O lume a cunoașterii

    Tehnologie

    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au arătat, pentru prima dată, posibilitatea desalinizării apei fără a instala o baterie mare la fața locului şi fără a conecta sistemul de desalinizare a apei la rețeaua electrică. »
    Poate fi îmbunătăţită performanța fizică prin stimularea creierului cu curent electric de joasă intensitate? Răspunsul la această întrebare, sugerează că în acest moment nu există dovezi științifice care să confirme eficacitatea acestor dispozitive electrice de stimulare a creierului pentru a îmbunătăți performanța sportivă. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat „baterii de jeleu” moi, extensibile, care ar putea fi folosite pentru dispozitive portabile sau robotică moale, sau chiar implantate în creier pentru a administra medicamente sau a trata afecțiuni precum epilepsia. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, Spania, aparținând Departamentului de Limbaje și Sisteme de Calculatoare, au proiectat pentru prima dată în lume, un sistem care le permite să discearnă dacă sunetul vocal este real sau este generat de inteligență artificială. »
    Oxford Ionics, un centru de cercetare și dezvoltare în Kidlington, Marea Britanie, a anunțat realizarea unui cip considerat de experți drept crucial pentru dezvoltarea computerelor cuantice pe scară largă. »
    Spre deosebire de sistemele clasice de criptare, care se bazează pe algoritmi matematici, sistemele cuantice oferă securitate bazată pe principii fizice. Detectarea interceptărilor sau interferențelor este garantată de modificarea inevitabilă a stărilor cuantice implicate. »
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statele Unite, au realizat cu succes primul transfer de putere fără fir de 270 kW către un vehicul electric ușor. Demonstrația a folosit un Porsche Taycan și a fost realizată în colaborare cu Volkswagen Group of America. »
    Cercetătorii brazilieni au dezvoltat un senzor de fibră optică nano-biotehnologică, capabil să detecteze contaminarea cu coliformi fecale în apă în doar 20 de minute. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă pentru a realiza senzori adaptabili și ecologici, care pot fi imprimați direct și imperceptibil pe o gamă largă de suprafețe biologice, fie că este un deget sau o petală de floare. »
    Un proiect internațional dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Granada, Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule (Aachen, Germania) și Universitatea Simon Fraser (Burnaby, Canada), a demonstrat pentru prima dată posibilitatea utilizării telurului bidimensional pentru dezvoltarea de aplicații electronice de înaltă frecvență menite să permită conexiuni wireless pentru viitoarele sisteme de comunicații 5G/6G. »
    Cunoștințele clinice și abilitățile de raționament ale GPT-4 se apropie de nivelul oftalmologilor specialiști, a constatat un studiu efectuat de Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. »
    O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum. »
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate. »
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda, au dezvoltat o memorie reinscriptibilă care stochează informaţii în poziţiile individuale ale atomilor de clor pe suprafaţă de cupru. »
    Un colectiv de cercetători de la ETH Zurich, Elveţia, au creat un nou tip de material, numit aerogel, asemănător unei spume de aur, dar de o mie de ori mai uşor decât aurul masiv. »
    NASA a trimis cu un balon, un fel de farfurie zburătoare în atmosfera superioară pentru a testa tehnologii care într-o zi ar putea fi folosite pentru a pune sarcini grele şi oameni pe Marte. »
    Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Hiroshima lucrează la un mini-calculator care poate fi ţinut pe ureche, ca o cască şi care poate fi controlat prin mişcările musculaturii feţei, un clipit al ochilor sau o mişcare a limbii. Ei speră să ajungă la comercializarea dispozitivului la sfârşitul lui 2015. »
    Cercetatorii de la departamentul de chimie a Universitatii din Georgia, Statele Unite, au studiat pigmentul albastru stralucitor, folosit acum 5000 de ani de egipteni in operele lor de arta, numit stiintific tetrasilicat calcic de cupru si au reusit sa divida cristalele acestuia in nanofolii atat de subtiri, incat, pentru a se ajunge la grosimea unui fir de par ar trebui cateva mii. Aceste folii care emit radiatii infrarosii, cum sunt cele emise de telecomanda televizorului, pot ajuta laboratoarele tehnologice in gasirea de noi materiale pentru imagistica medicala, telecomenzi, cerneala de siguranta etc. »




    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact