Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    10. திலத³க்கி²ணவிமானவண்ணனா

    10. Tiladakkhiṇavimānavaṇṇanā

    அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனாதி திலத³க்கி²ணவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன ச ஸமயேன ராஜக³ஹே அஞ்ஞதரா இத்தீ² க³ப்³பி⁴னீ திலே தோ⁴வித்வா ஆதபே ஸுக்கா²பேதி தேலங் காதுகாமா. ஸா ச பரிக்கீ²ணாயுகா தங் தி³வஸமேவ சவனத⁴ம்மா, நிரயஸங்வத்தனிகங் சஸ்ஸா கம்மங் ஓகாஸங் கத்வா டி²தங். அத² நங் ப⁴க³வா பச்சூஸவேலாயங் லோகங் வோலோகெந்தோ தி³ப்³ப³சக்கு²னா தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘அயங் இத்தீ² அஜ்ஜ காலங் கத்வா நிரயே நிப்³ப³த்திஸ்ஸதி, யங்னூனாஹங் திலபி⁴க்கா²படிக்³க³ஹணேன தங் ஸக்³கூ³பக³ங் கரெய்ய’’ந்தி. ஸோ ஸாவத்தி²தோ தங்க²ணேனேவ ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ராஜக³ஹே பிண்டா³ய சரந்தோ அனுபுப்³பே³ன தஸ்ஸா கே³ஹத்³வாரங் பாபுணி. ஸா இத்தீ² ப⁴க³வந்தங் பஸ்ஸித்வா ஸஞ்ஜாதபீதிஸோமனஸ்ஸா ஸஹஸா உட்ட²ஹித்வா கதஞ்ஜலீ அஞ்ஞங் தா³தப்³ப³யுத்தகங் அபஸ்ஸந்தீ ஹத்த²பாதே³ தோ⁴வித்வா திலே ராஸிங் கத்வா உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி பரிக்³க³ஹெத்வா அஞ்ஜலிபூரங் திலங் ப⁴க³வதோ பத்தே ஆகிரித்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³. தங் ப⁴க³வா அனுகம்பமானோ ‘‘ஸுகி²னீ ஹோஹீ’’தி வத்வா பக்காமி. ஸா தஸ்ஸா ரத்தியா பச்சூஸஸமயே காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே த்³வாத³ஸயோஜனிகே கனகவிமானே ஸுத்தபபு³த்³தா⁴ விய நிப்³ப³த்தி.

    Abhikkantena vaṇṇenāti tiladakkhiṇavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena ca samayena rājagahe aññatarā itthī gabbhinī tile dhovitvā ātape sukkhāpeti telaṃ kātukāmā. Sā ca parikkhīṇāyukā taṃ divasameva cavanadhammā, nirayasaṃvattanikaṃ cassā kammaṃ okāsaṃ katvā ṭhitaṃ. Atha naṃ bhagavā paccūsavelāyaṃ lokaṃ volokento dibbacakkhunā disvā cintesi ‘‘ayaṃ itthī ajja kālaṃ katvā niraye nibbattissati, yaṃnūnāhaṃ tilabhikkhāpaṭiggahaṇena taṃ saggūpagaṃ kareyya’’nti. So sāvatthito taṅkhaṇeneva rājagahaṃ gantvā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya rājagahe piṇḍāya caranto anupubbena tassā gehadvāraṃ pāpuṇi. Sā itthī bhagavantaṃ passitvā sañjātapītisomanassā sahasā uṭṭhahitvā katañjalī aññaṃ dātabbayuttakaṃ apassantī hatthapāde dhovitvā tile rāsiṃ katvā ubhohi hatthehi pariggahetvā añjalipūraṃ tilaṃ bhagavato patte ākiritvā bhagavantaṃ vandi. Taṃ bhagavā anukampamāno ‘‘sukhinī hohī’’ti vatvā pakkāmi. Sā tassā rattiyā paccūsasamaye kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane dvādasayojanike kanakavimāne suttapabuddhā viya nibbatti.

    அதா²யஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தே³வசாரிகங் சரந்தோ தங் அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவுதங் மஹதியா தே³வித்³தி⁴யா விரோசமானமுபக³ந்த்வா –

    Athāyasmā mahāmoggallāno devacārikaṃ caranto taṃ accharāsahassaparivutaṃ mahatiyā deviddhiyā virocamānamupagantvā –

    85.

    85.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    86.

    86.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    87.

    87.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே,

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve,

    மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    Manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா,

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā,

    வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. – புச்சி²;

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. – pucchi;

    88.

    88.

    ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    ‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    89.

    89.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, புரிமாய ஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே.

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke.

    90.

    90.

    ‘‘அத்³த³ஸங் விரஜங் பு³த்³த⁴ங், விப்பஸன்னமனாவிலங்;

    ‘‘Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, vippasannamanāvilaṃ;

    ஆஸஜ்ஜ தா³னங் அதா³ஸிங், அகாமா திலத³க்கி²ணங்;

    Āsajja dānaṃ adāsiṃ, akāmā tiladakkhiṇaṃ;

    த³க்கி²ணெய்யஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Dakkhiṇeyyassa buddhassa, pasannā sehi pāṇibhi.

    91.

    91.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    92.

    92.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –

    ஸா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி.

    Sā vissajjesi.

    90. தத்த² ஆஸஜ்ஜாதி அயங் ஆஸஜ்ஜ-ஸத்³தோ³ ‘‘ஆஸஜ்ஜ நங் ததா²க³த’’ந்திஆதீ³ஸு (சூளவ॰ 350) க⁴ட்டேன ஆக³தோ. ‘‘ஆஸஜ்ஜ தா³னங் தே³தீ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.336; அ॰ நி॰ 8.31) ஸமாக³மே. இதா⁴பி ஸமாக³மேயேவ த³ட்ட²ப்³போ³. தஸ்மா ஆஸஜ்ஜாதி ஸமாக³ந்த்வா, ஸமவாயேன ஸம்பத்வாதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘அகாமா’’தி. ஸா ஹி தெ³ய்யத⁴ம்மஸங்விதா⁴னபுப்³ப³கங் புரிமஸித்³த⁴ங் தா³னஸங்கப்பங் வினா ஸஹஸா ஸம்பத்தே ப⁴க³வதி பவத்திதங் திலதா³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ஆஸஜ்ஜ தா³னங் அதா³ஸிங், அகாமா திலத³க்கி²ண’’ந்தி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    90. Tattha āsajjāti ayaṃ āsajja-saddo ‘‘āsajja naṃ tathāgata’’ntiādīsu (cūḷava. 350) ghaṭṭena āgato. ‘‘Āsajja dānaṃ detī’’tiādīsu (dī. ni. 3.336; a. ni. 8.31) samāgame. Idhāpi samāgameyeva daṭṭhabbo. Tasmā āsajjāti samāgantvā, samavāyena sampatvāti attho. Tenāha ‘‘akāmā’’ti. Sā hi deyyadhammasaṃvidhānapubbakaṃ purimasiddhaṃ dānasaṅkappaṃ vinā sahasā sampatte bhagavati pavattitaṃ tiladānaṃ sandhāyāha ‘‘āsajja dānaṃ adāsiṃ, akāmā tiladakkhiṇa’’nti. Sesaṃ vuttanayameva.

    திலத³க்கி²ணவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Tiladakkhiṇavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 10. திலத³க்கி²ணவிமானவத்து² • 10. Tiladakkhiṇavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact