Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. தீணுப்பலமாலியத்தே²ரஅபதா³னங்

    2. Tīṇuppalamāliyattheraapadānaṃ

    11.

    11.

    ‘‘சந்த³பா⁴கா³னதீ³தீரே , அஹோஸிங் வானரோ ததா³;

    ‘‘Candabhāgānadītīre , ahosiṃ vānaro tadā;

    அத்³த³ஸங் விரஜங் பு³த்³த⁴ங், நிஸின்னங் பப்³ப³தந்தரே.

    Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, nisinnaṃ pabbatantare.

    12.

    12.

    ‘‘ஓபா⁴ஸெந்தங் தி³ஸா ஸப்³பா³, ஸாலராஜங்வ பு²ல்லிதங்;

    ‘‘Obhāsentaṃ disā sabbā, sālarājaṃva phullitaṃ;

    லக்க²ணப்³யஞ்ஜனூபேதங், தி³ஸ்வா அத்தமனோ அஹுங்.

    Lakkhaṇabyañjanūpetaṃ, disvā attamano ahuṃ.

    13.

    13.

    ‘‘உத³க்³க³சித்தோ ஸுமனோ, பீதியா ஹட்ட²மானஸோ;

    ‘‘Udaggacitto sumano, pītiyā haṭṭhamānaso;

    தீணி உப்பலபுப்பா²னி, மத்த²கே அபி⁴ரோபயிங்.

    Tīṇi uppalapupphāni, matthake abhiropayiṃ.

    14.

    14.

    ‘‘புப்பா²னி அபி⁴ரோபெத்வா, விபஸ்ஸிஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Pupphāni abhiropetvā, vipassissa mahesino;

    ஸகா³ரவோ ப⁴வித்வான 1, பக்காமிங் உத்தராமுகோ².

    Sagāravo bhavitvāna 2, pakkāmiṃ uttarāmukho.

    15.

    15.

    ‘‘க³ச்ச²ந்தோ படிகுடிகோ, விப்பஸன்னேன சேதஸா;

    ‘‘Gacchanto paṭikuṭiko, vippasannena cetasā;

    ஸேலந்தரே பதித்வான 3, பாபுணிங் ஜீவிதக்க²யங்.

    Selantare patitvāna 4, pāpuṇiṃ jīvitakkhayaṃ.

    16.

    16.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங் 5, தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ 6, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    17.

    17.

    ‘‘ஸதானங் தீணிக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜங் அகாரயிங்;

    ‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, devarajjaṃ akārayiṃ;

    ஸதானங் பஞ்சக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்.

    Satānaṃ pañcakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    18.

    18.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴பூஜயிங்;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    19.

    19.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா தீணுப்பலமாலியோ 7 தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā tīṇuppalamāliyo 8 thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    தீணுப்பலமாலியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் து³தியங்.

    Tīṇuppalamāliyattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. க³மித்வான (ஸீ॰), நமித்வான (க॰)
    2. gamitvāna (sī.), namitvāna (ka.)
    3. பபதித்வா (ஸ்யா॰ க॰)
    4. papatitvā (syā. ka.)
    5. புரிமங் ஜாதிங் (?) உபரி 38 வக்³கே³ ததியாபதா³னே ஏவமேவ தி³ஸ்ஸதி
    6. purimaṃ jātiṃ (?) upari 38 vagge tatiyāpadāne evameva dissati
    7. திஉப்பலமாலியோ (ஸீ॰)
    8. tiuppalamāliyo (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 1. லகுண்ட³கப⁴த்³தி³யத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 1. Lakuṇḍakabhaddiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact