Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    5. திரோகுட்டபேதவத்து²வண்ணனா

    5. Tirokuṭṭapetavatthuvaṇṇanā

    திரோகுட்டேஸு திட்ட²ந்தீதி இத³ங் ஸத்தா² ராஜக³ஹே விஹரந்தோ ஸம்ப³ஹுலே பேதே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Tirokuṭṭesutiṭṭhantīti idaṃ satthā rājagahe viharanto sambahule pete ārabbha kathesi.

    தத்ராயங் வித்தா²ரகதா² – இதோ த்³வானவுதிகப்பே காஸி நாம நக³ரங் அஹோஸி. தத்த² ஜயஸேனோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ ஸிரிமா நாம தே³வீ. தஸ்ஸா குச்சி²யங் பு²ஸ்ஸோ நாம போ³தி⁴ஸத்தோ நிப்³ப³த்தித்வா அனுபுப்³பே³ன ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜி². ஜயஸேனோ ராஜா ‘‘மம புத்தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா பு³த்³தோ⁴ ஜாதோ, மய்ஹமேவ பு³த்³தோ⁴, மய்ஹங் த⁴ம்மோ, மய்ஹங் ஸங்கோ⁴’’தி மமத்தங் உப்பாதெ³த்வா ஸப்³ப³காலங் ஸயமேவ உபட்ட²ஹதி, ந அஞ்ஞேஸங் ஓகாஸங் தே³தி.

    Tatrāyaṃ vitthārakathā – ito dvānavutikappe kāsi nāma nagaraṃ ahosi. Tattha jayaseno nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tassa sirimā nāma devī. Tassā kucchiyaṃ phusso nāma bodhisatto nibbattitvā anupubbena sammāsambodhiṃ abhisambujjhi. Jayaseno rājā ‘‘mama putto mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā buddho jāto, mayhameva buddho, mayhaṃ dhammo, mayhaṃ saṅgho’’ti mamattaṃ uppādetvā sabbakālaṃ sayameva upaṭṭhahati, na aññesaṃ okāsaṃ deti.

    ப⁴க³வதோ கனிட்ட²பா⁴தரோ வேமாதிகா தயோ பா⁴தரோ சிந்தேஸுங் – ‘‘பு³த்³தா⁴ நாம ஸப்³ப³லோக ஹிதத்தா²ய உப்பஜ்ஜந்தி, ந ஏகஸ்ஸேவ அத்தா²ய. அம்ஹாகஞ்ச பிதா அஞ்ஞேஸங் ஓகாஸங் ந தே³தி. கத²ங் நு கோ² மயங் லபெ⁴ய்யாம ப⁴க³வந்தங் உபட்டா²துங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்சா’’தி? தேஸங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஹந்த³ மயங் கிஞ்சி உபாயங் கரோமா’’தி. தே பச்சந்தங் குபிதங் விய காராபேஸுங். ததோ ராஜா ‘‘பச்சந்தோ குபிதோ’’தி ஸுத்வா தயோபி புத்தே பச்சந்தங் வூபஸமேதுங் பேஸேஸி. தே க³ந்த்வா வூபஸமெத்வா ஆக³தா. ராஜா துட்டோ² வரங் அதா³ஸி ‘‘யங் இச்ச²த², தங் க³ண்ஹதா²’’தி. தே ‘‘மயங் ப⁴க³வந்தங் உபட்டா²துங் இச்சா²மா’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா ‘‘ஏதங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் க³ண்ஹதா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘மயங் அஞ்ஞேன அனத்தி²கா’’தி ஆஹங்ஸு. தேன ஹி பரிச்சே²த³ங் கத்வா க³ண்ஹதா²தி. தே ஸத்த வஸ்ஸானி யாசிங்ஸு. ராஜா ந அதா³ஸி. ஏவங் ‘‘ச², பஞ்ச, சத்தாரி, தீணி, த்³வே, ஏகங், ஸத்த மாஸே, ச², பஞ்ச, சத்தாரோ’’தி வத்வா யாவ தேமாஸங் யாசிங்ஸு. ததா³ ராஜா ‘‘க³ண்ஹதா²’’தி அதா³ஸி.

    Bhagavato kaniṭṭhabhātaro vemātikā tayo bhātaro cintesuṃ – ‘‘buddhā nāma sabbaloka hitatthāya uppajjanti, na ekasseva atthāya. Amhākañca pitā aññesaṃ okāsaṃ na deti. Kathaṃ nu kho mayaṃ labheyyāma bhagavantaṃ upaṭṭhātuṃ bhikkhusaṅghañcā’’ti? Tesaṃ etadahosi – ‘‘handa mayaṃ kiñci upāyaṃ karomā’’ti. Te paccantaṃ kupitaṃ viya kārāpesuṃ. Tato rājā ‘‘paccanto kupito’’ti sutvā tayopi putte paccantaṃ vūpasametuṃ pesesi. Te gantvā vūpasametvā āgatā. Rājā tuṭṭho varaṃ adāsi ‘‘yaṃ icchatha, taṃ gaṇhathā’’ti. Te ‘‘mayaṃ bhagavantaṃ upaṭṭhātuṃ icchāmā’’ti āhaṃsu. Rājā ‘‘etaṃ ṭhapetvā aññaṃ gaṇhathā’’ti āha. Te ‘‘mayaṃ aññena anatthikā’’ti āhaṃsu. Tena hi paricchedaṃ katvā gaṇhathāti. Te satta vassāni yāciṃsu. Rājā na adāsi. Evaṃ ‘‘cha, pañca, cattāri, tīṇi, dve, ekaṃ, satta māse, cha, pañca, cattāro’’ti vatvā yāva temāsaṃ yāciṃsu. Tadā rājā ‘‘gaṇhathā’’ti adāsi.

    தே ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா ஆஹங்ஸு – ‘‘இச்சா²ம மயங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் தேமாஸங் உபட்டா²துங், அதி⁴வாஸேது நோ, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா இமங் தேமாஸங் வஸ்ஸாவாஸ’’ந்தி. அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன. தே தயோ அத்தனோ ஜனபதே³ நியுத்தகபுரிஸஸ்ஸ லேக²ங் பேஸேஸுங் ‘‘இமங் தேமாஸங் அம்ஹேஹி ப⁴க³வா உபட்டா²தப்³போ³, விஹாரங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³ங் ப⁴க³வதோ உபட்டா²னஸம்பா⁴ரங் ஸம்பாதே³ஹீ’’தி. ஸோ ஸப்³ப³ங் ஸம்பாதெ³த்வா படிபேஸேஸி. தே காஸாயவத்த²னிவத்தா² ஹுத்வா புரிஸஸஹஸ்ஸேஹி வெய்யாவச்சகரேஹி ப⁴க³வந்தங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹமானா ஜனபத³ங் நெத்வா விஹாரங் நிய்யாதெத்வா வஸ்ஸங் வஸாபேஸுங்.

    Te bhagavantaṃ upasaṅkamitvā āhaṃsu – ‘‘icchāma mayaṃ, bhante, bhagavantaṃ temāsaṃ upaṭṭhātuṃ, adhivāsetu no, bhante, bhagavā imaṃ temāsaṃ vassāvāsa’’nti. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena. Te tayo attano janapade niyuttakapurisassa lekhaṃ pesesuṃ ‘‘imaṃ temāsaṃ amhehi bhagavā upaṭṭhātabbo, vihāraṃ ādiṃ katvā sabbaṃ bhagavato upaṭṭhānasambhāraṃ sampādehī’’ti. So sabbaṃ sampādetvā paṭipesesi. Te kāsāyavatthanivatthā hutvā purisasahassehi veyyāvaccakarehi bhagavantaṃ bhikkhusaṅghañca sakkaccaṃ upaṭṭhahamānā janapadaṃ netvā vihāraṃ niyyātetvā vassaṃ vasāpesuṃ.

    தேஸங் ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ஏகோ க³ஹபதிபுத்தோ ஸபஜாபதிகோ ஸத்³தோ⁴ அஹோஸி பஸன்னோ. ஸோ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னவத்தங் ஸக்கச்சங் அதா³ஸி. ஜனபதே³ நியுத்தகபுரிஸோ தங் க³ஹெத்வா ஜானபதே³ஹி ஏகாத³ஸமத்தேஹி புரிஸஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸக்கச்சமேவ தா³னங் பவத்தாபேஸி. தத்த² கேசி ஜானபதா³ படிஹதசித்தா அஹேஸுங். தே தா³னஸ்ஸ அந்தராயங் கத்வா தெ³ய்யத⁴ம்மங் அத்தனா கா²தி³ங்ஸு, ப⁴த்தஸாலஞ்ச அக்³கி³னா த³ஹிங்ஸு. பவாரிதா ராஜபுத்தா ப⁴க³வதோ ஸக்காரங் கத்வா ப⁴க³வந்தங் புரக்க²த்வா பிது ஸந்திகமேவ பச்சாக³மிங்ஸு. தத்த² க³ந்த்வா ப⁴க³வா பரினிப்³பா³யி. ராஜபுத்தா ச ஜனபதே³ நியுத்தகபுரிஸோ ச ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ச அனுபுப்³பே³ன காலங் கத்வா ஸத்³தி⁴ங் பரிஸாய ஸக்³கே³ உப்பஜ்ஜிங்ஸு, படிஹதசித்தா ஜனா நிரயே உப்பஜ்ஜிங்ஸு. ஏவங் தேஸங் உப⁴யேஸங் ஜனானங் ஸக்³க³தோ ஸக்³க³ங் நிரயதோ நிரயங் உபபஜ்ஜந்தானங் த்³வானவுதிகப்பா வீதிவத்தா.

    Tesaṃ bhaṇḍāgāriko eko gahapatiputto sapajāpatiko saddho ahosi pasanno. So buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dānavattaṃ sakkaccaṃ adāsi. Janapade niyuttakapuriso taṃ gahetvā jānapadehi ekādasamattehi purisasahassehi saddhiṃ sakkaccameva dānaṃ pavattāpesi. Tattha keci jānapadā paṭihatacittā ahesuṃ. Te dānassa antarāyaṃ katvā deyyadhammaṃ attanā khādiṃsu, bhattasālañca agginā dahiṃsu. Pavāritā rājaputtā bhagavato sakkāraṃ katvā bhagavantaṃ purakkhatvā pitu santikameva paccāgamiṃsu. Tattha gantvā bhagavā parinibbāyi. Rājaputtā ca janapade niyuttakapuriso ca bhaṇḍāgāriko ca anupubbena kālaṃ katvā saddhiṃ parisāya sagge uppajjiṃsu, paṭihatacittā janā niraye uppajjiṃsu. Evaṃ tesaṃ ubhayesaṃ janānaṃ saggato saggaṃ nirayato nirayaṃ upapajjantānaṃ dvānavutikappā vītivattā.

    அத² இமஸ்மிங் ப⁴த்³த³கப்பே கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே தே படிஹதசித்தா ஜனா பேதேஸு உப்பன்னா. ததா³ மனுஸ்ஸா அத்தனோ அத்தனோ ஞாதகானங் பேதானங் அத்தா²ய தா³னங் த³த்வா உத்³தி³ஸந்தி ‘‘இத³ங் நோ ஞாதீனங் ஹோதூ’’தி, தே ஸம்பத்திங் லப⁴ந்தி. அத² இமேபி பேதா தங் தி³ஸ்வா கஸ்ஸபங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் உபஸங்கமித்வா புச்சி²ங்ஸு – ‘‘கிங் நு கோ², ப⁴ந்தே, மயம்பி ஏவரூபங் ஸம்பத்திங் லபெ⁴ய்யாமா’’தி? ப⁴க³வா ஆஹ – ‘‘இதா³னி ந லப⁴த², அனாக³தே பன கோ³தமோ நாம ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே பி³ம்பி³ஸாரோ நாம ராஜா ப⁴விஸ்ஸதி, ஸோ தும்ஹாகங் இதோ த்³வானவுதிகப்பே ஞாதி அஹோஸி, ஸோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா தும்ஹாகங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸதி, ததா³ லபி⁴ஸ்ஸதா²’’தி. ஏவங் வுத்தே கிர தேஸங் பேதானங் தங் வசனங் ‘‘ஸ்வே லபி⁴ஸ்ஸதா²’’தி வுத்தங் விய அஹோஸி.

    Atha imasmiṃ bhaddakappe kassapassa bhagavato kāle te paṭihatacittā janā petesu uppannā. Tadā manussā attano attano ñātakānaṃ petānaṃ atthāya dānaṃ datvā uddisanti ‘‘idaṃ no ñātīnaṃ hotū’’ti, te sampattiṃ labhanti. Atha imepi petā taṃ disvā kassapaṃ sammāsambuddhaṃ upasaṅkamitvā pucchiṃsu – ‘‘kiṃ nu kho, bhante, mayampi evarūpaṃ sampattiṃ labheyyāmā’’ti? Bhagavā āha – ‘‘idāni na labhatha, anāgate pana gotamo nāma sammāsambuddho bhavissati, tassa bhagavato kāle bimbisāro nāma rājā bhavissati, so tumhākaṃ ito dvānavutikappe ñāti ahosi, so buddhassa dānaṃ datvā tumhākaṃ uddisissati, tadā labhissathā’’ti. Evaṃ vutte kira tesaṃ petānaṃ taṃ vacanaṃ ‘‘sve labhissathā’’ti vuttaṃ viya ahosi.

    ததோ ஏகஸ்மிங் பு³த்³த⁴ந்தரே வீதிவத்தே அம்ஹாகங் ப⁴க³வா உப்பஜ்ஜி. தேபி தயோ ராஜபுத்தா புரிஸஸஹஸ்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் தே³வலோகதோ சவித்வா மக³த⁴ரட்டே² ப்³ராஹ்மணகுலே உப்பஜ்ஜித்வா அனுபுப்³பே³ன தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா க³யாஸீஸே தயோ ஜடிலா அஹேஸுங், ஜனபதே³ நியுத்தகபுரிஸோ ராஜா பி³ம்பி³ஸாரோ அஹோஸி, ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ க³ஹபதிபுத்தோ விஸாகோ² நாம ஸெட்டி² அஹோஸி, தஸ்ஸ பஜாபதி த⁴ம்மதி³ன்னா நாம ஸெட்டி²தீ⁴தா அஹோஸி, அவஸேஸா பன பரிஸா ரஞ்ஞோ ஏவ பரிவாரா ஹுத்வா நிப்³ப³த்திங்ஸு.

    Tato ekasmiṃ buddhantare vītivatte amhākaṃ bhagavā uppajji. Tepi tayo rājaputtā purisasahassena saddhiṃ devalokato cavitvā magadharaṭṭhe brāhmaṇakule uppajjitvā anupubbena tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā gayāsīse tayo jaṭilā ahesuṃ, janapade niyuttakapuriso rājā bimbisāro ahosi, bhaṇḍāgāriko gahapatiputto visākho nāma seṭṭhi ahosi, tassa pajāpati dhammadinnā nāma seṭṭhidhītā ahosi, avasesā pana parisā rañño eva parivārā hutvā nibbattiṃsu.

    அம்ஹாகம்பி ப⁴க³வா லோகே உப்பஜ்ஜித்வா ஸத்தஸத்தாஹங் அதிக்கமித்வா அனுபுப்³பே³ன பா³ராணஸிங் ஆக³ம்ம த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெத்வா பஞ்சவக்³கி³யே ஆதி³ங் கத்வா யாவ ஸஹஸ்ஸபரிவாரே தயோ ஜடிலே வினெத்வா ராஜக³ஹங் அக³மாஸி. தத்த² ச தத³ஹுபஸங்கமந்தங்யேவ ராஜானங் பி³ம்பி³ஸாரங் ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²பேஸி ஸத்³தி⁴ங் ஏகாத³ஸனஹுதேஹி அங்க³மக³த⁴வாஸீஹி ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகேஹி. அத² ரஞ்ஞா ஸ்வாதனாய ப⁴த்தேன நிமந்திதோ அதி⁴வாஸெத்வா து³தியதி³வஸே மாணவகவண்ணேன ஸக்கேன தே³வானமிந்தே³ன புரதோ க³ச்ச²ந்தேன –

    Amhākampi bhagavā loke uppajjitvā sattasattāhaṃ atikkamitvā anupubbena bārāṇasiṃ āgamma dhammacakkaṃ pavattetvā pañcavaggiye ādiṃ katvā yāva sahassaparivāre tayo jaṭile vinetvā rājagahaṃ agamāsi. Tattha ca tadahupasaṅkamantaṃyeva rājānaṃ bimbisāraṃ sotāpattiphale patiṭṭhāpesi saddhiṃ ekādasanahutehi aṅgamagadhavāsīhi brāhmaṇagahapatikehi. Atha raññā svātanāya bhattena nimantito adhivāsetvā dutiyadivase māṇavakavaṇṇena sakkena devānamindena purato gacchantena –

    ‘‘த³ந்தோ த³ந்தேஹி ஸஹ புராணஜடிலேஹி, விப்பமுத்தோ விப்பமுத்தேஹி;

    ‘‘Danto dantehi saha purāṇajaṭilehi, vippamutto vippamuttehi;

    ஸிங்கீ³னிக்க²ஸவண்ணோ, ராஜக³ஹங் பாவிஸி ப⁴க³வா’’தி. (மஹாவ॰ 58) –

    Siṅgīnikkhasavaṇṇo, rājagahaṃ pāvisi bhagavā’’ti. (mahāva. 58) –

    ஏவமாதீ³ஹி கா³தா²ஹி அபி⁴த்த²வியமானோ ராஜக³ஹங் பவிஸித்வா ரஞ்ஞோ நிவேஸனே மஹாதா³னங் ஸம்படிச்சி². தே பன பேதா ‘‘இதா³னி ராஜா தா³னங் அம்ஹாகங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸதி, இதா³னி உத்³தி³ஸிஸ்ஸதீ’’தி ஆஸாய ஸம்பரிவாரெத்வா அட்ட²ங்ஸு.

    Evamādīhi gāthāhi abhitthaviyamāno rājagahaṃ pavisitvā rañño nivesane mahādānaṃ sampaṭicchi. Te pana petā ‘‘idāni rājā dānaṃ amhākaṃ uddisissati, idāni uddisissatī’’ti āsāya samparivāretvā aṭṭhaṃsu.

    ராஜா தா³னங் த³த்வா ‘‘கத்த² நு கோ² ப⁴க³வா விஹரெய்யா’’தி ப⁴க³வதோ விஹாரட்டா²னமேவ சிந்தேஸி, ந தங் தா³னங் கஸ்ஸசி உத்³தி³ஸி. ததா² தங் தா³னங் அலப⁴ந்தா பேதா சி²ன்னாஸா ஹுத்வா ரத்தியங் ரஞ்ஞோ நிவேஸனே அதிவிய பி⁴ங்ஸனகங் விஸ்ஸரமகங்ஸு. ராஜா ப⁴யஸந்தாஸஸங்வேக³ங் ஆபஜ்ஜித்வா விபா⁴தாய ரத்தியா ப⁴க³வதோ ஆரோசேஹி – ‘‘ஏவரூபங் ஸத்³த³ங் அஸ்ஸோஸிங், கிங் நு கோ² மே, ப⁴ந்தே, ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி? ப⁴க³வா ‘‘மா பா⁴யி, மஹாராஜ, ந தே கிஞ்சி பாபகங் ப⁴விஸ்ஸதி, அபிச கோ² ஸந்தி தே புராணஞாதகா பேதேஸு உப்பன்னா. தே ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் தமேவ பச்சாஸீஸந்தா ‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா அம்ஹாகங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸதீ’தி விசரந்தா தயா ஹிய்யோ தா³னங் த³த்வா ந உத்³தி³ஸிதத்தா சி²ன்னாஸா ஹுத்வா ததா²ரூபங் விஸ்ஸரமகங்ஸூ’’தி ஆஹ. ‘‘கிங் இதா³னிபி, ப⁴ந்தே, தி³ன்னே தே லபெ⁴ய்யு’’ந்தி? ‘‘ஆம, மஹாராஜா’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, அதி⁴வாஸேது மே ப⁴க³வா அஜ்ஜதனாய தா³னங், தேஸங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன.

    Rājā dānaṃ datvā ‘‘kattha nu kho bhagavā vihareyyā’’ti bhagavato vihāraṭṭhānameva cintesi, na taṃ dānaṃ kassaci uddisi. Tathā taṃ dānaṃ alabhantā petā chinnāsā hutvā rattiyaṃ rañño nivesane ativiya bhiṃsanakaṃ vissaramakaṃsu. Rājā bhayasantāsasaṃvegaṃ āpajjitvā vibhātāya rattiyā bhagavato ārocehi – ‘‘evarūpaṃ saddaṃ assosiṃ, kiṃ nu kho me, bhante, bhavissatī’’ti? Bhagavā ‘‘mā bhāyi, mahārāja, na te kiñci pāpakaṃ bhavissati, apica kho santi te purāṇañātakā petesu uppannā. Te ekaṃ buddhantaraṃ tameva paccāsīsantā ‘buddhassa dānaṃ datvā amhākaṃ uddisissatī’ti vicarantā tayā hiyyo dānaṃ datvā na uddisitattā chinnāsā hutvā tathārūpaṃ vissaramakaṃsū’’ti āha. ‘‘Kiṃ idānipi, bhante, dinne te labheyyu’’nti? ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Tena hi, bhante, adhivāsetu me bhagavā ajjatanāya dānaṃ, tesaṃ uddisissāmī’’ti. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena.

    ராஜா நிவேஸனங் க³ந்த்வா மஹாதா³னங் படியாதா³பெத்வா ப⁴க³வதோ காலங் ஆரோசாபேஸி . ப⁴க³வா ராஜந்தேபுரங் க³ந்த்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³ ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன. தே பேதா ‘‘அபி நாம அஜ்ஜ லபெ⁴ய்யாமா’’தி க³ந்த்வா திரோகுட்டாதீ³ஸு அட்ட²ங்ஸு. ப⁴க³வா ததா² அகாஸி, யதா² தே ஸப்³பே³வ ரஞ்ஞோ ஆபாத²ங் க³தா அஹேஸுங். ராஜா த³க்கி²ணோத³கங் தெ³ந்தோ ‘‘இத³ங் மே ஞாதீனங் ஹோதூ’’தி உத்³தி³ஸி. தாவதே³வ பேதானங் கமலகுவலயஸஞ்ச²ன்னா பொக்க²ரணியோ நிப்³ப³த்திங்ஸு. தே தத்த² ந்ஹத்வா ச பிவித்வா ச படிப்பஸ்ஸத்³த⁴த³ரத²கிலமத²பிபாஸா ஸுவண்ணவண்ணா அஹேஸுங். ராஜா யாகு³க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜானி த³த்வா உத்³தி³ஸி. தேஸங் தங்க²ணஞ்ஞேவ தி³ப்³ப³யாகு³க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜானி நிப்³ப³த்திங்ஸு. தே தானி பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா பீணிந்த்³ரியா அஹேஸுங். அத² வத்த²ஸேனாஸனானி த³த்வா உத்³தி³ஸி. தேஸங் தி³ப்³ப³வத்த²பாஸாத³பச்சத்த²ரணஸெய்யாதி³அலங்காரவித⁴யோ நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஸா ச தேஸங் ஸம்பத்தி ஸப்³பா³பி யதா² ரஞ்ஞோ பாகடா ஹோதி, ததா² ப⁴க³வா அதி⁴ட்டா²ஸி. ராஜா தங் தி³ஸ்வா அதிவிய அத்தமனோ அஹோஸி. ததோ ப⁴க³வா பு⁴த்தாவீ பவாரிதோ ரஞ்ஞோ பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ அனுமோத³னத்த²ங் திரோகுட்டபேதவத்து²ங் அபா⁴ஸி –

    Rājā nivesanaṃ gantvā mahādānaṃ paṭiyādāpetvā bhagavato kālaṃ ārocāpesi . Bhagavā rājantepuraṃ gantvā paññatte āsane nisīdi saddhiṃ bhikkhusaṅghena. Te petā ‘‘api nāma ajja labheyyāmā’’ti gantvā tirokuṭṭādīsu aṭṭhaṃsu. Bhagavā tathā akāsi, yathā te sabbeva rañño āpāthaṃ gatā ahesuṃ. Rājā dakkhiṇodakaṃ dento ‘‘idaṃ me ñātīnaṃ hotū’’ti uddisi. Tāvadeva petānaṃ kamalakuvalayasañchannā pokkharaṇiyo nibbattiṃsu. Te tattha nhatvā ca pivitvā ca paṭippassaddhadarathakilamathapipāsā suvaṇṇavaṇṇā ahesuṃ. Rājā yāgukhajjabhojjāni datvā uddisi. Tesaṃ taṅkhaṇaññeva dibbayāgukhajjabhojjāni nibbattiṃsu. Te tāni paribhuñjitvā pīṇindriyā ahesuṃ. Atha vatthasenāsanāni datvā uddisi. Tesaṃ dibbavatthapāsādapaccattharaṇaseyyādialaṅkāravidhayo nibbattiṃsu. Sā ca tesaṃ sampatti sabbāpi yathā rañño pākaṭā hoti, tathā bhagavā adhiṭṭhāsi. Rājā taṃ disvā ativiya attamano ahosi. Tato bhagavā bhuttāvī pavārito rañño bimbisārassa anumodanatthaṃ tirokuṭṭapetavatthuṃ abhāsi –

    14.

    14.

    ‘‘திரோகுட்டேஸு திட்ட²ந்தி, ஸந்தி⁴ஸிங்கா⁴டகேஸு ச;

    ‘‘Tirokuṭṭesu tiṭṭhanti, sandhisiṅghāṭakesu ca;

    த்³வாரபா³ஹாஸு திட்ட²ந்தி, ஆக³ந்த்வான ஸகங் க⁴ரங்.

    Dvārabāhāsu tiṭṭhanti, āgantvāna sakaṃ gharaṃ.

    15.

    15.

    ‘‘பஹூதே அன்னபானம்ஹி, க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜே உபட்டி²தே;

    ‘‘Pahūte annapānamhi, khajjabhojje upaṭṭhite;

    ந தேஸங் கோசி ஸரதி, ஸத்தானங் கம்மபச்சயா.

    Na tesaṃ koci sarati, sattānaṃ kammapaccayā.

    16.

    16.

    ‘‘ஏவங் த³த³ந்தி ஞாதீனங், யே ஹொந்தி அனுகம்பகா;

    ‘‘Evaṃ dadanti ñātīnaṃ, ye honti anukampakā;

    ஸுசிங் பணீதங் காலேன, கப்பியங் பானபோ⁴ஜனங்.

    Suciṃ paṇītaṃ kālena, kappiyaṃ pānabhojanaṃ.

    17.

    17.

    ‘‘இத³ங் வோ ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ;

    ‘‘Idaṃ vo ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo;

    தே ச தத்த² ஸமாக³ந்த்வா, ஞாதிபேதா ஸமாக³தா;

    Te ca tattha samāgantvā, ñātipetā samāgatā;

    பஹூதே அன்னபானம்ஹி, ஸக்கச்சங் அனுமோத³ரே.

    Pahūte annapānamhi, sakkaccaṃ anumodare.

    18.

    18.

    ‘‘சிரங் ஜீவந்து நோ ஞாதீ, யேஸங் ஹேது லபா⁴மஸே;

    ‘‘Ciraṃ jīvantu no ñātī, yesaṃ hetu labhāmase;

    அம்ஹாகஞ்ச கதா பூஜா, தா³யகா ச அனிப்ப²லா.

    Amhākañca katā pūjā, dāyakā ca anipphalā.

    19.

    19.

    ‘‘ந ஹி தத்த² கஸி அத்தி², கோ³ரக்கெ²த்த² ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Na hi tattha kasi atthi, gorakkhettha na vijjati;

    வணிஜ்ஜா தாதி³ஸீ நத்தி², ஹிரஞ்ஞேன கயாகயங்;

    Vaṇijjā tādisī natthi, hiraññena kayākayaṃ;

    இதோ தி³ன்னேன யாபெந்தி, பேதா காலக³தா தஹிங்.

    Ito dinnena yāpenti, petā kālagatā tahiṃ.

    20.

    20.

    ‘‘உன்னமே உத³கங் வுட்ட²ங், யதா² நின்னங் பவத்ததி;

    ‘‘Unname udakaṃ vuṭṭhaṃ, yathā ninnaṃ pavattati;

    ஏவமேவ இதோ தி³ன்னங், பேதானங் உபகப்பதி.

    Evameva ito dinnaṃ, petānaṃ upakappati.

    21.

    21.

    ‘‘யதா² வாரிவஹா பூரா, பரிபூரெந்தி ஸாக³ரங்;

    ‘‘Yathā vārivahā pūrā, paripūrenti sāgaraṃ;

    ஏவமேவ இதோ தி³ன்னங், பேதானங் உபகப்பதி.

    Evameva ito dinnaṃ, petānaṃ upakappati.

    22.

    22.

    ‘‘அதா³ஸி மே அகாஸி மே, ஞாதிமித்தா ஸகா² ச மே;

    ‘‘Adāsi me akāsi me, ñātimittā sakhā ca me;

    பேதானங் த³க்கி²ணங் த³ஜ்ஜா, புப்³பே³ கதமனுஸ்ஸரங்.

    Petānaṃ dakkhiṇaṃ dajjā, pubbe katamanussaraṃ.

    23.

    23.

    ‘‘ந ஹி ருண்ணங் வா ஸோகோ வா, யா சஞ்ஞா பரிதே³வனா;

    ‘‘Na hi ruṇṇaṃ vā soko vā, yā caññā paridevanā;

    ந தங் பேதானமத்தா²ய, ஏவங் திட்ட²ந்தி ஞாதயோ.

    Na taṃ petānamatthāya, evaṃ tiṭṭhanti ñātayo.

    24.

    24.

    ‘‘அயஞ்ச கோ² த³க்கி²ணா தி³ன்னா, ஸங்க⁴ம்ஹி ஸுப்பதிட்டி²தா;

    ‘‘Ayañca kho dakkhiṇā dinnā, saṅghamhi suppatiṭṭhitā;

    தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாயஸ்ஸ, டா²னஸோ உபகப்பதி.

    Dīgharattaṃ hitāyassa, ṭhānaso upakappati.

    25.

    25.

    ‘‘ஸோ ஞாதித⁴ம்மோ ச அயங் நித³ஸ்ஸிதோ, பேதான பூஜா ச கதா உளாரா;

    ‘‘So ñātidhammo ca ayaṃ nidassito, petāna pūjā ca katā uḷārā;

    ப³லஞ்ச பி⁴க்கூ²னமனுப்பதி³ன்னங், தும்ஹேஹி புஞ்ஞங் பஹுதங் அனப்பக’’ந்தி.

    Balañca bhikkhūnamanuppadinnaṃ, tumhehi puññaṃ pahutaṃ anappaka’’nti.

    14. தத்த² திரோகுட்டேஸூதி குட்டானங் பரபா⁴கே³ஸு. திட்ட²ந்தீதி நிஸஜ்ஜாதி³படிக்கே²பதோ டா²னகப்பனவசனமேதங், கே³ஹபாகாரகுட்டானங் த்³வாரதோ ப³ஹி ஏவ திட்ட²ந்தீதி அத்தோ². ஸந்தி⁴ஸிங்கா⁴டகேஸு சாதி ஸந்தீ⁴ஸு ச ஸிங்கா⁴டகேஸு ச. ஸந்தீ⁴தி சதுக்கோணரச்சா², க⁴ரஸந்தி⁴பி⁴த்திஸந்தி⁴ஆலோகஸந்தி⁴யோபி வுச்சந்தி. ஸிங்கா⁴டகாதி திகோணரச்சா². த்³வாரபா³ஹாஸு திட்ட²ந்தீதி நக³ரத்³வாரக⁴ரத்³வாரானங் பா³ஹா நிஸ்ஸாய திட்ட²ந்தி. ஆக³ந்த்வான ஸகங் க⁴ரந்தி ஸகக⁴ரங் நாம புப்³ப³ஞாதிக⁴ரம்பி அத்தனா ஸாமிபா⁴வேன அஜ்ஜா²வுத்த²க⁴ரம்பி, தது³ப⁴யம்பி தே யஸ்மா ஸகக⁴ரஸஞ்ஞாய ஆக³ச்ச²ந்தி, தஸ்மா ‘‘ஆக³ந்த்வான ஸகங் க⁴ர’’ந்தி ஆஹ.

    14. Tattha tirokuṭṭesūti kuṭṭānaṃ parabhāgesu. Tiṭṭhantīti nisajjādipaṭikkhepato ṭhānakappanavacanametaṃ, gehapākārakuṭṭānaṃ dvārato bahi eva tiṭṭhantīti attho. Sandhisiṅghāṭakesu cāti sandhīsu ca siṅghāṭakesu ca. Sandhīti catukkoṇaracchā, gharasandhibhittisandhiālokasandhiyopi vuccanti. Siṅghāṭakāti tikoṇaracchā. Dvārabāhāsu tiṭṭhantīti nagaradvāragharadvārānaṃ bāhā nissāya tiṭṭhanti. Āgantvāna sakaṃ gharanti sakagharaṃ nāma pubbañātigharampi attanā sāmibhāvena ajjhāvutthagharampi, tadubhayampi te yasmā sakagharasaññāya āgacchanti, tasmā ‘‘āgantvāna sakaṃ ghara’’nti āha.

    15. ஏவங் ப⁴க³வா புப்³பே³ அனஜ்ஜா²வுத்த²புப்³ப³ம்பி புப்³ப³ஞாதிக⁴ரத்தா பி³ம்பி³ஸாரனிவேஸனங் ஸகக⁴ரஸஞ்ஞாய ஆக³ந்த்வா திரோகுட்டாதீ³ஸு டி²தே இஸ்ஸாமச்ச²ரியப²லங் அனுப⁴வந்தே அதிவிய து³த்³த³ஸிகவிரூபப⁴யானகத³ஸ்ஸனே ப³ஹூ பேதே ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘திரோகுட்டேஸு திட்ட²ந்தீ’’தி கா³த²ங் வத்வா புன தேஹி கதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ தா³ருணபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பஹூதே அன்னபானம்ஹீ’’தி து³தியகா³த²மாஹ.

    15. Evaṃ bhagavā pubbe anajjhāvutthapubbampi pubbañātigharattā bimbisāranivesanaṃ sakagharasaññāya āgantvā tirokuṭṭādīsu ṭhite issāmacchariyaphalaṃ anubhavante ativiya duddasikavirūpabhayānakadassane bahū pete rañño dassento ‘‘tirokuṭṭesu tiṭṭhantī’’ti gāthaṃ vatvā puna tehi katassa kammassa dāruṇabhāvaṃ dassento ‘‘pahūte annapānamhī’’ti dutiyagāthamāha.

    தத்த² பஹூதேதி அனப்பகே ப³ஹும்ஹி, யாவத³த்தே²தி அத்தோ² . ப³-காரஸ்ஸ ஹி ப-காரோ லப்³ப⁴தி ‘‘பஹு ஸந்தோ ந ப⁴ரதீ’’திஆதீ³ஸு (ஸு॰ நி॰ 98) விய. கேசி பன ‘‘ப³ஹுகே’’தி பட²ந்தி, ஸோ பன பமாத³பாடோ². அன்னபானம்ஹீதி அன்னே ச பானே ச. க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜேதி க²ஜ்ஜே ச போ⁴ஜ்ஜே ச. ஏதேன அஸிதபீதகா²யிதஸாயிதவஸேன சதுப்³பி³த⁴ம்பி ஆஹாரங் த³ஸ்ஸேதி. உபட்டி²தேதி உபக³ம்ம டி²தே ஸஜ்ஜிதே, படியத்தேதி அத்தோ². ந தேஸங் கோசி ஸரதி ஸத்தானந்தி தேஸங் பெத்திவிஸயே உப்பன்னானங் ஸத்தானங் கோசி மாதா வா பிதா வா புத்தோ வா நத்தா வா ந ஸரதி. கிங் காரணா? கம்மபச்சயாதி, அத்தனா கதஸ்ஸ அதா³னதா³னபடிஸேத⁴னாதி³பே⁴த³ஸ்ஸ கத³ரியகம்மஸ்ஸ காரணபா⁴வதோ. தஞ்ஹி கம்மங் தேஸங் ஞாதீனங் ஸரிதுங் ந தே³தி.

    Tattha pahūteti anappake bahumhi, yāvadattheti attho . Ba-kārassa hi pa-kāro labbhati ‘‘pahu santo na bharatī’’tiādīsu (su. ni. 98) viya. Keci pana ‘‘bahuke’’ti paṭhanti, so pana pamādapāṭho. Annapānamhīti anne ca pāne ca. Khajjabhojjeti khajje ca bhojje ca. Etena asitapītakhāyitasāyitavasena catubbidhampi āhāraṃ dasseti. Upaṭṭhiteti upagamma ṭhite sajjite, paṭiyatteti attho. Na tesaṃ koci sarati sattānanti tesaṃ pettivisaye uppannānaṃ sattānaṃ koci mātā vā pitā vā putto vā nattā vā na sarati. Kiṃ kāraṇā? Kammapaccayāti, attanā katassa adānadānapaṭisedhanādibhedassa kadariyakammassa kāraṇabhāvato. Tañhi kammaṃ tesaṃ ñātīnaṃ sarituṃ na deti.

    16. ஏவங் ப⁴க³வா அனப்பகேபி அன்னபானாதி³ம்ஹி விஜ்ஜமானே ஞாதீனங் பச்சாஸீஸந்தானங் பேதானங் கம்மப²லேன ஞாதகானங் அனுஸ்ஸரணமத்தஸ்ஸாபி அபா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பெத்திவிஸயுபபன்னே ஞாதகே உத்³தி³ஸ்ஸ ரஞ்ஞா தி³ன்னதா³னங் பஸங்ஸந்தோ ‘‘ஏவங் த³த³ந்தி ஞாதீன’’ந்தி ததியகா³த²மாஹ.

    16. Evaṃ bhagavā anappakepi annapānādimhi vijjamāne ñātīnaṃ paccāsīsantānaṃ petānaṃ kammaphalena ñātakānaṃ anussaraṇamattassāpi abhāvaṃ dassetvā idāni pettivisayupapanne ñātake uddissa raññā dinnadānaṃ pasaṃsanto ‘‘evaṃ dadanti ñātīna’’nti tatiyagāthamāha.

    தத்த² ஏவந்தி உபமாவசனங். தஸ்ஸ த்³விதா⁴ ஸம்ப³ந்தோ⁴ – தேஸங் ஸத்தானங் கம்மபச்சயா அஸரந்தேஸுபி கேஸுசி கேசி த³த³ந்தி ஞாதீனங், யே ஏவங் அனுகம்பகா ஹொந்தீதி ச, மஹாராஜ, யதா² தயா தி³ன்னங், ஏவங் ஸுசிங் பணீதங் காலேன கப்பியங் பானபோ⁴ஜனங் த³த³ந்தி ஞாதீனங், யே ஹொந்தி அனுகம்பகாதி ச. தத்த² த³த³ந்தீதி தெ³ந்தி உத்³தி³ஸந்தி நிய்யாதெந்தி. ஞாதீனந்தி மாதிதோ ச பிதிதோ ச ஸம்ப³ந்தா⁴னங். யேதி யே கேசி புத்தாத³யோ. ஹொந்தீதி ப⁴வந்தி. அனுகம்பகாதி அத்த²காமா ஹிதேஸினோ. ஸுசிந்தி ஸுத்³த⁴ங் மனோஹரங் த⁴ம்மிகஞ்ச. பணீதந்தி உளாரங். காலேனாதி த³க்கி²ணெய்யானங் பரிபோ⁴க³யொக்³க³காலேன, ஞாதிபேதானங் வா திரோகுட்டாதீ³ஸு ஆக³ந்த்வா டி²தகாலேன. கப்பியந்தி அனுச்ச²விகங் பதிரூபங் அரியானங் பரிபோ⁴கா³ரஹங். பானபோ⁴ஜனந்தி பானஞ்ச போ⁴ஜனஞ்ச, தது³பதே³ஸேன செத்த² ஸப்³ப³ங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் வத³தி.

    Tattha evanti upamāvacanaṃ. Tassa dvidhā sambandho – tesaṃ sattānaṃ kammapaccayā asarantesupi kesuci keci dadanti ñātīnaṃ, ye evaṃ anukampakā hontīti ca, mahārāja, yathā tayā dinnaṃ, evaṃ suciṃ paṇītaṃ kālena kappiyaṃ pānabhojanaṃ dadanti ñātīnaṃ, ye honti anukampakāti ca. Tattha dadantīti denti uddisanti niyyātenti. Ñātīnanti mātito ca pitito ca sambandhānaṃ. Yeti ye keci puttādayo. Hontīti bhavanti. Anukampakāti atthakāmā hitesino. Sucinti suddhaṃ manoharaṃ dhammikañca. Paṇītanti uḷāraṃ. Kālenāti dakkhiṇeyyānaṃ paribhogayoggakālena, ñātipetānaṃ vā tirokuṭṭādīsu āgantvā ṭhitakālena. Kappiyanti anucchavikaṃ patirūpaṃ ariyānaṃ paribhogārahaṃ. Pānabhojananti pānañca bhojanañca, tadupadesena cettha sabbaṃ deyyadhammaṃ vadati.

    17. இதா³னி யேன பகாரேன தேஸங் பேதானங் தி³ன்னங் நாம ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘இத³ங் வோ ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ’’தி சதுத்த²கா³தா²ய புப்³ப³ட்³ட⁴ங் ஆஹ. தங் ததியகா³தா²ய புப்³ப³ட்³டே⁴ன ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங் –

    17. Idāni yena pakārena tesaṃ petānaṃ dinnaṃ nāma hoti, taṃ dassento ‘‘idaṃ vo ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’’ti catutthagāthāya pubbaḍḍhaṃ āha. Taṃ tatiyagāthāya pubbaḍḍhena sambandhitabbaṃ –

    ‘‘ஏவங் த³த³ந்தி ஞாதீனங், யே ஹொந்தி அனுகம்பகா;

    ‘‘Evaṃ dadanti ñātīnaṃ, ye honti anukampakā;

    இத³ங் வோ ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ’’தி.

    Idaṃ vo ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’’ti.

    தேன ‘‘இத³ங் வோ ஞாதீனங் ஹோதூதி ஏவங் பகாரேன த³த³ந்தி, நோ அஞ்ஞதா²’’தி ஆகாரத்தே²ன ஏவங்ஸத்³தே³ன தா³தப்³பா³காரனித³ஸ்ஸனங் கதங் ஹோதி.

    Tena ‘‘idaṃ vo ñātīnaṃ hotūti evaṃ pakārena dadanti, no aññathā’’ti ākāratthena evaṃsaddena dātabbākāranidassanaṃ kataṃ hoti.

    தத்த² இத³ந்தி தெ³ய்யத⁴ம்மனித³ஸ்ஸனங். வோதி நிபாதமத்தங் ‘‘யேஹி வோ அரியா’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.36) விய. ஞாதீனங் ஹோதூதி பெத்திவிஸயே உப்பன்னானங் ஞாதகானங் ஹோது. ‘‘நோ ஞாதீன’’ந்தி ச பட²ந்தி, அம்ஹாகங் ஞாதீனந்தி அத்தோ². ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோதி தே பெத்திவிஸயூபபன்னா ஞாதயோ இத³ங் ப²லங் பச்சனுப⁴வந்தா ஸுகி²தா ஸுக²ப்பத்தா ஹொந்து.

    Tattha idanti deyyadhammanidassanaṃ. Voti nipātamattaṃ ‘‘yehi vo ariyā’’tiādīsu (ma. ni. 1.36) viya. Ñātīnaṃ hotūti pettivisaye uppannānaṃ ñātakānaṃ hotu. ‘‘No ñātīna’’nti ca paṭhanti, amhākaṃ ñātīnanti attho. Sukhitā hontu ñātayoti te pettivisayūpapannā ñātayo idaṃ phalaṃ paccanubhavantā sukhitā sukhappattā hontu.

    யஸ்மா ‘‘இத³ங் வோ ஞாதீனங் ஹோதூ’’தி வுத்தேபி அஞ்ஞேன கதகம்மங் ந அஞ்ஞஸ்ஸ ப²லத³ங் ஹோதி , கேவலங் பன ததா² உத்³தி³ஸ்ஸ தீ³யமானங் தங் வத்து² ஞாதிபேதானங் குஸலகம்மஸ்ஸ பச்சயோ ஹோதி, தஸ்மா யதா² தேஸங் தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் தஸ்மிங்யேவ க²ணே ப²லனிப்³ப³த்தகங் குஸலகம்மங் ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தே ச தத்தோ²’’திஆதி³மாஹ.

    Yasmā ‘‘idaṃ vo ñātīnaṃ hotū’’ti vuttepi aññena katakammaṃ na aññassa phaladaṃ hoti , kevalaṃ pana tathā uddissa dīyamānaṃ taṃ vatthu ñātipetānaṃ kusalakammassa paccayo hoti, tasmā yathā tesaṃ tasmiṃ vatthusmiṃ tasmiṃyeva khaṇe phalanibbattakaṃ kusalakammaṃ hoti, taṃ dassento ‘‘te ca tattho’’tiādimāha.

    தத்த² தேதி ஞாதிபேதா. தத்தா²தி யத்த² தா³னங் தீ³யதி, தத்த². ஸமாக³ந்த்வாதி ‘‘இமே நோ ஞாதயோ அம்ஹாகங் அத்தா²ய தா³னங் உத்³தி³ஸந்தீ’’தி அனுமோத³னத்த²ங் தத்த² ஸமாக³தா ஹுத்வா. பஹூதே அன்னபானம்ஹீதி அத்தனோ உத்³தி³ஸ்ஸ தீ³யமானே தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங். ஸக்கச்சங் அனுமோத³ரேதி கம்மப²லங் அபி⁴ஸத்³த³ஹந்தா சித்தீகாரங் அவிஜஹந்தா அவிக்கி²த்தசித்தா ஹுத்வா ‘‘இத³ங் நோ தா³னங் ஹிதாய ஸுகா²ய ஹோதூ’’தி மோத³ந்தி அனுமோத³ந்தி பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதா ஹொந்தி.

    Tattha teti ñātipetā. Tatthāti yattha dānaṃ dīyati, tattha. Samāgantvāti ‘‘ime no ñātayo amhākaṃ atthāya dānaṃ uddisantī’’ti anumodanatthaṃ tattha samāgatā hutvā. Pahūte annapānamhīti attano uddissa dīyamāne tasmiṃ vatthusmiṃ. Sakkaccaṃ anumodareti kammaphalaṃ abhisaddahantā cittīkāraṃ avijahantā avikkhittacittā hutvā ‘‘idaṃ no dānaṃ hitāya sukhāya hotū’’ti modanti anumodanti pītisomanassajātā honti.

    18. சிரங் ஜீவந்தூதி சிரங் ஜீவினோ தீ³கா⁴யுகா ஹொந்து. நோ ஞாதீதி அம்ஹாகங் ஞாதகா. யேஸங் ஹேதூதி யேஸங் காரணா யே நிஸ்ஸாய. லபா⁴மஸேதி ஈதி³ஸங் ஸம்பத்திங் படிலபா⁴ம. இத³ஞ்ஹி உத்³தி³ஸனேன லத்³த⁴ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தானங் பேதானங் அத்தனோ ஞாதீனங் தோ²மனாகாரத³ஸ்ஸனங். பேதானஞ்ஹி அத்தனோ அனுமோத³னேன, தா³யகானங் உத்³தி³ஸனேன, உக்கி²ணெய்யஸம்பத்தியா சாதி தீஹி அங்கே³ஹி த³க்கி²ணா தங்க²ணஞ்ஞேவ ப²லனிப்³ப³த்திகா ஹோதி. தத்த² தா³யகா விஸேஸஹேது. தேனாஹ ‘‘யேஸங் ஹேது லபா⁴மஸே’’தி. அம்ஹாகஞ்ச கதா பூஜாதி ‘‘இத³ங் வோ ஞாதீனங் ஹோதூ’’தி ஏவங் உத்³தி³ஸந்தேஹி தா³யகேஹி அம்ஹாகஞ்ச பூஜா கதா, தே தா³யகா ச அனிப்ப²லா யஸ்மிங் ஸந்தானே பரிச்சாக³மயங் கம்மங் நிப்³ப³த்தங் தஸ்ஸ தத்தே²வ ப²லதா³னதோ.

    18.Ciraṃ jīvantūti ciraṃ jīvino dīghāyukā hontu. No ñātīti amhākaṃ ñātakā. Yesaṃ hetūti yesaṃ kāraṇā ye nissāya. Labhāmaseti īdisaṃ sampattiṃ paṭilabhāma. Idañhi uddisanena laddhasampattiṃ anubhavantānaṃ petānaṃ attano ñātīnaṃ thomanākāradassanaṃ. Petānañhi attano anumodanena, dāyakānaṃ uddisanena, ukkhiṇeyyasampattiyā cāti tīhi aṅgehi dakkhiṇā taṅkhaṇaññeva phalanibbattikā hoti. Tattha dāyakā visesahetu. Tenāha ‘‘yesaṃ hetu labhāmase’’ti. Amhākañca katā pūjāti ‘‘idaṃ vo ñātīnaṃ hotū’’ti evaṃ uddisantehi dāyakehi amhākañca pūjā katā, te dāyakā ca anipphalā yasmiṃ santāne pariccāgamayaṃ kammaṃ nibbattaṃ tassa tattheva phaladānato.

    எத்தா²ஹ – ‘‘கிங் பன பெத்திவிஸயூபபன்னா ஏவ ஞாதீ ஹேதுஸம்பத்தியோ லப⁴ந்தி, உதா³ஹு அஞ்ஞேபீ’’தி? ந செத்த² அம்ஹேஹி வத்தப்³ப³ங், அத்தி² ப⁴க³வதா ஏவங் ப்³யாகதத்தா. வுத்தஞ்ஹேதங் –-

    Etthāha – ‘‘kiṃ pana pettivisayūpapannā eva ñātī hetusampattiyo labhanti, udāhu aññepī’’ti? Na cettha amhehi vattabbaṃ, atthi bhagavatā evaṃ byākatattā. Vuttañhetaṃ –-

    ‘‘மயமஸ்ஸு, போ⁴ கோ³தம, ப்³ராஹ்மணா நாம தா³னானி தே³ம, புஞ்ஞானி கரோம ‘இத³ங் தா³னங் பேதானங் ஞாதிஸாலோஹிதானங் உபகப்பது, இத³ங் தா³னங் பேதா ஞாதிஸாலோஹிதா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தூ’தி. கச்சி தங், போ⁴ கோ³தம, தா³னங் பேதானங் ஞாதிஸாலோஹிதானங் உபகப்பதி , கச்சி தே பேதா ஞாதிஸாலோஹிதா தங் தா³னங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீதி? டா²னே கோ², ப்³ராஹ்மண, உபகப்பதி, நோ அட்டா²னேதி.

    ‘‘Mayamassu, bho gotama, brāhmaṇā nāma dānāni dema, puññāni karoma ‘idaṃ dānaṃ petānaṃ ñātisālohitānaṃ upakappatu, idaṃ dānaṃ petā ñātisālohitā paribhuñjantū’ti. Kacci taṃ, bho gotama, dānaṃ petānaṃ ñātisālohitānaṃ upakappati , kacci te petā ñātisālohitā taṃ dānaṃ paribhuñjantīti? Ṭhāne kho, brāhmaṇa, upakappati, no aṭṭhāneti.

    ‘‘கதமங் பன, போ⁴ கோ³தம, டா²னங், கதமங் அட்டா²னந்தி? இத⁴, ப்³ராஹ்மண, ஏகச்சோ பாணாதிபாதீ ஹோதி…பே॰… மிச்சா²தி³ட்டி²கோ ஹோதி, ஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா நிரயங் உபபஜ்ஜதி. யோ நேரயிகானங் ஸத்தானங் ஆஹாரோ, தேன ஸோ தத்த² யாபேதி, தேன ஸோ தத்த² திட்ட²தி. இத³ங் கோ², ப்³ராஹ்மண, அட்டா²னங், யத்த² டி²தஸ்ஸ தங் தா³னங் ந உபகப்பதி.

    ‘‘Katamaṃ pana, bho gotama, ṭhānaṃ, katamaṃ aṭṭhānanti? Idha, brāhmaṇa, ekacco pāṇātipātī hoti…pe… micchādiṭṭhiko hoti, so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā nirayaṃ upapajjati. Yo nerayikānaṃ sattānaṃ āhāro, tena so tattha yāpeti, tena so tattha tiṭṭhati. Idaṃ kho, brāhmaṇa, aṭṭhānaṃ, yattha ṭhitassa taṃ dānaṃ na upakappati.

    ‘‘இத⁴ பன, ப்³ராஹ்மண, ஏகச்சோ பாணாதிபாதீ ஹோதி…பே॰… மிச்சா²தி³ட்டி²கோ ஹோதி, ஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா திரச்சா²னயோனிங் உபபஜ்ஜதி. யோ திரச்சா²னயோனிகானங் ஸத்தானங் ஆஹாரோ, தேன ஸோ தத்த² யாபேதி, தேன ஸோ தத்த² திட்ட²தி. இத³ம்பி கோ², ப்³ராஹ்மண, அட்டா²னங், யத்த² டி²தஸ்ஸ தங் தா³னங் ந உபகப்பதி.

    ‘‘Idha pana, brāhmaṇa, ekacco pāṇātipātī hoti…pe… micchādiṭṭhiko hoti, so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā tiracchānayoniṃ upapajjati. Yo tiracchānayonikānaṃ sattānaṃ āhāro, tena so tattha yāpeti, tena so tattha tiṭṭhati. Idampi kho, brāhmaṇa, aṭṭhānaṃ, yattha ṭhitassa taṃ dānaṃ na upakappati.

    ‘‘இத⁴ பன, ப்³ராஹ்மண, ஏகச்சோ பாணாதிபாதா படிவிரதோ ஹோதி…பே॰… ஸம்மாதி³ட்டி²கோ ஹோதி, ஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா மனுஸ்ஸானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜதி…பே॰… தே³வானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜதி. யோ தே³வானங் ஆஹாரோ, தேன ஸோ தத்த² யாபேதி, தேன ஸோ தத்த² திட்ட²தி. இத³ம்பி கோ², ப்³ராஹ்மண, அட்டா²னங், யத்த² டி²தஸ்ஸ தங் தா³னங் ந உபகப்பதி.

    ‘‘Idha pana, brāhmaṇa, ekacco pāṇātipātā paṭivirato hoti…pe… sammādiṭṭhiko hoti, so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā manussānaṃ sahabyataṃ upapajjati…pe… devānaṃ sahabyataṃ upapajjati. Yo devānaṃ āhāro, tena so tattha yāpeti, tena so tattha tiṭṭhati. Idampi kho, brāhmaṇa, aṭṭhānaṃ, yattha ṭhitassa taṃ dānaṃ na upakappati.

    ‘‘இத⁴ பன, ப்³ராஹ்மண, ஏகச்சோ பாணாதிபாதீ ஹோதி…பே॰… மிச்சா²தி³ட்டி²கோ ஹோதி, ஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா பெத்திவிஸயங் உபபஜ்ஜதி. யோ பெத்திவிஸயிகானங் ஸத்தானங் ஆஹாரோ, தேன ஸோ தத்த² யாபேதி, தேன ஸோ தத்த² திட்ட²தி. யங் வா பனஸ்ஸ இதோ அனுபவெச்செ²ந்தி மித்தாமச்சா வா ஞாதிஸாலோஹிதா வா, தேன ஸோ தத்த² யாபேதி, தேன ஸோ தத்த² திட்ட²தி. இத³ங் கோ², ப்³ராஹ்மண, டா²னங், யத்த² டி²தஸ்ஸ தங் தா³னங் உபகப்பதீ’’தி.

    ‘‘Idha pana, brāhmaṇa, ekacco pāṇātipātī hoti…pe… micchādiṭṭhiko hoti, so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā pettivisayaṃ upapajjati. Yo pettivisayikānaṃ sattānaṃ āhāro, tena so tattha yāpeti, tena so tattha tiṭṭhati. Yaṃ vā panassa ito anupavecchenti mittāmaccā vā ñātisālohitā vā, tena so tattha yāpeti, tena so tattha tiṭṭhati. Idaṃ kho, brāhmaṇa, ṭhānaṃ, yattha ṭhitassa taṃ dānaṃ upakappatī’’ti.

    ‘‘ஸசே பன, போ⁴ கோ³தம, ஸோ பேதோ ஞாதிஸாலோஹிதோ தங் டா²னங் அனுபபன்னோ ஹோதி, கோ தங் தா³னங் பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி ? ‘‘அஞ்ஞேபிஸ்ஸ, ப்³ராஹ்மண, பேதா ஞாதிஸாலோஹிதா தங் டா²னங் உபபன்னா ஹொந்தி, தே தங் தா³னங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி.

    ‘‘Sace pana, bho gotama, so peto ñātisālohito taṃ ṭhānaṃ anupapanno hoti, ko taṃ dānaṃ paribhuñjatī’’ti ? ‘‘Aññepissa, brāhmaṇa, petā ñātisālohitā taṃ ṭhānaṃ upapannā honti, te taṃ dānaṃ paribhuñjantī’’ti.

    ‘‘ஸசே பன, போ⁴ கோ³தம, ஸோ சேவ பேதோ ஞாதிஸாலோஹிதோ தங் டா²னங் அனுபபன்னோ ஹோதி, அஞ்ஞேபிஸ்ஸ பேதா ஞாதிஸாலோஹிதா தங் டா²னங் அனுபபன்னா ஹொந்தி, கோ தங் தா³னங் பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி? ‘‘அட்டா²னங் கோ² ஏதங், ப்³ராஹ்மண, அனவகாஸோ, யங் தங் டா²னங் விவித்தங் அஸ்ஸ இமினா தீ³கே⁴ன அத்³து⁴னா யதி³த³ங் பேதேஹி ஞாதிஸாலோஹிதேஹி, அபிச, ப்³ராஹ்மண, தா³யகோபி அனிப்ப²லோ’’தி (அ॰ நி॰ 10.177).
