Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[16] 6. திபல்லத்த²மிக³ஜாதகவண்ணனா
[16] 6. Tipallatthamigajātakavaṇṇanā
மிக³ங் திபல்லத்த²ந்தி இத³ங் ஸத்தா² கோஸம்பி³யங் ப³த³ரிகாராமே விஹரந்தோ ஸிக்கா²காமங் ராஹுலத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி காலே ஸத்த²ரி ஆளவினக³ரங் உபனிஸ்ஸாய அக்³கா³ளவே சேதியே விஹரந்தே ப³ஹூ உபாஸகா உபாஸிகா பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னியோ ச விஹாரங் த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய க³ச்ச²ந்தி, தி³வா த⁴ம்மஸ்ஸவனங் ஹோதி. க³ச்ச²ந்தே பன காலே உபாஸிகாயோ பி⁴க்கு²னியோ ச ந க³ச்சி²ங்ஸு, பி⁴க்கூ² சேவ உபாஸகா ச அஹேஸுங். ததோ பட்டா²ய ரத்திங் த⁴ம்மஸ்ஸவனங் ஜாதங். த⁴ம்மஸ்ஸவனபரியோஸானே தே²ரா பி⁴க்கூ² அத்தனோ அத்தனோ வஸனட்டா²னானி க³ச்ச²ந்தி. த³ஹரா ஸாமணேரா ச உபாஸகேஹி ஸத்³தி⁴ங் உபட்டா²னஸாலாயங் ஸயந்தி. தேஸு நித்³த³ங் உபக³தேஸு ஏகச்சே கு⁴ருகு⁴ருபஸ்ஸாஸா காகச்ச²மானா த³ந்தே கா²த³ந்தா நிபஜ்ஜிங்ஸு, ஏகச்சே முஹுத்தங் நித்³தா³யித்வா உட்ட²ஹிங்ஸு. தே தங் விப்பகாரங் தி³ஸ்வா ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ப⁴க³வா ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² அனுபஸம்பன்னேன ஸஹஸெய்யங் கப்பெய்ய பாசித்திய’’ந்தி (பாசி॰ 49) ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெத்வா கோஸம்பி³ங் அக³மாஸி.
Migaṃtipallatthanti idaṃ satthā kosambiyaṃ badarikārāme viharanto sikkhākāmaṃ rāhulattheraṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi kāle satthari āḷavinagaraṃ upanissāya aggāḷave cetiye viharante bahū upāsakā upāsikā bhikkhū bhikkhuniyo ca vihāraṃ dhammassavanatthāya gacchanti, divā dhammassavanaṃ hoti. Gacchante pana kāle upāsikāyo bhikkhuniyo ca na gacchiṃsu, bhikkhū ceva upāsakā ca ahesuṃ. Tato paṭṭhāya rattiṃ dhammassavanaṃ jātaṃ. Dhammassavanapariyosāne therā bhikkhū attano attano vasanaṭṭhānāni gacchanti. Daharā sāmaṇerā ca upāsakehi saddhiṃ upaṭṭhānasālāyaṃ sayanti. Tesu niddaṃ upagatesu ekacce ghurughurupassāsā kākacchamānā dante khādantā nipajjiṃsu, ekacce muhuttaṃ niddāyitvā uṭṭhahiṃsu. Te taṃ vippakāraṃ disvā bhagavato ārocesuṃ. Bhagavā ‘‘yo pana bhikkhu anupasampannena sahaseyyaṃ kappeyya pācittiya’’nti (pāci. 49) sikkhāpadaṃ paññapetvā kosambiṃ agamāsi.
