Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    ததியஸங்கீ³திகதா²

    Tatiyasaṅgītikathā

    திஸ்ஸோபி கோ² மஹாப்³ரஹ்மா ப்³ரஹ்மலோகதோ சவித்வா மொக்³க³லிப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கே³ஹே படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. ஸிக்³க³வத்தே²ரோபி தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதோ பபு⁴தி ஸத்த வஸ்ஸானி ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கே³ஹங் பிண்டா³ய பாவிஸி. ஏகதி³வஸம்பி உளுங்கமத்தங் வா யாகு³ங் கடச்சு²மத்தங் வா ப⁴த்தங் நாலத்த². ஸத்தன்னங் பன வஸ்ஸானங் அச்சயேன ஏகதி³வஸங் ‘‘அதிச்ச²த², ப⁴ந்தே’’தி வசனமத்தங் அலத்த². தங்தி³வஸமேவ ப்³ராஹ்மணோபி ப³ஹித்³தா⁴ கிஞ்சி கரணீயங் கத்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ படிபதே² தே²ரங் தி³ஸ்வா, ‘‘போ⁴ பப்³ப³ஜித, அம்ஹாகங் கே³ஹங் அக³மித்தா²’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, ப்³ராஹ்மண, அக³மிம்ஹா’’தி. ‘‘அபி கிஞ்சி லபி⁴த்தா²’’தி? ‘‘ஆம, ப்³ராஹ்மண, லபி⁴ம்ஹா’’தி. ஸோ கே³ஹங் க³ந்த்வா புச்சி² – ‘‘தஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ கிஞ்சி அத³த்தா²’’தி? ‘‘ந கிஞ்சி அத³ம்ஹா’’தி. ப்³ராஹ்மணோ து³தியதி³வஸே க⁴ரத்³வாரேயேவ நிஸீதி³ ‘‘அஜ்ஜ பப்³ப³ஜிதங் முஸாவாதே³ன நிக்³க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி. தே²ரோ து³தியதி³வஸே ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ க⁴ரத்³வாரங் ஸம்பத்தோ. ப்³ராஹ்மணோ தே²ரங் தி³ஸ்வாவ ஏவமாஹ – ‘‘தும்ஹே ஹிய்யோ அம்ஹாகங் கே³ஹே கிஞ்சி அலத்³தா⁴யேவ ‘லபி⁴ம்ஹா’தி அவோசுத்த². வட்டதி நு கோ² தும்ஹாகங் முஸாவாதோ³’’தி! தே²ரோ ஆஹ – ‘‘மயங், ப்³ராஹ்மண, தும்ஹாகங் கே³ஹே ஸத்த வஸ்ஸானி ‘அதிச்ச²தா²’தி வசனமத்தம்பி அலபி⁴த்வா ஹிய்யோ ‘அதிச்ச²தா²’தி வசனமத்தங் லபி⁴ம்ஹ; அதே²தங் படிஸந்தா²ரங் உபாதா³ய ஏவமவோசும்ஹா’’தி.

    Tissopi kho mahābrahmā brahmalokato cavitvā moggalibrāhmaṇassa gehe paṭisandhiṃ aggahesi. Siggavattheropi tassa paṭisandhiggahaṇato pabhuti satta vassāni brāhmaṇassa gehaṃ piṇḍāya pāvisi. Ekadivasampi uḷuṅkamattaṃ vā yāguṃ kaṭacchumattaṃ vā bhattaṃ nālattha. Sattannaṃ pana vassānaṃ accayena ekadivasaṃ ‘‘aticchatha, bhante’’ti vacanamattaṃ alattha. Taṃdivasameva brāhmaṇopi bahiddhā kiñci karaṇīyaṃ katvā āgacchanto paṭipathe theraṃ disvā, ‘‘bho pabbajita, amhākaṃ gehaṃ agamitthā’’ti āha. ‘‘Āma, brāhmaṇa, agamimhā’’ti. ‘‘Api kiñci labhitthā’’ti? ‘‘Āma, brāhmaṇa, labhimhā’’ti. So gehaṃ gantvā pucchi – ‘‘tassa pabbajitassa kiñci adatthā’’ti? ‘‘Na kiñci adamhā’’ti. Brāhmaṇo dutiyadivase gharadvāreyeva nisīdi ‘‘ajja pabbajitaṃ musāvādena niggahessāmī’’ti. Thero dutiyadivase brāhmaṇassa gharadvāraṃ sampatto. Brāhmaṇo theraṃ disvāva evamāha – ‘‘tumhe hiyyo amhākaṃ gehe kiñci aladdhāyeva ‘labhimhā’ti avocuttha. Vaṭṭati nu kho tumhākaṃ musāvādo’’ti! Thero āha – ‘‘mayaṃ, brāhmaṇa, tumhākaṃ gehe satta vassāni ‘aticchathā’ti vacanamattampi alabhitvā hiyyo ‘aticchathā’ti vacanamattaṃ labhimha; athetaṃ paṭisanthāraṃ upādāya evamavocumhā’’ti.

    ப்³ராஹ்மணோ சிந்தேஸி – ‘‘இமே படிஸந்தா²ரமத்தம்பி லபி⁴த்வா ‘லபி⁴ம்ஹா’தி பஸங்ஸந்தி, அஞ்ஞங் கிஞ்சி கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் லபி⁴த்வா கஸ்மா ந பஸங்ஸந்தீ’’தி பஸீதி³த்வா அத்தனோ அத்தா²ய படியாதி³தப⁴த்ததோ கடச்சு²மத்தங் பி⁴க்க²ங் தது³பியஞ்ச ப்³யஞ்ஜனங் தா³பெத்வா ‘‘இமங் பி⁴க்க²ங் ஸப்³ப³காலங் தும்ஹே லபி⁴ஸ்ஸதா²’’தி ஆஹ . ஸோ புனதி³வஸதோ பபு⁴தி உபஸங்கமந்தஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ உபஸமங் தி³ஸ்வா பி⁴ய்யோஸோமத்தாய பஸீதி³த்வா தே²ரங் நிச்சகாலங் அத்தனோ க⁴ரே ப⁴த்தவிஸ்ஸக்³க³கரணத்தா²ய யாசி. தே²ரோ அதி⁴வாஸெத்வா தி³வஸே தி³வஸே ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா க³ச்ச²ந்தோ தோ²கங் தோ²கங் பு³த்³த⁴வசனங் கதெ²த்வா க³ச்ச²தி. ஸோபி கோ² மாணவகோ ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகோயேவ திண்ணங் வேதா³னங் பாரகூ³ அஹோஸி. ப்³ரஹ்மலோகதோ ஆக³தஸுத்³த⁴ஸத்தஸ்ஸ ஆஸனே வா ஸயனே வா அஞ்ஞோ கோசி நிஸஜ்ஜிதா வா நிபஜ்ஜிதா வா நத்தி². ஸோ யதா³ ஆசரியக⁴ரங் க³ச்ச²தி, ததா³ஸ்ஸ மஞ்சபீட²ங் ஸேதேன வத்தே²ன படிச்சா²தெ³த்வா லக்³கெ³த்வா ட²பெந்தி. தே²ரோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸமயோ தா³னி மாணவகங் பப்³பா³ஜேதுங், சிரஞ்ச மே இதா⁴க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ, ந ச காசி மாணவகேன ஸத்³தி⁴ங் கதா² உப்பஜ்ஜதி. ஹந்த³ தா³னி இமினா உபாயேன பல்லங்கங் நிஸ்ஸாய உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி கே³ஹங் க³ந்த்வா யதா² தஸ்மிங் கே³ஹே ட²பெத்வா மாணவகஸ்ஸ பல்லங்கங் அஞ்ஞங் ந கிஞ்சி ஆஸனங் தி³ஸ்ஸதி ததா² அதி⁴ட்டா²ஸி. ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கே³ஹஜனோ தே²ரங் தி³ஸ்வா அஞ்ஞங் கிஞ்சி ஆஸனங் அபஸ்ஸந்தோ மாணவகஸ்ஸ பல்லங்கங் அத்த²ரித்வா தே²ரஸ்ஸ அதா³ஸி. நிஸீதி³ தே²ரோ பல்லங்கே. மாணவகோபி கோ² தங்க²ணஞ்ஞேவ ஆசரியக⁴ரா ஆக³ம்ம தே²ரங் அத்தனோ பல்லங்கே நிஸின்னங் தி³ஸ்வா குபிதோ அனத்தமனோ ‘‘கோ மம பல்லங்கங் ஸமணஸ்ஸ பஞ்ஞபேஸீ’’தி ஆஹ.

    Brāhmaṇo cintesi – ‘‘ime paṭisanthāramattampi labhitvā ‘labhimhā’ti pasaṃsanti, aññaṃ kiñci khādanīyaṃ bhojanīyaṃ labhitvā kasmā na pasaṃsantī’’ti pasīditvā attano atthāya paṭiyāditabhattato kaṭacchumattaṃ bhikkhaṃ tadupiyañca byañjanaṃ dāpetvā ‘‘imaṃ bhikkhaṃ sabbakālaṃ tumhe labhissathā’’ti āha . So punadivasato pabhuti upasaṅkamantassa therassa upasamaṃ disvā bhiyyosomattāya pasīditvā theraṃ niccakālaṃ attano ghare bhattavissaggakaraṇatthāya yāci. Thero adhivāsetvā divase divase bhattakiccaṃ katvā gacchanto thokaṃ thokaṃ buddhavacanaṃ kathetvā gacchati. Sopi kho māṇavako soḷasavassuddesikoyeva tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū ahosi. Brahmalokato āgatasuddhasattassa āsane vā sayane vā añño koci nisajjitā vā nipajjitā vā natthi. So yadā ācariyagharaṃ gacchati, tadāssa mañcapīṭhaṃ setena vatthena paṭicchādetvā laggetvā ṭhapenti. Thero cintesi – ‘‘samayo dāni māṇavakaṃ pabbājetuṃ, cirañca me idhāgacchantassa, na ca kāci māṇavakena saddhiṃ kathā uppajjati. Handa dāni iminā upāyena pallaṅkaṃ nissāya uppajjissatī’’ti gehaṃ gantvā yathā tasmiṃ gehe ṭhapetvā māṇavakassa pallaṅkaṃ aññaṃ na kiñci āsanaṃ dissati tathā adhiṭṭhāsi. Brāhmaṇassa gehajano theraṃ disvā aññaṃ kiñci āsanaṃ apassanto māṇavakassa pallaṅkaṃ attharitvā therassa adāsi. Nisīdi thero pallaṅke. Māṇavakopi kho taṅkhaṇaññeva ācariyagharā āgamma theraṃ attano pallaṅke nisinnaṃ disvā kupito anattamano ‘‘ko mama pallaṅkaṃ samaṇassa paññapesī’’ti āha.

    தே²ரோ ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா வூபஸந்தே மாணவகஸ்ஸ சண்டி³க்கபா⁴வே ஏவமாஹ – ‘‘கிங் பன த்வங், மாணவக, கிஞ்சி மந்தங் ஜானாஸீ’’தி? மாணவகோ ‘‘போ⁴ பப்³ப³ஜித, மயி தா³னி மந்தே அஜானந்தே அஞ்ஞே கே ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி வத்வா, தே²ரங் புச்சி² – ‘‘தும்ஹே பன மந்தங் ஜானாதா²’’தி? ‘‘புச்ச², மாணவக, புச்சி²த்வா ஸக்கா ஜானிது’’ந்தி. அத² கோ² மாணவகோ தீஸு வேதே³ஸு ஸனிக⁴ண்டு³கேடுபே⁴ஸு ஸாக்க²ரப்பபே⁴தே³ஸு இதிஹாஸபஞ்சமேஸு யானி யானி க³ண்டி²ட்டா²னானி, யேஸங் யேஸங் நயங் நேவ அத்தனா பஸ்ஸதி நாபிஸ்ஸ ஆசரியோ அத்³த³ஸ, தேஸு தேஸு தே²ரங் புச்சி². தே²ரோ ‘‘பகதியாபி திண்ணங் வேதா³னங் பாரகூ³, இதா³னி பன படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தோ, தேனஸ்ஸ நத்தி² தேஸங் பஞ்ஹானங் விஸ்ஸஜ்ஜனே பா⁴ரோ’’தி தாவதே³வ தே பஞ்ஹே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா மாணவகங் ஆஹ – ‘‘மாணவக, அஹங் தயா ப³ஹுங் புச்சி²தோ; அஹம்பி தா³னி தங் ஏகங் பஞ்ஹங் புச்சா²மி, ப்³யாகரிஸ்ஸஸி மே’’தி? ‘‘ஆம, போ⁴ பப்³ப³ஜித, புச்ச² ப்³யாகரிஸ்ஸாமீ’’தி. தே²ரோ சித்தயமகே இமங் பஞ்ஹங் புச்சி² –

    Thero bhattakiccaṃ katvā vūpasante māṇavakassa caṇḍikkabhāve evamāha – ‘‘kiṃ pana tvaṃ, māṇavaka, kiñci mantaṃ jānāsī’’ti? Māṇavako ‘‘bho pabbajita, mayi dāni mante ajānante aññe ke jānissantī’’ti vatvā, theraṃ pucchi – ‘‘tumhe pana mantaṃ jānāthā’’ti? ‘‘Puccha, māṇavaka, pucchitvā sakkā jānitu’’nti. Atha kho māṇavako tīsu vedesu sanighaṇḍukeṭubhesu sākkharappabhedesu itihāsapañcamesu yāni yāni gaṇṭhiṭṭhānāni, yesaṃ yesaṃ nayaṃ neva attanā passati nāpissa ācariyo addasa, tesu tesu theraṃ pucchi. Thero ‘‘pakatiyāpi tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū, idāni pana paṭisambhidāppatto, tenassa natthi tesaṃ pañhānaṃ vissajjane bhāro’’ti tāvadeva te pañhe vissajjetvā māṇavakaṃ āha – ‘‘māṇavaka, ahaṃ tayā bahuṃ pucchito; ahampi dāni taṃ ekaṃ pañhaṃ pucchāmi, byākarissasi me’’ti? ‘‘Āma, bho pabbajita, puccha byākarissāmī’’ti. Thero cittayamake imaṃ pañhaṃ pucchi –

    ‘‘யஸ்ஸ சித்தங் உப்பஜ்ஜதி ந நிருஜ்ஜ²தி தஸ்ஸ சித்தங் நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதி நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி; யஸ்ஸ வா பன சித்தங் நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதி நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி தஸ்ஸ சித்தங் உப்பஜ்ஜதி ந நிருஜ்ஜ²தீ’’தி?

    ‘‘Yassa cittaṃ uppajjati na nirujjhati tassa cittaṃ nirujjhissati nuppajjissati; yassa vā pana cittaṃ nirujjhissati nuppajjissati tassa cittaṃ uppajjati na nirujjhatī’’ti?

    மாணவோ உத்³த⁴ங் வா அதோ⁴ வா ஹரிதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘கிங் நாம, போ⁴ பப்³ப³ஜித, இத³’’ந்தி ஆஹ. ‘‘பு³த்³த⁴மந்தோ நாமாயங், மாணவா’’தி. ‘‘ஸக்கா பனாயங், போ⁴, மய்ஹம்பி தா³து’’ந்தி. ‘‘ஸக்கா மாணவ, அம்ஹேஹி க³ஹிதபப்³ப³ஜ்ஜங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ தா³து’’ந்தி. ததோ மாணவோ மாதாபிதரோ உபஸங்கமித்வா ஆஹ – ‘‘அயங் பப்³ப³ஜிதோ பு³த்³த⁴மந்தங் நாம ஜானாதி, ந ச அத்தனோ ஸந்திகே அபப்³ப³ஜிதஸ்ஸ தே³தி, அஹங் ஏதஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா மந்தங் உக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி.

    Māṇavo uddhaṃ vā adho vā harituṃ asakkonto ‘‘kiṃ nāma, bho pabbajita, ida’’nti āha. ‘‘Buddhamanto nāmāyaṃ, māṇavā’’ti. ‘‘Sakkā panāyaṃ, bho, mayhampi dātu’’nti. ‘‘Sakkā māṇava, amhehi gahitapabbajjaṃ gaṇhantassa dātu’’nti. Tato māṇavo mātāpitaro upasaṅkamitvā āha – ‘‘ayaṃ pabbajito buddhamantaṃ nāma jānāti, na ca attano santike apabbajitassa deti, ahaṃ etassa santike pabbajitvā mantaṃ uggaṇhissāmī’’ti.

    அத²ஸ்ஸ மாதாபிதரோ ‘‘பப்³ப³ஜித்வாபி நோ புத்தோ மந்தே க³ண்ஹது, க³ஹெத்வா புனாக³மிஸ்ஸதீ’’தி மஞ்ஞமானா ‘‘உக்³க³ண்ஹ, புத்தா’’தி அனுஜானிங்ஸு. தே²ரோ தா³ரகங் பப்³பா³ஜெத்வா த்³வத்திங்ஸாகாரகம்மட்டா²னங் தாவ ஆசிக்கி². ஸோ தத்த² பரிகம்மங் கரொந்தோ நசிரஸ்ஸேவ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததோ தே²ரோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸாமணேரோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டி²தோ, அப⁴ப்³போ³ தா³னி ஸாஸனதோ நிவத்திதுங். ஸசே பனஸ்ஸாஹங் கம்மட்டா²னங் வட்³டெ⁴த்வா கதெ²ய்யங், அரஹத்தங் பாபுணெய்ய, அப்பொஸ்ஸுக்கோ ப⁴வெய்ய பு³த்³த⁴வசனங் க³ஹேதுங், ஸமயோ தா³னி நங் சண்ட³வஜ்ஜித்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் பேஸேது’’ந்தி. ததோ ஆஹ – ‘‘ஏஹி த்வங், ஸாமணேர, தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ண்ஹ. மம வசனேன தஞ்ச ஆரொக்³யங் புச்ச²; ஏவஞ்ச வதே³ஹி – ‘உபஜ்ஜா²யோ மங், ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் ஸந்திகங் பஹிணீ’தி. ‘கோ நாம தே உபஜ்ஜா²யோ’தி ச வுத்தே ‘ஸிக்³க³வத்தே²ரோ நாம, ப⁴ந்தே’தி வதெ³ய்யாஸி. ‘அஹங் கோ நாமா’தி வுத்தே ஏவங் வதெ³ய்யாஸி – ‘மம உபஜ்ஜா²யோ, ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் நாமங் ஜானாதீ’’’தி.

    Athassa mātāpitaro ‘‘pabbajitvāpi no putto mante gaṇhatu, gahetvā punāgamissatī’’ti maññamānā ‘‘uggaṇha, puttā’’ti anujāniṃsu. Thero dārakaṃ pabbājetvā dvattiṃsākārakammaṭṭhānaṃ tāva ācikkhi. So tattha parikammaṃ karonto nacirasseva sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tato thero cintesi – ‘‘sāmaṇero sotāpattiphale patiṭṭhito, abhabbo dāni sāsanato nivattituṃ. Sace panassāhaṃ kammaṭṭhānaṃ vaḍḍhetvā katheyyaṃ, arahattaṃ pāpuṇeyya, appossukko bhaveyya buddhavacanaṃ gahetuṃ, samayo dāni naṃ caṇḍavajjittherassa santikaṃ pesetu’’nti. Tato āha – ‘‘ehi tvaṃ, sāmaṇera, therassa santikaṃ gantvā buddhavacanaṃ uggaṇha. Mama vacanena tañca ārogyaṃ puccha; evañca vadehi – ‘upajjhāyo maṃ, bhante, tumhākaṃ santikaṃ pahiṇī’ti. ‘Ko nāma te upajjhāyo’ti ca vutte ‘siggavatthero nāma, bhante’ti vadeyyāsi. ‘Ahaṃ ko nāmā’ti vutte evaṃ vadeyyāsi – ‘mama upajjhāyo, bhante, tumhākaṃ nāmaṃ jānātī’’’ti.

    ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² திஸ்ஸோ ஸாமணேரோ தே²ரங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா அனுபுப்³பே³ன சண்ட³வஜ்ஜித்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. தே²ரோ ஸாமணேரங் புச்சி² – ‘‘குதோ ஆக³தோஸீ’’தி? ‘‘உபஜ்ஜா²யோ மங், ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் ஸந்திகங் பஹிணீ’’தி. ‘‘கோ நாம தே உபஜ்ஜா²யோ’’தி? ‘‘ஸிக்³க³வத்தே²ரோ நாம, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘அஹங் கோ நாமா’’தி? ‘‘மம உபஜ்ஜா²யோ, ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் நாமங் ஜானாதீ’’தி. ‘‘பத்தசீவரங் தா³னி படிஸாமேஹீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி ஸாமணேரோ பத்தசீவரங் படிஸாமெத்வா புனதி³வஸே பரிவேணங் ஸம்மஜ்ஜித்வா உத³கத³ந்தபோனங் உபட்டா²பேஸி. தே²ரோ தஸ்ஸ ஸம்மஜ்ஜிதட்டா²னங் புன ஸம்மஜ்ஜி . தங் உத³கங் ச²ட்³டெ³த்வா அஞ்ஞங் உத³கங் ஆஹரி. தஞ்ச த³ந்தகட்ட²ங் அபனெத்வா அஞ்ஞங் த³ந்தகட்ட²ங் க³ண்ஹி. ஏவங் ஸத்த தி³வஸானி கத்வா ஸத்தமே தி³வஸே புன புச்சி². ஸாமணேரோ புனபி புப்³பே³ கதி²தஸதி³ஸமேவ கதே²ஸி. தே²ரோ ‘‘ஸோ வதாயங் ப்³ராஹ்மணோ’’தி ஸஞ்ஜானித்வா ‘‘கிமத்த²ங் ஆக³தோஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ண்ஹத்தா²ய, ப⁴ந்தே’’தி. தே²ரோ ‘‘உக்³க³ண்ஹ தா³னி, ஸாமணேரா’’தி வத்வா புன தி³வஸதோ பபு⁴தி பு³த்³த⁴வசனங் பட்ட²பேஸி. திஸ்ஸோ ஸாமணேரோவ ஹுத்வா, ட²பெத்வா வினயபிடகங் ஸப்³ப³ங் பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ண்ஹி ஸத்³தி⁴ங் அட்ட²கதா²ய. உபஸம்பன்னகாலே பன அவஸ்ஸிகோவ ஸமானோ திபிடகத⁴ரோ அஹோஸி. ஆசரியுபஜ்ஜா²யா மொக்³க³லிபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரஸ்ஸ ஹத்தே² ஸகலங் பு³த்³த⁴வசனங் பதிட்டா²பெத்வா யாவதாயுகங் ட²த்வா பரினிப்³பா³யிங்ஸு. மொக்³க³லிபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரோபி அபரேன ஸமயேன கம்மட்டா²னங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தப்பத்தோ ப³ஹூனங் த⁴ம்மவினயங் வாசேஸி.

    ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho tisso sāmaṇero theraṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā anupubbena caṇḍavajjittherassa santikaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Thero sāmaṇeraṃ pucchi – ‘‘kuto āgatosī’’ti? ‘‘Upajjhāyo maṃ, bhante, tumhākaṃ santikaṃ pahiṇī’’ti. ‘‘Ko nāma te upajjhāyo’’ti? ‘‘Siggavatthero nāma, bhante’’ti. ‘‘Ahaṃ ko nāmā’’ti? ‘‘Mama upajjhāyo, bhante, tumhākaṃ nāmaṃ jānātī’’ti. ‘‘Pattacīvaraṃ dāni paṭisāmehī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti sāmaṇero pattacīvaraṃ paṭisāmetvā punadivase pariveṇaṃ sammajjitvā udakadantaponaṃ upaṭṭhāpesi. Thero tassa sammajjitaṭṭhānaṃ puna sammajji . Taṃ udakaṃ chaḍḍetvā aññaṃ udakaṃ āhari. Tañca dantakaṭṭhaṃ apanetvā aññaṃ dantakaṭṭhaṃ gaṇhi. Evaṃ satta divasāni katvā sattame divase puna pucchi. Sāmaṇero punapi pubbe kathitasadisameva kathesi. Thero ‘‘so vatāyaṃ brāhmaṇo’’ti sañjānitvā ‘‘kimatthaṃ āgatosī’’ti āha. ‘‘Buddhavacanaṃ uggaṇhatthāya, bhante’’ti. Thero ‘‘uggaṇha dāni, sāmaṇerā’’ti vatvā puna divasato pabhuti buddhavacanaṃ paṭṭhapesi. Tisso sāmaṇerova hutvā, ṭhapetvā vinayapiṭakaṃ sabbaṃ buddhavacanaṃ uggaṇhi saddhiṃ aṭṭhakathāya. Upasampannakāle pana avassikova samāno tipiṭakadharo ahosi. Ācariyupajjhāyā moggaliputtatissattherassa hatthe sakalaṃ buddhavacanaṃ patiṭṭhāpetvā yāvatāyukaṃ ṭhatvā parinibbāyiṃsu. Moggaliputtatissattheropi aparena samayena kammaṭṭhānaṃ vaḍḍhetvā arahattappatto bahūnaṃ dhammavinayaṃ vācesi.

    தேன கோ² பன ஸமயேன பி³ந்து³ஸாரஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஏகஸதபுத்தா அஹேஸுங். தே ஸப்³பே³ அஸோகோ அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் ஏகமாதிகங் திஸ்ஸகுமாரங் ட²பெத்வா கா⁴தேஸி. கா⁴தெந்தோ ச சத்தாரி வஸ்ஸானி அனபி⁴ஸித்தோவ ரஜ்ஜங் காரெத்வா சதுன்னங் வஸ்ஸானங் அச்சயேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பா³னதோ த்³வின்னங் வஸ்ஸஸதானங் உபரி அட்டா²ரஸமே வஸ்ஸே ஸகலஜம்பு³தீ³பே ஏகரஜ்ஜாபி⁴ஸேகங் பாபுணி . அபி⁴ஸேகானுபா⁴வேன சஸ்ஸ இமா ராஜித்³தி⁴யோ ஆக³தா – மஹாபத²வியா ஹெட்டா² யோஜனப்பமாணே ஆணா பவத்ததி; ததா² உபரி ஆகாஸே அனோதத்தத³ஹதோ அட்ட²ஹி காஜேஹி ஸோளஸ பானீயக⁴டே தி³வஸே தி³வஸே தே³வதா ஆஹரந்தி, யதோ ஸாஸனே உப்பன்னஸத்³தோ⁴ ஹுத்வா அட்ட² க⁴டே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அதா³ஸி, த்³வே க⁴டே ஸட்டி²மத்தானங் திபிடகத⁴ரபி⁴க்கூ²னங், த்³வே க⁴டே அக்³க³மஹேஸியா அஸந்தி⁴மித்தாய, சத்தாரோ க⁴டே அத்தனா பரிபு⁴ஞ்ஜி; தே³வதாஏவ ஹிமவந்தே நாக³லதாத³ந்தகட்ட²ங் நாம அத்தி² ஸினித்³த⁴ங் முது³கங் ரஸவந்தங் தங் தி³வஸே தி³வஸே ஆஹரந்தி, யேன ரஞ்ஞோ ச மஹேஸியா ச ஸோளஸன்னஞ்ச நாடகித்தி²ஸஹஸ்ஸானங் ஸட்டி²மத்தானஞ்ச பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங் தே³வஸிகங் த³ந்தபோனகிச்சங் நிப்பஜ்ஜதி. தே³வஸிகமேவ சஸ்ஸ தே³வதா அக³தா³மலகங் அக³த³ஹரீதகங் ஸுவண்ணவண்ணஞ்ச க³ந்த⁴ரஸஸம்பன்னங் அம்ப³பக்கங் ஆஹரந்தி. ததா² ச²த்³த³ந்தத³ஹதோ பஞ்சவண்ணனிவாஸனபாவுரணங் பீதகவண்ணஹத்த²புச்ச²னபடகங் தி³ப்³ப³ஞ்ச பானகங் ஆஹரந்தி. தே³வஸிகமேவ பனஸ்ஸ ந்ஹானக³ந்த⁴ங் அனுவிலேபனக³ந்த⁴ங் பாருபனத்தா²ய அஸுத்தமயிகங் ஸுமனபுப்ப²படங் மஹாரஹஞ்ச அஞ்ஜனங் நாக³ப⁴வனதோ நாக³ராஜானோ ஆஹரந்தி. ச²த்³த³ந்தத³ஹேவ உட்டி²தஸ்ஸ ஸாலினோ நவ வாஹஸஹஸ்ஸானி தி³வஸே தி³வஸே ஸுகா ஆஹரந்தி. மூஸிகா நித்து²ஸகணே கரொந்தி, ஏகோபி க²ண்ட³தண்டு³லோ ந ஹோதி, ரஞ்ஞோ ஸப்³ப³ட்டா²னேஸு அயமேவ தண்டு³லோ பரிபோ⁴க³ங் க³ச்ச²தி. மது⁴மக்கி²கா மது⁴ங் கரொந்தி. கம்மாரஸாலாஸு அச்சா² கூடங் பஹரந்தி. கரவீகஸகுணா ஆக³ந்த்வா மது⁴ரஸ்ஸரங் விகூஜந்தா ரஞ்ஞோ ப³லிகம்மங் கரொந்தி.

    Tena kho pana samayena bindusārassa rañño ekasataputtā ahesuṃ. Te sabbe asoko attanā saddhiṃ ekamātikaṃ tissakumāraṃ ṭhapetvā ghātesi. Ghātento ca cattāri vassāni anabhisittova rajjaṃ kāretvā catunnaṃ vassānaṃ accayena tathāgatassa parinibbānato dvinnaṃ vassasatānaṃ upari aṭṭhārasame vasse sakalajambudīpe ekarajjābhisekaṃ pāpuṇi . Abhisekānubhāvena cassa imā rājiddhiyo āgatā – mahāpathaviyā heṭṭhā yojanappamāṇe āṇā pavattati; tathā upari ākāse anotattadahato aṭṭhahi kājehi soḷasa pānīyaghaṭe divase divase devatā āharanti, yato sāsane uppannasaddho hutvā aṭṭha ghaṭe bhikkhusaṅghassa adāsi, dve ghaṭe saṭṭhimattānaṃ tipiṭakadharabhikkhūnaṃ, dve ghaṭe aggamahesiyā asandhimittāya, cattāro ghaṭe attanā paribhuñji; devatāeva himavante nāgalatādantakaṭṭhaṃ nāma atthi siniddhaṃ mudukaṃ rasavantaṃ taṃ divase divase āharanti, yena rañño ca mahesiyā ca soḷasannañca nāṭakitthisahassānaṃ saṭṭhimattānañca bhikkhusahassānaṃ devasikaṃ dantaponakiccaṃ nippajjati. Devasikameva cassa devatā agadāmalakaṃ agadaharītakaṃ suvaṇṇavaṇṇañca gandharasasampannaṃ ambapakkaṃ āharanti. Tathā chaddantadahato pañcavaṇṇanivāsanapāvuraṇaṃ pītakavaṇṇahatthapucchanapaṭakaṃ dibbañca pānakaṃ āharanti. Devasikameva panassa nhānagandhaṃ anuvilepanagandhaṃ pārupanatthāya asuttamayikaṃ sumanapupphapaṭaṃ mahārahañca añjanaṃ nāgabhavanato nāgarājāno āharanti. Chaddantadaheva uṭṭhitassa sālino nava vāhasahassāni divase divase sukā āharanti. Mūsikā nitthusakaṇe karonti, ekopi khaṇḍataṇḍulo na hoti, rañño sabbaṭṭhānesu ayameva taṇḍulo paribhogaṃ gacchati. Madhumakkhikā madhuṃ karonti. Kammārasālāsu acchā kūṭaṃ paharanti. Karavīkasakuṇā āgantvā madhurassaraṃ vikūjantā rañño balikammaṃ karonti.

    இமாஹி இத்³தீ⁴ஹி ஸமன்னாக³தோ ராஜா ஏகதி³வஸங் ஸுவண்ணஸங்க²லிகப³ந்த⁴னங் பேஸெத்வா சதுன்னங் பு³த்³தா⁴னங் அதி⁴க³தரூபத³ஸ்ஸனங் கப்பாயுகங் காளங் நாம நாக³ராஜானங் ஆனயித்வா ஸேதச்ச²த்தஸ்ஸ ஹெட்டா² மஹாரஹே பல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா அனேகஸதவண்ணேஹி ஜலஜ த²லஜபுப்பே²ஹி ஸுவண்ணபுப்பே²ஹி ச பூஜங் கத்வா ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தேஹி ஸோளஸஹி நாடகித்தி²ஸஹஸ்ஸேஹி ஸமந்ததோ பரிக்கி²பித்வா ‘‘அனந்தஞாணஸ்ஸ தாவ மே ஸத்³த⁴ம்மவரசக்கவத்தினோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ரூபங் இமேஸங் அக்கீ²னங் ஆபாத²ங் கரோஹீ’’தி வத்வா தேன நிம்மிதங் ஸகலஸரீரவிப்பகிண்ணபுஞ்ஞப்பபா⁴வனிப்³ப³த்தாஸீதானுப்³யஞ்ஜனபடிமண்டி³தத்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணஸஸ்ஸிரீகதாய விகஸிதகமலுப்பலபுண்ட³ரீகபடிமண்டி³தமிவ ஸலிலதலங் தாராக³ணரஸ்மிஜாலவிஸத³விப்பு²ரிதஸோபா⁴ஸமுஜ்ஜலிதமிவ க³க³னதலங் நீலபீதலோஹிதாதி³பே⁴த³விசித்ரவண்ணரங்ஸிவினத்³த⁴ப்³யாமப்பபா⁴பரிக்கே²பவிலாஸிதாய ஸஞ்சாப்பபா⁴னுராக³இந்த³த⁴னுவிஜ்ஜுலதாபரிக்கி²த்தமிவ கனககி³ரிஸிக²ரங் நானாவிராக³விமலகேதுமாலாஸமுஜ்ஜலிதசாருமத்த²கஸோப⁴ங் நயனரஸாயதனமிவ ப்³ரஹ்மதே³வமனுஜனாக³யக்க²க³ணானங் பு³த்³த⁴ரூபங் பஸ்ஸந்தோ ஸத்த தி³வஸானி அக்கி²பூஜங் நாம அகாஸி.

    Imāhi iddhīhi samannāgato rājā ekadivasaṃ suvaṇṇasaṅkhalikabandhanaṃ pesetvā catunnaṃ buddhānaṃ adhigatarūpadassanaṃ kappāyukaṃ kāḷaṃ nāma nāgarājānaṃ ānayitvā setacchattassa heṭṭhā mahārahe pallaṅke nisīdāpetvā anekasatavaṇṇehi jalaja thalajapupphehi suvaṇṇapupphehi ca pūjaṃ katvā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitehi soḷasahi nāṭakitthisahassehi samantato parikkhipitvā ‘‘anantañāṇassa tāva me saddhammavaracakkavattino sammāsambuddhassa rūpaṃ imesaṃ akkhīnaṃ āpāthaṃ karohī’’ti vatvā tena nimmitaṃ sakalasarīravippakiṇṇapuññappabhāvanibbattāsītānubyañjanapaṭimaṇḍitadvattiṃsamahāpurisalakkhaṇasassirīkatāya vikasitakamaluppalapuṇḍarīkapaṭimaṇḍitamiva salilatalaṃ tārāgaṇarasmijālavisadavipphuritasobhāsamujjalitamiva gaganatalaṃ nīlapītalohitādibhedavicitravaṇṇaraṃsivinaddhabyāmappabhāparikkhepavilāsitāya sañcāppabhānurāgaindadhanuvijjulatāparikkhittamiva kanakagirisikharaṃ nānāvirāgavimalaketumālāsamujjalitacārumatthakasobhaṃ nayanarasāyatanamiva brahmadevamanujanāgayakkhagaṇānaṃ buddharūpaṃ passanto satta divasāni akkhipūjaṃ nāma akāsi.

    ராஜா கிர அபி⁴ஸேகங் பாபுணித்வா தீணியேவ ஸங்வச்ச²ரானி பா³ஹிரகபாஸண்ட³ங் பரிக்³க³ண்ஹி. சதுத்தே² ஸங்வச்ச²ரே பு³த்³த⁴ஸாஸனே பஸீதி³. தஸ்ஸ கிர பிதா பி³ந்து³ஸாரோ ப்³ராஹ்மணப⁴த்தோ அஹோஸி, ஸோ ப்³ராஹ்மணானஞ்ச ப்³ராஹ்மணஜாதியபாஸண்டா³னஞ்ச பண்ட³ரங்க³பரிப்³பா³ஜகாதீ³னங் ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸமத்தானங் நிச்சப⁴த்தங் பட்ட²பேஸி. அஸோகோபி பிதரா பவத்திதங் தா³னங் அத்தனோ அந்தேபுரே ததே²வ த³த³மானோ ஏகதி³வஸங் ஸீஹபஞ்ஜரே டி²தோ தே உபஸமபரிபா³ஹிரேன ஆசாரேன பு⁴ஞ்ஜமானே அஸங்யதிந்த்³ரியே அவினீதஇரியாபதே² தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘ஈதி³ஸங் தா³னங் உபபரிக்கி²த்வா யுத்தட்டா²னே தா³துங் வட்டதீ’’தி. ஏவங் சிந்தெத்வா அமச்சே ஆஹ – ‘‘க³ச்ச²த², ப⁴ணே, அத்தனோ அத்தனோ ஸாது⁴ஸம்மதே ஸமணப்³ராஹ்மணே அந்தேபுரங் அதிஹரத², தா³னங் த³ஸ்ஸாமா’’தி. அமச்சா ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி ரஞ்ஞோ படிஸ்ஸுணித்வா தே தே பண்ட³ரங்க³பரிப்³பா³ஜகாஜீவகனிக³ண்டா²த³யோ ஆனெத்வா ‘‘இமே, மஹாராஜ, அம்ஹாகங் அரஹந்தோ’’தி ஆஹங்ஸு.

    Rājā kira abhisekaṃ pāpuṇitvā tīṇiyeva saṃvaccharāni bāhirakapāsaṇḍaṃ pariggaṇhi. Catutthe saṃvacchare buddhasāsane pasīdi. Tassa kira pitā bindusāro brāhmaṇabhatto ahosi, so brāhmaṇānañca brāhmaṇajātiyapāsaṇḍānañca paṇḍaraṅgaparibbājakādīnaṃ saṭṭhisahassamattānaṃ niccabhattaṃ paṭṭhapesi. Asokopi pitarā pavattitaṃ dānaṃ attano antepure tatheva dadamāno ekadivasaṃ sīhapañjare ṭhito te upasamaparibāhirena ācārena bhuñjamāne asaṃyatindriye avinītairiyāpathe disvā cintesi – ‘‘īdisaṃ dānaṃ upaparikkhitvā yuttaṭṭhāne dātuṃ vaṭṭatī’’ti. Evaṃ cintetvā amacce āha – ‘‘gacchatha, bhaṇe, attano attano sādhusammate samaṇabrāhmaṇe antepuraṃ atiharatha, dānaṃ dassāmā’’ti. Amaccā ‘‘sādhu, devā’’ti rañño paṭissuṇitvā te te paṇḍaraṅgaparibbājakājīvakanigaṇṭhādayo ānetvā ‘‘ime, mahārāja, amhākaṃ arahanto’’ti āhaṃsu.

    அத² ராஜா அந்தேபுரே உச்சாவசானி ஆஸனானி பஞ்ஞபெத்வா ‘‘ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி வத்வா ஆக³தாக³தே ஆஹ – ‘‘அத்தனோ அத்தனோ பதிரூபே ஆஸனே நிஸீத³தா²’’தி . தேஸு ஏகச்சே ப⁴த்³த³பீட²கேஸு, ஏகச்சே ப²லகபீட²கேஸு நிஸீதி³ங்ஸு. தே தி³ஸ்வா ராஜா ‘‘நத்தி² நேஸங் அந்தோ ஸாரோ’’தி ஞத்வா தேஸங் அனுரூபங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் த³த்வா உய்யோஜேஸி.

    Atha rājā antepure uccāvacāni āsanāni paññapetvā ‘‘āgacchantū’’ti vatvā āgatāgate āha – ‘‘attano attano patirūpe āsane nisīdathā’’ti . Tesu ekacce bhaddapīṭhakesu, ekacce phalakapīṭhakesu nisīdiṃsu. Te disvā rājā ‘‘natthi nesaṃ anto sāro’’ti ñatvā tesaṃ anurūpaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ datvā uyyojesi.

    ஏவங் க³ச்ச²ந்தே காலே ஏகதி³வஸங் ராஜா ஸீஹபஞ்ஜரே டி²தோ அத்³த³ஸ நிக்³ரோத⁴ஸாமணேரங் ராஜங்க³ணேன க³ச்ச²ந்தங் த³ந்தங் கு³த்தங் ஸந்திந்த்³ரியங் இரியாபத²ஸம்பன்னங். கோ பனாயங் நிக்³ரோதோ⁴ நாம? பி³ந்து³ஸாரரஞ்ஞோ ஜெட்ட²புத்தஸ்ஸ ஸுமனராஜகுமாரஸ்ஸ புத்தோ.

    Evaṃ gacchante kāle ekadivasaṃ rājā sīhapañjare ṭhito addasa nigrodhasāmaṇeraṃ rājaṅgaṇena gacchantaṃ dantaṃ guttaṃ santindriyaṃ iriyāpathasampannaṃ. Ko panāyaṃ nigrodho nāma? Bindusārarañño jeṭṭhaputtassa sumanarājakumārassa putto.

    தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா²

    Tatrāyaṃ anupubbikathā

    பி³ந்து³ஸாரரஞ்ஞோ கிர து³ப்³ப³லகாலேயேவ அஸோககுமாரோ அத்தனா லத்³த⁴ங் உஜ்ஜேனீரஜ்ஜங் பஹாய ஆக³ந்த்வா ஸப்³ப³னக³ரங் அத்தனோ ஹத்த²க³தங் கத்வா ஸுமனராஜகுமாரங் அக்³க³ஹேஸி. தங்தி³வஸமேவ ஸுமனஸ்ஸ ராஜகுமாரஸ்ஸ ஸுமனா நாம தே³வீ பரிபுண்ணக³ப்³பா⁴ அஹோஸி. ஸா அஞ்ஞாதகவேஸேன நிக்க²மித்வா அவிதூ³ரே அஞ்ஞதரங் சண்டா³லகா³மங் ஸந்தா⁴ய க³ச்ச²ந்தீ ஜெட்ட²கசண்டா³லஸ்ஸ கே³ஹதோ அவிதூ³ரே அஞ்ஞதரஸ்மிங் நிக்³ரோத⁴ருக்கே² அதி⁴வத்தா²ய தே³வதாய ‘‘இதோ ஏஹி, ஸுமனே’’தி வத³ந்தியா ஸத்³த³ங் ஸுத்வா தஸ்ஸா ஸமீபங் க³தா. தே³வதா அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன ஏகங் ஸாலங் நிம்மினித்வா ‘‘எத்த² வஸாஹீ’’தி அதா³ஸி. ஸா தங் ஸாலங் பாவிஸி. க³ததி³வஸேயேவ ச புத்தங் விஜாயி. ஸா தஸ்ஸ நிக்³ரோத⁴தே³வதாய பரிக்³க³ஹிதத்தா ‘‘நிக்³ரோதோ⁴’’ த்வேவ நாமங் அகாஸி. ஜெட்ட²கசண்டா³லோ தி³ட்ட²தி³வஸதோ பபு⁴தி தங் அத்தனோ ஸாமிதீ⁴தரங் விய மஞ்ஞமானோ நிப³த்³த⁴வத்தங் பட்ட²பேஸி. ராஜதீ⁴தா தத்த² ஸத்த வஸ்ஸானி வஸி. நிக்³ரோத⁴குமாரோபி ஸத்தவஸ்ஸிகோ ஜாதோ. ததா³ மஹாவருணத்தே²ரோ நாம ஏகோ அரஹா தா³ரகஸ்ஸ ஹேதுஸம்பத³ங் தி³ஸ்வா ரக்கி²த்வா தத்த² விஹரமானோ ‘‘ஸத்தவஸ்ஸிகோ தா³னி தா³ரகோ, காலோ நங் பப்³பா³ஜேது’’ந்தி சிந்தெத்வா ராஜதீ⁴தாய ஆரோசாபெத்வா நிக்³ரோத⁴குமாரங் பப்³பா³ஜேஸி. குமாரோ கு²ரக்³கே³யேவ அரஹத்தங் பாபுணி. ஸோ ஏகதி³வஸங் பாதோவ ஸரீரங் ஜக்³கி³த்வா ஆசரியுபஜ்ஜா²யவத்தங் கத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ‘‘மாதுஉபாஸிகாய கே³ஹத்³வாரங் க³ச்சா²மீ’’தி நிக்க²மி. மாதுனிவாஸனட்டா²னஞ்சஸ்ஸ த³க்கி²ணத்³வாரேன நக³ரங் பவிஸித்வா நக³ரமஜ்ஜே²ன க³ந்த்வா பாசீனத்³வாரேன நிக்க²மித்வா க³ந்தப்³ப³ங் ஹோதி.

    Bindusārarañño kira dubbalakāleyeva asokakumāro attanā laddhaṃ ujjenīrajjaṃ pahāya āgantvā sabbanagaraṃ attano hatthagataṃ katvā sumanarājakumāraṃ aggahesi. Taṃdivasameva sumanassa rājakumārassa sumanā nāma devī paripuṇṇagabbhā ahosi. Sā aññātakavesena nikkhamitvā avidūre aññataraṃ caṇḍālagāmaṃ sandhāya gacchantī jeṭṭhakacaṇḍālassa gehato avidūre aññatarasmiṃ nigrodharukkhe adhivatthāya devatāya ‘‘ito ehi, sumane’’ti vadantiyā saddaṃ sutvā tassā samīpaṃ gatā. Devatā attano ānubhāvena ekaṃ sālaṃ nimminitvā ‘‘ettha vasāhī’’ti adāsi. Sā taṃ sālaṃ pāvisi. Gatadivaseyeva ca puttaṃ vijāyi. Sā tassa nigrodhadevatāya pariggahitattā ‘‘nigrodho’’ tveva nāmaṃ akāsi. Jeṭṭhakacaṇḍālo diṭṭhadivasato pabhuti taṃ attano sāmidhītaraṃ viya maññamāno nibaddhavattaṃ paṭṭhapesi. Rājadhītā tattha satta vassāni vasi. Nigrodhakumāropi sattavassiko jāto. Tadā mahāvaruṇatthero nāma eko arahā dārakassa hetusampadaṃ disvā rakkhitvā tattha viharamāno ‘‘sattavassiko dāni dārako, kālo naṃ pabbājetu’’nti cintetvā rājadhītāya ārocāpetvā nigrodhakumāraṃ pabbājesi. Kumāro khuraggeyeva arahattaṃ pāpuṇi. So ekadivasaṃ pātova sarīraṃ jaggitvā ācariyupajjhāyavattaṃ katvā pattacīvaramādāya ‘‘mātuupāsikāya gehadvāraṃ gacchāmī’’ti nikkhami. Mātunivāsanaṭṭhānañcassa dakkhiṇadvārena nagaraṃ pavisitvā nagaramajjhena gantvā pācīnadvārena nikkhamitvā gantabbaṃ hoti.

    தேன ச ஸமயேன அஸோகோ த⁴ம்மராஜா பாசீனதி³ஸாபி⁴முகோ² ஸீஹபஞ்ஜரே சங்கமதி. தங்க²ணஞ்ஞேவ நிக்³ரோதோ⁴ ராஜங்க³ணங் ஸம்பாபுணி ஸந்திந்த்³ரியோ ஸந்தமானஸோ யுக³மத்தங் பெக்க²மானோ. தேன வுத்தங் – ‘‘ஏகதி³வஸங் ராஜா ஸீஹபஞ்ஜரே டி²தோ அத்³த³ஸ நிக்³ரோத⁴ஸாமணேரங் ராஜங்க³ணேன க³ச்ச²ந்தங் த³ந்தங் கு³த்தங் ஸந்திந்த்³ரியங் இரியாபத²ஸம்பன்ன’’ந்தி. தி³ஸ்வா பனஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் ஜனோ ஸப்³போ³பி விக்கி²த்தசித்தோ ப⁴ந்தமிக³ப்படிபா⁴கோ³. அயங் பன தா³ரகோ அவிக்கி²த்தசித்தோ அதிவிய சஸ்ஸ ஆலோகிதவிலோகிதங் ஸமிஞ்ஜனபஸாரணஞ்ச ஸோப⁴தி. அத்³தா⁴ ஏதஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே லோகுத்தரத⁴ம்மோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ரஞ்ஞோ ஸஹ த³ஸ்ஸனேனேவ ஸாமணேரே சித்தங் பஸீதி³, பேமங் ஸண்ட²ஹி. கஸ்மா? புப்³பே³ ஹி கிர புஞ்ஞகரணகாலே ஏஸ ரஞ்ஞோ ஜெட்ட²பா⁴தா வாணிஜகோ அஹோஸி. வுத்தம்பி ஹேதங் –

    Tena ca samayena asoko dhammarājā pācīnadisābhimukho sīhapañjare caṅkamati. Taṅkhaṇaññeva nigrodho rājaṅgaṇaṃ sampāpuṇi santindriyo santamānaso yugamattaṃ pekkhamāno. Tena vuttaṃ – ‘‘ekadivasaṃ rājā sīhapañjare ṭhito addasa nigrodhasāmaṇeraṃ rājaṅgaṇena gacchantaṃ dantaṃ guttaṃ santindriyaṃ iriyāpathasampanna’’nti. Disvā panassa etadahosi – ‘‘ayaṃ jano sabbopi vikkhittacitto bhantamigappaṭibhāgo. Ayaṃ pana dārako avikkhittacitto ativiya cassa ālokitavilokitaṃ samiñjanapasāraṇañca sobhati. Addhā etassa abbhantare lokuttaradhammo bhavissatī’’ti rañño saha dassaneneva sāmaṇere cittaṃ pasīdi, pemaṃ saṇṭhahi. Kasmā? Pubbe hi kira puññakaraṇakāle esa rañño jeṭṭhabhātā vāṇijako ahosi. Vuttampi hetaṃ –

    ‘‘புப்³பே³ வ ஸன்னிவாஸேன, பச்சுப்பன்னஹிதேன வா;

    ‘‘Pubbe va sannivāsena, paccuppannahitena vā;

    ஏவங் தங் ஜாயதே பேமங், உப்பலங் வ யதோ²த³கே’’தி. (ஜா॰ 1.2.174);

    Evaṃ taṃ jāyate pemaṃ, uppalaṃ va yathodake’’ti. (jā. 1.2.174);

    அத² ராஜா ஸஞ்ஜாதபேமோ ஸப³ஹுமானோ ‘‘ஏதங் ஸாமணேரங் பக்கோஸதா²’’தி அமச்சே பேஸேஸி. ‘‘தே அதிசிராயந்தீ’’தி புன த்³வே தயோ பேஸேஸி – ‘‘துரிதங் ஆக³ச்ச²தூ’’தி. ஸாமணேரோ அத்தனோ பகதியா ஏவ அக³மாஸி. ராஜா பதிரூபமாஸனங் ஞத்வா ‘‘நிஸீத³தா²’’தி ஆஹ. ஸோ இதோ சிதோ ச விலோகெத்வா ‘‘நத்தி² தா³னி அஞ்ஞே பி⁴க்கூ²’’தி ஸமுஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தங் ராஜபல்லங்கங் உபஸங்கமித்வா பத்தக்³க³ஹணத்தா²ய ரஞ்ஞோ ஆகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ராஜா தங் பல்லங்கஸமீபங் உபக³ச்ச²ந்தங்யேவ தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘அஜ்ஜேவ தா³னி அயங் ஸாமணேரோ இமஸ்ஸ கே³ஹஸ்ஸ ஸாமிகோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸாமணேரோ ரஞ்ஞோ ஹத்தே² பத்தங் த³த்வா பல்லங்கங் அபி⁴ருஹித்வா நிஸீதி³. ராஜா அத்தனோ அத்தா²ய ஸம்பாதி³தங் ஸப்³ப³ங் யாகு³க²ஜ்ஜகப⁴த்தவிகதிங் உபனாமேஸி. ஸாமணேரோ அத்தனோ யாபனீயமத்தகமேவ ஸம்படிச்சி². ப⁴த்தகிச்சாவஸானே ராஜா ஆஹ – ‘‘ஸத்தா²ரா தும்ஹாகங் தி³ன்னோவாத³ங் ஜானாதா²’’தி? ‘‘ஜானாமி, மஹாராஜ, ஏகதே³ஸேனா’’தி. ‘‘தாத, மய்ஹம்பி நங் கதே²ஹீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, மஹாராஜா’’தி ரஞ்ஞோ அனுரூபங் த⁴ம்மபதே³ அப்பமாத³வக்³க³ங் அனுமோத³னத்தா²ய அபா⁴ஸி.

    Atha rājā sañjātapemo sabahumāno ‘‘etaṃ sāmaṇeraṃ pakkosathā’’ti amacce pesesi. ‘‘Te aticirāyantī’’ti puna dve tayo pesesi – ‘‘turitaṃ āgacchatū’’ti. Sāmaṇero attano pakatiyā eva agamāsi. Rājā patirūpamāsanaṃ ñatvā ‘‘nisīdathā’’ti āha. So ito cito ca viloketvā ‘‘natthi dāni aññe bhikkhū’’ti samussitasetacchattaṃ rājapallaṅkaṃ upasaṅkamitvā pattaggahaṇatthāya rañño ākāraṃ dassesi. Rājā taṃ pallaṅkasamīpaṃ upagacchantaṃyeva disvā cintesi – ‘‘ajjeva dāni ayaṃ sāmaṇero imassa gehassa sāmiko bhavissatī’’ti sāmaṇero rañño hatthe pattaṃ datvā pallaṅkaṃ abhiruhitvā nisīdi. Rājā attano atthāya sampāditaṃ sabbaṃ yāgukhajjakabhattavikatiṃ upanāmesi. Sāmaṇero attano yāpanīyamattakameva sampaṭicchi. Bhattakiccāvasāne rājā āha – ‘‘satthārā tumhākaṃ dinnovādaṃ jānāthā’’ti? ‘‘Jānāmi, mahārāja, ekadesenā’’ti. ‘‘Tāta, mayhampi naṃ kathehī’’ti. ‘‘Sādhu, mahārājā’’ti rañño anurūpaṃ dhammapade appamādavaggaṃ anumodanatthāya abhāsi.

    ராஜா பன ‘‘அப்பமாதோ³ அமதபத³ங், பமாதோ³ மச்சுனோ பத³’’ந்தி ஸுத்வாவ ‘‘அஞ்ஞாதங், தாத, பரியோஸாபேஹீ’’தி ஆஹ. அனுமோத³னாவஸானே ச ‘‘அட்ட² தே, தாத, து⁴வப⁴த்தானி த³ம்மீ’’தி ஆஹ. ஸாமணேரோ ஆஹ – ‘‘ஏதானி அஹங் உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ த³ம்மி, மஹாராஜா’’தி. ‘‘கோ அயங், தாத, உபஜ்ஜா²யோ நாமா’’தி? ‘‘வஜ்ஜாவஜ்ஜங் தி³ஸ்வா சோதே³தா ஸாரேதா ச, மஹாராஜா’’தி. ‘‘அஞ்ஞானிபி தே, தாத, அட்ட² த³ம்மீ’’தி. ‘‘ஏதானி ஆசரியஸ்ஸ த³ம்மி, மஹாராஜா’’தி. ‘‘கோ அயங், தாத, ஆசரியோ நாமா’’தி? ‘‘இமஸ்மிங் ஸாஸனே ஸிக்கி²தப்³ப³கத⁴ம்மேஸு பதிட்டா²பேதா, மஹாராஜா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, தாத, அஞ்ஞானிபி தே அட்ட² த³ம்மீ’’தி. ‘‘ஏதானிபி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ம்மி, மஹாராஜா’’தி. ‘‘கோ அயங், தாத, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ நாமா’’தி? ‘‘யங் நிஸ்ஸாய , மஹாராஜ, அம்ஹாகங் ஆசரியுபஜ்ஜா²யானஞ்ச மம ச பப்³ப³ஜ்ஜா ச உபஸம்பதா³ சா’’தி. ராஜா பி⁴ய்யோஸோ மத்தாய துட்ட²சித்தோ ஆஹ – ‘‘அஞ்ஞானிபி தே, தாத, அட்ட² த³ம்மீ’’தி. ஸாமணேரோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா புனதி³வஸே த்³வத்திங்ஸ பி⁴க்கூ² க³ஹெத்வா ராஜந்தேபுரங் பவிஸித்வா ப⁴த்தகிச்சமகாஸி. ராஜா ‘‘அஞ்ஞேபி த்³வத்திங்ஸ பி⁴க்கூ² தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸ்வே பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹந்தூ’’தி ஏதேனேவ உபாயேன தி³வஸே தி³வஸே வட்³டா⁴பெந்தோ ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸானங் ப்³ராஹ்மணபரிப்³பா³ஜகாதீ³னங் ப⁴த்தங் உபச்சி²ந்தி³த்வா அந்தோனிவேஸனே ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸானங் பி⁴க்கூ²னங் நிச்சப⁴த்தங் பட்ட²பேஸி நிக்³ரோத⁴த்தே²ரே க³தேனேவ பஸாதே³ன. நிக்³ரோத⁴த்தே²ரோபி ராஜானங் ஸபரிஸங் தீஸு ஸரணேஸு பஞ்சஸு ச ஸீலேஸு பதிட்டா²பெத்வா பு³த்³த⁴ஸாஸனே போது²ஜ்ஜனிகேன பஸாதே³ன அசலப்பஸாத³ங் கத்வா பதிட்டா²பேஸி. புன ராஜா அஸோகாராமங் நாம மஹாவிஹாரங் காரெத்வா ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸானங் பி⁴க்கூ²னங் நிச்சப⁴த்தங் பட்ட²பேஸி. ஸகலஜம்பு³தீ³பே சதுராஸீதியா நக³ரஸஹஸ்ஸேஸு சதுராஸீதிவிஹாரஸஹஸ்ஸானி காராபேஸி சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸசேதியபடிமண்டி³தானி த⁴ம்மேனேவ, நோ அத⁴ம்மேன.
