Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[96] 6. தேலபத்தஜாதகவண்ணனா
[96] 6. Telapattajātakavaṇṇanā
ஸமதித்திகங் அனவஸேஸகந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஸும்ப⁴ரட்டே² ஸேத³கங் நாம நிக³மங் உபனிஸ்ஸாய அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³ விஹரந்தோ ஜனபத³கல்யாணிஸுத்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தத்ர ஹி ப⁴க³வா –
Samatittikaṃ anavasesakanti idaṃ satthā sumbharaṭṭhe sedakaṃ nāma nigamaṃ upanissāya aññatarasmiṃ vanasaṇḍe viharanto janapadakalyāṇisuttaṃ ārabbha kathesi. Tatra hi bhagavā –
‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, ‘ஜனபத³கல்யாணீ ஜனபத³கல்யாணீ’தி கோ², பி⁴க்க²வே, மஹாஜனகாயோ ஸன்னிபதெய்ய, ஸா கோ² பனஸ்ஸ ஜனபத³கல்யாணீ பரமபாஸாவினீ நச்சே, பரமபாஸாவினீ கீ³தே. ‘ஜனபத³கல்யாணீ நச்சதி கா³யதீ’தி கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴ய்யோஸோமத்தாய மஹாஜனகாயோ ஸன்னிபதெய்ய. அத² புரிஸோ ஆக³ச்செ²ய்ய ஜீவிதுகாமோ அமரிதுகாமோ ஸுக²காமோ து³க்க²படிகூலோ. தமேனங் ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘அயங் தே, அம்போ⁴ புரிஸ, ஸமதித்திகோ தேலபத்தோ அந்தரேன ச மஹாஜனகாயஸ்ஸ அந்தரேன ச ஜனபத³கல்யாணியா பரிஹரிதப்³போ³, புரிஸோ ச தங் உக்கி²த்தாஸிகோ பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்தி⁴ஸ்ஸதி ‘யத்தே²வ நங் தோ²கம்பி ச²ட்³டெ³ஸ்ஸஸி, தத்தே²வ தே ஸீஸங் பாதெஸ்ஸாமீ’’’தி. ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², பி⁴க்க²வே, அபி நு ஸோ புரிஸோ அமுங் தேலபத்தங் அமனஸிகரித்வா ப³ஹித்³தா⁴ பமாத³ங் ஆஹரெய்யா’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. உபமா கோ² ம்யாயங், பி⁴க்க²வே, கதா அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனாய. அயமேவெத்த² அத்தோ² – ‘ஸமதித்திகோ தேலபத்தோ’தி கோ², பி⁴க்க²வே, காயக³தாயேதங் ஸதியா அதி⁴வசனங். தஸ்மாதிஹ , பி⁴க்க²வே, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் ‘காயக³தா நோ ஸதி பா⁴விதா ப⁴விஸ்ஸதி ஸுஸமாரத்³தா⁴’தி ஏவஞ்ஹி வோ, பி⁴க்க²வே, ஸிக்கி²தப்³ப³’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 5.386) –
‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, ‘janapadakalyāṇī janapadakalyāṇī’ti kho, bhikkhave, mahājanakāyo sannipateyya, sā kho panassa janapadakalyāṇī paramapāsāvinī nacce, paramapāsāvinī gīte. ‘Janapadakalyāṇī naccati gāyatī’ti kho, bhikkhave, bhiyyosomattāya mahājanakāyo sannipateyya. Atha puriso āgaccheyya jīvitukāmo amaritukāmo sukhakāmo dukkhapaṭikūlo. Tamenaṃ evaṃ vadeyya ‘‘ayaṃ te, ambho purisa, samatittiko telapatto antarena ca mahājanakāyassa antarena ca janapadakalyāṇiyā pariharitabbo, puriso ca taṃ ukkhittāsiko piṭṭhito piṭṭhito anubandhissati ‘yattheva naṃ thokampi chaḍḍessasi, tattheva te sīsaṃ pātessāmī’’’ti. ‘‘Taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, api nu so puriso amuṃ telapattaṃ amanasikaritvā bahiddhā pamādaṃ āhareyyā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. Upamā kho myāyaṃ, bhikkhave, katā atthassa viññāpanāya. Ayamevettha attho – ‘samatittiko telapatto’ti kho, bhikkhave, kāyagatāyetaṃ satiyā adhivacanaṃ. Tasmātiha , bhikkhave, evaṃ sikkhitabbaṃ ‘kāyagatā no sati bhāvitā bhavissati susamāraddhā’ti evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’nti (saṃ. ni. 5.386) –
இத³ங் ஜனபத³கல்யாணிஸுத்தங் ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனங் கதே²ஸி.
Idaṃ janapadakalyāṇisuttaṃ sātthaṃ sabyañjanaṃ kathesi.
தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – ஜனபத³கல்யாணீதி ஜனபத³ம்ஹி கல்யாணீ உத்தமா ச²ஸரீரதோ³ஸரஹிதா பஞ்சகல்யாணஸமன்னாக³தா. ஸா ஹி யஸ்மா நாதிதீ³கா⁴, நாதிரஸ்ஸா, நாதிகிஸா, நாதிதூ²லா, நாதிகாளா, நாச்சோதா³தா, அதிக்கந்தா மானுஸகவண்ணங், அபத்தா தி³ப்³ப³வண்ணங், தஸ்மா ச²ஸரீரதோ³ஸரஹிதா. ச²விகல்யாணங், மங்ஸகல்யாணங், ந்ஹாருகல்யாணங், அட்டி²கல்யாணங், வயோகல்யாணந்தி இமேஹி பன பஞ்சஹி கல்யாணேஹி ஸமன்னாக³தத்தா பஞ்சகல்யாணஸமன்னாக³தா நாம. தஸ்ஸா ஹி ஆக³ந்துகோபா⁴ஸகிச்சங் நாம நத்தி², அத்தனோ ஸரீரோபா⁴ஸேனேவ த்³வாத³ஸஹத்தே² டா²னே ஆலோகங் கரோதி, பியங்கு³ஸாமா வா ஹோதி ஸுவண்ணஸாமா வா. அயமஸ்ஸா ச²விகல்யாணதா. சத்தாரோ பனஸ்ஸா ஹத்த²பாதா³ முக²பரியோஸானஞ்ச லாகா²ரஸபரிகம்மகதங் விய ரத்தபவாளரத்தகம்ப³லஸதி³ஸங் ஹோதி. அயமஸ்ஸா மங்ஸகல்யாணதா. வீஸதி நக²பத்தானி மங்ஸதோ அமுத்தட்டா²னே லாகா²ரஸபூரிதானி விய, முத்தட்டா²னே கீ²ரதா⁴ராஸதி³ஸானி. அயமஸ்ஸா ந்ஹாருகல்யாணதா. த்³வத்திங்ஸ த³ந்தா ஸுபு²ஸிதா ஸுதோ⁴தவஜிரபந்தி விய கா²யந்தி. அயமஸ்ஸா அட்டி²கல்யாணதா. வீஸதிவஸ்ஸஸதிகாபி பன ஸமானா ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகா விய ஹோதி நிப்³ப³லிபலிதா. அயமஸ்ஸா வயோகல்யாணதா.
Tatrāyaṃ saṅkhepattho – janapadakalyāṇīti janapadamhi kalyāṇī uttamā chasarīradosarahitā pañcakalyāṇasamannāgatā. Sā hi yasmā nātidīghā, nātirassā, nātikisā, nātithūlā, nātikāḷā, nāccodātā, atikkantā mānusakavaṇṇaṃ, apattā dibbavaṇṇaṃ, tasmā chasarīradosarahitā. Chavikalyāṇaṃ, maṃsakalyāṇaṃ, nhārukalyāṇaṃ, aṭṭhikalyāṇaṃ, vayokalyāṇanti imehi pana pañcahi kalyāṇehi samannāgatattā pañcakalyāṇasamannāgatā nāma. Tassā hi āgantukobhāsakiccaṃ nāma natthi, attano sarīrobhāseneva dvādasahatthe ṭhāne ālokaṃ karoti, piyaṅgusāmā vā hoti suvaṇṇasāmā vā. Ayamassā chavikalyāṇatā. Cattāro panassā hatthapādā mukhapariyosānañca lākhārasaparikammakataṃ viya rattapavāḷarattakambalasadisaṃ hoti. Ayamassā maṃsakalyāṇatā. Vīsati nakhapattāni maṃsato amuttaṭṭhāne lākhārasapūritāni viya, muttaṭṭhāne khīradhārāsadisāni. Ayamassā nhārukalyāṇatā. Dvattiṃsa dantā suphusitā sudhotavajirapanti viya khāyanti. Ayamassā aṭṭhikalyāṇatā. Vīsativassasatikāpi pana samānā soḷasavassuddesikā viya hoti nibbalipalitā. Ayamassā vayokalyāṇatā.
பரமபாஸாவினீதி எத்த² பன பஸவனங் பஸவோ, பவத்தீதி அத்தோ². பஸவோ ஏவ பாஸாவோ, பரமோ பாஸாவோ பரமபாஸாவோ, ஸோ அஸ்ஸா அத்தீ²தி பரமபாஸாவினீ. நச்சே ச கீ³தே ச உத்தமப்பவத்தி ஸெட்ட²கிரியா. உத்தமமேவ நச்சங் நச்சதி, கீ³தஞ்ச கா³யதீதி வுத்தங் ஹோதி.
Paramapāsāvinīti ettha pana pasavanaṃ pasavo, pavattīti attho. Pasavo eva pāsāvo, paramo pāsāvo paramapāsāvo, so assā atthīti paramapāsāvinī. Nacce ca gīte ca uttamappavatti seṭṭhakiriyā. Uttamameva naccaṃ naccati, gītañca gāyatīti vuttaṃ hoti.
அத² புரிஸோ ஆக³ச்செ²ய்யாதி ந அத்தனோ ருசியா ஆக³ச்செ²ய்ய, அயங் பனெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – அதே²வங் மஹாஜனமஜ்ஜே² ஜனபத³கல்யாணியா நச்சமானாய ‘‘ஸாது⁴ ஸாதூ⁴’’தி ஸாது⁴காரேஸு அங்கு³லிபோ²டனேஸு சேலுக்கே²பேஸு ச பவத்தமானேஸு தங் பவத்திங் ஸுத்வா ராஜா ப³ந்த⁴னாகா³ரதோ ஏகங் சோரபுரிஸங் பக்கோஸாபெத்வா நிக³ளானி சி²ந்தி³த்வா ஸமதித்திகங் ஸுபரிபுண்ணங் தேலபத்தங் தஸ்ஸ ஹத்தே² த³த்வா உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி த³ள்ஹங் கா³ஹாபெத்வா ஏகங் அஸிஹத்த²ங் புரிஸங் ஆணாபேஸி ‘‘ஏதங் க³ஹெத்வா ஜனபத³கல்யாணியா ஸமஜ்ஜட்டா²னங் க³ச்ச². யத்தே²வ சேஸ பமாத³ங் ஆக³ம்ம ஏகம்பி தேலபி³ந்து³ங் ச²ட்³டே³தி, தத்தே²வஸ்ஸ ஸீஸங் சி²ந்தா³’’தி. ஸோ புரிஸோ அஸிங் உக்கி²பித்வா தங் தஜ்ஜெந்தோ தத்த² நேஸி. ஸோ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ஜீவிதுகாமதாய பமாத³வஸேன தங் அமனஸிகரித்வா ஸகிம்பி அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா தங் ஜனபத³கல்யாணிங் ந ஓலோகேஸி. ஏவங் பூ⁴தபுப்³ப³மேவேதங் வத்து², ஸுத்தே பன பரிகப்பவஸேனேதங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Atha puriso āgaccheyyāti na attano ruciyā āgaccheyya, ayaṃ panettha adhippāyo – athevaṃ mahājanamajjhe janapadakalyāṇiyā naccamānāya ‘‘sādhu sādhū’’ti sādhukāresu aṅguliphoṭanesu celukkhepesu ca pavattamānesu taṃ pavattiṃ sutvā rājā bandhanāgārato ekaṃ corapurisaṃ pakkosāpetvā nigaḷāni chinditvā samatittikaṃ suparipuṇṇaṃ telapattaṃ tassa hatthe datvā ubhohi hatthehi daḷhaṃ gāhāpetvā ekaṃ asihatthaṃ purisaṃ āṇāpesi ‘‘etaṃ gahetvā janapadakalyāṇiyā samajjaṭṭhānaṃ gaccha. Yattheva cesa pamādaṃ āgamma ekampi telabinduṃ chaḍḍeti, tatthevassa sīsaṃ chindā’’ti. So puriso asiṃ ukkhipitvā taṃ tajjento tattha nesi. So maraṇabhayatajjito jīvitukāmatāya pamādavasena taṃ amanasikaritvā sakimpi akkhīni ummīletvā taṃ janapadakalyāṇiṃ na olokesi. Evaṃ bhūtapubbamevetaṃ vatthu, sutte pana parikappavasenetaṃ vuttanti veditabbaṃ.
உபமா கோ² ம்யாயந்தி எத்த² பன தேலபத்தஸ்ஸ தாவ காயக³தாஸதியா ஓபம்மஸங்ஸந்த³னங் கதமேவ. எத்த² பன ராஜா விய கம்மங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், அஸி விய கிலேஸா, உக்கி²த்தாஸிகபுரிஸோ விய மாரோ, தேலபத்தஹத்தோ² புரிஸோ விய காயக³தாஸதிபா⁴வகோ விபஸ்ஸகயோகா³வசரோ. இதி ப⁴க³வா ‘‘காயக³தாஸதிங் பா⁴வேதுகாமேன பி⁴க்கு²னா தேலபத்தஹத்தே²ன தேன புரிஸேன விய ஸதிங் அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அப்பமத்தேன காயக³தாஸதி பா⁴வேதப்³பா³’’தி இமங் ஸுத்தங் ஆஹரித்வா த³ஸ்ஸேஸி.
Upamākho myāyanti ettha pana telapattassa tāva kāyagatāsatiyā opammasaṃsandanaṃ katameva. Ettha pana rājā viya kammaṃ daṭṭhabbaṃ, asi viya kilesā, ukkhittāsikapuriso viya māro, telapattahattho puriso viya kāyagatāsatibhāvako vipassakayogāvacaro. Iti bhagavā ‘‘kāyagatāsatiṃ bhāvetukāmena bhikkhunā telapattahatthena tena purisena viya satiṃ avissajjetvā appamattena kāyagatāsati bhāvetabbā’’ti imaṃ suttaṃ āharitvā dassesi.
பி⁴க்கூ² இமங் ஸுத்தஞ்ச அத்த²ஞ்ச ஸுத்வா ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘து³க்கரங், ப⁴ந்தே, தேன புரிஸேன கதங் ததா²ரூபிங் ஜனபத³கல்யாணிங் அனோலோகெத்வா தேலபத்தங் ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தேனா’’தி. ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தேன து³க்கரங் கதங், ஸுகரமேவேதங். கஸ்மா? உக்கி²த்தாஸிகேன புரிஸேன ஸந்தஜ்ஜெத்வா நீயமானதாய. யங் பன புப்³பே³ பண்டி³தா அப்பமாதே³ன ஸதிங் அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அபி⁴ஸங்க²தங் தி³ப்³ப³ரூபம்பி இந்த்³ரியானி பி⁴ந்தி³த்வா அனோலோகெத்வாவ க³ந்த்வா ரஜ்ஜங் பாபுணிங்ஸு, ஏதங் து³க்கர’’ந்தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Bhikkhū imaṃ suttañca atthañca sutvā evamāhaṃsu – ‘‘dukkaraṃ, bhante, tena purisena kataṃ tathārūpiṃ janapadakalyāṇiṃ anoloketvā telapattaṃ ādāya gacchantenā’’ti. Satthā ‘‘na, bhikkhave, tena dukkaraṃ kataṃ, sukaramevetaṃ. Kasmā? Ukkhittāsikena purisena santajjetvā nīyamānatāya. Yaṃ pana pubbe paṇḍitā appamādena satiṃ avissajjetvā abhisaṅkhataṃ dibbarūpampi indriyāni bhinditvā anoloketvāva gantvā rajjaṃ pāpuṇiṃsu, etaṃ dukkara’’nti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ புத்தஸதஸ்ஸ ஸப்³ப³கனிட்டோ² ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ஸோ அனுபுப்³பே³ன விஞ்ஞுதங் பாபுணி. ததா³ ச ரஞ்ஞோ கே³ஹே பச்சேகபு³த்³தா⁴ பு⁴ஞ்ஜந்தி, போ³தி⁴ஸத்தோ தேஸங் வெய்யாவச்சங் கரோதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் சிந்தேஸி ‘‘மம ப³ஹூ பா⁴தரோ, லச்சா²மி நு கோ² அஹங் இமஸ்மிங் நக³ரே குலஸந்தகங் ரஜ்ஜங், உதா³ஹு நோ’’தி? அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘பச்சேகபு³த்³தே⁴ புச்சி²த்வா ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ து³தியதி³வஸே பச்சேகபு³த்³தே⁴ஸு ஆக³தேஸு த⁴மகரணங் ஆதா³ய பானீயங் பரிஸ்ஸாவெத்வா பாதே³ தோ⁴வித்வா தேலேன மக்கெ²த்வா தேஸங் அந்தரக²ஜ்ஜகங் கா²தி³த்வா நிஸின்னகாலே வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ தமத்த²ங் புச்சி². அத² நங் தே அவோசுங் – குமார, ந த்வங் இமஸ்மிங் நக³ரே ரஜ்ஜங் லபி⁴ஸ்ஸஸி, இதோ பன வீஸயோஜனஸதமத்த²கே க³ந்தா⁴ரரட்டே² தக்கஸிலானக³ரங் நாம அத்தி², தத்த² க³ந்துங் ஸக்கொந்தோ இதோ ஸத்தமே தி³வஸே ரஜ்ஜங் லச்ச²ஸி. அந்தராமக்³கே³ பன மஹாவத்தனிஅடவியங் பரிபந்தோ² அத்தி², தங் அடவிங் பரிஹரித்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ யோஜனஸதிகோ மக்³கோ³ ஹோதி, உஜுகங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ பஞ்ஞாஸ யோஜனானி ஹொந்தி. ஸோ ஹி அமனுஸ்ஸகந்தாரோ நாம. தத்த² யக்கி²னியோ அந்தராமக்³கே³ கா³மே ச ஸாலாயோ ச மாபெத்வா உபரி ஸுவண்ணதாரகவிசித்தவிதானங் மஹாரஹஸெய்யங் பஞ்ஞாபெத்வா நானாவிராக³படஸாணியோ பரிக்கி²பித்வா தி³ப்³பா³லங்காரேஹி அத்தபா⁴வங் மண்டெ³த்வா ஸாலாஸு நிஸீதி³த்வா ஆக³ச்ச²ந்தே புரிஸே மது⁴ராஹி வாசாஹி ஸங்க³ண்ஹித்வா ‘‘கிலந்தரூபா விய பஞ்ஞாயத², இதா⁴க³ந்த்வா நிஸீதி³த்வா பானீயங் பிவித்வா க³ச்ச²தா²’’தி பக்கோஸித்வா ஆக³தாக³தானங் ஆஸனானி த³த்வா அத்தனோ ரூபலீலாவிலாஸேஹி பலோபெ⁴த்வா கிலேஸவஸிகே கத்வா அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் அஜ்ஜா²சாரே கதே தத்தே²வ நே லோஹிதேன பக்³க⁴ரந்தேன கா²தி³த்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெந்தி. ரூபகோ³சரங் ஸத்தங் ரூபேனேவ க³ண்ஹந்தி, ஸத்³த³கோ³சரங் மது⁴ரேன கீ³தவாதி³தஸத்³தே³ன, க³ந்த⁴கோ³சரங் தி³ப்³ப³க³ந்தே⁴ஹி, ரஸகோ³சரங் தி³ப்³பே³ன நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனேன, பொ²ட்ட²ப்³ப³கோ³சரங் உப⁴தோலோஹிதகூபதா⁴னேஹி தி³ப்³ப³ஸயனேஹி க³ண்ஹந்தி. ஸசே இந்த்³ரியானி பி⁴ந்தி³த்வா தா அனோலோகெத்வா ஸதிங் பச்சுபட்டா²பெத்வா க³மிஸ்ஸஸி, ஸத்தமே தி³வஸே தத்த² ரஜ்ஜங் லச்ச²ஸீதி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa rañño puttasatassa sabbakaniṭṭho hutvā nibbatti, so anupubbena viññutaṃ pāpuṇi. Tadā ca rañño gehe paccekabuddhā bhuñjanti, bodhisatto tesaṃ veyyāvaccaṃ karoti. So ekadivasaṃ cintesi ‘‘mama bahū bhātaro, lacchāmi nu kho ahaṃ imasmiṃ nagare kulasantakaṃ rajjaṃ, udāhu no’’ti? Athassa etadahosi ‘‘paccekabuddhe pucchitvā jānissāmī’’ti. So dutiyadivase paccekabuddhesu āgatesu dhamakaraṇaṃ ādāya pānīyaṃ parissāvetvā pāde dhovitvā telena makkhetvā tesaṃ antarakhajjakaṃ khāditvā nisinnakāle vanditvā ekamantaṃ nisinno tamatthaṃ pucchi. Atha naṃ te avocuṃ – kumāra, na tvaṃ imasmiṃ nagare rajjaṃ labhissasi, ito pana vīsayojanasatamatthake gandhāraraṭṭhe takkasilānagaraṃ nāma atthi, tattha gantuṃ sakkonto ito sattame divase rajjaṃ lacchasi. Antarāmagge pana mahāvattaniaṭaviyaṃ paripantho atthi, taṃ aṭaviṃ pariharitvā gacchantassa yojanasatiko maggo hoti, ujukaṃ gacchantassa paññāsa yojanāni honti. So hi amanussakantāro nāma. Tattha yakkhiniyo antarāmagge gāme ca sālāyo ca māpetvā upari suvaṇṇatārakavicittavitānaṃ mahārahaseyyaṃ paññāpetvā nānāvirāgapaṭasāṇiyo parikkhipitvā dibbālaṅkārehi attabhāvaṃ maṇḍetvā sālāsu nisīditvā āgacchante purise madhurāhi vācāhi saṅgaṇhitvā ‘‘kilantarūpā viya paññāyatha, idhāgantvā nisīditvā pānīyaṃ pivitvā gacchathā’’ti pakkositvā āgatāgatānaṃ āsanāni datvā attano rūpalīlāvilāsehi palobhetvā kilesavasike katvā attanā saddhiṃ ajjhācāre kate tattheva ne lohitena paggharantena khāditvā jīvitakkhayaṃ pāpenti. Rūpagocaraṃ sattaṃ rūpeneva gaṇhanti, saddagocaraṃ madhurena gītavāditasaddena, gandhagocaraṃ dibbagandhehi, rasagocaraṃ dibbena nānaggarasabhojanena, phoṭṭhabbagocaraṃ ubhatolohitakūpadhānehi dibbasayanehi gaṇhanti. Sace indriyāni bhinditvā tā anoloketvā satiṃ paccupaṭṭhāpetvā gamissasi, sattame divase tattha rajjaṃ lacchasīti.
போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஹோது, ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் ஓவாத³ங் க³ஹெத்வா கிங் தா ஓலோகெஸ்ஸாமீ’’தி பச்சேகபு³த்³தே⁴ஹி பரித்தங் காராபெத்வா பரித்தவாலுகஞ்சேவ பரித்தஸுத்தஞ்ச ஆதா³ய பச்சேகபு³த்³தே⁴ ச மாதாபிதரோ ச வந்தி³த்வா நிவேஸனங் க³ந்த்வா அத்தனோ புரிஸே ஆஹ – ‘‘அஹங் தக்கஸிலாயங் ரஜ்ஜங் க³ஹேதுங் க³ச்சா²மி, தும்ஹே இதே⁴வ திட்ட²தா²’’தி. அத² நங் பஞ்ச ஜனா ஆஹங்ஸு ‘‘மயம்பி அனுக³ச்சா²மா’’தி. ‘‘ந ஸக்கா தும்ஹேஹி அனுக³ந்துங், அந்தராமக்³கே³ கிர யக்கி²னியோ ரூபாதி³கோ³சரே மனுஸ்ஸே ஏவஞ்சேவஞ்ச ரூபாதீ³ஹி பலோபெ⁴த்வா க³ண்ஹந்தி, மஹா பரிபந்தோ², அஹங் பன அத்தானங் தக்கெத்வா க³ச்சா²மீ’’தி. ‘‘கிங் பன, தே³வ, மயங் தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²ந்தா அத்தனோ பியானி ரூபாதீ³னி ஓலோகெஸ்ஸாம, மயம்பி ததே²வ க³மிஸ்ஸாமா’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘தேன ஹி அப்பமத்தா ஹோதா²’’தி தே பஞ்ச ஜனே ஆதா³ய மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி.
Bodhisatto ‘‘hotu, bhante, tumhākaṃ ovādaṃ gahetvā kiṃ tā olokessāmī’’ti paccekabuddhehi parittaṃ kārāpetvā parittavālukañceva parittasuttañca ādāya paccekabuddhe ca mātāpitaro ca vanditvā nivesanaṃ gantvā attano purise āha – ‘‘ahaṃ takkasilāyaṃ rajjaṃ gahetuṃ gacchāmi, tumhe idheva tiṭṭhathā’’ti. Atha naṃ pañca janā āhaṃsu ‘‘mayampi anugacchāmā’’ti. ‘‘Na sakkā tumhehi anugantuṃ, antarāmagge kira yakkhiniyo rūpādigocare manusse evañcevañca rūpādīhi palobhetvā gaṇhanti, mahā paripantho, ahaṃ pana attānaṃ takketvā gacchāmī’’ti. ‘‘Kiṃ pana, deva, mayaṃ tumhehi saddhiṃ gacchantā attano piyāni rūpādīni olokessāma, mayampi tatheva gamissāmā’’ti. Bodhisatto ‘‘tena hi appamattā hothā’’ti te pañca jane ādāya maggaṃ paṭipajji.
யக்கி²னியோ கா³மாதீ³னி மாபெத்வா நிஸீதி³ங்ஸு. தேஸு ரூபகோ³சரோ புரிஸோ தா யக்கி²னியோ ஓலோகெத்வா ரூபாரம்மணே படிப³த்³த⁴சித்தோ தோ²கங் ஓஹீயி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘கிங் போ⁴, தோ²கங் ஓஹீயஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘தே³வ, பாதா³ மே ருஜ்ஜந்தி, தோ²கங் ஸாலாயங் நிஸீதி³த்வா ஆக³ச்சா²மீ’’தி. ‘‘அம்போ⁴, ஏதா யக்கி²னியோ, மா கோ² பத்தே²ஸீ’’தி. ‘‘யங் ஹோதி, தங் ஹோது, ந ஸக்கோமி, தே³வா’’தி. ‘‘தேன ஹி பஞ்ஞாயிஸ்ஸஸீ’’தி இதரே சத்தாரோ ஆதா³ய அக³மாஸி. ஸோபி ரூபகோ³சரகோ தாஸங் ஸந்திகங் அக³மாஸி. தா அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் அஜ்ஜா²சாரே கதே தங் தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா புரதோ க³ந்த்வா அஞ்ஞங் ஸாலங் மாபெத்வா நானாதூரியானி க³ஹெத்வா கா³யமானா நிஸீதி³ங்ஸு, தத்த² ஸத்³த³கோ³சரகோ ஓஹீயி. புரிமனயேனேவ தம்பி கா²தி³த்வா புரதோ க³ந்த்வா நானப்பகாரே க³ந்த⁴கரண்ட³கே பூரெத்வா ஆபணங் பஸாரெத்வா நிஸீதி³ங்ஸு, தத்த² க³ந்த⁴கோ³சரகோ ஓஹீயி. தம்பி கா²தி³த்வா புரதோ க³ந்த்வா நானக்³க³ரஸானங் தி³ப்³ப³போ⁴ஜனானங் பா⁴ஜனானி பூரெத்வா ஓத³னிகாபணங் பஸாரெத்வா நிஸீதி³ங்ஸு, தத்த² ரஸகோ³சரகோ ஓஹீயி. தம்பி கா²தி³த்வா புரதோ க³ந்த்வா தி³ப்³ப³ஸயனானி பஞ்ஞாபெத்வா நிஸீதி³ங்ஸு, தத்த² பொ²ட்ட²ப்³ப³கோ³சரகோ ஓஹீயி. தம்பி கா²தி³ங்ஸு, போ³தி⁴ஸத்தோ ஏககோவ அஹோஸி.
Yakkhiniyo gāmādīni māpetvā nisīdiṃsu. Tesu rūpagocaro puriso tā yakkhiniyo oloketvā rūpārammaṇe paṭibaddhacitto thokaṃ ohīyi. Bodhisatto ‘‘kiṃ bho, thokaṃ ohīyasī’’ti āha. ‘‘Deva, pādā me rujjanti, thokaṃ sālāyaṃ nisīditvā āgacchāmī’’ti. ‘‘Ambho, etā yakkhiniyo, mā kho patthesī’’ti. ‘‘Yaṃ hoti, taṃ hotu, na sakkomi, devā’’ti. ‘‘Tena hi paññāyissasī’’ti itare cattāro ādāya agamāsi. Sopi rūpagocarako tāsaṃ santikaṃ agamāsi. Tā attanā saddhiṃ ajjhācāre kate taṃ tattheva jīvitakkhayaṃ pāpetvā purato gantvā aññaṃ sālaṃ māpetvā nānātūriyāni gahetvā gāyamānā nisīdiṃsu, tattha saddagocarako ohīyi. Purimanayeneva tampi khāditvā purato gantvā nānappakāre gandhakaraṇḍake pūretvā āpaṇaṃ pasāretvā nisīdiṃsu, tattha gandhagocarako ohīyi. Tampi khāditvā purato gantvā nānaggarasānaṃ dibbabhojanānaṃ bhājanāni pūretvā odanikāpaṇaṃ pasāretvā nisīdiṃsu, tattha rasagocarako ohīyi. Tampi khāditvā purato gantvā dibbasayanāni paññāpetvā nisīdiṃsu, tattha phoṭṭhabbagocarako ohīyi. Tampi khādiṃsu, bodhisatto ekakova ahosi.
அதே²கா யக்கி²னீ ‘‘அதிக²ரமந்தோ வதாயங், அஹங் தங் கா²தி³த்வாவ நிவத்திஸ்ஸாமீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பச்ச²தோ பச்ச²தோ அக³மாஸி. அடவியா பரபா⁴கே³ வனகம்மிகாத³யோ யக்கி²னிங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் தே புரதோ க³ச்ச²ந்தோ புரிஸோ கிங் ஹோதீ’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘கோமாரஸாமிகோ மே, அய்யா’’தி. ‘‘அம்போ⁴, அயங் ஏவங் ஸுகுமாலா புப்ப²தா³மஸதி³ஸா ஸுவண்ணவண்ணா குமாரிகா அத்தனோ குலங் ச²ட்³டெ³த்வா ப⁴வந்தங் தக்கெத்வா நிக்க²ந்தா, கஸ்மா ஏதங் அகிலமெத்வா ஆதா³ய ந க³ச்ச²ஸீ’’தி? ‘‘நேஸா, அய்யா, மய்ஹங் பஜாபதி, யக்கி²னீ ஏஸா, ஏதாய மே பஞ்ச மனுஸ்ஸா கா²தி³தா’’தி. ‘‘அய்யா, புரிஸா நாம குத்³த⁴காலே அத்தனோ பஜாபதியோ யக்கி²னியோபி கரொந்தி பேதினியோபீ’’தி. ஸா க³ச்ச²மானா க³ப்³பி⁴னிவண்ணங் த³ஸ்ஸெத்வா புன ஸகிங் விஜாதவண்ணங் கத்வா புத்தங் அங்கேன ஆதா³ய போ³தி⁴ஸத்தங் அனுப³ந்தி⁴, தி³ட்ட²தி³ட்டா² புரிமனயேனேவ புச்ச²ந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோபி ததே²வ வத்வா க³ச்ச²ந்தோ தக்கஸிலங் பாபுணி. ஸா புத்தங் அந்தரதா⁴பெத்வா ஏகிகாவ அனுப³ந்தி⁴. போ³தி⁴ஸத்தோ நக³ரத்³வாரங் க³ந்த்வா ஏகிஸ்ஸா ஸாலாய நிஸீதி³. ஸா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தேஜேன பவிஸிதுங் அஸக்கொந்தீ தி³ப்³ப³ரூபங் மாபெத்வா ஸாலாத்³வாரே அட்டா²ஸி.
Athekā yakkhinī ‘‘atikharamanto vatāyaṃ, ahaṃ taṃ khāditvāva nivattissāmī’’ti bodhisattassa pacchato pacchato agamāsi. Aṭaviyā parabhāge vanakammikādayo yakkhiniṃ disvā ‘‘ayaṃ te purato gacchanto puriso kiṃ hotī’’ti pucchiṃsu. ‘‘Komārasāmiko me, ayyā’’ti. ‘‘Ambho, ayaṃ evaṃ sukumālā pupphadāmasadisā suvaṇṇavaṇṇā kumārikā attano kulaṃ chaḍḍetvā bhavantaṃ takketvā nikkhantā, kasmā etaṃ akilametvā ādāya na gacchasī’’ti? ‘‘Nesā, ayyā, mayhaṃ pajāpati, yakkhinī esā, etāya me pañca manussā khāditā’’ti. ‘‘Ayyā, purisā nāma kuddhakāle attano pajāpatiyo yakkhiniyopi karonti petiniyopī’’ti. Sā gacchamānā gabbhinivaṇṇaṃ dassetvā puna sakiṃ vijātavaṇṇaṃ katvā puttaṃ aṅkena ādāya bodhisattaṃ anubandhi, diṭṭhadiṭṭhā purimanayeneva pucchanti. Bodhisattopi tatheva vatvā gacchanto takkasilaṃ pāpuṇi. Sā puttaṃ antaradhāpetvā ekikāva anubandhi. Bodhisatto nagaradvāraṃ gantvā ekissā sālāya nisīdi. Sā bodhisattassa tejena pavisituṃ asakkontī dibbarūpaṃ māpetvā sālādvāre aṭṭhāsi.
தஸ்மிங் ஸமயே தக்கஸிலராஜா உய்யானங் க³ச்ச²ந்தோ தங் தி³ஸ்வா படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா ‘‘க³ச்ச², இமிஸ்ஸா ஸஸ்ஸாமிகஅஸ்ஸாமிகபா⁴வங் ஜானாஹீ’’தி மனுஸ்ஸங் பேஸேஸி. ஸோ தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ஸஸ்ஸாமிகாஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, அய்ய, அயங் மே ஸாலாய நிஸின்னோ ஸாமிகோ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘நேஸா மய்ஹங் பஜாபதி, யக்கி²னீ ஏஸா, ஏதாய மே பஞ்ச மனுஸ்ஸா கா²தி³தா’’தி ஆஹ. ஸாபி ‘‘புரிஸா நாம அய்யா குத்³த⁴காலே யங் இச்ச²ந்தி, தங் வத³ந்தீ’’தி ஆஹ. ஸோ உபி⁴ன்னம்பி வசனங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா ‘‘அஸ்ஸாமிகப⁴ண்ட³ங் நாம ராஜஸந்தகங் ஹோதீ’’தி யக்கி²னிங் பக்கோஸாபெத்வா ஏகஹத்தி²பிட்டே² நிஸீதா³பெத்வா நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா பாஸாத³ங் அபி⁴ருய்ஹ தங் அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸி.
Tasmiṃ samaye takkasilarājā uyyānaṃ gacchanto taṃ disvā paṭibaddhacitto hutvā ‘‘gaccha, imissā sassāmikaassāmikabhāvaṃ jānāhī’’ti manussaṃ pesesi. So taṃ upasaṅkamitvā ‘‘sassāmikāsī’’ti pucchi. ‘‘Āma, ayya, ayaṃ me sālāya nisinno sāmiko’’ti. Bodhisatto ‘‘nesā mayhaṃ pajāpati, yakkhinī esā, etāya me pañca manussā khāditā’’ti āha. Sāpi ‘‘purisā nāma ayyā kuddhakāle yaṃ icchanti, taṃ vadantī’’ti āha. So ubhinnampi vacanaṃ rañño ārocesi. Rājā ‘‘assāmikabhaṇḍaṃ nāma rājasantakaṃ hotī’’ti yakkhiniṃ pakkosāpetvā ekahatthipiṭṭhe nisīdāpetvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā pāsādaṃ abhiruyha taṃ aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi.
ஸோ ந்ஹாதவிலித்தோ ஸாயமாஸங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸிரீஸயனங் அபி⁴ருஹி. ஸாபி யக்கி²னீ அத்தனோ உபகப்பனகங் ஆஹாரங் ஆஹரித்வா அலங்கதபடியத்தா ஸிரிஸயனே ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் நிபஜ்ஜித்வா ரஞ்ஞோ ரதிவஸேன ஸுக²ங் ஸமப்பிதஸ்ஸ நிபன்னகாலே ஏகேன பஸ்ஸேன பரிவத்தித்வா பரோதி³. அத² நங் ராஜா ‘‘கிங், ப⁴த்³தே³, ரோத³ஸீ’’தி புச்சி². ‘‘தே³வ, அஹங் தும்ஹேஹி மக்³கே³ தி³ஸ்வா ஆனீதா, தும்ஹாகஞ்ச கே³ஹே ப³ஹூ இத்தி²யோ, அஹங் ஸபத்தீனங் அந்தரே வஸமானா கதா²ய உப்பன்னாய ‘கோ துய்ஹங் மாதரங் வா பிதரங் வா கொ³த்தங் வா ஜாதிங் வா ஜானாதி, த்வங் அந்தராமக்³கே³ தி³ஸ்வா ஆனீதா நாமா’தி ஸீஸே க³ஹெத்வா நிப்பீளியமானா விய மங்கு ப⁴விஸ்ஸாமி. ஸசே தும்ஹே ஸகலரஜ்ஜே இஸ்ஸரியஞ்ச ஆணஞ்ச மய்ஹங் த³தெ³ய்யாத², கோசி மய்ஹங் சித்தங் கோபெத்வா கதே²துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி . ‘‘ப⁴த்³தே³, மய்ஹங் ஸகலரட்ட²வாஸினோ ந கிஞ்சி ஹொந்தி, நாஹங் ஏதேஸங் ஸாமிகோ. யே பன ராஜாணங் கோபெத்வா அகத்தப்³ப³ங் கரொந்தி, தேஸஞ்ஞேவாஹங் ஸாமிகோ. இமினா காரணேன ந ஸக்கா துய்ஹங் ஸகலரட்டே² வா நக³ரே வா இஸ்ஸரியஞ்ச ஆணஞ்ச தா³து’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி, தே³வ, ஸசே ரட்டே² வா நக³ரே வா ஆணங் தா³துங் ந ஸக்கோத², அந்தோனிவேஸனே அந்தோவளஞ்ஜனகானங் உபரி மம வஸங் வத்தனத்தா²ய ஆணங் தே³தா²’’தி. ராஜா தி³ப்³ப³பொ²ட்ட²ப்³பே³ன ப³த்³தோ⁴ தஸ்ஸா வசனங் அதிக்கமிதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘ஸாது⁴, ப⁴த்³தே³, அந்தோவளஞ்ஜனகேஸு துய்ஹங் ஆணங் த³ம்மி, த்வங் ஏதே அத்தனோ வஸே வத்தாபேஹீ’’தி ஆஹ. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ரஞ்ஞோ நித்³த³ங் ஓக்கந்தகாலே யக்க²னக³ரங் க³ந்த்வா யக்கே² பக்கோஸித்வா அத்தனா ராஜானங் ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா அட்டி²மத்தங் ஸேஸெத்வா ஸப்³ப³ங் ந்ஹாருசம்மமங்ஸலோஹிதங் கா²தி³, அவஸேஸா யக்கா² மஹாத்³வாரதோ பட்டா²ய அந்தோனிவேஸனே குக்குடகுக்குரே ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³பே³ கா²தி³த்வா அட்டி²மத்தஸேஸே அகங்ஸு.
So nhātavilitto sāyamāsaṃ bhuñjitvā sirīsayanaṃ abhiruhi. Sāpi yakkhinī attano upakappanakaṃ āhāraṃ āharitvā alaṅkatapaṭiyattā sirisayane raññā saddhiṃ nipajjitvā rañño rativasena sukhaṃ samappitassa nipannakāle ekena passena parivattitvā parodi. Atha naṃ rājā ‘‘kiṃ, bhadde, rodasī’’ti pucchi. ‘‘Deva, ahaṃ tumhehi magge disvā ānītā, tumhākañca gehe bahū itthiyo, ahaṃ sapattīnaṃ antare vasamānā kathāya uppannāya ‘ko tuyhaṃ mātaraṃ vā pitaraṃ vā gottaṃ vā jātiṃ vā jānāti, tvaṃ antarāmagge disvā ānītā nāmā’ti sīse gahetvā nippīḷiyamānā viya maṅku bhavissāmi. Sace tumhe sakalarajje issariyañca āṇañca mayhaṃ dadeyyātha, koci mayhaṃ cittaṃ kopetvā kathetuṃ na sakkhissatī’’ti . ‘‘Bhadde, mayhaṃ sakalaraṭṭhavāsino na kiñci honti, nāhaṃ etesaṃ sāmiko. Ye pana rājāṇaṃ kopetvā akattabbaṃ karonti, tesaññevāhaṃ sāmiko. Iminā kāraṇena na sakkā tuyhaṃ sakalaraṭṭhe vā nagare vā issariyañca āṇañca dātu’’nti. ‘‘Tena hi, deva, sace raṭṭhe vā nagare vā āṇaṃ dātuṃ na sakkotha, antonivesane antovaḷañjanakānaṃ upari mama vasaṃ vattanatthāya āṇaṃ dethā’’ti. Rājā dibbaphoṭṭhabbena baddho tassā vacanaṃ atikkamituṃ asakkonto ‘‘sādhu, bhadde, antovaḷañjanakesu tuyhaṃ āṇaṃ dammi, tvaṃ ete attano vase vattāpehī’’ti āha. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā rañño niddaṃ okkantakāle yakkhanagaraṃ gantvā yakkhe pakkositvā attanā rājānaṃ jīvitakkhayaṃ pāpetvā aṭṭhimattaṃ sesetvā sabbaṃ nhārucammamaṃsalohitaṃ khādi, avasesā yakkhā mahādvārato paṭṭhāya antonivesane kukkuṭakukkure ādiṃ katvā sabbe khāditvā aṭṭhimattasese akaṃsu.
புனதி³வஸே த்³வாரங் யதா²பிஹிதமேவ தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸா ப²ரஸூஹி கவாடானி கொட்டெத்வா அந்தோ பவிஸித்வா ஸப்³ப³ங் நிவேஸனங் அட்டி²கபரிகிண்ணங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸச்சங் வத ஸோ புரிஸோ ஆஹ ‘நாயங் மய்ஹங் பஜாபதி, யக்கி²னீ ஏஸா’தி. ராஜா பன கிஞ்சி அஜானித்வா தங் க³ஹெத்வா அத்தனோ ப⁴ரியங் அகாஸி, ஸா யக்கே² பக்கோஸித்வா ஸப்³ப³ங் ஜனங் கா²தி³த்வா க³தா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோபி தங் தி³வஸங் தஸ்ஸாயேவ ஸாலாயங் பரித்தவாலுகங் ஸீஸே கத்வா பரித்தஸுத்தஞ்ச பரிக்கி²பித்வா க²க்³க³ங் க³ஹெத்வா டி²தகோவ அருணங் உட்டா²பேஸி. மனுஸ்ஸா ஸகலராஜனிவேஸனங் ஸோதெ⁴த்வா ஹரிதூபலித்தங் கத்வா உபரி க³ந்தே⁴ஹி விலிம்பித்வா புப்பா²னி விகிரித்வா புப்ப²தா³மானி ஓஸாரெத்வா தூ⁴மங் த³த்வா நவமாலா ப³ந்தி⁴த்வா ஸம்மந்தயிங்ஸு ‘‘அம்போ⁴, யோ புரிஸோ தி³ப்³ப³ரூபங் மாபெத்வா பச்ச²தோ ஆக³ச்ச²ந்திங் யக்கி²னிங் இந்த்³ரியானி பி⁴ந்தி³த்வா ஓலோகனமத்தம்பி ந அகாஸி, ஸோ அதிவிய உளாரஸத்தோ தி⁴திமா ஞாணஸம்பன்னோ, தாதி³ஸே புரிஸே ரஜ்ஜங் அனுஸாஸந்தே ஸப்³ப³ரட்ட²ங் ஸுகி²தங் ப⁴விஸ்ஸதி, தங் ராஜானங் கரோமா’’தி. அத² ஸப்³பே³ அமச்சா ச நாக³ரா ச ஏகச்ச²ந்தா³ ஹுத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வ, தும்ஹே இமங் ரஜ்ஜங் காரேதா²’’தி நக³ரங் பவேஸெத்வா ரதனராஸிம்ஹி ட²பெத்வா அபி⁴ஸிஞ்சித்வா தக்கஸிலராஜானங் அகங்ஸு. ஸோ சத்தாரி அக³திக³மனானி வஜ்ஜெத்வா த³ஸ ராஜத⁴ம்மே அகோபெத்வா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெந்தோ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Punadivase dvāraṃ yathāpihitameva disvā manussā pharasūhi kavāṭāni koṭṭetvā anto pavisitvā sabbaṃ nivesanaṃ aṭṭhikaparikiṇṇaṃ disvā ‘‘saccaṃ vata so puriso āha ‘nāyaṃ mayhaṃ pajāpati, yakkhinī esā’ti. Rājā pana kiñci ajānitvā taṃ gahetvā attano bhariyaṃ akāsi, sā yakkhe pakkositvā sabbaṃ janaṃ khāditvā gatā bhavissatī’’ti āhaṃsu. Bodhisattopi taṃ divasaṃ tassāyeva sālāyaṃ parittavālukaṃ sīse katvā parittasuttañca parikkhipitvā khaggaṃ gahetvā ṭhitakova aruṇaṃ uṭṭhāpesi. Manussā sakalarājanivesanaṃ sodhetvā haritūpalittaṃ katvā upari gandhehi vilimpitvā pupphāni vikiritvā pupphadāmāni osāretvā dhūmaṃ datvā navamālā bandhitvā sammantayiṃsu ‘‘ambho, yo puriso dibbarūpaṃ māpetvā pacchato āgacchantiṃ yakkhiniṃ indriyāni bhinditvā olokanamattampi na akāsi, so ativiya uḷārasatto dhitimā ñāṇasampanno, tādise purise rajjaṃ anusāsante sabbaraṭṭhaṃ sukhitaṃ bhavissati, taṃ rājānaṃ karomā’’ti. Atha sabbe amaccā ca nāgarā ca ekacchandā hutvā bodhisattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, tumhe imaṃ rajjaṃ kārethā’’ti nagaraṃ pavesetvā ratanarāsimhi ṭhapetvā abhisiñcitvā takkasilarājānaṃ akaṃsu. So cattāri agatigamanāni vajjetvā dasa rājadhamme akopetvā dhammena rajjaṃ kārento dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமங் அதீதங் ஆஹரித்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –
96.
96.
‘‘ஸமதித்திகங் அனவஸேஸகங், தேலபத்தங் யதா² பரிஹரெய்ய;
‘‘Samatittikaṃ anavasesakaṃ, telapattaṃ yathā parihareyya;
ஏவங் ஸசித்தமனுரக்கே², பத்த²யானோ தி³ஸங் அக³தபுப்³ப³’’ந்தி.
Evaṃ sacittamanurakkhe, patthayāno disaṃ agatapubba’’nti.
தத்த² ஸமதித்திகந்தி அந்தோமுக²வட்டிலேக²ங் பாபெத்வா ஸமப⁴ரிதங். அனவஸேஸகந்தி அனவஸிஞ்சனகங் அபரிஸ்ஸாவனகங் கத்வா. தேலபத்தந்தி பக்கி²த்ததிலதேலபத்தங். பரிஹரெய்யாதி ஹரெய்ய, ஆதா³ய க³ச்செ²ய்ய. ஏவங் ஸசித்தமனுரக்கே²தி தங் தேலப⁴ரிதங் பத்தங் விய அத்தனோ சித்தங் காயக³தாஸதியா கோ³சரே சேவ ஸம்பயுத்தஸதியா சாதி உபி⁴ன்னங் அந்தரே பக்கி²பித்வா யதா² முஹுத்தம்பி ப³ஹித்³தா⁴ கோ³சரே ந விக்கி²பதி, ததா² பண்டி³தோ யோகா³வசரோ ரக்கெ²ய்ய கோ³பெய்ய. கிங்காரணா? ஏதஸ்ஸ ஹி –
Tattha samatittikanti antomukhavaṭṭilekhaṃ pāpetvā samabharitaṃ. Anavasesakanti anavasiñcanakaṃ aparissāvanakaṃ katvā. Telapattanti pakkhittatilatelapattaṃ. Parihareyyāti hareyya, ādāya gaccheyya. Evaṃ sacittamanurakkheti taṃ telabharitaṃ pattaṃ viya attano cittaṃ kāyagatāsatiyā gocare ceva sampayuttasatiyā cāti ubhinnaṃ antare pakkhipitvā yathā muhuttampi bahiddhā gocare na vikkhipati, tathā paṇḍito yogāvacaro rakkheyya gopeyya. Kiṃkāraṇā? Etassa hi –
‘‘து³ன்னிக்³க³ஹஸ்ஸ லஹுனோ, யத்த²காமனிபாதினோ;
‘‘Dunniggahassa lahuno, yatthakāmanipātino;
சித்தஸ்ஸ த³மதோ² ஸாது⁴, சித்தங் த³ந்தங் ஸுகா²வஹ’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 35);
Cittassa damatho sādhu, cittaṃ dantaṃ sukhāvaha’’nti. (dha. pa. 35);
தஸ்மா –
Tasmā –
‘‘ஸுது³த்³த³ஸங் ஸுனிபுணங், யத்த²காமனிபாதினங்;
‘‘Sududdasaṃ sunipuṇaṃ, yatthakāmanipātinaṃ;
சித்தங் ரக்கே²த² மேதா⁴வீ, சித்தங் கு³த்தங் ஸுகா²வஹங்’’. (த⁴॰ ப॰ 36);
Cittaṃ rakkhetha medhāvī, cittaṃ guttaṃ sukhāvahaṃ’’. (dha. pa. 36);
இத³ஞ்ஹி –
Idañhi –
‘‘தூ³ரங்க³மங் ஏகசரங், அஸரீரங் கு³ஹாஸயங்;
‘‘Dūraṅgamaṃ ekacaraṃ, asarīraṃ guhāsayaṃ;
யே சித்தங் ஸங்யமெஸ்ஸந்தி, மொக்க²ந்தி மாரப³ந்த⁴னா’’. (த⁴॰ ப॰ 37);
Ye cittaṃ saṃyamessanti, mokkhanti mārabandhanā’’. (dha. pa. 37);
இதரஸ்ஸ பன –
Itarassa pana –
‘‘அனவட்டி²தசித்தஸ்ஸ, ஸத்³த⁴ம்மங் அவிஜானதோ;
‘‘Anavaṭṭhitacittassa, saddhammaṃ avijānato;
பரிப்லவபஸாத³ஸ்ஸ, பஞ்ஞா ந பரிபூரதி’’. (த⁴॰ ப॰ 38);
Pariplavapasādassa, paññā na paripūrati’’. (dha. pa. 38);
தி²ரகம்மட்டா²னஸஹாயஸ்ஸ பன –
Thirakammaṭṭhānasahāyassa pana –
‘‘அனவஸ்ஸுதசித்தஸ்ஸ , அனந்வாஹதசேதஸோ;
‘‘Anavassutacittassa , ananvāhatacetaso;
புஞ்ஞபாபபஹீனஸ்ஸ, நத்தி² ஜாக³ரதோ ப⁴யங்’’. (த⁴॰ ப॰ 39);
Puññapāpapahīnassa, natthi jāgarato bhayaṃ’’. (dha. pa. 39);
தஸ்மா ஏதங் –
Tasmā etaṃ –
‘‘ப²ந்த³னங் சபலங் சித்தங், தூ³ரக்க²ங் து³ன்னிவாரயங்;
‘‘Phandanaṃ capalaṃ cittaṃ, dūrakkhaṃ dunnivārayaṃ;
உஜுங் கரோதி மேதா⁴வீ, உஸுகாரோவ தேஜனங்’’. (த⁴॰ ப॰ 33);
Ujuṃ karoti medhāvī, usukārova tejanaṃ’’. (dha. pa. 33);
ஏவங் உஜுங் கரொந்தோ ஸசித்தமனுரக்கே².
Evaṃ ujuṃ karonto sacittamanurakkhe.
பத்த²யானோ தி³ஸங் அக³தபுப்³ப³ந்தி இமஸ்மிங் காயக³தாஸதிகம்மட்டா²னே கம்மங் ஆரபி⁴த்வா அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே அக³தபுப்³ப³ங் தி³ஸங் பத்தெ²ந்தோ பிஹெந்தோ வுத்தனயேன ஸகங் சித்தங் ரக்கெ²ய்யாதி அத்தோ². கா பனேஸா தி³ஸா நாம? –
Patthayānodisaṃ agatapubbanti imasmiṃ kāyagatāsatikammaṭṭhāne kammaṃ ārabhitvā anamatagge saṃsāre agatapubbaṃ disaṃ patthento pihento vuttanayena sakaṃ cittaṃ rakkheyyāti attho. Kā panesā disā nāma? –
‘‘மாதாபிதா தி³ஸா புப்³பா³, ஆசரியா த³க்கி²ணா தி³ஸா;
‘‘Mātāpitā disā pubbā, ācariyā dakkhiṇā disā;
புத்ததா³ரா தி³ஸா பச்சா², மித்தாமச்சா ச உத்தரா.
Puttadārā disā pacchā, mittāmaccā ca uttarā.
‘‘தா³ஸகம்மகரா ஹெட்டா², உத்³த⁴ங் ஸமணப்³ராஹ்மணா;
‘‘Dāsakammakarā heṭṭhā, uddhaṃ samaṇabrāhmaṇā;
ஏதா தி³ஸா நமஸ்ஸெய்ய, அலமத்தோ குலே கி³ஹீ’’தி. (தீ³॰ நி॰ 3.273) –
Etā disā namasseyya, alamatto kule gihī’’ti. (dī. ni. 3.273) –
எத்த² தாவ புத்ததா³ராத³யோ ‘‘தி³ஸா’’தி வுத்தா.
Ettha tāva puttadārādayo ‘‘disā’’ti vuttā.
‘‘தி³ஸா சதஸ்ஸோ விதி³ஸா சதஸ்ஸோ, உத்³த⁴ங் அதோ⁴ த³ஸ தி³ஸா இமாயோ;
‘‘Disā catasso vidisā catasso, uddhaṃ adho dasa disā imāyo;
கதமங் தி³ஸங் திட்ட²தி நாக³ராஜா, யமத்³த³ஸா ஸுபினே ச²ப்³பி³ஸாண’’ந்தி. (ஜா॰ 1.16.104) –
Katamaṃ disaṃ tiṭṭhati nāgarājā, yamaddasā supine chabbisāṇa’’nti. (jā. 1.16.104) –
எத்த² புரத்தி²மாதி³பே⁴தா³ தி³ஸாவ ‘‘தி³ஸா’’தி வுத்தா.
Ettha puratthimādibhedā disāva ‘‘disā’’ti vuttā.
‘‘அகா³ரினோ அன்னத³பானவத்த²தா³, அவ்ஹாயிகா தம்பி தி³ஸங் வத³ந்தி;
‘‘Agārino annadapānavatthadā, avhāyikā tampi disaṃ vadanti;
ஏஸா தி³ஸா பரமா ஸேதகேது, யங் பத்வா து³க்கீ² ஸுகி²னோ ப⁴வந்தீ’’தி. (ஜா॰ 1.6.9) –
Esā disā paramā setaketu, yaṃ patvā dukkhī sukhino bhavantī’’ti. (jā. 1.6.9) –
எத்த² பன நிப்³பா³னங் ‘‘தி³ஸா’’தி வுத்தங். இதா⁴பி ததே³வ அதி⁴ப்பேதங். தஞ்ஹி ‘‘க²யங் விராக³’’ந்திஆதீ³ஹி தி³ஸ்ஸதி அபதி³ஸ்ஸதி, தஸ்மா ‘‘தி³ஸா’’தி வுச்சதி. அனமதக்³கே³ பன ஸங்ஸாரே கேனசி பா³லபுது²ஜ்ஜனேன ஸுபினேனபி அக³தபுப்³ப³தாய அக³தபுப்³பா³ தி³ஸா நாமாதி வுத்தங். தங் பத்த²யந்தேன காயக³தாஸதியா யோகோ³ கரணீயோதி.
Ettha pana nibbānaṃ ‘‘disā’’ti vuttaṃ. Idhāpi tadeva adhippetaṃ. Tañhi ‘‘khayaṃ virāga’’ntiādīhi dissati apadissati, tasmā ‘‘disā’’ti vuccati. Anamatagge pana saṃsāre kenaci bālaputhujjanena supinenapi agatapubbatāya agatapubbā disā nāmāti vuttaṃ. Taṃ patthayantena kāyagatāsatiyā yogo karaṇīyoti.
ஏவங் ஸத்தா² நிப்³பா³னேன தே³ஸனாய கூடங் க³ஹெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜபரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா அஹோஸி, ரஜ்ஜப்பத்தகுமாரோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Evaṃ satthā nibbānena desanāya kūṭaṃ gahetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājaparisā buddhaparisā ahosi, rajjappattakumāro pana ahameva ahosi’’nti.
தேலபத்தஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Telapattajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 96. தேலபத்தஜாதகங் • 96. Telapattajātakaṃ