Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[252] 2. திலமுட்டி²ஜாதகவண்ணனா
[252] 2. Tilamuṭṭhijātakavaṇṇanā
அஜ்ஜாபி மே தங் மனஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் கோத⁴னங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. அஞ்ஞதரோ கிர, பி⁴க்கு², கோத⁴னோ அஹோஸி உபாயாஸப³ஹுலோ, அப்பம்பி வுத்தோ ஸமானோ குப்பி அபி⁴ஸஜ்ஜி, கோபஞ்ச தோ³ஸஞ்ச அப்பச்சயஞ்ச பாத்வாகாஸி. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ நாம பி⁴க்கு² கோத⁴னோ உபாயாஸப³ஹுலோ உத்³த⁴னே பக்கி²த்தலோணங் விய தடதடாயந்தோ விசரதி, ஏவரூபே நிக்கோத⁴னே பு³த்³த⁴ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதோ ஸமானோ கோத⁴மத்தம்பி நிக்³க³ண்ஹிதுங் ந ஸக்கோதீ’’தி. ஸத்தா² தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா ஏகங் பி⁴க்கு²ங் பேஸெத்வா தங் பி⁴க்கு²ங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், பி⁴க்கு², கோத⁴னோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி அயங் கோத⁴னோ அஹோஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Ajjāpime taṃ manasīti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ kodhanaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Aññataro kira, bhikkhu, kodhano ahosi upāyāsabahulo, appampi vutto samāno kuppi abhisajji, kopañca dosañca appaccayañca pātvākāsi. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu kodhano upāyāsabahulo uddhane pakkhittaloṇaṃ viya taṭataṭāyanto vicarati, evarūpe nikkodhane buddhasāsane pabbajito samāno kodhamattampi niggaṇhituṃ na sakkotī’’ti. Satthā tesaṃ kathaṃ sutvā ekaṃ bhikkhuṃ pesetvā taṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, kodhano’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi ayaṃ kodhano ahosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே தஸ்ஸ புத்தோ ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரோ நாம அஹோஸி. போராணகராஜானோ ச அத்தனோ புத்தே ‘‘ஏவங் ஏதே நிஹதமானத³ப்பா ஸீதுண்ஹக்க²மா லோகசாரித்தஞ்ஞூ ச ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி அத்தனோ நக³ரே தி³ஸாபாமொக்க²ஆசரியே விஜ்ஜமானேபி ஸிப்புக்³க³ஹணத்தா²ய தூ³ரே திரோரட்ட²ங் பேஸெந்தி, தஸ்மா ஸோபி ராஜா ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகங் புத்தங் பக்கோஸாபெத்வா ஏகபடலிகஉபாஹனா ச பண்ணச்ச²த்தஞ்ச கஹாபணஸஹஸ்ஸஞ்ச த³த்வா ‘‘தாத, தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹா’’தி பேஸேஸி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன தக்கஸிலங் பத்வா ஆசரியஸ்ஸ கே³ஹங் புச்சி²த்வா ஆசரியே மாணவகானங் ஸிப்பங் வாசெத்வா உட்டா²ய க⁴ரத்³வாரே சங்கமந்தே கே³ஹங் க³ந்த்வா யஸ்மிங் டா²னே டி²தோ ஆசரியங் அத்³த³ஸ, தத்தே²வ உபாஹனா ஓமுஞ்சித்வா ச²த்தஞ்ச அபனெத்வா ஆசரியங் வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி. ஸோ தஸ்ஸ கிலந்தபா⁴வங் ஞத்வா ஆக³ந்துகஸங்க³ஹங் காரேஸி. குமாரோ பு⁴த்தபோ⁴ஜனோ தோ²கங் விஸ்ஸமித்வா ஆசரியங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி, ‘‘குதோ ஆக³தோஸி, தாதா’’தி ச வுத்தே ‘‘பா³ராணஸிதோ’’தி ஆஹ. ‘‘கஸ்ஸ புத்தோஸீ’’தி? ‘‘பா³ராணஸிரஞ்ஞோ’’தி. ‘‘கேனத்தே²னாக³தோஸீ’’தி? ‘‘ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹத்தா²யா’’தி. ‘‘கிங் தே ஆசரியபா⁴கோ³ ஆப⁴தோ, உதா³ஹு த⁴ம்மந்தேவாஸிகோ ஹோதுகாமோஸீ’’தி? ஸோ ‘‘ஆசரியபா⁴கோ³ மே ஆப⁴தோ’’தி வத்வா ஆசரியஸ்ஸ பாத³மூலே ஸஹஸ்ஸத்த²விகங் ட²பெத்வா வந்தி³.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente tassa putto brahmadattakumāro nāma ahosi. Porāṇakarājāno ca attano putte ‘‘evaṃ ete nihatamānadappā sītuṇhakkhamā lokacārittaññū ca bhavissantī’’ti attano nagare disāpāmokkhaācariye vijjamānepi sippuggahaṇatthāya dūre tiroraṭṭhaṃ pesenti, tasmā sopi rājā soḷasavassuddesikaṃ puttaṃ pakkosāpetvā ekapaṭalikaupāhanā ca paṇṇacchattañca kahāpaṇasahassañca datvā ‘‘tāta, takkasilaṃ gantvā sippaṃ uggaṇhā’’ti pesesi. So ‘‘sādhū’’ti mātāpitaro vanditvā nikkhamitvā anupubbena takkasilaṃ patvā ācariyassa gehaṃ pucchitvā ācariye māṇavakānaṃ sippaṃ vācetvā uṭṭhāya gharadvāre caṅkamante gehaṃ gantvā yasmiṃ ṭhāne ṭhito ācariyaṃ addasa, tattheva upāhanā omuñcitvā chattañca apanetvā ācariyaṃ vanditvā aṭṭhāsi. So tassa kilantabhāvaṃ ñatvā āgantukasaṅgahaṃ kāresi. Kumāro bhuttabhojano thokaṃ vissamitvā ācariyaṃ upasaṅkamitvā vanditvā aṭṭhāsi, ‘‘kuto āgatosi, tātā’’ti ca vutte ‘‘bārāṇasito’’ti āha. ‘‘Kassa puttosī’’ti? ‘‘Bārāṇasirañño’’ti. ‘‘Kenatthenāgatosī’’ti? ‘‘Sippaṃ uggaṇhatthāyā’’ti. ‘‘Kiṃ te ācariyabhāgo ābhato, udāhu dhammantevāsiko hotukāmosī’’ti? So ‘‘ācariyabhāgo me ābhato’’ti vatvā ācariyassa pādamūle sahassatthavikaṃ ṭhapetvā vandi.
த⁴ம்மந்தேவாஸிகா தி³வா ஆசரியஸ்ஸ கம்மங் கத்வா ரத்திங் ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹந்தி, ஆசரியபா⁴க³தா³யகா கே³ஹே ஜெட்ட²புத்தா விய ஹுத்வா ஸிப்பமேவ உக்³க³ண்ஹந்தி. தஸ்மா ஸோபி ஆசரியோ ஸல்லஹுகேன ஸுப⁴னக்க²த்தேன குமாரஸ்ஸ ஸிப்பங் பட்ட²பேஸி. குமாரோபி ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹந்தோ ஏகதி³வஸங் ஆசரியேன ஸத்³தி⁴ங் ந்ஹாயிதுங் அக³மாஸி. அதே²கா மஹல்லிகா இத்தீ² திலானி ஸேதே கத்வா பத்த²ரித்வா ரக்க²மானா நிஸீதி³. குமாரோ ஸேததிலே தி³ஸ்வா கா²தி³துகாமோ ஹுத்வா ஏகங் திலமுட்டி²ங் க³ஹெத்வா கா²தி³, மஹல்லிகா ‘‘தண்ஹாலுகோ ஏஸோ’’தி கிஞ்சி அவத்வா துண்ஹீ அஹோஸி. ஸோ புனதி³வஸேபி தாய வேலாய ததே²வ அகாஸி, ஸாபி நங் ந கிஞ்சி ஆஹ. இதரோ ததியதி³வஸேபி ததே²வாகாஸி, ததா³ மஹல்லிகா ‘‘தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ அத்தனோ அந்தேவாஸிகேஹி மங் விலும்பாபேதீ’’தி பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ கந்தி³. ஆசரியோ நிவத்தித்வா ‘‘கிங் ஏதங் , அம்மா’’தி புச்சி². ‘‘ஸாமி, அந்தேவாஸிகோ தே மயா கதானங் ஸேததிலானங் அஜ்ஜேகங் முட்டி²ங் கா²தி³, ஹிய்யோ ஏகங், பரே ஏகங், நனு ஏவங் கா²த³ந்தோ மம ஸந்தகங் ஸப்³ப³ங் நாஸெஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘அம்ம, மா ரோதி³, மூலங் தே தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ந மே, ஸாமி, மூலேனத்தோ², யதா² பனேஸ குமாரோ புன ஏவங் ந கரோதி, ததா² தங் ஸிக்கா²பேஹீ’’தி. ஆசரியோ ‘‘தேன ஹி பஸ்ஸ, அம்மா’’தி த்³வீஹி மாணவேஹி தங் குமாரங் த்³வீஸு ஹத்தே²ஸு கா³ஹாபெத்வா வேளுபேஸிகங் க³ஹெத்வா ‘‘புன ஏவரூபங் மா அகாஸீ’’தி திக்க²த்துங் பிட்டி²யங் பஹரி. குமாரோ ஆசரியஸ்ஸ குஜ்ஜி²த்வா ரத்தானி அக்கீ²னி கத்வா பாத³பிட்டி²தோ யாவ கேஸமத்த²கா ஓலோகேஸி. ஸோபிஸ்ஸ குஜ்ஜி²த்வா ஓலோகிதபா⁴வங் அஞ்ஞாஸி. குமாரோ ஸிப்பங் நிட்டா²பெத்வா ‘‘அனுயோக³ங் த³த்வா மாராபேதப்³போ³ ஏஸ மயா’’தி தேன கததோ³ஸங் ஹத³யே ட²பெத்வா க³மனகாலே ஆசரியங் வந்தி³த்வா ‘‘யதா³ஹங், ஆசரிய, பா³ராணஸிரஜ்ஜங் பத்வா தும்ஹாகங் ஸந்திகங் பேஸெஸ்ஸாமி, ததா³ தும்ஹே ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி ஸஸினேஹோ விய படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா பக்காமி.
Dhammantevāsikā divā ācariyassa kammaṃ katvā rattiṃ sippaṃ uggaṇhanti, ācariyabhāgadāyakā gehe jeṭṭhaputtā viya hutvā sippameva uggaṇhanti. Tasmā sopi ācariyo sallahukena subhanakkhattena kumārassa sippaṃ paṭṭhapesi. Kumāropi sippaṃ uggaṇhanto ekadivasaṃ ācariyena saddhiṃ nhāyituṃ agamāsi. Athekā mahallikā itthī tilāni sete katvā pattharitvā rakkhamānā nisīdi. Kumāro setatile disvā khāditukāmo hutvā ekaṃ tilamuṭṭhiṃ gahetvā khādi, mahallikā ‘‘taṇhāluko eso’’ti kiñci avatvā tuṇhī ahosi. So punadivasepi tāya velāya tatheva akāsi, sāpi naṃ na kiñci āha. Itaro tatiyadivasepi tathevākāsi, tadā mahallikā ‘‘disāpāmokkho ācariyo attano antevāsikehi maṃ vilumpāpetī’’ti bāhā paggayha kandi. Ācariyo nivattitvā ‘‘kiṃ etaṃ , ammā’’ti pucchi. ‘‘Sāmi, antevāsiko te mayā katānaṃ setatilānaṃ ajjekaṃ muṭṭhiṃ khādi, hiyyo ekaṃ, pare ekaṃ, nanu evaṃ khādanto mama santakaṃ sabbaṃ nāsessatī’’ti. ‘‘Amma, mā rodi, mūlaṃ te dāpessāmī’’ti. ‘‘Na me, sāmi, mūlenattho, yathā panesa kumāro puna evaṃ na karoti, tathā taṃ sikkhāpehī’’ti. Ācariyo ‘‘tena hi passa, ammā’’ti dvīhi māṇavehi taṃ kumāraṃ dvīsu hatthesu gāhāpetvā veḷupesikaṃ gahetvā ‘‘puna evarūpaṃ mā akāsī’’ti tikkhattuṃ piṭṭhiyaṃ pahari. Kumāro ācariyassa kujjhitvā rattāni akkhīni katvā pādapiṭṭhito yāva kesamatthakā olokesi. Sopissa kujjhitvā olokitabhāvaṃ aññāsi. Kumāro sippaṃ niṭṭhāpetvā ‘‘anuyogaṃ datvā mārāpetabbo esa mayā’’ti tena katadosaṃ hadaye ṭhapetvā gamanakāle ācariyaṃ vanditvā ‘‘yadāhaṃ, ācariya, bārāṇasirajjaṃ patvā tumhākaṃ santikaṃ pesessāmi, tadā tumhe āgaccheyyāthā’’ti sasineho viya paṭiññaṃ gahetvā pakkāmi.
ஸோ பா³ராணஸிங் பத்வா மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா ஸிப்பங் த³ஸ்ஸேஸி. ராஜா ‘‘ஜீவமானேன மே புத்தோ தி³ட்டோ², ஜீவமானோவஸ்ஸ ரஜ்ஜஸிரிங் பஸ்ஸாமீ’’தி புத்தங் ரஜ்ஜே பதிட்டா²பேஸி. ஸோ ரஜ்ஜஸிரிங் அனுப⁴வமானோ ஆசரியேன கததோ³ஸங் ஸரித்வா உப்பன்னகோதோ⁴ ‘‘மாராபெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி பக்கோஸனத்தா²ய ஆசரியஸ்ஸ தூ³தங் பாஹேஸி. ஆசரியோ ‘‘தருணகாலே நங் ஸஞ்ஞாபேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி அக³ந்த்வா தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ மஜ்ஜி²மவயகாலே ‘‘இதா³னி நங் ஸஞ்ஞாபேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா ராஜத்³வாரே ட²த்வா ‘‘தக்கஸிலாசரியோ ஆக³தோ’’தி ஆரோசாபேஸி. ராஜா துட்டோ² ப்³ராஹ்மணங் பக்கோஸாபெத்வா தங் அத்தனோ ஸந்திகங் ஆக³தங் தி³ஸ்வாவ கோத⁴ங் உப்பாதெ³த்வா ரத்தானி அக்கீ²னி கத்வா அமச்சே ஆமந்தெத்வா ‘‘போ⁴, அஜ்ஜாபி மே ஆசரியேன பஹடட்டா²னங் ருஜ்ஜதி, ஆசரியோ நலாடேன மச்சுங் ஆதா³ய ‘மரிஸ்ஸாமீ’தி ஆக³தோ, அஜ்ஜஸ்ஸ ஜீவிதங் நத்தீ²’’தி வத்வா புரிமா த்³வே கா³தா² அவோச –
So bārāṇasiṃ patvā mātāpitaro vanditvā sippaṃ dassesi. Rājā ‘‘jīvamānena me putto diṭṭho, jīvamānovassa rajjasiriṃ passāmī’’ti puttaṃ rajje patiṭṭhāpesi. So rajjasiriṃ anubhavamāno ācariyena katadosaṃ saritvā uppannakodho ‘‘mārāpessāmi na’’nti pakkosanatthāya ācariyassa dūtaṃ pāhesi. Ācariyo ‘‘taruṇakāle naṃ saññāpetuṃ na sakkhissāmī’’ti agantvā tassa rañño majjhimavayakāle ‘‘idāni naṃ saññāpetuṃ sakkhissāmī’’ti gantvā rājadvāre ṭhatvā ‘‘takkasilācariyo āgato’’ti ārocāpesi. Rājā tuṭṭho brāhmaṇaṃ pakkosāpetvā taṃ attano santikaṃ āgataṃ disvāva kodhaṃ uppādetvā rattāni akkhīni katvā amacce āmantetvā ‘‘bho, ajjāpi me ācariyena pahaṭaṭṭhānaṃ rujjati, ācariyo nalāṭena maccuṃ ādāya ‘marissāmī’ti āgato, ajjassa jīvitaṃ natthī’’ti vatvā purimā dve gāthā avoca –
4.
4.
‘‘அஜ்ஜாபி மே தங் மனஸி, யங் மங் த்வங் திலமுட்டி²யா;
‘‘Ajjāpi me taṃ manasi, yaṃ maṃ tvaṃ tilamuṭṭhiyā;
பா³ஹாய மங் க³ஹெத்வான, லட்டி²யா அனுதாளயி.
Bāhāya maṃ gahetvāna, laṭṭhiyā anutāḷayi.
5.
5.
‘‘நனு ஜீவிதே ந ரமஸி, யேனாஸி ப்³ராஹ்மணாக³தோ;
‘‘Nanu jīvite na ramasi, yenāsi brāhmaṇāgato;
யங் மங் பா³ஹா க³ஹெத்வான, திக்க²த்துங் அனுதாளயீ’’தி.
Yaṃ maṃ bāhā gahetvāna, tikkhattuṃ anutāḷayī’’ti.
தத்த² யங் மங் பா³ஹாய மந்தி த்³வீஸு பதே³ஸு உபயோக³வசனங் அனுதாளனக³ஹணாபெக்க²ங். யங் மங் த்வங் திலமுட்டி²யா காரணா அனுதாளயி, அனுதாளெந்தோ ச மங் பா³ஹாய க³ஹெத்வா அனுதாளயி, தங் அனுதாளனங் அஜ்ஜாபி மே மனஸீதி அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ². நனு ஜீவிதே ந ரமஸீதி மஞ்ஞே த்வங் அத்தனோ ஜீவிதம்ஹி நாபி⁴ரமஸி. யேனாஸி ப்³ராஹ்மணாக³தோதி யஸ்மா ப்³ராஹ்மண இத⁴ மம ஸந்திகங் ஆக³தோஸி. யங் மங் பா³ஹா க³ஹெத்வானாதி யங் மம பா³ஹா க³ஹெத்வா, யங் மங் பா³ஹாய க³ஹெத்வாதிபி அத்தோ². திக்க²த்துங் அனுதாளயீதி தயோ வாரே வேளுலட்டி²யா தாளேஸி, அஜ்ஜ தா³னி தஸ்ஸ ப²லங் விந்தா³ஹீதி நங் மரணேன ஸந்தஜ்ஜெந்தோ ஏவமாஹ.
Tattha yaṃ maṃ bāhāya manti dvīsu padesu upayogavacanaṃ anutāḷanagahaṇāpekkhaṃ. Yaṃ maṃ tvaṃ tilamuṭṭhiyā kāraṇā anutāḷayi, anutāḷento ca maṃ bāhāya gahetvā anutāḷayi, taṃ anutāḷanaṃ ajjāpi me manasīti ayañhettha attho. Nanu jīvite na ramasīti maññe tvaṃ attano jīvitamhi nābhiramasi. Yenāsi brāhmaṇāgatoti yasmā brāhmaṇa idha mama santikaṃ āgatosi. Yaṃ maṃ bāhā gahetvānāti yaṃ mama bāhā gahetvā, yaṃ maṃ bāhāya gahetvātipi attho. Tikkhattuṃ anutāḷayīti tayo vāre veḷulaṭṭhiyā tāḷesi, ajja dāni tassa phalaṃ vindāhīti naṃ maraṇena santajjento evamāha.
தங் ஸுத்வா ஆசரியோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā ācariyo tatiyaṃ gāthamāha –
6.
6.
‘‘அரியோ அனரியங் குப்³ப³ந்தங், யோ த³ண்டே³ன நிஸேத⁴தி;
‘‘Ariyo anariyaṃ kubbantaṃ, yo daṇḍena nisedhati;
ஸாஸனங் தங் ந தங் வேரங், இதி நங் பண்டி³தா விதூ³’’தி.
Sāsanaṃ taṃ na taṃ veraṃ, iti naṃ paṇḍitā vidū’’ti.
தத்த² அரியோதி ஸுந்த³ராதி⁴வசனமேதங். ஸோ பன அரியோ சதுப்³பி³தோ⁴ ஹோதி ஆசாரஅரியோ த³ஸ்ஸனஅரியோ லிங்க³அரியோ படிவேத⁴அரியோதி. தத்த² மனுஸ்ஸோ வா ஹோது திரச்சா²னோ வா, அரியாசாரே டி²தோ ஆசாரஅரியோ நாம. வுத்தம்பி சேதங் –
Tattha ariyoti sundarādhivacanametaṃ. So pana ariyo catubbidho hoti ācāraariyo dassanaariyo liṅgaariyo paṭivedhaariyoti. Tattha manusso vā hotu tiracchāno vā, ariyācāre ṭhito ācāraariyo nāma. Vuttampi cetaṃ –
‘‘அரியவத்தஸி வக்கங்க³, யோ பிண்ட³மபசாயதி;
‘‘Ariyavattasi vakkaṅga, yo piṇḍamapacāyati;
சஜாமி தே தங் ப⁴த்தாரங், க³ச்ச²தூ²போ⁴ யதா²ஸுக²’’ந்தி. (ஜா॰ 2.21.106);
Cajāmi te taṃ bhattāraṃ, gacchathūbho yathāsukha’’nti. (jā. 2.21.106);
ரூபேன பன இரியாபதே²ன ச பாஸாதி³கேன த³ஸ்ஸனீயேன ஸமன்னாக³தோ த³ஸ்ஸனஅரியோ நாம. வுத்தம்பி சேதங் –
Rūpena pana iriyāpathena ca pāsādikena dassanīyena samannāgato dassanaariyo nāma. Vuttampi cetaṃ –
‘‘அரியாவகாஸோஸி பஸன்னநெத்தோ, மஞ்ஞே ப⁴வங் பப்³ப³ஜிதோ குலம்ஹா;
‘‘Ariyāvakāsosi pasannanetto, maññe bhavaṃ pabbajito kulamhā;
கத²ங் நு சித்தானி பஹாய போ⁴கே³, பப்³ப³ஜி நிக்க²ம்ம க⁴ரா ஸபஞ்ஞா’’தி. (ஜா॰ 2.17.143);
Kathaṃ nu cittāni pahāya bhoge, pabbaji nikkhamma gharā sapaññā’’ti. (jā. 2.17.143);
நிவாஸனபாருபனலிங்க³க்³க³ஹணேன பன ஸமணஸதி³ஸோ ஹுத்வா விசரந்தோ து³ஸ்ஸீலோபி லிங்க³அரியோ நாம. யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –
Nivāsanapārupanaliṅgaggahaṇena pana samaṇasadiso hutvā vicaranto dussīlopi liṅgaariyo nāma. Yaṃ sandhāya vuttaṃ –
‘‘ச²த³னங் கத்வான ஸுப்³ப³தானங், பக்க²ந்தீ³ குலதூ³ஸகோ பக³ப்³போ⁴;
‘‘Chadanaṃ katvāna subbatānaṃ, pakkhandī kuladūsako pagabbho;
மாயாவீ அஸஞ்ஞதோ பலாபோ, பதிரூபேன சரங் ஸ மக்³க³தூ³ஸீ’’தி.
Māyāvī asaññato palāpo, patirūpena caraṃ sa maggadūsī’’ti.
பு³த்³தா⁴த³யோ பன படிவேத⁴அரியா நாம. தேன வுத்தங் – ‘‘அரியா வுச்சந்தி பு³த்³தா⁴ ச பச்சேகபு³த்³தா⁴ ச பு³த்³த⁴ஸாவகா சா’’தி. தேஸு இத⁴ ஆசாரஅரியோவ அதி⁴ப்பேதோ.
Buddhādayo pana paṭivedhaariyā nāma. Tena vuttaṃ – ‘‘ariyā vuccanti buddhā ca paccekabuddhā ca buddhasāvakā cā’’ti. Tesu idha ācāraariyova adhippeto.
அனரியந்தி து³ஸ்ஸீலங் பாபத⁴ம்மங். குப்³ப³ந்தந்தி பாணாதிபாதாதி³கங் பஞ்சவித⁴து³ஸ்ஸீல்யகம்மங் கரொந்தங், ஏகமேவ வா ஏதங் அத்த²பத³ங், அனரியங் ஹீனங் லாமகங் பஞ்சவேரப⁴யகம்மங் கரொந்தங் புக்³க³லங். யோதி க²த்தியாதீ³ஸு யோ கோசி. த³ண்டே³னாதி யேன கேனசி பஹரணகேன. நிஸேத⁴தீதி ‘‘மா புன ஏவரூபங் கரீ’’தி பஹரந்தோ நிவாரேதி. ஸாஸனங் தங் ந தங் வேரந்தி தங், மஹாராஜ, அகத்தப்³ப³ங் கரொந்தே புத்ததீ⁴தரோ வா அந்தேவாஸிகே வா ஏவங் பஹரித்வா நிஸேத⁴னங் நாம இமஸ்மிங் லோகே ஸாஸனங் அனுஸிட்டி² ஓவாதோ³, ந வேரங். இதி நங் பண்டி³தா விதூ³தி ஏவமேதங் பண்டி³தா ஜானந்தி. தஸ்மா, மஹாராஜ, த்வம்பி ஏவங் ஜான, ந ஏவரூபே டா²னே வேரங் காதுங் அரஹஸி. ஸசே ஹி த்வங், மஹாராஜ, மயா ஏவங் ஸிக்கா²பிதோ நாப⁴விஸ்ஸ, அத² க³ச்ச²ந்தே காலே பூவஸக்க²லிஆதீ³னி சேவ ப²லாப²லாதீ³னி ச ஹரந்தோ சோரகம்மேஸு பலுத்³தோ⁴ அனுபுப்³பே³ன ஸந்தி⁴ச்சே²த³னபந்த²தூ³ஹனகா³மகா⁴தகாதீ³னி கத்வா ‘‘ராஜாபராதி⁴கோ சோரோ’’தி ஸஹொட்³ட⁴ங் க³ஹெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸிதோ ‘‘க³ச்ச²த²ஸ்ஸ தோ³ஸானுரூபங் த³ண்ட³ங் உபனேதா²’’தி த³ண்ட³ப⁴யங் பாபுணிஸ்ஸ, குதோ தே ஏவரூபா ஸம்பத்தி அப⁴விஸ்ஸ, நனு மங் நிஸ்ஸாய இத³ங் இஸ்ஸரியங் தயா லத்³த⁴ந்தி ஏவங் ஆசரியோ ராஜானங் ஸஞ்ஞாபேஸி . பரிவாரெத்வா டி²தா அமச்சாபிஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ஸச்சங், தே³வ, இத³ங் இஸ்ஸரியங் தும்ஹாகங் ஆசரியஸ்ஸேவ ஸந்தக’’ந்தி ஆஹங்ஸு.
Anariyanti dussīlaṃ pāpadhammaṃ. Kubbantanti pāṇātipātādikaṃ pañcavidhadussīlyakammaṃ karontaṃ, ekameva vā etaṃ atthapadaṃ, anariyaṃ hīnaṃ lāmakaṃ pañcaverabhayakammaṃ karontaṃ puggalaṃ. Yoti khattiyādīsu yo koci. Daṇḍenāti yena kenaci paharaṇakena. Nisedhatīti ‘‘mā puna evarūpaṃ karī’’ti paharanto nivāreti. Sāsanaṃ taṃ na taṃ veranti taṃ, mahārāja, akattabbaṃ karonte puttadhītaro vā antevāsike vā evaṃ paharitvā nisedhanaṃ nāma imasmiṃ loke sāsanaṃ anusiṭṭhi ovādo, na veraṃ. Iti naṃ paṇḍitāvidūti evametaṃ paṇḍitā jānanti. Tasmā, mahārāja, tvampi evaṃ jāna, na evarūpe ṭhāne veraṃ kātuṃ arahasi. Sace hi tvaṃ, mahārāja, mayā evaṃ sikkhāpito nābhavissa, atha gacchante kāle pūvasakkhaliādīni ceva phalāphalādīni ca haranto corakammesu paluddho anupubbena sandhicchedanapanthadūhanagāmaghātakādīni katvā ‘‘rājāparādhiko coro’’ti sahoḍḍhaṃ gahetvā rañño dassito ‘‘gacchathassa dosānurūpaṃ daṇḍaṃ upanethā’’ti daṇḍabhayaṃ pāpuṇissa, kuto te evarūpā sampatti abhavissa, nanu maṃ nissāya idaṃ issariyaṃ tayā laddhanti evaṃ ācariyo rājānaṃ saññāpesi . Parivāretvā ṭhitā amaccāpissa kathaṃ sutvā ‘‘saccaṃ, deva, idaṃ issariyaṃ tumhākaṃ ācariyasseva santaka’’nti āhaṃsu.
தஸ்மிங் க²ணே ராஜா ஆசரியஸ்ஸ கு³ணங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘ஸப்³பி³ஸ்ஸரியங் தே, ஆசரிய, த³ம்மி, ரஜ்ஜங் படிச்சா²’’தி ஆஹ. ஆசரியோ ‘‘ந மே, மஹாராஜ, ரஜ்ஜேனத்தோ²’’தி படிக்கி²பி. ராஜா தக்கஸிலங் பேஸெத்வா ஆசரியஸ்ஸ புத்ததா³ரங் ஆஹராபெத்வா மஹந்தங் இஸ்ஸரியங் த³த்வா தமேவ புரோஹிதங் கத்வா பிதுட்டா²னே ட²பெத்வா தஸ்ஸோவாதே³ டி²தோ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஸக்³க³பராயணோ அஹோஸி.
Tasmiṃ khaṇe rājā ācariyassa guṇaṃ sallakkhetvā ‘‘sabbissariyaṃ te, ācariya, dammi, rajjaṃ paṭicchā’’ti āha. Ācariyo ‘‘na me, mahārāja, rajjenattho’’ti paṭikkhipi. Rājā takkasilaṃ pesetvā ācariyassa puttadāraṃ āharāpetvā mahantaṃ issariyaṃ datvā tameva purohitaṃ katvā pituṭṭhāne ṭhapetvā tassovāde ṭhito dānādīni puññāni katvā saggaparāyaṇo ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே கோத⁴னோ பி⁴க்கு² அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி, ப³ஹூ ஜனா ஸோதாபன்னஸகதா³கா³மிஅனாகா³மினோ அஹேஸுங். ‘‘ததா³ ராஜா கோத⁴னோ பி⁴க்கு² அஹோஸி, ஆசரியோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne kodhano bhikkhu anāgāmiphale patiṭṭhahi, bahū janā sotāpannasakadāgāmianāgāmino ahesuṃ. ‘‘Tadā rājā kodhano bhikkhu ahosi, ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.
திலமுட்டி²ஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Tilamuṭṭhijātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 252. திலமுட்டி²ஜாதகங் • 252. Tilamuṭṭhijātakaṃ