Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    5. திரோகுட்டபேதவத்து²

    5. Tirokuṭṭapetavatthu

    14.

    14.

    1 ‘‘திரோகுட்டேஸு 2 திட்ட²ந்தி, ஸந்தி⁴ஸிங்கா⁴டகேஸு ச;

    3 ‘‘Tirokuṭṭesu 4 tiṭṭhanti, sandhisiṅghāṭakesu ca;

    த்³வாரபா³ஹாஸு திட்ட²ந்தி, ஆக³ந்த்வான ஸகங் க⁴ரங்.

    Dvārabāhāsu tiṭṭhanti, āgantvāna sakaṃ gharaṃ.

    15.

    15.

    ‘‘பஹூதே அன்னபானம்ஹி, க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜே உபட்டி²தே;

    ‘‘Pahūte annapānamhi, khajjabhojje upaṭṭhite;

    ந தேஸங் கோசி ஸரதி, ஸத்தானங் கம்மபச்சயா.

    Na tesaṃ koci sarati, sattānaṃ kammapaccayā.

    16.

    16.

    ‘‘ஏவங் த³த³ந்தி ஞாதீனங், யே ஹொந்தி அனுகம்பகா;

    ‘‘Evaṃ dadanti ñātīnaṃ, ye honti anukampakā;

    ஸுசிங் பணீதங் காலேன, கப்பியங் பானபோ⁴ஜனங்;

    Suciṃ paṇītaṃ kālena, kappiyaṃ pānabhojanaṃ;

    ‘இத³ங் வோ ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ’.

    ‘Idaṃ vo ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.

    17.

    17.

    ‘‘தே ச தத்த² ஸமாக³ந்த்வா, ஞாதிபேதா ஸமாக³தா;

    ‘‘Te ca tattha samāgantvā, ñātipetā samāgatā;

    பஹூதே அன்னபானம்ஹி, ஸக்கச்சங் அனுமோத³ரே.

    Pahūte annapānamhi, sakkaccaṃ anumodare.

    18.

    18.

    ‘‘‘சிரங் ஜீவந்து நோ ஞாதீ, யேஸங் ஹேது லபா⁴மஸே;

    ‘‘‘Ciraṃ jīvantu no ñātī, yesaṃ hetu labhāmase;

    அம்ஹாகஞ்ச கதா பூஜா, தா³யகா ச அனிப்ப²லா’.

    Amhākañca katā pūjā, dāyakā ca anipphalā’.

    19.

    19.

    ‘‘‘ந ஹி தத்த² கஸி அத்தி², கோ³ரக்கெ²த்த² ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘‘Na hi tattha kasi atthi, gorakkhettha na vijjati;

    வணிஜ்ஜா தாதி³ஸீ நத்தி², ஹிரஞ்ஞேன கயாகயங் 5;

    Vaṇijjā tādisī natthi, hiraññena kayākayaṃ 6;

    இதோ தி³ன்னேன யாபெந்தி, பேதா காலக³தா 7 தஹிங்’.

    Ito dinnena yāpenti, petā kālagatā 8 tahiṃ’.

    20.

    20.

    ‘‘‘உன்னமே உத³கங் வுட்ட²ங், யதா² நின்னங் பவத்ததி;

    ‘‘‘Unname udakaṃ vuṭṭhaṃ, yathā ninnaṃ pavattati;

    ஏவமேவ இதோ தி³ன்னங், பேதானங் உபகப்பதி’.

    Evameva ito dinnaṃ, petānaṃ upakappati’.

    21.

    21.

    ‘‘‘யதா² வாரிவஹா பூரா, பரிபூரெந்தி ஸாக³ரங்;

    ‘‘‘Yathā vārivahā pūrā, paripūrenti sāgaraṃ;

    ஏவமேவ இதோ தி³ன்னங், பேதானங் உபகப்பதி’.

    Evameva ito dinnaṃ, petānaṃ upakappati’.

    22.

    22.

    ‘‘‘அதா³ஸி மே அகாஸி மே, ஞாதி மித்தா 9 ஸகா² ச மே;

    ‘‘‘Adāsi me akāsi me, ñāti mittā 10 sakhā ca me;

    பேதானங் த³க்கி²ணங் த³ஜ்ஜா, புப்³பே³ கதமனுஸ்ஸரங்’.

    Petānaṃ dakkhiṇaṃ dajjā, pubbe katamanussaraṃ’.

    23.

    23.

    ‘‘‘ந ஹி ருண்ணங் வா ஸோகோ வா, யா சஞ்ஞா பரிதே³வனா;

    ‘‘‘Na hi ruṇṇaṃ vā soko vā, yā caññā paridevanā;

    ந தங் பேதானமத்தா²ய, ஏவங் திட்ட²ந்தி ஞாதயோ’.

    Na taṃ petānamatthāya, evaṃ tiṭṭhanti ñātayo’.

    24.

    24.

    ‘‘‘அயஞ்ச கோ² த³க்கி²ணா தி³ன்னா, ஸங்க⁴ம்ஹி ஸுப்பதிட்டி²தா;

    ‘‘‘Ayañca kho dakkhiṇā dinnā, saṅghamhi suppatiṭṭhitā;

    தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாயஸ்ஸ, டா²னஸோ உபகப்பதி’.

    Dīgharattaṃ hitāyassa, ṭhānaso upakappati’.

    25.

    25.

    ‘‘ஸோ ஞாதித⁴ம்மோ ச அயங் நித³ஸ்ஸிதோ, பேதான பூஜா ச கதா உளாரா;

    ‘‘So ñātidhammo ca ayaṃ nidassito, petāna pūjā ca katā uḷārā;

    ப³லஞ்ச பி⁴க்கூ²னமனுப்பதி³ன்னங், தும்ஹேஹி புஞ்ஞங் பஸுதங் அனப்பக’’ந்தி.

    Balañca bhikkhūnamanuppadinnaṃ, tumhehi puññaṃ pasutaṃ anappaka’’nti.

    திரோகுட்டபேதவத்து² பஞ்சமங்.

    Tirokuṭṭapetavatthu pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. கு²॰ பா॰ 7.1 கு²த்³த³கபாடே²
    2. திரோகுட்³டே³ஸு (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. khu. pā. 7.1 khuddakapāṭhe
    4. tirokuḍḍesu (sī. syā. pī.)
    5. கயோக்கயங் (ஸீ॰ க॰) கயோகயங் (கு²॰ பா॰ 7.6)
    6. kayokkayaṃ (sī. ka.) kayokayaṃ (khu. pā. 7.6)
    7. காலகதா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. kālakatā (sī. syā. pī.)
    9. ஞாதி மித்தோ (?)
    10. ñāti mitto (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 5. திரோகுட்டபேதவத்து²வண்ணனா • 5. Tirokuṭṭapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact