Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து²கதா²

    Theyyasaṃvāsakavatthukathā

    110. புராணகுலபுத்தோதி புராணஸ்ஸ அனுக்கமேன பாரிஜுஞ்ஞங் பத்தஸ்ஸ குலஸ்ஸ புத்தோ. மாதிபக்க²பிதிபக்க²தோ கோலஞ்ஞா கீ²ணா வினட்டா² மதா அஸ்ஸாதி கீ²ணகோலஞ்ஞோ. அனதி⁴க³தந்தி அப்பத்தங். பா²திங்காதுந்தி வட்³டே⁴துங். இங்கா⁴தி உய்யோஜனத்தே² நிபாதோ. அனுயுஞ்ஜியமானோதி ஏகமந்தங் நெத்வா கேஸமஸ்ஸுஓரோபனகாஸாயபடிக்³க³ஹணஸரணக³மனஉபஜ்ஜா²யக்³க³ஹணகம்மவாசானிஸ்ஸயத⁴ம்மே புச்சி²யமானோ. ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸீதி ஏதங் ஸயங் பப்³ப³ஜிதபா⁴வங் ஆதி³தோ பட்டா²ய ஆசிக்கி².

    110.Purāṇakulaputtoti purāṇassa anukkamena pārijuññaṃ pattassa kulassa putto. Mātipakkhapitipakkhato kolaññā khīṇā vinaṭṭhā matā assāti khīṇakolañño. Anadhigatanti appattaṃ. Phātiṃkātunti vaḍḍhetuṃ. Iṅghāti uyyojanatthe nipāto. Anuyuñjiyamānoti ekamantaṃ netvā kesamassuoropanakāsāyapaṭiggahaṇasaraṇagamanaupajjhāyaggahaṇakammavācānissayadhamme pucchiyamāno. Etamatthaṃ ārocesīti etaṃ sayaṃ pabbajitabhāvaṃ ādito paṭṭhāya ācikkhi.

    தெ²ய்யஸங்வாஸகோ பி⁴க்க²வேதி எத்த² தயோ தெ²ய்யஸங்வாஸகா – லிங்க³த்தே²னகோ, ஸங்வாஸத்தே²னகோ, உப⁴யத்தே²னகோதி. தத்த² யோ ஸயங் பப்³ப³ஜித்வா விஹாரங் க³ந்த்வா ந பி⁴க்கு²வஸ்ஸானி க³ணேதி, ந யதா²வுட்³ட⁴ங் வந்த³னங் ஸாதி³யதி, ந ஆஸனேன படிபா³ஹதி, ந உபோஸத²பவாரணாதீ³ஸு ஸந்தி³ஸ்ஸதி, அயங் லிங்க³மத்தஸ்ஸேவ தே²னிதத்தா லிங்க³த்தே²னகோ நாம.

    Theyyasaṃvāsako bhikkhaveti ettha tayo theyyasaṃvāsakā – liṅgatthenako, saṃvāsatthenako, ubhayatthenakoti. Tattha yo sayaṃ pabbajitvā vihāraṃ gantvā na bhikkhuvassāni gaṇeti, na yathāvuḍḍhaṃ vandanaṃ sādiyati, na āsanena paṭibāhati, na uposathapavāraṇādīsu sandissati, ayaṃ liṅgamattasseva thenitattā liṅgatthenako nāma.

    யோ பன பி⁴க்கூ²ஹி பப்³பா³ஜிதோ ஸாமணேரோ ஸமானோபி விதே³ஸங் க³ந்த்வா ‘‘அஹங் த³ஸவஸ்ஸோ வா வீஸதிவஸ்ஸோ வா’’தி முஸா வத்வா பி⁴க்கு²வஸ்ஸானி க³ணேதி, யதா²வுட்³ட⁴ங் வந்த³னங் ஸாதி³யதி, ஆஸனேன படிபா³ஹதி, உபோஸத²பவாரணாதீ³ஸு ஸந்தி³ஸ்ஸதி, அயங் ஸங்வாஸமத்தஸ்ஸேவ தே²னிதத்தா ஸங்வாஸத்தே²னகோ நாம. பி⁴க்கு²வஸ்ஸக³ணனாதி³கோ ஹி ஸப்³போ³பி கிரியபே⁴தோ³ இமஸ்மிங் அத்தே² ‘‘ஸங்வாஸோ’’தி வேதி³தப்³போ³. ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ‘‘ந மங் கோசி ஜானாதீ’’தி ஏவங் படிபஜ்ஜந்தேபி ஏஸேவ நயோ.

    Yo pana bhikkhūhi pabbājito sāmaṇero samānopi videsaṃ gantvā ‘‘ahaṃ dasavasso vā vīsativasso vā’’ti musā vatvā bhikkhuvassāni gaṇeti, yathāvuḍḍhaṃ vandanaṃ sādiyati, āsanena paṭibāhati, uposathapavāraṇādīsu sandissati, ayaṃ saṃvāsamattasseva thenitattā saṃvāsatthenako nāma. Bhikkhuvassagaṇanādiko hi sabbopi kiriyabhedo imasmiṃ atthe ‘‘saṃvāso’’ti veditabbo. Sikkhaṃ paccakkhāya ‘‘na maṃ koci jānātī’’ti evaṃ paṭipajjantepi eseva nayo.

    யோ பன ஸயங் பப்³ப³ஜித்வா விஹாரங் க³ந்த்வா பி⁴க்கு²வஸ்ஸானி க³ணேதி, யதா²வுட்³ட⁴ங் வந்த³னங் ஸாதி³யதி, ஆஸனேன படிபா³ஹதி, உபோஸத²பவாரணாதீ³ஸு ஸந்தி³ஸ்ஸதி, அயங் லிங்க³ஸ்ஸ சேவ ஸங்வாஸஸ்ஸ ச தே²னிதத்தா உப⁴யத்தே²னகோ நாம. அயங் திவிதோ⁴பி தெ²ய்யஸங்வாஸகோ அனுபஸம்பன்னோ ந உபஸம்பாதே³தப்³போ³, உபஸம்பன்னோ நாஸேதப்³போ³, புன பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசந்தோபி ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³.

    Yo pana sayaṃ pabbajitvā vihāraṃ gantvā bhikkhuvassāni gaṇeti, yathāvuḍḍhaṃ vandanaṃ sādiyati, āsanena paṭibāhati, uposathapavāraṇādīsu sandissati, ayaṃ liṅgassa ceva saṃvāsassa ca thenitattā ubhayatthenako nāma. Ayaṃ tividhopi theyyasaṃvāsako anupasampanno na upasampādetabbo, upasampanno nāsetabbo, puna pabbajjaṃ yācantopi na pabbājetabbo.

    எத்த² ச அஸம்மோஹத்த²ங் இத³ங் பகிண்ணகங் வேதி³தப்³ப³ங் –

    Ettha ca asammohatthaṃ idaṃ pakiṇṇakaṃ veditabbaṃ –

    ‘‘ராஜது³ப்³பி⁴க்க²கந்தார-ரோக³வேரிப⁴யேஹி வா;

    ‘‘Rājadubbhikkhakantāra-rogaveribhayehi vā;

    சீவராஹரணத்த²ங் வா, லிங்க³ங் ஆதி³யதீத⁴ யோ.

    Cīvarāharaṇatthaṃ vā, liṅgaṃ ādiyatīdha yo.

    ஸங்வாஸங் நாதி⁴வாஸேதி, யாவ ஸோ ஸுத்³த⁴மானஸோ;

    Saṃvāsaṃ nādhivāseti, yāva so suddhamānaso;

    தெ²ய்யஸங்வாஸகோ நாம, தாவ ஏஸ ந வுச்சதீ’’தி.

    Theyyasaṃvāsako nāma, tāva esa na vuccatī’’ti.

    தத்ராயங் வித்தா²ரனயோ – இதே⁴கச்சஸ்ஸ ராஜா குத்³தோ⁴ ஹோதி, ஸோ ‘‘ஏவங் மே ஸொத்தி² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸயமேவ லிங்க³ங் க³ஹெத்வா பலாயதி. தங் தி³ஸ்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசெந்தி. ராஜா ‘‘ஸசே பப்³ப³ஜிதோ, ந தங் லப்³பா⁴ கிஞ்சி காது’’ந்தி தஸ்மிங் கோத⁴ங் படிவினேதி, ஸோ ‘‘வூபஸந்தங் மே ராஜப⁴ய’’ந்தி ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் அனோஸரித்வாவ கி³ஹிலிங்க³ங் க³ஹெத்வா ஆக³தோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³. அதா²பி ‘‘ஸாஸனங் நிஸ்ஸாய மயா ஜீவிதங் லத்³த⁴ங், ஹந்த³ தா³னி அஹங் பப்³ப³ஜாமீ’’தி உப்பன்னஸங்வேகோ³ தேனேவ லிங்கே³ன ஆக³ந்த்வா ஆக³ந்துகவத்தங் ந ஸாதி³யதி, பி⁴க்கூ²ஹி புட்டோ² வா அபுட்டோ² வா யதா²பூ⁴தமத்தானங் ஆவிகத்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசதி, லிங்க³ங் அபனெத்வா பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஸசே பன வத்தங் ஸாதி³யதி, பப்³ப³ஜிதாலயங் த³ஸ்ஸேதி, ஸப்³ப³ங் புப்³பே³ வுத்தங் வஸ்ஸக³ணனாதி³பே⁴த³ங் விதி⁴ங் படிபஜ்ஜதி, அயங் ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³.

    Tatrāyaṃ vitthāranayo – idhekaccassa rājā kuddho hoti, so ‘‘evaṃ me sotthi bhavissatī’’ti sayameva liṅgaṃ gahetvā palāyati. Taṃ disvā rañño ārocenti. Rājā ‘‘sace pabbajito, na taṃ labbhā kiñci kātu’’nti tasmiṃ kodhaṃ paṭivineti, so ‘‘vūpasantaṃ me rājabhaya’’nti saṅghamajjhaṃ anosaritvāva gihiliṅgaṃ gahetvā āgato pabbājetabbo. Athāpi ‘‘sāsanaṃ nissāya mayā jīvitaṃ laddhaṃ, handa dāni ahaṃ pabbajāmī’’ti uppannasaṃvego teneva liṅgena āgantvā āgantukavattaṃ na sādiyati, bhikkhūhi puṭṭho vā apuṭṭho vā yathābhūtamattānaṃ āvikatvā pabbajjaṃ yācati, liṅgaṃ apanetvā pabbājetabbo. Sace pana vattaṃ sādiyati, pabbajitālayaṃ dasseti, sabbaṃ pubbe vuttaṃ vassagaṇanādibhedaṃ vidhiṃ paṭipajjati, ayaṃ na pabbājetabbo.

    இத⁴ பனேகச்சோ து³ப்³பி⁴க்கே² ஜீவிதுங் அஸக்கொந்தோ ஸயமேவ லிங்க³ங் க³ஹெத்வா ஸப்³ப³பாஸண்டி³யப⁴த்தானி பு⁴ஞ்ஜந்தோ து³ப்³பி⁴க்கே² வீதிவத்தே ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் அனோஸரித்வாவ கி³ஹிலிங்க³ங் க³ஹெத்வா ஆக³தோதி ஸப்³ப³ங் புரிமஸதி³ஸமேவ .

    Idha panekacco dubbhikkhe jīvituṃ asakkonto sayameva liṅgaṃ gahetvā sabbapāsaṇḍiyabhattāni bhuñjanto dubbhikkhe vītivatte saṅghamajjhaṃ anosaritvāva gihiliṅgaṃ gahetvā āgatoti sabbaṃ purimasadisameva .

    அபரோ மஹாகந்தாரங் நித்த²ரிதுகாமோ ஹோதி, ஸத்த²வாஹோ ச பப்³ப³ஜிதே க³ஹெத்வா க³ச்ச²தி. ஸோ ‘‘ஏவங் மங் ஸத்த²வாஹோ க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸதீ’’தி ஸயமேவ லிங்க³ங் க³ஹெத்வா ஸத்த²வாஹேன ஸத்³தி⁴ங் கந்தாரங் நித்த²ரித்வா கே²மந்தங் பத்வா ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் அனோஸரித்வாவ கி³ஹிலிங்க³ங் க³ஹெத்வா ஆக³தோதி ஸப்³ப³ங் புரிமஸதி³ஸமேவ.

    Aparo mahākantāraṃ nittharitukāmo hoti, satthavāho ca pabbajite gahetvā gacchati. So ‘‘evaṃ maṃ satthavāho gahetvā gamissatī’’ti sayameva liṅgaṃ gahetvā satthavāhena saddhiṃ kantāraṃ nittharitvā khemantaṃ patvā saṅghamajjhaṃ anosaritvāva gihiliṅgaṃ gahetvā āgatoti sabbaṃ purimasadisameva.

    அபரோ ரோக³ப⁴யே உப்பன்னே ஜீவிதுங் அஸக்கொந்தோ ஸயமேவ லிங்க³ங் க³ஹெத்வா ஸப்³ப³பாஸண்டி³யப⁴த்தானி பு⁴ஞ்ஜந்தோ ரோக³ப⁴யே வூபஸந்தே ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் அனோஸரித்வாவ கி³ஹிலிங்க³ங் க³ஹெத்வா ஆக³தோதி ஸப்³ப³ங் புரிமஸதி³ஸமேவ.

    Aparo rogabhaye uppanne jīvituṃ asakkonto sayameva liṅgaṃ gahetvā sabbapāsaṇḍiyabhattāni bhuñjanto rogabhaye vūpasante saṅghamajjhaṃ anosaritvāva gihiliṅgaṃ gahetvā āgatoti sabbaṃ purimasadisameva.

    அபரஸ்ஸ ஏகோ வேரிகோ குத்³தோ⁴ ஹோதி, கா⁴தேதுகாமோ நங் விசரதி, ஸோ ‘‘ஏவங் மே ஸொத்தி² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸயமேவ லிங்க³ங் க³ஹெத்வா பலாயதி. வேரிகோ ‘‘குஹிங் ஸோ’’தி பரியேஸந்தோ ‘‘பப்³ப³ஜித்வா பலாதோ’’தி ஸுத்வா ‘‘ஸசே பப்³ப³ஜிதோ, ந தங் லப்³பா⁴ கிஞ்சி காது’’ந்தி தஸ்மிங் கோத⁴ங் படிவினேதி. ஸோ ‘‘வூபஸந்தங் மே வேரிப⁴ய’’ந்தி ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் அனோஸரித்வாவ கி³ஹிலிங்க³ங் க³ஹெத்வா ஆக³தோதி ஸப்³ப³ங் புரிமஸதி³ஸமேவ.

    Aparassa eko veriko kuddho hoti, ghātetukāmo naṃ vicarati, so ‘‘evaṃ me sotthi bhavissatī’’ti sayameva liṅgaṃ gahetvā palāyati. Veriko ‘‘kuhiṃ so’’ti pariyesanto ‘‘pabbajitvā palāto’’ti sutvā ‘‘sace pabbajito, na taṃ labbhā kiñci kātu’’nti tasmiṃ kodhaṃ paṭivineti. So ‘‘vūpasantaṃ me veribhaya’’nti saṅghamajjhaṃ anosaritvāva gihiliṅgaṃ gahetvā āgatoti sabbaṃ purimasadisameva.

    அபரோ ஞாதிகுலங் க³ந்த்வா ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய கி³ஹி ஹுத்வா ‘‘இமானி சீவரானி இத⁴ வினஸ்ஸிஸ்ஸந்தி, ஸசேபி இமானி க³ஹெத்வா விஹாரங் க³மிஸ்ஸாமி, அந்தராமக்³கே³ மங் ‘சோரோ’தி க³ஹெஸ்ஸந்தி, யங்னூனாஹங் காயபரிஹாரியானி கத்வா க³ச்செ²ய்ய’’ந்தி சீவராஹரணத்த²ங் நிவாஸெத்வா ச பாருபித்வா ச விஹாரங் க³ச்ச²தி. தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ஸாமணேரா ச த³ஹரா ச அப்³பு⁴க்³க³ச்ச²ந்தி, வத்தங் த³ஸ்ஸெந்தி. ஸோ ந ஸாதி³யதி, யதா²பூ⁴தமத்தானங் ஆவிகரோதி. ஸசே பி⁴க்கூ² ‘‘ந தா³னி மயங் தங் முஞ்சிஸ்ஸாமா’’தி ப³லக்காரேன பப்³பா³ஜேதுகாமா ஹொந்தி, காஸாயானி அபனெத்வா புன பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஸசே பன ‘‘நயிமே மம ஹீனாயாவத்தபா⁴வங் ஜானந்தீ’’தி தங்யேவ பி⁴க்கு²பா⁴வங் படிஜானித்வா ஸப்³ப³ங் புப்³பே³ வுத்தங் வஸ்ஸக³ணனாதி³பே⁴த³ங் விதி⁴ங் படிபஜ்ஜதி, அயங் ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³.

    Aparo ñātikulaṃ gantvā sikkhaṃ paccakkhāya gihi hutvā ‘‘imāni cīvarāni idha vinassissanti, sacepi imāni gahetvā vihāraṃ gamissāmi, antarāmagge maṃ ‘coro’ti gahessanti, yaṃnūnāhaṃ kāyaparihāriyāni katvā gaccheyya’’nti cīvarāharaṇatthaṃ nivāsetvā ca pārupitvā ca vihāraṃ gacchati. Taṃ dūratova āgacchantaṃ disvā sāmaṇerā ca daharā ca abbhuggacchanti, vattaṃ dassenti. So na sādiyati, yathābhūtamattānaṃ āvikaroti. Sace bhikkhū ‘‘na dāni mayaṃ taṃ muñcissāmā’’ti balakkārena pabbājetukāmā honti, kāsāyāni apanetvā puna pabbājetabbo. Sace pana ‘‘nayime mama hīnāyāvattabhāvaṃ jānantī’’ti taṃyeva bhikkhubhāvaṃ paṭijānitvā sabbaṃ pubbe vuttaṃ vassagaṇanādibhedaṃ vidhiṃ paṭipajjati, ayaṃ na pabbājetabbo.

    அபரோ மஹாஸாமணேரோ ஞாதிகுலங் க³ந்த்வா உப்பப்³ப³ஜித்வா கம்மந்தானுட்டா²னேன உப்³பா³ள்ஹோ ஹுத்வா புன ‘‘தா³னி அஹங் ஸமணோவ ப⁴விஸ்ஸாமி, தே²ரோபி மே உப்பப்³ப³ஜிதபா⁴வங் ந ஜானாதீ’’தி ததே³வ பத்தசீவரங் ஆதா³ய விஹாரங் ஆக³ச்ச²தி, நாபி தமத்த²ங் பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசேதி, ஸாமணேரபா⁴வங் படிஜானாதி, அயங் தெ²ய்யஸங்வாஸகோயேவ பப்³ப³ஜ்ஜங் ந லப⁴தி. ஸசேபிஸ்ஸ லிங்க³க்³க³ஹணகாலே ஏவங் ஹோதி, ‘‘நாஹங் கஸ்ஸசி ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி விஹாரஞ்ச க³தோ ஆரோசேதி, க³ஹணேனேவ தெ²ய்யஸங்வாஸகோ. அதா²பிஸ்ஸ ‘‘க³ஹணகாலே ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி சித்தங் உப்பன்னங் ஹோதி, விஹாரஞ்ச க³ந்த்வா ‘‘குஹிங் த்வங் ஆவுஸோ க³தோ’’தி வுத்தோ ‘‘ந தா³னி மங் இமே ஜானந்தீ’’தி வஞ்செத்வா நாசிக்க²தி, ‘‘நாசிக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஸஹ து⁴ரனிக்கே²பேன அயம்பி தெ²ய்யஸங்வாஸகோவ. ஸசே பனஸ்ஸ க³ஹணகாலேபி ‘‘ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி சித்தங் உப்பன்னங் ஹோதி, விஹாரங் க³ந்த்வாபி ஆசிக்க²தி, அயங் புன பப்³ப³ஜ்ஜங் லப⁴தி.

    Aparo mahāsāmaṇero ñātikulaṃ gantvā uppabbajitvā kammantānuṭṭhānena ubbāḷho hutvā puna ‘‘dāni ahaṃ samaṇova bhavissāmi, theropi me uppabbajitabhāvaṃ na jānātī’’ti tadeva pattacīvaraṃ ādāya vihāraṃ āgacchati, nāpi tamatthaṃ bhikkhūnaṃ āroceti, sāmaṇerabhāvaṃ paṭijānāti, ayaṃ theyyasaṃvāsakoyeva pabbajjaṃ na labhati. Sacepissa liṅgaggahaṇakāle evaṃ hoti, ‘‘nāhaṃ kassaci ārocessāmī’’ti vihārañca gato āroceti, gahaṇeneva theyyasaṃvāsako. Athāpissa ‘‘gahaṇakāle ācikkhissāmī’’ti cittaṃ uppannaṃ hoti, vihārañca gantvā ‘‘kuhiṃ tvaṃ āvuso gato’’ti vutto ‘‘na dāni maṃ ime jānantī’’ti vañcetvā nācikkhati, ‘‘nācikkhissāmī’’ti saha dhuranikkhepena ayampi theyyasaṃvāsakova. Sace panassa gahaṇakālepi ‘‘ācikkhissāmī’’ti cittaṃ uppannaṃ hoti, vihāraṃ gantvāpi ācikkhati, ayaṃ puna pabbajjaṃ labhati.

    அபரோ த³ஹரஸாமணேரோ மஹந்தோ வா பன அப்³யத்தோ, ஸோ புரிமனயேனேவ உப்பப்³ப³ஜித்வா க⁴ரே வச்ச²கரக்க²ணாதீ³னி கம்மானி காதுங் ந இச்ச²தி, தமேனங் ஞாதகா தானியேவ காஸாயானி அச்சா²தெ³த்வா தா²லகங் வா பத்தங் வா ஹத்தே² த³த்வா ‘‘க³ச்ச² ஸமணோவ ஹோஹீ’’தி க⁴ரா நீஹரந்தி. ஸோ விஹாரங் க³ச்ச²தி, நேவ நங் பி⁴க்கூ² ஜானந்தி ‘‘அயங் உப்பப்³ப³ஜித்வா புன ஸயமேவ பப்³ப³ஜிதோ’’தி, நாபி ஸயங் ஜானாதி, ‘‘யோ ஏவங் பப்³ப³ஜதி, ஸோ தெ²ய்யஸங்வாஸகோ நாம ஹோதீ’’தி. ஸசே தங் பரிபுண்ணவஸ்ஸங் உபஸம்பாதெ³ந்தி, ஸூபஸம்பன்னோ. ஸசே பன அனுபஸம்பன்னகாலேயேவ வினயவினிச்ச²யே வத்தமானே ஸுணாதி, ‘‘யோ ஏவங் பப்³ப³ஜதி, ஸோ தெ²ய்யஸங்வாஸகோ நாம ஹோதீ’’தி. தேன ‘‘மயா ஏவங் கத’’ந்தி பி⁴க்கூ²னங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ங், ஏவங் புன பப்³ப³ஜ்ஜங் லப⁴தி. ஸசே ‘‘ந தா³னி மங் கோசி ஜானாதீ’’தி நாரோசேதி, து⁴ரங் நிக்கி²த்தமத்தே தெ²ய்யஸங்வாஸகோ.

    Aparo daharasāmaṇero mahanto vā pana abyatto, so purimanayeneva uppabbajitvā ghare vacchakarakkhaṇādīni kammāni kātuṃ na icchati, tamenaṃ ñātakā tāniyeva kāsāyāni acchādetvā thālakaṃ vā pattaṃ vā hatthe datvā ‘‘gaccha samaṇova hohī’’ti gharā nīharanti. So vihāraṃ gacchati, neva naṃ bhikkhū jānanti ‘‘ayaṃ uppabbajitvā puna sayameva pabbajito’’ti, nāpi sayaṃ jānāti, ‘‘yo evaṃ pabbajati, so theyyasaṃvāsako nāma hotī’’ti. Sace taṃ paripuṇṇavassaṃ upasampādenti, sūpasampanno. Sace pana anupasampannakāleyeva vinayavinicchaye vattamāne suṇāti, ‘‘yo evaṃ pabbajati, so theyyasaṃvāsako nāma hotī’’ti. Tena ‘‘mayā evaṃ kata’’nti bhikkhūnaṃ ācikkhitabbaṃ, evaṃ puna pabbajjaṃ labhati. Sace ‘‘na dāni maṃ koci jānātī’’ti nāroceti, dhuraṃ nikkhittamatte theyyasaṃvāsako.

    பி⁴க்கு² ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய லிங்க³ங் அனபனெத்வா து³ஸ்ஸீலகம்மங் கத்வா வா அகத்வா வா புன ஸப்³ப³ங் புப்³பே³ வுத்தங் வஸ்ஸக³ணனாதி³பே⁴த³ங் விதி⁴ங் படிபஜ்ஜதி, தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ஹோதி. ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய ஸலிங்கே³ டி²தோ மேது²னங் படிஸேவித்வா வஸ்ஸக³ணனாதி³பே⁴த³ங் விதி⁴ங் ஆபஜ்ஜந்தோ தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ந ஹோதி, பப்³ப³ஜ்ஜாமத்தங் லப⁴தி. அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் பன ஏஸோ தெ²ய்யஸங்வாஸகோதி வுத்தங், தங் ந க³ஹேதப்³ப³ங்.

    Bhikkhu sikkhaṃ paccakkhāya liṅgaṃ anapanetvā dussīlakammaṃ katvā vā akatvā vā puna sabbaṃ pubbe vuttaṃ vassagaṇanādibhedaṃ vidhiṃ paṭipajjati, theyyasaṃvāsako hoti. Sikkhaṃ appaccakkhāya saliṅge ṭhito methunaṃ paṭisevitvā vassagaṇanādibhedaṃ vidhiṃ āpajjanto theyyasaṃvāsako na hoti, pabbajjāmattaṃ labhati. Andhakaṭṭhakathāyaṃ pana eso theyyasaṃvāsakoti vuttaṃ, taṃ na gahetabbaṃ.

    ஏகோ பி⁴க்கு² காஸாயே ஸஉஸ்ஸாஹோவ ஓதா³தங் நிவாஸெத்வா மேது²னங் படிஸேவித்வா புன காஸாயானி நிவாஸெத்வா வஸ்ஸக³ணனாதி³பே⁴த³ங் ஸப்³ப³ங் விதி⁴ங் ஆபஜ்ஜதி, அயம்பி தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ந ஹோதி, பப்³ப³ஜ்ஜாமத்தங் லப⁴தி. ஸசே பன காஸாயே து⁴ரங் நிக்கி²பித்வா ஓதா³தங் நிவாஸெத்வா மேது²னங் படிஸேவித்வா புன காஸாயானி நிவாஸெத்வா வஸ்ஸக³ணனாதி³பே⁴த³ங் ஸப்³ப³ங் விதி⁴ங் ஆபஜ்ஜதி, தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ஹோதி.

    Eko bhikkhu kāsāye saussāhova odātaṃ nivāsetvā methunaṃ paṭisevitvā puna kāsāyāni nivāsetvā vassagaṇanādibhedaṃ sabbaṃ vidhiṃ āpajjati, ayampi theyyasaṃvāsako na hoti, pabbajjāmattaṃ labhati. Sace pana kāsāye dhuraṃ nikkhipitvā odātaṃ nivāsetvā methunaṃ paṭisevitvā puna kāsāyāni nivāsetvā vassagaṇanādibhedaṃ sabbaṃ vidhiṃ āpajjati, theyyasaṃvāsako hoti.

    ஸாமணேரோ ஸலிங்கே³ டி²தோ மேது²னாதி³அஸ்ஸமணகரணத⁴ம்மங் ஆபஜ்ஜித்வாபி தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ந ஹோதி. ஸசேபி காஸாயே ஸஉஸ்ஸாஹோவ காஸாயானி அபனெத்வா மேது²னங் படிஸேவித்வா புன காஸாயானி நிவாஸேதி, நேவ தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ஹோதி. ஸசே பன காஸாயே து⁴ரங் நிக்கி²பித்வா நக்³கோ³ வா ஓதா³தனிவத்தோ² வா மேது²னஸேவனாதீ³ஹி அஸ்ஸமணோ ஹுத்வா காஸாயங் நிவாஸேதி, தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ஹோதி. ஸசேபி கி³ஹிபா⁴வங் பத்த²யமானோ காஸாவங் ஓவட்டிகங் வா கத்வா அஞ்ஞேன வா ஆகாரேன கி³ஹினிவாஸனேன நிவாஸேதி ‘‘ஸோப⁴தி நு கோ² மே கி³ஹிலிங்க³ங், ந ஸோப⁴தீ’’தி வீமங்ஸனத்த²ங், ரக்க²தி தாவ. ‘‘ஸோப⁴தீ’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா பன புன லிங்க³ங் ஸாதி³யந்தோ தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ஹோதி. ஓதா³தங் நிவாஸெத்வா வீமங்ஸனஸம்படிச்ச²னேஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Sāmaṇero saliṅge ṭhito methunādiassamaṇakaraṇadhammaṃ āpajjitvāpi theyyasaṃvāsako na hoti. Sacepi kāsāye saussāhova kāsāyāni apanetvā methunaṃ paṭisevitvā puna kāsāyāni nivāseti, neva theyyasaṃvāsako hoti. Sace pana kāsāye dhuraṃ nikkhipitvā naggo vā odātanivattho vā methunasevanādīhi assamaṇo hutvā kāsāyaṃ nivāseti, theyyasaṃvāsako hoti. Sacepi gihibhāvaṃ patthayamāno kāsāvaṃ ovaṭṭikaṃ vā katvā aññena vā ākārena gihinivāsanena nivāseti ‘‘sobhati nu kho me gihiliṅgaṃ, na sobhatī’’ti vīmaṃsanatthaṃ, rakkhati tāva. ‘‘Sobhatī’’ti sampaṭicchitvā pana puna liṅgaṃ sādiyanto theyyasaṃvāsako hoti. Odātaṃ nivāsetvā vīmaṃsanasampaṭicchanesupi eseva nayo.

    ஸசே பன நிவத்த²காஸாயஸ்ஸ உபரி ஓதா³தங் நிவாஸெத்வா வீமங்ஸதி வா ஸம்படிச்ச²தி வா, ரக்க²தியேவ. பி⁴க்கு²னியாபி ஏஸேவ நயோ. ஸாபி ஹி கி³ஹிபா⁴வங் பத்த²யமானா ஸசே காஸாயங் கி³ஹினிவாஸனங் நிவாஸேதி, ‘‘ஸோப⁴தி நு கோ² மே கி³ஹிலிங்க³ங், ந ஸோப⁴தீ’’தி வீமங்ஸனத்த²ங், ரக்க²தி தாவ. ஸசே ‘‘ஸோப⁴தீ’’தி ஸம்படிச்ச²தி, ந ரக்க²தி. ஓதா³தங் நிவாஸெத்வா வீமங்ஸனஸம்படிச்ச²னேஸுபி ஏஸேவ நயோ. நிவத்த²காஸாயஸ்ஸ பன உபரி ஓதா³தங் நிவாஸெத்வா வீமங்ஸது வா ஸம்படிச்ச²து வா, ரக்க²தியேவ.

    Sace pana nivatthakāsāyassa upari odātaṃ nivāsetvā vīmaṃsati vā sampaṭicchati vā, rakkhatiyeva. Bhikkhuniyāpi eseva nayo. Sāpi hi gihibhāvaṃ patthayamānā sace kāsāyaṃ gihinivāsanaṃ nivāseti, ‘‘sobhati nu kho me gihiliṅgaṃ, na sobhatī’’ti vīmaṃsanatthaṃ, rakkhati tāva. Sace ‘‘sobhatī’’ti sampaṭicchati, na rakkhati. Odātaṃ nivāsetvā vīmaṃsanasampaṭicchanesupi eseva nayo. Nivatthakāsāyassa pana upari odātaṃ nivāsetvā vīmaṃsatu vā sampaṭicchatu vā, rakkhatiyeva.

    ஸசே கோசி வுட்³ட⁴பப்³ப³ஜிதோ வஸ்ஸானி அக³ணெத்வா பாளியம்பி அட்ட²த்வா ஏகபஸ்ஸேனாக³ந்த்வா மஹாபேளாதீ³ஸு கடச்சு²னா உக்கி²த்தே ப⁴த்தபிண்டே³ பத்தங் உபனாமெத்வா ஸேனோ விய மங்ஸபேஸிங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தி, தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ந ஹோதி. பி⁴க்கு²வஸ்ஸானி பன க³ணெத்வா க³ண்ஹந்தோ தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ஹோதி.

    Sace koci vuḍḍhapabbajito vassāni agaṇetvā pāḷiyampi aṭṭhatvā ekapassenāgantvā mahāpeḷādīsu kaṭacchunā ukkhitte bhattapiṇḍe pattaṃ upanāmetvā seno viya maṃsapesiṃ gahetvā gacchati, theyyasaṃvāsako na hoti. Bhikkhuvassāni pana gaṇetvā gaṇhanto theyyasaṃvāsako hoti.

    ஸயங் ஸாமணேரோவ ஸாமணேரபடிபாடியா கூடவஸ்ஸானி க³ணெத்வா க³ண்ஹந்தோ தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ந ஹோதி. பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²படிபாடியா கூடவஸ்ஸானி க³ணெத்வா க³ண்ஹந்தோ ப⁴ண்ட³க்³கே⁴ன காரேதப்³போ³தி.

    Sayaṃ sāmaṇerova sāmaṇerapaṭipāṭiyā kūṭavassāni gaṇetvā gaṇhanto theyyasaṃvāsako na hoti. Bhikkhu bhikkhupaṭipāṭiyā kūṭavassāni gaṇetvā gaṇhanto bhaṇḍagghena kāretabboti.

    தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து²கதா² நிட்டி²தா.

    Theyyasaṃvāsakavatthukathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 48. தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து² • 48. Theyyasaṃvāsakavatthu

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து²கதா²வண்ணனா • Theyyasaṃvāsakavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து²கதா²வண்ணனா • Theyyasaṃvāsakavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து²கதா²வண்ணனா • Theyyasaṃvāsakavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 48. தித்தி²யபக்கந்தககதா² • 48. Titthiyapakkantakakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact