Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
8. ததியனாவாவிமானவண்ணனா
8. Tatiyanāvāvimānavaṇṇanā
ஸுவண்ணச்ச²த³னங் நாவந்தி ததியனாவாவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஜனபத³சாரிகங் சரந்தோ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் கோஸலஜனபதே³ யேன தூ²ணங் நாம ப்³ராஹ்மணகா³மோ தத³வஸரி. அஸ்ஸோஸுங் கோ² தூ²ணெய்யகா ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகா ‘‘ஸமணோ கிர கோ³தமோ அம்ஹாகங் கா³மகெ²த்தங் அனுப்பத்தோ’’தி . அத² தூ²ணெய்யகா ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகா அப்பஸன்னா மிச்சா²தி³ட்டி²கா மச்சே²ரபகதா ‘‘ஸசே ஸமணோ கோ³தமோ இமங் கா³மங் பவிஸித்வா த்³வீஹதீஹங் வஸெய்ய, ஸப்³ப³ங் இமங் ஜனங் அத்தனோ வசனே பதிட்ட²பெய்ய, ததோ ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மோ பதிட்ட²ங் ந லபெ⁴ய்யா’’தி தத்த² ப⁴க³வதோ அவாஸாய பரிஸக்கந்தா நதீ³தித்தே²ஸு ட²பிதனாவாயோ அபனேஸுங், ஸேதுஸங்கமனானி ச அவலஞ்ஜே அகங்ஸு, ததா² பபாமண்ட³பாதீ³னி, ஏகங் உத³பானங் ட²பெத்வா இதரானி உத³பானானி திணாதீ³ஹி பூரெத்வா பித³ஹிங்ஸு. தேன வுத்தங் உதா³னே (உதா³॰ 69) ‘‘அத² கோ² தூ²ணெய்யகா ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகா உத³பானங் திணஸ்ஸ ச பு⁴ஸஸ்ஸ ச யாவ முக²தோ பூரேஸுங் ‘மா தே முண்ட³கா ஸமணகா பானீயங் அபங்ஸூ’’’தி.
Suvaṇṇacchadanaṃnāvanti tatiyanāvāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā janapadacārikaṃ caranto mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ kosalajanapade yena thūṇaṃ nāma brāhmaṇagāmo tadavasari. Assosuṃ kho thūṇeyyakā brāhmaṇagahapatikā ‘‘samaṇo kira gotamo amhākaṃ gāmakhettaṃ anuppatto’’ti . Atha thūṇeyyakā brāhmaṇagahapatikā appasannā micchādiṭṭhikā maccherapakatā ‘‘sace samaṇo gotamo imaṃ gāmaṃ pavisitvā dvīhatīhaṃ vaseyya, sabbaṃ imaṃ janaṃ attano vacane patiṭṭhapeyya, tato brāhmaṇadhammo patiṭṭhaṃ na labheyyā’’ti tattha bhagavato avāsāya parisakkantā nadītitthesu ṭhapitanāvāyo apanesuṃ, setusaṅkamanāni ca avalañje akaṃsu, tathā papāmaṇḍapādīni, ekaṃ udapānaṃ ṭhapetvā itarāni udapānāni tiṇādīhi pūretvā pidahiṃsu. Tena vuttaṃ udāne (udā. 69) ‘‘atha kho thūṇeyyakā brāhmaṇagahapatikā udapānaṃ tiṇassa ca bhusassa ca yāva mukhato pūresuṃ ‘mā te muṇḍakā samaṇakā pānīyaṃ apaṃsū’’’ti.
ப⁴க³வா தேஸங் தங் விப்பகாரங் ஞத்வா தே அனுகம்பந்தோ ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஆகாஸேன நதி³ங் அதிக்கமித்வா க³ந்த்வா அனுக்கமேன தூ²ணங் ப்³ராஹ்மணகா³மங் பத்வா மக்³கா³ ஓக்கம்ம அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. தேன ச ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா உத³கஹாரினியோ ப⁴க³வதோ அவிதூ³ரேன அதிக்கமந்தி. தஸ்மிஞ்ச கா³மே ‘‘ஸசே ஸமணோ கோ³தமோ இதா⁴க³மிஸ்ஸதி, ந தஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனாதி³கங் காதப்³ப³ங், கே³ஹங் ஆக³தஸ்ஸ சஸ்ஸ ஸாவகானஞ்ச பி⁴க்கா²பி ந தா³தப்³பா³’’தி கதிகா கதா ஹோதி.
Bhagavā tesaṃ taṃ vippakāraṃ ñatvā te anukampanto saddhiṃ bhikkhusaṅghena ākāsena nadiṃ atikkamitvā gantvā anukkamena thūṇaṃ brāhmaṇagāmaṃ patvā maggā okkamma aññatarasmiṃ rukkhamūle paññatte āsane nisīdi. Tena ca samayena sambahulā udakahāriniyo bhagavato avidūrena atikkamanti. Tasmiñca gāme ‘‘sace samaṇo gotamo idhāgamissati, na tassa paccuggamanādikaṃ kātabbaṃ, gehaṃ āgatassa cassa sāvakānañca bhikkhāpi na dātabbā’’ti katikā katā hoti.
தத்த² அஞ்ஞதரஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தா³ஸீ க⁴டேன பானீயங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தீ ப⁴க³வந்தங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதங் நிஸின்னங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கூ² ச மக்³க³பரிஸ்ஸமேன கிலந்தே தஸிதே ஞத்வா பஸன்னசித்தா பானீயங் தா³துகாமா ஹுத்வா ‘‘யதி³பி மே கா³மவாஸினோ ‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ந கிஞ்சி தா³தப்³ப³ங், ஸாமீசிகம்மம்பி ந காதப்³ப³’ந்தி கதிகங் கத்வா டி²தா, ஏவங் ஸந்தேபி யதி³ அஹங் ஈதி³ஸே புஞ்ஞக்கெ²த்தே த³க்கி²ணெய்யே லபி⁴த்வா பானீயதா³னமத்தேனாபி அத்தனோ பதிட்ட²ங் ந கரெய்யங், கதா³ஹங் இதோ து³க்க²ஜீவிததோ முச்சிஸ்ஸாமி, காமங் மே அய்யகோ ஸப்³பே³பிமே கா³மவாஸினோ மங் ஹனந்து வா ப³ந்த⁴ந்து வா, ஈதி³ஸே புஞ்ஞக்கெ²த்தே பானீயதா³னங் த³ஸ்ஸாமி ஏவா’’தி ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா அஞ்ஞாஹி உத³கஹாரினீஹி வாரியமானாபி ஜீவிதே நிரபெக்கா² ஸீஸதோ பானீயக⁴டங் ஓதாரெத்வா உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி பரிக்³க³ஹெத்வா ஏகமந்தே ட²பெத்வா ஸஞ்ஜாதபீதிஸோமனஸ்ஸா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா பானீயேன நிமந்தேஸி. ப⁴க³வா தஸ்ஸா சித்தப்பஸாத³ங் ஓலோகெத்வா தங் அனுக்³க³ண்ஹந்தோ பானீயங் பரிஸ்ஸாவெத்வா ஹத்த²பாதே³ தோ⁴வித்வா பானீயங் பிவி, க⁴டே உத³கங் பரிக்க²யங் ந க³ச்ச²தி. ஸா தங் தி³ஸ்வா புன பஸன்னசித்தா ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ அதா³ஸி, ததா² அபரஸ்ஸ அபரஸ்ஸாதி ஸப்³பே³ஸம்பி அதா³ஸி, உத³கங் ந கீ²யதேவ. ஸா ஹட்ட²துட்டா² யதா²புண்ணேன க⁴டேன கே³ஹாபி⁴முகீ² அக³மாஸி. தஸ்ஸா ஸாமிகோ ப்³ராஹ்மணோ பானீயஸ்ஸ தி³ன்னபா⁴வங் ஸுத்வா ‘‘இமாய கா³மவத்தங் பி⁴ன்னங், அஹஞ்ச கா³ரய்ஹோ கதோ’’தி கோதே⁴ன பஜ்ஜலந்தோ தடதடாயமானோ தங் பூ⁴மியங் பாதெத்வா ஹத்தே²ஹி ச பாதே³ஹி ச பஹரி. ஸா தேன உபக்கமேன ஜீவிதக்க²யங் பத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³தி, விமானங் சஸ்ஸா பட²மனாவாவிமானே வுத்தஸதி³ஸங் உப்பஜ்ஜி.
Tattha aññatarassa brāhmaṇassa dāsī ghaṭena pānīyaṃ gahetvā gacchantī bhagavantaṃ bhikkhusaṅghaparivutaṃ nisinnaṃ disvā bhikkhū ca maggaparissamena kilante tasite ñatvā pasannacittā pānīyaṃ dātukāmā hutvā ‘‘yadipi me gāmavāsino ‘samaṇassa gotamassa na kiñci dātabbaṃ, sāmīcikammampi na kātabba’nti katikaṃ katvā ṭhitā, evaṃ santepi yadi ahaṃ īdise puññakkhette dakkhiṇeyye labhitvā pānīyadānamattenāpi attano patiṭṭhaṃ na kareyyaṃ, kadāhaṃ ito dukkhajīvitato muccissāmi, kāmaṃ me ayyako sabbepime gāmavāsino maṃ hanantu vā bandhantu vā, īdise puññakkhette pānīyadānaṃ dassāmi evā’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā aññāhi udakahārinīhi vāriyamānāpi jīvite nirapekkhā sīsato pānīyaghaṭaṃ otāretvā ubhohi hatthehi pariggahetvā ekamante ṭhapetvā sañjātapītisomanassā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā pañcapatiṭṭhitena vanditvā pānīyena nimantesi. Bhagavā tassā cittappasādaṃ oloketvā taṃ anuggaṇhanto pānīyaṃ parissāvetvā hatthapāde dhovitvā pānīyaṃ pivi, ghaṭe udakaṃ parikkhayaṃ na gacchati. Sā taṃ disvā puna pasannacittā ekassa bhikkhussa adāsi, tathā aparassa aparassāti sabbesampi adāsi, udakaṃ na khīyateva. Sā haṭṭhatuṭṭhā yathāpuṇṇena ghaṭena gehābhimukhī agamāsi. Tassā sāmiko brāhmaṇo pānīyassa dinnabhāvaṃ sutvā ‘‘imāya gāmavattaṃ bhinnaṃ, ahañca gārayho kato’’ti kodhena pajjalanto taṭataṭāyamāno taṃ bhūmiyaṃ pātetvā hatthehi ca pādehi ca pahari. Sā tena upakkamena jīvitakkhayaṃ patvā tāvatiṃsabhavane nibbati, vimānaṃ cassā paṭhamanāvāvimāne vuttasadisaṃ uppajji.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தேஸி ‘‘இங்க⁴ மே த்வங், ஆனந்த³, உத³பானதோ பானீயங் ஆஹரா’’தி. தே²ரோ ‘‘இதா³னி, ப⁴ந்தே, உத³பானோ தூ²ணெய்யகேஹி தூ³ஸிதோ, ந ஸக்கா பானீயங் ஆஹரிது’’ந்தி ஆஹ. ப⁴க³வா து³தியம்பி ததியம்பி ஆணாபேஸி. ததியவாரே தே²ரோ ப⁴க³வதோ பத்தங் ஆதா³ய உத³பானாபி⁴முகோ² அக³மாஸி. க³ச்ச²ந்தே தே²ரே உத³பானே உத³கங் பரிபுண்ணங் ஹுத்வா உத்தரித்வா ஸமந்ததோ ஸந்த³தி, ஸப்³ப³ங் திணபு⁴ஸங் உபலவித்வா ஸயமேவ அபக³ச்ச²தி. தேன ஸந்த³மானேன ஸலிலேன உபரூபரி வட்³ட⁴ந்தேன அஞ்ஞே ஜலாஸயே பூரெத்வா தங் கா³மங் பரிக்கி²பந்தேன கா³மப்பதே³ஸோ அஜ்ஜொ²த்த²ரீயதி. தங் பாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா ப்³ராஹ்மணா அச்ச²ரியப்³பு⁴தசித்தஜாதா ப⁴க³வந்தங் க²மாபேஸுங், தங்க²ணஞ்ஞேவ உத³கோகோ⁴ அந்தரதா⁴யி. தே ப⁴க³வதோ ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச நிவாஸட்டா²னங் ஸங்விதா⁴ய ஸ்வாதனாய நிமந்தெத்வா து³தியதி³வஸே மஹாதா³னங் ஸஜ்ஜெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன பரிவிஸித்வா ஸப்³பே³ தூ²ணெய்யகா ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகா ப⁴க³வந்தங் பு⁴த்தாவிங் ஓனீதபத்தபாணிங் பயிருபாஸந்தா நிஸீதி³ங்ஸு.
Atha kho bhagavā āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi ‘‘iṅgha me tvaṃ, ānanda, udapānato pānīyaṃ āharā’’ti. Thero ‘‘idāni, bhante, udapāno thūṇeyyakehi dūsito, na sakkā pānīyaṃ āharitu’’nti āha. Bhagavā dutiyampi tatiyampi āṇāpesi. Tatiyavāre thero bhagavato pattaṃ ādāya udapānābhimukho agamāsi. Gacchante there udapāne udakaṃ paripuṇṇaṃ hutvā uttaritvā samantato sandati, sabbaṃ tiṇabhusaṃ upalavitvā sayameva apagacchati. Tena sandamānena salilena uparūpari vaḍḍhantena aññe jalāsaye pūretvā taṃ gāmaṃ parikkhipantena gāmappadeso ajjhottharīyati. Taṃ pāṭihāriyaṃ disvā brāhmaṇā acchariyabbhutacittajātā bhagavantaṃ khamāpesuṃ, taṅkhaṇaññeva udakogho antaradhāyi. Te bhagavato ca bhikkhusaṅghassa ca nivāsaṭṭhānaṃ saṃvidhāya svātanāya nimantetvā dutiyadivase mahādānaṃ sajjetvā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena parivisitvā sabbe thūṇeyyakā brāhmaṇagahapatikā bhagavantaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ payirupāsantā nisīdiṃsu.
தேன ச ஸமயேன ஸா தே³வதா அத்தனோ ஸம்பத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா தஸ்ஸா காரணங் உபதா⁴ரெந்தீ தங் ‘‘பானீயதா³ன’’ந்தி ஞத்வா பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதா ‘‘ஹந்தா³ஹங் இதா³னேவ ப⁴க³வந்தங் வந்தி³ஸ்ஸாமி, ஸம்மாபடிபன்னேஸு கதானங் அப்பகானம்பி காரானங் உளாரப²லதஞ்ச மனுஸ்ஸலோகே பாகடங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி உஸ்ஸாஹஜாதா அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவாரா உய்யானாதி³ஸஹிதேன விமானேன ஸத்³தி⁴ங்யேவ மஹதியா தே³வித்³தி⁴யா மஹந்தேன தே³வானுபா⁴வேன மஹாஜனகாயஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ஆக³ந்த்வா விமானதோ ஓருய்ஹ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா அபி⁴வாதெ³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி. அத² நங் ப⁴க³வா தஸ்ஸா பரிஸாய கம்மப²லங் பச்சக்க²தோ விபா⁴வேதுகாமோ –
Tena ca samayena sā devatā attano sampattiṃ paccavekkhitvā tassā kāraṇaṃ upadhārentī taṃ ‘‘pānīyadāna’’nti ñatvā pītisomanassajātā ‘‘handāhaṃ idāneva bhagavantaṃ vandissāmi, sammāpaṭipannesu katānaṃ appakānampi kārānaṃ uḷāraphalatañca manussaloke pākaṭaṃ karissāmī’’ti ussāhajātā accharāsahassaparivārā uyyānādisahitena vimānena saddhiṃyeva mahatiyā deviddhiyā mahantena devānubhāvena mahājanakāyassa passantasseva āgantvā vimānato oruyha bhagavantaṃ upasaṅkamitvā abhivādetvā añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Atha naṃ bhagavā tassā parisāya kammaphalaṃ paccakkhato vibhāvetukāmo –
63.
63.
‘‘ஸுவண்ணச்ச²த³னங் நாவங், நாரி ஆருய்ஹ திட்ட²ஸி;
‘‘Suvaṇṇacchadanaṃ nāvaṃ, nāri āruyha tiṭṭhasi;
ஓகா³ஹஸி பொக்க²ரணிங், பத்³மங் சி²ந்த³ஸி பாணினா.
Ogāhasi pokkharaṇiṃ, padmaṃ chindasi pāṇinā.
64.
64.
‘‘கூடாகா³ரா நிவேஸா தே, விப⁴த்தா பா⁴க³ஸோ மிதா;
‘‘Kūṭāgārā nivesā te, vibhattā bhāgaso mitā;
த³த்³த³ல்லமானா ஆப⁴ந்தி, ஸமந்தா சதுரோ தி³ஸா.
Daddallamānā ābhanti, samantā caturo disā.
65.
65.
‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;
‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;
உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.
Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.
66.
66.
‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்,
‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ,
கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –
Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
சதூஹி கா³தா²ஹி புச்சி².
Catūhi gāthāhi pucchi.
67.
67.
‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, ஸம்பு³த்³தே⁴னேவ புச்சி²தா;
‘‘Sā devatā attamanā, sambuddheneva pucchitā;
பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி. –
Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phala’’nti. –
ஸங்கீ³திகாரா ஆஹங்ஸு.
Saṅgītikārā āhaṃsu.
68.
68.
‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, புரிமாய ஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே;
‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke;
தி³ஸ்வான பி⁴க்கூ² தஸிதே கிலந்தே, உட்டா²ய பாதுங் உத³கங் அதா³ஸிங்.
Disvāna bhikkhū tasite kilante, uṭṭhāya pātuṃ udakaṃ adāsiṃ.
69.
69.
‘‘யோ வே கிலந்தான பிபாஸிதானங், உட்டா²ய பாதுங் உத³கங் த³தா³தி;
‘‘Yo ve kilantāna pipāsitānaṃ, uṭṭhāya pātuṃ udakaṃ dadāti;
ஸீதோத³கா தஸ்ஸ ப⁴வந்தி நஜ்ஜோ, பஹூதமல்யா ப³ஹுபுண்ட³ரீகா.
Sītodakā tassa bhavanti najjo, pahūtamalyā bahupuṇḍarīkā.
70.
70.
‘‘தங் ஆபகா³ அனுபரியந்தி ஸப்³ப³தா³, ஸீதோத³கா வாலுகஸந்த²தா நதீ³;
‘‘Taṃ āpagā anupariyanti sabbadā, sītodakā vālukasanthatā nadī;
அம்பா³ ச ஸாலா திலகா ச ஜம்பு³யோ, உத்³தா³லகா பாடலியோ ச பு²ல்லா.
Ambā ca sālā tilakā ca jambuyo, uddālakā pāṭaliyo ca phullā.
71.
71.
‘‘தங்பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி உபேதரூபங், விமானஸெட்ட²ங் பு⁴ஸ ஸோப⁴மானங்;
‘‘Taṃbhūmibhāgehi upetarūpaṃ, vimānaseṭṭhaṃ bhusa sobhamānaṃ;
தஸ்ஸீத⁴ கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ, ஏதாதி³ஸங் புஞ்ஞகதா லப⁴ந்தி.
Tassīdha kammassa ayaṃ vipāko, etādisaṃ puññakatā labhanti.
72.
72.
‘‘கூடாகா³ரா நிவேஸா மே, விப⁴த்தா பா⁴க³ஸோ மிதா;
‘‘Kūṭāgārā nivesā me, vibhattā bhāgaso mitā;
த³த்³த³ல்லமானா ஆப⁴ந்தி, ஸமந்தா சதுரோ தி³ஸா.
Daddallamānā ābhanti, samantā caturo disā.
73.
73.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;
‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;
தப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.
Tappajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.
74.
74.
‘‘அக்கா²மி தே பு³த்³த⁴ மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;
‘‘Akkhāmi te buddha mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;
தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதி;
Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsati;
ஏதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ப²லங் மமேத³ங், அத்தா²ய பு³த்³தோ⁴ உத³கங் அபாயீ’’தி. –
Etassa kammassa phalaṃ mamedaṃ, atthāya buddho udakaṃ apāyī’’ti. –
விஸ்ஸஜ்ஜனகா³தா²யோ.
Vissajjanagāthāyo.
63. தத்த² கிஞ்சாபி ஸா தே³வதா யதா³ ப⁴க³வா புச்சி², ததா³ தங் நாவங் ஆருய்ஹ ந டி²தா, ந பொக்க²ரணிங் ஓகா³ஹதி, நாபி பது³மங் சி²ந்த³தி, கம்மானுபா⁴வசோதி³தா பன அபி⁴ண்ஹங் ஜலவிஹாரபஸுதா ததா² கரோதீதி தங் கிரியாவிச்சே²த³ங் த³ஸ்ஸனவஸேனேவங் வுத்தங். அயஞ்ச அத்தோ² ந கேவலமிதே⁴வ, அத² கோ² ஹெட்டி²மேஸுபி ஏவமேவ த³ட்ட²ப்³போ³.
63. Tattha kiñcāpi sā devatā yadā bhagavā pucchi, tadā taṃ nāvaṃ āruyha na ṭhitā, na pokkharaṇiṃ ogāhati, nāpi padumaṃ chindati, kammānubhāvacoditā pana abhiṇhaṃ jalavihārapasutā tathā karotīti taṃ kiriyāvicchedaṃ dassanavasenevaṃ vuttaṃ. Ayañca attho na kevalamidheva, atha kho heṭṭhimesupi evameva daṭṭhabbo.
72. கூடாகா³ராதி ஸுவண்ணமயகண்ணிகாப³த்³த⁴கே³ஹவந்தோ. நிவேஸாதி நிவேஸனானி, கச்ச²ரானீதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘விப⁴த்தா பா⁴க³ஸோ மிதா’’தி. தானி ஹி சதுஸாலபூ⁴தானி அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ படிபி³ம்ப³பூ⁴தானி விய படிவிப⁴த்தரூபானி ஸமப்பமாணதாய பா⁴க³ஸோ மிதானி விய ஹொந்தி. த³த்³த³ல்லமானாதி அதிவிய விஜ்ஜோதமானா. ஆப⁴ந்தீதி மணிரதனகனகரங்ஸிஜாலேஹி ஓபா⁴ஸெந்தி.
72.Kūṭāgārāti suvaṇṇamayakaṇṇikābaddhagehavanto. Nivesāti nivesanāni, kaccharānīti attho. Tenāha ‘‘vibhattā bhāgaso mitā’’ti. Tāni hi catusālabhūtāni aññamaññassa paṭibimbabhūtāni viya paṭivibhattarūpāni samappamāṇatāya bhāgaso mitāni viya honti. Daddallamānāti ativiya vijjotamānā. Ābhantīti maṇiratanakanakaraṃsijālehi obhāsenti.
74. மமாதி இத³ங் புப்³பா³பராபெக்க²ங், மம கம்மஸ்ஸ மம அத்தா²யாதி அயஞ்ஹெத்த² யோஜனா. உத³கங் அபாயீதி யதே³தங் உத³கதா³னங் வுத்தங், ஏதஸ்ஸ புஞ்ஞகம்மஸ்ஸ இத³ங் ப²லங் யாயங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்தி, யஸ்மா மமத்தா²ய ஸதே³வகே லோகே அக்³க³த³க்கி²ணெய்யோ பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா மயா தி³ன்னங் உத³கங் அபாயீதி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
74.Mamāti idaṃ pubbāparāpekkhaṃ, mama kammassa mama atthāyāti ayañhettha yojanā. Udakaṃ apāyīti yadetaṃ udakadānaṃ vuttaṃ, etassa puññakammassa idaṃ phalaṃ yāyaṃ dibbasampatti, yasmā mamatthāya sadevake loke aggadakkhiṇeyyo buddho bhagavā mayā dinnaṃ udakaṃ apāyīti. Sesaṃ vuttanayameva.
ஏவங் பஸன்னமானஸாய தே³வதாய ப⁴க³வா ஸாமுக்கங்ஸிகங் த⁴ம்மதே³ஸனங் கரொந்தோ ஸச்சானி பகாஸேஸி. ஸா தே³ஸனாபரியோஸானே ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி, ஸம்பத்தபரிஸாயபி த⁴ம்மதே³ஸனா ஸாத்தி²கா அஹோஸி.
Evaṃ pasannamānasāya devatāya bhagavā sāmukkaṃsikaṃ dhammadesanaṃ karonto saccāni pakāsesi. Sā desanāpariyosāne sotāpattiphale patiṭṭhahi, sampattaparisāyapi dhammadesanā sātthikā ahosi.
ததியனாவாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Tatiyanāvāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 8. ததியனாவாவிமானவத்து² • 8. Tatiyanāvāvimānavatthu