Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
2. தேகிச்ச²காரித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
2. Tekicchakārittheragāthāvaṇṇanā
அதிஹிதா வீஹீதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ தேகிச்ச²காரித்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ இதோ ஏகனவுதே கப்பே விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா வேஜ்ஜஸத்தே² நிப்ப²த்திங் க³தோ. விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ உபட்டா²கங் அஸோகங் நாம தே²ரங் ப்³யாதி⁴தங் அரோக³மகாஸி, அஞ்ஞேஸஞ்ச ஸத்தானங் ரோகா³பி⁴பூ⁴தானங் அனுகம்பாய பே⁴ஸஜ்ஜங் ஸங்வித³ஹி.
Atihitāvīhītiādikā āyasmato tekicchakārittherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto ito ekanavute kappe vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā vejjasatthe nipphattiṃ gato. Vipassissa bhagavato upaṭṭhākaṃ asokaṃ nāma theraṃ byādhitaṃ arogamakāsi, aññesañca sattānaṃ rogābhibhūtānaṃ anukampāya bhesajjaṃ saṃvidahi.
ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸுபு³த்³த⁴ஸ்ஸ நாம ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ திகிச்ச²கேஹி க³ப்³ப⁴காலே பரிஸ்ஸயங் அபஹரித்வா பரிபாலிததாய தேகிச்ச²காரீதி நாமங் அகங்ஸு. ஸோ அத்தனோ குலானுரூபானி விஜ்ஜாட்டா²னானி ஸிப்பானி ச ஸிக்க²ந்தோ வட்³ட⁴தி. ததா³ சாணக்கோ ஸுபு³த்³த⁴ஸ்ஸ பஞ்ஞாவெய்யத்தியங் கிரியாஸு உபாயகோஸல்லஞ்ச தி³ஸ்வா, ‘‘அயங் இமஸ்மிங் ராஜகுலே பதிட்ட²ங் லப⁴ந்தோ மங் அபி⁴ப⁴வெய்யா’’தி இஸ்ஸாபகதோ ரஞ்ஞா சந்த³கு³த்தேன தங் ப³ந்த⁴னாகா³ரே கி²பாபேஸி. தேகிச்ச²காரீ பிது ப³ந்த⁴னாகா³ரப்பவேஸனங் ஸுத்வா பீ⁴தோ பலாயித்வா ஸாணவாஸித்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா அத்தனோ ஸங்வேக³காரணங் தே²ரஸ்ஸ கதெ²த்வா பப்³ப³ஜித்வா கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா அப்³போ⁴காஸிகோ நேஸஜ்ஜிகோ ச ஹுத்வா விஹரதி, ஸீதுண்ஹங் அக³ணெந்தோ ஸமணத⁴ம்மமேவ கரோதி, விஸேஸதோ ப்³ரஹ்மவிஹாரபா⁴வனமனுயுஞ்ஜதி. தங் தி³ஸ்வா மாரோ பாபிமா ‘‘ந இமஸ்ஸ மம விஸயங் அதிக்கமிதுங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி விக்கே²பங் காதுகாமோ ஸஸ்ஸானங் நிப்ப²த்திகாலே கெ²த்தகோ³பகவண்ணேன தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தங் நிப்பண்டெ³ந்தோ –
So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde subuddhassa nāma brāhmaṇassa putto hutvā nibbatti. Tassa tikicchakehi gabbhakāle parissayaṃ apaharitvā paripālitatāya tekicchakārīti nāmaṃ akaṃsu. So attano kulānurūpāni vijjāṭṭhānāni sippāni ca sikkhanto vaḍḍhati. Tadā cāṇakko subuddhassa paññāveyyattiyaṃ kiriyāsu upāyakosallañca disvā, ‘‘ayaṃ imasmiṃ rājakule patiṭṭhaṃ labhanto maṃ abhibhaveyyā’’ti issāpakato raññā candaguttena taṃ bandhanāgāre khipāpesi. Tekicchakārī pitu bandhanāgārappavesanaṃ sutvā bhīto palāyitvā sāṇavāsittherassa santikaṃ gantvā attano saṃvegakāraṇaṃ therassa kathetvā pabbajitvā kammaṭṭhānaṃ gahetvā abbhokāsiko nesajjiko ca hutvā viharati, sītuṇhaṃ agaṇento samaṇadhammameva karoti, visesato brahmavihārabhāvanamanuyuñjati. Taṃ disvā māro pāpimā ‘‘na imassa mama visayaṃ atikkamituṃ dassāmī’’ti vikkhepaṃ kātukāmo sassānaṃ nipphattikāle khettagopakavaṇṇena therassa santikaṃ gantvā taṃ nippaṇḍento –
381.
381.
‘‘அதிஹிதா வீஹி, க²லக³தா ஸாலீ;
‘‘Atihitā vīhi, khalagatā sālī;
ந ச லபே⁴ பிண்ட³ங், கத²மஹங் கஸ்ஸ’’ந்தி. – ஆஹ; தங் ஸுத்வா தே²ரோ –
Na ca labhe piṇḍaṃ, kathamahaṃ kassa’’nti. – āha; Taṃ sutvā thero –
382.
382.
‘‘பு³த்³த⁴மப்பமெய்யங் அனுஸ்ஸர பஸன்னோ, பீதியா பு²டஸரீரோ ஹோஹிஸி ஸததமுத³க்³கோ³.
‘‘Buddhamappameyyaṃ anussara pasanno, pītiyā phuṭasarīro hohisi satatamudaggo.
383.
383.
‘‘த⁴ம்மமப்பமெய்யங் …பே॰… ஸததமுத³க்³கோ³.
‘‘Dhammamappameyyaṃ …pe… satatamudaggo.
384.
384.
‘‘ஸங்க⁴மப்பமெய்யங்…பே॰… ஸததமுத³க்³கோ³’’தி. – ஆஹ; தங் ஸுத்வா மாரோ –
‘‘Saṅghamappameyyaṃ…pe… satatamudaggo’’ti. – āha; Taṃ sutvā māro –
385.
385.
‘‘அப்³போ⁴காஸே விஹரஸி, ஸீதா ஹேமந்திகா இமா ரத்யோ;
‘‘Abbhokāse viharasi, sītā hemantikā imā ratyo;
மா ஸீதேன பரேதோ விஹஞ்ஞித்தோ², பவிஸ த்வங் விஹாரங் பு²ஸிதக்³க³ள’’ந்தி. –
Mā sītena pareto vihaññittho, pavisa tvaṃ vihāraṃ phusitaggaḷa’’nti. –
ஆஹ. அத² தே²ரோ –
Āha. Atha thero –
386.
386.
‘‘பு²ஸிஸ்ஸங் சதஸ்ஸோ அப்பமஞ்ஞாயோ, தாஹி ச ஸுகி²தோ விஹரிஸ்ஸங்;
‘‘Phusissaṃ catasso appamaññāyo, tāhi ca sukhito viharissaṃ;
நாஹங் ஸீதேன விஹஞ்ஞிஸ்ஸங், அனிஞ்ஜிதோ விஹரந்தோ’’தி. – ஆஹ;
Nāhaṃ sītena vihaññissaṃ, aniñjito viharanto’’ti. – āha;
தத்த² அதிஹிதா வீஹீதி வீஹயோ கொட்டா²கா³ரங் அதினெத்வா ட²பிதா, தத்த² படிஸாமிதா க²லதோ வா க⁴ரங் உபனீதாதி அத்தோ². வீஹிக்³க³ஹணேன செத்த² இதரம்பி த⁴ஞ்ஞங் ஸங்க³ண்ஹாதி. ஸாலீ பன யேபு⁴ய்யேன வீஹிதோ பச்சா² பச்சந்தீதி ஆஹ. க²லக³தா ஸாலீதி க²லங் த⁴ஞ்ஞகரணட்டா²னங் க³தா, தத்த² ராஸிவஸேன மத்³த³னசாவனாதி³வஸேன டி²தாதி அத்தோ². பதா⁴னத⁴ஞ்ஞபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ஞ்செத்த² ஸாலீனங் விஸுங் க³ஹணங், உப⁴யேனபி கா³மே, கா³மதோ ப³ஹி ச த⁴ஞ்ஞங் பரிபுண்ணங் டி²தந்தி த³ஸ்ஸேதி. ந ச லபே⁴ பிண்ட³ந்தி ஏவங் ஸுலப⁴த⁴ஞ்ஞே ஸுபி⁴க்க²காலே அஹங் பிண்ட³மத்தம்பி ந லபா⁴மி. இதா³னி கத²மஹங் கஸ்ஸந்தி அஹங் கத²ங் கரிஸ்ஸாமி, கத²ங் ஜீவிஸ்ஸாமீதி பரிஹாஸகேளிங் அகாஸி.
Tattha atihitā vīhīti vīhayo koṭṭhāgāraṃ atinetvā ṭhapitā, tattha paṭisāmitā khalato vā gharaṃ upanītāti attho. Vīhiggahaṇena cettha itarampi dhaññaṃ saṅgaṇhāti. Sālī pana yebhuyyena vīhito pacchā paccantīti āha. Khalagatā sālīti khalaṃ dhaññakaraṇaṭṭhānaṃ gatā, tattha rāsivasena maddanacāvanādivasena ṭhitāti attho. Padhānadhaññabhāvadassanatthañcettha sālīnaṃ visuṃ gahaṇaṃ, ubhayenapi gāme, gāmato bahi ca dhaññaṃ paripuṇṇaṃ ṭhitanti dasseti. Na ca labhe piṇḍanti evaṃ sulabhadhaññe subhikkhakāle ahaṃ piṇḍamattampi na labhāmi. Idāni kathamahaṃ kassanti ahaṃ kathaṃ karissāmi, kathaṃ jīvissāmīti parihāsakeḷiṃ akāsi.
தங் ஸுத்வா தே²ரோ ‘‘அயங் வராகோ அத்தனா அத்தனோ பவத்திங் மய்ஹங் பகாஸேஸி, மயா பன அத்தனாவ அத்தா ஓவதி³தப்³போ³, ந மயா கிஞ்சி கதே²தப்³ப³’’ந்தி வத்து²த்தயானுஸ்ஸதியங் அத்தானங் நியோஜெந்தோ ‘‘பு³த்³த⁴மப்பமெய்ய’’ந்திஆதி³னா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி. தத்த² பு³த்³த⁴மப்பமெய்யங் அனுஸ்ஸர பஸன்னோதி ஸவாஸனாய அவிஜ்ஜானித்³தா³ய அச்சந்தவிக³மேன, பு³த்³தி⁴யா ச விகஸிதபா⁴வேன பு³த்³த⁴ங் ப⁴க³வந்தங் பமாணகரானங் ராகா³தி³கிலேஸானங் அபா⁴வா அபரிமாணகு³ணஸமங்கி³தாய அப்பமெய்யபுஞ்ஞக்கெ²த்ததாய ச அப்பமெய்யங். ஓகப்பனலக்க²ணேன அபி⁴ப்பஸாதே³ன பஸன்னோ, பஸன்னமானஸோ ‘‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.74; ஸங்॰ நி॰ 5.997) அனுஸ்ஸர அனு அனு பு³த்³தா⁴ரம்மணங் ஸதிங் பவத்தேஹி, பீதியா பு²டஸரீரோ ஹோஹிஸி. ஸததமுத³க்³கோ³தி அனுஸ்ஸரந்தோவ ப²ரணலக்க²ணாய பீதியா ஸததங் ஸப்³ப³தா³ பு²டஸரீரோ பீதிஸமுட்டா²னபணீதரூபேஹி அஜ்ஜொ²த்த²டஸரீரோ உப்³பே³க³பீதியா உத³க்³கோ³ காயங் உத³க்³க³ங் கத்வா ஆகாஸங் லங்கி⁴துங் ஸமத்தோ² ச ப⁴வெய்யாஸி, பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியா பு³த்³தா⁴ரம்மணங் உளாரங் பீதிஸோமனஸ்ஸங் படிஸங்வேதெ³ய்யாஸி. யதோ ஸீதுண்ஹேஹி விய ஜிக⁴ச்சா²பிபாஸாஹிபி அனபி⁴பூ⁴தோ ஹோஹிஸீதி அத்தோ².
Taṃ sutvā thero ‘‘ayaṃ varāko attanā attano pavattiṃ mayhaṃ pakāsesi, mayā pana attanāva attā ovaditabbo, na mayā kiñci kathetabba’’nti vatthuttayānussatiyaṃ attānaṃ niyojento ‘‘buddhamappameyya’’ntiādinā tisso gāthā abhāsi. Tattha buddhamappameyyaṃ anussara pasannoti savāsanāya avijjāniddāya accantavigamena, buddhiyā ca vikasitabhāvena buddhaṃ bhagavantaṃ pamāṇakarānaṃ rāgādikilesānaṃ abhāvā aparimāṇaguṇasamaṅgitāya appameyyapuññakkhettatāya ca appameyyaṃ. Okappanalakkhaṇena abhippasādena pasanno, pasannamānaso ‘‘itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho’’tiādinā (ma. ni. 1.74; saṃ. ni. 5.997) anussara anu anu buddhārammaṇaṃ satiṃ pavattehi, pītiyā phuṭasarīro hohisi. Satatamudaggoti anussarantova pharaṇalakkhaṇāya pītiyā satataṃ sabbadā phuṭasarīro pītisamuṭṭhānapaṇītarūpehi ajjhotthaṭasarīro ubbegapītiyā udaggo kāyaṃ udaggaṃ katvā ākāsaṃ laṅghituṃ samattho ca bhaveyyāsi, buddhānussatiyā buddhārammaṇaṃ uḷāraṃ pītisomanassaṃ paṭisaṃvedeyyāsi. Yato sītuṇhehi viya jighacchāpipāsāhipi anabhibhūto hohisīti attho.
த⁴ம்மந்தி அரியங் லோகுத்தரத⁴ம்மங். ஸங்க⁴ந்தி அரியங் பரமத்த²ஸங்க⁴ங். ஸேஸங் வுத்தனயமேவ. அனுஸ்ஸராதி பனெத்த² ‘‘ஸ்வாக்கா²தோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ’’திஆதி³னா த⁴ம்மங், ‘‘ஸுப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴’’திஆதி³னா ஸங்க⁴ங் அனுஸ்ஸராதி யோஜேதப்³ப³ங்.
Dhammanti ariyaṃ lokuttaradhammaṃ. Saṅghanti ariyaṃ paramatthasaṅghaṃ. Sesaṃ vuttanayameva. Anussarāti panettha ‘‘svākkhāto bhagavatā dhammo’’tiādinā dhammaṃ, ‘‘suppaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho’’tiādinā saṅghaṃ anussarāti yojetabbaṃ.
ஏவங் தே²ரேன ரதனத்தயகு³ணானுஸ்ஸரணே நியோஜனவஸேன அத்தனி ஓவதி³தே புன மாரோ விவேகவாஸதோ நங் விவேசேதுகாமோ ஹிதேஸீபா⁴வங் விய த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அப்³போ⁴காஸே விஹரஸீ’’தி பஞ்சமங் கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – த்வங், பி⁴க்கு², அப்³போ⁴காஸே கேனசி அபடிச்ச²ன்னே விவடங்க³ணே விஹரஸி இரியாபதே² கப்பேஸி. ஹேமந்திகா ஹிமபாதஸமயே பரியாபன்னா இமா ஸீதா ரத்தியோ வத்தந்தி. தஸ்மா ஸீதேன பரேதோ அபி⁴பூ⁴தோ ஹுத்வா மா விஹஞ்ஞித்தோ² விகா⁴தங் மா ஆபஜ்ஜி மா கிலமி. பு²ஸிதக்³க³ளங் பிஹிதகவாடங் ஸேனாஸனங் பவிஸ, ஏவங் தே ஸுக²விஹாரோ ப⁴விஸ்ஸதீதி.
Evaṃ therena ratanattayaguṇānussaraṇe niyojanavasena attani ovadite puna māro vivekavāsato naṃ vivecetukāmo hitesībhāvaṃ viya dassento ‘‘abbhokāse viharasī’’ti pañcamaṃ gāthamāha. Tassattho – tvaṃ, bhikkhu, abbhokāse kenaci apaṭicchanne vivaṭaṅgaṇe viharasi iriyāpathe kappesi. Hemantikā himapātasamaye pariyāpannā imā sītā rattiyo vattanti. Tasmā sītena pareto abhibhūto hutvā mā vihaññittho vighātaṃ mā āpajji mā kilami. Phusitaggaḷaṃ pihitakavāṭaṃ senāsanaṃ pavisa, evaṃ te sukhavihāro bhavissatīti.
தங் ஸுத்வா தே²ரோ ‘‘ந மய்ஹங் ஸேனாஸனபரியேஸனாய பயோஜனங், எத்தே²வாஹங் ஸுக²விஹாரீ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பு²ஸிஸ்ஸ’’ந்திஆதி³னா ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ. தத்த² பு²ஸிஸ்ஸங் சதஸ்ஸோ அப்பமஞ்ஞாயோதி அப்பமாணகோ³சரதாய ‘‘அப்பமஞ்ஞா’’தி லத்³த⁴வோஹாரே சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரே பு²ஸிஸ்ஸங் பு²ஸிஸ்ஸாமி, காலேன காலங் ஸமாபஜ்ஜிஸ்ஸாமி. தாஹி ச ஸுகி²தோ விஹரிஸ்ஸந்தி தாஹி அப்பமஞ்ஞாஹி ஸுகி²தோ ஸஞ்ஜாதஸுகோ² ஹுத்வா விஹரிஸ்ஸங் சத்தாரோபி இரியாபதே² கப்பெஸ்ஸாமீதி. தேன மய்ஹங் ஸப்³ப³காலே ஸுக²மேவ, ந து³க்க²ங். யதோ நாஹங் ஸீதேன விஹஞ்ஞிஸ்ஸங் அந்தரட்ட²கேபி ஹிமபாதஸமயே அஹங் ஸீதேன ந கிலமிஸ்ஸாமி, தஸ்மா அனிஞ்ஜிதோ விஹரந்தோ சித்தஸ்ஸ இஞ்ஜிதகாரணானங் ப்³யாபாதா³தீ³னங் ஸுப்பஹீனத்தா பச்சயுப்பன்னிஞ்ஜனாய ச அபா⁴வதோ ஸமாபத்திஸுகே²னேவ ஸுகி²தோ விஹரிஸ்ஸாமீதி. ஏவங் தே²ரோ இமங் கா³த²ங் வத³ந்தோயேவ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் ஸச்சா²காஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.18.39-44) –
Taṃ sutvā thero ‘‘na mayhaṃ senāsanapariyesanāya payojanaṃ, etthevāhaṃ sukhavihārī’’ti dassento ‘‘phusissa’’ntiādinā chaṭṭhaṃ gāthamāha. Tattha phusissaṃ catasso appamaññāyoti appamāṇagocaratāya ‘‘appamaññā’’ti laddhavohāre cattāro brahmavihāre phusissaṃ phusissāmi, kālena kālaṃ samāpajjissāmi. Tāhi ca sukhito viharissanti tāhi appamaññāhi sukhito sañjātasukho hutvā viharissaṃ cattāropi iriyāpathe kappessāmīti. Tena mayhaṃ sabbakāle sukhameva, na dukkhaṃ. Yato nāhaṃ sītena vihaññissaṃ antaraṭṭhakepi himapātasamaye ahaṃ sītena na kilamissāmi, tasmā aniñjito viharanto cittassa iñjitakāraṇānaṃ byāpādādīnaṃ suppahīnattā paccayuppanniñjanāya ca abhāvato samāpattisukheneva sukhito viharissāmīti. Evaṃ thero imaṃ gāthaṃ vadantoyeva vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ sacchākāsi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.18.39-44) –
‘‘நக³ரே ப³ந்து⁴மதியா, வேஜ்ஜோ ஆஸிங் ஸுஸிக்கி²தோ;
‘‘Nagare bandhumatiyā, vejjo āsiṃ susikkhito;
ஆதுரானங் ஸது³க்கா²னங், மஹாஜனஸுகா²வஹோ.
Āturānaṃ sadukkhānaṃ, mahājanasukhāvaho.
‘‘ப்³யாதி⁴தங் ஸமணங் தி³ஸ்வா, ஸீலவந்தங் மஹாஜுதிங்;
‘‘Byādhitaṃ samaṇaṃ disvā, sīlavantaṃ mahājutiṃ;
பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, பே⁴ஸஜ்ஜமத³தி³ங் ததா³.
Pasannacitto sumano, bhesajjamadadiṃ tadā.
‘‘அரோகோ³ ஆஸி தேனேவ, ஸமணோ ஸங்வுதிந்த்³ரியோ;
‘‘Arogo āsi teneva, samaṇo saṃvutindriyo;
அஸோகோ நாம நாமேன, உபட்டா²கோ விபஸ்ஸினோ.
Asoko nāma nāmena, upaṭṭhāko vipassino.
‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் ஓஸத⁴மதா³ஸஹங்;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ osadhamadāsahaṃ;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பே⁴ஸஜ்ஜஸ்ஸ இத³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, bhesajjassa idaṃ phalaṃ.
‘‘இதோ ச அட்ட²மே கப்பே, ஸப்³போ³ஸத⁴ஸனாமகோ;
‘‘Ito ca aṭṭhame kappe, sabbosadhasanāmako;
ஸத்தரதனஸம்பன்னோ, சக்கவத்தீ மஹப்ப²லோ.
Sattaratanasampanno, cakkavattī mahapphalo.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
எத்த² ச பி³ந்து³ஸாரரஞ்ஞோ காலே இமஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ உப்பன்னத்தா ததியஸங்கீ³தியங் இமா கா³தா² ஸங்கீ³தாதி வேதி³தப்³பா³.
Ettha ca bindusārarañño kāle imassa therassa uppannattā tatiyasaṅgītiyaṃ imā gāthā saṅgītāti veditabbā.
தேகிச்ச²காரித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Tekicchakārittheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 2. தேகிச்ச²காரித்தே²ரகா³தா² • 2. Tekicchakārittheragāthā