Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā |
3. ததியஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா
3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā
692. ததியே – பரிக்கே²பங் அதிக்காமெந்தியாதி எத்த² ஏகங் பாத³ங் அதிக்காமெந்தியா து²ல்லச்சயங், து³தியேன அதிக்கந்தமத்தே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. அபரிக்கி²த்தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ உபசாரந்தி எத்த² பரிக்கே²பாரஹட்டா²னங் ஏகேன பாதே³ன அதிக்கமதி து²ல்லச்சயங், து³தியேன அதிக்கந்தமத்தே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. அபிசெத்த² ஸககா³மதோ நிக்க²மந்தியா கா³மந்தரபச்சயா அனாபத்தி, நிக்க²மித்வா பன கா³மந்தரங் க³ச்ச²ந்தியா பத³வாரே பத³வாரே து³க்கடங், ஏகேன பாதே³ன இதரஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ பரிக்கே²பே வா உபசாரே வா அதிக்கந்தமத்தே து²ல்லச்சயங், து³தியேன அதிக்கந்தமத்தே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. ததோ நிக்க²மித்வா புன ஸககா³மங் பவிஸந்தியாபி ஏஸேவ நயோ. ஸசே பன க²ண்ட³பாகாரேன வா வதிசி²த்³தே³ன வா பி⁴க்கு²னிவிஹாரபூ⁴மியேவ ஸக்கா ஹோதி பவிஸிதுங், ஏவங் பவிஸமானாய கப்பியபூ⁴மிங் நாம பவிட்டா² ஹோதி, தஸ்மா வட்டதி. ஸசேபி ஹத்தி²பிட்டி²ஆதீ³ஹி வா இத்³தி⁴யா வா பவிஸதி, வட்டதியேவ. பத³ஸா க³மனமேவ ஹி இதா⁴தி⁴ப்பேதங். தேனேவ ‘‘பட²மங் பாத³ங் அதிக்காமெந்தியா’’திஆதி³மாஹ.
692. Tatiye – parikkhepaṃ atikkāmentiyāti ettha ekaṃ pādaṃ atikkāmentiyā thullaccayaṃ, dutiyena atikkantamatte saṅghādiseso. Aparikkhittassa gāmassa upacāranti ettha parikkhepārahaṭṭhānaṃ ekena pādena atikkamati thullaccayaṃ, dutiyena atikkantamatte saṅghādiseso. Apicettha sakagāmato nikkhamantiyā gāmantarapaccayā anāpatti, nikkhamitvā pana gāmantaraṃ gacchantiyā padavāre padavāre dukkaṭaṃ, ekena pādena itarassa gāmassa parikkhepe vā upacāre vā atikkantamatte thullaccayaṃ, dutiyena atikkantamatte saṅghādiseso. Tato nikkhamitvā puna sakagāmaṃ pavisantiyāpi eseva nayo. Sace pana khaṇḍapākārena vā vatichiddena vā bhikkhunivihārabhūmiyeva sakkā hoti pavisituṃ, evaṃ pavisamānāya kappiyabhūmiṃ nāma paviṭṭhā hoti, tasmā vaṭṭati. Sacepi hatthipiṭṭhiādīhi vā iddhiyā vā pavisati, vaṭṭatiyeva. Padasā gamanameva hi idhādhippetaṃ. Teneva ‘‘paṭhamaṃ pādaṃ atikkāmentiyā’’tiādimāha.
த்³வே கா³மா பி⁴க்கு²னிவிஹாரேன ஸம்ப³த்³த⁴வதிகா ஹொந்தி, யஸ்மிங் கா³மே பி⁴க்கு²னிவிஹாரோ, தத்த² பிண்டா³ய சரித்வா புன விஹாரங் பவிஸித்வா ஸசே விஹாரமஜ்ஜே²ன இதரஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ மக்³கோ³ அத்தி², க³ந்துங் வட்டதி. ததோ பன கா³மதோ தேனேவ மக்³கே³ன பச்சாக³ந்தப்³ப³ங். ஸசே கா³மத்³வாரேன நிக்க²மித்வா ஆக³ச்ச²தி, புரிமனயேனேவ ஆபத்திபே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³. ஸககா³மதோ கேனசி கரணீயேன பி⁴க்கு²னீஹி ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²ந்தாய புன பவிஸனகாலே ஹத்தி² வா முச்சதி, உஸ்ஸாரணா வா ஹோதி, இதரா பி⁴க்கு²னியோ ஸஹஸா கா³மங் பவிஸந்தி, யாவ அஞ்ஞா பி⁴க்கு²னீ ஆக³ச்ச²தி, தாவ ப³ஹிகா³மத்³வாரே டா²தப்³ப³ங். ஸசே ந ஆக³ச்ச²தி, து³தியிகா பி⁴க்கு²னீ பக்கந்தா நாம ஹோதி, பவிஸிதுங் வட்டதி.
Dve gāmā bhikkhunivihārena sambaddhavatikā honti, yasmiṃ gāme bhikkhunivihāro, tattha piṇḍāya caritvā puna vihāraṃ pavisitvā sace vihāramajjhena itarassa gāmassa maggo atthi, gantuṃ vaṭṭati. Tato pana gāmato teneva maggena paccāgantabbaṃ. Sace gāmadvārena nikkhamitvā āgacchati, purimanayeneva āpattibhedo veditabbo. Sakagāmato kenaci karaṇīyena bhikkhunīhi saddhiṃ nikkhantāya puna pavisanakāle hatthi vā muccati, ussāraṇā vā hoti, itarā bhikkhuniyo sahasā gāmaṃ pavisanti, yāva aññā bhikkhunī āgacchati, tāva bahigāmadvāre ṭhātabbaṃ. Sace na āgacchati, dutiyikā bhikkhunī pakkantā nāma hoti, pavisituṃ vaṭṭati.
புப்³பே³ மஹாகா³மோ ஹோதி, மஜ்ஜே² பி⁴க்கு²னிவிஹாரோ. பச்சா² தங் கா³மங் சத்தாரோ ஜனா லபி⁴த்வா விஸுங் விஸுங் வதிபரிக்கே²பங் கத்வா விப⁴ஜித்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி, விஹாரதோ ஏகங் கா³மங் க³ந்துங் வட்டதி. ததோ அபரங் கா³மங் த்³வாரேன வா வதிசி²த்³தே³ன வா பவிஸிதுங் ந வட்டதி. புன விஹாரமேவ பச்சாக³ந்துங் வட்டதி. கஸ்மா? விஹாரஸ்ஸ சதுகா³மஸாதா⁴ரணத்தா.
Pubbe mahāgāmo hoti, majjhe bhikkhunivihāro. Pacchā taṃ gāmaṃ cattāro janā labhitvā visuṃ visuṃ vatiparikkhepaṃ katvā vibhajitvā bhuñjanti, vihārato ekaṃ gāmaṃ gantuṃ vaṭṭati. Tato aparaṃ gāmaṃ dvārena vā vatichiddena vā pavisituṃ na vaṭṭati. Puna vihārameva paccāgantuṃ vaṭṭati. Kasmā? Vihārassa catugāmasādhāraṇattā.
அந்தரவாஸகோ தேமியதீதி யத்த² யதா² திமண்ட³லபடிச்சா²த³னங் ஹோதி; ஏவங் நிவத்தா²ய பி⁴க்கு²னியா வஸ்ஸகாலே தித்தே²ன வா அதித்தே²ன வா ஓதரித்வா யத்த² கத்த²சி உத்தரந்தியா ஏகத்³வங்கு³லமத்தம்பி அந்தரவாஸகோ தேமியதி. ஸேஸங் நதீ³லக்க²ணங் நதீ³னிமித்தகதா²ய ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ஏவரூபங் நதி³ங் தித்தே²ன வா அதித்தே²ன வா ஓதரித்வா உத்தரணகாலே பட²மங் பாத³ங் உத்³த⁴ரித்வா தீரே ட²பெந்தியா து²ல்லச்சயங், து³தியபாது³த்³தா⁴ரே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. ஸேதுனா க³ச்ச²தி, அனாபத்தி. பத³ஸா ஓதரித்வா உத்தரணகாலே ஸேதுங் ஆரோஹித்வா உத்தரந்தியாபி அனாபத்தி. ஸேதுனா பன க³ந்த்வா உத்தரணகாலே பத³ஸா க³ச்ச²ந்தியா ஆபத்தியேவ. யானநாவாஆகாஸக³மனாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஓரிமதீரதோ பன பரதீரமேவ அக்கமந்தியா அனாபத்தி. ரஜனகம்மத்த²ங் க³ந்த்வா தா³ருஸங்கட்³ட⁴னாதி³கிச்சேன த்³வே திஸ்ஸோ உப⁴யதீரேஸு விசரந்தி, வட்டதி. ஸசே பனெத்த² காசி கலஹங் கத்வா இதரங் தீரங் க³ச்ச²தி, ஆபத்தி. த்³வே ஏகதோ உத்தரந்தி, ஏகா மஜ்ஜே² நதி³யா கலஹங் கத்வா நிவத்தித்வா ஓரிமதீரமேவ ஆக³ச்ச²தி, ஆபத்தி. இதரிஸ்ஸா பன அயங் பக்கந்தட்டா²னே டி²தா ஹோதி, தஸ்மா பரதீரங் க³ச்ச²ந்தியாபி அனாபத்தி. ந்ஹாயிதுங் வா பாதுங் வா ஓதிண்ணா தமேவ தீரங் பச்சுத்தரதி, அனாபத்தி.
Antaravāsako temiyatīti yattha yathā timaṇḍalapaṭicchādanaṃ hoti; evaṃ nivatthāya bhikkhuniyā vassakāle titthena vā atitthena vā otaritvā yattha katthaci uttarantiyā ekadvaṅgulamattampi antaravāsako temiyati. Sesaṃ nadīlakkhaṇaṃ nadīnimittakathāya āvi bhavissati. Evarūpaṃ nadiṃ titthena vā atitthena vā otaritvā uttaraṇakāle paṭhamaṃ pādaṃ uddharitvā tīre ṭhapentiyā thullaccayaṃ, dutiyapāduddhāre saṅghādiseso. Setunā gacchati, anāpatti. Padasā otaritvā uttaraṇakāle setuṃ ārohitvā uttarantiyāpi anāpatti. Setunā pana gantvā uttaraṇakāle padasā gacchantiyā āpattiyeva. Yānanāvāākāsagamanādīsupi eseva nayo. Orimatīrato pana paratīrameva akkamantiyā anāpatti. Rajanakammatthaṃ gantvā dārusaṅkaḍḍhanādikiccena dve tisso ubhayatīresu vicaranti, vaṭṭati. Sace panettha kāci kalahaṃ katvā itaraṃ tīraṃ gacchati, āpatti. Dve ekato uttaranti, ekā majjhe nadiyā kalahaṃ katvā nivattitvā orimatīrameva āgacchati, āpatti. Itarissā pana ayaṃ pakkantaṭṭhāne ṭhitā hoti, tasmā paratīraṃ gacchantiyāpi anāpatti. Nhāyituṃ vā pātuṃ vā otiṇṇā tameva tīraṃ paccuttarati, anāpatti.
ஸஹ அருணுக்³க³மனாதி எத்த² ஸசே ஸஜ்ஜா²யங் வா பதா⁴னங் வா அஞ்ஞங் வா கிஞ்சி கம்மங் குருமானா புரேஅருணேயேவ து³தியிகாய ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமீதி ஆபோ⁴க³ங் கரோதி, அஜானந்தியா ஏவ சஸ்ஸா அருணோ உக்³க³ச்ச²தி, அனாபத்தி. அத² பன ‘‘யாவ அருணுக்³க³மனா இதே⁴வ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி வா அனாபோ⁴கே³ன வா விஹாரஸ்ஸ ஏகதே³ஸே அச்ச²தி, து³தியிகாய ஹத்த²பாஸங் ந ஓதரதி, அருணுக்³க³மனே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. ஹத்த²பாஸோயேவ ஹி இத⁴ பமாணங், ஹத்த²பாஸாதிக்கமே ஏகக³ப்³போ⁴பி ந ரக்க²தி.
Saha aruṇuggamanāti ettha sace sajjhāyaṃ vā padhānaṃ vā aññaṃ vā kiñci kammaṃ kurumānā purearuṇeyeva dutiyikāya santikaṃ gamissāmīti ābhogaṃ karoti, ajānantiyā eva cassā aruṇo uggacchati, anāpatti. Atha pana ‘‘yāva aruṇuggamanā idheva bhavissāmī’’ti vā anābhogena vā vihārassa ekadese acchati, dutiyikāya hatthapāsaṃ na otarati, aruṇuggamane saṅghādiseso. Hatthapāsoyeva hi idha pamāṇaṃ, hatthapāsātikkame ekagabbhopi na rakkhati.
அகா³மகே அரஞ்ஞேதி எத்த² ‘‘நிக்க²மித்வா ப³ஹி இந்த³கீ²லா ஸப்³ப³மேதங் அரஞ்ஞ’’ந்தி ஏவங் வுத்தலக்க²ணமேவ அரஞ்ஞங். தங் பனேதங் கேவலங் கா³மாபா⁴வேன ‘‘அகா³மக’’ந்தி வுத்தங், ந விஞ்ஜா²டவிஸதி³ஸதாய. தாதி³ஸே அரஞ்ஞே ஓக்கந்தே த³ஸ்ஸனூபசாரே விஜஹிதே ஸசேபி ஸவனூபசாரோ அத்தி², ஆபத்தி. தேனேவ வுத்தங் அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸசே பி⁴க்கு²னீஸு மஹாபோ³தி⁴அங்க³ணங் பவிஸந்தீஸு ஏகா ப³ஹி திட்ட²தி, தஸ்ஸாபி ஆபத்தி. லோஹபாஸாத³ங் பவிஸந்தீஸுபி பரிவேணங் பவிஸந்தீஸுபி ஏஸேவ நயோ. மஹாசேதியங் வந்த³மானாஸு ஏகா உத்தரத்³வாரேன நிக்க²மித்வா க³ச்ச²தி, தஸ்ஸாபி ஆபத்தி. தூ²பாராமங் பவிஸந்தீஸு ஏகா ப³ஹி திட்ட²தி, தஸ்ஸாபி ஆபத்தீ’’தி. எத்த² ச த³ஸ்ஸனூபசாரோ நாம யத்த² டி²தங் து³தியிகா பஸ்ஸதி. ஸசே பன ஸாணிபாகாரந்தரிகாபி ஹோதி, த³ஸ்ஸனூபசாரங் விஜஹதி நாம. ஸவனூபசாரோ நாம யத்த² டி²தா மக்³க³மூள்ஹஸத்³தே³ன விய த⁴ம்மஸவனாரோசனஸத்³தே³ன விய ச ‘‘அய்யே’’தி ஸத்³தா³யந்தியா ஸத்³த³ங் ஸுணாதி. அஜ்ஜோ²காஸே தூ³ரேபி த³ஸ்ஸனூபசாரோ நாம ஹோதி. ஸோ ஏவரூபே ஸவனூபசாரே விஜஹிதே ந ரக்க²தி, விஜஹிதமத்தேவ ஆபத்தி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸ.
Agāmakearaññeti ettha ‘‘nikkhamitvā bahi indakhīlā sabbametaṃ arañña’’nti evaṃ vuttalakkhaṇameva araññaṃ. Taṃ panetaṃ kevalaṃ gāmābhāvena ‘‘agāmaka’’nti vuttaṃ, na viñjhāṭavisadisatāya. Tādise araññe okkante dassanūpacāre vijahite sacepi savanūpacāro atthi, āpatti. Teneva vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sace bhikkhunīsu mahābodhiaṅgaṇaṃ pavisantīsu ekā bahi tiṭṭhati, tassāpi āpatti. Lohapāsādaṃ pavisantīsupi pariveṇaṃ pavisantīsupi eseva nayo. Mahācetiyaṃ vandamānāsu ekā uttaradvārena nikkhamitvā gacchati, tassāpi āpatti. Thūpārāmaṃ pavisantīsu ekā bahi tiṭṭhati, tassāpi āpattī’’ti. Ettha ca dassanūpacāro nāma yattha ṭhitaṃ dutiyikā passati. Sace pana sāṇipākārantarikāpi hoti, dassanūpacāraṃ vijahati nāma. Savanūpacāro nāma yattha ṭhitā maggamūḷhasaddena viya dhammasavanārocanasaddena viya ca ‘‘ayye’’ti saddāyantiyā saddaṃ suṇāti. Ajjhokāse dūrepi dassanūpacāro nāma hoti. So evarūpe savanūpacāre vijahite na rakkhati, vijahitamatteva āpatti saṅghādisesassa.
ஏகா மக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தீ ஓஹீயதி. ஸஉஸ்ஸாஹா சே ஹுத்வா இதா³னி பாபுணிஸ்ஸாமீதி அனுப³ந்த⁴தி, அனாபத்தி. ஸசே புரிமாயோ அஞ்ஞேன மக்³கே³ன க³ச்ச²ந்தி, பக்கந்தா நாம ஹொந்தி, அனாபத்தியேவ. த்³வின்னங் க³ச்ச²ந்தீனங் ஏகா அனுப³ந்தி⁴துங் அஸக்கொந்தீ ‘‘க³ச்ச²து அய’’ந்தி ஓஹீயதி, இதராபி ‘‘ஓஹீயது அய’’ந்தி, க³ச்ச²தி, த்³வின்னம்பி ஆபத்தி. ஸசே பன க³ச்ச²ந்தீஸு புரிமாபி அஞ்ஞங் மக்³க³ங் க³ண்ஹாதி, பச்சி²மாபி அஞ்ஞங், ஏகா ஏகிஸ்ஸா பக்கந்தட்டா²னே திட்ட²தி, த்³வின்னம்பி அனாபத்தி.
Ekā maggaṃ gacchantī ohīyati. Saussāhā ce hutvā idāni pāpuṇissāmīti anubandhati, anāpatti. Sace purimāyo aññena maggena gacchanti, pakkantā nāma honti, anāpattiyeva. Dvinnaṃ gacchantīnaṃ ekā anubandhituṃ asakkontī ‘‘gacchatu aya’’nti ohīyati, itarāpi ‘‘ohīyatu aya’’nti, gacchati, dvinnampi āpatti. Sace pana gacchantīsu purimāpi aññaṃ maggaṃ gaṇhāti, pacchimāpi aññaṃ, ekā ekissā pakkantaṭṭhāne tiṭṭhati, dvinnampi anāpatti.
693. பக்க²ஸங்கந்தா வாதி தித்தா²யதனங் ஸங்கந்தா, ஸேஸங் உத்தானமேவ. பட²மபாராஜிகஸமுட்டா²னங் – கிரியங், ஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், ஸசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.
693.Pakkhasaṅkantā vāti titthāyatanaṃ saṅkantā, sesaṃ uttānameva. Paṭhamapārājikasamuṭṭhānaṃ – kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
ததியஸிக்கா²பத³ங்.
Tatiyasikkhāpadaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 3. ததியஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸிக்கா²பத³ங் • 3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 3. ததியஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 3. ததியஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 3. ததியஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 3. ததியஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸிக்கா²பத³ங் • 3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadaṃ