Ediţia în limba română
    News / Tehnologie

    Tehnologii care ar putea duce oamenii pe Marte

    NASA a trimis sâmbătă, 28 iunie 2014, cu un balon, un fel de farfurie zburătoare în atmosfera superioară pentru a testa tehnologii care într-o zi ar putea fi folosite pentru a pune sarcini grele şi oameni pe Marte.



    Imagine artistică a testului vehiculului Low-Density Supersonic Decelerator. Foto: NASA/JPL-Caltech


    Imensul balon cu heliu a fost lansat la ora 18:40 GMT de la o bază militară de pe insula Kauai din Hawaii. El transporta un vehicul în formă de disc, numit "Low-Density Supersonic Decelerator" sau LDSD.

    După două ore şi jumătate de ascensiune, balonul a ajuns, cum a fost planificat, la altitudinea de 36600 metri şi aproximativ cincisprezece minute după aceea motorul rachetă al navei LDSD a fost aprins pentru a o duce la 54900 metri, cu o viteză de 4651 kilometri pe oră, de 3,8 ori mai mare decât viteza sunetului.

    A fost apoi utilizat un decelerator supersonic aerodinamic, de forma unei gogoşi rotunde gonflabile cu o gaură în mijloc, numit "Supersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator" sau SIAD, pentru a încetini coborârea navei la o viteză de 3060 kilometri pe oră, aproximativ 2,5 ori mai mare decât viteza sunetului.

    Paraşuta supersonică gigantică, Supersonic Disk Sail Parachute, cu un diametru de 34 metri, care ar fi trebuit să asigure o aterizare lină în Oceanul Pacific a modulului LDSD la patruzeci de minute după eliberarea de balon, s-a deschis dar nu s-a desfăşurat complet. Cu toate acestea, NASA a considerat testul ca fiind un succes.

    29 IUNIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Hiroshima lucrează la un mini-calculator care poate fi ţinut pe ureche, ca o cască şi care poate fi controlat prin mişcările musculaturii feţei, un clipit al ochilor sau o mişcare a limbii. Ei speră să ajungă la comercializarea dispozitivului la sfârşitul lui 2015.
    Cercetatorii de la departamentul de chimie a Universitatii din Georgia, Statele Unite, au studiat pigmentul albastru stralucitor, folosit acum 5000 de ani de egipteni in operele lor de arta, numit stiintific tetrasilicat calcic de cupru si au reusit sa divida cristalele acestuia in nanofolii atat de subtiri, incat, pentru a se ajunge la grosimea unui fir de par ar trebui cateva mii. Aceste folii care emit radiatii infrarosii, cum sunt cele emise de telecomanda televizorului, pot ajuta laboratoarele tehnologice in gasirea de noi materiale pentru imagistica medicala, telecomenzi, cerneala de siguranta etc.
    Un colectiv de cercetători de la ETH Zurich, Elveţia, au creat un nou tip de material, numit aerogel, asemănător unei spume de aur, dar de o mie de ori mai uşor decât aurul masiv.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda, au dezvoltat o memorie reinscriptibilă care stochează informaţii în poziţiile individuale ale atomilor de clor pe suprafaţă de cupru.
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact