Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    8. திகண்ணஸுத்தவண்ணனா

    8. Tikaṇṇasuttavaṇṇanā

    59. அட்ட²மே திகண்ணோதி தஸ்ஸ நாமங். உபஸங்கமீதி ‘‘ஸமணோ கிர கோ³தமோ பண்டி³தோ, க³ச்சி²ஸ்ஸாமி தஸ்ஸ ஸந்திக’’ந்தி சிந்தெத்வா பு⁴த்தபாதராஸோ மஹாஜனபரிவுதோ உபஸங்கமி. ப⁴க³வதோ ஸம்முகா²தி த³ஸப³லஸ்ஸ புரதோ நிஸீதி³த்வா. வண்ணங் பா⁴ஸதீதி கஸ்மா பா⁴ஸதி? ஸோ கிர இதோ புப்³பே³ ததா²க³தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³தபுப்³போ³. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘பு³த்³தா⁴ நாம து³ராஸதா³, மயி பட²மதரங் அகதெ²ந்தே கதெ²ய்ய வா ந வா. ஸசே ந கதெ²ஸ்ஸதி, அத² மங் ஸமாக³மட்டா²னே கதெ²ந்தங் ஏவங் வக்க²ந்தி ‘த்வங் இத⁴ கஸ்மா கதே²ஸி, யேன தே ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வசனமத்தம்பி ந லத்³த⁴’ந்தி. தஸ்மா ‘ஏவங் மே அயங் க³ரஹா முச்சிஸ்ஸதீ’’’தி மஞ்ஞமானோ பா⁴ஸதி. கிஞ்சாபி ப்³ராஹ்மணானங் வண்ணங் பா⁴ஸதி, ததா²க³தஸ்ஸ பன ஞாணங் க⁴ட்டெஸ்ஸாமீதி அதி⁴ப்பாயேனேவ பா⁴ஸதி. ஏவம்பி தேவிஜ்ஜா ப்³ராஹ்மணாதி தேவிஜ்ஜகப்³ராஹ்மணா ஏவங்பண்டி³தா ஏவங்தீ⁴ரா ஏவங்ப்³யத்தா ஏவங்ப³ஹுஸ்ஸுதா ஏவங்வாதி³னோ, ஏவங்ஸம்மதாதி அத்தோ². இதிபீதி இமினா தேஸங் பண்டி³தாதி³ஆகாரபரிச்சே²த³ங் த³ஸ்ஸேதி. எத்தகேன காரணேன பண்டி³தா…பே॰… எத்தகேன காரணேன ஸம்மதாதி அயஞ்ஹி எத்த² அத்தோ².

    59. Aṭṭhame tikaṇṇoti tassa nāmaṃ. Upasaṅkamīti ‘‘samaṇo kira gotamo paṇḍito, gacchissāmi tassa santika’’nti cintetvā bhuttapātarāso mahājanaparivuto upasaṅkami. Bhagavato sammukhāti dasabalassa purato nisīditvā. Vaṇṇaṃ bhāsatīti kasmā bhāsati? So kira ito pubbe tathāgatassa santikaṃ agatapubbo. Athassa etadahosi – ‘‘buddhā nāma durāsadā, mayi paṭhamataraṃ akathente katheyya vā na vā. Sace na kathessati, atha maṃ samāgamaṭṭhāne kathentaṃ evaṃ vakkhanti ‘tvaṃ idha kasmā kathesi, yena te samaṇassa gotamassa santikaṃ gantvā vacanamattampi na laddha’nti. Tasmā ‘evaṃ me ayaṃ garahā muccissatī’’’ti maññamāno bhāsati. Kiñcāpi brāhmaṇānaṃ vaṇṇaṃ bhāsati, tathāgatassa pana ñāṇaṃ ghaṭṭessāmīti adhippāyeneva bhāsati. Evampi tevijjā brāhmaṇāti tevijjakabrāhmaṇā evaṃpaṇḍitā evaṃdhīrā evaṃbyattā evaṃbahussutā evaṃvādino, evaṃsammatāti attho. Itipīti iminā tesaṃ paṇḍitādiākāraparicchedaṃ dasseti. Ettakena kāraṇena paṇḍitā…pe… ettakena kāraṇena sammatāti ayañhi ettha attho.

    யதா² கத²ங் பன ப்³ராஹ்மணாதி எத்த² யதா²தி காரணவசனங், கத²ங் பனாதி புச்சா²வசனங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – கத²ங் பன, ப்³ராஹ்மண, ப்³ராஹ்மணா தேவிஜ்ஜங் பஞ்ஞாபெந்தி. யதா² ஏவங் ஸக்கா ஹோதி ஜானிதுங், தங் காரணங் வதே³ஹீதி. தங் ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணோ ‘‘ஜானநட்டா²னேயேவ மங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ புச்சி², நோ அஜானநட்டா²னே’’தி அத்தமனோ ஹுத்வா இத⁴, போ⁴ கோ³தமாதிஆதி³மாஹ. தத்த² உப⁴தோதி த்³வீஹிபி பக்கே²ஹி. மாதிதோ ச பிதிதோ சாதி யஸ்ஸ மாதா ப்³ராஹ்மணீ, மாது மாதா ப்³ராஹ்மணீ, தஸ்ஸாபி மாதா ப்³ராஹ்மணீ. பிதா ப்³ராஹ்மணோ, பிது பிதா ப்³ராஹ்மணோ, தஸ்ஸாபி பிதா ப்³ராஹ்மணோ, ஸோ உப⁴தோ ஸுஜாதோ மாதிதோ ச பிதிதோ ச. ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோதி யஸ்ஸ ஸங்ஸுத்³தா⁴ மாது க³ஹணீ, குச்சீ²தி அத்தோ². ‘‘ஸமவேபாகினியா க³ஹணியா’’தி பன எத்த² கம்மஜதேஜோதா⁴து க³ஹணீதி வுச்சதி.

    Yathā kathaṃ pana brāhmaṇāti ettha yathāti kāraṇavacanaṃ, kathaṃ panāti pucchāvacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – kathaṃ pana, brāhmaṇa, brāhmaṇā tevijjaṃ paññāpenti. Yathā evaṃ sakkā hoti jānituṃ, taṃ kāraṇaṃ vadehīti. Taṃ sutvā brāhmaṇo ‘‘jānanaṭṭhāneyeva maṃ sammāsambuddho pucchi, no ajānanaṭṭhāne’’ti attamano hutvā idha, bho gotamātiādimāha. Tattha ubhatoti dvīhipi pakkhehi. Mātito ca pitito cāti yassa mātā brāhmaṇī, mātu mātā brāhmaṇī, tassāpi mātā brāhmaṇī. Pitā brāhmaṇo, pitu pitā brāhmaṇo, tassāpi pitā brāhmaṇo, so ubhato sujāto mātito ca pitito ca. Saṃsuddhagahaṇikoti yassa saṃsuddhā mātu gahaṇī, kucchīti attho. ‘‘Samavepākiniyā gahaṇiyā’’ti pana ettha kammajatejodhātu gahaṇīti vuccati.

    யாவ ஸத்தமா பிதாமஹயுகா³தி எத்த² பிது பிதா பிதாமஹோ, பிதாமஹஸ்ஸ யுக³ங் பிதாமஹயுக³ங். யுக³ந்தி ஆயுப்பமாணங் வுச்சதி. அபி⁴லாபமத்தமேவ சேதங், அத்த²தோ பன பிதாமஹோயேவ பிதாமஹயுக³ங். ததோ உத்³த⁴ங் ஸப்³பே³பி புப்³ப³புரிஸா பிதாமஹக்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதா. ஏவங் யாவ ஸத்தமோ புரிஸோ, தாவ ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோ, அத² வா அக்கி²த்தோ அனுபக்குட்டோ² ஜாதிவாதே³னாதி த³ஸ்ஸேதி. அக்கி²த்தோதி ‘‘அபனேத² ஏதங், கிங் இமினா’’தி ஏவங் அக்கி²த்தோ அனவக்கி²த்தோ. அனுபக்குட்டோ²தி ந உபக்குட்டோ², ந அக்கோஸங் வா நிந்த³ங் வா பத்தபுப்³போ³. கேன காரணேனாதி? ஜாதிவாதே³ன. ‘‘இதிபி ஹீனஜாதிகோ ஏஸோ’’தி ஏவரூபேன வசனேனாதி அத்தோ².

    Yāva sattamā pitāmahayugāti ettha pitu pitā pitāmaho, pitāmahassa yugaṃ pitāmahayugaṃ. Yuganti āyuppamāṇaṃ vuccati. Abhilāpamattameva cetaṃ, atthato pana pitāmahoyeva pitāmahayugaṃ. Tato uddhaṃ sabbepi pubbapurisā pitāmahaggahaṇeneva gahitā. Evaṃ yāva sattamo puriso, tāva saṃsuddhagahaṇiko, atha vā akkhitto anupakkuṭṭho jātivādenāti dasseti. Akkhittoti ‘‘apanetha etaṃ, kiṃ iminā’’ti evaṃ akkhitto anavakkhitto. Anupakkuṭṭhoti na upakkuṭṭho, na akkosaṃ vā nindaṃ vā pattapubbo. Kena kāraṇenāti? Jātivādena. ‘‘Itipi hīnajātiko eso’’ti evarūpena vacanenāti attho.

    அஜ்ஜா²யகோதி இத³ங் ‘‘ந தா³னிமே ஜா²யந்தி, ந தா³னிமே ஜா²யந்தீதி கோ², வாஸெட்ட², அஜ்ஜா²யகா அஜ்ஜா²யகாதேவ ததியங் அக்க²ரங் உபனிப்³ப³த்த’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 3.132) ஏவங் பட²மகப்பிககாலே ஜா²னவிரஹிதானங் ப்³ராஹ்மணானங் க³ரஹவசனங் உப்பன்னங். இதா³னி பன தங் அஜ்ஜா²யதீதி அஜ்ஜா²யகோ, மந்தே பரிவத்தேதீதி இமினா அத்தே²ன பஸங்ஸாவசனங் கத்வா வோஹரந்தி. மந்தே தா⁴ரேதீதி மந்தத⁴ரோ.

    Ajjhāyakoti idaṃ ‘‘na dānime jhāyanti, na dānime jhāyantīti kho, vāseṭṭha, ajjhāyakā ajjhāyakāteva tatiyaṃ akkharaṃ upanibbatta’’nti (dī. ni. 3.132) evaṃ paṭhamakappikakāle jhānavirahitānaṃ brāhmaṇānaṃ garahavacanaṃ uppannaṃ. Idāni pana taṃ ajjhāyatīti ajjhāyako, mante parivattetīti iminā atthena pasaṃsāvacanaṃ katvā voharanti. Mante dhāretīti mantadharo.

    திண்ணங் வேதா³னந்தி இருப்³பே³த³யஜுப்³பே³த³ஸாமப்³பே³தா³னங். ஒட்ட²பஹதகரணவஸேன பாரங் க³தோதி பாரகூ³. ஸஹ நிக⁴ண்டு³னா ச கேடுபே⁴ன ச ஸனிக⁴ண்டு³கேடுபா⁴னங். நிக⁴ண்டூ³தி நாமனிக⁴ண்டு³ருக்கா²தீ³னங் வேவசனபகாஸகஸத்த²ங். கேடுப⁴ந்தி கிரியாகப்பவிகப்போ கவீனங் உபகாராய ஸத்த²ங். ஸஹ அக்க²ரப்பபே⁴தே³ன ஸாக்க²ரப்பபே⁴தா³னங். அக்க²ரப்பபே⁴தோ³தி ஸிக்கா² ச நிருத்தி ச. இதிஹாஸபஞ்சமானந்தி ஆத²ப்³ப³ணவேத³ங் சதுத்த²ங் கத்வா இதிஹ ஆஸ, இதிஹ ஆஸாதி ஈதி³ஸவசனபடிஸங்யுத்தோ புராணகதா²ஸங்கா²தோ க²த்தவிஜ்ஜாஸங்கா²தோ வா இதிஹாஸோ பஞ்சமோ ஏதேஸந்தி இதிஹாஸபஞ்சமா. தேஸங் இதிஹாஸபஞ்சமானங் வேதா³னங்.

    Tiṇṇaṃ vedānanti irubbedayajubbedasāmabbedānaṃ. Oṭṭhapahatakaraṇavasena pāraṃ gatoti pāragū. Saha nighaṇḍunā ca keṭubhena ca sanighaṇḍukeṭubhānaṃ. Nighaṇḍūti nāmanighaṇḍurukkhādīnaṃ vevacanapakāsakasatthaṃ. Keṭubhanti kiriyākappavikappo kavīnaṃ upakārāya satthaṃ. Saha akkharappabhedena sākkharappabhedānaṃ. Akkharappabhedoti sikkhā ca nirutti ca. Itihāsapañcamānanti āthabbaṇavedaṃ catutthaṃ katvā itiha āsa, itiha āsāti īdisavacanapaṭisaṃyutto purāṇakathāsaṅkhāto khattavijjāsaṅkhāto vā itihāso pañcamo etesanti itihāsapañcamā. Tesaṃ itihāsapañcamānaṃ vedānaṃ.

    பத³ங் தத³வஸேஸஞ்ச ப்³யாகரணங் அதீ⁴யதி வேதே³தி சாதி பத³கோ வெய்யாகரணோ. லோகாயதங் வுச்சதி விதண்ட³வாத³ஸத்த²ங். மஹாபுரிஸலக்க²ணந்தி மஹாபுரிஸானங் பு³த்³தா⁴தீ³னங் லக்க²ணதீ³பகங் த்³வாத³ஸஸஹஸ்ஸக³ந்த²பமாணங் ஸத்த²ங், யத்த² ஸோளஸஸஹஸ்ஸகா³தா²பத³பரிமாணா பு³த்³த⁴மந்தா நாம அஹேஸுங், யேஸங் வஸேன ‘‘இமினா லக்க²ணேன ஸமன்னாக³தா பு³த்³தா⁴ நாம ஹொந்தி , இமினா பச்சேகபு³த்³தா⁴, த்³வே அக்³க³ஸாவகா, அஸீதி மஹாஸாவகா, பு³த்³த⁴மாதா, பு³த்³த⁴பிதா, அக்³கு³பட்டா²கா, அக்³கு³பட்டா²யிகா, ராஜா சக்கவத்தீ’’தி அயங் விஸேஸோ ஞாயதி. அனவயோதி இமேஸு லோகாயதமஹாபுரிஸலக்க²ணேஸு அனூனோ பரிபூரகாரீ, அவயோ ந ஹோதீதி வுத்தங் ஹோதி. அவயோ நாம யோ தானி அத்த²தோ ச க³ந்த²தோ ச ஸந்தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கோதி. அத² வா அனவயோதி அனு அவயோ, ஸந்தி⁴வஸேன உகாரலோபோ. அனு அவயோ பரிபுண்ணஸிப்போதி அத்தோ².

    Padaṃ tadavasesañca byākaraṇaṃ adhīyati vedeti cāti padako veyyākaraṇo. Lokāyataṃ vuccati vitaṇḍavādasatthaṃ. Mahāpurisalakkhaṇanti mahāpurisānaṃ buddhādīnaṃ lakkhaṇadīpakaṃ dvādasasahassaganthapamāṇaṃ satthaṃ, yattha soḷasasahassagāthāpadaparimāṇā buddhamantā nāma ahesuṃ, yesaṃ vasena ‘‘iminā lakkhaṇena samannāgatā buddhā nāma honti , iminā paccekabuddhā, dve aggasāvakā, asīti mahāsāvakā, buddhamātā, buddhapitā, aggupaṭṭhākā, aggupaṭṭhāyikā, rājā cakkavattī’’ti ayaṃ viseso ñāyati. Anavayoti imesu lokāyatamahāpurisalakkhaṇesu anūno paripūrakārī, avayo na hotīti vuttaṃ hoti. Avayo nāma yo tāni atthato ca ganthato ca sandhāretuṃ na sakkoti. Atha vā anavayoti anu avayo, sandhivasena ukāralopo. Anu avayo paripuṇṇasippoti attho.

    தேன ஹீதி இத³ங் ப⁴க³வா நங் ஆயாசந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘இதா³னிஸ்ஸ பஞ்ஹங் கதே²துங் காலோ’’தி ஞத்வா ஆஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யஸ்மா மங் ஆயாசஸி, தஸ்மா ஸுணாஹீதி. விவிச்சேவ காமேஹீதிஆதி³ விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.70) வித்தா²ரிதமேவ. இத⁴ பனேதங் திஸ்ஸன்னங் விஜ்ஜானங் புப்³ப³பா⁴க³படிபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தத்த² த்³வின்னங் விஜ்ஜானங் அனுபத³வண்ணனா சேவ பா⁴வனானயோ ச விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 2.402 ஆத³யோ) வித்தா²ரிதோவ.

    Tenati idaṃ bhagavā naṃ āyācantaṃ disvā ‘‘idānissa pañhaṃ kathetuṃ kālo’’ti ñatvā āha. Tassattho – yasmā maṃ āyācasi, tasmā suṇāhīti. Vivicceva kāmehītiādi visuddhimagge (visuddhi. 1.70) vitthāritameva. Idha panetaṃ tissannaṃ vijjānaṃ pubbabhāgapaṭipattidassanatthaṃ vuttanti veditabbaṃ. Tattha dvinnaṃ vijjānaṃ anupadavaṇṇanā ceva bhāvanānayo ca visuddhimagge (visuddhi. 2.402 ādayo) vitthāritova.

    பட²மா விஜ்ஜாதி பட²மங் உப்பன்னாதி பட²மா, விதி³தகரணட்டே²ன விஜ்ஜா. கிங் விதி³தங் கரோதி? புப்³பே³னிவாஸங். அவிஜ்ஜாதி தஸ்ஸேவ புப்³பே³னிவாஸஸ்ஸ அவிதி³தகரணட்டே²ன தப்படிச்சா²த³கோ மோஹோ வுச்சதி. தமோதி ஸ்வேவ மோஹோ படிச்சா²த³கட்டே²ன தமோதி வுச்சதி. ஆலோகோதி ஸாயேவ விஜ்ஜா ஓபா⁴ஸகரணட்டே²ன ஆலோகோதி வுச்சதி. எத்த² ச விஜ்ஜா அதி⁴க³தாதி அயங் அத்தோ² . ஸேஸங் பஸங்ஸாவசனங். யோஜனா பனெத்த² அயமஸ்ஸ விஜ்ஜா அதி⁴க³தா, அத²ஸ்ஸ அதி⁴க³தவிஜ்ஜஸ்ஸ அவிஜ்ஜா விஹதா வினட்டா²தி அத்தோ². கஸ்மா? யஸ்மா விஜ்ஜா உப்பன்னா. இதரஸ்மிம்பி பத³த்³வயே ஏஸேவ நயோ. யதா² தந்தி எத்த² யதா²தி ஓபம்மங், ந்தி நிபாதமத்தங். ஸதியா அவிப்பவாஸேன அப்பமத்தஸ்ஸ. வீரியாதாபேன ஆதாபினோ. காயே ச ஜீவிதே ச அனபெக்க²தாய பஹிதத்தஸ்ஸ. பேஸிதத்தஸ்ஸாதி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² அப்பமத்தஸ்ஸ ஆதாபினோ பஹிதத்தஸ்ஸ விஹரதோ அவிஜ்ஜா விஹஞ்ஞெய்ய, விஜ்ஜா உப்பஜ்ஜெய்ய. தமோ விஹஞ்ஞெய்ய, ஆலோகோ உப்பஜ்ஜெய்ய, ஏவமேவ தஸ்ஸ அவிஜ்ஜா விஹதா , விஜ்ஜா உப்பன்னா. தமோ விஹதோ, ஆலோகோ உப்பன்னோ. ஏதஸ்ஸ தேன பதா⁴னானுயோக³ஸ்ஸ அனுரூபமேவ ப²லங் லத்³த⁴ந்தி.

    Paṭhamā vijjāti paṭhamaṃ uppannāti paṭhamā, viditakaraṇaṭṭhena vijjā. Kiṃ viditaṃ karoti? Pubbenivāsaṃ. Avijjāti tasseva pubbenivāsassa aviditakaraṇaṭṭhena tappaṭicchādako moho vuccati. Tamoti sveva moho paṭicchādakaṭṭhena tamoti vuccati. Ālokoti sāyeva vijjā obhāsakaraṇaṭṭhena ālokoti vuccati. Ettha ca vijjā adhigatāti ayaṃ attho . Sesaṃ pasaṃsāvacanaṃ. Yojanā panettha ayamassa vijjā adhigatā, athassa adhigatavijjassa avijjā vihatā vinaṭṭhāti attho. Kasmā? Yasmā vijjā uppannā. Itarasmimpi padadvaye eseva nayo. Yathā tanti ettha yathāti opammaṃ, tanti nipātamattaṃ. Satiyā avippavāsena appamattassa. Vīriyātāpena ātāpino. Kāye ca jīvite ca anapekkhatāya pahitattassa. Pesitattassāti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā appamattassa ātāpino pahitattassa viharato avijjā vihaññeyya, vijjā uppajjeyya. Tamo vihaññeyya, āloko uppajjeyya, evameva tassa avijjā vihatā , vijjā uppannā. Tamo vihato, āloko uppanno. Etassa tena padhānānuyogassa anurūpameva phalaṃ laddhanti.

    சுதூபபாதகதா²யங் விஜ்ஜாதி தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணவிஜ்ஜா. அவிஜ்ஜாதி ஸத்தானங் சுதிபடிஸந்தி⁴ப்படிச்சா²தி³கா அவிஜ்ஜா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Cutūpapātakathāyaṃ vijjāti dibbacakkhuñāṇavijjā. Avijjāti sattānaṃ cutipaṭisandhippaṭicchādikā avijjā. Sesaṃ vuttanayameva.

    ததியவிஜ்ஜாய ஸோ ஏவங் ஸமாஹிதே சித்தேதி விபஸ்ஸனாபாத³கங் சதுத்த²ஜ்ஜா²னசித்தங் வேதி³தப்³ப³ங். ஆஸவானங் க²யஞாணாயாதி அரஹத்தமக்³க³ஞாணத்தா²ய. அரஹத்தமக்³கோ³ ஹி ஆஸவவினாஸனதோ ஆஸவானங் க²யோதி வுச்சதி, தத்ர சேதங் ஞாணங் தத்த² பரியாபன்னத்தாதி. சித்தங் அபி⁴னின்னாமேதீதி விபஸ்ஸனாசித்தங் அபி⁴னீஹரதி. ஸோ இத³ங் து³க்க²ந்தி ஏவமாதீ³ஸு எத்தகங் து³க்க²ங், ந இதோ பி⁴ய்யோதி ஸப்³ப³ம்பி து³க்க²ஸச்சங் ஸரஸலக்க²ணப்படிவேதே⁴ன யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி படிவிஜ்ஜ²தி, தஸ்ஸ ச து³க்க²ஸ்ஸ நிப்³ப³த்திகங் தண்ஹங் ‘‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’’தி, தது³ப⁴யம்பி யங் டா²னங் பத்வா நிருஜ்ஜ²தி , தங் தேஸங் அபவத்திங் நிப்³பா³னங் ‘‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’’தி. தஸ்ஸ ச ஸம்பாபகங் அரியமக்³க³ங் ‘‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’’தி ஸரஸலக்க²ணப்படிவேதே⁴ன யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி படிவிஜ்ஜ²தீதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Tatiyavijjāya so evaṃ samāhite citteti vipassanāpādakaṃ catutthajjhānacittaṃ veditabbaṃ. Āsavānaṃ khayañāṇāyāti arahattamaggañāṇatthāya. Arahattamaggo hi āsavavināsanato āsavānaṃ khayoti vuccati, tatra cetaṃ ñāṇaṃ tattha pariyāpannattāti. Cittaṃ abhininnāmetīti vipassanācittaṃ abhinīharati. So idaṃ dukkhanti evamādīsu ettakaṃ dukkhaṃ, na ito bhiyyoti sabbampi dukkhasaccaṃ sarasalakkhaṇappaṭivedhena yathābhūtaṃ pajānāti paṭivijjhati, tassa ca dukkhassa nibbattikaṃ taṇhaṃ ‘‘ayaṃ dukkhasamudayo’’ti, tadubhayampi yaṃ ṭhānaṃ patvā nirujjhati , taṃ tesaṃ apavattiṃ nibbānaṃ ‘‘ayaṃ dukkhanirodho’’ti. Tassa ca sampāpakaṃ ariyamaggaṃ ‘‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’’ti sarasalakkhaṇappaṭivedhena yathābhūtaṃ pajānāti paṭivijjhatīti evamattho veditabbo.

    ஏவங் ஸரூபதோ ஸச்சானி த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி கிலேஸவஸேன பரியாயதோ த³ஸ்ஸெந்தோ இமே ஆஸவாதிஆதி³மாஹ. தஸ்ஸ ஏவங் ஜானதோ ஏவங் பஸ்ஸதோதி தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஏவங் ஜானந்தஸ்ஸ ஏவங் பஸ்ஸந்தஸ்ஸ. ஸஹ விபஸ்ஸனாய கோடிப்பத்தங் மக்³க³ங் கதே²ஸி. காமாஸவாதி காமாஸவதோ. விமுச்சதீதி இமினா மக்³க³க்க²ணங் த³ஸ்ஸேதி. மக்³க³க்க²ணே ஹி சித்தங் விமுச்சதி, ப²லக்க²ணே விமுத்தங் ஹோதி. விமுத்தஸ்மிங் விமுத்தமிதி ஞாணந்தி இமினா பச்சவெக்க²ணஞாணங் த³ஸ்ஸேதி. கீ²ணா ஜாதீதிஆதீ³ஹி தஸ்ஸ பூ⁴மிங். தேன ஹி ஞாணேன ஸோ பச்சவெக்க²ந்தோ கீ²ணா ஜாதீதிஆதீ³னி பஜானாதி. கதமா பனஸ்ஸ ஜாதி கீ²ணா, கத²ஞ்ச நங் பஜானாதீதி? ந தாவஸ்ஸ அதீதா ஜாதி கீ²ணா புப்³பே³வ கீ²ணத்தா, ந அனாக³தா, அனாக³தே வாயாமாபா⁴வதோ, ந பச்சுப்பன்னா, விஜ்ஜமானத்தா. யா பன மக்³க³ஸ்ஸ அபா⁴விதத்தா உப்பஜ்ஜெய்ய ஏகசதுபஞ்சவோகாரப⁴வேஸு ஏகசதுபஞ்சக்க²ந்த⁴ப்பபே⁴தா³ ஜாதி, ஸா மக்³க³ஸ்ஸ பா⁴விதத்தா அனுப்பாத³த⁴ம்மதங் ஆபஜ்ஜனேன கீ²ணா. தங் ஸோ மக்³க³பா⁴வனாய பஹீனகிலேஸே பச்சவெக்கி²த்வா கிலேஸாபா⁴வே விஜ்ஜமானம்பி கம்மங் ஆயதிஅப்படிஸந்தி⁴கங் ஹோதீதி ஜானந்தோ பஜானாதி.

    Evaṃ sarūpato saccāni dassetvā idāni kilesavasena pariyāyato dassento ime āsavātiādimāha. Tassa evaṃ jānato evaṃ passatoti tassa bhikkhuno evaṃ jānantassa evaṃ passantassa. Saha vipassanāya koṭippattaṃ maggaṃ kathesi. Kāmāsavāti kāmāsavato. Vimuccatīti iminā maggakkhaṇaṃ dasseti. Maggakkhaṇe hi cittaṃ vimuccati, phalakkhaṇe vimuttaṃ hoti. Vimuttasmiṃ vimuttamiti ñāṇanti iminā paccavekkhaṇañāṇaṃ dasseti. Khīṇā jātītiādīhi tassa bhūmiṃ. Tena hi ñāṇena so paccavekkhanto khīṇā jātītiādīni pajānāti. Katamā panassa jāti khīṇā, kathañca naṃ pajānātīti? Na tāvassa atītā jāti khīṇā pubbeva khīṇattā, na anāgatā, anāgate vāyāmābhāvato, na paccuppannā, vijjamānattā. Yā pana maggassa abhāvitattā uppajjeyya ekacatupañcavokārabhavesu ekacatupañcakkhandhappabhedā jāti, sā maggassa bhāvitattā anuppādadhammataṃ āpajjanena khīṇā. Taṃ so maggabhāvanāya pahīnakilese paccavekkhitvā kilesābhāve vijjamānampi kammaṃ āyatiappaṭisandhikaṃ hotīti jānanto pajānāti.

    வுஸிதந்தி வுத்த²ங் பரிவுத்த²ங், கதங் சரிதங் நிட்டி²தந்தி அத்தோ². ப்³ரஹ்மசரியந்தி மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியங். புது²ஜ்ஜனகல்யாணகேன ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸத்த ஸெக்கா² ப்³ரஹ்மசரியவாஸங் வஸந்தி நாம, கீ²ணாஸவோ வுத்த²வாஸோ. தஸ்மா ஸோ அத்தனோ ப்³ரஹ்மசரியவாஸங் பச்சவெக்க²ந்தோ ‘‘வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரிய’’ந்தி பஜானாதி. கதங் கரணீயந்தி சதூஸு ஸச்சேஸு சதூஹி மக்³கே³ஹி பரிஞ்ஞாபஹானஸச்சி²கிரியாபா⁴வனாபி⁴ஸமயவஸேன ஸோளஸவித⁴ம்பி கிச்சங் நிட்டா²பிதந்தி அத்தோ². புது²ஜ்ஜனகல்யாணகாத³யோ ஹி தங் கிச்சங் கரொந்தி, கீ²ணாஸவோ கதகரணீயோ. தஸ்மா ஸோ அத்தனோ கரணீயங் பச்சவெக்க²ந்தோ ‘‘கதங் கரணீய’’ந்தி பஜானாதி. நாபரங் இத்த²த்தாயாதி புன இத்த²பா⁴வாய, ஏவங் ஸோளஸவித⁴கிச்சபா⁴வாய கிலேஸக்க²யாய வா மக்³க³பா⁴வனாகிச்சங் மே நத்தீ²தி பஜானாதி. அத² வா இத்த²த்தாயாதி இத்த²பா⁴வதோ, இமஸ்மா ஏவங் பகாரா இதா³னி வத்தமானக்க²ந்த⁴ஸந்தானா அபரங் க²ந்த⁴ஸந்தானங் மய்ஹங் நத்தி², இமே பன பஞ்சக்க²ந்தா⁴ பரிஞ்ஞாதா திட்ட²ந்தி சி²ன்னமூலகா ருக்கா² விய. தே சரிமகவிஞ்ஞாணனிரோதே⁴ன அனுபாதா³னோ விய ஜாதவேதோ³ நிப்³பா³யிஸ்ஸந்தீதி பஜானாதி. இத⁴ விஜ்ஜாதி அரஹத்தமக்³க³ஞாணவிஜ்ஜா. அவிஜ்ஜாதி சதுஸச்சப்படிச்சா²தி³கா அவிஜ்ஜா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Vusitanti vutthaṃ parivutthaṃ, kataṃ caritaṃ niṭṭhitanti attho. Brahmacariyanti maggabrahmacariyaṃ. Puthujjanakalyāṇakena hi saddhiṃ satta sekkhā brahmacariyavāsaṃ vasanti nāma, khīṇāsavo vutthavāso. Tasmā so attano brahmacariyavāsaṃ paccavekkhanto ‘‘vusitaṃ brahmacariya’’nti pajānāti. Kataṃ karaṇīyanti catūsu saccesu catūhi maggehi pariññāpahānasacchikiriyābhāvanābhisamayavasena soḷasavidhampi kiccaṃ niṭṭhāpitanti attho. Puthujjanakalyāṇakādayo hi taṃ kiccaṃ karonti, khīṇāsavo katakaraṇīyo. Tasmā so attano karaṇīyaṃ paccavekkhanto ‘‘kataṃ karaṇīya’’nti pajānāti. Nāparaṃ itthattāyāti puna itthabhāvāya, evaṃ soḷasavidhakiccabhāvāya kilesakkhayāya vā maggabhāvanākiccaṃ me natthīti pajānāti. Atha vā itthattāyāti itthabhāvato, imasmā evaṃ pakārā idāni vattamānakkhandhasantānā aparaṃ khandhasantānaṃ mayhaṃ natthi, ime pana pañcakkhandhā pariññātā tiṭṭhanti chinnamūlakā rukkhā viya. Te carimakaviññāṇanirodhena anupādāno viya jātavedo nibbāyissantīti pajānāti. Idha vijjāti arahattamaggañāṇavijjā. Avijjāti catusaccappaṭicchādikā avijjā. Sesaṃ vuttanayameva.

    அனுச்சாவசஸீலஸ்ஸாதி யஸ்ஸ ஸீலங் காலேன ஹாயதி, காலேன வட்³ட⁴தி, ஸோ உச்சாவசஸீலோ நாம ஹோதி. கீ²ணாஸவஸ்ஸ பன ஸீலங் ஏகந்தவட்³டி⁴தமேவ. தஸ்மா ஸோ அனுச்சாவசஸீலோ நாம ஹோதி. வஸீபூ⁴தந்தி வஸிப்பத்தங். ஸுஸமாஹிதந்தி ஸுட்டு² ஸமாஹிதங், ஆரம்மணம்ஹி ஸுட்ட²பிதங். தீ⁴ரந்தி தி⁴திஸம்பன்னங். மச்சுஹாயினந்தி மச்சுங் ஜஹித்வா டி²தங். ஸப்³ப³ப்பஹாயினந்தி ஸப்³பே³ பாபத⁴ம்மே பஜஹித்வா டி²தங். பு³த்³த⁴ந்தி சதுஸச்சபு³த்³த⁴ங். அந்திமதே³ஹினந்தி ஸப்³ப³பச்சி²மஸரீரதா⁴ரினங். தங் நமஸ்ஸந்தி கோ³தமந்தி தங் கோ³தமகொ³த்தங் பு³த்³த⁴ஸாவகா நமஸ்ஸந்தி. அத² வா கோ³தமபு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாவகோபி கோ³தமோ, தங் கோ³தமங் தே³வமனுஸ்ஸா நமஸ்ஸந்தீதி அத்தோ².

    Anuccāvacasīlassāti yassa sīlaṃ kālena hāyati, kālena vaḍḍhati, so uccāvacasīlo nāma hoti. Khīṇāsavassa pana sīlaṃ ekantavaḍḍhitameva. Tasmā so anuccāvacasīlo nāma hoti. Vasībhūtanti vasippattaṃ. Susamāhitanti suṭṭhu samāhitaṃ, ārammaṇamhi suṭṭhapitaṃ. Dhīranti dhitisampannaṃ. Maccuhāyinanti maccuṃ jahitvā ṭhitaṃ. Sabbappahāyinanti sabbe pāpadhamme pajahitvā ṭhitaṃ. Buddhanti catusaccabuddhaṃ. Antimadehinanti sabbapacchimasarīradhārinaṃ. Taṃ namassanti gotamanti taṃ gotamagottaṃ buddhasāvakā namassanti. Atha vā gotamabuddhassa sāvakopi gotamo, taṃ gotamaṃ devamanussā namassantīti attho.

    புப்³பே³னிவாஸந்தி புப்³பே³னிவுத்த²க்க²ந்த⁴பரம்பரங். யோவேதீதி யோ அவேதி அவக³ச்ச²தி. யோவேதீ³திபி பாடோ². யோ அவேதி³, விதி³தங் பாகடங் கத்வா டி²தோதி அத்தோ². ஸக்³கா³பாயஞ்ச பஸ்ஸதீதி ச² காமாவசரே நவ ப்³ரஹ்மலோகே சத்தாரோ ச அபாயே பஸ்ஸதி. ஜாதிக்க²யங் பத்தோதி அரஹத்தங் பத்தோ. அபி⁴ஞ்ஞாவோஸிதோதி ஜானித்வா கிச்சவோஸானேன வோஸிதோ. முனீதி மோனெய்யேன ஸமன்னாக³தோ கீ²ணாஸவமுனி. ஏதாஹீதி ஹெட்டா² நித்³தி³ட்டா²ஹி புப்³பே³னிவாஸஞாணாதீ³ஹி. நாஞ்ஞங் லபிதலாபனந்தி யோ பனஞ்ஞோ தேவிஜ்ஜோதி அஞ்ஞேஹி லபிதவசனமத்தமேவ லபதி, தமஹங் தேவிஜ்ஜோதி ந வதா³மி, அத்தபச்சக்க²தோ ஞத்வா பரஸ்ஸபி திஸ்ஸோ விஜ்ஜா கதெ²ந்தமேவாஹங் தேவிஜ்ஜோதி வதா³மீதி அத்தோ². கலந்தி கொட்டா²ஸங். நாக்³க⁴தீதி ந பாபுணாதி. இதா³னி ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ கதா²ய பஸன்னோ பஸன்னாகாரங் கரொந்தோ அபி⁴க்கந்தந்திஆதி³மாஹ.

    Pubbenivāsanti pubbenivutthakkhandhaparamparaṃ. Yovetīti yo aveti avagacchati. Yovedītipi pāṭho. Yo avedi, viditaṃ pākaṭaṃ katvā ṭhitoti attho. Saggāpāyañca passatīti cha kāmāvacare nava brahmaloke cattāro ca apāye passati. Jātikkhayaṃ pattoti arahattaṃ patto. Abhiññāvositoti jānitvā kiccavosānena vosito. Munīti moneyyena samannāgato khīṇāsavamuni. Etāhīti heṭṭhā niddiṭṭhāhi pubbenivāsañāṇādīhi. Nāññaṃ lapitalāpananti yo panañño tevijjoti aññehi lapitavacanamattameva lapati, tamahaṃ tevijjoti na vadāmi, attapaccakkhato ñatvā parassapi tisso vijjā kathentamevāhaṃ tevijjoti vadāmīti attho. Kalanti koṭṭhāsaṃ. Nāgghatīti na pāpuṇāti. Idāni brāhmaṇo bhagavato kathāya pasanno pasannākāraṃ karonto abhikkantantiādimāha.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 8. திகண்ணஸுத்தங் • 8. Tikaṇṇasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 8. திகண்ணஸுத்தவண்ணனா • 8. Tikaṇṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact