ‘‘‘Brahmacariyaṃ, brahmacariya’nti, āvuso ānanda, vuccati. Katamaṃ nu kho, āvuso, brahmacariyaṃ, katamo brahmacārī, katamaṃ brahmacariyapariyosāna’’nti? ‘‘Sādhu sādhu, āvuso bhadda! Bhaddako kho te, āvuso bhadda, ummaṅgo, bhaddakaṃ paṭibhānaṃ, kalyāṇī paripucchā. Evañhi tvaṃ, āvuso bhadda, pucchasi – ‘brahmacariyaṃ, brahmacariyanti, āvuso ānanda, vuccati. Katamaṃ nu kho, āvuso, brahmacariyaṃ, katamo brahmacārī, katamaṃ brahmacariyapariyosāna’’’nti? ‘‘Evamāvuso’’ti. ‘‘Ayameva kho, āvuso, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo brahmacariyaṃ, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi. Yo kho, āvuso, iminā ariyena aṭṭhaṅgikena maggena samannāgato – ayaṃ vuccati brahmacārī. Yo kho, āvuso, rāgakkhayo dosakkhayo mohakkhayo – idaṃ brahmacariyapariyosāna’’nti. Dasamaṃ.

    தீணி ஸுத்தந்தானி ஏகனிதா³னானி.விஹாரவக்³கோ³ து³தியோ.

    Tīṇi suttantāni ekanidānāni.Vihāravaggo dutiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    த்³வே விஹாரா ச ஸெக்கோ² ச, உப்பாதா³ அபரே து³வே;

    Dve vihārā ca sekkho ca, uppādā apare duve;

    பரிஸுத்³தே⁴ன த்³வே வுத்தா, குக்குடாராமேன தயோதி.

    Parisuddhena dve vuttā, kukkuṭārāmena tayoti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8-10. பட²மகுக்குடாராமஸுத்தாதி³வண்ணனா • 8-10. Paṭhamakukkuṭārāmasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact