Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga

    3. ததியபாராஜிகங்

    3. Tatiyapārājikaṃ

    162. 1 தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா வேஸாலியங் விஹரதி மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங். தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா பி⁴க்கூ²னங் அனேகபரியாயேன அஸுப⁴கத²ங் கதே²தி, அஸுபா⁴ய வண்ணங் பா⁴ஸதி, அஸுப⁴பா⁴வனாய வண்ணங் பா⁴ஸதி, ஆதி³ஸ்ஸ ஆதி³ஸ்ஸ அஸுப⁴ஸமாபத்தியா வண்ணங் பா⁴ஸதி. அத² கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘இச்சா²மஹங், பி⁴க்க²வே, அத்³த⁴மாஸங் படிஸல்லீயிதுங். நம்ஹி கேனசி உபஸங்கமிதப்³போ³, அஞ்ஞத்ர ஏகேன பிண்ட³பாதனீஹாரகேனா’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி, கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுணித்வா நாஸ்ஸுத⁴ கோசி ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமதி, அஞ்ஞத்ர ஏகேன பிண்ட³பாதனீஹாரகேன. பி⁴க்கூ² – ‘‘ப⁴க³வா கோ² அனேகபரியாயேன அஸுப⁴கத²ங் கதே²தி, அஸுபா⁴ய வண்ணங் பா⁴ஸதி, அஸுப⁴பா⁴வனாய வண்ணங் பா⁴ஸதி, ஆதி³ஸ்ஸ ஆதி³ஸ்ஸ அஸுப⁴ஸமாபத்தியா வண்ணங் பா⁴ஸதீ’’தி (தே) 2 அனேகாகாரவோகாரங் அஸுப⁴பா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தா விஹரந்தி. தே ஸகேன காயேன அட்டீயந்தி ஹராயந்தி ஜிகு³ச்ச²ந்தி. ஸெய்யதா²பி நாம இத்தீ² வா புரிஸோ வா த³ஹரோ யுவா மண்ட³னகஜாதிகோ ஸீஸங்ன்ஹாதோ அஹிகுணபேன வா குக்குரகுணபேன வா மனுஸ்ஸகுணபேன வா கண்டே² ஆஸத்தேன அட்டீயெய்ய ஹராயெய்ய ஜிகு³ச்செ²ய்ய, ஏவமேவ தே பி⁴க்கூ² ஸகேன காயேன அட்டீயந்தா ஹராயந்தா ஜிகு³ச்ச²ந்தா அத்தனாபி அத்தானங் ஜீவிதா வோரோபெந்தி, அஞ்ஞமஞ்ஞம்பி ஜீவிதா வோரோபெந்தி, மிக³லண்டி³கம்பி ஸமணகுத்தகங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வத³ந்தி – ‘‘ஸாது⁴ நோ, ஆவுஸோ, ஜீவிதா வோரோபேஹி . இத³ங் தே பத்தசீவரங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. அத² கோ² மிக³லண்டி³கோ ஸமணகுத்தகோ பத்தசீவரேஹி ப⁴டோ ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஜீவிதா வோரோபெத்வா லோஹிதகங் 3 அஸிங் ஆதா³ய யேன வக்³க³முதா³ நதீ³ தேனுபஸங்கமி.

    162.4 Tena samayena buddho bhagavā vesāliyaṃ viharati mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ. Tena kho pana samayena bhagavā bhikkhūnaṃ anekapariyāyena asubhakathaṃ katheti, asubhāya vaṇṇaṃ bhāsati, asubhabhāvanāya vaṇṇaṃ bhāsati, ādissa ādissa asubhasamāpattiyā vaṇṇaṃ bhāsati. Atha kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘icchāmahaṃ, bhikkhave, addhamāsaṃ paṭisallīyituṃ. Namhi kenaci upasaṅkamitabbo, aññatra ekena piṇḍapātanīhārakenā’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti, kho te bhikkhū bhagavato paṭissuṇitvā nāssudha koci bhagavantaṃ upasaṅkamati, aññatra ekena piṇḍapātanīhārakena. Bhikkhū – ‘‘bhagavā kho anekapariyāyena asubhakathaṃ katheti, asubhāya vaṇṇaṃ bhāsati, asubhabhāvanāya vaṇṇaṃ bhāsati, ādissa ādissa asubhasamāpattiyā vaṇṇaṃ bhāsatī’’ti (te) 5 anekākāravokāraṃ asubhabhāvanānuyogamanuyuttā viharanti. Te sakena kāyena aṭṭīyanti harāyanti jigucchanti. Seyyathāpi nāma itthī vā puriso vā daharo yuvā maṇḍanakajātiko sīsaṃnhāto ahikuṇapena vā kukkurakuṇapena vā manussakuṇapena vā kaṇṭhe āsattena aṭṭīyeyya harāyeyya jiguccheyya, evameva te bhikkhū sakena kāyena aṭṭīyantā harāyantā jigucchantā attanāpi attānaṃ jīvitā voropenti, aññamaññampi jīvitā voropenti, migalaṇḍikampi samaṇakuttakaṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadanti – ‘‘sādhu no, āvuso, jīvitā voropehi . Idaṃ te pattacīvaraṃ bhavissatī’’ti. Atha kho migalaṇḍiko samaṇakuttako pattacīvarehi bhaṭo sambahule bhikkhū jīvitā voropetvā lohitakaṃ 6 asiṃ ādāya yena vaggamudā nadī tenupasaṅkami.

    163. அத² கோ² மிக³லண்டி³கஸ்ஸ ஸமணகுத்தகஸ்ஸ லோஹிதகங் தங் அஸிங் தோ⁴வந்தஸ்ஸ அஹுதே³வ குக்குச்சங் அஹு விப்படிஸாரோ – ‘‘அலாபா⁴ வத மே, ந வத மே லாபா⁴; து³ல்லத்³த⁴ங் வத மே, ந வத மே ஸுலத்³த⁴ங் . ப³ஹுங் வத மயா அபுஞ்ஞங் பஸுதங், யோஹங் பி⁴க்கூ² ஸீலவந்தே கல்யாணத⁴ம்மே ஜீவிதா வோரோபேஸி’’ந்தி. அத² கோ² அஞ்ஞதரா மாரகாயிகா தே³வதா அபி⁴ஜ்ஜமானே உத³கே ஆக³ந்த்வா மிக³லண்டி³கங் ஸமணகுத்தகங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴ ஸப்புரிஸ, லாபா⁴ தே ஸப்புரிஸ, ஸுலத்³த⁴ங் தே ஸப்புரிஸ. ப³ஹுங் தயா ஸப்புரிஸ புஞ்ஞங் பஸுதங், யங் த்வங் அதிண்ணே தாரேஸீ’’தி. அத² கோ² மிக³லண்டி³கோ ஸமணகுத்தகோ – ‘‘லாபா⁴ கிர மே, ஸுலத்³த⁴ங் கிர மே, ப³ஹுங் கிர மயா புஞ்ஞங் பஸுதங், அதிண்ணோ கிராஹங் தாரேமீ’’தி திண்ஹங் அஸிங் ஆதா³ய விஹாரேன விஹாரங் பரிவேணேன பரிவேணங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வதே³தி – ‘‘கோ அதிண்ணோ, கங் தாரேமீ’’தி? தத்த² யே தே பி⁴க்கூ² அவீதராகா³ தேஸங் தஸ்மிங் ஸமயே ஹோதியேவ ப⁴யங் ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங் ஹோதி லோமஹங்ஸோ. யே பன தே பி⁴க்கூ² வீதராகா³ தேஸங் தஸ்மிங் ஸமயே ந ஹோதி ப⁴யங் ந ஹோதி ச²ம்பி⁴தத்தங் ந ஹோதி லோமஹங்ஸோ. அத² கோ² மிக³லண்டி³கோ ஸமணகுத்தகோ ஏகம்பி பி⁴க்கு²ங் ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி, த்³வேபி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி, தயோபி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி, சத்தாரோபி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி, பஞ்சபி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி, த³ஸபி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி, வீஸம்பி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி, திங்ஸம்பி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி, சத்தாலீஸம்பி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி, பஞ்ஞாஸம்பி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி, ஸட்டி²ம்பி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி.

    163. Atha kho migalaṇḍikassa samaṇakuttakassa lohitakaṃ taṃ asiṃ dhovantassa ahudeva kukkuccaṃ ahu vippaṭisāro – ‘‘alābhā vata me, na vata me lābhā; dulladdhaṃ vata me, na vata me suladdhaṃ . Bahuṃ vata mayā apuññaṃ pasutaṃ, yohaṃ bhikkhū sīlavante kalyāṇadhamme jīvitā voropesi’’nti. Atha kho aññatarā mārakāyikā devatā abhijjamāne udake āgantvā migalaṇḍikaṃ samaṇakuttakaṃ etadavoca – ‘‘sādhu sādhu sappurisa, lābhā te sappurisa, suladdhaṃ te sappurisa. Bahuṃ tayā sappurisa puññaṃ pasutaṃ, yaṃ tvaṃ atiṇṇe tāresī’’ti. Atha kho migalaṇḍiko samaṇakuttako – ‘‘lābhā kira me, suladdhaṃ kira me, bahuṃ kira mayā puññaṃ pasutaṃ, atiṇṇo kirāhaṃ tāremī’’ti tiṇhaṃ asiṃ ādāya vihārena vihāraṃ pariveṇena pariveṇaṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadeti – ‘‘ko atiṇṇo, kaṃ tāremī’’ti? Tattha ye te bhikkhū avītarāgā tesaṃ tasmiṃ samaye hotiyeva bhayaṃ hoti chambhitattaṃ hoti lomahaṃso. Ye pana te bhikkhū vītarāgā tesaṃ tasmiṃ samaye na hoti bhayaṃ na hoti chambhitattaṃ na hoti lomahaṃso. Atha kho migalaṇḍiko samaṇakuttako ekampi bhikkhuṃ ekāhena jīvitā voropesi, dvepi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi, tayopi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi, cattāropi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi, pañcapi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi, dasapi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi, vīsampi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi, tiṃsampi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi, cattālīsampi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi, paññāsampi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi, saṭṭhimpi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi.

    164. அத² கோ² ப⁴க³வா தஸ்ஸ அத்³த⁴மாஸஸ்ஸ அச்சயேன படிஸல்லானா வுட்டி²தோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘கிங் நு கோ², ஆனந்த³, தனுபூ⁴தோ விய பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴’’தி? ‘‘ததா² ஹி பன, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா பி⁴க்கூ²னங் அனேகபரியாயேன அஸுப⁴கத²ங் கதே²தி, அஸுபா⁴ய வண்ணங் பா⁴ஸதி, அஸுப⁴பா⁴வனாய வண்ணங் பா⁴ஸதி, ஆதி³ஸ்ஸ ஆதி³ஸ்ஸ அஸுப⁴ஸமாபத்தியா வண்ணங் பா⁴ஸதி. தே ச, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கூ² – ‘ப⁴க³வா கோ² அனேகபரியாயேன அஸுப⁴கத²ங் கதே²தி, அஸுபா⁴ய வண்ணங் பா⁴ஸதி, அஸுப⁴பா⁴வனாய வண்ணங் பா⁴ஸதி, ஆதி³ஸ்ஸ ஆதி³ஸ்ஸ அஸுப⁴ஸமாபத்தியா வண்ணங் பா⁴ஸதீ’தி, தே அனேகாகாரவோகாரங் அஸுப⁴பா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தா விஹரந்தி. தே ஸகேன காயேன அட்டீயந்தி ஹராயந்தி ஜிகு³ச்ச²ந்தி. ஸெய்யதா²பி நாம இத்தீ² வா புரிஸோ வா த³ஹரோ யுவா மண்ட³னகஜாதிகோ ஸீஸங்ன்ஹாதோ அஹிகுணபேன வா குக்குரகுணபேன வா மனுஸ்ஸகுணபேன வா கண்டே² ஆஸத்தேன அட்டீயெய்ய ஹராயெய்ய ஜிகு³ச்செ²ய்ய, ஏவமேவ தே பி⁴க்கூ² ஸகேன காயேன அட்டீயந்தா ஹராயந்தா ஜிகு³ச்ச²ந்தா அத்தனாபி அத்தானங் ஜீவிதா வோரோபெந்தி, அஞ்ஞமஞ்ஞம்பி ஜீவிதா வோரோபெந்தி, மிக³லண்டி³கம்பி ஸமணகுத்தகங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வத³ந்தி – ‘ஸாது⁴ நோ, ஆவுஸோ, ஜீவிதா வோரோபேஹி. இத³ங் தே பத்தசீவரங் ப⁴விஸ்ஸதீ’தி. அத² கோ², ப⁴ந்தே, மிக³லண்டி³கோ ஸமணகுத்தகோ பத்தசீவரேஹி ப⁴டோ ஏகம்பி பி⁴க்கு²ங் ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி…பே॰… ஸட்டி²ம்பி பி⁴க்கூ² ஏகாஹேன ஜீவிதா வோரோபேஸி. ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா அஞ்ஞங் பரியாயங் ஆசிக்க²து யதா²யங் பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அஞ்ஞாய ஸண்ட²ஹெய்யா’’தி. ‘‘தேனஹானந்த³, யாவதிகா பி⁴க்கூ² வேஸாலிங் உபனிஸ்ஸாய விஹரந்தி தே ஸப்³பே³ உபட்டா²னஸாலாயங் ஸன்னிபாதேஹீ’’தி . ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி, கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுணித்வா யாவதிகா பி⁴க்கூ² வேஸாலிங் உபனிஸ்ஸாய விஹரந்தி தே ஸப்³பே³ உபட்டா²னஸாலாயங் ஸன்னிபாதெத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸன்னிபதிதோ, ப⁴ந்தே பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴; யஸ்ஸ தா³னி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா காலங் மஞ்ஞதீ’’தி.

    164. Atha kho bhagavā tassa addhamāsassa accayena paṭisallānā vuṭṭhito āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi – ‘‘kiṃ nu kho, ānanda, tanubhūto viya bhikkhusaṅgho’’ti? ‘‘Tathā hi pana, bhante, bhagavā bhikkhūnaṃ anekapariyāyena asubhakathaṃ katheti, asubhāya vaṇṇaṃ bhāsati, asubhabhāvanāya vaṇṇaṃ bhāsati, ādissa ādissa asubhasamāpattiyā vaṇṇaṃ bhāsati. Te ca, bhante, bhikkhū – ‘bhagavā kho anekapariyāyena asubhakathaṃ katheti, asubhāya vaṇṇaṃ bhāsati, asubhabhāvanāya vaṇṇaṃ bhāsati, ādissa ādissa asubhasamāpattiyā vaṇṇaṃ bhāsatī’ti, te anekākāravokāraṃ asubhabhāvanānuyogamanuyuttā viharanti. Te sakena kāyena aṭṭīyanti harāyanti jigucchanti. Seyyathāpi nāma itthī vā puriso vā daharo yuvā maṇḍanakajātiko sīsaṃnhāto ahikuṇapena vā kukkurakuṇapena vā manussakuṇapena vā kaṇṭhe āsattena aṭṭīyeyya harāyeyya jiguccheyya, evameva te bhikkhū sakena kāyena aṭṭīyantā harāyantā jigucchantā attanāpi attānaṃ jīvitā voropenti, aññamaññampi jīvitā voropenti, migalaṇḍikampi samaṇakuttakaṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadanti – ‘sādhu no, āvuso, jīvitā voropehi. Idaṃ te pattacīvaraṃ bhavissatī’ti. Atha kho, bhante, migalaṇḍiko samaṇakuttako pattacīvarehi bhaṭo ekampi bhikkhuṃ ekāhena jīvitā voropesi…pe… saṭṭhimpi bhikkhū ekāhena jīvitā voropesi. Sādhu, bhante, bhagavā aññaṃ pariyāyaṃ ācikkhatu yathāyaṃ bhikkhusaṅgho aññāya saṇṭhaheyyā’’ti. ‘‘Tenahānanda, yāvatikā bhikkhū vesāliṃ upanissāya viharanti te sabbe upaṭṭhānasālāyaṃ sannipātehī’’ti . ‘‘Evaṃ, bhante’’ti, kho āyasmā ānando bhagavato paṭissuṇitvā yāvatikā bhikkhū vesāliṃ upanissāya viharanti te sabbe upaṭṭhānasālāyaṃ sannipātetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘sannipatito, bhante bhikkhusaṅgho; yassa dāni, bhante, bhagavā kālaṃ maññatī’’ti.

    165. அத² கோ² ப⁴க³வா யேன உபட்டா²னஸாலா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘அயம்பி கோ², பி⁴க்க²வே, ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ ஸந்தோ சேவ பணீதோ ச அஸேசனகோ ச ஸுகோ² ச விஹாரோ உப்பன்னுப்பன்னே ச பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மே டா²னஸோ அந்தரதா⁴பேதி வூபஸமேதி. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, கி³ம்ஹானங் பச்சி²மே மாஸே உஹதங் 7 ரஜோஜல்லங் தமேனங் மஹா அகாலமேகோ⁴ டா²னஸோ அந்தரதா⁴பேதி வூபஸமேதி, ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ ஸந்தோ சேவ பணீதோ ச அஸேசனகோ ச ஸுகோ² ச விஹாரோ உப்பன்னுப்பன்னே ச பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மே டா²னஸோ அந்தரதா⁴பேதி வூபஸமேதி. கத²ங் பா⁴விதோ ச, பி⁴க்க²வே, ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ கத²ங் ப³ஹுலீகதோ ஸந்தோ சேவ பணீதோ ச அஸேசனகோ ச ஸுகோ² ச விஹாரோ உப்பன்னுப்பன்னே ச பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மே டா²னஸோ அந்தரதா⁴பேதி வூபஸமேதி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² அரஞ்ஞக³தோ வா ருக்க²மூலக³தோ வா ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ வா நிஸீத³தி பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா உஜுங் காயங் பணிதா⁴ய பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா. ஸோ ஸதோவ அஸ்ஸஸதி ஸதோ பஸ்ஸஸதி. தீ³க⁴ங் வா அஸ்ஸஸந்தோ தீ³க⁴ங் அஸ்ஸஸாமீதி பஜானாதி, தீ³க⁴ங் வா பஸ்ஸஸந்தோ தீ³க⁴ங் பஸ்ஸஸாமீதி பஜானாதி. ரஸ்ஸங் வா அஸ்ஸஸந்தோ ரஸ்ஸங் அஸ்ஸஸாமீதி பஜானாதி, ரஸ்ஸங் வா பஸ்ஸஸந்தோ ரஸ்ஸங் பஸ்ஸஸாமீதி பஜானாதி. ஸப்³ப³காயப்படிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. ஸப்³ப³காயப்படிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. பஸ்ஸம்ப⁴யங் காயஸங்கா²ரங் அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. பஸ்ஸம்ப⁴யங் காயஸங்கா²ரங் பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. பீதிப்படிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. பீதிப்படிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. ஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. ஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. சித்தஸங்கா²ரப்படிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. சித்தஸங்கா²ரப்படிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. பஸ்ஸம்ப⁴யங் சித்தஸங்கா²ரங் அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. பஸ்ஸம்ப⁴யங் சித்தஸங்கா²ரங் பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. சித்தப்படிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. சித்தப்படிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. அபி⁴ப்பமோத³யங் சித்தங்…பே॰… ஸமாத³ஹங் சித்தங்…பே॰… விமோசயங் சித்தங்…பே॰… அனிச்சானுபஸ்ஸீ…பே॰… விராகா³னுபஸ்ஸீ…பே॰… நிரோதா⁴னுபஸ்ஸீ…பே॰… படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸீ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸீ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. ஏவங் பா⁴விதோ கோ², பி⁴க்க²வே, ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ ஏவங் ப³ஹுலீகதோ ஸந்தோ சேவ பணீதோ ச அஸேசனகோ ச ஸுகோ² ச விஹாரோ உப்பன்னுப்பன்னே ச பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மே டா²னஸோ அந்தரதா⁴பேதி வூபஸமேதீ’’தி.

    165. Atha kho bhagavā yena upaṭṭhānasālā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘ayampi kho, bhikkhave, ānāpānassatisamādhi bhāvito bahulīkato santo ceva paṇīto ca asecanako ca sukho ca vihāro uppannuppanne ca pāpake akusale dhamme ṭhānaso antaradhāpeti vūpasameti. Seyyathāpi, bhikkhave, gimhānaṃ pacchime māse uhataṃ 8 rajojallaṃ tamenaṃ mahā akālamegho ṭhānaso antaradhāpeti vūpasameti, evameva kho, bhikkhave, ānāpānassatisamādhi bhāvito bahulīkato santo ceva paṇīto ca asecanako ca sukho ca vihāro uppannuppanne ca pāpake akusale dhamme ṭhānaso antaradhāpeti vūpasameti. Kathaṃ bhāvito ca, bhikkhave, ānāpānassatisamādhi kathaṃ bahulīkato santo ceva paṇīto ca asecanako ca sukho ca vihāro uppannuppanne ca pāpake akusale dhamme ṭhānaso antaradhāpeti vūpasameti? Idha, bhikkhave, bhikkhu araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā nisīdati pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā. So satova assasati sato passasati. Dīghaṃ vā assasanto dīghaṃ assasāmīti pajānāti, dīghaṃ vā passasanto dīghaṃ passasāmīti pajānāti. Rassaṃ vā assasanto rassaṃ assasāmīti pajānāti, rassaṃ vā passasanto rassaṃ passasāmīti pajānāti. Sabbakāyappaṭisaṃvedī assasissāmīti sikkhati. Sabbakāyappaṭisaṃvedī passasissāmīti sikkhati. Passambhayaṃ kāyasaṅkhāraṃ assasissāmīti sikkhati. Passambhayaṃ kāyasaṅkhāraṃ passasissāmīti sikkhati. Pītippaṭisaṃvedī assasissāmīti sikkhati. Pītippaṭisaṃvedī passasissāmīti sikkhati. Sukhappaṭisaṃvedī assasissāmīti sikkhati. Sukhappaṭisaṃvedī passasissāmīti sikkhati. Cittasaṅkhārappaṭisaṃvedī assasissāmīti sikkhati. Cittasaṅkhārappaṭisaṃvedī passasissāmīti sikkhati. Passambhayaṃ cittasaṅkhāraṃ assasissāmīti sikkhati. Passambhayaṃ cittasaṅkhāraṃ passasissāmīti sikkhati. Cittappaṭisaṃvedī assasissāmīti sikkhati. Cittappaṭisaṃvedī passasissāmīti sikkhati. Abhippamodayaṃ cittaṃ…pe… samādahaṃ cittaṃ…pe… vimocayaṃ cittaṃ…pe… aniccānupassī…pe… virāgānupassī…pe… nirodhānupassī…pe… paṭinissaggānupassī assasissāmīti sikkhati. Paṭinissaggānupassī passasissāmīti sikkhati. Evaṃ bhāvito kho, bhikkhave, ānāpānassatisamādhi evaṃ bahulīkato santo ceva paṇīto ca asecanako ca sukho ca vihāro uppannuppanne ca pāpake akusale dhamme ṭhānaso antaradhāpeti vūpasametī’’ti.

    166. அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதஸ்மிங் நிதா³னே ஏதஸ்மிங் பகரணே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதாபெத்வா பி⁴க்கூ² படிபுச்சி² – ‘‘ஸச்சங் கிர, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² அத்தனாபி அத்தானங் ஜீவிதா வோரோபெந்தி, அஞ்ஞமஞ்ஞம்பி ஜீவிதா வோரோபெந்தி மிக³லண்டி³கம்பி ஸமணகுத்தகங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வத³ந்தி – ‘ஸாது⁴ நோ, ஆவுஸோ , ஜீவிதா வோரோபேஹி, இத³ங் தே பத்தசீவரங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’’தி? ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா – ‘‘அனநுச்ச²விகங், பி⁴க்க²வே, தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் அனநுலோமிகங் அப்படிரூபங் அஸ்ஸாமணகங் அகப்பியங் அகரணீயங். கத²ஞ்ஹி நாம தே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² அத்தனாபி அத்தானங் ஜீவிதா வோரோபெஸ்ஸந்தி, அஞ்ஞமஞ்ஞம்பி ஜீவிதா வோரோபெஸ்ஸந்தி, மிக³லண்டி³கம்பி ஸமணகுத்தகங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வக்க²ந்தி – ‘ஸாது⁴ நோ, ஆவுஸோ, ஜீவிதா வோரோபேஹி, இத³ங் தே பத்தசீவரங் ப⁴விஸ்ஸதீ’தி. நேதங், பி⁴க்க²வே, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸெய்யாத² –

    166. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā bhikkhū paṭipucchi – ‘‘saccaṃ kira, bhikkhave, bhikkhū attanāpi attānaṃ jīvitā voropenti, aññamaññampi jīvitā voropenti migalaṇḍikampi samaṇakuttakaṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadanti – ‘sādhu no, āvuso , jīvitā voropehi, idaṃ te pattacīvaraṃ bhavissatī’’’ti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā – ‘‘ananucchavikaṃ, bhikkhave, tesaṃ bhikkhūnaṃ ananulomikaṃ appaṭirūpaṃ assāmaṇakaṃ akappiyaṃ akaraṇīyaṃ. Kathañhi nāma te, bhikkhave, bhikkhū attanāpi attānaṃ jīvitā voropessanti, aññamaññampi jīvitā voropessanti, migalaṇḍikampi samaṇakuttakaṃ upasaṅkamitvā evaṃ vakkhanti – ‘sādhu no, āvuso, jīvitā voropehi, idaṃ te pattacīvaraṃ bhavissatī’ti. Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    167. ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² ஸஞ்சிச்ச மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய ஸத்த²ஹாரகங் வாஸ்ஸ பரியேஸெய்ய, அயம்பி பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ’’தி.

    167.‘‘Yo pana bhikkhu sañcicca manussaviggahaṃ jīvitā voropeyya satthahārakaṃ vāssa pariyeseyya, ayampi pārājiko hoti asaṃvāso’’ti.

    ஏவஞ்சித³ங் ப⁴க³வதா பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங் ஹோதி.

    Evañcidaṃ bhagavatā bhikkhūnaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ hoti.

    168. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ கி³லானோ ஹோதி. தஸ்ஸ பஜாபதி அபி⁴ரூபா ஹோதி த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா. ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² தஸ்ஸா இத்தி²யா படிப³த்³த⁴சித்தா ஹொந்தி. அத² கோ² ச²ப்³ப³க்³கி³யானங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஸசே கோ² ஸோ, ஆவுஸோ , உபாஸகோ ஜீவிஸ்ஸதி ந மயங் தங் இத்தி²ங் லபி⁴ஸ்ஸாம. ஹந்த³ மயங், ஆவுஸோ, தஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ மரணவண்ணங் ஸங்வண்ணேமா’’தி. அத² கோ² ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² யேன ஸோ உபாஸகோ தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா தங் உபாஸகங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘த்வங் கோ²ஸி, உபாஸக, கதகல்யாணோ கதகுஸலோ கதபீ⁴ருத்தாணோ அகதபாபோ அகதலுத்³தோ³ அகதகிப்³பி³ஸோ. கதங் தயா கல்யாணங், அகதங் தயா பாபங் . கிங் துய்ஹிமினா பாபகேன து³ஜ்ஜீவிதேன! மதங் தே ஜீவிதா ஸெய்யோ. இதோ த்வங் காலங்கதோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜிஸ்ஸஸி. தத்த² தி³ப்³பே³ஹி பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதோ ஸமங்கீ³பூ⁴தோ பரிசாரெஸ்ஸஸீ’’தி.

    168. Tena kho pana samayena aññataro upāsako gilāno hoti. Tassa pajāpati abhirūpā hoti dassanīyā pāsādikā. Chabbaggiyā bhikkhū tassā itthiyā paṭibaddhacittā honti. Atha kho chabbaggiyānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘sace kho so, āvuso , upāsako jīvissati na mayaṃ taṃ itthiṃ labhissāma. Handa mayaṃ, āvuso, tassa upāsakassa maraṇavaṇṇaṃ saṃvaṇṇemā’’ti. Atha kho chabbaggiyā bhikkhū yena so upāsako tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā taṃ upāsakaṃ etadavocuṃ – ‘‘tvaṃ khosi, upāsaka, katakalyāṇo katakusalo katabhīruttāṇo akatapāpo akataluddo akatakibbiso. Kataṃ tayā kalyāṇaṃ, akataṃ tayā pāpaṃ . Kiṃ tuyhiminā pāpakena dujjīvitena! Mataṃ te jīvitā seyyo. Ito tvaṃ kālaṅkato kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjissasi. Tattha dibbehi pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgībhūto paricāressasī’’ti.

    169. அத² கோ² ஸோ உபாஸகோ – ‘‘ஸச்சங் கோ² அய்யா ஆஹங்ஸு. அஹஞ்ஹி கதகல்யாணோ கதகுஸலோ கதபீ⁴ருத்தாணோ அகதபாபோ அகதலுத்³தோ³ அகதகிப்³பி³ஸோ. கதங் மயா கல்யாணங், அகதங் மயா பாபங் . கிங் மய்ஹிமினா பாபகேன து³ஜ்ஜீவிதேன! மதங் மே ஜீவிதா ஸெய்யோ. இதோ அஹங் காலங்கதோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜிஸ்ஸாமி. தத்த² தி³ப்³பே³ஹி பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதோ ஸமங்கீ³பூ⁴தோ பரிசாரெஸ்ஸாமீ’’தி, ஸோ அஸப்பாயானி சேவ போ⁴ஜனானி பு⁴ஞ்ஜி அஸப்பாயானி ச கா²த³னீயானி கா²தி³ அஸப்பாயானி ச ஸாயனீயானி ஸாயி அஸப்பாயானி ச பானானி பிவி. தஸ்ஸ அஸப்பாயானி சேவ போ⁴ஜனானி பு⁴ஞ்ஜதோ அஸப்பாயானி ச கா²த³னீயானி கா²த³தோ அஸப்பாயானி ச ஸாயனீயானி ஸாயதோ அஸப்பாயானி ச பானானி பிவதோ க²ரோ ஆபா³தோ⁴ உப்பஜ்ஜி. ஸோ தேனேவ ஆபா³தே⁴ன காலமகாஸி. தஸ்ஸ பஜாபதி உஜ்ஜா²யதி கி²ய்யதி விபாசேதி – ‘‘அலஜ்ஜினோ இமே ஸமணா ஸக்யபுத்தியா து³ஸ்ஸீலா முஸாவாதி³னோ. இமே ஹி நாம த⁴ம்மசாரினோ ஸமசாரினோ ப்³ரஹ்மசாரினோ ஸச்சவாதி³னோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா படிஜானிஸ்ஸந்தி! நத்தி² இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங் நத்தி² இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங், நட்ட²ங் இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங் நட்ட²ங் இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங், குதோ இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங் குதோ இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங், அபக³தா இமே ஸாமஞ்ஞா அபக³தா இமே ப்³ரஹ்மஞ்ஞா. இமே மே ஸாமிகஸ்ஸ மரணவண்ணங் ஸங்வண்ணேஸுங். இமேஹி மே ஸாமிகோ மாரிதோ’’தி. அஞ்ஞேபி மனுஸ்ஸா உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘அலஜ்ஜினோ இமே ஸமணா ஸக்யபுத்தியா து³ஸ்ஸீலா முஸாவாதி³னோ. இமே ஹி நாம த⁴ம்மசாரினோ ஸமசாரினோ ப்³ரஹ்மசாரினோ ஸச்சவாதி³னோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா படிஜானிஸ்ஸந்தி! நத்தி² இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங் நத்தி² இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங், நட்ட²ங் இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங் நட்ட²ங் இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங், குதோ இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங் குதோ இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங், அபக³தா இமே ஸாமஞ்ஞா அபக³தா இமே ப்³ரஹ்மஞ்ஞா. இமே உபாஸகஸ்ஸ மரணவண்ணங் ஸங்வண்ணேஸுங். இமேஹி உபாஸகோ மாரிதோ’’தி. அஸ்ஸோஸுங் கோ² பி⁴க்கூ² தேஸங் மனுஸ்ஸானங் உஜ்ஜா²யந்தானங் கி²ய்யந்தானங் விபாசெந்தானங். யே தே பி⁴க்கூ² அப்பிச்சா²…பே॰… தே உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² உபாஸகஸ்ஸ மரணவண்ணங் ஸங்வண்ணிஸ்ஸந்தீ’’தி!

    169. Atha kho so upāsako – ‘‘saccaṃ kho ayyā āhaṃsu. Ahañhi katakalyāṇo katakusalo katabhīruttāṇo akatapāpo akataluddo akatakibbiso. Kataṃ mayā kalyāṇaṃ, akataṃ mayā pāpaṃ . Kiṃ mayhiminā pāpakena dujjīvitena! Mataṃ me jīvitā seyyo. Ito ahaṃ kālaṅkato kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjissāmi. Tattha dibbehi pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgībhūto paricāressāmī’’ti, so asappāyāni ceva bhojanāni bhuñji asappāyāni ca khādanīyāni khādi asappāyāni ca sāyanīyāni sāyi asappāyāni ca pānāni pivi. Tassa asappāyāni ceva bhojanāni bhuñjato asappāyāni ca khādanīyāni khādato asappāyāni ca sāyanīyāni sāyato asappāyāni ca pānāni pivato kharo ābādho uppajji. So teneva ābādhena kālamakāsi. Tassa pajāpati ujjhāyati khiyyati vipāceti – ‘‘alajjino ime samaṇā sakyaputtiyā dussīlā musāvādino. Ime hi nāma dhammacārino samacārino brahmacārino saccavādino sīlavanto kalyāṇadhammā paṭijānissanti! Natthi imesaṃ sāmaññaṃ natthi imesaṃ brahmaññaṃ, naṭṭhaṃ imesaṃ sāmaññaṃ naṭṭhaṃ imesaṃ brahmaññaṃ, kuto imesaṃ sāmaññaṃ kuto imesaṃ brahmaññaṃ, apagatā ime sāmaññā apagatā ime brahmaññā. Ime me sāmikassa maraṇavaṇṇaṃ saṃvaṇṇesuṃ. Imehi me sāmiko mārito’’ti. Aññepi manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘alajjino ime samaṇā sakyaputtiyā dussīlā musāvādino. Ime hi nāma dhammacārino samacārino brahmacārino saccavādino sīlavanto kalyāṇadhammā paṭijānissanti! Natthi imesaṃ sāmaññaṃ natthi imesaṃ brahmaññaṃ, naṭṭhaṃ imesaṃ sāmaññaṃ naṭṭhaṃ imesaṃ brahmaññaṃ, kuto imesaṃ sāmaññaṃ kuto imesaṃ brahmaññaṃ, apagatā ime sāmaññā apagatā ime brahmaññā. Ime upāsakassa maraṇavaṇṇaṃ saṃvaṇṇesuṃ. Imehi upāsako mārito’’ti. Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū upāsakassa maraṇavaṇṇaṃ saṃvaṇṇissantī’’ti!

    170. அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² ச²ப்³ப³க்³கி³யே பி⁴க்கூ² அனேகபரியாயேன விக³ரஹித்வா ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்…பே॰… ‘‘ஸச்சங் கிர தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, உபாஸகஸ்ஸ மரணவண்ணங் ஸங்வண்ணேதா²’’தி? ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா – ‘‘அனநுச்ச²விகங், மோக⁴புரிஸா, அனநுலோமிகங் அப்படிரூபங் அஸ்ஸாமணகங் அகப்பியங் அகரணீயங். கத²ஞ்ஹி நாம தும்ஹே, மோக⁴புரிஸா, உபாஸகஸ்ஸ மரணவண்ணங் ஸங்வண்ணிஸ்ஸத²! நேதங், மோக⁴புரிஸா, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸெய்யாத² –

    170. Atha kho te bhikkhū chabbaggiye bhikkhū anekapariyāyena vigarahitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, upāsakassa maraṇavaṇṇaṃ saṃvaṇṇethā’’ti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā – ‘‘ananucchavikaṃ, moghapurisā, ananulomikaṃ appaṭirūpaṃ assāmaṇakaṃ akappiyaṃ akaraṇīyaṃ. Kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, upāsakassa maraṇavaṇṇaṃ saṃvaṇṇissatha! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    171. ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² ஸஞ்சிச்ச மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய ஸத்த²ஹாரகங் வாஸ்ஸ பரியேஸெய்ய மரணவண்ணங் வா ஸங்வண்ணெய்ய மரணாய வா ஸமாத³பெய்ய – ‘அம்போ⁴ புரிஸ, கிங் துய்ஹிமினா பாபகேன து³ஜ்ஜீவிதேன, மதங் தே ஜீவிதா ஸெய்யோ’தி, இதி சித்தமனோ சித்தஸங்கப்போ அனேகபரியாயேன மரணவண்ணங் வா ஸங்வண்ணெய்ய, மரணாய வா ஸமாத³பெய்ய, அயம்பி பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ’’தி.

    171.‘‘Yo pana bhikkhu sañcicca manussaviggahaṃ jīvitā voropeyya satthahārakaṃ vāssa pariyeseyya maraṇavaṇṇaṃ vā saṃvaṇṇeyya maraṇāya vā samādapeyya – ‘ambho purisa, kiṃ tuyhiminā pāpakena dujjīvitena, mataṃ te jīvitā seyyo’ti, iti cittamano cittasaṅkappo anekapariyāyena maraṇavaṇṇaṃ vā saṃvaṇṇeyya, maraṇāya vā samādapeyya, ayampi pārājiko hoti asaṃvāso’’ti.

    172. யோ பனாதி யோ யாதி³ஸோ…பே॰… பி⁴க்கூ²தி…பே॰… அயங் இமஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதோ பி⁴க்கூ²தி.

    172.Yo panāti yo yādiso…pe… bhikkhūti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippeto bhikkhūti.

    ஸஞ்சிச்சாதி ஜானந்தோ ஸஞ்ஜானந்தோ சேச்ச அபி⁴விதரித்வா வீதிக்கமோ.

    Sañciccāti jānanto sañjānanto cecca abhivitaritvā vītikkamo.

    மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹோ நாம யங் மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் பட²மங் சித்தங் உப்பன்னங் பட²மங் விஞ்ஞாணங் பாதுபூ⁴தங், யாவ மரணகாலா எத்த²ந்தரே ஏஸோ மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹோ நாம.

    Manussaviggaho nāma yaṃ mātukucchismiṃ paṭhamaṃ cittaṃ uppannaṃ paṭhamaṃ viññāṇaṃ pātubhūtaṃ, yāva maraṇakālā etthantare eso manussaviggaho nāma.

    ஜீவிதா வோரோபெய்யாதி ஜீவிதிந்த்³ரியங் உபச்சி²ந்த³தி உபரோதே⁴தி ஸந்ததிங் விகோபேதி.

    Jīvitā voropeyyāti jīvitindriyaṃ upacchindati uparodheti santatiṃ vikopeti.

    ஸத்த²ஹாரகங் வாஸ்ஸ பரியேஸெய்யாதி அஸிங் வா ஸத்திங் வா பெ⁴ண்டி³ங் வா 9 லகு³ளங் வா 10 பாஸாணங் வா ஸத்த²ங் வா விஸங் வா ரஜ்ஜுங் வா.

    Satthahārakaṃ vāssa pariyeseyyāti asiṃ vā sattiṃ vā bheṇḍiṃ vā 11 laguḷaṃ vā 12 pāsāṇaṃ vā satthaṃ vā visaṃ vā rajjuṃ vā.

    மரணவண்ணங் வா ஸங்வண்ணெய்யாதி ஜீவிதே ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸேதி, மரணே வண்ணங் ப⁴ணதி.

    Maraṇavaṇṇaṃ vā saṃvaṇṇeyyāti jīvite ādīnavaṃ dasseti, maraṇe vaṇṇaṃ bhaṇati.

    மரணாய வா ஸமாத³பெய்யாதி ஸத்த²ங் வா ஆஹர, விஸங் வா கா²த³, ரஜ்ஜுயா வா உப்³ப³ந்தி⁴த்வா காலங்கரோஹீதி.

    Maraṇāya vā samādapeyyāti satthaṃ vā āhara, visaṃ vā khāda, rajjuyā vā ubbandhitvā kālaṅkarohīti.

    அம்போ⁴ புரிஸாதி ஆலபனாதி⁴வசனமேதங்.

    Ambhopurisāti ālapanādhivacanametaṃ.

    கிங் துய்ஹிமினா பாபகேன து³ஜ்ஜீவிதேனாதி பாபகங் நாம ஜீவிதங் அட்³டா⁴னங் ஜீவிதங் உபாதா³ய த³லித்³தா³னங் ஜீவிதங் பாபகங் லாமகங், ஸத⁴னானங் ஜீவிதங் உபாதா³ய அத⁴னானங் ஜீவிதங் பாபகங், தே³வானங் ஜீவிதங் உபாதா³ய மனுஸ்ஸானங் ஜீவிதங் பாபகங் .

    Kiṃtuyhiminā pāpakena dujjīvitenāti pāpakaṃ nāma jīvitaṃ aḍḍhānaṃ jīvitaṃ upādāya daliddānaṃ jīvitaṃ pāpakaṃ lāmakaṃ, sadhanānaṃ jīvitaṃ upādāya adhanānaṃ jīvitaṃ pāpakaṃ, devānaṃ jīvitaṃ upādāya manussānaṃ jīvitaṃ pāpakaṃ .

    து³ஜ்ஜீவிதங் நாம ஹத்த²ச்சி²ன்னஸ்ஸ பாத³ச்சி²ன்னஸ்ஸ ஹத்த²பாத³ச்சி²ன்னஸ்ஸ கண்ணச்சி²ன்னஸ்ஸ நாஸச்சி²ன்னஸ்ஸ கண்ணனாஸச்சி²ன்னஸ்ஸ, இமினா ச பாபகேன இமினா ச து³ஜ்ஜீவிதேன மதங் தே ஜீவிதா ஸெய்யோதி.

    Dujjīvitaṃ nāma hatthacchinnassa pādacchinnassa hatthapādacchinnassa kaṇṇacchinnassa nāsacchinnassa kaṇṇanāsacchinnassa, iminā ca pāpakena iminā ca dujjīvitena mataṃ te jīvitā seyyoti.

    இதி சித்தமனோதி யங் சித்தங் தங் மனோ, யங் மனோ தங் சித்தங்.

    Iti cittamanoti yaṃ cittaṃ taṃ mano, yaṃ mano taṃ cittaṃ.

    சித்தஸங்கப்போதி மரணஸஞ்ஞீ மரணசேதனோ மரணாதி⁴ப்பாயோ.

    Cittasaṅkappoti maraṇasaññī maraṇacetano maraṇādhippāyo.

    அனேகபரியாயேனாதி உச்சாவசேஹி ஆகாரேஹி.

    Anekapariyāyenāti uccāvacehi ākārehi.

    மரணவண்ணங் வா ஸங்வண்ணெய்யாதி ஜீவிதே ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸேதி, மரணே வண்ணங் ப⁴ணதி – ‘‘இதோ த்வங் காலங்கதோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜிஸ்ஸஸி, தத்த² தி³ப்³பே³ஹி பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதோ ஸமங்கீ³பூ⁴தோ பரிசாரெஸ்ஸஸீ’’தி.

    Maraṇavaṇṇaṃ vā saṃvaṇṇeyyāti jīvite ādīnavaṃ dasseti, maraṇe vaṇṇaṃ bhaṇati – ‘‘ito tvaṃ kālaṅkato kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjissasi, tattha dibbehi pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgībhūto paricāressasī’’ti.

    மரணாய வா ஸமாத³பெய்யாதி ஸத்த²ங் வா ஆஹர, விஸங் வா கா²த³, ரஜ்ஜுயா வா உப்³ப³ந்தி⁴த்வா காலங்கரோஹி, ஸொப்³பே⁴ வா நரகே வா பபாதே வா பபதாதி.

    Maraṇāya vā samādapeyyāti satthaṃ vā āhara, visaṃ vā khāda, rajjuyā vā ubbandhitvā kālaṅkarohi, sobbhe vā narake vā papāte vā papatāti.

    அயம்பீதி புரிமே உபாதா³ய வுச்சதி.

    Ayampīti purime upādāya vuccati.

    பாராஜிகோ ஹோதீதி ஸெய்யதா²பி நாம புது²ஸிலா த்³விதா⁴ பி⁴ன்னா 13 அப்படிஸந்தி⁴கா ஹோதி, ஏவமேவ பி⁴க்கு² ஸஞ்சிச்ச மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹங் ஜீவிதா வோரோபெத்வா அஸ்ஸமணோ ஹோதி அஸக்யபுத்தியோ. தேன வுச்சதி – ‘பாராஜிகோ ஹோதீ’தி.

    Pārājiko hotīti seyyathāpi nāma puthusilā dvidhā bhinnā 14 appaṭisandhikā hoti, evameva bhikkhu sañcicca manussaviggahaṃ jīvitā voropetvā assamaṇo hoti asakyaputtiyo. Tena vuccati – ‘pārājiko hotī’ti.

    அஸங்வாஸோதி ஸங்வாஸோ நாம ஏககம்மங் ஏகுத்³தே³ஸோ ஸமஸிக்க²தா – ஏஸோ ஸங்வாஸோ நாம. ஸோ தேன ஸத்³தி⁴ங் நத்தி², தேன வுச்சதி அஸங்வாஸோதி.

    Asaṃvāsoti saṃvāso nāma ekakammaṃ ekuddeso samasikkhatā – eso saṃvāso nāma. So tena saddhiṃ natthi, tena vuccati asaṃvāsoti.

    173. ஸாமங், அதி⁴ட்டா²ய, தூ³தேன, தூ³தபரங்பராய, விஸக்கியேன தூ³தேன, க³தபச்சாக³தேன தூ³தேன, அரஹோ ரஹோஸஞ்ஞீ, ரஹோ அரஹோஸஞ்ஞீ, அரஹோ அரஹோஸஞ்ஞீ, ரஹோ ரஹோஸஞ்ஞீ காயேன ஸங்வண்ணேதி, வாசாய ஸங்வண்ணேதி, காயேன வாசாய ஸங்வண்ணேதி, தூ³தேன ஸங்வண்ணேதி, லேகா²ய ஸங்வண்ணேதி, ஓபாதங் அபஸ்ஸேனங், உபனிக்கி²பனங், பே⁴ஸஜ்ஜங், ரூபூபஹாரோ, ஸத்³தூ³பஹாரோ, க³ந்தூ⁴பஹாரோ, ரஸூபஹாரோ, பொ²ட்ட²ப்³பூ³பஹாரோ, த⁴ம்மூபஹாரோ, ஆசிக்க²னா, அனுஸாஸனீ, ஸங்கேதகம்மங், நிமித்தகம்மந்தி.

    173. Sāmaṃ, adhiṭṭhāya, dūtena, dūtaparaṃparāya, visakkiyena dūtena, gatapaccāgatena dūtena, araho rahosaññī, raho arahosaññī, araho arahosaññī, raho rahosaññī kāyena saṃvaṇṇeti, vācāya saṃvaṇṇeti, kāyena vācāya saṃvaṇṇeti, dūtena saṃvaṇṇeti, lekhāya saṃvaṇṇeti, opātaṃ apassenaṃ, upanikkhipanaṃ, bhesajjaṃ, rūpūpahāro, saddūpahāro, gandhūpahāro, rasūpahāro, phoṭṭhabbūpahāro, dhammūpahāro, ācikkhanā, anusāsanī, saṅketakammaṃ, nimittakammanti.

    174. ஸாமந்தி ஸயங் ஹனதி காயேன வா காயபடிப³த்³தே⁴ன வா நிஸ்ஸக்³கி³யேன வா.

    174.Sāmanti sayaṃ hanati kāyena vā kāyapaṭibaddhena vā nissaggiyena vā.

    அதி⁴ட்டா²யாதி அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ஆணாபேதி – ‘‘ஏவங் விஜ்ஜ², ஏவங் பஹர, ஏவங் கா⁴தேஹீ’’தி.

    Adhiṭṭhāyāti adhiṭṭhahitvā āṇāpeti – ‘‘evaṃ vijjha, evaṃ pahara, evaṃ ghātehī’’ti.

    பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ங் ஆணாபேதி – ‘‘இத்த²ன்னாமங் ஜீவிதா வோரோபேஹீ’’தி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஸோ தங் மஞ்ஞமானோ தங் ஜீவிதா வோரோபேதி, ஆபத்தி உபி⁴ன்னங் பாராஜிகஸ்ஸ.

    Bhikkhu bhikkhuṃ āṇāpeti – ‘‘itthannāmaṃ jīvitā voropehī’’ti, āpatti dukkaṭassa. So taṃ maññamāno taṃ jīvitā voropeti, āpatti ubhinnaṃ pārājikassa.

    பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ங் ஆணாபேதி – ‘‘இத்த²ன்னாமங் ஜீவிதா வோரோபேஹீ’’தி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஸோ தங் மஞ்ஞமானோ அஞ்ஞங் ஜீவிதா வோரோபெத்தி, மூலட்ட²ஸ்ஸ அனாபத்தி. வத⁴கஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ.

    Bhikkhu bhikkhuṃ āṇāpeti – ‘‘itthannāmaṃ jīvitā voropehī’’ti, āpatti dukkaṭassa. So taṃ maññamāno aññaṃ jīvitā voropetti, mūlaṭṭhassa anāpatti. Vadhakassa āpatti pārājikassa.

    பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ங் ஆணாபேதி – ‘‘இத்த²ன்னாமங் ஜீவிதா வோரோபேஹீ’’தி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஸோ அஞ்ஞங் மஞ்ஞமானோ தங் ஜீவிதா வோரோபேதி, ஆபத்தி உபி⁴ன்னங் பாராஜிகஸ்ஸ.

    Bhikkhu bhikkhuṃ āṇāpeti – ‘‘itthannāmaṃ jīvitā voropehī’’ti, āpatti dukkaṭassa. So aññaṃ maññamāno taṃ jīvitā voropeti, āpatti ubhinnaṃ pārājikassa.

    பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ங் ஆணாபேதி – ‘‘இத்த²ன்னாமங் ஜீவிதா வோரோபேஹீ’’தி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஸோ அஞ்ஞங் மஞ்ஞமானோ அஞ்ஞங் ஜீவிதா வோரோபேதி; மூலட்ட²ஸ்ஸ அனாபத்தி, வத⁴கஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ.

    Bhikkhu bhikkhuṃ āṇāpeti – ‘‘itthannāmaṃ jīvitā voropehī’’ti, āpatti dukkaṭassa. So aññaṃ maññamāno aññaṃ jīvitā voropeti; mūlaṭṭhassa anāpatti, vadhakassa āpatti pārājikassa.

    பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ங் ஆணாபேதி – ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பாவத³ – ‘இத்த²ன்னாமோ இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பாவத³து – இத்த²ன்னாமோ இத்த²ன்னாமங் ஜீவிதா வோரோபேதூ’’’தி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஸோ இதரஸ்ஸ ஆரோசேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. வத⁴கோ படிக்³க³ண்ஹாதி, மூலட்ட²ஸ்ஸ ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸ. ஸோ தங் ஜீவிதா வோரோபேதி, ஆபத்தி ஸப்³பே³ஸங் பாராஜிகஸ்ஸ.
