Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
10. ததியஸமணப்³ராஹ்மணஸுத்தங்
10. Tatiyasamaṇabrāhmaṇasuttaṃ
123. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ‘‘யே ஹி கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா பத²வீதா⁴துங் நப்பஜானந்தி, பத²வீதா⁴துஸமுத³யங் நப்பஜானந்தி, பத²வீதா⁴துனிரோத⁴ங் நப்பஜானந்தி, பத²வீதா⁴துனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் நப்பஜானந்தி…பே॰… ஆபோதா⁴துங் நப்பஜானந்தி… தேஜோதா⁴துங் நப்பஜானந்தி… வாயோதா⁴துங் நப்பஜானந்தி, வாயோதா⁴துஸமுத³யங் நப்பஜானந்தி, வாயோதா⁴துனிரோத⁴ங் நப்பஜானந்தி, வாயோதா⁴துனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் நப்பஜானந்தி, ந மே தே, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஸமணேஸு வா ஸமணஸம்மதா ப்³ராஹ்மணேஸு வா ப்³ராஹ்மணஸம்மதா; ந ச பன தே ஆயஸ்மந்தோ ஸாமஞ்ஞத்த²ங் வா ப்³ரஹ்மஞ்ஞத்த²ங் வா தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரந்தி’’.
123. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘ye hi keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā pathavīdhātuṃ nappajānanti, pathavīdhātusamudayaṃ nappajānanti, pathavīdhātunirodhaṃ nappajānanti, pathavīdhātunirodhagāminiṃ paṭipadaṃ nappajānanti…pe… āpodhātuṃ nappajānanti… tejodhātuṃ nappajānanti… vāyodhātuṃ nappajānanti, vāyodhātusamudayaṃ nappajānanti, vāyodhātunirodhaṃ nappajānanti, vāyodhātunirodhagāminiṃ paṭipadaṃ nappajānanti, na me te, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā samaṇesu vā samaṇasammatā brāhmaṇesu vā brāhmaṇasammatā; na ca pana te āyasmanto sāmaññatthaṃ vā brahmaññatthaṃ vā diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharanti’’.
‘‘யே ச கோ² கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா பத²வீதா⁴துங் பஜானந்தி, பத²வீதா⁴துஸமுத³யங் பஜானந்தி, பத²வீதா⁴துனிரோத⁴ங் பஜானந்தி, பத²வீதா⁴துனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானந்தி… யே ச கோ² கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா…பே॰… ஆபோதா⁴துங் பஜானந்தி… தேஜோதா⁴துங் பஜானந்தி… வாயோதா⁴துங் பஜானந்தி, வாயோதா⁴துஸமுத³யங் பஜானந்தி, வாயோதா⁴துனிரோத⁴ங் பஜானந்தி, வாயோதா⁴துனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானந்தி, தே ச கோ² மே, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஸமணேஸு சேவ ஸமணஸம்மதா ப்³ராஹ்மணேஸு ச ப்³ராஹ்மணஸம்மதா; தே ச பனாயஸ்மந்தோ ஸாமஞ்ஞத்த²ஞ்ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞத்த²ஞ்ச தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரந்தீ’’தி. த³ஸமங்.
‘‘Ye ca kho keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā pathavīdhātuṃ pajānanti, pathavīdhātusamudayaṃ pajānanti, pathavīdhātunirodhaṃ pajānanti, pathavīdhātunirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānanti… ye ca kho keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā…pe… āpodhātuṃ pajānanti… tejodhātuṃ pajānanti… vāyodhātuṃ pajānanti, vāyodhātusamudayaṃ pajānanti, vāyodhātunirodhaṃ pajānanti, vāyodhātunirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānanti, te ca kho me, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā samaṇesu ceva samaṇasammatā brāhmaṇesu ca brāhmaṇasammatā; te ca panāyasmanto sāmaññatthañca brahmaññatthañca diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharantī’’ti. Dasamaṃ.
சதுத்தோ² வக்³கோ³.
Catuttho vaggo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
சதஸ்ஸோ புப்³பே³ அசரிங், நோசேத³ஞ்ச து³க்கே²ன ச;
Catasso pubbe acariṃ, nocedañca dukkhena ca;
அபி⁴னந்த³ஞ்ச உப்பாதோ³, தயோ ஸமணப்³ராஹ்மணாதி.
Abhinandañca uppādo, tayo samaṇabrāhmaṇāti.
தா⁴துஸங்யுத்தங் ஸமத்தங்.
Dhātusaṃyuttaṃ samattaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6-10. அபி⁴னந்த³ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 6-10. Abhinandasuttādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6-10. அபி⁴னந்த³ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 6-10. Abhinandasuttādivaṇṇanā