Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[259] 9. திரீடவச்ச²ஜாதகவண்ணனா
[259] 9. Tirīṭavacchajātakavaṇṇanā
நயிமஸ்ஸ விஜ்ஜாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ கோஸலரஞ்ஞோ மாதுகா³மானங் ஹத்த²தோ பஞ்சஸதானி, ரஞ்ஞோ ஹத்த²தோ பஞ்சஸதானீதி து³ஸ்ஸஸஹஸ்ஸபடிலாப⁴வத்து²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஹெட்டா² து³கனிபாதே கு³ணஜாதகே (ஜா॰ அட்ட²॰ 2.2.கு³ணஜாதகவண்ணனா) வித்தா²ரிதமேவ.
Nayimassa vijjāti idaṃ satthā jetavane viharanto āyasmato ānandassa kosalarañño mātugāmānaṃ hatthato pañcasatāni, rañño hatthato pañcasatānīti dussasahassapaṭilābhavatthuṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā dukanipāte guṇajātake (jā. aṭṭha. 2.2.guṇajātakavaṇṇanā) vitthāritameva.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா நாமக்³க³ஹணதி³வஸே திரீடவச்ச²குமாரோதி கதனாமோ அனுபுப்³பே³ன வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸந்தோ மாதாபிதூனங் காலகிரியாய ஸங்விக்³க³ஹத³யோ ஹுத்வா நிக்க²மித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அரஞ்ஞாயதனே வனமூலப²லாஹாரோ ஹுத்வா வாஸங் கப்பேஸி. தஸ்மிங் தத்த² வஸந்தே பா³ராணஸிரஞ்ஞோ பச்சந்தோ குபி, ஸோ தத்த² க³ந்த்வா யுத்³தே⁴ பராஜிதோ மரணப⁴யபீ⁴தோ ஹத்தி²க்க²ந்த⁴க³தோ ஏகேன பஸ்ஸேன பலாயித்வா அரஞ்ஞே விசரந்தோ புப்³ப³ண்ஹஸமயே திரீடவச்ச²ஸ்ஸ ப²லாப²லத்தா²ய க³தகாலே தஸ்ஸ அஸ்ஸமபத³ங் பாவிஸி. ஸோ ‘‘தாபஸானங் வஸனட்டா²ன’’ந்தி ஹத்தி²தோ ஓதரித்வா வாதாதபேன கிலந்தோ பிபாஸிதோ பானீயக⁴டங் ஓலோகெந்தோ கத்த²சி அதி³ஸ்வா சங்கமனகோடியங் உத³பானங் அத்³த³ஸ. உத³கஉஸ்ஸிஞ்சனத்தா²ய பன ரஜ்ஜுக⁴டங் அதி³ஸ்வா பிபாஸங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தோ ஹத்தி²ஸ்ஸ குச்சி²யங் ப³த்³த⁴யொத்தங் க³ஹெத்வா ஹத்தி²ங் உத³பானதடே ட²பெத்வா தஸ்ஸ பாதே³ யொத்தங் ப³ந்தி⁴த்வா யொத்தேன உத³பானங் ஓதரித்வா யொத்தே அபாபுணந்தே உத்தரித்வா உத்தரஸாடகங் யொத்தகோடியா ஸங்கா⁴டெத்வா புன ஓதரி, ததா²பி நப்பஹோஸியேவ. ஸோ அக்³க³பாதே³ஹி உத³கங் பு²ஸித்வா அதிபிபாஸிதோ ‘‘பிபாஸங் வினோதெ³த்வா மரணம்பி ஸுமரண’’ந்தி சிந்தெத்வா உத³பானே பதித்வா யாவத³த்த²ங் பிவித்வா பச்சுத்தரிதுங் அஸக்கொந்தோ தத்தே²வ அட்டா²ஸி. ஹத்தீ²பி ஸுஸிக்கி²தத்தா அஞ்ஞத்த² அக³ந்த்வா ராஜானங் ஓலோகெந்தோ தத்தே²வ அட்டா²ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஸாயன்ஹஸமயே ப²லாப²லங் ஆஹரித்வா ஹத்தி²ங் தி³ஸ்வா ‘‘ராஜா ஆக³தோ ப⁴விஸ்ஸதி, வம்மிதஹத்தீ²யேவ பன பஞ்ஞாயதி, கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி ஸோ ஹத்தி²ஸமீபங் உபஸங்கமி. ஹத்தீ²பி தஸ்ஸ உபஸங்கமனபா⁴வங் ஞத்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ உத³பானதடங் க³ந்த்வா ராஜானங் தி³ஸ்வா ‘‘மா பா⁴யி, மஹாராஜா’’தி ஸமஸ்ஸாஸெத்வா நிஸ்ஸேணிங் ப³ந்தி⁴த்வா ராஜானங் உத்தாரெத்வா காயமஸ்ஸ ஸம்பா³ஹித்வா தேலேன மக்கெ²த்வா ந்ஹாபெத்வா ப²லாப²லானி கா²தா³பெத்வா ஹத்தி²ஸ்ஸ ஸன்னாஹங் மோசேஸி. ராஜா த்³வீஹதீஹங் விஸ்ஸமித்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அத்தனோ ஸந்திகங் ஆக³மனத்தா²ய படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா பக்காமி. ராஜப³லகாயோ நக³ரஸ்ஸ அவிதூ³ரே க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தி⁴த்வா டி²தோ. ராஜானங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பரிவாரேஸி, ராஜா நக³ரங் பாவிஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā nāmaggahaṇadivase tirīṭavacchakumāroti katanāmo anupubbena vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā agāraṃ ajjhāvasanto mātāpitūnaṃ kālakiriyāya saṃviggahadayo hutvā nikkhamitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā araññāyatane vanamūlaphalāhāro hutvā vāsaṃ kappesi. Tasmiṃ tattha vasante bārāṇasirañño paccanto kupi, so tattha gantvā yuddhe parājito maraṇabhayabhīto hatthikkhandhagato ekena passena palāyitvā araññe vicaranto pubbaṇhasamaye tirīṭavacchassa phalāphalatthāya gatakāle tassa assamapadaṃ pāvisi. So ‘‘tāpasānaṃ vasanaṭṭhāna’’nti hatthito otaritvā vātātapena kilanto pipāsito pānīyaghaṭaṃ olokento katthaci adisvā caṅkamanakoṭiyaṃ udapānaṃ addasa. Udakaussiñcanatthāya pana rajjughaṭaṃ adisvā pipāsaṃ sandhāretuṃ asakkonto hatthissa kucchiyaṃ baddhayottaṃ gahetvā hatthiṃ udapānataṭe ṭhapetvā tassa pāde yottaṃ bandhitvā yottena udapānaṃ otaritvā yotte apāpuṇante uttaritvā uttarasāṭakaṃ yottakoṭiyā saṅghāṭetvā puna otari, tathāpi nappahosiyeva. So aggapādehi udakaṃ phusitvā atipipāsito ‘‘pipāsaṃ vinodetvā maraṇampi sumaraṇa’’nti cintetvā udapāne patitvā yāvadatthaṃ pivitvā paccuttarituṃ asakkonto tattheva aṭṭhāsi. Hatthīpi susikkhitattā aññattha agantvā rājānaṃ olokento tattheva aṭṭhāsi. Bodhisatto sāyanhasamaye phalāphalaṃ āharitvā hatthiṃ disvā ‘‘rājā āgato bhavissati, vammitahatthīyeva pana paññāyati, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti so hatthisamīpaṃ upasaṅkami. Hatthīpi tassa upasaṅkamanabhāvaṃ ñatvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Bodhisatto udapānataṭaṃ gantvā rājānaṃ disvā ‘‘mā bhāyi, mahārājā’’ti samassāsetvā nisseṇiṃ bandhitvā rājānaṃ uttāretvā kāyamassa sambāhitvā telena makkhetvā nhāpetvā phalāphalāni khādāpetvā hatthissa sannāhaṃ mocesi. Rājā dvīhatīhaṃ vissamitvā bodhisattassa attano santikaṃ āgamanatthāya paṭiññaṃ gahetvā pakkāmi. Rājabalakāyo nagarassa avidūre khandhāvāraṃ bandhitvā ṭhito. Rājānaṃ āgacchantaṃ disvā parivāresi, rājā nagaraṃ pāvisi.
போ³தி⁴ஸத்தோபி அட்³ட⁴மாஸச்சயேன பா³ராணஸிங் பத்வா உய்யானே வஸித்வா புனதி³வஸே பி⁴க்க²ங் சரமானோ ராஜத்³வாரங் க³தோ. ராஜா மஹாவாதபானங் உக்³கா⁴டெத்வா ராஜங்க³ணங் ஓலோகயமானோ போ³தி⁴ஸத்தங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜானித்வா பாஸாதா³ ஓருய்ஹ வந்தி³த்வா மஹாதலங் ஆரோபெத்வா ஸமுஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தே ராஜபல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா அத்தனோ படியாதி³தங் ஆஹாரங் போ⁴ஜெத்வா ஸயம்பி பு⁴ஞ்ஜித்வா உய்யானங் நெத்வா தத்த²ஸ்ஸ சங்கமனாதி³பரிவாரங் வஸனட்டா²னங் காரெத்வா ஸப்³பே³ பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரே த³த்வா உய்யானபாலங் படிச்சா²பெத்வா வந்தி³த்வா பக்காமி. ததோ பட்டா²ய போ³தி⁴ஸத்தோ ராஜனிவேஸனேயேவ பரிபு⁴ஞ்ஜி, மஹாஸக்காரஸம்மானோ அஹோஸி.
Bodhisattopi aḍḍhamāsaccayena bārāṇasiṃ patvā uyyāne vasitvā punadivase bhikkhaṃ caramāno rājadvāraṃ gato. Rājā mahāvātapānaṃ ugghāṭetvā rājaṅgaṇaṃ olokayamāno bodhisattaṃ disvā sañjānitvā pāsādā oruyha vanditvā mahātalaṃ āropetvā samussitasetacchatte rājapallaṅke nisīdāpetvā attano paṭiyāditaṃ āhāraṃ bhojetvā sayampi bhuñjitvā uyyānaṃ netvā tatthassa caṅkamanādiparivāraṃ vasanaṭṭhānaṃ kāretvā sabbe pabbajitaparikkhāre datvā uyyānapālaṃ paṭicchāpetvā vanditvā pakkāmi. Tato paṭṭhāya bodhisatto rājanivesaneyeva paribhuñji, mahāsakkārasammāno ahosi.
தங் அஸஹமானா அமச்சா ‘‘ஏவரூபங் ஸக்காரங் ஏகோபி யோதோ⁴ லப⁴மானோ கிங் நாம ந கரெய்யா’’தி வத்வா உபராஜானங் உபக³ந்த்வா ‘‘தே³வ, அம்ஹாகங் ராஜா ஏகங் தாபஸங் அதிவிய மமாயதி, கிங் நாம தேன தஸ்மிங் தி³ட்ட²ங், தும்ஹேபி தாவ ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் மந்தேதா²’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் ராஜானங் உபஸங்கமித்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Taṃ asahamānā amaccā ‘‘evarūpaṃ sakkāraṃ ekopi yodho labhamāno kiṃ nāma na kareyyā’’ti vatvā uparājānaṃ upagantvā ‘‘deva, amhākaṃ rājā ekaṃ tāpasaṃ ativiya mamāyati, kiṃ nāma tena tasmiṃ diṭṭhaṃ, tumhepi tāva raññā saddhiṃ mantethā’’ti āhaṃsu. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā amaccehi saddhiṃ rājānaṃ upasaṅkamitvā paṭhamaṃ gāthamāha –
25.
25.
‘‘நயிமஸ்ஸ விஜ்ஜாமயமத்தி² கிஞ்சி, ந ப³ந்த⁴வோ நோ பன தே ஸஹாயோ;
‘‘Nayimassa vijjāmayamatthi kiñci, na bandhavo no pana te sahāyo;
அத² கேன வண்ணேன திரீடவச்சோ², தேத³ண்டி³கோ பு⁴ஞ்ஜதி அக்³க³பிண்ட³’’ந்தி.
Atha kena vaṇṇena tirīṭavaccho, tedaṇḍiko bhuñjati aggapiṇḍa’’nti.
தத்த² நயிமஸ்ஸ விஜ்ஜாமயமத்தி² கிஞ்சீதி இமஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ விஜ்ஜாமயங் கிஞ்சி கம்மங் நத்தி². ந ப³ந்த⁴வோ திபுத்தப³ந்த⁴வஸிப்பப³ந்த⁴வகொ³த்தப³ந்த⁴வஞாதிப³ந்த⁴வேஸு அஞ்ஞதரோபி ந ஹோதி . நோ பன தே ஸஹாயோதி ஸஹபங்ஸுகீளிகோ ஸஹாயகோபி தே ந ஹோதி. கேன வண்ணேனாதி கேன காரணேன. திரீடவச்சோ²தி தஸ்ஸ நாமங். தேத³ண்டி³கோதி குண்டி³கட²பனத்தா²ய தித³ண்ட³கங் க³ஹெத்வா சரந்தோ. அக்³க³பிண்ட³ந்தி ரஸஸம்பன்னங் ராஜாரஹங் அக்³க³போ⁴ஜனங்.
Tattha nayimassa vijjāmayamatthi kiñcīti imassa tāpasassa vijjāmayaṃ kiñci kammaṃ natthi. Na bandhavo tiputtabandhavasippabandhavagottabandhavañātibandhavesu aññataropi na hoti . No pana te sahāyoti sahapaṃsukīḷiko sahāyakopi te na hoti. Kena vaṇṇenāti kena kāraṇena. Tirīṭavacchoti tassa nāmaṃ. Tedaṇḍikoti kuṇḍikaṭhapanatthāya tidaṇḍakaṃ gahetvā caranto. Aggapiṇḍanti rasasampannaṃ rājārahaṃ aggabhojanaṃ.
தங் ஸுத்வா ராஜா புத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘தாத, மம பச்சந்தங் க³ந்த்வா யுத்³த⁴பராஜிதஸ்ஸ த்³வீஹதீஹங் அனாக³தபா⁴வங் ஸரஸீ’’தி வத்வா ‘‘ஸராமீ’’தி வுத்தே ‘‘ததா³ மயா இமங் நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் லத்³த⁴’’ந்தி ஸப்³ப³ங் தங் பவத்திங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘தாத , மய்ஹங் ஜீவிததா³யகே மம ஸந்திகங் ஆக³தே ரஜ்ஜங் த³த³ந்தோபி அஹங் நேவ ஏதேன கதகு³ணானுரூபங் காதுங் ஸக்கோமீ’’தி வத்வா இதரா த்³வே கா³தா² அவோச –
Taṃ sutvā rājā puttaṃ āmantetvā ‘‘tāta, mama paccantaṃ gantvā yuddhaparājitassa dvīhatīhaṃ anāgatabhāvaṃ sarasī’’ti vatvā ‘‘sarāmī’’ti vutte ‘‘tadā mayā imaṃ nissāya jīvitaṃ laddha’’nti sabbaṃ taṃ pavattiṃ ācikkhitvā ‘‘tāta , mayhaṃ jīvitadāyake mama santikaṃ āgate rajjaṃ dadantopi ahaṃ neva etena kataguṇānurūpaṃ kātuṃ sakkomī’’ti vatvā itarā dve gāthā avoca –
26.
26.
‘‘ஆபாஸு மே யுத்³த⁴பராஜிதஸ்ஸ, ஏகஸ்ஸ கத்வா விவனஸ்மி கோ⁴ரே;
‘‘Āpāsu me yuddhaparājitassa, ekassa katvā vivanasmi ghore;
பஸாரயீ கிச்ச²க³தஸ்ஸ பாணிங், தேனூத³தாரிங் து³க²ஸம்பரேதோ.
Pasārayī kicchagatassa pāṇiṃ, tenūdatāriṃ dukhasampareto.
27.
27.
‘‘ஏதஸ்ஸ கிச்சேன இதா⁴னுபத்தோ, வேஸாயினோ விஸயா ஜீவலோகே;
‘‘Etassa kiccena idhānupatto, vesāyino visayā jīvaloke;
லாபா⁴ரஹோ தாத திரீடவச்சோ², தே³த²ஸ்ஸ போ⁴க³ங் யஜத²ஞ்ச யஞ்ஞ’’ந்தி.
Lābhāraho tāta tirīṭavaccho, dethassa bhogaṃ yajathañca yañña’’nti.
தத்த² ஆபாஸூதி ஆபதா³ஸு. ஏகஸ்ஸாதி அது³தியஸ்ஸ. கத்வாதி அனுகம்பங் கரித்வா பேமங் உப்பாதெ³த்வா. விவனஸ்மிந்தி பானீயரஹிதே அரஞ்ஞே. கோ⁴ரேதி தா³ருணே. பஸாரயீ கிச்ச²க³தஸ்ஸ பாணிந்தி நிஸ்ஸேணிங் ப³ந்தி⁴த்வா கூபங் ஓதாரெத்வா து³க்க²க³தஸ்ஸ மய்ஹங் உத்தாரணத்தா²ய வீரியபடிஸங்யுத்தங் ஹத்த²ங் பஸாரேஸி. தேனூத³தாரிங் து³க²ஸம்பரேதோதி தேன காரணேனம்ஹி து³க்க²பரிவாரிதோபி தம்ஹா கூபா உத்திண்ணோ.
Tattha āpāsūti āpadāsu. Ekassāti adutiyassa. Katvāti anukampaṃ karitvā pemaṃ uppādetvā. Vivanasminti pānīyarahite araññe. Ghoreti dāruṇe. Pasārayī kicchagatassa pāṇinti nisseṇiṃ bandhitvā kūpaṃ otāretvā dukkhagatassa mayhaṃ uttāraṇatthāya vīriyapaṭisaṃyuttaṃ hatthaṃ pasāresi. Tenūdatāriṃ dukhasamparetoti tena kāraṇenamhi dukkhaparivāritopi tamhā kūpā uttiṇṇo.
ஏதஸ்ஸ கிச்சேன இதா⁴னுபத்தோதி அஹங் ஏதஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ கிச்சேன, ஏதேன கதஸ்ஸ கிச்சஸ்ஸானுபா⁴வேன இதா⁴னுப்பத்தோ . வேஸாயினோ விஸயாதி வேஸாயீ வுச்சதி யமோ, தஸ்ஸ விஸயா. ஜீவலோகேதி மனுஸ்ஸலோகே. அஹஞ்ஹி இமஸ்மிங் ஜீவலோகே டி²தோ யமவிஸயங் மச்சுவிஸயங் பரலோகங் க³தோ நாம அஹோஸிங், ஸொம்ஹி ஏதஸ்ஸ காரணா ததோ புன இதா⁴க³தோதி வுத்தங் ஹோதி. லாபா⁴ரஹோதி லாப⁴ங் அரஹோ சதுபச்சயலாப⁴ஸ்ஸ அனுச்ச²விகோ. தே³த²ஸ்ஸ போ⁴க³ந்தி ஏதேன பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் சதுபச்சயஸமணபரிக்கா²ரஸங்கா²தங் போ⁴க³ங் ஏதஸ்ஸ தே³த². யஜத²ஞ்ச யஞ்ஞந்தி த்வஞ்ச அமச்சா ச நாக³ரா சாதி ஸப்³பே³பி தும்ஹே ஏதஸ்ஸ போ⁴க³ஞ்ச தே³த², யஞ்ஞஞ்ச யஜத². தஸ்ஸ ஹி தீ³யமானோ தெ³ய்யத⁴ம்மோ தேன பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³த்தா போ⁴கோ³ ஹோதி, இதரேஸங் தா³னயஞ்ஞத்தா யஞ்ஞோ. தேனாஹ ‘‘தே³த²ஸ்ஸ போ⁴க³ங் யஜத²ஞ்ச யஞ்ஞ’’ந்தி.
Etassa kiccena idhānupattoti ahaṃ etassa tāpasassa kiccena, etena katassa kiccassānubhāvena idhānuppatto . Vesāyino visayāti vesāyī vuccati yamo, tassa visayā. Jīvaloketi manussaloke. Ahañhi imasmiṃ jīvaloke ṭhito yamavisayaṃ maccuvisayaṃ paralokaṃ gato nāma ahosiṃ, somhi etassa kāraṇā tato puna idhāgatoti vuttaṃ hoti. Lābhārahoti lābhaṃ araho catupaccayalābhassa anucchaviko. Dethassa bhoganti etena paribhuñjitabbaṃ catupaccayasamaṇaparikkhārasaṅkhātaṃ bhogaṃ etassa detha. Yajathañca yaññanti tvañca amaccā ca nāgarā cāti sabbepi tumhe etassa bhogañca detha, yaññañca yajatha. Tassa hi dīyamāno deyyadhammo tena bhuñjitabbattā bhogo hoti, itaresaṃ dānayaññattā yañño. Tenāha ‘‘dethassa bhogaṃ yajathañca yañña’’nti.
ஏவங் ரஞ்ஞா க³க³னதலே புண்ணசந்த³ங் உட்டா²பெந்தேன விய போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கு³ணே பகாஸிதே தஸ்ஸ கு³ணோ ஸப்³ப³த்த²மேவ பாகடோ ஜாதோ, அதிரேகதரோ தஸ்ஸ லாப⁴ஸக்காரோ உத³பாதி³. ததோ பட்டா²ய உபராஜா வா அமச்சா வா அஞ்ஞோ வா கோசி கிஞ்சி ராஜானங் வத்துங் ந விஸஹி. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஸக்³க³புரங் பூரேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச உப்பாதெ³த்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.
Evaṃ raññā gaganatale puṇṇacandaṃ uṭṭhāpentena viya bodhisattassa guṇe pakāsite tassa guṇo sabbatthameva pākaṭo jāto, atirekataro tassa lābhasakkāro udapādi. Tato paṭṭhāya uparājā vā amaccā vā añño vā koci kiñci rājānaṃ vattuṃ na visahi. Rājā bodhisattassa ovāde ṭhatvā dānādīni puññāni katvā saggapuraṃ pūresi. Bodhisattopi abhiññā ca samāpattiyo ca uppādetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.
ஸத்தா² ‘‘போராணகபண்டி³தாபி உபகாரவஸேன கரிங்ஸூ’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā ‘‘porāṇakapaṇḍitāpi upakāravasena kariṃsū’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.
திரீடவச்ச²ஜாதகவண்ணனா நவமா.
Tirīṭavacchajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 259. திரீடவச்ச²ஜாதகங் • 259. Tirīṭavacchajātakaṃ