தத்த² பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மந்தங் ராஹுலங் ஆஹங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ ராஹுல, ப⁴க³வதா ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங், இதா³னி த்வங் அத்தனோ வஸனட்டா²னங் ஜானாஹீ’’தி. புப்³பே³ பன தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதி ச கா³ரவங் தஸ்ஸ சாயஸ்மதோ ஸிக்கா²காமதங் படிச்ச தங் அத்தனோ வஸனட்டா²னங் ஆக³தங் அதிவிய ஸங்க³ண்ஹந்தி, கு²த்³த³கமஞ்சகங் பஞ்ஞபெத்வா உஸ்ஸீஸககரணத்தா²ய சீவரங் தெ³ந்தி. தங் தி³வஸங் பன ஸிக்கா²பத³ப⁴யேன வஸனட்டா²னம்பி ந அத³ங்ஸு. ராஹுலப⁴த்³தோ³பி ‘‘பிதா மே’’தி த³ஸப³லஸ்ஸ வா, ‘‘உபஜ்ஜா²யோ மே’’தி த⁴ம்மஸேனாபதினோ வா, ‘‘ஆசரியோ மே’’தி மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ வா, ‘‘சூளபிதா மே’’தி ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ வா ஸந்திகங் அக³ந்த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ வளஞ்ஜனவச்சகுடிங் ப்³ரஹ்மவிமானங் பவிஸந்தோ விய பவிஸித்வா வாஸங் கப்பேஸி. பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி வளஞ்ஜனகுடியங் த்³வாரங் ஸுபிஹிதங் ஹோதி, க³ந்த⁴பரிப⁴ண்ட³கதா பூ⁴மி, க³ந்த⁴தா³மமாலாதா³மானி ஓஸாரிதானேவ ஹொந்தி, ஸப்³ப³ரத்திங் தீ³போ ஜா²யதி. ராஹுலப⁴த்³தோ³ பன ந தஸ்ஸா குடியா இமங் ஸம்பத்திங் படிச்ச தத்த² வாஸங் உபக³தோ, பி⁴க்கூ²ஹி பன ‘‘வஸனட்டா²னங் ஜானாஹீ’’தி வுத்தத்தா ஓவாத³கா³ரவேன ஸிக்கா²காமதாய தத்த² வாஸங் உபக³தோ. அந்தரந்தரா ஹி பி⁴க்கூ² தங் ஆயஸ்மந்தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ வீமங்ஸனத்தா²ய முட்டி²ஸம்மஜ்ஜனிங் வா கசவரச²ட்³ட³னகங் வா ப³ஹி கி²பித்வா தஸ்மிங் ஆக³தே ‘‘ஆவுஸோ, இமங் கேன ச²ட்³டி³த’’ந்தி வத³ந்தி. தத்த² கேஹிசி ‘‘ராஹுலோ இமினா மக்³கே³ன க³தோ’’தி வுத்தே ஸோ ஆயஸ்மா ‘‘நாஹங், ப⁴ந்தே, ஏதங் ஜானாமீ’’தி அவத்வாவ தங் படிஸாமெத்வா ‘‘க²மத² மே, ப⁴ந்தே’’தி க²மாபெத்வா க³ச்ச²தி. ஏவமேஸ ஸிக்கா²காமோ.
Tattha bhikkhū āyasmantaṃ rāhulaṃ āhaṃsu – ‘‘āvuso rāhula, bhagavatā sikkhāpadaṃ paññattaṃ, idāni tvaṃ attano vasanaṭṭhānaṃ jānāhī’’ti. Pubbe pana te bhikkhū bhagavati ca gāravaṃ tassa cāyasmato sikkhākāmataṃ paṭicca taṃ attano vasanaṭṭhānaṃ āgataṃ ativiya saṅgaṇhanti, khuddakamañcakaṃ paññapetvā ussīsakakaraṇatthāya cīvaraṃ denti. Taṃ divasaṃ pana sikkhāpadabhayena vasanaṭṭhānampi na adaṃsu. Rāhulabhaddopi ‘‘pitā me’’ti dasabalassa vā, ‘‘upajjhāyo me’’ti dhammasenāpatino vā, ‘‘ācariyo me’’ti mahāmoggallānassa vā, ‘‘cūḷapitā me’’ti ānandattherassa vā santikaṃ agantvā dasabalassa vaḷañjanavaccakuṭiṃ brahmavimānaṃ pavisanto viya pavisitvā vāsaṃ kappesi. Buddhānañhi vaḷañjanakuṭiyaṃ dvāraṃ supihitaṃ hoti, gandhaparibhaṇḍakatā bhūmi, gandhadāmamālādāmāni osāritāneva honti, sabbarattiṃ dīpo jhāyati. Rāhulabhaddo pana na tassā kuṭiyā imaṃ sampattiṃ paṭicca tattha vāsaṃ upagato, bhikkhūhi pana ‘‘vasanaṭṭhānaṃ jānāhī’’ti vuttattā ovādagāravena sikkhākāmatāya tattha vāsaṃ upagato. Antarantarā hi bhikkhū taṃ āyasmantaṃ dūratova āgacchantaṃ disvā tassa vīmaṃsanatthāya muṭṭhisammajjaniṃ vā kacavarachaḍḍanakaṃ vā bahi khipitvā tasmiṃ āgate ‘‘āvuso, imaṃ kena chaḍḍita’’nti vadanti. Tattha kehici ‘‘rāhulo iminā maggena gato’’ti vutte so āyasmā ‘‘nāhaṃ, bhante, etaṃ jānāmī’’ti avatvāva taṃ paṭisāmetvā ‘‘khamatha me, bhante’’ti khamāpetvā gacchati. Evamesa sikkhākāmo.
ஸோ தங் ஸிக்கா²காமதங்யேவ படிச்ச தத்த² வாஸங் உபக³தோ. அத² ஸத்தா² புரேஅருணங்யேவ வச்சகுடித்³வாரே ட²த்வா உக்காஸி, ஸோபாயஸ்மா உக்காஸி. ‘‘கோ ஏஸோ’’தி? ‘‘அஹங் ராஹுலோ’’தி நிக்க²மித்வா வந்தி³. ‘‘கஸ்மா த்வங் ராஹுல இத⁴ நிபன்னோஸீ’’தி? ‘‘வஸனட்டா²னஸ்ஸ அபா⁴வதோ’’. ‘‘புப்³பே³ ஹி, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கூ² மம ஸங்க³ஹங் கரொந்தி, இதா³னி அத்தனோ ஆபத்திப⁴யேன வஸனட்டா²னங் ந தெ³ந்தி, ஸ்வாஹங் ‘இத³ங் அஞ்ஞேஸங் அஸங்க⁴ட்டனட்டா²ன’ந்தி இமினா காரணேன இத⁴ நிபன்னொஸ்மீதி. அத² ப⁴க³வதோ ‘‘ராஹுலங் தாவ பி⁴க்கூ² ஏவங் பரிச்சஜந்தி, அஞ்ஞே குலதா³ரகே பப்³பா³ஜெத்வா கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி த⁴ம்மஸங்வேகோ³ உத³பாதி³.
So taṃ sikkhākāmataṃyeva paṭicca tattha vāsaṃ upagato. Atha satthā purearuṇaṃyeva vaccakuṭidvāre ṭhatvā ukkāsi, sopāyasmā ukkāsi. ‘‘Ko eso’’ti? ‘‘Ahaṃ rāhulo’’ti nikkhamitvā vandi. ‘‘Kasmā tvaṃ rāhula idha nipannosī’’ti? ‘‘Vasanaṭṭhānassa abhāvato’’. ‘‘Pubbe hi, bhante, bhikkhū mama saṅgahaṃ karonti, idāni attano āpattibhayena vasanaṭṭhānaṃ na denti, svāhaṃ ‘idaṃ aññesaṃ asaṅghaṭṭanaṭṭhāna’nti iminā kāraṇena idha nipannosmīti. Atha bhagavato ‘‘rāhulaṃ tāva bhikkhū evaṃ pariccajanti, aññe kuladārake pabbājetvā kiṃ karissantī’’ti dhammasaṃvego udapādi.
அத² ப⁴க³வா பாதோவ பி⁴க்கூ² ஸன்னிபாதாபெத்வா த⁴ம்மஸேனாபதிங் புச்சி² ‘‘ஜானாஸி பன த்வங், ஸாரிபுத்த, அஜ்ஜ கத்த²சி ராஹுலஸ்ஸ வுத்த²பா⁴வ’’ந்தி? ‘‘ந ஜானாமி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘ஸாரிபுத்த, அஜ்ஜ ராஹுலோ வச்சகுடியங் வஸி, ஸாரிபுத்த, தும்ஹே ராஹுலங் ஏவங் பரிச்சஜந்தா அஞ்ஞே குலதா³ரகே பப்³பா³ஜெத்வா கிங் கரிஸ்ஸத²? ஏவஞ்ஹி ஸந்தே இமஸ்மிங் ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதா ந பதிட்டா² ப⁴விஸ்ஸந்தி, இதோ தா³னி பட்டா²ய அனுபஸம்பன்னேன ஏகங் த்³வே தி³வஸே அத்தனோ ஸந்திகே வஸாபெத்வா ததியதி³வஸே தேஸங் வஸனட்டா²னங் ஞத்வா ப³ஹி வாஸேதா²’’தி இமங் அனுபஞ்ஞத்திங் கத்வா புன ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபேஸி.
Atha bhagavā pātova bhikkhū sannipātāpetvā dhammasenāpatiṃ pucchi ‘‘jānāsi pana tvaṃ, sāriputta, ajja katthaci rāhulassa vutthabhāva’’nti? ‘‘Na jānāmi, bhante’’ti. ‘‘Sāriputta, ajja rāhulo vaccakuṭiyaṃ vasi, sāriputta, tumhe rāhulaṃ evaṃ pariccajantā aññe kuladārake pabbājetvā kiṃ karissatha? Evañhi sante imasmiṃ sāsane pabbajitā na patiṭṭhā bhavissanti, ito dāni paṭṭhāya anupasampannena ekaṃ dve divase attano santike vasāpetvā tatiyadivase tesaṃ vasanaṭṭhānaṃ ñatvā bahi vāsethā’’ti imaṃ anupaññattiṃ katvā puna sikkhāpadaṃ paññapesi.
தஸ்மிங் ஸமயே த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிஸின்னா பி⁴க்கூ² ராஹுலஸ்ஸ கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தி ‘‘பஸ்ஸதா²வுஸோ, யாவ ஸிக்கா²காமோ வதாயங் ராஹுலோ, ‘தவ வஸனட்டா²னங் ஜானாஹீ’தி வுத்தோ நாம ‘அஹங் த³ஸப³லஸ்ஸ புத்தோ, தும்ஹாகங் ஸேனாஸனஸ்மா தும்ஹேயேவ நிக்க²மதா²’தி ஏகங் பி⁴க்கு²ம்பி அப்படிப்ப²ரித்வா வச்சகுடியங் வாஸங் கப்பேஸீ’’தி. ஏவங் தேஸு கத²யமானேஸு ஸத்தா² த⁴ம்மஸப⁴ங் க³ந்த்வா அலங்கதாஸனே நிஸீதி³த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி ஆஹ. ‘‘ப⁴ந்தே, ராஹுலஸ்ஸ ஸிக்கா²காமகதா²ய, ந அஞ்ஞாய கதா²யா’’தி. ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ராஹுலோ இதா³னேவ ஸிக்கா²காமோ, புப்³பே³ திரச்சா²னயோனியங் நிப்³ப³த்தோபி ஸிக்கா²காமோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Tasmiṃ samaye dhammasabhāyaṃ sannisinnā bhikkhū rāhulassa guṇakathaṃ kathenti ‘‘passathāvuso, yāva sikkhākāmo vatāyaṃ rāhulo, ‘tava vasanaṭṭhānaṃ jānāhī’ti vutto nāma ‘ahaṃ dasabalassa putto, tumhākaṃ senāsanasmā tumheyeva nikkhamathā’ti ekaṃ bhikkhumpi appaṭippharitvā vaccakuṭiyaṃ vāsaṃ kappesī’’ti. Evaṃ tesu kathayamānesu satthā dhammasabhaṃ gantvā alaṅkatāsane nisīditvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti āha. ‘‘Bhante, rāhulassa sikkhākāmakathāya, na aññāya kathāyā’’ti. Satthā ‘‘na, bhikkhave, rāhulo idāneva sikkhākāmo, pubbe tiracchānayoniyaṃ nibbattopi sikkhākāmoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே ராஜக³ஹே ஏகோ மக³த⁴ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ மிக³யோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா மிக³க³ணபரிவுதோ அரஞ்ஞே வஸதி. அத²ஸ்ஸ ப⁴கி³னீ அத்தனோ புத்தகங் உபனெத்வா ‘‘பா⁴திக, இமங் தே பா⁴கி³னெய்யங் மிக³மாயங் ஸிக்கா²பேஹீ’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா ‘‘க³ச்ச², தாத, அஸுகவேலாய நாம ஆக³ந்த்வா ஸிக்கெ²ய்யாஸீ’’தி ஆஹ. ஸோ மாதுலேன வுத்தவேலங் அனதிக்கமித்வா தங் உபஸங்கமித்வா மிக³மாயங் ஸிக்கி². ஸோ ஏகதி³வஸங் வனே விசரந்தோ பாஸேன ப³த்³தோ⁴ ப³த்³த⁴ரவங் ரவி, மிக³க³ணோ பலாயித்வா ‘‘புத்தோ தே பாஸேன ப³த்³தோ⁴’’தி தஸ்ஸ மாதுயா ஆரோசேஸி. ஸா பா⁴து ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘பா⁴திக, பா⁴கி³னெய்யோ தே மிக³மாயங் ஸிக்கா²பிதோ’’தி புச்சி². போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மா த்வங் புத்தஸ்ஸ கிஞ்சி பாபகங் ஆஸங்கி, ஸுக்³க³ஹிதா தேன மிக³மாயா, இதா³னி தங் ஹாஸயமானோ ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte rājagahe eko magadharājā rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto migayoniyaṃ nibbattitvā migagaṇaparivuto araññe vasati. Athassa bhaginī attano puttakaṃ upanetvā ‘‘bhātika, imaṃ te bhāgineyyaṃ migamāyaṃ sikkhāpehī’’ti āha. Bodhisatto ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā ‘‘gaccha, tāta, asukavelāya nāma āgantvā sikkheyyāsī’’ti āha. So mātulena vuttavelaṃ anatikkamitvā taṃ upasaṅkamitvā migamāyaṃ sikkhi. So ekadivasaṃ vane vicaranto pāsena baddho baddharavaṃ ravi, migagaṇo palāyitvā ‘‘putto te pāsena baddho’’ti tassa mātuyā ārocesi. Sā bhātu santikaṃ gantvā ‘‘bhātika, bhāgineyyo te migamāyaṃ sikkhāpito’’ti pucchi. Bodhisatto ‘‘mā tvaṃ puttassa kiñci pāpakaṃ āsaṅki, suggahitā tena migamāyā, idāni taṃ hāsayamāno āgacchissatī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
16.
16.
‘‘மிக³ங் திபல்லத்த²மனேகமாயங், அட்ட²க்கு²ரங் அட்³ட⁴ரத்தாபபாயிங்;
‘‘Migaṃ tipallatthamanekamāyaṃ, aṭṭhakkhuraṃ aḍḍharattāpapāyiṃ;
ஏகேன ஸோதேன ச²மாஸ்ஸஸந்தோ, ச²ஹி கலாஹிதிபோ⁴தி பா⁴கி³னெய்யோ’’தி.
Ekena sotena chamāssasanto, chahi kalāhitibhoti bhāgineyyo’’ti.
தத்த² மிக³ந்தி பா⁴கி³னெய்யமிக³ங். திபல்லத்த²ந்தி பல்லத்த²ங் வுச்சதி ஸயனங், உபோ⁴ஹி பஸ்ஸேஹி உஜுகமேவ ச நிபன்னகவஸேனாதி தீஹாகாரேஹி பல்லத்த²ங் அஸ்ஸ, தீணி வா பல்லத்தா²னி அஸ்ஸாதி திபல்லத்தோ², தங் திபல்லத்த²ங். அனேகமாயந்தி ப³ஹுமாயங் ப³ஹுவஞ்சனங். அட்ட²க்கு²ரந்தி ஏகேகஸ்மிங் பாதே³ த்³வின்னங் த்³வின்னங் வஸேன அட்ட²ஹி கு²ரேஹி ஸமன்னாக³தங். அட்³ட⁴ரத்தாபபாயிந்தி புரிமயாமங் அதிக்கமித்வா மஜ்ஜி²மயாமே அரஞ்ஞதோ ஆக³ம்ம பானீயஸ்ஸ பிவனதோ அட்³ட⁴ரத்தே ஆபங் பிவதீதி அட்³ட⁴ரத்தாபபாயீ. தங் அட்³ட⁴ரத்தே அபாயிந்தி அத்தோ². மம பா⁴கி³னெய்யங் மிக³ங் அஹங் ஸாது⁴கங் மிக³மாயங் உக்³க³ண்ஹாபேஸிங். கத²ங்? யதா² ஏகேன ஸோதேன ச²மாஸ்ஸஸந்தோ, ச²ஹி கலாஹிதிபோ⁴தி பா⁴கி³னெய்யோதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அஹஞ்ஹி தவ புத்தங் ததா² உக்³க³ண்ஹாபேஸிங், யதா² ஏகஸ்மிங் உபரிமனாஸிகாஸோதே வாதங் ஸன்னிரும்பி⁴த்வா பத²வியா அல்லீனேன ஏகேன ஹெட்டி²மஸோதேன தத்தே²வ ச²மாயங் அஸ்ஸஸந்தோ ச²ஹி கலாஹி லுத்³த³கங் அதிபோ⁴தி, ச²ஹி கொட்டா²ஸேஹி அஜ்ஜொ²த்த²ரதி வஞ்சேதீதி அத்தோ². கதமாஹி ச²ஹி? சத்தாரோ பாதே³ பஸாரெத்வா ஏகேன பஸ்ஸேன ஸெய்யாய, கு²ரேஹி திணபங்ஸுக²ணனேன, ஜிவ்ஹானின்னாமனேன உத³ரஸ்ஸ உத்³து⁴மாதபா⁴வகரணேன, உச்சாரபஸ்ஸாவவிஸ்ஸஜ்ஜனேன, வாதஸன்னிரும்ப⁴னேனாதி.
Tattha miganti bhāgineyyamigaṃ. Tipallatthanti pallatthaṃ vuccati sayanaṃ, ubhohi passehi ujukameva ca nipannakavasenāti tīhākārehi pallatthaṃ assa, tīṇi vā pallatthāni assāti tipallattho, taṃ tipallatthaṃ. Anekamāyanti bahumāyaṃ bahuvañcanaṃ. Aṭṭhakkhuranti ekekasmiṃ pāde dvinnaṃ dvinnaṃ vasena aṭṭhahi khurehi samannāgataṃ. Aḍḍharattāpapāyinti purimayāmaṃ atikkamitvā majjhimayāme araññato āgamma pānīyassa pivanato aḍḍharatte āpaṃ pivatīti aḍḍharattāpapāyī. Taṃ aḍḍharatte apāyinti attho. Mama bhāgineyyaṃ migaṃ ahaṃ sādhukaṃ migamāyaṃ uggaṇhāpesiṃ. Kathaṃ? Yathā ekena sotena chamāssasanto, chahi kalāhitibhoti bhāgineyyoti. Idaṃ vuttaṃ hoti – ahañhi tava puttaṃ tathā uggaṇhāpesiṃ, yathā ekasmiṃ uparimanāsikāsote vātaṃ sannirumbhitvā pathaviyā allīnena ekena heṭṭhimasotena tattheva chamāyaṃ assasanto chahi kalāhi luddakaṃ atibhoti, chahi koṭṭhāsehi ajjhottharati vañcetīti attho. Katamāhi chahi? Cattāro pāde pasāretvā ekena passena seyyāya, khurehi tiṇapaṃsukhaṇanena, jivhāninnāmanena udarassa uddhumātabhāvakaraṇena, uccārapassāvavissajjanena, vātasannirumbhanenāti.
அபரோ நயோ – பாதே³ன பங்ஸுங் க³ஹெத்வா அபி⁴முகா²கட்³ட⁴னேன, படிபணாமனேன, உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு ஸஞ்சரணேன, உத³ரங் உத்³த⁴ங் பக்கி²பனேன, அதோ⁴ அவக்கி²பனேனாதி இமாஹி ச²ஹி கலாஹி யதா² அதிபோ⁴தி, ‘‘மதோ அய’’ந்தி ஸஞ்ஞங் உப்பாதெ³த்வா வஞ்சேதி, ஏவங் தங் மிக³மாயங் உக்³க³ண்ஹாபேஸிந்தி தீ³பேதி.
Aparo nayo – pādena paṃsuṃ gahetvā abhimukhākaḍḍhanena, paṭipaṇāmanena, ubhosu passesu sañcaraṇena, udaraṃ uddhaṃ pakkhipanena, adho avakkhipanenāti imāhi chahi kalāhi yathā atibhoti, ‘‘mato aya’’nti saññaṃ uppādetvā vañceti, evaṃ taṃ migamāyaṃ uggaṇhāpesinti dīpeti.
அபரோ நயோ – ததா² நங் உக்³க³ண்ஹாபேஸிங், யதா² ஏகேன ஸோதேன ச²மாஸ்ஸஸந்தோ ச²ஹி கலாஹிதி த்³வீஸுபி நயேஸு த³ஸ்ஸிதேஹி ச²ஹி காரணேஹி கலாஹிதி கலாயிஸ்ஸதி, லுத்³த³ங் வஞ்செஸ்ஸதீதி அத்தோ². போ⁴தீதி ப⁴கி³னிங் ஆலபதி. பா⁴கி³னெய்யோதி ஏவங் ச²ஹி காரணேஹி வஞ்சனகங் பா⁴கி³னெய்யங் நித்³தி³ஸதி. ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ பா⁴கி³னெய்யஸ்ஸ மிக³மாயாய ஸாது⁴கங் உக்³க³ஹிதபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ப⁴கி³னிங் ஸமஸ்ஸாஸேதி.
Aparo nayo – tathā naṃ uggaṇhāpesiṃ, yathā ekena sotena chamāssasanto chahi kalāhiti dvīsupi nayesu dassitehi chahi kāraṇehi kalāhiti kalāyissati, luddaṃ vañcessatīti attho. Bhotīti bhaginiṃ ālapati. Bhāgineyyoti evaṃ chahi kāraṇehi vañcanakaṃ bhāgineyyaṃ niddisati. Evaṃ bodhisatto bhāgineyyassa migamāyāya sādhukaṃ uggahitabhāvaṃ dassento bhaginiṃ samassāseti.
ஸோபி மிக³போதகோ பாஸே ப³த்³தோ⁴ அவிப்ப²ந்தி³த்வாயேவ பூ⁴மியங் மஹாபா²ஸுகபஸ்ஸேன பாதே³ பஸாரெத்வா நிபன்னோ பாதா³னங் ஆஸன்னட்டா²னே கு²ரேஹேவ பஹரித்வா பங்ஸுஞ்ச திணானி ச உப்பாடெத்வா உச்சாரபஸ்ஸாவங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸீஸங் பாதெத்வா ஜிவ்ஹங் நின்னாமெத்வா ஸரீரங் கே²ளகிலின்னங் கத்வா வாதக்³க³ஹணேன உத³ரங் உத்³து⁴மாதகங் கத்வா அக்கீ²னி பரிவத்தெத்வா ஹெட்டா² நாஸிகாஸோதேன வாதங் ஸஞ்சராபெந்தோ உபரிமனாஸிகாஸோதேன வாதங் ஸன்னிரும்பி⁴த்வா ஸகலஸரீரங் த²த்³த⁴பா⁴வங் கா³ஹாபெத்வா மதாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. நீலமக்கி²காபி நங் ஸம்பரிவாரேஸுங், தஸ்மிங் தஸ்மிங் டா²னே காகா நிலீயிங்ஸு. லுத்³தோ³ ஆக³ந்த்வா உத³ரங் ஹத்தே²ன பஹரித்வா ‘‘அதிபாதோவ ப³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, பூதிகோ ஜாதோ’’தி தஸ்ஸ ப³ந்த⁴னரஜ்ஜுகங் மோசெத்வா ‘‘எத்தே²வதா³னி நங் உக்கந்தித்வா மங்ஸங் ஆதா³ய க³மிஸ்ஸாமீ’’தி நிராஸங்கோ ஹுத்வா ஸாகா²பலாஸங் க³ஹேதுங் ஆரத்³தோ⁴. மிக³போதகோபி உட்டா²ய சதூஹி பாதே³ஹி ட²த்வா காயங் விது⁴னித்வா கீ³வங் பஸாரெத்வா மஹாவாதேன சி²ன்னவலாஹகோ விய வேகே³ன மாது ஸந்திகங் அக³மாஸி.
Sopi migapotako pāse baddho avipphanditvāyeva bhūmiyaṃ mahāphāsukapassena pāde pasāretvā nipanno pādānaṃ āsannaṭṭhāne khureheva paharitvā paṃsuñca tiṇāni ca uppāṭetvā uccārapassāvaṃ vissajjetvā sīsaṃ pātetvā jivhaṃ ninnāmetvā sarīraṃ kheḷakilinnaṃ katvā vātaggahaṇena udaraṃ uddhumātakaṃ katvā akkhīni parivattetvā heṭṭhā nāsikāsotena vātaṃ sañcarāpento uparimanāsikāsotena vātaṃ sannirumbhitvā sakalasarīraṃ thaddhabhāvaṃ gāhāpetvā matākāraṃ dassesi. Nīlamakkhikāpi naṃ samparivāresuṃ, tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne kākā nilīyiṃsu. Luddo āgantvā udaraṃ hatthena paharitvā ‘‘atipātova baddho bhavissati, pūtiko jāto’’ti tassa bandhanarajjukaṃ mocetvā ‘‘etthevadāni naṃ ukkantitvā maṃsaṃ ādāya gamissāmī’’ti nirāsaṅko hutvā sākhāpalāsaṃ gahetuṃ āraddho. Migapotakopi uṭṭhāya catūhi pādehi ṭhatvā kāyaṃ vidhunitvā gīvaṃ pasāretvā mahāvātena chinnavalāhako viya vegena mātu santikaṃ agamāsi.
ஸத்தா²பி ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ராஹுலோ இதா³னேவ ஸிக்கா²காமோ, புப்³பே³பி ஸிக்கா²காமோயேவா’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பா⁴கி³னெய்யமிக³போதகோ ராஹுலோ அஹோஸி, மாதா உப்பலவண்ணா, மாதுலமிகோ³ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthāpi ‘‘na, bhikkhave, rāhulo idāneva sikkhākāmo, pubbepi sikkhākāmoyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā bhāgineyyamigapotako rāhulo ahosi, mātā uppalavaṇṇā, mātulamigo pana ahameva ahosi’’nti.
திபல்லத்த²மிக³ஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Tipallatthamigajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 16. திபல்லத்த²மிக³ஜாதகங் • 16. Tipallatthamigajātakaṃ