Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    2. த²னஸ்ஸிததா³ரகங்க³பஞ்ஹோ

    2. Thanassitadārakaṅgapañho

    2. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ‘த²னஸ்ஸிததா³ரகஸ்ஸ ஏகங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³’ந்தி யங் வதே³ஸி, கதமங் தங் ஏகங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி ? ‘‘யதா², மஹாராஜ, த²னஸ்ஸிததா³ரகோ ஸத³த்தே² லக்³க³தி, கீ²ரத்தி²கோ ரோத³தி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன ஸத³த்தே² லக்³கி³தப்³ப³ங், ஸப்³ப³த்த² த⁴ம்மஞாணேன ப⁴விதப்³ப³ங், உத்³தே³ஸே பரிபுச்சா²ய ஸம்மப்பயோகே³ பவிவேகே க³ருஸங்வாஸே கல்யாணமித்தஸேவனே. இத³ங், மஹாராஜ, த²னஸ்ஸிததா³ரகஸ்ஸ ஏகங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங். பா⁴ஸிதம்பேதங், மஹாராஜ, ப⁴க³வதா தே³வாதிதே³வேன தீ³க⁴னிகாயவரே பரினிப்³பா³னஸுத்தந்தே –

    2. ‘‘Bhante nāgasena, ‘thanassitadārakassa ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’nti yaṃ vadesi, katamaṃ taṃ ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’’nti ? ‘‘Yathā, mahārāja, thanassitadārako sadatthe laggati, khīratthiko rodati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sadatthe laggitabbaṃ, sabbattha dhammañāṇena bhavitabbaṃ, uddese paripucchāya sammappayoge paviveke garusaṃvāse kalyāṇamittasevane. Idaṃ, mahārāja, thanassitadārakassa ekaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena dīghanikāyavare parinibbānasuttante –

    ‘‘‘இங்க⁴ங் தும்ஹே, ஆனந்த³, ஸாரத்தே² 1 க⁴டத², ஸாரத்தே² அனுயுஞ்ஜத²;

    ‘‘‘Iṅghaṃ tumhe, ānanda, sāratthe 2 ghaṭatha, sāratthe anuyuñjatha;

    ஸாரத்தே² அப்பமத்தா ஆதாபினோ பஹிதத்தா விஹரதா²’’’தி.

    Sāratthe appamattā ātāpino pahitattā viharathā’’’ti.

    த²னஸ்ஸிததா³ரகங்க³பஞ்ஹோ து³தியோ.

    Thanassitadārakaṅgapañho dutiyo.







    Footnotes:
    1. ஸத³த்தே² (ஸீ॰ பீ॰)
    2. sadatthe (sī. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact