Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [58] 8. தயோத⁴ம்மஜாதகவண்ணனா

    [58] 8. Tayodhammajātakavaṇṇanā

    யஸ்ஸ ஏதே தயோ த⁴ம்மாதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ வதா⁴ய பரிஸக்கனமேவாரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yassa ete tayo dhammāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanamevārabbha kathesi.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே தே³வத³த்தோ வானரயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா ஹிமவந்தப்பதே³ஸே யூத²ங் பரிஹரந்தோ அத்தானங் படிச்ச ஜாதானங் வானரபோதகானங் ‘‘வுட்³டி⁴ப்பத்தா இமே யூத²ங் பரிஹரெய்யு’’ந்தி ப⁴யேன த³ந்தேஹி ட³ங்ஸித்வா தேஸங் பீ³ஜானி உப்பாடேதி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோபி தஞ்ஞேவ படிச்ச ஏகிஸ்ஸா வானரியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. அத² ஸா வானரீ க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ பதிட்டி²தபா⁴வங் ஞத்வா அத்தனோ க³ப்³ப⁴ங் அனுரக்க²மானா அஞ்ஞங் பப்³ப³தபாத³ங் அக³மாஸி. ஸா பரிபக்கக³ப்³பா⁴ போ³தி⁴ஸத்தங் விஜாயி. ஸோ வுட்³டி⁴மன்வாய விஞ்ஞுதங் பத்தோ தா²மஸம்பன்னோ அஹோஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் மாதரங் புச்சி² ‘‘அம்ம, மய்ஹங் பிதா கஹ’’ந்தி? ‘‘தாத, அஸுகஸ்மிங் நாம பப்³ப³தபாதே³ யூத²ங் பரிஹரந்தோ வஸதீ’’தி. ‘‘அம்ம, தஸ்ஸ மங் ஸந்திகங் நேஹீ’’தி. ‘‘தாத, ந ஸக்கா தயா பிது ஸந்திகங் க³ந்துங். பிதா ஹி தே அத்தானங் படிச்ச ஜாதானங் வானரபோதகானங் யூத²பரிஹரணப⁴யேன த³ந்தேஹி ட³ங்ஸித்வா பீ³ஜானி உப்பாடேதீ’’தி. ‘‘அம்ம, நேஹி மங் தத்த², அஹங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா புத்தங் ஆதா³ய தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente devadatto vānarayoniyaṃ nibbattitvā himavantappadese yūthaṃ pariharanto attānaṃ paṭicca jātānaṃ vānarapotakānaṃ ‘‘vuḍḍhippattā ime yūthaṃ parihareyyu’’nti bhayena dantehi ḍaṃsitvā tesaṃ bījāni uppāṭeti. Tadā bodhisattopi taññeva paṭicca ekissā vānariyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Atha sā vānarī gabbhassa patiṭṭhitabhāvaṃ ñatvā attano gabbhaṃ anurakkhamānā aññaṃ pabbatapādaṃ agamāsi. Sā paripakkagabbhā bodhisattaṃ vijāyi. So vuḍḍhimanvāya viññutaṃ patto thāmasampanno ahosi. So ekadivasaṃ mātaraṃ pucchi ‘‘amma, mayhaṃ pitā kaha’’nti? ‘‘Tāta, asukasmiṃ nāma pabbatapāde yūthaṃ pariharanto vasatī’’ti. ‘‘Amma, tassa maṃ santikaṃ nehī’’ti. ‘‘Tāta, na sakkā tayā pitu santikaṃ gantuṃ. Pitā hi te attānaṃ paṭicca jātānaṃ vānarapotakānaṃ yūthapariharaṇabhayena dantehi ḍaṃsitvā bījāni uppāṭetī’’ti. ‘‘Amma, nehi maṃ tattha, ahaṃ jānissāmī’’ti. Sā puttaṃ ādāya tassa santikaṃ agamāsi.

    ஸோ வானரோ அத்தனோ புத்தங் தி³ஸ்வாவ ‘‘அயங் வட்³ட⁴ந்தோ மய்ஹங் யூத²ங் பரிஹரிதுங் ந த³ஸ்ஸதி, இதா³னேவ மாரேதப்³போ³’’தி ‘‘ஏதங் ஆலிங்க³ந்தோ விய கா³ள்ஹங் பீளெத்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘ஏஹி, தாத, எத்தகங் காலங் கஹங் க³தோஸீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் ஆலிங்க³ந்தோ விய நிப்பீளேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ பன நாக³ப³லோ தா²மஸம்பன்னோ, ஸோபி நங் நிப்பீளேஸி, அத²ஸ்ஸ அட்டீ²னி பி⁴ஜ்ஜனாகாரப்பத்தானி அஹேஸுங். அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘அயங் வட்³ட⁴ந்தோ மங் மாரெஸ்ஸதி, கேன நு கோ² உபாயேன புரேதரஞ்ஞேவ மாரெய்ய’’ந்தி. ததோ சிந்தேஸி ‘‘அயங் அவிதூ³ரே ரக்க²ஸபரிக்³க³ஹிதோ ஸரோ அத்தி², தத்த² நங் ரக்க²ஸேன கா²தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி. அத² நங் ஏவமாஹ ‘‘தாத, அஹங் மஹல்லகோ, இமங் யூத²ங் துய்ஹங் நிய்யாதே³மி, அஜ்ஜேவ தங் ராஜானங் கரோமி, அஸுகஸ்மிங் நாம டா²னே ஸரோ அத்தி², தத்த² த்³வே குமுதி³னியோ, திஸ்ஸோ உப்பலினியோ, பஞ்ச பது³மினியோ ச புப்ப²ந்தி, க³ச்ச², ததோ புப்பா²னி ஆஹரா’’தி. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, தாத, ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா ஸஹஸா அனோதரித்வா ஸமந்தா பத³ங் பரிச்சி²ந்த³ந்தோ ஓதிண்ணபத³ஞ்ஞேவ அத்³த³ஸ, ந உத்திண்ணபத³ங். ஸோ ‘‘இமினா ஸரேன ரக்க²ஸபரிக்³க³ஹிதேன ப⁴விதப்³ப³ங், மய்ஹங் பிதா அத்தனா மாரேதுங் அஸக்கொந்தோ ரக்க²ஸேன மங் கா²தா³பேதுகாமோ ப⁴விஸ்ஸதி , அஹங் இமஞ்ச ஸரங் ந ஓதரிஸ்ஸாமி, புப்பா²னி ச க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி நிருத³கட்டா²னங் க³ந்த்வா வேக³ங் க³ஹெத்வா உப்பதித்வா பரதோ க³ச்ச²ந்தோ நிருத³கே ஓகாஸே டி²தானேவ த்³வே புப்பா²னி க³ஹெத்வா பரதீரே பதி. பரதீரதோபி ஓரிமதீரங் ஆக³ச்ச²ந்தோ தேனேவுபாயேன த்³வே க³ண்ஹி. ஏவங் உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு ராஸிங் கரொந்தோ புப்பா²னி ச க³ண்ஹி, ரக்க²ஸஸ்ஸ ச ஆணட்டா²னங் ந ஓதரி.

    So vānaro attano puttaṃ disvāva ‘‘ayaṃ vaḍḍhanto mayhaṃ yūthaṃ pariharituṃ na dassati, idāneva māretabbo’’ti ‘‘etaṃ āliṅganto viya gāḷhaṃ pīḷetvā jīvitakkhayaṃ pāpessāmī’’ti cintetvā ‘‘ehi, tāta, ettakaṃ kālaṃ kahaṃ gatosī’’ti bodhisattaṃ āliṅganto viya nippīḷesi. Bodhisatto pana nāgabalo thāmasampanno, sopi naṃ nippīḷesi, athassa aṭṭhīni bhijjanākārappattāni ahesuṃ. Athassa etadahosi ‘‘ayaṃ vaḍḍhanto maṃ māressati, kena nu kho upāyena puretaraññeva māreyya’’nti. Tato cintesi ‘‘ayaṃ avidūre rakkhasapariggahito saro atthi, tattha naṃ rakkhasena khādāpessāmī’’ti. Atha naṃ evamāha ‘‘tāta, ahaṃ mahallako, imaṃ yūthaṃ tuyhaṃ niyyādemi, ajjeva taṃ rājānaṃ karomi, asukasmiṃ nāma ṭhāne saro atthi, tattha dve kumudiniyo, tisso uppaliniyo, pañca paduminiyo ca pupphanti, gaccha, tato pupphāni āharā’’ti. So ‘‘sādhu, tāta, āharissāmī’’ti gantvā sahasā anotaritvā samantā padaṃ paricchindanto otiṇṇapadaññeva addasa, na uttiṇṇapadaṃ. So ‘‘iminā sarena rakkhasapariggahitena bhavitabbaṃ, mayhaṃ pitā attanā māretuṃ asakkonto rakkhasena maṃ khādāpetukāmo bhavissati , ahaṃ imañca saraṃ na otarissāmi, pupphāni ca gahessāmī’’ti nirudakaṭṭhānaṃ gantvā vegaṃ gahetvā uppatitvā parato gacchanto nirudake okāse ṭhitāneva dve pupphāni gahetvā paratīre pati. Paratīratopi orimatīraṃ āgacchanto tenevupāyena dve gaṇhi. Evaṃ ubhosu passesu rāsiṃ karonto pupphāni ca gaṇhi, rakkhasassa ca āṇaṭṭhānaṃ na otari.

    அத²ஸ்ஸ ‘‘இதோ உத்தரி உக்கி²பிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி தானி புப்பா²னி க³ஹெத்வா ஏகஸ்மிங் டா²னே ராஸிங் கரொந்தஸ்ஸ ஸோ ரக்க²ஸோ ‘‘மயா எத்தகங் காலங் ஏவரூபோ பஞ்ஞவா அச்ச²ரியபுரிஸோ ந தி³ட்ட²புப்³போ³, புப்பா²னி ச நாம யாவதி³ச்ச²கங் க³ஹிதானி, மய்ஹஞ்ச ஆணட்டா²னங் ந ஓதரீ’’தி உத³கங் த்³விதா⁴ பி⁴ந்த³ந்தோ உத³கதோ உட்டா²ய போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘வானரிந்த³, இமஸ்மிங் லோகே யஸ்ஸ தயோ த⁴ம்மா அத்தி², ஸோ பச்சாமித்தங் அபி⁴ப⁴வதி, தே ஸப்³பே³பி தவ அப்³ப⁴ந்தரே அத்தி² மஞ்ஞே’’தி வத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ து²திங் கரொந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Athassa ‘‘ito uttari ukkhipituṃ na sakkhissāmī’’ti tāni pupphāni gahetvā ekasmiṃ ṭhāne rāsiṃ karontassa so rakkhaso ‘‘mayā ettakaṃ kālaṃ evarūpo paññavā acchariyapuriso na diṭṭhapubbo, pupphāni ca nāma yāvadicchakaṃ gahitāni, mayhañca āṇaṭṭhānaṃ na otarī’’ti udakaṃ dvidhā bhindanto udakato uṭṭhāya bodhisattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘vānarinda, imasmiṃ loke yassa tayo dhammā atthi, so paccāmittaṃ abhibhavati, te sabbepi tava abbhantare atthi maññe’’ti vatvā bodhisattassa thutiṃ karonto imaṃ gāthamāha –

    58.

    58.

    ‘‘யஸ்ஸ ஏதே தயோ த⁴ம்மா, வானரிந்த³ யதா² தவ;

    ‘‘Yassa ete tayo dhammā, vānarinda yathā tava;

    த³க்கி²யங் ஸூரியங் பஞ்ஞா, தி³ட்ட²ங் ஸோ அதிவத்ததீ’’தி.

    Dakkhiyaṃ sūriyaṃ paññā, diṭṭhaṃ so ativattatī’’ti.

    தத்த² த³க்கி²யந்தி த³க்க²பா⁴வோ, ஸம்பத்தப⁴யங் வித⁴மிதுங் ஜானநபஞ்ஞாய ஸம்பயுத்தஉத்தமவீரியஸ்ஸேதங் நாமங். ஸூரியந்தி ஸூரபா⁴வோ, நிப்³ப⁴யபா⁴வஸ்ஸேதங் நாமங். பஞ்ஞாதி பஞ்ஞாபத³ட்டா²னாய உபாயபஞ்ஞாயேதங் நாமங்.

    Tattha dakkhiyanti dakkhabhāvo, sampattabhayaṃ vidhamituṃ jānanapaññāya sampayuttauttamavīriyassetaṃ nāmaṃ. Sūriyanti sūrabhāvo, nibbhayabhāvassetaṃ nāmaṃ. Paññāti paññāpadaṭṭhānāya upāyapaññāyetaṃ nāmaṃ.

    ஏவங் ஸோ த³கரக்க²ஸோ இமாய கா³தா²ய போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ து²திங் கத்வா ‘‘இமானி புப்பா²னி கிமத்த²ங் ஹரஸீ’’தி புச்சி². ‘‘பிதா மங் ராஜானங் காதுகாமோ, தேன காரணேன ஹராமீ’’தி. ‘‘ந ஸக்கா தாதி³ஸேன உத்தமபுரிஸேன புப்பா²னி வஹிதுங் அஹங் வஹிஸ்ஸாமீ’’தி உக்கி²பித்வா தஸ்ஸ பச்ச²தோ பச்ச²தோ அக³மாஸி. அத²ஸ்ஸ பிதா தூ³ரதோவ தங் தி³ஸ்வா ‘‘அஹங் இமங் ‘ரக்க²ஸப⁴த்தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’தி பஹிணிங், ஸோ தா³னேஸ ரக்க²ஸங் புப்பா²னி கா³ஹாபெந்தோ ஆக³ச்ச²தி, இதா³னிம்ஹி நட்டோ²’’தி சிந்தெந்தோ ஸத்ததா⁴ ஹத³யபா²லனங் பத்வா தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ. ஸேஸவானரா ஸன்னிபதித்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ராஜானங் அகங்ஸு.

    Evaṃ so dakarakkhaso imāya gāthāya bodhisattassa thutiṃ katvā ‘‘imāni pupphāni kimatthaṃ harasī’’ti pucchi. ‘‘Pitā maṃ rājānaṃ kātukāmo, tena kāraṇena harāmī’’ti. ‘‘Na sakkā tādisena uttamapurisena pupphāni vahituṃ ahaṃ vahissāmī’’ti ukkhipitvā tassa pacchato pacchato agamāsi. Athassa pitā dūratova taṃ disvā ‘‘ahaṃ imaṃ ‘rakkhasabhattaṃ bhavissatī’ti pahiṇiṃ, so dānesa rakkhasaṃ pupphāni gāhāpento āgacchati, idānimhi naṭṭho’’ti cintento sattadhā hadayaphālanaṃ patvā tattheva jīvitakkhayaṃ patto. Sesavānarā sannipatitvā bodhisattaṃ rājānaṃ akaṃsu.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ யூத²பதி தே³வத³த்தோ அஹோஸி, யூத²பதிபுத்தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā yūthapati devadatto ahosi, yūthapatiputto pana ahameva ahosi’’nti.

    தயோத⁴ம்மஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.

    Tayodhammajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 58. தயோத⁴ம்மஜாதகங் • 58. Tayodhammajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact