Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
8. திகண்ணஸுத்தவண்ணனா
8. Tikaṇṇasuttavaṇṇanā
59. அட்ட²மே து³ராஸதா³தி து³ருபஸங்கமனா. க³ரஹா முச்சிஸ்ஸதீதி மயி ஏவங் கதெ²ந்தே ஸமணோ கோ³தமோ கிஞ்சி கதெ²ஸ்ஸதி, ஏவங் மே வசனமத்தம்பி ந லத்³த⁴ந்தி அயங் க³ரஹா முச்சிஸ்ஸதீதி. பண்டி³தாதி பண்டி³ச்சேன ஸமன்னாக³தா. தீ⁴ராதி தி⁴திஸம்பன்னா. ப்³யத்தாதி பரவாத³மத்³த³னஸமத்தே²ன வெய்யத்தியேன ஸமன்னாக³தா. ப³ஹுஸ்ஸுதாதி பா³ஹுஸச்சவந்தோ. வாதி³னோதி வாதி³மக்³க³குஸலா. ஸம்மதாதி ப³ஹுனோ ஜனஸ்ஸ ஸாது⁴ஸம்மதா. பண்டி³தாதி³ஆகாரபரிச்சே²த³ந்தி தேஸங் தேவிஜ்ஜானங் பண்டி³தாகாராதி³ஆகாரபரிச்சே²த³ங். ஆகாரஸத்³தோ³ காரணபரியாயோ, பரிச்சே²த³ஸத்³தோ³ பரிமாணத்தோ²தி ஆஹ ‘‘எத்தகேன காரணேனா’’தி.
59. Aṭṭhame durāsadāti durupasaṅkamanā. Garahā muccissatīti mayi evaṃ kathente samaṇo gotamo kiñci kathessati, evaṃ me vacanamattampi na laddhanti ayaṃ garahā muccissatīti. Paṇḍitāti paṇḍiccena samannāgatā. Dhīrāti dhitisampannā. Byattāti paravādamaddanasamatthena veyyattiyena samannāgatā. Bahussutāti bāhusaccavanto. Vādinoti vādimaggakusalā. Sammatāti bahuno janassa sādhusammatā. Paṇḍitādiākāraparicchedanti tesaṃ tevijjānaṃ paṇḍitākārādiākāraparicchedaṃ. Ākārasaddo kāraṇapariyāyo, paricchedasaddo parimāṇatthoti āha ‘‘ettakena kāraṇenā’’ti.
யதா²தி யேனாகாரேன, யேன காரணேனாதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘யதா²தி காரணவசன’’ந்தி. ‘‘த்³வீஹிபி பக்கே²ஹீ’’தி வத்வா தே பக்கே² ஸரூபதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘மாதிதோ ச பிதிதோ சா’’தி ஆஹ. தேஸங் பக்கா²னங் வஸேனஸ்ஸ ஸுஜாததங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யஸ்ஸ மாதா’’திஆதி³ வுத்தங். ஜனகஜனிகாபா⁴வேன வினாபி லோகே மாதாபிதுஸமஞ்ஞா தி³ஸ்ஸதி, இத⁴ பன ஸா ஓரஸபுத்தவஸேனேவ இச்சி²தாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோ’’தி வுத்தங். க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹாதி தா⁴ரேதீதி க³ஹணீ, க³ப்³பா⁴ஸயஸஞ்ஞிதோ மாதுகுச்சி²ப்பதே³ஸோ. யதா²பு⁴த்தஸ்ஸ ஆஹாரஸ்ஸ விபாசனவஸேன க³ண்ஹனதோ அச²ட்³ட³னதோ க³ஹணீ, கம்மஜதேஜோதா⁴து.
Yathāti yenākārena, yena kāraṇenāti attho. Tenāha ‘‘yathāti kāraṇavacana’’nti. ‘‘Dvīhipi pakkhehī’’ti vatvā te pakkhe sarūpato dassento ‘‘mātito ca pitito cā’’ti āha. Tesaṃ pakkhānaṃ vasenassa sujātataṃ dassetuṃ ‘‘yassa mātā’’tiādi vuttaṃ. Janakajanikābhāvena vināpi loke mātāpitusamaññā dissati, idha pana sā orasaputtavaseneva icchitāti dassetuṃ ‘‘saṃsuddhagahaṇiko’’ti vuttaṃ. Gabbhaṃ gaṇhāti dhāretīti gahaṇī, gabbhāsayasaññito mātukucchippadeso. Yathābhuttassa āhārassa vipācanavasena gaṇhanato achaḍḍanato gahaṇī, kammajatejodhātu.
பிதா ச மாதா ச பிதரோ, பிதூனங் பிதரோ பிதாமஹா, தேஸங் யுகோ³ பிதாமஹயுகோ³, தஸ்மா ‘‘யாவ ஸத்தமா பிதாமஹயுகா³ பிதாமஹத்³வந்தா³’’தி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. அட்ட²கதா²யங் பன த்³வந்த³ங் அக்³க³ஹெத்வா ‘‘யுக³ந்தி ஆயுப்பமாணங் வுச்சதீ’’தி வுத்தங். யுக³-ஸத்³த³ஸ்ஸ ச அத்த²கதா² த³ஸ்ஸிதா ‘‘பிதாமஹோயேவ பிதாமஹயுக³’’ந்தி. புப்³ப³புரிஸாதி புரிஸக்³க³ஹணஞ்செத்த² உக்கட்ட²னித்³தே³ஸவஸேன கதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஏவஞ்ஹி ‘‘மாதிதோ’’தி பாளிவசனங் ஸமத்தி²தங் ஹோதி. அக்கி²த்தோதி அக்கே²போ. அனவக்கி²த்தோதி ஸத்³த⁴தா²லிபாகாதீ³ஸு அனவக்கி²த்தோ ந ச²ட்³டி³தோ. ஜாதிவாதே³னாதி ஹேதும்ஹி கரணவசனந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கேன காரணேனா’’திஆதி³ வுத்தங். எத்த² ச ‘‘உப⁴தோ…பே॰… பிதாமஹயுகா³’’தி ஏதேன ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ யோனிதோ³ஸாபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகதாகித்தனதோ. ‘‘அக்கி²த்தோ’’தி இமினா கிரியாபராதா⁴பா⁴வோ. ஸங்ஸுத்³த⁴ஜாதிகாபி ஹி ஸத்தா கிரியாபராதே⁴ன கே²பங் பாபுணந்தி. ‘‘அனுபக்குட்டோ²’’தி இமினா அயுத்தஸங்ஸக்³கா³பா⁴வோ. அயுத்தஸங்ஸக்³க³ஞ்ஹி படிச்ச ஸத்தா ஸுத்³த⁴ஜாதிகா கிரியாபராத⁴ரஹிதாபி அக்கோஸங் லப⁴ந்தி.
Pitā ca mātā ca pitaro, pitūnaṃ pitaro pitāmahā, tesaṃ yugo pitāmahayugo, tasmā ‘‘yāva sattamā pitāmahayugā pitāmahadvandā’’ti evamettha attho daṭṭhabbo. Aṭṭhakathāyaṃ pana dvandaṃ aggahetvā ‘‘yuganti āyuppamāṇaṃ vuccatī’’ti vuttaṃ. Yuga-saddassa ca atthakathā dassitā ‘‘pitāmahoyevapitāmahayuga’’nti. Pubbapurisāti purisaggahaṇañcettha ukkaṭṭhaniddesavasena katanti daṭṭhabbaṃ. Evañhi ‘‘mātito’’ti pāḷivacanaṃ samatthitaṃ hoti. Akkhittoti akkhepo. Anavakkhittoti saddhathālipākādīsu anavakkhitto na chaḍḍito. Jātivādenāti hetumhi karaṇavacananti dassetuṃ ‘‘kena kāraṇenā’’tiādi vuttaṃ. Ettha ca ‘‘ubhato…pe… pitāmahayugā’’ti etena brāhmaṇassa yonidosābhāvo dassito saṃsuddhagahaṇikatākittanato. ‘‘Akkhitto’’ti iminā kiriyāparādhābhāvo. Saṃsuddhajātikāpi hi sattā kiriyāparādhena khepaṃ pāpuṇanti. ‘‘Anupakkuṭṭho’’ti iminā ayuttasaṃsaggābhāvo. Ayuttasaṃsaggañhi paṭicca sattā suddhajātikā kiriyāparādharahitāpi akkosaṃ labhanti.
தந்தி க³ரஹாவசனங். மந்தே பரிவத்தேதீதி வேதே³ ஸஜ்ஜா²யதி, பரியாபுணாதீதி அத்தோ². மந்தே தா⁴ரேதீதி யதா²அதீ⁴தே மந்தே அஸம்முட்டே² கத்வா ஹத³யே ட²பேதி.
Tanti garahāvacanaṃ. Mante parivattetīti vede sajjhāyati, pariyāpuṇātīti attho. Mante dhāretīti yathāadhīte mante asammuṭṭhe katvā hadaye ṭhapeti.
ஒட்ட²பஹதகரணவஸேனாதி அத்தா²வதா⁴ரணவஸேன. ஸனிக⁴ண்டு³கேடுபா⁴னந்தி எத்த² வசனீயவாசகபா⁴வேன அத்த²ங் ஸத்³த³ஞ்ச க²ண்ட³தி பி⁴ந்த³தி விப⁴ஜ்ஜ த³ஸ்ஸேதீதி நிக²ண்டு³, ஸோ ஏவ இத⁴ க²-காரஸ்ஸ க⁴-காரங் கத்வா ‘‘நிக⁴ண்டூ³’’தி வுத்தோ. கிடதி க³மேதி கிரியாதி³விபா⁴க³ங், தங் வா அனவஸேஸபரியாதா³னதோ க³மெந்தோ பூரேதீதி கேடுப⁴ங். வேவசனப்பகாஸகந்தி பரியாயஸத்³த³தீ³பகங், ஏகேகஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ அனேகபரியாயவசனவிபா⁴வகந்தி அத்தோ². நித³ஸ்ஸனமத்தஞ்சேதங் அனேகேஸம்பி அத்தா²னங் ஏகஸத்³த³வசனீயதாவிபா⁴வனவஸேனபி தஸ்ஸ க³ந்த²ஸ்ஸ பவத்தத்தா. வசீபே⁴தா³தி³லக்க²ணா கிரியா கப்பீயதி விகப்பீயதி ஏதேனாதி கிரியாகப்போ, ஸோ பன வண்ணபத³ஸம்ப³ந்த⁴பத³த்தா²தி³விபா⁴க³தோ ப³ஹுகப்போதி ஆஹ ‘‘கிரியாகப்பவிகப்போ’’தி. இத³ஞ்ச மூலகிரியாகப்பக³ந்த²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸோ ஹி மஹாவிஸயோ ஸதஸஹஸ்ஸபரிமாணோ நமாசரியாதி³ப்பகரணங். டா²னகரணாதி³விபா⁴க³தோ நிப்³ப³சனவிபா⁴க³தோ ச அக்க²ரா பபே⁴தீ³யந்தி ஏதேஹீதி அக்க²ரப்பபே⁴தா³, ஸிக்கா²னிருத்தியோ. ஏதேஸந்தி சதுன்னங் வேதா³னங்.
Oṭṭhapahatakaraṇavasenāti atthāvadhāraṇavasena. Sanighaṇḍukeṭubhānanti ettha vacanīyavācakabhāvena atthaṃ saddañca khaṇḍati bhindati vibhajja dassetīti nikhaṇḍu, so eva idha kha-kārassa gha-kāraṃ katvā ‘‘nighaṇḍū’’ti vutto. Kiṭati gameti kiriyādivibhāgaṃ, taṃ vā anavasesapariyādānato gamento pūretīti keṭubhaṃ. Vevacanappakāsakanti pariyāyasaddadīpakaṃ, ekekassa atthassa anekapariyāyavacanavibhāvakanti attho. Nidassanamattañcetaṃ anekesampi atthānaṃ ekasaddavacanīyatāvibhāvanavasenapi tassa ganthassa pavattattā. Vacībhedādilakkhaṇā kiriyā kappīyati vikappīyati etenāti kiriyākappo, so pana vaṇṇapadasambandhapadatthādivibhāgato bahukappoti āha ‘‘kiriyākappavikappo’’ti. Idañca mūlakiriyākappaganthaṃ sandhāya vuttaṃ. So hi mahāvisayo satasahassaparimāṇo namācariyādippakaraṇaṃ. Ṭhānakaraṇādivibhāgato nibbacanavibhāgato ca akkharā pabhedīyanti etehīti akkharappabhedā, sikkhāniruttiyo. Etesanti catunnaṃ vedānaṃ.
பத³ந்தி சதுப்³பி³த⁴ங், பஞ்சவித⁴ங் வா பத³ங், தங் பத³ங் காயதீதி பத³கோ, தேயேவ வா வேதே³ பத³ஸோ காயதீதி பத³கோ. தத³வஸேஸந்தி வுத்தாவஸேஸங் வாக்யங். எத்தாவதா ஸத்³த³ப்³யாகரணங் வத்வா புன ‘‘ப்³யாகரண’’ந்தி அத்த²ப்³யாகரணமாஹ. தங் தங் ஸத்³த³ங் தத³த்த²ஞ்ச ப்³யாகரோதி ப்³யாசிக்க²தி ஏதேனாதி ப்³யாகரணங், ஸத்³த³ஸத்த²ங். ஆயதிங் ஹிதங் தேன லோகோ ந யததி ந ஈஹதீதி லோகாயதங். தஞ்ஹி க³ந்த²ங் நிஸ்ஸாய ஸத்தா புஞ்ஞகிரியாய சித்தம்பி ந உப்பாதெ³ந்தி.
Padanti catubbidhaṃ, pañcavidhaṃ vā padaṃ, taṃ padaṃ kāyatīti padako, teyeva vā vede padaso kāyatīti padako. Tadavasesanti vuttāvasesaṃ vākyaṃ. Ettāvatā saddabyākaraṇaṃ vatvā puna ‘‘byākaraṇa’’nti atthabyākaraṇamāha. Taṃ taṃ saddaṃ tadatthañca byākaroti byācikkhati etenāti byākaraṇaṃ, saddasatthaṃ. Āyatiṃ hitaṃ tena loko na yatati na īhatīti lokāyataṃ. Tañhi ganthaṃ nissāya sattā puññakiriyāya cittampi na uppādenti.
அஸீதி மஹாஸாவகாதி அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞோ, வப்போ, ப⁴த்³தி³யோ, மஹானாமோ, அஸ்ஸஜி, நாளகோ, யஸோ, விமலோ, ஸுபா³ஹு, புண்ணஜி, க³வம்பதி, உருவேலகஸ்ஸபோ, நதீ³கஸ்ஸபோ, க³யாகஸ்ஸபோ, ஸாரிபுத்தோ, மஹாமொக்³க³ல்லானோ, மஹாகஸ்ஸபோ, மஹாகச்சானோ, மஹாகொட்டி²கோ, மஹாகப்பினோ, மஹாசுந்தோ³, அனுருத்³தோ⁴, கங்கா²ரேவதோ, ஆனந்தோ³, நந்த³கோ, ப⁴கு³, நந்தி³யோ, கிமிலோ, ப⁴த்³தி³யோ, ராஹுலோ, ஸீவலி, உபாலி, த³ப்³போ³, உபஸேனோ, க²தி³ரவனியரேவதோ, புண்ணோ மந்தானிபுத்தோ, புண்ணோ ஸுனாபரந்தகோ, ஸோணோ குடிகண்ணோ, ஸோணோ கோளிவிஸோ, ராதோ⁴, ஸுபூ⁴தி, அங்கு³லிமாலோ, வக்கலி, காளுதா³யீ, மஹாஉதா³யீ, பிலிந்த³வச்சோ², ஸோபி⁴தோ, குமாரகஸ்ஸபோ, ரட்ட²பாலோ, வங்கீ³ஸோ, ஸபி⁴யோ, ஸேலோ, உபவாணோ, மேகி⁴யோ, ஸாக³தோ, நாகி³தோ, லகுண்ட³கப⁴த்³தி³யோ, பிண்டோ³லோ பா⁴ரத்³வாஜோ, மஹாபந்த²கோ, சூளபந்த²கோ, பா³குலோ, குண்ட³தா⁴னோ, தா³ருசீரியோ, யஸோஜோ, அஜிதோ , திஸ்ஸமெத்தெய்யோ, புண்ணகோ, மெத்தகு³, தோ⁴தகோ, உபஸீவோ, நந்தோ³, ஹேமகோ, தோதெ³ய்யோ, கப்போ, ஜதுகண்ணீ, ப⁴த்³ராவுதோ⁴, உத³யோ, போஸலோ, மோக⁴ராஜா, பிங்கி³யோதி ஏதே அஸீதி மஹாஸாவகா நாம.
Asīti mahāsāvakāti aññāsikoṇḍañño, vappo, bhaddiyo, mahānāmo, assaji, nāḷako, yaso, vimalo, subāhu, puṇṇaji, gavampati, uruvelakassapo, nadīkassapo, gayākassapo, sāriputto, mahāmoggallāno, mahākassapo, mahākaccāno, mahākoṭṭhiko, mahākappino, mahācundo, anuruddho, kaṅkhārevato, ānando, nandako, bhagu, nandiyo, kimilo, bhaddiyo, rāhulo, sīvali, upāli, dabbo, upaseno, khadiravaniyarevato, puṇṇo mantāniputto, puṇṇo sunāparantako, soṇo kuṭikaṇṇo, soṇo koḷiviso, rādho, subhūti, aṅgulimālo, vakkali, kāḷudāyī, mahāudāyī, pilindavaccho, sobhito, kumārakassapo, raṭṭhapālo, vaṅgīso, sabhiyo, selo, upavāṇo, meghiyo, sāgato, nāgito, lakuṇḍakabhaddiyo, piṇḍolo bhāradvājo, mahāpanthako, cūḷapanthako, bākulo, kuṇḍadhāno, dārucīriyo, yasojo, ajito , tissametteyyo, puṇṇako, mettagu, dhotako, upasīvo, nando, hemako, todeyyo, kappo, jatukaṇṇī, bhadrāvudho, udayo, posalo, mogharājā, piṅgiyoti ete asīti mahāsāvakā nāma.
கஸ்மா பனேதே ஏவ தே²ரா ‘‘மஹாஸாவகா’’தி வுச்சந்தீதி? அபி⁴னீஹாரஸ்ஸ மஹந்தபா⁴வதோ. ததா² ஹி த்³வே அக்³க³ஸாவகாபி மஹாஸாவகேஸு அந்தோக³தா⁴. தே ஹி ஸாவகபாரமிஞாணஸ்ஸ மத்த²கப்பத்தியா ஸாவகேஸு அக்³க³த⁴ம்மாதி⁴க³மேன அக்³க³ட்டா²னே டி²தாபி அபி⁴னீஹாரமஹந்ததாஸாமஞ்ஞேன ‘‘மஹாஸாவகா’’திபி வுச்சந்தி, இதரே பன பகதிஸாவகேஹி ஸாதிஸயங் மஹாபி⁴னீஹாரா. ததா² ஹி தே பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே கதபணிதா⁴னா, ததோ ஏவ ஸாதிஸயங் அபி⁴ஞ்ஞாஸமாபத்தீஸு வஸினோ பபி⁴ன்னப்படிஸம்பி⁴தா³ ச. காமங் ஸப்³பே³பி அரஹந்தோ ஸீலவிஸுத்³தி⁴ஆதி³கே ஸம்பாதெ³த்வா சதூஸு ஸதிபட்டா²னேஸு ஸுப்பதிட்டி²தசித்தா ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ யதா²பூ⁴தங் பா⁴வெத்வா மக்³க³ப்படிபாடியா அனவஸேஸதோ கிலேஸே கே²பெத்வா அக்³க³ப²லே பதிட்ட²ஹந்தி, ததா²பி யதா² ஸத்³தா⁴விமுத்ததோ தி³ட்டி²ப்பத்தஸ்ஸ, பஞ்ஞாவிமுத்ததோ ச உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴க³பா⁴வனாவிஸேஸஸித்³தோ⁴ மக்³க³பா⁴வனாவிஸேஸோ, ஏவங் அபி⁴னீஹாரமஹந்தத்தபுப்³ப³யோக³மஹந்தத்தா ஹி ஸஸந்தானே ஸாதிஸயஸ்ஸ கு³ணவிஸேஸஸ்ஸ நிப்பா²தி³தத்தா ஸீலாதீ³ஹி கு³ணேஹி மஹந்தா ஸாவகாதி மஹாஸாவகா. தேஸுயேவ பன யே போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மேஸு பாமொக்க²பா⁴வேன து⁴ரபூ⁴தானங் ஸம்மாதி³ட்டி²ஸங்கப்பாதீ³னங் ஸாதிஸயங் கிச்சானுபா⁴வனிப்ப²த்தியா காரணபூ⁴தாய தஜ்ஜாபி⁴னீஹாராபி⁴னீஹடாய ஸக்கச்சங் நிரந்தரங் சிரகாலஸம்பா⁴விதாய ஸம்மாபடிபத்தியா யதா²க்கமங் பஞ்ஞாய ஸமாதி⁴ஸ்மிஞ்ச உக்கட்ட²பாரமிப்பத்தியா ஸவிஸேஸங் ஸப்³ப³கு³ணேஹி அக்³க³பா⁴வே டி²தா, தே ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானா. இதரே அட்ட²ஸத்ததி தே²ரா ஸாவகபாரமியா மத்த²கே ஸப்³ப³ஸாவகானங் அக்³க³பா⁴வேன அட்டி²தத்தா ‘‘மஹாஸாவகா’’இச்சேவ வுச்சந்தி. பகதிஸாவகா பன அபி⁴னீஹாரமஹந்தத்தாபா⁴வதோ புப்³ப³யோக³மஹந்தத்தாபா⁴வதோ ச ‘‘ஸத்து²ஸாவகா’’இச்சேவ வுச்சந்தி. தே பன அக்³க³ஸாவகா விய மஹாஸாவகா விய ச ந பரிமிதா, அத² கோ² அனேகஸதா அனேகஸஹஸ்ஸா.
Kasmā panete eva therā ‘‘mahāsāvakā’’ti vuccantīti? Abhinīhārassa mahantabhāvato. Tathā hi dve aggasāvakāpi mahāsāvakesu antogadhā. Te hi sāvakapāramiñāṇassa matthakappattiyā sāvakesu aggadhammādhigamena aggaṭṭhāne ṭhitāpi abhinīhāramahantatāsāmaññena ‘‘mahāsāvakā’’tipi vuccanti, itare pana pakatisāvakehi sātisayaṃ mahābhinīhārā. Tathā hi te padumuttarassa bhagavato kāle katapaṇidhānā, tato eva sātisayaṃ abhiññāsamāpattīsu vasino pabhinnappaṭisambhidā ca. Kāmaṃ sabbepi arahanto sīlavisuddhiādike sampādetvā catūsu satipaṭṭhānesu suppatiṭṭhitacittā satta bojjhaṅge yathābhūtaṃ bhāvetvā maggappaṭipāṭiyā anavasesato kilese khepetvā aggaphale patiṭṭhahanti, tathāpi yathā saddhāvimuttato diṭṭhippattassa, paññāvimuttato ca ubhatobhāgavimuttassa pubbabhāgabhāvanāvisesasiddho maggabhāvanāviseso, evaṃ abhinīhāramahantattapubbayogamahantattā hi sasantāne sātisayassa guṇavisesassa nipphāditattā sīlādīhi guṇehi mahantā sāvakāti mahāsāvakā. Tesuyeva pana ye bodhipakkhiyadhammesu pāmokkhabhāvena dhurabhūtānaṃ sammādiṭṭhisaṅkappādīnaṃ sātisayaṃ kiccānubhāvanipphattiyā kāraṇabhūtāya tajjābhinīhārābhinīhaṭāya sakkaccaṃ nirantaraṃ cirakālasambhāvitāya sammāpaṭipattiyā yathākkamaṃ paññāya samādhismiñca ukkaṭṭhapāramippattiyā savisesaṃ sabbaguṇehi aggabhāve ṭhitā, te sāriputtamoggallānā. Itare aṭṭhasattati therā sāvakapāramiyā matthake sabbasāvakānaṃ aggabhāvena aṭṭhitattā ‘‘mahāsāvakā’’icceva vuccanti. Pakatisāvakā pana abhinīhāramahantattābhāvato pubbayogamahantattābhāvato ca ‘‘satthusāvakā’’icceva vuccanti. Te pana aggasāvakā viya mahāsāvakā viya ca na parimitā, atha kho anekasatā anekasahassā.
வயதீதி வயோ, ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானேஸு கத்த²சி அபரிகிலமந்தோ அவித்தா²யந்தோ தே க³ந்தே² ஸந்தானேதி பணேதீதி அத்தோ². த்³வே படிஸேதா⁴ பகதிங் க³மெந்தீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அவயோ ந ஹோதீ’’தி வத்வா தத்த² அவயங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அவயோ நாம…பே॰… ந ஸக்கோதீ’’தி வுத்தங்.
Vayatīti vayo, ādimajjhapariyosānesu katthaci aparikilamanto avitthāyanto te ganthe santāneti paṇetīti attho. Dve paṭisedhā pakatiṃ gamentīti dassetuṃ ‘‘avayo na hotī’’ti vatvā tattha avayaṃ dassetuṃ ‘‘avayo nāma…pe… na sakkotī’’ti vuttaṃ.
இதா⁴தி இமஸ்மிங் ஸுத்தே. ஏதந்தி ‘‘விவிச்சேவ காமேஹீ’’திஆதி³வசனங். ததியவிஜ்ஜாதி⁴க³மாய படிபத்திக்கமோ விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.70) ஸாதிஸயங் வித்தா²ரிதோ, ததா² இத⁴ அவத்துகாமதாய ப⁴யபே⁴ரவஸுத்தாதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.34 ஆத³யோ) விய ஸங்கே²பதோ ச வத்துகாமதாய ‘‘த்³வின்னங் விஜ்ஜான’’மிச்சேவ வுத்தங்.
Idhāti imasmiṃ sutte. Etanti ‘‘vivicceva kāmehī’’tiādivacanaṃ. Tatiyavijjādhigamāya paṭipattikkamo visuddhimagge (visuddhi. 1.70) sātisayaṃ vitthārito, tathā idha avattukāmatāya bhayabheravasuttādīsu (ma. ni. 1.34 ādayo) viya saṅkhepato ca vattukāmatāya ‘‘dvinnaṃ vijjāna’’micceva vuttaṃ.
விஜ்ஜாதி புப்³பே³னிவாஸப்படிச்சா²த³கஸ்ஸ மோஹக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ விஜ்ஜனட்டே²னபி விஜ்ஜா. மோஹோ படிச்சா²த³கட்டே²ன தமோதி வுச்சதி தமோ வியாதி கத்வா. காதப்³ப³தோ கரணங், ஓபா⁴ஸோவ கரணங் ஓபா⁴ஸகரணங், அத்தனோ பச்சயேஹி ஓபா⁴ஸபா⁴வேன நிப்³ப³த்தேதப்³ப³ட்டே²னாதி அத்தோ². அயங் அத்தோ²தி அயமேவ அதி⁴ப்பேதத்தோ². பஸங்ஸாவசனந்தி தஸ்ஸேவ அத்த²ஸ்ஸ தோ²மனாவசனங் படிபக்க²வித⁴மனபவத்திவிஸேஸானங் போ³த⁴னதோ. யோஜனாதி பஸங்ஸாவஸேன வுத்தபதா³னங் அத்த²த³ஸ்ஸனவஸேன வுத்தபத³ஸ்ஸ ச யோஜனா. அவிஜ்ஜா விஹதாதி ஏதேன விஜ்ஜனட்டே²ன விஜ்ஜாதி அயம்பி அத்தோ² தீ³பிதோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். யஸ்மா விஜ்ஜா உப்பன்னாதி ஏதேன விஜ்ஜாபடிபக்கா² அவிஜ்ஜா, படிபக்க²தா சஸ்ஸா பஹாதப்³ப³பா⁴வேன விஜ்ஜாய ச பஹாயகபா⁴வேனாதி த³ஸ்ஸேதி. இதரஸ்மிம்பி பத³த்³வயேதி ‘‘தமோ விஹதோ, ஆலோகோ உப்பன்னோ’’தி பத³த்³வயேபி. ஏஸேவ நயோதி யதா²வுத்தயோஜனங் அதிதி³ஸதி. தத்தா²யங் யோஜனா – ஏவங் அதி⁴க³தவிஜ்ஜஸ்ஸ தமோ விஹதோ வித்³த⁴ஸ்தோ. கஸ்மா? யஸ்மா ஆலோகோ உப்பன்னோ ஞாணாலோகோ பாதுபூ⁴தோதி. பேஸிதத்தஸ்ஸாதி யதா²தி⁴ப்பேதத்த²ஸித்³தி⁴ப்பத்திங் விஸ்ஸட்ட²சித்தஸ்ஸ, பட²மவிஜ்ஜாதி⁴க³மாய பேஸிதசித்தஸ்ஸாதி வுத்தங் ஹோதி.
Vijjāti pubbenivāsappaṭicchādakassa mohakkhandhassa vijjanaṭṭhenapi vijjā. Moho paṭicchādakaṭṭhena tamoti vuccati tamo viyāti katvā. Kātabbato karaṇaṃ, obhāsova karaṇaṃ obhāsakaraṇaṃ, attano paccayehi obhāsabhāvena nibbattetabbaṭṭhenāti attho. Ayaṃ atthoti ayameva adhippetattho. Pasaṃsāvacananti tasseva atthassa thomanāvacanaṃ paṭipakkhavidhamanapavattivisesānaṃ bodhanato. Yojanāti pasaṃsāvasena vuttapadānaṃ atthadassanavasena vuttapadassa ca yojanā. Avijjā vihatāti etena vijjanaṭṭhena vijjāti ayampi attho dīpitoti daṭṭhabbaṃ. Yasmā vijjā uppannāti etena vijjāpaṭipakkhā avijjā, paṭipakkhatā cassā pahātabbabhāvena vijjāya ca pahāyakabhāvenāti dasseti. Itarasmimpi padadvayeti ‘‘tamo vihato, āloko uppanno’’ti padadvayepi. Eseva nayoti yathāvuttayojanaṃ atidisati. Tatthāyaṃ yojanā – evaṃ adhigatavijjassa tamo vihato viddhasto. Kasmā? Yasmā āloko uppanno ñāṇāloko pātubhūtoti. Pesitattassāti yathādhippetatthasiddhippattiṃ vissaṭṭhacittassa, paṭhamavijjādhigamāya pesitacittassāti vuttaṃ hoti.
விபஸ்ஸனாபாத³கந்தி இமினா தஸ்ஸ ஜா²னசித்தஸ்ஸ நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யதமாஹ. விபஸ்ஸனா திவிதா⁴ விபஸ்ஸகபுக்³க³லபே⁴தே³ன. மஹாபோ³தி⁴ஸத்தானஞ்ஹி பச்சேகபோ³தி⁴ஸத்தானஞ்ச விபஸ்ஸனா சிந்தாமயஞாணஸங்வட்³டி⁴தத்தா ஸயம்பு⁴ஞாணபூ⁴தா, இதரேஸங் ஸுதமயஞாணஸங்வட்³டி⁴தத்தா பரோபதே³ஸஸம்பூ⁴தா. ஸா ‘‘ட²பெத்வா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் அவஸேஸரூபாரூபஜ்ஜா²னானங் அஞ்ஞதரதோ வுட்டா²யா’’திஆதி³னா அனேகதா⁴ அரூபமுக²வஸேன சதுதா⁴துவவத்தா²னே வுத்தானங் தேஸங் தேஸங் தா⁴துபரிக்³க³ஹமுகா²னங் அஞ்ஞதரமுக²வஸேன ச அனேகதா⁴வ விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.306) நானானயதோ விபா⁴விதா. மஹாபோ³தி⁴ஸத்தானங் பன சதுவீஸதிகோடிஸதஸஹஸ்ஸமுகே²ன பபே⁴த³க³மனதோ நானானயங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸன்னிஸ்ஸயஸ்ஸ அரியமக்³க³ஞாணஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னபூ⁴தங் புப்³ப³பா⁴க³ஞாணக³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹாபெந்தங் பரிபாகங் க³ச்ச²ந்தங் பரமக³ம்பீ⁴ரங் ஸண்ஹஸுகு²மதரங் அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணங் விபஸ்ஸனாஞாணங் ஹோதி, யங் அட்ட²கதா²ஸு ‘‘மஹாவஜிரஞாண’’ந்தி வுச்சதி. யஸ்ஸ ச பவத்திவிபா⁴கே³ன சதுவீஸதிகோடிஸதஸஹஸ்ஸப்பபே⁴த³ஸ்ஸ பாத³கபா⁴வேன ஸமாபஜ்ஜியமானா சதுவீஸதிகோடிஸதஸஹஸ்ஸஸங்கா² தே³வஸிகங் ஸத்து² வளஞ்ஜனகஸமாபத்தியோ வுச்சந்தி, ஸ்வாயங் பு³த்³தா⁴னங் விபஸ்ஸனாசாரோ பரமத்த²மஞ்ஜூஸாயங் விஸுத்³தி⁴மக்³க³ஸங்வண்ணனாயங் (விஸுத்³தி⁴॰ மஹாடீ॰ 1.144) த³ஸ்ஸிதோ, அத்தி²கேஹி ததோ க³ஹேதப்³போ³தி. இத⁴ பன ஸாவகானங் விபஸ்ஸனாசாரங் ஸந்தா⁴ய ‘‘விபஸ்ஸனாபாத³க’’ந்தி வுத்தங்.
Vipassanāpādakanti iminā tassa jhānacittassa nibbedhabhāgiyatamāha. Vipassanā tividhā vipassakapuggalabhedena. Mahābodhisattānañhi paccekabodhisattānañca vipassanā cintāmayañāṇasaṃvaḍḍhitattā sayambhuñāṇabhūtā, itaresaṃ sutamayañāṇasaṃvaḍḍhitattā paropadesasambhūtā. Sā ‘‘ṭhapetvā nevasaññānāsaññāyatanaṃ avasesarūpārūpajjhānānaṃ aññatarato vuṭṭhāyā’’tiādinā anekadhā arūpamukhavasena catudhātuvavatthāne vuttānaṃ tesaṃ tesaṃ dhātupariggahamukhānaṃ aññataramukhavasena ca anekadhāva visuddhimagge (visuddhi. 1.306) nānānayato vibhāvitā. Mahābodhisattānaṃ pana catuvīsatikoṭisatasahassamukhena pabhedagamanato nānānayaṃ sabbaññutaññāṇasannissayassa ariyamaggañāṇassa adhiṭṭhānabhūtaṃ pubbabhāgañāṇagabbhaṃ gaṇhāpentaṃ paripākaṃ gacchantaṃ paramagambhīraṃ saṇhasukhumataraṃ anaññasādhāraṇaṃ vipassanāñāṇaṃ hoti, yaṃ aṭṭhakathāsu ‘‘mahāvajirañāṇa’’nti vuccati. Yassa ca pavattivibhāgena catuvīsatikoṭisatasahassappabhedassa pādakabhāvena samāpajjiyamānā catuvīsatikoṭisatasahassasaṅkhā devasikaṃ satthu vaḷañjanakasamāpattiyo vuccanti, svāyaṃ buddhānaṃ vipassanācāro paramatthamañjūsāyaṃ visuddhimaggasaṃvaṇṇanāyaṃ (visuddhi. mahāṭī. 1.144) dassito, atthikehi tato gahetabboti. Idha pana sāvakānaṃ vipassanācāraṃ sandhāya ‘‘vipassanāpādaka’’nti vuttaṃ.
காமங் ஹெட்டி²மமக்³க³ஞாணானிபி ஆஸவானங் கே²பனஞாணானி ஏவ, அனவஸேஸதோ பன தேஸங் கே²பனங் அக்³க³மக்³க³ஞாணேனேவாதி ஆஹ ‘‘அரஹத்தமக்³க³ஞாணத்தா²யா’’தி. ஆஸவவினாஸனதோதி ஆஸவானங் நிஸ்ஸேஸங் ஸமுச்சி²ந்த³னதோ. ஆஸவானங் க²யே ஞாணங் ஆஸவக்க²யஞாணந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்ர சேதங் ஞாண’’ந்தி வத்வா ‘‘க²யே’’தி ஆதா⁴ரே பு⁴ம்மங், ந விஸயேதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்த² பரியாபன்னத்தா’’தி ஆஹ. அபி⁴னீஹரதீதி அபி⁴முக²ங் நீஹரதி, யதா² மக்³கா³பி⁴ஸமயோ ஹோதி, ஸவனங் தத³பி⁴முக²ங் பவத்தேதி. இத³ங் து³க்க²ந்தி து³க்க²ஸ்ஸ அரியஸச்சஸ்ஸ ததா³ பி⁴க்கு²னா பச்சக்க²தோ க³ஹிதபா⁴வத³ஸ்ஸனங். எத்தகங் து³க்க²ந்தி தஸ்ஸ பரிச்சி²ஜ்ஜ க³ஹிதபா⁴வத³ஸ்ஸனங். ந இதோ பி⁴ய்யோதி தஸ்ஸ அனவஸேஸதோ க³ஹிதபா⁴வத³ஸ்ஸனங். தேனாஹ ‘‘ஸப்³ப³ம்பி து³க்க²ஸச்ச’’ந்திஆதி³. ஸரஸலக்க²ணபடிவேதே⁴னாதி ஸபா⁴வஸங்கா²தஸ்ஸ லக்க²ணஸ்ஸ அஸம்மோஹதோ படிவிஜ்ஜ²னேன. அஸம்மோஹபடிவேதோ⁴தி ச யதா² தஸ்மிங் ஞாணே பவத்தே பச்சா² து³க்க²ஸச்சஸ்ஸ ஸரூபாதி³பரிச்சே²தே³ ஸம்மோஹோ ந ஹோதி, ததா² பவத்தி. தேனேவாஹ ‘‘யதா²பூ⁴தங் பஜானாதீ’’தி. து³க்க²ங் ஸமுதே³தி ஏதஸ்மாதி து³க்க²ஸமுத³யோ. யங் டா²னங் பத்வாதி யங் நிப்³பா³னங் மக்³க³ஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயட்டே²ன காரணபூ⁴தங் ஆக³ம்ம. பத்வாதி ச தது³ப⁴யவதோ புக்³க³லஸ்ஸ பவத்தியாதி கத்வா வுத்தங். பத்வாதி வா பாபுணனஹேது. அப்பவத்திந்தி அப்பவத்தினிமித்தங். தே வா ந பவத்தந்தி எத்தா²தி அப்பவத்தி, நிப்³பா³னங். தஸ்ஸாதி து³க்க²னிரோத⁴ஸ்ஸ. ஸம்பாபகந்தி ஸச்சி²கிரியாவஸேன ஸம்மதே³வ பாபகங்.
Kāmaṃ heṭṭhimamaggañāṇānipi āsavānaṃ khepanañāṇāni eva, anavasesato pana tesaṃ khepanaṃ aggamaggañāṇenevāti āha ‘‘arahattamaggañāṇatthāyā’’ti. Āsavavināsanatoti āsavānaṃ nissesaṃ samucchindanato. Āsavānaṃ khaye ñāṇaṃ āsavakkhayañāṇanti dassento ‘‘tatra cetaṃ ñāṇa’’nti vatvā ‘‘khaye’’ti ādhāre bhummaṃ, na visayeti dassento ‘‘tattha pariyāpannattā’’ti āha. Abhinīharatīti abhimukhaṃ nīharati, yathā maggābhisamayo hoti, savanaṃ tadabhimukhaṃ pavatteti. Idaṃ dukkhanti dukkhassa ariyasaccassa tadā bhikkhunā paccakkhato gahitabhāvadassanaṃ. Ettakaṃ dukkhanti tassa paricchijja gahitabhāvadassanaṃ. Na ito bhiyyoti tassa anavasesato gahitabhāvadassanaṃ. Tenāha ‘‘sabbampi dukkhasacca’’ntiādi. Sarasalakkhaṇapaṭivedhenāti sabhāvasaṅkhātassa lakkhaṇassa asammohato paṭivijjhanena. Asammohapaṭivedhoti ca yathā tasmiṃ ñāṇe pavatte pacchā dukkhasaccassa sarūpādiparicchede sammoho na hoti, tathā pavatti. Tenevāha ‘‘yathābhūtaṃ pajānātī’’ti. Dukkhaṃ samudeti etasmāti dukkhasamudayo. Yaṃ ṭhānaṃ patvāti yaṃ nibbānaṃ maggassa ārammaṇapaccayaṭṭhena kāraṇabhūtaṃ āgamma. Patvāti ca tadubhayavato puggalassa pavattiyāti katvā vuttaṃ. Patvāti vā pāpuṇanahetu. Appavattinti appavattinimittaṃ. Te vā na pavattanti etthāti appavatti, nibbānaṃ. Tassāti dukkhanirodhassa. Sampāpakanti sacchikiriyāvasena sammadeva pāpakaṃ.
கிலேஸவஸேனாதி ஆஸவஸங்கா²தகிலேஸவஸேன. யஸ்மா ஆஸவானங் து³க்க²ஸச்சபரியாயோ தப்பரியாபன்னத்தா ஸேஸஸச்சானஞ்ச தங்ஸமுத³யாதி³பரியாயோ அத்தி², தஸ்மா வுத்தங் ‘‘பரியாயதோ’’தி. த³ஸ்ஸெந்தோ ஸச்சானீதி யோஜனா. ஆஸவானஞ்செத்த² க³ஹணங் ‘‘ஆஸவானங் க²யஞாணாயா’’தி ஆரத்³த⁴த்தா. ததா² ஹி ‘‘காமாஸவாபி சித்தங் விமுச்சதீ’’திஆதி³னா ஆஸவவிமுத்திஸீஸேனேவ ஸப்³ப³கிலேஸவிமுத்தி வுத்தா. ‘‘இத³ங் து³க்க²ந்தி யதா²பூ⁴தங் பஜானாதீ’’திஆதி³னா மிஸ்ஸகமக்³கோ³ இத⁴ கதி²தோதி ‘‘ஸஹ விபஸ்ஸனாய கோடிப்பத்தங் மக்³க³ங் கதே²ஸீ’’தி வுத்தங். ஜானதோ பஸ்ஸதோதி இமினா பரிஞ்ஞாஸச்சி²கிரியாபா⁴வனாபி⁴ஸமயா வுத்தா. விமுச்சதீதி இமினா பஹானாபி⁴ஸமயோ வுத்தோதி ஆஹ ‘‘இமினா மக்³க³க்க²ணங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி. ஜானதோ பஸ்ஸதோதி வா ஹேதுனித்³தே³ஸோ. யங் ஜானநஹேது காமாஸவாபி சித்தங் விமுச்சதீதி யோஜனா. த⁴ம்மானஞ்ஹி ஸமானகாலிகானம்பி பச்சயபச்சயுப்பன்னதா ஸஹஜாதகோடியா லப்³ப⁴தி. ப⁴வாஸவக்³க³ஹணேனேவ எத்த² ப⁴வராக³ஸ்ஸ விய ப⁴வதி³ட்டி²யாபி ஸமவரோதோ⁴தி தி³ட்டா²ஸவஸ்ஸபி ஸங்க³ஹோ த³ட்ட²ப்³போ³.
Kilesavasenāti āsavasaṅkhātakilesavasena. Yasmā āsavānaṃ dukkhasaccapariyāyo tappariyāpannattā sesasaccānañca taṃsamudayādipariyāyo atthi, tasmā vuttaṃ ‘‘pariyāyato’’ti. Dassento saccānīti yojanā. Āsavānañcettha gahaṇaṃ ‘‘āsavānaṃ khayañāṇāyā’’ti āraddhattā. Tathā hi ‘‘kāmāsavāpi cittaṃ vimuccatī’’tiādinā āsavavimuttisīseneva sabbakilesavimutti vuttā. ‘‘Idaṃ dukkhanti yathābhūtaṃ pajānātī’’tiādinā missakamaggo idha kathitoti ‘‘saha vipassanāya koṭippattaṃ maggaṃ kathesī’’ti vuttaṃ. Jānato passatoti iminā pariññāsacchikiriyābhāvanābhisamayā vuttā. Vimuccatīti iminā pahānābhisamayo vuttoti āha ‘‘iminā maggakkhaṇaṃ dassetī’’ti. Jānatopassatoti vā hetuniddeso. Yaṃ jānanahetu kāmāsavāpi cittaṃ vimuccatīti yojanā. Dhammānañhi samānakālikānampi paccayapaccayuppannatā sahajātakoṭiyā labbhati. Bhavāsavaggahaṇeneva ettha bhavarāgassa viya bhavadiṭṭhiyāpi samavarodhoti diṭṭhāsavassapi saṅgaho daṭṭhabbo.
கீ²ணா ஜாதீதிஆதீ³ஹி பதே³ஹி. தஸ்ஸாதி பச்சவெக்க²ணஞாணஸ்ஸ. பூ⁴மிந்தி பவத்திட்டா²னங். யேனாதி⁴ப்பாயேன ‘‘கதமா பனஸ்ஸா’’திஆதி³னா சோத³னா கதா, தங் விவரந்தோ ‘‘ந தாவஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ . தத்த² ந தாவஸ்ஸ அதீதா ஜாதி கீ²ணா மக்³க³பா⁴வனாயாதி அதி⁴ப்பாயோ. தத்த² காரணமாஹ ‘‘புப்³பே³வ கீ²ணத்தா’’தி. ந அனாக³தா அஸ்ஸ ஜாதி கீ²ணாதி யோஜனா. ந அனாக³தாதி ச அனாக³தபா⁴வஸாமஞ்ஞங் க³ஹெத்வா லேஸேன சோதே³தி. தேனாஹ ‘‘அனாக³தே வாயாமாபா⁴வதோ’’தி. அனாக³தவிஸேஸோ பனெத்த² அதி⁴ப்பேதோ, தஸ்ஸ கே²பனே வாயாமோ லப்³ப⁴தேவ. தேனாஹ ‘‘யா பன மக்³க³ஸ்ஸா’’திஆதி³. ஏகசதுபஞ்சவோகாரப⁴வேஸூதி ப⁴வத்தயக்³க³ஹணங் வுத்தனயேன அனவஸேஸதோ ஜாதியா கீ²ணபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங். தந்தி யதா²வுத்தங் ஜாதிங். ஸோதி கீ²ணாஸவோ பி⁴க்கு².
Khīṇā jātītiādīhi padehi. Tassāti paccavekkhaṇañāṇassa. Bhūminti pavattiṭṭhānaṃ. Yenādhippāyena ‘‘katamā panassā’’tiādinā codanā katā, taṃ vivaranto ‘‘na tāvassā’’tiādimāha . Tattha na tāvassa atītā jāti khīṇā maggabhāvanāyāti adhippāyo. Tattha kāraṇamāha ‘‘pubbeva khīṇattā’’ti. Na anāgatā assa jāti khīṇāti yojanā. Na anāgatāti ca anāgatabhāvasāmaññaṃ gahetvā lesena codeti. Tenāha ‘‘anāgate vāyāmābhāvato’’ti. Anāgataviseso panettha adhippeto, tassa khepane vāyāmo labbhateva. Tenāha ‘‘yā pana maggassā’’tiādi. Ekacatupañcavokārabhavesūti bhavattayaggahaṇaṃ vuttanayena anavasesato jātiyā khīṇabhāvadassanatthaṃ. Tanti yathāvuttaṃ jātiṃ. Soti khīṇāsavo bhikkhu.
ப்³ரஹ்மசரியவாஸோ நாம இத⁴ மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ நிப்³ப³த்தனமேவாதி ஆஹ ‘‘பரிவுத்த²’’ந்தி. ஸம்மாதி³ட்டி²யா சதூஸு ஸச்சேஸு பரிஞ்ஞாதி³கிச்சஸாத⁴னவஸேன பவத்தமானாய ஸம்மாஸங்கப்பாதீ³னம்பி து³க்க²ஸச்சே பரிஞ்ஞாபி⁴ஸமயானுகு³ணா பவத்தி, இதரேஸு ச ஸச்சேஸு நேஸங் பஹானாபி⁴ஸமயாதி³வஸேன பவத்தி பாகடா ஏவ. தேன வுத்தங் ‘‘சதூஸு ஸச்சேஸு சதூஹி மக்³கே³ஹி பரிஞ்ஞாபஹானஸச்சி²கிரியாபா⁴வனாபி⁴ஸமயவஸேனா’’தி. புது²ஜ்ஜனகல்யாணகாத³யோதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஸத்தஸேக²ங் ஸங்க³ண்ஹாதி.
Brahmacariyavāso nāma idha maggabrahmacariyassa nibbattanamevāti āha ‘‘parivuttha’’nti. Sammādiṭṭhiyā catūsu saccesu pariññādikiccasādhanavasena pavattamānāya sammāsaṅkappādīnampi dukkhasacce pariññābhisamayānuguṇā pavatti, itaresu ca saccesu nesaṃ pahānābhisamayādivasena pavatti pākaṭā eva. Tena vuttaṃ ‘‘catūsu saccesu catūhi maggehi pariññāpahānasacchikiriyābhāvanābhisamayavasenā’’ti. Puthujjanakalyāṇakādayoti ādi-saddena sattasekhaṃ saṅgaṇhāti.
இத்த²த்தாயாதி இமே பகாரா இத்த²ங், தப்³பா⁴வோ இத்த²த்தங், தத³த்த²ந்தி வுத்தங் ஹோதி. தே பன பகாரா அரியமக்³க³ப்³யாபாரபூ⁴தா பரிஞ்ஞாத³யோ இதா⁴தி⁴ப்பேதாதி ஆஹ ‘‘ஏவங்ஸோளஸவித⁴கிச்சபா⁴வாயா’’தி. தே ஹி மக்³க³ங் பச்சவெக்க²தோ மக்³கா³னுபா⁴வேன பாகடா ஹுத்வா உபட்ட²ஹந்தி, பரிஞ்ஞாதீ³ஸு ச பஹானமேவ பதா⁴னங் தத³த்த²த்தா இதரேஸந்தி ஆஹ ‘‘கிலேஸக்க²யாய வா’’தி. பஹீனகிலேஸபச்சவெக்க²ணவஸேன வா ஏதங் வுத்தங். து³தியவிகப்பே இத்த²த்தாயாதி நிஸ்ஸக்கே ஸம்பதா³னவசனந்தி ஆஹ ‘‘இத்த²பா⁴வதோ’’தி . அபரந்தி அனாக³தங். இமே பன சரிமகத்தபா⁴வஸங்கா²தா பஞ்சக்க²ந்தா⁴. பரிஞ்ஞாதா திட்ட²ந்தீதி ஏதேன தேஸங் அப்பதிட்ட²தங் த³ஸ்ஸேதி. அபரிஞ்ஞாமூலகா ஹி பதிட்டா². யதா²ஹ ‘‘கப³ளீகாரே சே, பி⁴க்க²வே, ஆஹாரே அத்தி² ராகோ³, அத்தி² நந்தீ³, அத்தி² தண்ஹா, பதிட்டி²தங் தத்த² விஞ்ஞாணங் விருள்ஹ’’ந்திஆதி³ (ஸங்॰ நி॰ 2.64; கதா²॰ 296; மஹானி॰ 7). தேனேவாஹ – ‘‘சி²ன்னமூலகா ருக்கா² வியா’’திஆதி³.
Itthattāyāti ime pakārā itthaṃ, tabbhāvo itthattaṃ, tadatthanti vuttaṃ hoti. Te pana pakārā ariyamaggabyāpārabhūtā pariññādayo idhādhippetāti āha ‘‘evaṃsoḷasavidhakiccabhāvāyā’’ti. Te hi maggaṃ paccavekkhato maggānubhāvena pākaṭā hutvā upaṭṭhahanti, pariññādīsu ca pahānameva padhānaṃ tadatthattā itaresanti āha ‘‘kilesakkhayāya vā’’ti. Pahīnakilesapaccavekkhaṇavasena vā etaṃ vuttaṃ. Dutiyavikappe itthattāyāti nissakke sampadānavacananti āha ‘‘itthabhāvato’’ti . Aparanti anāgataṃ. Ime pana carimakattabhāvasaṅkhātā pañcakkhandhā. Pariññātā tiṭṭhantīti etena tesaṃ appatiṭṭhataṃ dasseti. Apariññāmūlakā hi patiṭṭhā. Yathāha ‘‘kabaḷīkāre ce, bhikkhave, āhāre atthi rāgo, atthi nandī, atthi taṇhā, patiṭṭhitaṃ tattha viññāṇaṃ viruḷha’’ntiādi (saṃ. ni. 2.64; kathā. 296; mahāni. 7). Tenevāha – ‘‘chinnamūlakā rukkhā viyā’’tiādi.
யஸ்ஸாதி புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ. தஸ்ஸ ஹி ஸீலங் கதா³சி வட்³ட⁴தி, கதா³சி ஹாயதி. ஸெக்கா²பி பன ஸீலேஸு பரிபூரகாரினோவ, அஸெக்கே²ஸு வத்தப்³ப³மேவ நத்தி². தேனாஹ ‘‘கீ²ணாஸவஸ்ஸா’’திஆதி³. வஸிப்பத்தந்தி வஸீபா⁴வப்பத்தங். ஸுட்டு² ஸமாஹிதந்தி அக்³க³ப²லஸமாதி⁴னா ஸம்மதே³வ ஸமாஹிதங். தி⁴திஸம்பன்னந்தி அக்³க³ப²லதி⁴தியா ஸமன்னாக³தங். மச்சுங் ஜஹித்வா டி²தந்தி ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபா⁴வதோ வுத்தங். கத²ங் புனப்³ப⁴வாபா⁴வோதி ஆஹ ‘‘ஸப்³பே³ பாபத⁴ம்மே பஜஹித்வா டி²த’’ந்தி. ஸப்³ப³ஸ்ஸபி ஞெய்யத⁴ம்மஸ்ஸ சதுஸச்சந்தோக³த⁴த்தா வுத்தங் ‘‘பு³த்³த⁴ந்தி சதுஸச்சபு³த்³த⁴’’ந்தி. பு³த்³த⁴ஸாவகாதி ஸாவகபு³த்³தா⁴ நமஸ்ஸந்தி, பகே³வ இதரா பஜா. இதரா ஹி பஜா ஸாவகேபி நமஸ்ஸந்தி. இதி எத்தகேன டா²னேன ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வஸேன கா³தா²னங் அத்த²ங் வத்வா இதா³னி ஸாவகஸ்ஸபி வஸேன அத்த²ங் யோஜெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அத² வா’’திஆதி³ வுத்தங். ஸாவகோபி கோ³தமோ முக²னிப்³ப³த்தேன ஸம்பத்தேன ஸம்ப³ந்தே⁴ன, யதோ ஸப்³பே³பி அரியஸாவகா ப⁴க³வதோ ஓரஸபுத்தாதி வுச்சந்தீதி.
Yassāti puthujjanassa. Tassa hi sīlaṃ kadāci vaḍḍhati, kadāci hāyati. Sekkhāpi pana sīlesu paripūrakārinova, asekkhesu vattabbameva natthi. Tenāha ‘‘khīṇāsavassā’’tiādi. Vasippattanti vasībhāvappattaṃ. Suṭṭhu samāhitanti aggaphalasamādhinā sammadeva samāhitaṃ. Dhitisampannanti aggaphaladhitiyā samannāgataṃ. Maccuṃ jahitvā ṭhitanti āyatiṃ punabbhavābhāvato vuttaṃ. Kathaṃ punabbhavābhāvoti āha ‘‘sabbe pāpadhamme pajahitvā ṭhita’’nti. Sabbassapi ñeyyadhammassa catusaccantogadhattā vuttaṃ ‘‘buddhanti catusaccabuddha’’nti. Buddhasāvakāti sāvakabuddhā namassanti, pageva itarā pajā. Itarā hi pajā sāvakepi namassanti. Iti ettakena ṭhānena sammāsambuddhassa vasena gāthānaṃ atthaṃ vatvā idāni sāvakassapi vasena atthaṃ yojetvā dassetuṃ ‘‘atha vā’’tiādi vuttaṃ. Sāvakopi gotamo mukhanibbattena sampattena sambandhena, yato sabbepi ariyasāvakā bhagavato orasaputtāti vuccantīti.
நிவுஸ்ஸதீதி நிவாஸோ, நிவுத்தோ² க²ந்த⁴ஸந்தானோதி ஆஹ ‘‘நிவுத்த²க்க²ந்த⁴பரம்பர’’ந்தி. அவேதி, அவேதீ³தி பாட²த்³வயேனபி புப்³பே³னிவாஸஞாணஸ்ஸ கிச்சஸித்³தி⁴ங்யேவ த³ஸ்ஸேதி. ஏகத்தகாயஏகத்தஸஞ்ஞிபா⁴வஸாமஞ்ஞதோ வேஹப்ப²லாபி எத்தே²வ ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²ந்தீதி ‘‘ச² காமாவசரே, நவ ப்³ரஹ்மலோகே’’இச்சேவ வுத்தங். இதரே பன அபசுரபா⁴வதோ ந வுத்தா. ஏகச்சானங் அவிஸயபா⁴வதோ ச அவசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஜாதி கீ²யதி ஏதேனாதி ஜாதிக்க²யோ, அரஹத்தந்தி ஆஹ ‘‘அரஹத்தங் பத்தோ’’தி. ‘‘அபி⁴ஞ்ஞாயா’’தி வத்தப்³பே³ யகாரலோபேன ‘‘அபி⁴ஞ்ஞா’’தி நித்³தே³ஸோ கதோதி ஆஹ ‘‘ஜானித்வா’’தி. கிச்சவோஸானேனாதி சதூஹி மக்³கே³ஹி கத்தப்³ப³ஸ்ஸ ஸோளஸவித⁴ஸ்ஸ கிச்சஸ்ஸ பரியோஸானேன. வோஸிதோதி பரியோஸிதோ, நிட்டி²தோதி அத்தோ². மோனெய்யேன ஸமன்னாக³தோதி காயமோனெய்யாதீ³ஹி ஸமன்னாக³தோ. லபிதங் லபதீதி லபிதலாபனோ. அத்தபச்சக்க²தோ ஞத்வாதி இமினா தேஸங் விஜ்ஜானங் படிலத்³த⁴பா⁴வங் தீ³பேதி.
Nivussatīti nivāso, nivuttho khandhasantānoti āha ‘‘nivutthakkhandhaparampara’’nti. Aveti, avedīti pāṭhadvayenapi pubbenivāsañāṇassa kiccasiddhiṃyeva dasseti. Ekattakāyaekattasaññibhāvasāmaññato vehapphalāpi ettheva saṅgahaṃ gacchantīti ‘‘cha kāmāvacare, nava brahmaloke’’icceva vuttaṃ. Itare pana apacurabhāvato na vuttā. Ekaccānaṃ avisayabhāvato ca avacanaṃ daṭṭhabbaṃ. Jāti khīyati etenāti jātikkhayo, arahattanti āha ‘‘arahattaṃ patto’’ti. ‘‘Abhiññāyā’’ti vattabbe yakāralopena ‘‘abhiññā’’ti niddeso katoti āha ‘‘jānitvā’’ti. Kiccavosānenāti catūhi maggehi kattabbassa soḷasavidhassa kiccassa pariyosānena. Vositoti pariyosito, niṭṭhitoti attho. Moneyyena samannāgatoti kāyamoneyyādīhi samannāgato. Lapitaṃ lapatīti lapitalāpano. Attapaccakkhato ñatvāti iminā tesaṃ vijjānaṃ paṭiladdhabhāvaṃ dīpeti.
திகண்ணஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Tikaṇṇasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 8. திகண்ணஸுத்தங் • 8. Tikaṇṇasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 8. திகண்ணஸுத்தவண்ணனா • 8. Tikaṇṇasuttavaṇṇanā