Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ததியபாராஜிககதா²

    Tatiyapārājikakathā

    241.

    241.

    மனுஸ்ஸஜாதிங் ஜானந்தோ, ஜீவிதா யோ வியோஜயே;

    Manussajātiṃ jānanto, jīvitā yo viyojaye;

    நிக்கி²பெய்யஸ்ஸ ஸத்த²ங் வா, வதெ³ய்ய மரணே கு³ணங்.

    Nikkhipeyyassa satthaṃ vā, vadeyya maraṇe guṇaṃ.

    242.

    242.

    தே³ஸெய்ய மரணூபாயங், ஹோதாயம்பி பராஜிதோ;

    Deseyya maraṇūpāyaṃ, hotāyampi parājito;

    அஸந்தெ⁴ய்யோவ ஸோ ஞெய்யோ, த்³வேதா⁴ பி⁴ன்னஸிலா விய.

    Asandheyyova so ñeyyo, dvedhā bhinnasilā viya.

    243.

    243.

    வுத்தா பாணாதிபாதஸ்ஸ, பயோகா³ ச² மஹேஸினா;

    Vuttā pāṇātipātassa, payogā cha mahesinā;

    ஸாஹத்தி²கோ ததா²ணத்தி-நிஸ்ஸக்³கி³தா²வராத³யோ.

    Sāhatthiko tathāṇatti-nissaggithāvarādayo.

    244.

    244.

    தத்த² காயேன வா காய-படிப³த்³தே⁴ன வா ஸயங்;

    Tattha kāyena vā kāya-paṭibaddhena vā sayaṃ;

    மாரெந்தஸ்ஸ பரங் கா⁴தோ, அயங் ஸாஹத்தி²கோ மதோ.

    Mārentassa paraṃ ghāto, ayaṃ sāhatthiko mato.

    245.

    245.

    ‘‘ஏவங் த்வங் பஹரித்வா தங், மாரேஹீ’’தி ச பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Evaṃ tvaṃ paharitvā taṃ, mārehī’’ti ca bhikkhuno;

    பரஸ்ஸாணாபனங் நாம, அயமாணத்திகோ நயோ.

    Parassāṇāpanaṃ nāma, ayamāṇattiko nayo.

    246.

    246.

    தூ³ரங் மாரேதுகாமஸ்ஸ, உஸுஆதி³னிபாதனங்;

    Dūraṃ māretukāmassa, usuādinipātanaṃ;

    காயேன படிப³த்³தே⁴ன, அயங் நிஸ்ஸக்³கி³யோ விதி⁴.

    Kāyena paṭibaddhena, ayaṃ nissaggiyo vidhi.

    247.

    247.

    அஸஞ்சாரிமுபாயேன, மாரணத்த²ங் பரஸ்ஸ ச;

    Asañcārimupāyena, māraṇatthaṃ parassa ca;

    ஓபாதாதி³விதா⁴னங் து, பயோகோ³ தா²வரோ அயங்.

    Opātādividhānaṃ tu, payogo thāvaro ayaṃ.

    248.

    248.

    பரங் மாரேதுகாமஸ்ஸ, விஜ்ஜாய ஜப்பனங் பன;

    Paraṃ māretukāmassa, vijjāya jappanaṃ pana;

    அயங் விஜ்ஜாமயோ நாம, பயோகோ³ பஞ்சமோ மதோ.

    Ayaṃ vijjāmayo nāma, payogo pañcamo mato.

    249.

    249.

    ஸமத்தா² மாரணே யா ச, இத்³தி⁴ கம்மவிபாகஜா;

    Samatthā māraṇe yā ca, iddhi kammavipākajā;

    அயமித்³தி⁴மயோ நாம, பயோகோ³ ஸமுதீ³ரிதோ.

    Ayamiddhimayo nāma, payogo samudīrito.

    250.

    250.

    ஏகேகோ து³விதோ⁴ தத்த², ஹோதீதி பரிதீ³பிதோ;

    Ekeko duvidho tattha, hotīti paridīpito;

    உத்³தே³ஸோபி அனுத்³தே³ஸோ, பே⁴தோ³ தேஸமயங் பன.

    Uddesopi anuddeso, bhedo tesamayaṃ pana.

    251.

    251.

    ப³ஹுஸ்வபி யமுத்³தி³ஸ்ஸ, பஹாரங் தே³தி சே பன;

    Bahusvapi yamuddissa, pahāraṃ deti ce pana;

    மரணேன ச தஸ்ஸேவ, கம்முனா தேன ப³ஜ்ஜ²தி.

    Maraṇena ca tasseva, kammunā tena bajjhati.

    252.

    252.

    அனுத்³தி³ஸ்ஸ பஹாரேபி, யஸ்ஸ கஸ்ஸசி தே³ஹினோ;

    Anuddissa pahārepi, yassa kassaci dehino;

    பஹாரப்பச்சயா தஸ்ஸ, மரணங் சே பராஜயோ.

    Pahārappaccayā tassa, maraṇaṃ ce parājayo.

    253.

    253.

    மதே பஹடமத்தே வா, பச்சா² முப⁴யதா²பி ச;

    Mate pahaṭamatte vā, pacchā mubhayathāpi ca;

    ஹந்தா பஹடமத்தஸ்மிங், கம்முனா தேன ப³ஜ்ஜ²தி.

    Hantā pahaṭamattasmiṃ, kammunā tena bajjhati.

    254.

    254.

    ஏவங் ஸாஹத்தி²கோ ஞெய்யோ, ததா² ஆணத்திகோபி ச;

    Evaṃ sāhatthiko ñeyyo, tathā āṇattikopi ca;

    எத்தாவதா ஸமாஸேன, த்³வே பயோகா³ ஹி த³ஸ்ஸிதா.

    Ettāvatā samāsena, dve payogā hi dassitā.

    255.

    255.

    வத்து² காலோ ச தே³ஸோ ச, ஸத்த²ஞ்ச இரியாபதோ²;

    Vatthu kālo ca deso ca, satthañca iriyāpatho;

    கரணஸ்ஸ விஸேஸோதி, ச² ஆணத்தினியாமகா.

    Karaṇassa visesoti, cha āṇattiniyāmakā.

    256.

    256.

    மாரேதப்³போ³ ஹி யோ தத்த², ஸோ ‘‘வத்தூ²’’தி பவுச்சதி;

    Māretabbo hi yo tattha, so ‘‘vatthū’’ti pavuccati;

    புப்³ப³ண்ஹாதி³ ஸியா காலோ, ஸத்தானங் யொப்³ப³னாதி³ ச.

    Pubbaṇhādi siyā kālo, sattānaṃ yobbanādi ca.

    257.

    257.

    தே³ஸோ கா³மாதி³ விஞ்ஞெய்யோ, ஸத்த²ங் தங் ஸத்தமாரணங்;

    Deso gāmādi viññeyyo, satthaṃ taṃ sattamāraṇaṃ;

    மாரேதப்³ப³ஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ, நிஸஜ்ஜாதி³ரியாபதோ².

    Māretabbassa sattassa, nisajjādiriyāpatho.

    258.

    258.

    விஜ்ஜ²னங் பே⁴த³னஞ்சாபி, சே²த³னங் தாளனம்பி வா;

    Vijjhanaṃ bhedanañcāpi, chedanaṃ tāḷanampi vā;

    ஏவமாதி³விதோ⁴னேகோ, விஸேஸோ கரணஸ்ஸ து.

    Evamādividhoneko, viseso karaṇassa tu.

    259.

    259.

    ‘‘யங் மாரேஹீ’’தி ஆணத்தோ, அஞ்ஞங் மாரேதி சே ததோ;

    ‘‘Yaṃ mārehī’’ti āṇatto, aññaṃ māreti ce tato;

    ‘‘புரதோ பஹரித்வான, மாரேஹீ’’தி ச பா⁴ஸிதோ.

    ‘‘Purato paharitvāna, mārehī’’ti ca bhāsito.

    260.

    260.

    பச்ச²தோ பஸ்ஸதோ வாபி, பஹரித்வான மாரிதே;

    Pacchato passato vāpi, paharitvāna mārite;

    வத்தா²ணத்தி விஸங்கேதா, மூலட்டோ² பன முச்சதி.

    Vatthāṇatti visaṅketā, mūlaṭṭho pana muccati.

    261.

    261.

    வத்து²ங் தங் அவிரஜ்ஜி²த்வா, யதா²ணத்திஞ்ச மாரிதே;

    Vatthuṃ taṃ avirajjhitvā, yathāṇattiñca mārite;

    உப⁴யேஸங் யதா²காலங், கம்மப³த்³தோ⁴ உதீ³ரிதோ.

    Ubhayesaṃ yathākālaṃ, kammabaddho udīrito.

    262.

    262.

    ஆணத்தோ ‘‘அஜ்ஜ புப்³ப³ண்ஹே, மாரேஹீ’’தி ச யோ பன;

    Āṇatto ‘‘ajja pubbaṇhe, mārehī’’ti ca yo pana;

    ஸோ சே மாரேதி ஸாயன்ஹே, மூலட்டோ² பரிமுச்சதி.

    So ce māreti sāyanhe, mūlaṭṭho parimuccati.

    263.

    263.

    ஆணத்தஸ்ஸேவ ஸோ வுத்தோ;

    Āṇattasseva so vutto;

    கம்மப³த்³தோ⁴ மஹேஸினா;

    Kammabaddho mahesinā;

    காலஸ்ஸ ஹி விஸங்கேதா;

    Kālassa hi visaṅketā;

    தோ³ஸோ நாணாபகஸ்ஸ ஸோ.

    Doso nāṇāpakassa so.

    264.

    264.

    ‘‘அஜ்ஜ மாரேஹி புப்³ப³ண்ஹே, ஸ்வேவா’’தி அனியாமிதே;

    ‘‘Ajja mārehi pubbaṇhe, svevā’’ti aniyāmite;

    யதா³ கதா³சி புப்³ப³ண்ஹே, விஸங்கேதோ ந மாரிதே.

    Yadā kadāci pubbaṇhe, visaṅketo na mārite.

    265.

    265.

    ஏதேனேவ உபாயேன, காலபே⁴தே³ஸு ஸப்³ப³ஸோ;

    Eteneva upāyena, kālabhedesu sabbaso;

    ஸங்கேதோ ச விஸங்கேதோ, வேதி³தப்³போ³ விபா⁴வினா.

    Saṅketo ca visaṅketo, veditabbo vibhāvinā.

    266.

    266.

    ‘‘இமங் கா³மே டி²தங் வேரிங், மாரேஹீ’’தி ச பா⁴ஸிதோ;

    ‘‘Imaṃ gāme ṭhitaṃ veriṃ, mārehī’’ti ca bhāsito;

    ஸசே ஸோ பன மாரேதி, டி²தங் தங் யத்த² கத்த²சி.

    Sace so pana māreti, ṭhitaṃ taṃ yattha katthaci.

    267.

    267.

    நத்தி² தஸ்ஸ விஸங்கேதோ, உபோ⁴ ப³ஜ்ஜ²ந்தி கம்முனா;

    Natthi tassa visaṅketo, ubho bajjhanti kammunā;

    ‘‘கா³மேயேவா’’தி ஆணத்தோ, வனே வா ஸாவதா⁴ரணங்.

    ‘‘Gāmeyevā’’ti āṇatto, vane vā sāvadhāraṇaṃ.

    268.

    268.

    ‘‘வனேயேவா’’தி வா வுத்தோ, கா³மே மாரேதி சேபி வா;

    ‘‘Vaneyevā’’ti vā vutto, gāme māreti cepi vā;

    விஸங்கேதோ விஞ்ஞாதப்³போ³, மூலட்டோ² பரிமுச்சதி.

    Visaṅketo viññātabbo, mūlaṭṭho parimuccati.

    269.

    269.

    ஏதேனேவ உபாயேன, ஸப்³ப³தே³ஸேஸு பே⁴த³தோ;

    Eteneva upāyena, sabbadesesu bhedato;

    ஸங்கேதோ ச விஸங்கேதோ, வேதி³தப்³போ³வ விஞ்ஞுனா.

    Saṅketo ca visaṅketo, veditabbova viññunā.

    270.

    270.

    ‘‘ஸத்தே²ன பன மாரேஹி, ஆணத்தோ’’தி ச கேனசி;

    ‘‘Satthena pana mārehi, āṇatto’’ti ca kenaci;

    யேன கேனசி ஸத்தே²ன, விஸங்கேதோ ந மாரிதே.

    Yena kenaci satthena, visaṅketo na mārite.

    271.

    271.

    ‘‘இமினா வாஸினா ஹீ’’தி, வுத்தோ அஞ்ஞேன வாஸினா;

    ‘‘Iminā vāsinā hī’’ti, vutto aññena vāsinā;

    ‘‘இமஸ்ஸாஸிஸ்ஸ வாபி த்வங், தா⁴ராயேதாய மாரய’’.

    ‘‘Imassāsissa vāpi tvaṃ, dhārāyetāya māraya’’.

    272.

    272.

    இதி வுத்தோ ஸசே வேரிங், தா⁴ராய இதராய வா;

    Iti vutto sace veriṃ, dhārāya itarāya vā;

    த²ருனா வாபி துண்டே³ன, விஸங்கேதோவ மாரிதே.

    Tharunā vāpi tuṇḍena, visaṅketova mārite.

    273.

    273.

    ஏதேனேவ உபாயேன, ஸப்³பா³வுத⁴கஜாதிஸு;

    Eteneva upāyena, sabbāvudhakajātisu;

    ஸங்கேதோ ச விஸங்கேதோ, வேதி³தப்³போ³ விஸேஸதோ.

    Saṅketo ca visaṅketo, veditabbo visesato.

    274.

    274.

    ‘‘க³ச்ச²ந்தமேனங் மாரேஹி’’, இதி வுத்தோ பரேன ஸோ;

    ‘‘Gacchantamenaṃ mārehi’’, iti vutto parena so;

    மாரேதி நங் நிஸின்னங் சே, விஸங்கேதோ ந விஜ்ஜதி.

    Māreti naṃ nisinnaṃ ce, visaṅketo na vijjati.

    275.

    275.

    ‘‘நிஸின்னங்யேவ மாரேஹி’’, ‘‘க³ச்ச²ந்தங்யேவ வா’’தி ச;

    ‘‘Nisinnaṃyeva mārehi’’, ‘‘gacchantaṃyeva vā’’ti ca;

    வுத்தோ மாரேதி க³ச்ச²ந்தங், நிஸின்னங் வா யதா²க்கமங்.

    Vutto māreti gacchantaṃ, nisinnaṃ vā yathākkamaṃ.

    276.

    276.

    விஸங்கேதந்தி ஞாதப்³ப³ங், பி⁴க்கு²னா வினயஞ்ஞுனா;

    Visaṅketanti ñātabbaṃ, bhikkhunā vinayaññunā;

    ஏஸேவ ச நயோ ஞெய்யோ, ஸப்³பி³ரியாபதே²ஸு ச.

    Eseva ca nayo ñeyyo, sabbiriyāpathesu ca.

    277.

    277.

    ‘‘மாரேஹீ’’தி ச விஜ்ஜி²த்வா, ஆணத்தோ ஹி பரேன ஸோ;

    ‘‘Mārehī’’ti ca vijjhitvā, āṇatto hi parena so;

    விஜ்ஜி²த்வாவ தமாரேதி, விஸங்கேதோ ந விஜ்ஜதி.

    Vijjhitvāva tamāreti, visaṅketo na vijjati.

    278.

    278.

    ‘‘மாரேஹீ’’தி ச விஜ்ஜி²த்வா, ஆணத்தோ ஹி பரேன ஸோ;

    ‘‘Mārehī’’ti ca vijjhitvā, āṇatto hi parena so;

    சி²ந்தி³த்வா யதி³ மாரேதி, விஸங்கேதோவ ஹோதி ஸோ.

    Chinditvā yadi māreti, visaṅketova hoti so.

    279.

    279.

    ஏதேனேவ உபாயேன, ஸப்³பே³ஸு கரணேஸுபி;

    Eteneva upāyena, sabbesu karaṇesupi;

    ஸங்கேதே ச விஸங்கேதே, வேதி³தப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    Saṅkete ca visaṅkete, veditabbo vinicchayo.

    280.

    280.

    தீ³க⁴ங் ரஸ்ஸங் கிஸங் தூ²லங், காளங் ஓதா³தமேவ வா;

    Dīghaṃ rassaṃ kisaṃ thūlaṃ, kāḷaṃ odātameva vā;

    ஆணத்தோ அனியாமெத்வா, மாரேஹீதி ச கேனசி.

    Āṇatto aniyāmetvā, mārehīti ca kenaci.

    281.

    281.

    ஸோபி யங் கிஞ்சி ஆணத்தோ, ஸசே மாரேதி தாதி³ஸங்;

    Sopi yaṃ kiñci āṇatto, sace māreti tādisaṃ;

    நத்தி² தத்த² விஸங்கேதோ, உபி⁴ன்னம்பி பராஜயோ.

    Natthi tattha visaṅketo, ubhinnampi parājayo.

    282.

    282.

    மனுஸ்ஸங் கிஞ்சி உத்³தி³ஸ்ஸ, ஸசே க²ணதிவாடகங்;

    Manussaṃ kiñci uddissa, sace khaṇativāṭakaṃ;

    க²ணந்தஸ்ஸ ச ஓபாதங், ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Khaṇantassa ca opātaṃ, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    283.

    283.

    து³க்க²ஸ்ஸுப்பத்தியா தத்த², தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா;

    Dukkhassuppattiyā tattha, tassa thullaccayaṃ siyā;

    பதித்வா ச மதே தஸ்மிங், தஸ்ஸ பாராஜிகங் ப⁴வே.

    Patitvā ca mate tasmiṃ, tassa pārājikaṃ bhave.

    284.

    284.

    நிபதித்வா பனஞ்ஞஸ்மிங், மதே தோ³ஸோ ந விஜ்ஜதி;

    Nipatitvā panaññasmiṃ, mate doso na vijjati;

    அனுத்³தி³ஸ்ஸகமோபாதோ, க²தோ ஹோதி ஸசே பன.

    Anuddissakamopāto, khato hoti sace pana.

    285.

    285.

    ‘‘பதித்வா எத்த² யோ கோசி, மரதூ’’தி ஹி யத்தகா;

    ‘‘Patitvā ettha yo koci, maratū’’ti hi yattakā;

    மரந்தி நிபதித்வா சே, தோ³ஸா ஹொந்திஸ்ஸ தத்தகா.

    Maranti nipatitvā ce, dosā hontissa tattakā.

    286.

    286.

    ஆனந்தரியவத்து²ஸ்மிங், ஆனந்தரியகங் வதே³;

    Ānantariyavatthusmiṃ, ānantariyakaṃ vade;

    ததா² து²ல்லச்சயாதீ³னங், ஹொந்தி து²ல்லச்சயாத³யோ.

    Tathā thullaccayādīnaṃ, honti thullaccayādayo.

    287.

    287.

    பதித்வா க³ப்³பி⁴னீ தஸ்மிங், ஸக³ப்³பா⁴ சே மரிஸ்ஸதி;

    Patitvā gabbhinī tasmiṃ, sagabbhā ce marissati;

    ஹொந்தி பாணாதிபாதா த்³வே, ஏகோவேகேகத⁴ங்ஸனே.

    Honti pāṇātipātā dve, ekovekekadhaṃsane.

    288.

    288.

    அனுப³ந்தெ⁴த்த² சோரேஹி, பதித்வா சே மரிஸ்ஸதி;

    Anubandhettha corehi, patitvā ce marissati;

    ஓபாதக²ணகஸ்ஸேவ, ஹோதி பாராஜிகங் கிர.

    Opātakhaṇakasseva, hoti pārājikaṃ kira.

    289.

    289.

    வேரினோ தத்த² பாதெத்வா, ஸசே மாரெந்தி வேரினோ;

    Verino tattha pātetvā, sace mārenti verino;

    பதிதங் தத்த² மாரெந்தி, நீஹரித்வா ஸசே ப³ஹி.

    Patitaṃ tattha mārenti, nīharitvā sace bahi.

    290.

    290.

    நிப்³ப³த்தித்வா ஹி ஓபாதே, மதா சே ஓபபாதிகா;

    Nibbattitvā hi opāte, matā ce opapātikā;

    அஸக்கொந்தா ச நிக்க²ந்துங், ஸப்³ப³த்த² ச பராஜயோ.

    Asakkontā ca nikkhantuṃ, sabbattha ca parājayo.

    291.

    291.

    யக்கா²த³யோ பனுத்³தி³ஸ்ஸ, க²ணனே து³க்க²ஸம்ப⁴வே;

    Yakkhādayo panuddissa, khaṇane dukkhasambhave;

    து³க்கடங் மரணே வத்து²-வஸா து²ல்லச்சயாத³யோ.

    Dukkaṭaṃ maraṇe vatthu-vasā thullaccayādayo.

    292.

    292.

    மனுஸ்ஸேயேவ உத்³தி³ஸ்ஸ, க²தே ஓபாதகே பன;

    Manusseyeva uddissa, khate opātake pana;

    அனாபத்தி பதித்வா ஹி, யக்கா²தீ³ஸு மதேஸுபி.

    Anāpatti patitvā hi, yakkhādīsu matesupi.

    293.

    293.

    ததா² யக்கா²த³யோ பாணே, க²தே உத்³தி³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னா;

    Tathā yakkhādayo pāṇe, khate uddissa bhikkhunā;

    நிபதித்வா மரந்தேஸு, மனுஸ்ஸேஸுப்யயங் நயோ.

    Nipatitvā marantesu, manussesupyayaṃ nayo.

    294.

    294.

    ‘‘பாணினோ எத்த² ப³ஜ்ஜி²த்வா, மரந்தூ’’தி அனுத்³தி³ஸங்;

    ‘‘Pāṇino ettha bajjhitvā, marantū’’ti anuddisaṃ;

    பாஸங் ஒட்³டே³தி யோ தத்த², ஸசே ப³ஜ்ஜ²ந்தி பாணினோ.

    Pāsaṃ oḍḍeti yo tattha, sace bajjhanti pāṇino.

    295.

    295.

    ஹத்த²தோ முத்தமத்தஸ்மிங், தஸ்ஸ பாராஜிகங் ஸியா;

    Hatthato muttamattasmiṃ, tassa pārājikaṃ siyā;

    ஆனந்தரியவத்து²ஸ்மிங், ஆனந்தரியமேவ ச.

    Ānantariyavatthusmiṃ, ānantariyameva ca.

    296.

    296.

    உத்³தி³ஸ்ஸ ஹி கதே பாஸே, யங் பனுத்³தி³ஸ்ஸ ஒட்³டி³தோ;

    Uddissa hi kate pāse, yaṃ panuddissa oḍḍito;

    ப³ந்த⁴னேஸு தத³ஞ்ஞேஸங், அனாபத்தி பகாஸிதா.

    Bandhanesu tadaññesaṃ, anāpatti pakāsitā.

    297.

    297.

    மூலேன வா முதா⁴ வாபி, தி³ன்னே பாஸே பரஸ்ஸ ஹி;

    Mūlena vā mudhā vāpi, dinne pāse parassa hi;

    மூலட்ட²ஸ்ஸேவ ஹோதீதி, கம்மப³த்³தோ⁴ நியாமிதோ.

    Mūlaṭṭhasseva hotīti, kammabaddho niyāmito.

    298.

    298.

    யேன லத்³தோ⁴ ஸசே லோபி, பாஸமுக்³க³ளிதம்பி வா;

    Yena laddho sace lopi, pāsamuggaḷitampi vā;

    தி²ரங் வாபி கரோதேவங், உபி⁴ன்னங் கம்மப³ந்த⁴னங்.

    Thiraṃ vāpi karotevaṃ, ubhinnaṃ kammabandhanaṃ.

    299.

    299.

    யோ பாஸங் உக்³க³ளாபெத்வா, யாதி பாபப⁴யா ஸசே;

    Yo pāsaṃ uggaḷāpetvā, yāti pāpabhayā sace;

    தங் தி³ஸ்வா புன அஞ்ஞோபி, ஸண்ட²பேதி ஹி தத்த² ச.

    Taṃ disvā puna aññopi, saṇṭhapeti hi tattha ca.

    300.

    300.

    ப³த்³தா⁴ ப³த்³தா⁴ மரந்தி சே, மூலட்டோ² ந ச முச்சதி;

    Baddhā baddhā maranti ce, mūlaṭṭho na ca muccati;

    ட²பெத்வா க³ஹிதட்டா²னே, பாஸயட்டி²ங் விமுச்சதி.

    Ṭhapetvā gahitaṭṭhāne, pāsayaṭṭhiṃ vimuccati.

    301.

    301.

    கோ³பெத்வாபி ந மொக்கோ² ஹி, பாஸயட்டி²ங் ஸயங்கதங்;

    Gopetvāpi na mokkho hi, pāsayaṭṭhiṃ sayaṃkataṃ;

    தமஞ்ஞோ புன க³ண்ஹித்வா, ஸண்ட²பேதி ஸசே பன.

    Tamañño puna gaṇhitvā, saṇṭhapeti sace pana.

    302.

    302.

    தப்பச்சயா மரந்தேஸு, மூலட்டோ² ந ச முச்சதி;

    Tappaccayā marantesu, mūlaṭṭho na ca muccati;

    நாஸெத்வா ஸப்³ப³ஸோ வா தங், ஜா²பெத்வா வா விமுச்சதி.

    Nāsetvā sabbaso vā taṃ, jhāpetvā vā vimuccati.

    303.

    303.

    ரோபெந்தஸ்ஸ ச ஸூலங் வா, ஸஜ்ஜெந்தஸ்ஸ அதூ³ஹலங்;

    Ropentassa ca sūlaṃ vā, sajjentassa adūhalaṃ;

    ஓபாதேன ச பாஸேன, ஸதி³ஸோவ வினிச்ச²யோ.

    Opātena ca pāsena, sadisova vinicchayo.

    304.

    304.

    அனாபத்தி அஸஞ்சிச்ச, அஜானந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    Anāpatti asañcicca, ajānantassa bhikkhuno;

    ததா²மரணசித்தஸ்ஸ, மதெப்யும்மத்தகாதி³னோ.

    Tathāmaraṇacittassa, matepyummattakādino.

    305.

    305.

    மனுஸ்ஸபாணிம்ஹி ச பாணஸஞ்ஞிதா;

    Manussapāṇimhi ca pāṇasaññitā;

    ஸசஸ்ஸ சித்தங் மரணூபஸங்ஹிதங்;

    Sacassa cittaṃ maraṇūpasaṃhitaṃ;

    உபக்கமோ தேன ச தஸ்ஸ நாஸோ;

    Upakkamo tena ca tassa nāso;

    பஞ்செத்த² அங்கா³னி மனுஸ்ஸகா⁴தே.

    Pañcettha aṅgāni manussaghāte.

    இதி வினயவினிச்ச²யே ததியபாராஜிககதா² நிட்டி²தா.

    Iti vinayavinicchaye tatiyapārājikakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact