Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
3. தேஜங்க³பஞ்ஹோ
3. Tejaṅgapañho
3. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ‘தேஜஸ்ஸ பஞ்ச அங்கா³னி க³ஹேதப்³பா³னீ’தி யங் வதே³ஸி, கதமானி தானி பஞ்ச அங்கா³னி க³ஹேதப்³பா³னீ’’தி? ‘‘யதா², மஹாராஜ, தேஜோ திணகட்ட²ஸாகா²பலாஸங் ட³ஹதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன யே தே அப்³ப⁴ந்தரா வா பா³ஹிரா வா கிலேஸா இட்டா²னிட்டா²ரம்மணானுப⁴வனா, ஸப்³பே³ தே ஞாணக்³கி³னா ட³ஹிதப்³பா³. இத³ங், மஹாராஜ, தேஜஸ்ஸ பட²மங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங்.
3. ‘‘Bhante nāgasena, ‘tejassa pañca aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni pañca aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, tejo tiṇakaṭṭhasākhāpalāsaṃ ḍahati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena ye te abbhantarā vā bāhirā vā kilesā iṭṭhāniṭṭhārammaṇānubhavanā, sabbe te ñāṇagginā ḍahitabbā. Idaṃ, mahārāja, tejassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, தேஜோ நித்³த³யோ அகாருணிகோ, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன ஸப்³ப³கிலேஸேஸு காருஞ்ஞானுத்³த³யா ந காதப்³பா³. இத³ங், மஹாராஜ, தேஜஸ்ஸ து³தியங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங்.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, tejo niddayo akāruṇiko, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sabbakilesesu kāruññānuddayā na kātabbā. Idaṃ, mahārāja, tejassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, தேஜோ ஸீதங் படிஹனதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன வீரியஸந்தாபதேஜங் அபி⁴ஜனெத்வா கிலேஸா படிஹந்தப்³பா³. இத³ங், மஹாராஜ, தேஜஸ்ஸ ததியங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங்.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, tejo sītaṃ paṭihanati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena vīriyasantāpatejaṃ abhijanetvā kilesā paṭihantabbā. Idaṃ, mahārāja, tejassa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, தேஜோ அனுனயப்படிக⁴விப்பமுத்தோ உண்ஹமபி⁴ஜனேதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன அனுனயப்படிக⁴விப்பமுத்தேன தேஜோஸமேன சேதஸா விஹரிதப்³ப³ங். இத³ங், மஹாராஜ, தேஜஸ்ஸ சதுத்த²ங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங்.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, tejo anunayappaṭighavippamutto uṇhamabhijaneti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena anunayappaṭighavippamuttena tejosamena cetasā viharitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, tejassa catutthaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, தேஜோ அந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா 1 ஆலோகங் த³ஸ்ஸயதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன அவிஜ்ஜந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா ஞாணாலோகங் த³ஸ்ஸயிதப்³ப³ங். இத³ங், மஹாராஜ, தேஜஸ்ஸ பஞ்சமங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங். பா⁴ஸிதம்பேதங், மஹாராஜ, ப⁴க³வதா தே³வாதிதே³வேன ஸகங் புத்தங் ராஹுலங் ஓவத³ந்தேன –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, tejo andhakāraṃ vidhamitvā 2 ālokaṃ dassayati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena avijjandhakāraṃ vidhamitvā ñāṇālokaṃ dassayitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, tejassa pañcamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena sakaṃ puttaṃ rāhulaṃ ovadantena –
‘தேஜோஸமங் 3, ராஹுல, பா⁴வனங் பா⁴வேஹி, தேஜோஸமங் ஹி தே, ராஹுல, பா⁴வனங் பா⁴வயதோ உப்பன்னா? மனாபாமனாபா ப²ஸ்ஸா சித்தங் ந பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸந்தீ’’’தி.
‘Tejosamaṃ 4, rāhula, bhāvanaṃ bhāvehi, tejosamaṃ hi te, rāhula, bhāvanaṃ bhāvayato uppannā? Manāpāmanāpā phassā cittaṃ na pariyādāya ṭhassantī’’’ti.
தேஜங்க³பஞ்ஹோ ததியோ.
Tejaṅgapañho tatiyo.
Footnotes: