Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
17. சத்தாலீஸனிபாதோ
17. Cattālīsanipāto
[521] 1. தேஸகுணஜாதகவண்ணனா
[521] 1. Tesakuṇajātakavaṇṇanā
வெஸ்ஸந்தரங் தங் புச்சா²மீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலரஞ்ஞோ ஓவாத³வஸேன கதே²ஸி. தஞ்ஹி ராஜானங் த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய ஆக³தங் ஸத்தா² ஆமந்தெத்வா ‘‘மஹாராஜ, ரஞ்ஞா நாம த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேதப்³ப³ங், யஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ராஜானோ அத⁴ம்மிகா ஹொந்தி, ராஜயுத்தாபி தஸ்மிங் ஸமயே அத⁴ம்மிகா ஹொந்தீ’’தி சதுக்கனிபாதே (அ॰ நி॰ 4.70) ஆக³தஸுத்தனயேன ஓவதி³த்வா அக³திக³மனே அக³திஅக³மனே ச ஆதீ³னவஞ்ச ஆனிஸங்ஸஞ்ச கதெ²த்வா ‘‘ஸுபினகூபமா காமா’’திஆதி³னா நயேன காமேஸு ஆதீ³னவங் வித்தா²ரெத்வா, ‘‘மஹாராஜ, இமேஸஞ்ஹி ஸத்தானங் –
Vessantaraṃtaṃ pucchāmīti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarañño ovādavasena kathesi. Tañhi rājānaṃ dhammassavanatthāya āgataṃ satthā āmantetvā ‘‘mahārāja, raññā nāma dhammena rajjaṃ kāretabbaṃ, yasmiñhi samaye rājāno adhammikā honti, rājayuttāpi tasmiṃ samaye adhammikā hontī’’ti catukkanipāte (a. ni. 4.70) āgatasuttanayena ovaditvā agatigamane agatiagamane ca ādīnavañca ānisaṃsañca kathetvā ‘‘supinakūpamā kāmā’’tiādinā nayena kāmesu ādīnavaṃ vitthāretvā, ‘‘mahārāja, imesañhi sattānaṃ –
‘மச்சுனா ஸங்க³ரோ நத்தி², லஞ்ஜக்³கா³ஹோ ந விஜ்ஜதி;
‘Maccunā saṅgaro natthi, lañjaggāho na vijjati;
யுத்³த⁴ங் நத்தி² ஜயோ நத்தி², ஸப்³பே³ மச்சுபராயணா’.
Yuddhaṃ natthi jayo natthi, sabbe maccuparāyaṇā’.
தேஸங் பரலோகங் க³ச்ச²ந்தானங் ட²பெத்வா அத்தனா கதங் கல்யாணகம்மங் அஞ்ஞா பதிட்டா² நாம நத்தி². ஏவங் இத்தரபச்சுபட்டா²னங் அவஸ்ஸங் பஹாதப்³ப³ங், ந யஸங் நிஸ்ஸாய பமாத³ங் காதுங் வட்டதி, அப்பமத்தேனேவ ஹுத்வா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேதுங் வட்டதி. போராணகராஜானோ அனுப்பன்னேபி பு³த்³தே⁴ பண்டி³தானங் ஓவாதே³ ட²த்வா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா தே³வனக³ரங் பூரயமானா க³மிங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Tesaṃ paralokaṃ gacchantānaṃ ṭhapetvā attanā kataṃ kalyāṇakammaṃ aññā patiṭṭhā nāma natthi. Evaṃ ittarapaccupaṭṭhānaṃ avassaṃ pahātabbaṃ, na yasaṃ nissāya pamādaṃ kātuṃ vaṭṭati, appamatteneva hutvā dhammena rajjaṃ kāretuṃ vaṭṭati. Porāṇakarājāno anuppannepi buddhe paṇḍitānaṃ ovāde ṭhatvā dhammena rajjaṃ kāretvā devanagaraṃ pūrayamānā gamiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தோ ரஜ்ஜங் காரெந்தோ அபுத்தகோ அஹோஸி, பத்தெ²ந்தோபி புத்தங் வா தீ⁴தரங் வா ந லபி⁴. ஸோ ஏகதி³வஸங் மஹந்தேன பரிவாரேன உய்யானங் க³ந்த்வா தி³வஸபா⁴க³ங் உய்யானே கீளித்வா மங்க³லஸாலருக்க²மூலே ஸயனங் அத்த²ராபெத்வா தோ²கங் நித்³தா³யித்வா பபு³த்³தோ⁴ ஸாலருக்க²ங் ஓலோகெத்வா தத்த² ஸகுணகுலாவகங் பஸ்ஸி, ஸஹ த³ஸ்ஸனேனேவஸ்ஸ ஸினேஹோ உப்பஜ்ஜி. ஸோ ஏகங் புரிஸங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘இமங் ருக்க²ங் அபி⁴ருஹித்வா ஏதஸ்மிங் குலாவகே கஸ்ஸசி அத்தி²தங் வா நத்தி²தங் வா ஜானாஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி வத்வா அபி⁴ருஹித்வா தத்த² தீணி அண்ட³கானி தி³ஸ்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா ‘‘தேன ஹி ஏதேஸங் உபரி நாஸவாதங் மா விஸ்ஸஜ்ஜேஸீ’’தி வத்வா ‘‘சங்கோடகே கப்பாஸபிசுங் அத்த²ரித்வா தத்தே²வ தானி அண்ட³கானி ட²பெத்வா ஸணிகங் ஓதராஹீ’’தி ஓதாராபெத்வா சங்கோடகங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா ‘‘கதரஸகுணண்ட³கானி நாமேதானீ’’தி அமச்சே புச்சி². தே ‘‘மயங் ந ஜானாம, நேஸாதா³ ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி வதி³ங்ஸு. ராஜா நேஸாதே³ பக்கோஸாபெத்வா புச்சி². நேஸாதா³, ‘‘மஹாராஜ, தேஸு ஏகங் உலூகஅண்ட³ங், ஏகங் ஸாலிகாஅண்ட³ங், ஏகங் ஸுவகஅண்ட³’’ந்தி கத²யிங்ஸு. கிங் பன ஏகஸ்மிங் குலாவகே திண்ணங் ஸகுணிகானங் அண்டா³னி ஹொந்தீதி. ஆம, தே³வ, பரிபந்தே² அஸதி ஸுனிக்கி²த்தானி ந நஸ்ஸந்தீதி. ராஜா துஸ்ஸித்வா ‘‘இமே மம புத்தா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி தானி தீணி அண்டா³னி தயோ அமச்சே படிச்சா²பெத்வா ‘‘இமே மய்ஹங் புத்தா ப⁴விஸ்ஸந்தி, தும்ஹே ஸாது⁴கங் படிஜக்³கி³த்வா அண்ட³கோஸதோ நிக்க²ந்தகாலே மமாரோசெய்யாதா²’’தி ஆஹ. தே தானி ஸாது⁴கங் ரக்கி²ங்ஸு.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatto rajjaṃ kārento aputtako ahosi, patthentopi puttaṃ vā dhītaraṃ vā na labhi. So ekadivasaṃ mahantena parivārena uyyānaṃ gantvā divasabhāgaṃ uyyāne kīḷitvā maṅgalasālarukkhamūle sayanaṃ attharāpetvā thokaṃ niddāyitvā pabuddho sālarukkhaṃ oloketvā tattha sakuṇakulāvakaṃ passi, saha dassanenevassa sineho uppajji. So ekaṃ purisaṃ pakkosāpetvā ‘‘imaṃ rukkhaṃ abhiruhitvā etasmiṃ kulāvake kassaci atthitaṃ vā natthitaṃ vā jānāhī’’ti āha. So ‘‘sādhu, devā’’ti vatvā abhiruhitvā tattha tīṇi aṇḍakāni disvā rañño ārocesi. Rājā ‘‘tena hi etesaṃ upari nāsavātaṃ mā vissajjesī’’ti vatvā ‘‘caṅkoṭake kappāsapicuṃ attharitvā tattheva tāni aṇḍakāni ṭhapetvā saṇikaṃ otarāhī’’ti otārāpetvā caṅkoṭakaṃ hatthena gahetvā ‘‘katarasakuṇaṇḍakāni nāmetānī’’ti amacce pucchi. Te ‘‘mayaṃ na jānāma, nesādā jānissantī’’ti vadiṃsu. Rājā nesāde pakkosāpetvā pucchi. Nesādā, ‘‘mahārāja, tesu ekaṃ ulūkaaṇḍaṃ, ekaṃ sālikāaṇḍaṃ, ekaṃ suvakaaṇḍa’’nti kathayiṃsu. Kiṃ pana ekasmiṃ kulāvake tiṇṇaṃ sakuṇikānaṃ aṇḍāni hontīti. Āma, deva, paripanthe asati sunikkhittāni na nassantīti. Rājā tussitvā ‘‘ime mama puttā bhavissantī’’ti tāni tīṇi aṇḍāni tayo amacce paṭicchāpetvā ‘‘ime mayhaṃ puttā bhavissanti, tumhe sādhukaṃ paṭijaggitvā aṇḍakosato nikkhantakāle mamāroceyyāthā’’ti āha. Te tāni sādhukaṃ rakkhiṃsu.
தேஸு பட²மங் உலூகஅண்ட³ங் பி⁴ஜ்ஜி. அமச்சோ ஏகங் நேஸாத³ங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘த்வங் இத்தி²பா⁴வங் வா புரிஸபா⁴வங் வா ஜானாஹீ’’தி வத்வா தேன தங் வீமங்ஸித்வா ‘‘புரிஸோ’’தி வுத்தே ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘புத்தோ தே, தே³வ, ஜாதோ’’தி ஆஹ. ராஜா துட்டோ² தஸ்ஸ ப³ஹுங் த⁴னங் த³த்வா ‘‘புத்தகங் மே ஸாது⁴கங் படிஜக்³க³, ‘வெஸ்ஸந்தரோ’தி சஸ்ஸ நாமங் கரோஹீ’’தி வத்வா உய்யோஜேஸி. ஸோ ததா² அகாஸி. ததோ கதிபாஹச்சயேன ஸாலிகாஅண்ட³ங் பி⁴ஜ்ஜி. ஸோபி அமச்சோ தங் நேஸாதே³ன வீமங்ஸாபெத்வா ‘‘இத்தீ²’’தி ஸுத்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘தீ⁴தா தே, தே³வ, ஜாதா’’தி ஆஹ. ராஜா துட்டோ² தஸ்ஸபி ப³ஹுங் த⁴னங் த³த்வா ‘‘தீ⁴தரங் மே ஸாது⁴கங் படிஜக்³க³, ‘குண்ட³லினீ’தி சஸ்ஸா நாமங் கரோஹீ’’தி வத்வா உய்யோஜேஸி. ஸோபி ததா² அகாஸி. புன கதிபாஹச்சயேன ஸுவகஅண்ட³ங் பி⁴ஜ்ஜி. ஸோபி அமச்சோ நேஸாதே³ன தங் வீமங்ஸித்வா ‘‘புரிஸோ’’தி வுத்தே ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘புத்தோ தே, தே³வ, ஜாதோ’’தி ஆஹ. ராஜா துட்டோ² தஸ்ஸபி ப³ஹுங் த⁴னங் த³த்வா ‘‘புத்தஸ்ஸ மே மஹந்தேன பரிவாரேன மங்க³லங் கத்வா ‘ஜம்பு³கோ’திஸ்ஸ நாமங் கரோஹீ’’தி வத்வா உய்யோஜேஸி. ஸோபி ததா² அகாஸி. தே தயோபி ஸகுணா திண்ணங் அமச்சானங் கே³ஹேஸு ராஜகுமாரபரிஹாரேனேவ வட்³ட⁴ந்தி. ராஜா ‘‘மம புத்தோ, மம தீ⁴தா’’தி வோஹரதி. அத²ஸ்ஸ அமச்சா அஞ்ஞமஞ்ஞங் அவஹஸந்தி ‘‘பஸ்ஸத², போ⁴, ரஞ்ஞோ கிரியங், திரச்சா²னக³தேபி ‘புத்தோ மே, தீ⁴தா மே’தி வத³ந்தோ விசரதீ’’தி.
Tesu paṭhamaṃ ulūkaaṇḍaṃ bhijji. Amacco ekaṃ nesādaṃ pakkosāpetvā ‘‘tvaṃ itthibhāvaṃ vā purisabhāvaṃ vā jānāhī’’ti vatvā tena taṃ vīmaṃsitvā ‘‘puriso’’ti vutte rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘putto te, deva, jāto’’ti āha. Rājā tuṭṭho tassa bahuṃ dhanaṃ datvā ‘‘puttakaṃ me sādhukaṃ paṭijagga, ‘vessantaro’ti cassa nāmaṃ karohī’’ti vatvā uyyojesi. So tathā akāsi. Tato katipāhaccayena sālikāaṇḍaṃ bhijji. Sopi amacco taṃ nesādena vīmaṃsāpetvā ‘‘itthī’’ti sutvā rañño santikaṃ gantvā ‘‘dhītā te, deva, jātā’’ti āha. Rājā tuṭṭho tassapi bahuṃ dhanaṃ datvā ‘‘dhītaraṃ me sādhukaṃ paṭijagga, ‘kuṇḍalinī’ti cassā nāmaṃ karohī’’ti vatvā uyyojesi. Sopi tathā akāsi. Puna katipāhaccayena suvakaaṇḍaṃ bhijji. Sopi amacco nesādena taṃ vīmaṃsitvā ‘‘puriso’’ti vutte rañño santikaṃ gantvā ‘‘putto te, deva, jāto’’ti āha. Rājā tuṭṭho tassapi bahuṃ dhanaṃ datvā ‘‘puttassa me mahantena parivārena maṅgalaṃ katvā ‘jambuko’tissa nāmaṃ karohī’’ti vatvā uyyojesi. Sopi tathā akāsi. Te tayopi sakuṇā tiṇṇaṃ amaccānaṃ gehesu rājakumāraparihāreneva vaḍḍhanti. Rājā ‘‘mama putto, mama dhītā’’ti voharati. Athassa amaccā aññamaññaṃ avahasanti ‘‘passatha, bho, rañño kiriyaṃ, tiracchānagatepi ‘putto me, dhītā me’ti vadanto vicaratī’’ti.
தங் ஸுத்வா ராஜா சிந்தேஸி – ‘‘இமே அமச்சா ஏதேஸங் மம புத்தானங் பஞ்ஞாஸம்பத³ங் ந ஜானந்தி, பாகடங் நேஸங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. அதே²கங் அமச்சங் வெஸ்ஸந்தரஸ்ஸ ஸந்திகங் பேஸேஸி – ‘‘தும்ஹாகங் பிதா பஞ்ஹங் புச்சி²துகாமோ, கதா³ கிர ஆக³ந்த்வா புச்ச²தூ’’தி. ஸோ அமச்சோ க³ந்த்வா வெஸ்ஸந்தரங் வந்தி³த்வா தங் ஸாஸனங் ஆரோசேஸி. தங் ஸுத்வா வெஸ்ஸந்தரோ அத்தனோ படிஜக்³க³கங் அமச்சங் பக்கோஸித்வா ‘‘மய்ஹங் கிர பிதா மங் பஞ்ஹங் புச்சி²துகாமோ, தஸ்ஸ இதா⁴க³தஸ்ஸ ஸக்காரங் காதுங் வட்டதி, கதா³ ஆக³ச்ச²தூ’’தி புச்சி². அமச்சோ ‘‘இதோ ஸத்தமே தி³வஸே தவ பிதா ஆக³ச்ச²தூ’’தி ஆஹ. தங் ஸுத்வா வெஸ்ஸந்தரோ ‘‘பிதா மே இதோ ஸத்தமே தி³வஸே ஆக³ச்ச²தூ’’தி வத்வா உய்யோஜேஸி. ஸோ ஆக³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆசிக்கி². ராஜா ஸத்தமே தி³வஸே நக³ரே பே⁴ரிங் சராபெத்வா புத்தஸ்ஸ நிவேஸனங் அக³மாஸி. வெஸ்ஸந்தரோ ரஞ்ஞோ மஹந்தங் ஸக்காரங் காரேஸி, அந்தமஸோ தா³ஸகம்மகாரானம்பி ஸக்காரங் காரேஸி. ராஜா வெஸ்ஸந்தரஸகுணஸ்ஸ கே³ஹே பு⁴ஞ்ஜித்வா மஹந்தங் யஸங் அனுப⁴வித்வா ஸகங் நிவேஸனங் ஆக³ந்த்வா ராஜங்க³ணே மஹந்தங் மண்ட³பங் காராபெத்வா நக³ரே பே⁴ரிங் சராபெத்வா அலங்கதமண்ட³பமஜ்ஜே² மஹாஜனபரிவாரோ நிஸீதி³த்வா ‘‘வெஸ்ஸந்தரங் ஆனேதூ’’தி அமச்சஸ்ஸ ஸந்திகங் பேஸேஸி. அமச்சோ வெஸ்ஸந்தரங் ஸுவண்ணபீடே² நிஸீதா³பெத்வா ஆனேஸி. வெஸ்ஸந்தரஸகுணோ பிது அங்கே நிஸீதி³த்வா பிதரா ஸஹ கீளித்வா க³ந்த்வா தத்தே²வ ஸுவண்ணபீடே² நிஸீதி³. அத² நங் ராஜா மஹாஜனமஜ்ஜே² ராஜத⁴ம்மங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā rājā cintesi – ‘‘ime amaccā etesaṃ mama puttānaṃ paññāsampadaṃ na jānanti, pākaṭaṃ nesaṃ karissāmī’’ti. Athekaṃ amaccaṃ vessantarassa santikaṃ pesesi – ‘‘tumhākaṃ pitā pañhaṃ pucchitukāmo, kadā kira āgantvā pucchatū’’ti. So amacco gantvā vessantaraṃ vanditvā taṃ sāsanaṃ ārocesi. Taṃ sutvā vessantaro attano paṭijaggakaṃ amaccaṃ pakkositvā ‘‘mayhaṃ kira pitā maṃ pañhaṃ pucchitukāmo, tassa idhāgatassa sakkāraṃ kātuṃ vaṭṭati, kadā āgacchatū’’ti pucchi. Amacco ‘‘ito sattame divase tava pitā āgacchatū’’ti āha. Taṃ sutvā vessantaro ‘‘pitā me ito sattame divase āgacchatū’’ti vatvā uyyojesi. So āgantvā rañño ācikkhi. Rājā sattame divase nagare bheriṃ carāpetvā puttassa nivesanaṃ agamāsi. Vessantaro rañño mahantaṃ sakkāraṃ kāresi, antamaso dāsakammakārānampi sakkāraṃ kāresi. Rājā vessantarasakuṇassa gehe bhuñjitvā mahantaṃ yasaṃ anubhavitvā sakaṃ nivesanaṃ āgantvā rājaṅgaṇe mahantaṃ maṇḍapaṃ kārāpetvā nagare bheriṃ carāpetvā alaṅkatamaṇḍapamajjhe mahājanaparivāro nisīditvā ‘‘vessantaraṃ ānetū’’ti amaccassa santikaṃ pesesi. Amacco vessantaraṃ suvaṇṇapīṭhe nisīdāpetvā ānesi. Vessantarasakuṇo pitu aṅke nisīditvā pitarā saha kīḷitvā gantvā tattheva suvaṇṇapīṭhe nisīdi. Atha naṃ rājā mahājanamajjhe rājadhammaṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
1.
1.
‘‘வெஸ்ஸந்தரங் தங் புச்சா²மி, ஸகுண ப⁴த்³த³மத்து² தே;
‘‘Vessantaraṃ taṃ pucchāmi, sakuṇa bhaddamatthu te;
ரஜ்ஜங் காரேதுகாமேன, கிங் ஸு கிச்சங் கதங் வர’’ந்தி.
Rajjaṃ kāretukāmena, kiṃ su kiccaṃ kataṃ vara’’nti.
தத்த² ஸகுணாதி தங் ஆலபதி. கிங் ஸூதி கதரங் கிச்சங் கதங் வரங் உத்தமங் ஹோதி, கதே²ஹி மே, தாத, ஸகலங் ராஜத⁴ம்மந்தி ஏவங் கிர தங் ஸோ புச்சி².
Tattha sakuṇāti taṃ ālapati. Kiṃ sūti kataraṃ kiccaṃ kataṃ varaṃ uttamaṃ hoti, kathehi me, tāta, sakalaṃ rājadhammanti evaṃ kira taṃ so pucchi.
தங் ஸுத்வா வெஸ்ஸந்தரோ பஞ்ஹங் அகதெ²த்வாவ ராஜானங் தாவ பமாதே³ன சோதெ³ந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā vessantaro pañhaṃ akathetvāva rājānaṃ tāva pamādena codento dutiyaṃ gāthamāha –
2.
2.
‘‘சிரஸ்ஸங் வத மங் தாதோ, கங்ஸோ பா³ராணஸிக்³க³ஹோ;
‘‘Cirassaṃ vata maṃ tāto, kaṃso bārāṇasiggaho;
பமத்தோ அப்பமத்தங் மங், பிதா புத்தங் அசோத³யீ’’தி.
Pamatto appamattaṃ maṃ, pitā puttaṃ acodayī’’ti.
தத்த² தாதோதி பிதா. கங்ஸோதி இத³ங் தஸ்ஸ நாமங். பா³ராணஸிக்³க³ஹோதி சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி பா³ராணஸிங் ஸங்க³ஹெத்வா வத்தந்தோ. பமத்தோதி ஏவரூபானங் பண்டி³தானங் ஸந்திகே வஸந்தோ பஞ்ஹஸ்ஸ அபுச்ச²னேன பமத்தோ. அப்பமத்தங் மந்தி ஸீலாதி³கு³ணயோகே³ன மங் அப்பமத்தங். பிதாதி போஸகபிதா. அசோத³யீதி அமச்சேஹி ‘‘திரச்சா²னக³தே புத்தே கத்வா வோஹரதீ’’தி அவஹஸியமானோ பமாத³ங் ஆபஜ்ஜித்வா சிரஸ்ஸங் அஜ்ஜ சோதே³ஸி, பஞ்ஹங் புச்சீ²தி வத³தி.
Tattha tātoti pitā. Kaṃsoti idaṃ tassa nāmaṃ. Bārāṇasiggahoti catūhi saṅgahavatthūhi bārāṇasiṃ saṅgahetvā vattanto. Pamattoti evarūpānaṃ paṇḍitānaṃ santike vasanto pañhassa apucchanena pamatto. Appamattaṃ manti sīlādiguṇayogena maṃ appamattaṃ. Pitāti posakapitā. Acodayīti amaccehi ‘‘tiracchānagate putte katvā voharatī’’ti avahasiyamāno pamādaṃ āpajjitvā cirassaṃ ajja codesi, pañhaṃ pucchīti vadati.
ஏவங் ஸோ இமாய கா³தா²ய சோதெ³த்வா ‘‘மஹாராஜ, ரஞ்ஞா நாம தீஸு த⁴ம்மேஸு ட²த்வா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேதப்³ப³’’ந்தி வத்வா ராஜத⁴ம்மங் கதெ²ந்தோ இமா கா³தா²யோ ஆஹ –
Evaṃ so imāya gāthāya codetvā ‘‘mahārāja, raññā nāma tīsu dhammesu ṭhatvā dhammena rajjaṃ kāretabba’’nti vatvā rājadhammaṃ kathento imā gāthāyo āha –
3.
3.
‘‘பட²மேனேவ விதத²ங், கோத⁴ங் ஹாஸங் நிவாரயே;
‘‘Paṭhameneva vitathaṃ, kodhaṃ hāsaṃ nivāraye;
ததோ கிச்சானி காரெய்ய, தங் வதங் ஆஹு க²த்திய.
Tato kiccāni kāreyya, taṃ vataṃ āhu khattiya.
4.
4.
‘‘யங் த்வங் தாத தபோகம்மங், புப்³பே³ கதமஸங்ஸயங்;
‘‘Yaṃ tvaṃ tāta tapokammaṃ, pubbe katamasaṃsayaṃ;
ரத்தோ து³ட்டோ² ச யங் கயிரா, ந தங் கயிரா ததோ புன.
Ratto duṭṭho ca yaṃ kayirā, na taṃ kayirā tato puna.
5.
5.
‘‘க²த்தியஸ்ஸ பமத்தஸ்ஸ, ரட்ட²ஸ்மிங் ரட்ட²வட்³ட⁴ன;
‘‘Khattiyassa pamattassa, raṭṭhasmiṃ raṭṭhavaḍḍhana;
ஸப்³பே³ போ⁴கா³ வினஸ்ஸந்தி, ரஞ்ஞோ தங் வுச்சதே அக⁴ங்.
Sabbe bhogā vinassanti, rañño taṃ vuccate aghaṃ.
6.
6.
‘‘ஸிரீ தாத அலக்கீ² ச, புச்சி²தா ஏதத³ப்³ரவுங்;
‘‘Sirī tāta alakkhī ca, pucchitā etadabravuṃ;
உட்டா²னவீரியே போஸே, ரமாஹங் அனுஸூயகே.
Uṭṭhānavīriye pose, ramāhaṃ anusūyake.
7.
7.
‘‘உஸூயகே து³ஹத³யே, புரிஸே கம்மது³ஸ்ஸகே;
‘‘Usūyake duhadaye, purise kammadussake;
காளகண்ணீ மஹாராஜ, ரமதி சக்கப⁴ஞ்ஜனீ.
Kāḷakaṇṇī mahārāja, ramati cakkabhañjanī.
8.
8.
‘‘ஸோ த்வங் ஸப்³பே³ ஸுஹத³யோ, ஸப்³பே³ஸங் ரக்கி²தோ ப⁴வ;
‘‘So tvaṃ sabbe suhadayo, sabbesaṃ rakkhito bhava;
அலக்கி²ங் நுத³ மஹாராஜ, லக்க்²யா ப⁴வ நிவேஸனங்.
Alakkhiṃ nuda mahārāja, lakkhyā bhava nivesanaṃ.
9.
9.
‘‘ஸ லக்கீ²தி⁴திஸம்பன்னோ, புரிஸோ ஹி மஹக்³க³தோ;
‘‘Sa lakkhīdhitisampanno, puriso hi mahaggato;
அமித்தானங் காஸிபதி, மூலங் அக்³க³ஞ்ச சி²ந்த³தி.
Amittānaṃ kāsipati, mūlaṃ aggañca chindati.
10.
10.
‘‘ஸக்கோபி ஹி பூ⁴தபதி, உட்டா²னே நப்பமஜ்ஜதி;
‘‘Sakkopi hi bhūtapati, uṭṭhāne nappamajjati;
ஸ கல்யாணே தி⁴திங் கத்வா, உட்டா²னே குருதே மனோ.
Sa kalyāṇe dhitiṃ katvā, uṭṭhāne kurute mano.
11.
11.
‘‘க³ந்த⁴ப்³பா³ பிதரோ தே³வா, ஸாஜீவா ஹொந்தி தாதி³னோ;
‘‘Gandhabbā pitaro devā, sājīvā honti tādino;
உட்டா²ஹதோ அப்பமஜ்ஜதோ, அனுதிட்ட²ந்தி தே³வதா.
Uṭṭhāhato appamajjato, anutiṭṭhanti devatā.
12.
12.
‘‘ஸோ அப்பமத்தோ அக்குத்³தோ⁴, தாத கிச்சானி காரய;
‘‘So appamatto akkuddho, tāta kiccāni kāraya;
வாயமஸ்ஸு ச கிச்சேஸு, நாலஸோ விந்த³தே ஸுக²ங்.
Vāyamassu ca kiccesu, nālaso vindate sukhaṃ.
13.
13.
‘‘தத்தே²வ தே வத்தபதா³, ஏஸாவ அனுஸாஸனீ;
‘‘Tattheva te vattapadā, esāva anusāsanī;
அலங் மித்தே ஸுகா²பேதுங், அமித்தானங் து³கா²ய சா’’தி.
Alaṃ mitte sukhāpetuṃ, amittānaṃ dukhāya cā’’ti.
தத்த² பட²மேனேவ விதத²ந்தி, தாத, ராஜா நாம ஆதி³தோவ முஸாவாத³ங் நிவாரயே. முஸாவாதி³னோ ஹி ரஞ்ஞோ ரட்ட²ங் நிரோஜங் ஹோதி, பத²வியா ஓஜா கம்மகரணட்டா²னதோ ஸத்தரதனமத்தங் ஹெட்டா² ப⁴ஸ்ஸதி, ததோ ஆஹாரே வா தேலமது⁴பா²ணிதாதீ³ஸு வா ஓஸதே⁴ஸு ஓஜா ந ஹோதி. நிரோஜாஹாரபோ⁴ஜனா மனுஸ்ஸா ப³ஹ்வாபா³தா⁴ ஹொந்தி, ரட்டே² த²லஜலபதே²ஸு ஆயோ நுப்பஜ்ஜதி, தஸ்மிங் அனுப்பஜ்ஜந்தே ராஜானோ து³க்³க³தா ஹொந்தி. தே ஸேவகே ஸங்க³ண்ஹிதுங் ந ஸக்கொந்தி, அஸங்க³ஹிதா ஸேவகா ராஜானங் க³ருசித்தேன ந ஓலோகெந்தி. ஏவங், தாத, முஸாவாதோ³ நாமேஸ நிரோஜோ, ந ஸோ ஜீவிதஹேதுபி காதப்³போ³, ஸச்சங் பன ஸாது³தரங் ரஸானந்தி ததே³வ படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங். அபிச முஸாவாதோ³ நாம கு³ணபரித⁴ங்ஸகோ விபத்திபரியோஸானோ, து³தியசித்தவாரே அவீசிபராயணங் கரோதி. இமஸ்மிங் பனத்தே² ‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ஹதோ ஹந்தீ’’தி சேதியஜாதகங் (ஜா॰ 1.8.45 ஆத³யோ) கதே²தப்³ப³ங்.
Tattha paṭhameneva vitathanti, tāta, rājā nāma āditova musāvādaṃ nivāraye. Musāvādino hi rañño raṭṭhaṃ nirojaṃ hoti, pathaviyā ojā kammakaraṇaṭṭhānato sattaratanamattaṃ heṭṭhā bhassati, tato āhāre vā telamadhuphāṇitādīsu vā osadhesu ojā na hoti. Nirojāhārabhojanā manussā bahvābādhā honti, raṭṭhe thalajalapathesu āyo nuppajjati, tasmiṃ anuppajjante rājāno duggatā honti. Te sevake saṅgaṇhituṃ na sakkonti, asaṅgahitā sevakā rājānaṃ garucittena na olokenti. Evaṃ, tāta, musāvādo nāmesa nirojo, na so jīvitahetupi kātabbo, saccaṃ pana sādutaraṃ rasānanti tadeva paṭiggahetabbaṃ. Apica musāvādo nāma guṇaparidhaṃsako vipattipariyosāno, dutiyacittavāre avīciparāyaṇaṃ karoti. Imasmiṃ panatthe ‘‘dhammo have hato hantī’’ti cetiyajātakaṃ (jā. 1.8.45 ādayo) kathetabbaṃ.
கோத⁴ந்தி, தாத, ராஜா நாம பட²மமேவ குஜ்ஜ²னலக்க²ணங் கோத⁴ம்பி நிவாரெய்ய. தாத, அஞ்ஞேஸஞ்ஹி கோதோ⁴ கி²ப்பங் மத்த²கங் ந பாபுணாதி, ராஜூனங் பாபுணாதி. ராஜானோ நாம வாசாவுதா⁴ குஜ்ஜி²த்வா ஓலோகிதமத்தேனாபி பரங் வினாஸெந்தி, தஸ்மா ரஞ்ஞா அஞ்ஞேஹி மனுஸ்ஸேஹி அதிரேகதரங் நிக்கோதே⁴ன ப⁴விதப்³ப³ங், க²ந்திமெத்தானுத்³த³யாஸம்பன்னேன அத்தனோ பியபுத்தங் விய லோகங் வோலோகெந்தேன ப⁴விதப்³ப³ங். தாத, அதிகோத⁴னோ நாம ராஜா உப்பன்னங் யஸங் ரக்கி²துங் ந ஸக்கோதி. இமஸ்ஸ பனத்த²ஸ்ஸ தீ³பனத்த²ங் க²ந்திவாதி³ஜாதக- (ஜா॰ 1.4.49 ஆத³யோ) சூளத⁴ம்மபாலஜாதகானி (ஜா॰ 1.5.44 ஆத³யோ) கதே²தப்³பா³னி. சூளத⁴ம்மபாலஜாதகஸ்மிஞ்ஹி மஹாபதாபனோ நாம ராஜா புத்தங் கா⁴தெத்வா புத்தஸோகேன ஹத³யேன ப²லிதேன மதாய தே³வியா ஸயம்பி தே³விங் அனுஸோசந்தோ ஹத³யேன ப²லிதேனேவ மரி. அத² தே தயோபி ஏகஆளாஹனேவ ஜா²பேஸுங். தஸ்மா ரஞ்ஞா பட²மமேவ முஸாவாத³ங் வஜ்ஜெத்வா து³தியங் கோதோ⁴ வஜ்ஜேதப்³போ³.
Kodhanti, tāta, rājā nāma paṭhamameva kujjhanalakkhaṇaṃ kodhampi nivāreyya. Tāta, aññesañhi kodho khippaṃ matthakaṃ na pāpuṇāti, rājūnaṃ pāpuṇāti. Rājāno nāma vācāvudhā kujjhitvā olokitamattenāpi paraṃ vināsenti, tasmā raññā aññehi manussehi atirekataraṃ nikkodhena bhavitabbaṃ, khantimettānuddayāsampannena attano piyaputtaṃ viya lokaṃ volokentena bhavitabbaṃ. Tāta, atikodhano nāma rājā uppannaṃ yasaṃ rakkhituṃ na sakkoti. Imassa panatthassa dīpanatthaṃ khantivādijātaka- (jā. 1.4.49 ādayo) cūḷadhammapālajātakāni (jā. 1.5.44 ādayo) kathetabbāni. Cūḷadhammapālajātakasmiñhi mahāpatāpano nāma rājā puttaṃ ghātetvā puttasokena hadayena phalitena matāya deviyā sayampi deviṃ anusocanto hadayena phaliteneva mari. Atha te tayopi ekaāḷāhaneva jhāpesuṃ. Tasmā raññā paṭhamameva musāvādaṃ vajjetvā dutiyaṃ kodho vajjetabbo.
ஹாஸந்தி ஹஸ்ஸங், அயமேவ வா பாடோ². தேஸு தேஸு கிச்சேஸு உப்பிலாவிதசித்ததாய கேளிஸீலதங் பரிஹாஸங் நிவாரெய்ய. தாத, ரஞ்ஞா நாம கேளிஸீலேன ந ப⁴விதப்³ப³ங், அபரபத்தியேன ஹுத்வா ஸப்³பா³னி கிச்சானி அத்தபச்சக்கே²னேவ காதப்³பா³னி. உப்பிலாவிதசித்தோ ஹி ராஜா அதுலெத்வா கம்மானி கரொந்தோ லத்³த⁴ங் யஸங் வினாஸேதி. இமஸ்மிங் பனத்தே² ஸரப⁴ங்க³ஜாதகே (ஜா॰ 2.17.50 ஆத³யோ) புரோஹிதஸ்ஸ வசனங் க³ஹெத்வா த³ண்ட³கிரஞ்ஞோ கிஸவச்சே² அபரஜ்ஜி²த்வா ஸஹ ரட்டே²ன உச்சி²ஜ்ஜித்வா குக்குளனிரயே நிப்³ப³த்தபா⁴வோ ச மாதங்க³ஜாதகே (ஜா॰ 1.15.1 ஆத³யோ) மஜ்ஜ²ரஞ்ஞோ ப்³ராஹ்மணானங் கத²ங் க³ஹெத்வா மாதங்க³தாபஸே அபரஜ்ஜி²த்வா ஸஹ ரட்டே²ன உச்சி²ஜ்ஜித்வா நிரயே நிப்³ப³த்தபா⁴வோ ச க⁴டபண்டி³தஜாதகே (ஜா॰ 1.10.165 ஆத³யோ) த³ஸபா⁴திகராஜதா³ரகானங் மோஹமூள்ஹானங் வசனங் க³ஹெத்வா கண்ஹதீ³பாயனே அபரஜ்ஜி²த்வா வாஸுதே³வகுலஸ்ஸ நாஸிதபா⁴வோ ச கதே²தப்³போ³.
Hāsanti hassaṃ, ayameva vā pāṭho. Tesu tesu kiccesu uppilāvitacittatāya keḷisīlataṃ parihāsaṃ nivāreyya. Tāta, raññā nāma keḷisīlena na bhavitabbaṃ, aparapattiyena hutvā sabbāni kiccāni attapaccakkheneva kātabbāni. Uppilāvitacitto hi rājā atuletvā kammāni karonto laddhaṃ yasaṃ vināseti. Imasmiṃ panatthe sarabhaṅgajātake (jā. 2.17.50 ādayo) purohitassa vacanaṃ gahetvā daṇḍakirañño kisavacche aparajjhitvā saha raṭṭhena ucchijjitvā kukkuḷaniraye nibbattabhāvo ca mātaṅgajātake (jā. 1.15.1 ādayo) majjharañño brāhmaṇānaṃ kathaṃ gahetvā mātaṅgatāpase aparajjhitvā saha raṭṭhena ucchijjitvā niraye nibbattabhāvo ca ghaṭapaṇḍitajātake (jā. 1.10.165 ādayo) dasabhātikarājadārakānaṃ mohamūḷhānaṃ vacanaṃ gahetvā kaṇhadīpāyane aparajjhitvā vāsudevakulassa nāsitabhāvo ca kathetabbo.
ததோ கிச்சானி காரெய்யாதி ஏவங், தாத, பட²மங் முஸாவாத³ங் து³தியங் கோத⁴ங் ததியங் அத⁴ம்மஹாஸங் வஜ்ஜெத்வா ததோ பச்சா² ராஜா ரட்ட²வாஸீனங் கத்தப்³ப³கிச்சானி காரெய்ய. தங் வதங் ஆஹு க²த்தியாதி, க²த்தியமஹாராஜ, யங் மயா வுத்தங், ஏதங் ரஞ்ஞோ வதஸமாதா³னந்தி போராணகபண்டி³தா கத²யிங்ஸு.
Tato kiccāni kāreyyāti evaṃ, tāta, paṭhamaṃ musāvādaṃ dutiyaṃ kodhaṃ tatiyaṃ adhammahāsaṃ vajjetvā tato pacchā rājā raṭṭhavāsīnaṃ kattabbakiccāni kāreyya. Taṃ vataṃ āhu khattiyāti, khattiyamahārāja, yaṃ mayā vuttaṃ, etaṃ rañño vatasamādānanti porāṇakapaṇḍitā kathayiṃsu.
ந தங் கயிராதி யங் தயா ராகா³தி³வஸேன பச்சா² தாபகரங் கம்மங் கதங் ஹோதி, ததோ புப்³பே³ கததோ புன தாதி³ஸங் கம்மங் ந கயிரா, மா கரெய்யாஸி, தாதாதி. வுச்சதேதி தங் ரஞ்ஞோ அக⁴ந்தி வுச்சதி, ஏவங் போராணகபண்டி³தா கத²யிங்ஸு. ஸிரீதி இத³ங் வெஸ்ஸந்தரஸகுணோ புப்³பே³ பா³ராணஸியங் பவத்திதகாரணங் ஆஹரித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ. தத்த² அப்³ரவுந்தி ஸுசிபரிவாரஸெட்டி²னா புச்சி²தா கத²யிங்ஸு. உட்டா²னவீரியேதி யோ போஸோ உட்டா²னே வீரியே ச பதிட்டி²தோ, ந ச பரேஸங் ஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா உஸூயதி, தஸ்மிங் அஹங் அபி⁴ரமாமீதி ஆஹ. ஏவங் தாவ தாத ஸிரீ கதே²ஸி. உஸூயகேதி அலக்கீ² பன, தாத, புச்சி²தா அஹங் பரஸம்பத்திஉஸூயகே து³ஹத³யே து³சித்தே கல்யாணகம்மதூ³ஸகே யோ கல்யாணகம்மங் து³ஸ்ஸந்தோ அப்பியாயந்தோ அட்டீயந்தோ ந கரோதி, தஸ்மிங் அபி⁴ரமாமீதி ஆஹ. ஏவங் ஸா காளகண்ணீ, மஹாராஜ, ரமதி பதிரூபதே³ஸவாஸாதி³னோ குஸலசக்கஸ்ஸ ப⁴ஞ்ஜனீ.
Na taṃ kayirāti yaṃ tayā rāgādivasena pacchā tāpakaraṃ kammaṃ kataṃ hoti, tato pubbe katato puna tādisaṃ kammaṃ na kayirā, mā kareyyāsi, tātāti. Vuccateti taṃ rañño aghanti vuccati, evaṃ porāṇakapaṇḍitā kathayiṃsu. Sirīti idaṃ vessantarasakuṇo pubbe bārāṇasiyaṃ pavattitakāraṇaṃ āharitvā dassento āha. Tattha abravunti suciparivāraseṭṭhinā pucchitā kathayiṃsu. Uṭṭhānavīriyeti yo poso uṭṭhāne vīriye ca patiṭṭhito, na ca paresaṃ sampattiṃ disvā usūyati, tasmiṃ ahaṃ abhiramāmīti āha. Evaṃ tāva tāta sirī kathesi. Usūyaketi alakkhī pana, tāta, pucchitā ahaṃ parasampattiusūyake duhadaye ducitte kalyāṇakammadūsake yo kalyāṇakammaṃ dussanto appiyāyanto aṭṭīyanto na karoti, tasmiṃ abhiramāmīti āha. Evaṃ sā kāḷakaṇṇī, mahārāja, ramati patirūpadesavāsādino kusalacakkassa bhañjanī.
ஸுஹத³யோதி ஸுந்த³ரசித்தோ ஹிதசித்தகோ. நுதா³தி நீஹர. நிவேஸனந்தி லக்கி²யா பன நிவேஸனங் ப⁴வ பதிட்டா² ஹோஹி. ஸ லக்கீ²தி⁴திஸம்பன்னோதி, மஹாராஜ, காஸிபதி ஸோ புரிஸோ பஞ்ஞாய சேவ வீரியேன ச ஸம்பன்னோ. மஹக்³க³தோதி மஹஜ்ஜா²ஸயோ சோரானங் பச்சயபூ⁴தே க³ண்ஹந்தோ அமித்தானங் மூலங் சோரே க³ண்ஹந்தோ அமித்தானங் அக்³க³ங் சி²ந்த³தீதி வத³தி. ஸக்கோதி இந்தோ³. பூ⁴தபதீதி ராஜானங் ஆலபதி. உட்டா²னேதி உட்டா²னவீரியே. நப்பமஜ்ஜதீதி ந பமஜ்ஜதி, ஸப்³ப³கிச்சானி கரோதி. ஸ கல்யாணேதி ஸோ தே³வராஜா உட்டா²னவீரியே மனங் கரொந்தோ பாபகம்மங் அகத்வா கல்யாணே புஞ்ஞகம்மஸ்மிஞ்ஞேவ தி⁴திங் கத்வா அப்பமத்தோ உட்டா²னே மனங் கரோதி, தஸ்ஸ பன கல்யாணகம்மே வீரியகரணபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் ஸரப⁴ங்க³ஜாதகே த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வதாஹி ஸத்³தி⁴ங் கபிட்டா²ராமங் ஆக³ந்த்வா பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா த⁴ம்மஸ்ஸ ஸுதபா⁴வோ, மஹாகண்ஹஜாதகே (ஜா॰ 1.12.61 ஆத³யோ) அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன ஜனங் தாஸெத்வா ஓஸக்கந்தஸ்ஸ ஸாஸனஸ்ஸ பவத்திதபா⁴வோ சாதி ஏவமாதீ³னி வத்தூ²னி கதே²தப்³பா³னி.
Suhadayoti sundaracitto hitacittako. Nudāti nīhara. Nivesananti lakkhiyā pana nivesanaṃ bhava patiṭṭhā hohi. Sa lakkhīdhitisampannoti, mahārāja, kāsipati so puriso paññāya ceva vīriyena ca sampanno. Mahaggatoti mahajjhāsayo corānaṃ paccayabhūte gaṇhanto amittānaṃ mūlaṃ core gaṇhanto amittānaṃ aggaṃ chindatīti vadati. Sakkoti indo. Bhūtapatīti rājānaṃ ālapati. Uṭṭhāneti uṭṭhānavīriye. Nappamajjatīti na pamajjati, sabbakiccāni karoti. Sa kalyāṇeti so devarājā uṭṭhānavīriye manaṃ karonto pāpakammaṃ akatvā kalyāṇe puññakammasmiññeva dhitiṃ katvā appamatto uṭṭhāne manaṃ karoti, tassa pana kalyāṇakamme vīriyakaraṇabhāvadassanatthaṃ sarabhaṅgajātake dvīsu devalokesu devatāhi saddhiṃ kapiṭṭhārāmaṃ āgantvā pañhaṃ pucchitvā dhammassa sutabhāvo, mahākaṇhajātake (jā. 1.12.61 ādayo) attano ānubhāvena janaṃ tāsetvā osakkantassa sāsanassa pavattitabhāvo cāti evamādīni vatthūni kathetabbāni.
க³ந்த⁴ப்³பா³தி சாதுமஹாராஜிகானங் ஹெட்டா² சதுயோனிகா தே³வா, சதுயோனிகத்தாயேவ கிர தே க³ந்த⁴ப்³பா³ நாம ஜாதா. பிதரோதி ப்³ரஹ்மானோ. தே³வாதி உபபத்திதே³வவஸேன ச² காமாவசரதே³வா. தாதி³னோதி ததா²வித⁴ஸ்ஸ குஸலாபி⁴ரதஸ்ஸ ரஞ்ஞோ. ஸாஜீவா ஹொந்தீதி ஸமானஜீவிகா உபஜீவிதப்³பா³. தாதி³ஸா ஹி ராஜானோ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கரொந்தா தே³வதானங் பத்திங் தெ³ந்தி, தா தங் பத்திங் அனுமோதி³த்வா ஸம்படிச்சி²த்வா தி³ப்³ப³யஸேன வட்³ட⁴ந்தி. அனுதிட்ட²ந்தீதி தாதி³ஸஸ்ஸ ரஞ்ஞோ வீரியங் கரொந்தஸ்ஸ அப்பமாத³ங் ஆபஜ்ஜந்தஸ்ஸ தே³வதா அனுதிட்ட²ந்தி அனுக³ச்ச²ந்தி, த⁴ம்மிகங் ரக்க²ங் ஸங்வித³ஹந்தீதி அத்தோ².
Gandhabbāti cātumahārājikānaṃ heṭṭhā catuyonikā devā, catuyonikattāyeva kira te gandhabbā nāma jātā. Pitaroti brahmāno. Devāti upapattidevavasena cha kāmāvacaradevā. Tādinoti tathāvidhassa kusalābhiratassa rañño. Sājīvā hontīti samānajīvikā upajīvitabbā. Tādisā hi rājāno dānādīni puññāni karontā devatānaṃ pattiṃ denti, tā taṃ pattiṃ anumoditvā sampaṭicchitvā dibbayasena vaḍḍhanti. Anutiṭṭhantīti tādisassa rañño vīriyaṃ karontassa appamādaṃ āpajjantassa devatā anutiṭṭhanti anugacchanti, dhammikaṃ rakkhaṃ saṃvidahantīti attho.
ஸோதி ஸோ த்வங். வாயமஸ்ஸூதி தானி ரட்ட²கிச்சானி கரொந்தோ துலனவஸேன தீரணவஸேன பச்சக்க²கம்மவஸேன தேஸு தேஸு கிச்சேஸு வீரியங் கரஸ்ஸு. தத்தே²வ தே வத்தபதா³தி, தாத, யங் மங் த்வங் கிங்ஸு கிச்சங் கதங் வரந்தி புச்சி², தத்த² தவ பஞ்ஹேயேவ ஏதே மயா ‘‘பட²மேனேவ விதத²’’ந்திஆத³யோ வுத்தா, ஏதே வத்தபதா³ வத்தகொட்டா²ஸா, ஏவங் தத்த² வத்தஸ்ஸு. ஏஸாதி யா தே மயா கதி²தா, ஏஸாவ தவ அனுஸாஸனீ. அலந்தி ஏவங் வத்தமானோ ஹி ராஜா அத்தனோ மித்தே ஸுகா²பேதுங், அமித்தானஞ்ச து³க்கா²ய அலங் பரியத்தோ ஸமத்தோ²தி.
Soti so tvaṃ. Vāyamassūti tāni raṭṭhakiccāni karonto tulanavasena tīraṇavasena paccakkhakammavasena tesu tesu kiccesu vīriyaṃ karassu. Tattheva te vattapadāti, tāta, yaṃ maṃ tvaṃ kiṃsu kiccaṃ kataṃ varanti pucchi, tattha tava pañheyeva ete mayā ‘‘paṭhameneva vitatha’’ntiādayo vuttā, ete vattapadā vattakoṭṭhāsā, evaṃ tattha vattassu. Esāti yā te mayā kathitā, esāva tava anusāsanī. Alanti evaṃ vattamāno hi rājā attano mitte sukhāpetuṃ, amittānañca dukkhāya alaṃ pariyatto samatthoti.
ஏவங் வெஸ்ஸந்தரஸகுணேன ஏகாய கா³தா²ய ரஞ்ஞோ பமாத³ங் சோதெ³த்வா ஏகாத³ஸஹி கா³தா²ஹி த⁴ம்மே கதி²தே ‘‘பு³த்³த⁴லீளாய பஞ்ஹோ கதி²தோ’’தி மஹாஜனோ அச்ச²ரியப்³பு⁴தசித்தஜாதோ ஸாது⁴காரஸதானி பவத்தேஸி. ராஜா ஸோமனஸ்ஸப்பத்தோ அமச்சே ஆமந்தெத்வா புச்சி² – ‘‘பொ⁴ந்தோ! அமச்சா மம புத்தேன வெஸ்ஸந்தரேன ஏவங் கதெ²ந்தேன கேன கத்தப்³ப³ங் கிச்சங் கத’’ந்தி. மஹாஸேனகு³த்தேன, தே³வாதி. ‘‘தேன ஹிஸ்ஸ மஹாஸேனகு³த்தட்டா²னங் த³ம்மீ’’தி வெஸ்ஸந்தரங் டா²னந்தரே ட²பேஸி. ஸோ ததோ பட்டா²ய மஹாஸேனகு³த்தட்டா²னே டி²தோ பிது கம்மங் அகாஸீதி.
Evaṃ vessantarasakuṇena ekāya gāthāya rañño pamādaṃ codetvā ekādasahi gāthāhi dhamme kathite ‘‘buddhalīḷāya pañho kathito’’ti mahājano acchariyabbhutacittajāto sādhukārasatāni pavattesi. Rājā somanassappatto amacce āmantetvā pucchi – ‘‘bhonto! Amaccā mama puttena vessantarena evaṃ kathentena kena kattabbaṃ kiccaṃ kata’’nti. Mahāsenaguttena, devāti. ‘‘Tena hissa mahāsenaguttaṭṭhānaṃ dammī’’ti vessantaraṃ ṭhānantare ṭhapesi. So tato paṭṭhāya mahāsenaguttaṭṭhāne ṭhito pitu kammaṃ akāsīti.
வெஸ்ஸந்தரபஞ்ஹோ நிட்டி²தோ.
Vessantarapañho niṭṭhito.
புன ராஜா கதிபாஹச்சயேன புரிமனயேனேவ குண்ட³லினியா ஸந்திகங் தூ³தங் பேஸெத்வா ஸத்தமே தி³வஸே தத்த² க³ந்த்வா பச்சாக³ந்த்வா தத்தே²வ மண்ட³பமஜ்ஜே² நிஸீதி³த்வா குண்ட³லினிங் ஆஹராபெத்வா ஸுவண்ணபீடே² நிஸின்னங் ராஜத⁴ம்மங் புச்ச²ந்தோ கா³த²மாஹ –
Puna rājā katipāhaccayena purimanayeneva kuṇḍaliniyā santikaṃ dūtaṃ pesetvā sattame divase tattha gantvā paccāgantvā tattheva maṇḍapamajjhe nisīditvā kuṇḍaliniṃ āharāpetvā suvaṇṇapīṭhe nisinnaṃ rājadhammaṃ pucchanto gāthamāha –
14.
14.
‘‘ஸக்கி²ஸி த்வங் குண்ட³லினி, மஞ்ஞஸி க²த்தப³ந்து⁴னி;
‘‘Sakkhisi tvaṃ kuṇḍalini, maññasi khattabandhuni;
ரஜ்ஜங் காரேதுகாமேன, கிங் ஸு கிச்சங் கதங் வர’’ந்தி.
Rajjaṃ kāretukāmena, kiṃ su kiccaṃ kataṃ vara’’nti.
தத்த² ஸக்கி²ஸீதி மயா புட்ட²பஞ்ஹங் கதே²துங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீதி புச்ச²தி. குண்ட³லினீதி தஸ்ஸா ஸலிங்க³தோ ஆக³தனாமேனாலபதி. தஸ்ஸா கிர த்³வீஸு கண்ணபிட்டே²ஸு குண்ட³லஸண்டா²னா த்³வே லேகா² அஹேஸுங், தேனஸ்ஸா ‘‘குண்ட³லினீ’’தி நாமங் காரேஸி. மஞ்ஞஸீதி ஜானிஸ்ஸஸி மயா புட்ட²பஞ்ஹஸ்ஸ அத்த²ந்தி. க²த்தப³ந்து⁴னீதி க²த்தஸ்ஸ மஹாஸேனகு³த்தஸ்ஸ ப⁴கி³னிபா⁴வேன நங் ஏவங் ஆலபதி. கஸ்மா பனேஸ வெஸ்ஸந்தரஸகுணங் ஏவங் அபுச்சி²த்வா இமமேவ புச்ச²தீதி? இத்தி²பா⁴வேன. இத்தி²யோ ஹி பரித்தபஞ்ஞா, தஸ்மா ‘‘ஸசே ஸக்கோதி, புச்சி²ஸ்ஸாமி, நோ சே, ந புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி வீமங்ஸனவஸேன ஏவங் புச்சி²த்வா தஞ்ஞேவ பஞ்ஹங் புச்சி².
Tattha sakkhisīti mayā puṭṭhapañhaṃ kathetuṃ sakkhissasīti pucchati. Kuṇḍalinīti tassā saliṅgato āgatanāmenālapati. Tassā kira dvīsu kaṇṇapiṭṭhesu kuṇḍalasaṇṭhānā dve lekhā ahesuṃ, tenassā ‘‘kuṇḍalinī’’ti nāmaṃ kāresi. Maññasīti jānissasi mayā puṭṭhapañhassa atthanti. Khattabandhunīti khattassa mahāsenaguttassa bhaginibhāvena naṃ evaṃ ālapati. Kasmā panesa vessantarasakuṇaṃ evaṃ apucchitvā imameva pucchatīti? Itthibhāvena. Itthiyo hi parittapaññā, tasmā ‘‘sace sakkoti, pucchissāmi, no ce, na pucchissāmī’’ti vīmaṃsanavasena evaṃ pucchitvā taññeva pañhaṃ pucchi.
ஸா ஏவங் ரஞ்ஞா ராஜத⁴ம்மே புச்சி²தே, ‘‘தாத, த்வங் மங் ‘இத்தி²கா நாம கிங் கதெ²ஸ்ஸதீ’தி வீமங்ஸஸி மஞ்ஞே, ஸகலங் தே ராஜத⁴ம்மங் த்³வீஸுயேவ பதே³ஸு பக்கி²பித்வா கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ஆஹ –
Sā evaṃ raññā rājadhamme pucchite, ‘‘tāta, tvaṃ maṃ ‘itthikā nāma kiṃ kathessatī’ti vīmaṃsasi maññe, sakalaṃ te rājadhammaṃ dvīsuyeva padesu pakkhipitvā kathessāmī’’ti vatvā āha –
15.
15.
‘‘த்³வேவ தாத பத³கானி, யத்த² ஸப்³ப³ங் பதிட்டி²தங்;
‘‘Dveva tāta padakāni, yattha sabbaṃ patiṭṭhitaṃ;
அலத்³த⁴ஸ்ஸ ச யோ லாபோ⁴, லத்³த⁴ஸ்ஸ சானுரக்க²ணா.
Aladdhassa ca yo lābho, laddhassa cānurakkhaṇā.
16.
16.
‘‘அமச்சே தாத ஜானாஹி, தீ⁴ரே அத்த²ஸ்ஸ கோவிதே³;
‘‘Amacce tāta jānāhi, dhīre atthassa kovide;
அனக்கா²கிதவே தாத, அஸொண்டே³ அவினாஸகே.
Anakkhākitave tāta, asoṇḍe avināsake.
17.
17.
‘‘யோ ச தங் தாத ரக்கெ²ய்ய, த⁴னங் யஞ்சேவ தே ஸியா;
‘‘Yo ca taṃ tāta rakkheyya, dhanaṃ yañceva te siyā;
ஸூதோவ ரத²ங் ஸங்க³ண்ஹே, ஸோ தே கிச்சானி காரயே.
Sūtova rathaṃ saṅgaṇhe, so te kiccāni kāraye.
18.
18.
‘‘ஸுஸங்க³ஹிதந்தஜனோ, ஸயங் வித்தங் அவெக்கி²ய;
‘‘Susaṅgahitantajano, sayaṃ vittaṃ avekkhiya;
நிதி⁴ஞ்ச இணதா³னஞ்ச, ந கரே பரபத்தியா.
Nidhiñca iṇadānañca, na kare parapattiyā.
19.
19.
‘‘ஸயங் ஆயங் வயங் ஜஞ்ஞா, ஸயங் ஜஞ்ஞா கதாகதங்;
‘‘Sayaṃ āyaṃ vayaṃ jaññā, sayaṃ jaññā katākataṃ;
நிக்³க³ண்ஹே நிக்³க³ஹாரஹங், பக்³க³ண்ஹே பக்³க³ஹாரஹங்.
Niggaṇhe niggahārahaṃ, paggaṇhe paggahārahaṃ.
20.
20.
‘‘ஸயங் ஜானபத³ங் அத்த²ங், அனுஸாஸ ரதே²ஸப⁴;
‘‘Sayaṃ jānapadaṃ atthaṃ, anusāsa rathesabha;
மா தே அத⁴ம்மிகா யுத்தா, த⁴னங் ரட்ட²ஞ்ச நாஸயுங்.
Mā te adhammikā yuttā, dhanaṃ raṭṭhañca nāsayuṃ.
21.
21.
‘‘மா ச வேகே³ன கிச்சானி, கரோஸி காரயேஸி வா;
‘‘Mā ca vegena kiccāni, karosi kārayesi vā;
வேக³ஸா ஹி கதங் கம்மங், மந்தோ³ பச்சா²னுதப்பதி.
Vegasā hi kataṃ kammaṃ, mando pacchānutappati.
22.
22.
‘‘மா தே அதி⁴ஸரே முஞ்ச, ஸுபா³ள்ஹமதி⁴கோபிதங்;
‘‘Mā te adhisare muñca, subāḷhamadhikopitaṃ;
கோத⁴ஸா ஹி ப³ஹூ பீ²தா, குலா அகுலதங் க³தா.
Kodhasā hi bahū phītā, kulā akulataṃ gatā.
23.
23.
‘‘‘மா தாத இஸ்ஸரொம்ஹீ’தி, அனத்தா²ய பதாரயி;
‘‘‘Mā tāta issaromhī’ti, anatthāya patārayi;
இத்தீ²னங் புரிஸானஞ்ச, மா தே ஆஸி து³கு²த்³ரயோ.
Itthīnaṃ purisānañca, mā te āsi dukhudrayo.
24.
24.
‘‘அபேதலோமஹங்ஸஸ்ஸ, ரஞ்ஞோ காமானுஸாரினோ;
‘‘Apetalomahaṃsassa, rañño kāmānusārino;
ஸப்³பே³ போ⁴கா³ வினஸ்ஸந்தி, ரஞ்ஞோ தங் வுச்சதே அக⁴ங்.
Sabbe bhogā vinassanti, rañño taṃ vuccate aghaṃ.
25.
25.
‘‘தத்தே²வ தே வத்தபதா³, ஏஸாவ அனுஸாஸனீ;
‘‘Tattheva te vattapadā, esāva anusāsanī;
த³க்க²ஸ்ஸுதா³னி புஞ்ஞகரோ, அஸொண்டோ³ அவினாஸகோ;
Dakkhassudāni puññakaro, asoṇḍo avināsako;
ஸீலவாஸ்ஸு மஹாராஜ, து³ஸ்ஸீலோ வினிபாதிகோ’’தி.
Sīlavāssu mahārāja, dussīlo vinipātiko’’ti.