O lume a cunoașterii
    Nutriție

    Ţelina, anghinarea, oregano, distrug celulele canceroase pancreatice


    Ţelina, anghinarea, şi unele ierburi, in special oregano mexican, conţin apigenină şi luteolină, flavonoide ce distrug celulele canceroase pancreatice umane pe culturi de laborator, prin inhibarea unei enzime importante.



    Frunze de ţelină.


    Cercetatori de la Universitatea din Ilinois au făcut două studii pe linii de celule umane agresive, de cancer pancreatic. Apigenina singura produce moartea celulelor, dar rezultate mai bune s-au obţinut când celulele au fost tratate cu apigenina pentru 24 de ore, apoi s-a aplicat chimioterapie timp de 36 de ore.

    Administrarea în aceeaşi zi a suplimentelor antioxidante şi a chimioterapiei, poate să anuleze efectul acestora din urmă. Flavonoidele acţionează ca antioxidanţi, iar medicamentele chimioterapice distrug celulele canceroase prin activitatea pro-oxidantă, ceea ce face ca cele două acţiuni să se anuleze reciproc.

    Oamenii de ştiinţă au descoperit că apigenina inhibă o enzimă numită GSK-3β/NF-κB, o formă de glicogen, ceea ce duce la o scădere a producţiei de gene anti-apoptotice în celulele cancerului de pancreas.

    Apoptoza înseamnă că celulele canceroase se autodistrug, deoarece ADN-ul a fost deteriorat. În linia de celule tratate cu flavonoizi, 43,8% dintre celule au intrat în apoptoză, comparativ cu 8,4% într-o linie netratată, şi aceasta fără a adăuga medicamente chimioterapice.

    Tratamentul cu flavonoide modifică de asemenea, expresia genelor asociate cu inflamaţia şi creşte interleukina 17S în celulele pancreatice.

    Pacienţii cu cancer pancreatic este puţin probabil să poată asimila suficiente alimente bogate în flavonoizi, astfel încât să ridice nivelul acestora din plasma sanguină la un nivel eficient. Dar oamenii de ştiinţă ar putea proiecta medicamente care să atingă aceste concentraţii.

    Totusi, dacă mănânci in mod curent, toată viaţa, fructe şi legume, expunerea la aceste flavonoide bioactive, ar ajuta cu siguranţă la reducerea riscului de cancer.

    GH. MANOIU | 17 AUGUST 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetari de ultima ora facute de specialisti de la Ohio State University au aratat ca o substanta ce se gaseste in unele alimente din dieta mediteraneana, prin modificarea pe care o face asupra unei secvente specifice din reglarea genetica, re-educa celulele canceroase sa isi piarda superputerea de a scapa de moarte si sa se comporte ca niste celule normale, care mor programat.
    Mai multe studii ştiinţifice au arătat că cafeaua are un efect protector împotriva cancerului de sân și a altor tipuri de cancer. Un nou studiu realizat la Universitatea din Lund, Suedia, arată modul în care cafeaua protejează împotriva reapariţiei cancerului de sân.
    Morcovii, cartofii dulci, broccoli, varza sau mazărea stimulează activitatea creierului şi încetinesc apariţia bolilor cerebrale, cum ar fi demenţa sau Alzheimer, afirmă un studiu realizat la Universitatea din Georgia, Statele Unite.
    Pâinea, chips-urile şi cartofii ar trebui să fie prăjiţi la o culoare galben-aurie, şi nu la maro, pentru a reduce aportul unui produs care ar putea provoca cancer.
    Studii facute de cercetatori de la Universitatea din Illinois au dus la concluzia ca ar putea exista o legatura intre dieta bogata in grasimi si problemele copiilor privind atentia, hiperactivitatea sau dizabilitatile de memorie si invatare.
    Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Salk din California, Statele Unite, atrage atenția asupra unei perioade prelungite de gustări, sugerând că limitând consumul caloric pentru o perioadă de 8 până la 12 ore ar fi suficient pentru a opri creşterea colesterolului, diabetului şi obezităţii.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact