News / Tehnologie |
Tehnologii care ar putea duce oamenii pe Marte
NASA a trimis sâmbătă, 28 iunie 2014, cu un balon, un fel de farfurie zburătoare în atmosfera superioară pentru a testa tehnologii care într-o zi ar putea fi folosite pentru a pune sarcini grele şi oameni pe Marte.
Imensul balon cu heliu a fost lansat la ora 18:40 GMT de la o bază militară de pe insula Kauai din Hawaii. El transporta un vehicul în formă de disc, numit "Low-Density Supersonic Decelerator" sau LDSD.
După două ore şi jumătate de ascensiune, balonul a ajuns, cum a fost planificat, la altitudinea de 36600 metri şi aproximativ cincisprezece minute după aceea motorul rachetă al navei LDSD a fost aprins pentru a o duce la 54900 metri, cu o viteză de 4651 kilometri pe oră, de 3,8 ori mai mare decât viteza sunetului.
A fost apoi utilizat un decelerator supersonic aerodinamic, de forma unei gogoşi rotunde gonflabile cu o gaură în mijloc, numit "Supersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator" sau SIAD, pentru a încetini coborârea navei la o viteză de 3060 kilometri pe oră, aproximativ 2,5 ori mai mare decât viteza sunetului.
Paraşuta supersonică gigantică, Supersonic Disk Sail Parachute, cu un diametru de 34 metri, care ar fi trebuit să asigure o aterizare lină în Oceanul Pacific a modulului LDSD la patruzeci de minute după eliberarea de balon, s-a deschis dar nu s-a desfăşurat complet. Cu toate acestea, NASA a considerat testul ca fiind un succes.