Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³கபாட²பாளி • Khuddakapāṭhapāḷi

    7. திரோகுட்டஸுத்தங்

    7. Tirokuṭṭasuttaṃ

    1.

    1.

    திரோகுட்டேஸு திட்ட²ந்தி, ஸந்தி⁴ஸிங்கா⁴டகேஸு ச;

    Tirokuṭṭesu tiṭṭhanti, sandhisiṅghāṭakesu ca;

    த்³வாரபா³ஹாஸு திட்ட²ந்தி, ஆக³ந்த்வான ஸகங் க⁴ரங்.

    Dvārabāhāsu tiṭṭhanti, āgantvāna sakaṃ gharaṃ.

    2.

    2.

    பஹூதே அன்னபானம்ஹி, க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜே உபட்டி²தே;

    Pahūte annapānamhi, khajjabhojje upaṭṭhite;

    ந தேஸங் கோசி ஸரதி, ஸத்தானங் கம்மபச்சயா.

    Na tesaṃ koci sarati, sattānaṃ kammapaccayā.

    3.

    3.

    ஏவங் த³த³ந்தி ஞாதீனங், யே ஹொந்தி அனுகம்பகா;

    Evaṃ dadanti ñātīnaṃ, ye honti anukampakā;

    ஸுசிங் பணீதங் காலேன, கப்பியங் பானபோ⁴ஜனங்;

    Suciṃ paṇītaṃ kālena, kappiyaṃ pānabhojanaṃ;

    இத³ங் வோ ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ.

    Idaṃ vo ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo.

    4.

    4.

    தே ச தத்த² ஸமாக³ந்த்வா, ஞாதிபேதா ஸமாக³தா;

    Te ca tattha samāgantvā, ñātipetā samāgatā;

    பஹூதே அன்னபானம்ஹி, ஸக்கச்சங் அனுமோத³ரே.

    Pahūte annapānamhi, sakkaccaṃ anumodare.

    5.

    5.

    சிரங் ஜீவந்து நோ ஞாதீ, யேஸங் ஹேது லபா⁴மஸே;

    Ciraṃ jīvantu no ñātī, yesaṃ hetu labhāmase;

    அம்ஹாகஞ்ச கதா பூஜா, தா³யகா ச அனிப்ப²லா.

    Amhākañca katā pūjā, dāyakā ca anipphalā.

    6.

    6.

    ந ஹி தத்த² கஸி 1 அத்தி², கோ³ரக்கெ²த்த² ந விஜ்ஜதி;

    Na hi tattha kasi 2 atthi, gorakkhettha na vijjati;

    வணிஜ்ஜா தாதி³ஸீ நத்தி², ஹிரஞ்ஞேன கயோகயங் 3;

    Vaṇijjā tādisī natthi, hiraññena kayokayaṃ 4;

    இதோ தி³ன்னேன யாபெந்தி, பேதா காலங்கதா 5 தஹிங்.

    Ito dinnena yāpenti, petā kālaṅkatā 6 tahiṃ.

    7.

    7.

    உன்னமே உத³கங் வுட்ட²ங், யதா² நின்னங் பவத்ததி;

    Unname udakaṃ vuṭṭhaṃ, yathā ninnaṃ pavattati;

    ஏவமேவ இதோ தி³ன்னங், பேதானங் உபகப்பதி.

    Evameva ito dinnaṃ, petānaṃ upakappati.

    8.

    8.

    யதா² வாரிவஹா பூரா, பரிபூரெந்தி ஸாக³ரங்;

    Yathā vārivahā pūrā, paripūrenti sāgaraṃ;

    ஏவமேவ இதோ தி³ன்னங், பேதானங் உபகப்பதி.

    Evameva ito dinnaṃ, petānaṃ upakappati.

    9.

    9.

    அதா³ஸி மே அகாஸி மே, ஞாதிமித்தா 7 ஸகா² ச மே;

    Adāsi me akāsi me, ñātimittā 8 sakhā ca me;

    பேதானங் த³க்கி²ணங் த³ஜ்ஜா, புப்³பே³ கதமனுஸ்ஸரங்.

    Petānaṃ dakkhiṇaṃ dajjā, pubbe katamanussaraṃ.

    10.

    10.

    ந ஹி ருண்ணங் வா ஸோகோ வா, யா சஞ்ஞா பரிதே³வனா;

    Na hi ruṇṇaṃ vā soko vā, yā caññā paridevanā;

    ந தங் பேதானமத்தா²ய, ஏவங் திட்ட²ந்தி ஞாதயோ.

    Na taṃ petānamatthāya, evaṃ tiṭṭhanti ñātayo.

    11.

    11.

    அயஞ்ச கோ² த³க்கி²ணா தி³ன்னா, ஸங்க⁴ம்ஹி ஸுப்பதிட்டி²தா;

    Ayañca kho dakkhiṇā dinnā, saṅghamhi suppatiṭṭhitā;

    தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாயஸ்ஸ, டா²னஸோ உபகப்பதி.

    Dīgharattaṃ hitāyassa, ṭhānaso upakappati.

    12.

    12.

    ஸோ ஞாதித⁴ம்மோ ச அயங் நித³ஸ்ஸிதோ, பேதான பூஜா ச கதா உளாரா;

    So ñātidhammo ca ayaṃ nidassito, petāna pūjā ca katā uḷārā;

    ப³லஞ்ச பி⁴க்கூ²னமனுப்பதி³ன்னங் 9, தும்ஹேஹி புஞ்ஞங் பஸுதங் அனப்பகந்தி.

    Balañca bhikkhūnamanuppadinnaṃ 10, tumhehi puññaṃ pasutaṃ anappakanti.

    திரோகுட்டஸுத்தங் நிட்டி²தங்.

    Tirokuṭṭasuttaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. கஸீ (ஸீ॰)
    2. kasī (sī.)
    3. கயாக்கயங் (ஸீ॰), கயா கயங் (ஸ்யா॰)
    4. kayākkayaṃ (sī.), kayā kayaṃ (syā.)
    5. காலகதா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. kālakatā (sī. syā. kaṃ.)
    7. ஞாதி மித்தோ (?)
    8. ñāti mitto (?)
    9. … மனுப்பதி³ன்னவா (க॰)
    10. … manuppadinnavā (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கபாட²-அட்ட²கதா² • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā / 7. திரோகுட்டஸுத்தவண்ணனா • 7. Tirokuṭṭasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact