Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    திகவாரவண்ணனா

    Tikavāravaṇṇanā

    323. வோ தும்ஹேஹி ந ஸமுதா³சரிதப்³ப³ங். வசீஸம்பயுத்தங் காயகிரியங் கத்வாதி காயேன நிபச்சகாரங் கத்வாதி அத்தோ². உபகா⁴தேதி வினாஸேதி. ஓமத்³தி³த்வாதி அபி⁴ப⁴வித்வா. வத³தோதி வத³ந்தஸ்ஸ. ‘‘பா³லஸ்ஸ நிஸ்ஸயோ தா³தப்³போ³’’தி து³கே ஆக³தங், இத⁴ பன ‘‘ந தா³தப்³போ³’’தி வுத்தங், ஆபத்திபா³ஹுல்லங் ஸந்தா⁴ய நாதா³தப்³ப³ங், ‘‘இமஸ்மா விஹாரா பரங் மா நிக்க²மாஹி, வினயத⁴ரானங் வா ஸந்திகங் ஆக³ச்ச² வினிச்ச²யங் தா³து’’ந்தி வுத்தே தஸ்ஸ வசனங் ந க³ஹேதப்³ப³ந்தி அத்தோ². திகபோ⁴ஜனங் நாம ஸசே தயோ ஹுத்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி, க³ணபோ⁴ஜனேன அனாபத்தி, இத³ங் ஸந்தா⁴ய திகங். ‘‘பஸுத்தோ’’தி பா³ஹுல்லதோ வுத்தங். அத² வா நிபஜ்ஜித்வாதி அத்தோ². ‘‘இத³ங் ட²பெத்வா க³ச்சா²மி, தாவகாலிகங் ப⁴ந்தே தே³தா²தி வுத்தே ‘நவகம்மாதி³அத்த²ங் வினா தா³துங் ந வட்டதீ’’தி லிகி²தங். விகப்பெத்வா ட²பிதங் வஸ்ஸிகஸாடிகங் பச்சி²மே பாடிபத³தி³வஸே நிவாஸெந்தோ து³க்கடங் ஆபஜ்ஜதீதி அத்தோ². அபச்சுத்³த⁴ரித்வாதி பச்சுத்³த⁴ரணங் அகத்வாதி அத்தோ². ‘‘விகப்பேது’’ந்தி வசனதோ அவிகப்பனபச்சயா ஆபத்தி ஹேமந்தே ஆபஜ்ஜதி, விகப்பனா பன கத்திகபுண்ணமதி³வஸே காதப்³பா³தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தந்தி ஞாதப்³ப³ங். அயங் நயோ அவிகப்பனங் ஸந்தா⁴ய, புரிமோ விகப்பிதபரிபோ⁴க³பச்சயாபத்திங் ஸந்தா⁴ய. வத்த²படிச்சா²தி³ ஸப்³ப³கப்பியதாயாதி வத்த²படிச்சா²தி³ ஸப்³ப³த்த² கப்பியத்தாதி அத்தோ². கேசி இமமத்த²ங் அஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘வத்த²படிச்சா²தி³ ஸப்³ப³கப்பியதா தாய படிச்ச²ன்னேனா’’தி லிக²ந்தி. ‘‘வத்த²மேவ படிச்சா²தி³ வத்த²படிச்சா²தீ³’’தி விக்³க³ஹத்தா ‘‘தாயா’’தி ந யுஜ்ஜதி. ‘‘தேனா’’தி ப⁴விதப்³ப³த்தாதி இத³ங் ஸப்³ப³ங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் க³ண்டி²பதே³ லிகி²தங், விசாரெத்வா க³ஹேதப்³ப³ங்.

    323.Vo tumhehi na samudācaritabbaṃ. Vacīsampayuttaṃ kāyakiriyaṃ katvāti kāyena nipaccakāraṃ katvāti attho. Upaghāteti vināseti. Omadditvāti abhibhavitvā. Vadatoti vadantassa. ‘‘Bālassa nissayo dātabbo’’ti duke āgataṃ, idha pana ‘‘na dātabbo’’ti vuttaṃ, āpattibāhullaṃ sandhāya nādātabbaṃ, ‘‘imasmā vihārā paraṃ mā nikkhamāhi, vinayadharānaṃ vā santikaṃ āgaccha vinicchayaṃ dātu’’nti vutte tassa vacanaṃ na gahetabbanti attho. Tikabhojanaṃ nāma sace tayo hutvā bhuñjanti, gaṇabhojanena anāpatti, idaṃ sandhāya tikaṃ. ‘‘Pasutto’’ti bāhullato vuttaṃ. Atha vā nipajjitvāti attho. ‘‘Idaṃ ṭhapetvā gacchāmi, tāvakālikaṃ bhante dethāti vutte ‘navakammādiatthaṃ vinā dātuṃ na vaṭṭatī’’ti likhitaṃ. Vikappetvā ṭhapitaṃ vassikasāṭikaṃ pacchime pāṭipadadivase nivāsento dukkaṭaṃ āpajjatīti attho. Apaccuddharitvāti paccuddharaṇaṃ akatvāti attho. ‘‘Vikappetu’’nti vacanato avikappanapaccayā āpatti hemante āpajjati, vikappanā pana kattikapuṇṇamadivase kātabbāti dassanatthaṃ vuttanti ñātabbaṃ. Ayaṃ nayo avikappanaṃ sandhāya, purimo vikappitaparibhogapaccayāpattiṃ sandhāya. Vatthapaṭicchādi sabbakappiyatāyāti vatthapaṭicchādi sabbattha kappiyattāti attho. Keci imamatthaṃ asallakkhetvā ‘‘vatthapaṭicchādi sabbakappiyatā tāya paṭicchannenā’’ti likhanti. ‘‘Vatthameva paṭicchādi vatthapaṭicchādī’’ti viggahattā ‘‘tāyā’’ti na yujjati. ‘‘Tenā’’ti bhavitabbattāti idaṃ sabbaṃ aññatarasmiṃ gaṇṭhipade likhitaṃ, vicāretvā gahetabbaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 3. திகவாரோ • 3. Tikavāro

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / திகவாரவண்ணனா • Tikavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / திகவாரவண்ணனா • Tikavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / திகவாரவண்ணனா • Tikavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஏகுத்தரிகனயோ திகவாரவண்ணனா • Ekuttarikanayo tikavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact